Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Opiskelijalle / Opiskelu

HANKITTU OSAAMINEN OSAKSI TUTKINTOA (HOT)

Opiskelija saa tutkintoa suorittaessaan ammattikorkeakoulun päätöksen mukaisesti lukea hyväkseen muussa kotimaisessa tai ulkomaisessa korkeakoulussa taikka muussa oppilaitoksessa suorittamiaan opintoja sekä korvata tutkintoon kuuluvia opintoja muilla samantasoisilla opinnoilla. Opiskelija saa ammattikorkeakoulun päätöksen mukaisesti lukea hyväkseen sekä korvata tutkintoon kuuluvia opintoja myös muulla tavoin osoitetulla osaamisella (932/2014, 37§9).

Aikaisemmin ja muualla hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen (AHOT/HOT) on mahdollista kaikissa opintojen vaiheissa (ennen opintojen alkua tai myöhäisemmässä vaiheessa). AHOT/HOT:n perusajatus on, että opiskelijalta ei vaadita uudelleen sellaisia opintoja, joita vastaava osaaminen hänellä on jo olemassa.  AHOT/HOT arvostaa kaikkea osaamista ja keskeistä on opiskelijan osaaminen, riippumatta missä ja miten osaaminen on hankittu. Opintoja voi korvata joko muualla suoritetuilla opinnoilla tai muulla tavoin hankitulla osaamisella. Osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen etuja ovat mm. mahdollisuudet joustavampaan opintojen etenemiseen, päällekkäisen opiskelun poistuminen ja opiskeluajan lyheneminen.

Hyväksilukeminen tarkoittaa ammattikorkeakoulun tunnustamisprosessia. Hyväksiluvussa tarkastellaan koko opetussuunnitelmaa ja tavoitteena ovat mahdollisimman selkeät ja opiskelijan opintojen etenemisen kannalta tarkoituksenmukaiset kokonaisuudet. Hyväksilukemista on hyvä hakea hyvissä ajoin ennen korvattavien opintojen alkamista. Menettely on osa henkilökohtaisen opetussuunnitelman (HOPS) rakentamista.


AHOT/HOT menettely

  • Opiskelija tutustuu AHOT/HOT- ohjeistuksiin, opetussuunnitelmaan sekä opintojaksojen osaamistavoitteisiin

  • Opiskelija valmistautuu tunnistamiseen ja tunnustamiseen kokoamalla omaa osaamista osoittavat dokumentit. Opiskelija arvioi ja kuvaa osaamisensa suhteessa opetussuunnitelmaan ja opintojaksojen osaamistavoitteisiin.

  • Opiskelija hakee osaamisen tunnustamista täyttämällä hakemuksen Pepissä

Hakemuksen tekemisen ohje Pepissä.

Lapin korkeakoulujen yhteinen AHOT/HOT-ohje

Tästä linkistä pääset tutustumaan Lapin korkeakoulujen yhteiseen AHOT-ohjeeseen ja katso myös video Lapin korkeakoulujen yhteisistä AHOT-ohjeista. 

Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK