Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Opiskelijalle
Koronavirus ja Lapin AMKin toimintaohjeet poikkeustilanteessa


Noudatamme toiminnassamme viranomaisohjeita. Haluamme varautumistoimenpiteillämme ehkäistä koronaviruksen leviämistä sekä turvata opiskelijoiden ja henkilöstön terveyden.

Aluehallintovirastot ovat 17.3.2020 antaneet määräykset, joiden mukaan oppilaitokset suljetaan ja yli 10 hengen yleiset kokoukset ja yleisötilaisuudet kielletään. Toimenpiteiden tarkoitus on uuden koronaviruksen aiheuttaman epidemian rajoittaminen. Määräykset ovat voimassa 18.3.-13.4.2020 välisen ajan.

Aluehallintovirastot määräävät, että koulujen, oppilaitosten, yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen sekä kansalaisopistojen ja muun vapaan sivistystyön tilat suljetaan ja lähiopetus niissä keskeytetään.

Aluehallintoviraston tiedote (17.3.2020)

Oppilaitosten, yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen sekä kansalaisopistojen ja muun vapaan sivistystyön tilat suljetaan 13.4.2020 saakka ja lähiopetus niissä keskeytetään. Opetus ja ohjaus järjestetään mahdollisimman laajalti vaihtoehtoisilla tavoilla, muun muassa etäopiskelua, erilaisia digitaalisia oppimisympäristöjä ja -ratkaisuja sekä tarvittaessa itsenäistä opiskelua hyödyntäen.

Lue valtionveuvoston linjaus kokonaisuudessaan OKM:n sivuilta (16.3.2020)

Valtioneuvoston kanslia: Hallitus on todennut yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa Suomen olevan poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi (16.3.2020)

OKM: Koronavirus ja varautuminen - kysymyksiä ja vastauksia

Tälle sivulle on koottu Lapin AMKin poikkeusolojen aikaisia toimintaohjeita. Henkilöstöä koskevia lisäohjeita päivitetään intraan.

Noudatamme toiminnassamme viranomaisohjeita. Haluamme varautumistoimenpiteillämme ehkäistä koronaviruksen leviämistä sekä turvata opiskelijoiden ja henkilöstön terveyden.

Opetus
Lapin ammattikorkeakoulu järjestää opetuksen, ohjauksen ja tukipalveluiden toiminnan siten, että opiskelijoiden opinnot etenevät suunnitelmien ja tavoitteiden mukaisesti.

Lapin AMKissa ei ole lähiopetusta kampuksilla tiistaista 17.3. lähtien. Siirrymme etäopetukseen. Kampukset ovat suljettuna 18.3. – 13.4. välisen ajan.

Lähiopetusjaksot korvaamme erilaisilla etäopetustavoilla ja ohjatulla itsenäisellä työskentelyllä. Opetuksen aikataulua muutetaan tarvittaessa opintojaksoissa, joita ei ole mahdollista toteuttaa etäopetuksena tai itseopiskeluna

Koulutukset tiedottavat opiskelijoitaan tarkemmin opinnoista ja tenteistä. Opiskelijoiden tulee seurata aktiivisesti opiskelijasähköpostiaan sekä Peppiä.

Yhteishaku ja valintakokeet

Ammattikorkeakoulut peruvat kevään ensimmäiseen yhteishakuun (vieraskieliset koulutukset) liittyvät kampuksilla järjestettävät valintakokeet. Poikkeustilan aikana kansainväliset opiskelijat eivät voisi osallistua valintakokeisin Suomessa. Matkustusrajoitukset ja karanteenit koskevat myös monia muita maita, joten kokeiden järjestäminen ei ole mahdollista Suomen ulkopuolellakaan. (Arenen tiedote 17.3.2020)

Valintakokeiden sijaan ammattikorkeakoulut käyttävät todistusvalintaa ja verkkopohjaisia valintatehtäviä valitessaan opiskelijoita vieraskieliseen koulutukseen.

Kevään yhteishaun toinen osa käynnistyy suunnitelmien mukaisesti 18.3.

Kevään toisen yhteishaun valintakokeiden osalta ammattikorkeakoulut valmistelevat yhteistyössä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa yhteistä varasuunnitelmaa, mikäli valintakokeita ei voida järjestää suunnitellusti.

Opintopolku: COVID-19 ja opiskelijavalinnat

Palvelut

Kampukset ovat suljettuna 18.3. - 13.4. välisenä aikana.


Terveydenhoitajat

Muissa kuin mahdolliseen koronavirustartuntaan liittyvissä sairaustapauksissa opiskelijat voivat olla puhelimitse yhteydessä oman kampuksen terveydenhoitajaan.

  • Kemi puh. 050 314 6497, 050 314 6497, 050 461 7224
  • Rovaniemi puh. 016 322 4280
  • Tornio puh. 050 314 6505

Kuraattorit

Kuraattori Maria Sipilä päivystää arkisin klo 10-11 numerossa 040 847 4219.

Kaikille kuraattoreillemme voit myös varata erillisen puhelinajan tekstiviestillä:

Tuovi Honkela 040 353 4276
Paula Perttunen 040 484 4243
Maria Sipilä 040 847 4219


Opintotoimistot

Opintotoimistot palvelevat sähköpostilla ja puhelimitse.
Opintotoimistojen yhteystiedot


eOppimispalvelut

eOppimispalvelut siirtyvät maanantaista 16.3. lähtien etätyöskentelyyn. Näin pyrimme pitämään huolta palvelumme saatavuudesta.
Puhelimemme tulevat todennäköisesti kuormittumaan. Pyri käyttämään kiireettömissä asioissa aina sähköpostia eoppimispalvelut@luc.f.

Päivystävän tukihenkilön ja järjestelmien käyttöohjeet löydät www.eoppimispalvelut.fi sivulta. Samalla sivulla tiedotamme myös etäopetuksessa olevista mahdollisista häiriötilanteista.


IT-palvelut

Opiskelijoiden Helpdesk auttaa opiskelijoita tietoteknisissä ongelmissa ja ohjaa tarvittaessa tukipyynnön oikealle taholle.

Yhteydenotot sähköpostilla tai puhelimitse. Käyntipisteet on toistaiseksi suljettu.

Avoinna 8:00 - 17:00
040 484 4210
servicedesk@luc.fi

IT-palveluiden ohjeita etätyöhön


Ravintolat

Lapin AMKin kampuksilla olevat ravintolat ovat suljettu 18.3. alkaen.


Korkeakoululiikunta

Kaikki Lapin korkeakoululiikunnan palvelut keskeytetään toistaiseksi varotoimenpiteenä koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Tiedotamme toiminnan uudelleen käynnistämisestä heti kun mahdollista. Yhteistyökumppaneiden toimipaikoissa noudatetaan heidän ohjeistuksiaan.


Kirjastot

Kirjaston asiakaspalvelu kaikkien Lapin korkeakoulukirjaston toimipisteiden asiakastiskeillä on suljettuna keskiviikosta 18.3.2020 alkaen toistaiseksi. Myös kaukopalvelu pysäytetään. Tilojen ja kulkukorttien käyttömahdollisuuksista tiedotetaan 17.3. aikana.

Asiakaspalvelua saa jatkossa etäpalveluna. Neuvontaa ja ohjausta tarjotaan chatissa, sähköpostin ja puhelimen välityksellä. Kirjaston tiedonhankinnan opetus siirretään verkko-opetukseksi toistaiseksi.

Asiakkailla lainassa olevan aineiston eräpäivät on siirretty, ja uusi eräpäivä on 1.4.2020. Eräpäivää siirretään automaattisesti poikkeustilanteen jatkuessa.

Lisätietoa kirjaston palveluista löytyy verkkosivuilta sekä täältä kirjaston korona-tilanteesta. Näitä kannattaa seurata mahdollisten tulevien muutosten vuoksi.
 
Opiskelijavaihdot ja harjoittelut
Lapin AMK on päättänyt 17.3.2020 voimaan tulevan valmiuslainsäädännön nojalla keskeyttää ulkomaille suuntautuvat opiskelijavaihdot ja harjoittelujaksot. Lapin AMK kehoittaa kaikkia opiskelijoita palaamaan välittömästi takaisin Suomeen.

Myös ulkomaisten vaihto-opiskelijoiden vastaanottaminen on keskeytetty.

Muiden organisaatioiden koronavirukseen liittyvät ohjeistukset ja varautuminen koronavirusepidemiaan voivat vaikuttaa ammattikorkeakoulun opiskelijoiden harjoittelun keskeytymiseen kotimaassa.
Matkustaminen

Hallituksen linjaus 16.3.2020

"Kansanterveyden ja terveysturvallisuuden vuoksi aloitetaan valmistelu Suomen rajojen sulkemiseksi pikaisella aikataululla kansainvälisiä velvoitteita noudattaen. Keskeytetään matkustaja- ja henkilöliikenne Suomeen niin pian kuin mahdollista, lukuun ottamatta Suomen kansalaisten ja Suomessa asuvien henkilöiden paluuta. Suomen kansalaisten ja Suomessa asuvien henkilöiden ei pidä matkustaa ulkomaille. Suomalaisille matkailijoille suositellaan välitöntä paluuta Suomeen. Pohjois- ja länsirajan yli sallitaan välttämätön työssäkäynti ja muu välttämätön asiointi."

Ulkomailta palaavat suomalaiset ja Suomessa pysyvästi asuvat henkilöt ohjataan kahden viikon karanteenia vastaaviin olosuhteisiin.

TKI-toiminta ja sidosryhmät
Lapin AMK turvaa strategisesti keskeisen TKI-toiminnan jatkumisen myös poikkeusolojen aikana. Tilojen sulkeminen ei lähtökohtaisesti koske yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen tutkimus,- kehitys- ja innovaatiotoiminnan käytössä olevia tiloja, erityisesti kriittisillä tutkimuksen aloilla.

Kokoukset yhteistyökumppaneiden kanssa järjestetään etäyhteyksiä käyttäen. Emme toistaiseksi ota vastaan vieraita tai harjoittelijoita.

Kokoontumista vaativat tilaisuudet perutaan kevätlukukauden ajalta ja siirretään mahdollisuuksien mukaan syksyyn tai järjestetään etäyhteyksiä hyödyntäen.

Lapin AMKin henkilöstö ei osallistu ulkopuolisten järjestämiin tilaisuuksiin.
Jos epäilet tartuntaa tai olet flunssainen

Koronavirukseen sairastuneiden oireita ovat olleet kuume, lihassärky, yskä, hengenahdistus ja väsymys. Viruksen leviämisen estäminen on tärkeätä.

Sähköinen oirearviointi

Jos oireesi ovat lieviä, sairasta kotona.

Soita terveyskeskukseesi tai terveydenhuollon päivystykseen, jos oireesi jatkuvat kauan, oireesi muuttuvat vakaviksi tai sinulla on hengenahdistusta.
Ammattikorkeakoulun henkilöstö voi tarvittaessa soittaa Terveystalon neuvontanumeroon koronavirukseen liittyvissä terveysasioissa on 030 63 39669 (klo 8-20).

Pysyttele mahdollisuuksien mukaan etäällä muista perheenjäsenistä. Pese käsiä usein. Käytä omaa pyyheliinaa. Pyyhkikää kotona tiheään ovenkahvoja, hanoja ja muita kosketuspintoja pesuaineella ja kostealla liinalla. Pese siivousliinat ja petivaatteet 60 °C ohjelmalla pesukoneessa. Käytä nenäliinoja ja varaa niille jätepussi, johon saat laitettua käytetyn nenäliinan heti. Älä ota vastaan kotiisi vieraita, etenkään iäkkäitä henkilöitä.
(lähde: työterveyslaitos, STM)

THL: tietoa koronaviruksesta
THL: Koronavirus voi ahdistaa sekä aikuista että lasta - Näin pidät itsestäsi ja läheisistäsi huolta

Huolehdi hygieniasta ja vältä kättelyä

Uudelta koronavirukselta voi suojautua samalla tavoin kuin muiltakin hengitystieinfektioiden aiheuttajilta. Huolehdi ensisijaisesti hyvästä käsihygieniasta, yski suojatusti ja vältä kättelyä.

Ohje käsihygieniaan

  • Kädet pestään vähintään töihin tullessa, ennen ruokailua tai tupakointia, wc-käynnin yhteydessä ja kotiin lähtiessä.
  • Kasvoja ei tule koskettaa, jos kädet eivät ole puhtaat.
  • Paras tapa kuivata kädet, on paperipyyhkeiden käyttäminen. Paperipyyhkeet laitetaan poltettavaksi meneviin sekajätteisiin.
  • Jos ei ole käsienpesumahdollisuutta, käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta seuraavasti: kämmenelle otetaan reilu ruokalusikallinen huuhdetta, kummankin käden sormenpäät kastetaan huuhteeseen ja huuhde hierotaan käsiin kauttaaltaan ja annetaan kuivua.

Kampuksien tiloihin on lisätty käsihuuhteita ja käsihygieniaohjeita. Kampuksien WC-tilojen siivousta on tehostettu.

Ohje suojattuun yskimiseen ja aivastamiseen

  • Suojaa yskiessä tai aivastaessa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla
  • Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.
  • Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin.
Tukea ja ohjeita

Lapin ammattikorkeakoulun rehtori on asettanut erillisen varautumisryhmän, joka koordinoi varautumista ja viestintää korkeakouluyhteisölle, laatii tarvittavat suunnitelmat poikkeustilanteiden varalle ja antaa ohjeita tarvittaessa liittyen esimerkiksi hygieniaan, siivoukseen, altistumisiin ja sairastumisiin.

Koronavirusohjeistukseen liittyviä kysymyksiä voi lähettää sähköpostitse osoitteeseen turvallisuus@lapinamk.fi 

Valtakunnallinen koronaviruksen neuvonta 0295 535 535. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa. Puhelinneuvonta on auki arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15.


Linkkejä

Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK