kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Opiskelijalle
Koronavirus ja Lapin AMKin toimintaohjeet poikkeustilanteessa

Tälle sivulle on koottu Lapin AMKin poikkeusolojen aikaisia toimintaohjeita. Henkilöstöä koskevia lisäohjeita päivitetään intraan.

Noudatamme toiminnassamme viranomaisohjeita. Haluamme varautumistoimenpiteillämme ehkäistä koronaviruksen leviämistä sekä turvata opiskelijoiden ja henkilöstön terveyden.


Lapin AMKin uusi lukuvuosi käynnistyy elokuussa sekä kampuksilla että etänä

Turvallinen kampustyöskentely edellyttää, että osa henkilöstöstä ja opiskelijoista työskentelee ja opiskelee etänä.

Kampustyöskentelyssä jokaisen tulee noudattaa ehdottomasti viranomaisten antamia rajoituksia ja ohjeistuksia siten, ettei opiskelijoiden ja henkilöstön terveys ja turvallisuus missään tilanteessa vaarannu. Sairaana tai hengitystieoireisena ei edelleenkään saa tulla kampuksille.

Seuraamme yleistä koronatilannetta ja viranomaisten ohjeistusta. Haluamme varautumistoimenpiteillämme ehkäistä koronaviruksen leviämistä sekä turvata opiskelijoiden ja henkilöstön terveyden
Opetus

Lapin ammattikorkeakoulu järjestää opetuksen, ohjauksen ja tukipalveluiden toiminnan siten, että opiskelijoiden opinnot etenevät suunnitelmien ja tavoitteiden mukaisesti.

Syksyllä 2020 kampustilojen opetuskäytössä priorisoidaan aloittavia opiskelijoita. Orientaatioviikot kampuksilla toteutetaan voimassa olevat kokoontumisrajoitukset huomioiden. Isoille ryhmille suunnatut perehdytykset ja luennot toteutetaan verkossa. Opetusjärjestelyt ja kampuspäivät toteutuksessa huomioidaan turvallisuusohjeet ja kampuksilla olevien opiskelijoiden määrä päivittäin.

Kampustilojen käytössä etusijalla ovat lisäksi sellaiset opinnot ja harjoittelut, jotka edellyttävät kampuksen oppimisympäristöjen käyttöä (laboratorio- ja simulaatio-opetus), sekä sellaiset opinnot, joita on mahdoton tai kohtuuttoman vaikea järjestää etäopintoina. Jatkavien opiskelijoiden opinnot järjestetään muilta osin pääsääntöisesti etäopintoina.

Koulutukset tiedottavat opiskelijoitaan tarkemmin opinnoista ja tenteistä. Opiskelijoiden tulee seurata aktiivisesti opiskelijasähköpostiaan sekä Peppiä.

Kampuksilla tapahtuvaa opiskelua koskevat käytännön ohjeet päivittyvät elokuun alussa. Turvallisessa toiminnassa tullaan huomioimaan mm. ruokailujärjestelyt.

Yhteishaku ja valintakokeet

Kevään 1. yhteishaku

Ammattikorkeakoulut peruvat kevään ensimmäiseen yhteishakuun (vieraskieliset koulutukset) liittyvät kampuksilla järjestettävät valintakokeet. Poikkeustilan aikana kansainväliset opiskelijat eivät voisi osallistua valintakokeisin Suomessa. Matkustusrajoitukset ja karanteenit koskevat myös monia muita maita, joten kokeiden järjestäminen ei ole mahdollista Suomen ulkopuolellakaan. (Arenen tiedote 17.3.2020)

Valintakokeiden sijaan ammattikorkeakoulut käyttävät todistusvalintaa ja verkkopohjaisia valintatehtäviä valitessaan opiskelijoita vieraskieliseen koulutukseen.


Kevään 2. yhteishaku

Ammattikorkeakoulujen valintakokeet järjestetään kesäkuussa kaksivaiheisena. Ensimmäisen vaiheen valintakoepäivä on 4.6. Tuolloin järjestetään digitaalinen etäkoe. Toisen vaiheen koe järjestetään 23.-25.6.2020 ammattikorkeakoulujen kampuksilla eri puolilla maata. Katso tiedote valintakokeista.

Tarkemmat ohjeet kokeeseen liittyen julkaistaan ammattikorkeakouluun.fi -sivustolla.

Opintopolku: COVID-19 ja opiskelijavalinnat

Palvelut


Terveydenhoitajat

Muissa kuin mahdolliseen koronavirustartuntaan liittyvissä sairaustapauksissa opiskelijat voivat olla puhelimitse yhteydessä oman kampuksen terveydenhoitajaan.

  • Kemi puh. 050 314 6497, 050 314 6497, 050 461 7224
  • Rovaniemi puh. 016 322 4280
  • Tornio puh. 050 314 6505

Kuraattorit

Kuraattori Maria Sipilä päivystää arkisin klo 10-11 numerossa 040 847 4219.

Kaikille kuraattoreillemme voit myös varata erillisen puhelinajan tekstiviestillä:

Tuovi Honkela 040 353 4276
Paula Perttunen 040 484 4243
Maria Sipilä 040 847 4219


Opintotoimistot

Opintotoimistot palvelevat sähköpostilla ja puhelimitse.
Opintotoimistojen yhteystiedot


eOppimispalvelut

Pyri käyttämään kiireettömissä asioissa aina sähköpostia eoppimispalvelut@luc.f.

Päivystävän tukihenkilön ja järjestelmien käyttöohjeet löydät www.eoppimispalvelut.fi sivulta. Samalla sivulla tiedotamme myös etäopetuksessa olevista mahdollisista häiriötilanteista.


IT-palvelut

Opiskelijoiden Helpdesk auttaa opiskelijoita tietoteknisissä ongelmissa ja ohjaa tarvittaessa tukipyynnön oikealle taholle.

Yhteydenotot sähköpostilla tai puhelimitse. Käyntipisteet on toistaiseksi suljettu.

Avoinna 8:00 - 17:00
040 484 4210
servicedesk@luc.fi

IT-palveluiden ohjeita etätyöhön


Ravintolat

Lapin AMKin kampuksilla olevat ravintolat ovat suljettu 18.3. alkaen.


Korkeakoululiikunta

Kaikki Lapin korkeakoululiikunnan palvelut keskeytetään toistaiseksi varotoimenpiteenä koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Tiedotamme toiminnan uudelleen käynnistämisestä heti kun mahdollista. Yhteistyökumppaneiden toimipaikoissa noudatetaan heidän ohjeistuksiaan.


Kirjastot

LUC kirjaston noutolainaustoiminta alkaa viikolla 20. Varauksia otetaan vastaan 14.5. alkaen ja noutolainaus alkaa 15.5. Tarkemmat ohjeet löytyvät kirjaston nettisivuilta.

Neuvontaa ja ohjausta tarjotaan chatissa, sähköpostin ja puhelimen välityksellä. Kirjaston tiedonhankinnan opetus siirretään verkko-opetukseksi toistaiseksi.

Elokuussa kirjasto avaa ovensa, ja noutolainausta tarjotaan jatkossa vain riskiryhmiin kuuluville asiakkaille. Asiointi kirjastossa tapahtuu vain kirjastojen aukioloaikana. Kussakin kirjaston erillisessä tilassa saa samanaikaisesti olla enintään 50 henkilöä.

Lisätietoa kirjaston palveluista löytyy verkkosivuilta sekä täältä kirjaston korona-tilanteesta. Näitä kannattaa seurata mahdollisten tulevien muutosten vuoksi.
 

Opiskelijavaihdot ja harjoittelut
Lapin AMK vastaanottaa kansainvälisiä vaihto-opiskelijoita. Kansainväliset koulutukset aloittavat pääsääntöisesti etäopetuksena. Ennen opintojen alkua maahan tultaessa noudatetaan 2 viikon omaehtoista karanteenia ja tänä aikana opinnot tehdään etäopintoina.

Muiden organisaatioiden koronavirukseen liittyvät ohjeistukset ja varautuminen koronavirusepidemiaan voivat vaikuttaa ammattikorkeakoulun opiskelijoiden harjoittelun keskeytymiseen kotimaassa.
TKI-toiminta ja sidosryhmät

Kehittämisympäristöjä hyödyntävä TKI-toiminta voi palata kampuksille turvallisuusohjeet huomioiden.

Tilojen käytössä noudatetaan viranomaisten antamia ohjeita ja suosituksi, jotta vältämme koronaviruksen leviämisen ja turvaamme opiskelijoiden ja henkilöstön terveyden. Kampuksella tilojen käytössä on huomioitava voimassa oleva kokoontumisrajoitus (50 henkilöä 1.6. alkaen), riittävä turvaetäisyys sekä huolellinen hygienia.

Kokoukset ja vierailut järjestetään ensisijaisesti etäyhteyksiä käyttäen. Kasvokkain tapaamisissa tulee huomioida kokoontumisrajoitukset, turvalliset etäisyydet ja hygienia. Tapaamiset kasvokkain suositellaan pitämään lyhyinä.

Kokoontumisia koskevissa rajoituksissa noudatetaan kansallisia suosituksia. Tämän mukaisesti kokoontumista vaativia tilaisuuksia rajataan toistaiseksi 50 henkilöön. Suuremmat tilaisuudet järjestetään osin etäyhteyksin ja huomioiden paikan päällä osallistuvia koskeva kokoontumisrajoitus..

Jos epäilet tartuntaa tai olet flunssainen

Koronavirukseen sairastuneiden oireita ovat olleet kuume, lihassärky, yskä, hengenahdistus ja väsymys. Viruksen leviämisen estäminen on tärkeätä.

Sähköinen oirearviointi

Jos oireesi ovat lieviä, sairasta kotona.

Soita terveyskeskukseesi tai terveydenhuollon päivystykseen, jos oireesi jatkuvat kauan, oireesi muuttuvat vakaviksi tai sinulla on hengenahdistusta.
Ammattikorkeakoulun henkilöstö voi tarvittaessa soittaa Terveystalon neuvontanumeroon koronavirukseen liittyvissä terveysasioissa on 030 63 39669 (klo 8-20).

Pysyttele mahdollisuuksien mukaan etäällä muista perheenjäsenistä. Pese käsiä usein. Käytä omaa pyyheliinaa. Pyyhkikää kotona tiheään ovenkahvoja, hanoja ja muita kosketuspintoja pesuaineella ja kostealla liinalla. Pese siivousliinat ja petivaatteet 60 °C ohjelmalla pesukoneessa. Käytä nenäliinoja ja varaa niille jätepussi, johon saat laitettua käytetyn nenäliinan heti. Älä ota vastaan kotiisi vieraita, etenkään iäkkäitä henkilöitä.
(lähde: työterveyslaitos, STM)

THL: tietoa koronaviruksesta
THL: Koronavirus voi ahdistaa sekä aikuista että lasta - Näin pidät itsestäsi ja läheisistäsi huolta

Huolehdi hygieniasta ja vältä kättelyä

Uudelta koronavirukselta voi suojautua samalla tavoin kuin muiltakin hengitystieinfektioiden aiheuttajilta. Huolehdi ensisijaisesti hyvästä käsihygieniasta, yski suojatusti ja vältä kättelyä.

Ohje käsihygieniaan

  • Kädet pestään vähintään töihin tullessa, ennen ruokailua tai tupakointia, wc-käynnin yhteydessä ja kotiin lähtiessä.
  • Kasvoja ei tule koskettaa, jos kädet eivät ole puhtaat.
  • Paras tapa kuivata kädet, on paperipyyhkeiden käyttäminen. Paperipyyhkeet laitetaan poltettavaksi meneviin sekajätteisiin.
  • Jos ei ole käsienpesumahdollisuutta, käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta seuraavasti: kämmenelle otetaan reilu ruokalusikallinen huuhdetta, kummankin käden sormenpäät kastetaan huuhteeseen ja huuhde hierotaan käsiin kauttaaltaan ja annetaan kuivua.

Kampuksien tiloihin on lisätty käsihuuhteita ja käsihygieniaohjeita. Kampuksien WC-tilojen siivousta on tehostettu.

Ohje suojattuun yskimiseen ja aivastamiseen

  • Suojaa yskiessä tai aivastaessa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla
  • Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.
  • Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin.
Tukea ja ohjeita

Lapin ammattikorkeakoulun rehtori on asettanut erillisen varautumisryhmän, joka koordinoi varautumista ja viestintää korkeakouluyhteisölle, laatii tarvittavat suunnitelmat poikkeustilanteiden varalle ja antaa ohjeita tarvittaessa liittyen esimerkiksi hygieniaan, siivoukseen, altistumisiin ja sairastumisiin.

Koronavirusohjeistukseen liittyviä kysymyksiä voi lähettää sähköpostitse osoitteeseen turvallisuus@lapinamk.fi 

Valtakunnallinen koronaviruksen neuvonta 0295 535 535. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa. Puhelinneuvonta on auki arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15.


Linkkejä

Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää evästeistä. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK