Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Opiskelijalle

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen (AHOT)

Rovaniemellä osaamisen tunnistamisessa ja tunnustamisessa käytetään AHOT - menetelmää (aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen).

AHOT - menetelmä tarjoaa opiskelijalle monia etuja

  • Yksilöllisen opiskeluprosessin
  • Motivaation kasvun
  • Opiskeluajan lyhenemisen
  • Oman osaamisen tiedostamisen vahvistumisen
  • Päällekäisen opiskelun poistuminen
  • Suoritusmerkinnät aiemmin hankitun osaamisen tunnustamisesta

 

AHOT arvostaa kaikkea osaamista ja keskeisintä on opiskelijan osaaminen, riippumatta missä ja miten osaaminen on hankittu.

Miten AHOT-prosessi etenee?

AHOT – prosessi on opiskelijalähtöistä ja perustuu toimiviin opetussuunnitelmiin sekä opiskelijan omaan henkilökohtaiseen opetussuunnitelmaan (HOPS). Ammattikorkeakoulun tehtävänä on tiedottaa uusia opiskelijoita AHOTista ja toimintatavoista. Tavoitteena on käynnistää AHOT – prosessi ensimmäisen lukuvuoden aikana. HOPS:n laadinnan yhteydessä opiskelijaa ohjataan ja tuetaan tunnistamaan ja arvioimaan aiemmin tai muualla hankimaansa osaamista, jolloin opiskelijalle muodostuu käsitys omista taidoistaan ja osaamisestaan. Tämän jälkeen opiskelija laatii kirjallisen hakemuksen aiemmin tai muualla hankitun osaamisen tunnistamiseksi. Opiskelija palauttaa lomakkeen koulutusalansa opintotoimistoon, josta hakemus toimitetaan eteenpäin. Opintosihteeri tiedottaa opiskelijaa päätöksestä kuukauden sisällä. Mahdolliset suoritusmerkinnät kirjataan opintosuoritusrekisteriin.

Hakemuksen jättämisen lisäksi opiskelijan tulee osoittaa osaamisena tarpeen mukaan näytöillä, joissa opiskelija osoittaa osaamistaan suhteessa tutkinnon osaamistavoitteisiin. Näyttötapoja on useita, esimerkiksi työkokeet, haastattelut, suulliset ja kirjalliset tuotokset, osaamispäiväkirjat ja oppimistehtävät. Näytön suoritustapa ja sisältö sovitaan opiskelijan kanssa HOPS:n laadinnan tai tarkistuksen yhteydessä. Hyväksilukuun voivat vaikuttaa suoritusten ikä ja arviointi sekä koulutusalakohtaiset käytännöt ja ohjeet.

AHOT-yhteyshenkilö rovaniemellä

Aikuiskoulutuksen kehityspäällikkö
Helena Kangastie 0400 518 723

Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK