kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Opiskelijalle
Koronavirus ja Lapin AMKin toimintaohjeet

Tälle sivulle on koottu Lapin AMKin koronaepidemian aikaisia toimintaohjeita. Henkilöstöä koskevia lisäohjeita päivitetään intraan.


Lapin ammattikorkeakoulun toiminnan lähtökohtana on opiskelijoiden ja henkilöstön terveyden turvaaminen, opintojen eteneminen suunnitellusti sekä TKI- toiminnan sujuva toteuttaminen.

Seuraamme yleistä koronatilannetta ja viranomaisten ohjeistusta. Haluamme varautumistoimenpiteillämme ehkäistä koronaviruksen leviämistä sekä turvata opiskelijoiden ja henkilöstön terveyden.

Lapin ammattikorkeakoulun tiloissa on turvallista työskennellä ja opiskella, kun noudatamme huolellisesti turvallisuusohjeita. Näin toimien olemme onnistuneet välttämään laajat altistumiset Lapin AMKin kampuksilla.

Kampustyöskentelyssä jokaisen tulee noudattaa ehdottomasti ohjeistuksia siten, ettei opiskelijoiden ja henkilöstön terveys ja turvallisuus missään tilanteessa vaarannu. Sairaana tai hengitystieoireisena ei edelleenkään saa tulla kampuksille.
Turvallisuusohjeet kampuksilla

Sairaana tai hengitystieoireisena ei saa tulla kampuksille.

Suosittelemme opiskelijoitamme ja henkilöstöämme ottamaan koronarokotteen. Rokotettuna saat suojaa vakavalta koronavirustaudilta ja autat suojaamaan myös muita.

Lapin ammattikorkeakoulun yleinen maskisuositus on poistunut.

Suu-nenäsuojan käyttöä suositellaan edelleen Lapin AMKin tiloissa opetustilanteissa, jotka edellyttävät lähikontaktia tai oppimisympäristöissä, joissa lähikontaktin välttäminen on vaikeaa.

Suu-nenäsuojan käyttöä suositellaan myös, mikäli tiedät altistuneesi koronavirukselle esimerkiksi sairastuneen perheenjäsenen kautta, mutta sinun on välttämätöntä tulla kampukselle.

Suosituksen päivityksestä huolimatta suu-nenäsuojaa voi edelleen käyttää oman harkinnan mukaan. Suu-nenäsuojia on saatavilla pääovien yhteydessä sekä kiinteistömestareilta.

Huolehdi hyvästä käsihygieniasta, yski suojatusti sekä vältä kättelyä ja koskettelua. Kampuksien tiloihin on lisätty käsihuuhteita ja käsihygieniaohjeita.

Huolehdi tilojen riittävästä väljyydestä. Noudata oppimisympäristöjen turvallisuusohjeita.

Noudata pintojen desinfiointia koskevia ohjeita. Desinfiointiainetta ja tarvittavia välineitä on tarjolla oppimisympäristöissä ja yhteistyöskentelytiloissa.

Kampuksella tulee ehdottomasti noudattaa turvallisuusohjeita. Ohjeet koskevat kaikkia, myös kaksi koronarokotetta saaneita.


Ohje käsihygieniaan

  • Kädet pestään vähintään töihin tullessa, ennen ruokailua tai tupakointia, wc-käynnin yhteydessä ja kotiin lähtiessä.
  • Kasvoja ei tule koskettaa, jos kädet eivät ole puhtaat.
  • Paras tapa kuivata kädet, on paperipyyhkeiden käyttäminen. Paperipyyhkeet laitetaan poltettavaksi meneviin sekajätteisiin.
  • Jos ei ole käsienpesumahdollisuutta, käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta seuraavasti: kämmenelle otetaan reilu ruokalusikallinen huuhdetta, kummankin käden sormenpäät kastetaan huuhteeseen ja huuhde hierotaan käsiin kauttaaltaan ja annetaan kuivua.

Kampuksien tiloihin on lisätty käsihuuhteita ja käsihygieniaohjeita. Kampuksien WC-tilojen siivousta on tehostettu.

Ohje suojattuun yskimiseen ja aivastamiseen

  • Suojaa yskiessä tai aivastaessa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla
  • Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.
  • Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin.

 

Ohje pintojen desinfiointiin oppimisympäristöissä

1) Käsien pesu / käsihuuhde ennen suojakäsineiden laittoa

2) Mikäli kädet pestään saippualla ja juoksevan veden alla, hanan sulkeminen käsipyyhkeellä, ei kosketella käsin hanaa lainkaan pesun jälkeen. 

3) Käytetään käsineitä aina kun käsitellään kemikaaleja sekä tarvittaessa kasvomaskia mikäli desinfiointiaineen käyttö on todella runsasta

4) Oxiviriä suihkautetaan kuituliinaan ja sillä pyyhitään huolellisesti laitteen kaikki kosketuspinnat, esim. tietokoneet, kamerat ym. Sähkölaitteet.

5) Oxiviriä suihkutetaan suoraan pinnalle ja pyyhitään käsipaperilla kun puhdistetaan työpöytää, istuimia, hoitopöytiä tms. 

6) Aina ensi puhdistetaan ne kohdat, joissa on eritteitä. Eritteen poistamisen jälkeen otetaan uusi liina ja pyyhintä. 

7) Käsineiden oikea poistaminen

8) Huolellinen käsien pesu / huuhde suojakäsineiden oikeaoppisen poistamisen jälkeen

Opastusvideo https://youtu.be/4mFBdYtEg4s

Opetus

Lapin ammattikorkeakoulu järjestää opetuksen, ohjauksen ja tukipalveluiden toiminnan siten, että opiskelijoiden opinnot etenevät suunnitelmien ja tavoitteiden mukaisesti.

Koulutukset ratkaisevat opetuksen järjestämisen terveysturvallisesti etä- ja lähiopetusta hyödyntäen niin, että opintojen eteneminen sekä opiskelijoiden opetus ja ohjaus varmistuvat. Koulutukset tiedottavat opiskelijoitaan tarkemmin opinnoista ja tenteistä. Opiskelijoiden tulee seurata aktiivisesti opiskelijasähköpostiaan sekä Peppiä.

Opintoihin liittyvissä harjoittelujaksoissa noudatetaan harjoittelupaikan ohjeistusta.

 
Valintakokeet

Tarkemmat ohjeet valintakokeeseen liittyen julkaistaan ammattikorkeakouluun.fi -sivustolla sekä Lapin AMKin verkkosivuilla.

Katso myös opintopolku: COVID-19 ja opiskelijavalinnat

Opiskelijavaihdot, matkustaminen ja harjoittelut

Vaihto-opiskelu, lyhyet liikkuvuudet ja harjoittelu (saapuva ja lähtevä) on mahdollista matkustus- ja maahantulosäännösten niin salliessa keväällä 2022 viranomaisohjeita noudattaen.

Tarkista matkustamiseen ja koronavirukseen liittyvät ohjeistukset täältä

Muiden organisaatioiden koronavirukseen liittyvät ohjeistukset ja varautuminen koronavirusepidemiaan voivat vaikuttaa ammattikorkeakoulun opiskelijoiden harjoittelun keskeytymiseen kotimaassa. Opintoihin liittyvissä harjoittelujaksoissa noudatetaan harjoittelupaikan ohjeistusta.

TKI-toiminta ja sidosryhmät

TKI-toiminnan jatkuvuus turvataan. Kehittämisympäristöjä hyödyntävä TKI-toiminta jatkuu kampuksilla turvallisuusohjeet huomioiden.

Kokoukset, vierailut ja tapahtumat järjestetään tilaisuuden luonne ja osallistujamäärä huomioiden tarkoituksen mukaisella tavalla.

Välttämättömissä kasvokkain järjestettävissä tapahtumissa huomioidaan voimassa olevat tilan käyttöön ja turvallisuuteen liittyvät ohjeet.

Koronarokote

Suosittelemme opiskelijoitamme ja henkilöstöämme ottamaan koronarokotteen. Rokotettuna saat suojaa vakavalta koronavirustaudilta ja autat suojaamaan myös muita.

Yhdessä muiden torjuntatoimien kanssa rokotukset auttavat merkittävästi niin paikallisten epidemioiden kuin koko maailmanlaajuisen pandemiankin torjumisessa. Jokaisella päätöksellä ottaa rokote on merkitystä.

Lähtökohtaisesti jokainen saa koronarokotuksen omasta kotikunnastaan. Sinulla on oikeus saada koronarokotus myös sellaisessa kunnassa, jonka alueella oleskelet säännönmukaisesti tai pidempiaikaisesti, esimerkiksi opiskelun vuoksi.

Tarkista rokotusaikataulu ja ohjeet rokotusajan varaamiseen oman kuntasi tai opiskelukaupunkisi verkkosivuilta.

Kemi ja Tornio: ohjeet rokotusajan varaamiseen (Mehiläinen Länsi-Pohja)
Rovaniemi: ohjeet rokotusajan varaamiseen

Koronavirusrokotteet ovat maksuttomia kaikille Suomessa asuville.

THL: Rokotteet ja koronavirus

Jos epäilet tartuntaa tai olet flunssainen

Jos sairastut, pysy kotona, kunnes olet terve.

Halutessasi voit tehdä kotitestin. Flunssaoireisena ei saa tulla kampukselle, vaikka testitulos olisi negatiivinen.

Koronavirukseen sairastuneiden oireita ovat olleet kuume, lihassärky, yskä, hengenahdistus ja väsymys. Viruksen leviämisen estäminen on tärkeätä.

Sähköinen oirearviointi

Soita terveyskeskukseesi tai terveydenhuollon koronapäivystykseen, jos oireesi jatkuvat kauan, oireesi muuttuvat vakaviksi tai sinulla on hengenahdistusta.

Vältä vapaaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan. Pese käsiä usein. Käytä omaa pyyheliinaa. Pyyhkikää kotona tiheään ovenkahvoja, hanoja ja muita kosketuspintoja pesuaineella ja kostealla liinalla. Pese siivousliinat ja petivaatteet 60 °C ohjelmalla pesukoneessa. Käytä nenäliinoja ja varaa niille jätepussi, johon saat laitettua käytetyn nenäliinan heti. Älä ota vastaan kotiisi vieraita, etenkään iäkkäitä henkilöitä.
(lähde: työterveyslaitos, STM)

THL: tietoa koronaviruksesta
THL: Koronavirus voi ahdistaa sekä aikuista että lasta - Näin pidät itsestäsi ja läheisistäsi huolta

Koronavilkku

Suosittelemme, että henkilöstö ja opiskelijat ottavat käyttöön Koronavilkku-sovelluksen. Voit tutustua sovellukseen ja ladata sen puhelimeesi osoitteesta koronavilkku.fi.

Kyberturvakeskuksen tiedote koronavilkun tietosuojasta.

Tukea ja ohjeita

Lapin ammattikorkeakoulun rehtori on asettanut erillisen varautumisryhmän, joka koordinoi varautumista ja viestintää korkeakouluyhteisölle, laatii tarvittavat suunnitelmat poikkeustilanteiden varalle ja antaa ohjeita tarvittaessa liittyen esimerkiksi hygieniaan, siivoukseen, altistumisiin ja sairastumisiin.

Koronavirusohjeistukseen liittyviä kysymyksiä voi lähettää sähköpostitse osoitteeseen turvallisuus@lapinamk.fi 

Valtakunnallinen koronaviruksen neuvonta 0295 535 535. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa. Puhelinneuvonta on auki arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15.


Linkkejä