kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Opiskelijalle
Koronavirus ja Lapin AMKin toimintaohjeet

Tälle sivulle on koottu Lapin AMKin koronaepidemian aikaisia toimintaohjeita. Henkilöstöä koskevia lisäohjeita päivitetään intraan.

Noudatamme toiminnassamme viranomaisohjeita. Haluamme varautumistoimenpiteillämme ehkäistä koronaviruksen leviämistä sekä turvata opiskelijoiden ja henkilöstön terveyden.

THL:n viesti opiskelijoille (12.10.2020)

Kohti kampuksia

Valmistaudumme palaamaan turvallisesti kampuksille ja lähiopetukseen syyslukukauden alkaessa.

Lähtökohtana on opiskelijoiden ja henkilöstön terveyden turvaaminen, opintojen eteneminen suunnitellusti sekä TKI- toiminnan sujuva toteuttaminen.

Koronatilanne Lapissa on ollut viime aikoina rauhallinen. Ohjeiden huolellisella noudattamisella olemme onnistuneet välttämään laajat altistumiset Lapin AMKin kampuksilla ja näin jatkaen voimme varmistaa turvallisen paluun kampuksille.

Seuraamme yleistä koronatilannetta ja viranomaisten ohjeistusta ja tarkennamme ohjeita elokuussa.

Kokoontumisrajoitukset eivät koske korkeakoulun tiloja ja toimintaa. Pyrimme kuitenkin noudattamaan viranomaisten suosituksia aina, kun se on mahdollista.

Kampustyöskentelyssä jokaisen tulee noudattaa ehdottomasti ohjeistuksia siten, ettei opiskelijoiden ja henkilöstön terveys ja turvallisuus missään tilanteessa vaarannu. Sairaana tai hengitystieoireisena ei edelleenkään saa tulla kampuksille.

Opetus

Lapin ammattikorkeakoulu järjestää opetuksen, ohjauksen ja tukipalveluiden toiminnan siten, että opiskelijoiden opinnot etenevät suunnitelmien ja tavoitteiden mukaisesti.

Mahdolliset kokoontumisrajoitukset ei koske korkeakoulun tiloja ja toimintaa. Pyrimme kuitenkin noudattamaan viranomaisten suosituksia aina, kun se on mahdollista.

Syyslukukausi aloitetaan koulutusten toteutussuunnitelmien mukaisesti myös lähiopetusta hyödyntäen, mikäli koronatartuntatilanne sen sallii. Tarvittaessa priorisoimme lähiopetuksessa opintonsa aloittavia, ensimmäisen vuoden opiskelijaryhmiä, vuonna 2020 opintonsa aloittaneita opiskelijoita, sekä kampuksen oppimisympäristöjen käyttöä edellyttävää opetusta (laboratorio- ja simulaatio-opetus).

Kesän 2021 opintojaksot ovat pääosin verkko-opintoina.

Koulutukset ratkaisevat opetuksen järjestämisen terveysturvallisesti niin, että opintojen eteneminen sekä opiskelijoiden opetus ja ohjaus varmistuvat. Koulutukset tiedottavat opiskelijoitaan tarkemmin opinnoista ja tenteistä. Opiskelijoiden tulee seurata aktiivisesti opiskelijasähköpostiaan sekä Peppiä.

Opintoihin liittyvissä harjoittelujaksoissa noudatetaan harjoittelupaikan ohjeistusta.

Tarkennamme ohjeistusta elokuussa

 

Suu-nenäsuojan käyttö

Suu-nenäsuojan käyttöä suositellaan liikuttaessa ja oleskeltaessa Lapin AMKin tiloissa. Ensisijaisen tärkeää on edelleen noudattaa suositeltua 2 metrin turvaväliä aina kun mahdollista, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan sekä välttää kasvojen koskettelua. Ks. THL:n suositus ja ohjeet suojan käytöstä.

Oppimisympäristöt varustetaan suu-nenäsuojilla, desinfiointivälineillä sekä ohjeistuksella tilan turvalliseen käyttöön. Oppimisympäristöistä vastaavat huolehtivat kiinteistömestareiden kanssa oppimistilojen varustustuksesta.

Voit halutessasi käyttää omaa suu-nenäsuojaa.


Valintakokeet

Tarkemmat ohjeet syksyn valintakokeeseen liittyen julkaistaan ammattikorkeakouluun.fi -sivustolla sekä Lapin AMKin verkkosivuilla.

Katso myös opintopolku: COVID-19 ja opiskelijavalinnat

Palvelut

Kampusten aukioloajat ja tukipalvelut kesällä 2021 löydät täältä.

Syksyllä opiskelijoiden ja opetuksen palvelut tarjotaan etäpalvelun lisäksi rajoitetusti myös kampuksilla. Täsmällisemmät palveluajat tarkennetaan elokuussa.

Opiskelijavaihdot, matkustaminen ja harjoittelut

Epävarman koronatilanteen vuoksi Lapin AMK on päättänyt keskeyttää kansainväliset opiskelija- ja henkilöstövaihdot sekä kansainväliset harjoittelut vuoden 2021 loppuun asti.

Vaihto-opiskelu, lyhyet liikkuvuudet ja harjoittelu (saapuva ja lähtevä) on mahdollista matkustus- ja maahantulosäännösten niin salliessa keväällä 2022 viranomaisohjeita noudattaen.

Kansainväliset koulutukset aloittavat pääsääntöisesti etäopetuksena. Ennen opintojen alkua maahan tultaessa noudatetaan viranomaisten karanteeniohjeistusta ja tänä aikana opinnot tehdään etäopintoina. Jos opiskelija saapuu Suomeen maasta, jossa koronan virusmuunnokset leviävät voimakkaasti, tartuntatautilääkäri voi määrätä hänet 14 vuorokauden viralliseen karanteeniin.  Lääkäri tekee karanteenimääräyksen riskinarvion perusteella tapauskohtaisesti.

Suosittelemme edelleen harkitsemaan rajan yli matkustamista huolellisesti ja rajoittamaan vain välttämättömään työntekoon, opintojen suorittamiseen tai työharjoitteluun liittyvään liikkumiseen.

Saavuttaessa Suomeen maasta, johon hallitus on määrittänyt matkustusrajoituksia (lähtömaa ja kauttakulkuliikenne, lukuun ottamatta edellä mainittua rajayhteisöjen välinen liikennettä), tulee jäädä 14 vuorokauden ajaksi omaehtoiseen karanteeniin ja etäopintoihin. (THL: ohjeet omaehtoiseen karanteeniin)

Muiden organisaatioiden koronavirukseen liittyvät ohjeistukset ja varautuminen koronavirusepidemiaan voivat vaikuttaa ammattikorkeakoulun opiskelijoiden harjoittelun keskeytymiseen kotimaassa.

TKI-toiminta ja sidosryhmät

TKI-toiminnan jatkuvuus turvataan. Kehittämisympäristöjä hyödyntävä TKI-toiminta jatkuu kampuksilla turvallisuusohjeet huomioiden.

Kokoukset, vierailut ja tapahtumat järjestetään edelleen ensisijaisesti etäyhteyksiä käyttäen.


Tarkennamme ohjeistusta elokuussa.

Jos epäilet tartuntaa tai olet flunssainen

Lapin AMKin toiminta-alueella koronatapausten määrä on kasvanut. Mikäli työntekijä tai opiskelija epäilee altistuneensa koronalle, on syytä varotoimenpiteenä jäädä etätöihin tai etäopintoihin. Terveydenhoitoviranomaiset ottavat yhteyttä tartuntaketjuissa tunnistettuihin altistuneisiin.

Jos oireita ilmenee, tulee mennä koronatestiin. Testitulosta odotellessa pysytellään etätöissä ja etäopinnoissa. Flunssaoireisena ei saa tulla kampukselle, vaikka testitulos olisi negatiivinen.

Koronavirukseen sairastuneiden oireita ovat olleet kuume, lihassärky, yskä, hengenahdistus ja väsymys. Viruksen leviämisen estäminen on tärkeätä.

Sähköinen oirearviointi

Jos oireesi ovat lieviä, sairasta kotona.

Soita terveyskeskukseesi tai terveydenhuollon koronapäivystykseen, jos oireesi jatkuvat kauan, oireesi muuttuvat vakaviksi tai sinulla on hengenahdistusta.

Pysyttele mahdollisuuksien mukaan etäällä muista perheenjäsenistä. Pese käsiä usein. Käytä omaa pyyheliinaa. Pyyhkikää kotona tiheään ovenkahvoja, hanoja ja muita kosketuspintoja pesuaineella ja kostealla liinalla. Pese siivousliinat ja petivaatteet 60 °C ohjelmalla pesukoneessa. Käytä nenäliinoja ja varaa niille jätepussi, johon saat laitettua käytetyn nenäliinan heti. Älä ota vastaan kotiisi vieraita, etenkään iäkkäitä henkilöitä.
(lähde: työterveyslaitos, STM)

THL: tietoa koronaviruksesta
THL: Koronavirus voi ahdistaa sekä aikuista että lasta - Näin pidät itsestäsi ja läheisistäsi huolta

Hygieniaohjeet ja tilojen turvallinen käyttö

Tarkennamme ohjeistusta elokuussa.

Suu-nenäsuojan käyttöä suositellaan liikuttaessa kampuksella yhteisissä tiloissa. Suu-nenäsuojia on saatavilla pääovien yhteydessä sekä kiinteistömestareilta. Huolehdi suojan asianmukaisesta hävittämisestä käytön jälkeen. Voit halutessasi käyttää myös omaa suu-nenäsuojaa.

Ensisijaisen tärkeää on edelleen noudattaa suositeltua 2 metrin turvaväliä aina kun mahdollista, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan sekä välttää kasvojen koskettelua.

Katso THL:n suositus ja ohje suu-nenäsuojan käytöstä.

Lapin AMKin tiloissa suu-nenäsuojaa käytetään sellaisissa tilanteissa, joissa riittävän turvavälin pitäminen on mahdotonta tai hankalaa. Tällaisia ovat esimerkiksi simulaatio-opetustilanteet sekä oppimisympäristöissä tehtävät opinnot.

Oppimisympäristöt varustetaan suu-nenäsuojilla, desinfiointvälineillä sekä ohjeistuksella tilan turvalliseen käyttöön.

Voit halutessasi käyttää omaa suu-nenäsuojaa myös muissa tilanteissa.


Ohje käsihygieniaan

  • Kädet pestään vähintään töihin tullessa, ennen ruokailua tai tupakointia, wc-käynnin yhteydessä ja kotiin lähtiessä.
  • Kasvoja ei tule koskettaa, jos kädet eivät ole puhtaat.
  • Paras tapa kuivata kädet, on paperipyyhkeiden käyttäminen. Paperipyyhkeet laitetaan poltettavaksi meneviin sekajätteisiin.
  • Jos ei ole käsienpesumahdollisuutta, käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta seuraavasti: kämmenelle otetaan reilu ruokalusikallinen huuhdetta, kummankin käden sormenpäät kastetaan huuhteeseen ja huuhde hierotaan käsiin kauttaaltaan ja annetaan kuivua.

Kampuksien tiloihin on lisätty käsihuuhteita ja käsihygieniaohjeita. Kampuksien WC-tilojen siivousta on tehostettu.

Ohje suojattuun yskimiseen ja aivastamiseen

  • Suojaa yskiessä tai aivastaessa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla
  • Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.
  • Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin.

 

Ohje pintojen desinfiointiin oppimisympäristöissä

1) Käsien pesu / käsihuuhde ennen suojakäsineiden laittoa

2) Mikäli kädet pestään saippualla ja juoksevan veden alla, hanan sulkeminen käsipyyhkeellä, ei kosketella käsin hanaa lainkaan pesun jälkeen. 

3) Käytetään käsineitä aina kun käsitellään kemikaaleja sekä tarvittaessa kasvomaskia mikäli desinfiointiaineen käyttö on todella runsasta

4) Oxiviriä suihkautetaan kuituliinaan ja sillä pyyhitään huolellisesti laitteen kaikki kosketuspinnat, esim. tietokoneet, kamerat ym. Sähkölaitteet.

5) Oxiviriä suihkutetaan suoraan pinnalle ja pyyhitään käsipaperilla kun puhdistetaan työpöytää, istuimia, hoitopöytiä tms. 

6) Aina ensi puhdistetaan ne kohdat, joissa on eritteitä. Eritteen poistamisen jälkeen otetaan uusi liina ja pyyhintä. 

7) Käsineiden oikea poistaminen

8) Huolellinen käsien pesu / huuhde suojakäsineiden oikeaoppisen poistamisen jälkeen

Opastusvideo https://youtu.be/4mFBdYtEg4s

Koronavilkku ja koronarokote

Suosittelemme, että henkilöstö ja opiskelijat ottavat käyttöön Koronavilkku-sovelluksen. Voit tutustua sovellukseen ja ladata sen puhelimeesi osoitteesta koronavilkku.fi.

Kyberturvakeskuksen tiedote koronavilkun tietosuojasta.

Suosittelemme opiskelijoitamme ja henkilöstöämme ottamaan koronarokotteen, jotta pääsemme kohtaamaan toisemme turvallisesti kampuksilla syksyllä. Rokotettuna saat suojaa vakavalta koronavirustaudilta ja autat suojaamaan myös muita.

Tarkista rokotusaikataulu ja ohjeet rokotusajan varaamiseen oman kuntasi verkkosivuilta.

Tukea ja ohjeita

Lapin ammattikorkeakoulun rehtori on asettanut erillisen varautumisryhmän, joka koordinoi varautumista ja viestintää korkeakouluyhteisölle, laatii tarvittavat suunnitelmat poikkeustilanteiden varalle ja antaa ohjeita tarvittaessa liittyen esimerkiksi hygieniaan, siivoukseen, altistumisiin ja sairastumisiin.

Koronavirusohjeistukseen liittyviä kysymyksiä voi lähettää sähköpostitse osoitteeseen turvallisuus@lapinamk.fi 

Valtakunnallinen koronaviruksen neuvonta 0295 535 535. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa. Puhelinneuvonta on auki arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15.


Linkkejä