kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Opiskelijalle
Koronavirus ja Lapin AMKin toimintaohjeet

Tälle sivulle on koottu Lapin AMKin poikkeusolojen aikaisia toimintaohjeita. Henkilöstöä koskevia lisäohjeita päivitetään intraan.

Noudatamme toiminnassamme viranomaisohjeita. Haluamme varautumistoimenpiteillämme ehkäistä koronaviruksen leviämistä sekä turvata opiskelijoiden ja henkilöstön terveyden.

THL:n viesti opiskelijoille (12.10.2020)


Lapin AMK toiminta jatkuu hybridimallilla

Turvallinen kampustyöskentely edellyttää, että osa henkilöstöstä ja opiskelijoista työskentelee ja opiskelee etänä.

Kampustyöskentelyssä jokaisen tulee noudattaa ehdottomasti viranomaisten antamia rajoituksia ja ohjeistuksia siten, ettei opiskelijoiden ja henkilöstön terveys ja turvallisuus missään tilanteessa vaarannu. Sairaana tai hengitystieoireisena ei edelleenkään saa tulla kampuksille.

Seuraamme yleistä koronatilannetta ja viranomaisten ohjeistusta. Haluamme varautumistoimenpiteillämme ehkäistä koronaviruksen leviämistä sekä turvata opiskelijoiden ja henkilöstön terveyden
Opetus

Lapin ammattikorkeakoulu järjestää opetuksen, ohjauksen ja tukipalveluiden toiminnan siten, että opiskelijoiden opinnot etenevät suunnitelmien ja tavoitteiden mukaisesti.

Kampustilojen opetuskäytössä priorisoidaan aloittavia opiskelijoita. Orientaatioviikot kampuksilla toteutetaan voimassa olevat kokoontumisrajoitukset huomioiden. Isoille ryhmille suunnatut perehdytykset ja luennot toteutetaan verkossa. Opetusjärjestelyjen ja kampuspäivien toteutuksessa huomioidaan turvallisuusohjeet ja kampuksilla olevien opiskelijoiden määrä päivittäin. Tilojen turvallisuuden, riittävän väljyyden ja turvavälien mahdollistamiseksi lähtökohtaisesti käytössä on maksimissaan 50 % tilan kapasiteetista.

Kampustilojen käytössä etusijalla ovat lisäksi sellaiset opinnot ja harjoittelut, jotka edellyttävät kampuksen oppimisympäristöjen käyttöä (laboratorio- ja simulaatio-opetus), sekä sellaiset opinnot, joita on mahdoton tai kohtuuttoman vaikea järjestää etäopintoina. Jatkavien opiskelijoiden opinnot järjestetään muilta osin pääsääntöisesti etäopintoina.

Koulutukset tiedottavat opiskelijoitaan tarkemmin opinnoista ja tenteistä. Opiskelijoiden tulee seurata aktiivisesti opiskelijasähköpostiaan sekä Peppiä.

Turvallisessa toiminnassa tullaan huomioimaan mm. ruokailujärjestelyt.

Suu-nenäsuojan käyttö


Suu-nenäsuojan käyttöä suositellaan liikuttaessa ja oleskeltaessa Lapin AMKin tiloissa. Ensisijaisen tärkeää on edelleen noudattaa 1–2 metrin turvavälejä aina kun mahdollista, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan sekä välttää kasvojen koskettelua. Ks. THL:n suositus ja ohjeet suojan käytöstä.

Oppimisympäristöt varustetaan suu-nenäsuojilla, desinfiointivälineillä sekä ohjeistuksella tilan turvalliseen käyttöön. Oppimisympäristöistä vastaavat huolehtivat kiinteistömestareiden kanssa oppimistilojen varustustuksesta.

Voit halutessasi käyttää omaa suu-nenäsuojaa.


Yhteishaku ja valintakokeet

Kevään yhteishaku ja valintakokeet

Kevään yhteishaku järjestetään 17. - 31.3.2021. AMK-valintakoe järjestetään yksivaiheisena lähikokeena 31.5.–9.6.

Valintakoejärjestelyistä tiedotetaan myöhemmin. Tarkemmat ohjeet kokeeseen liittyen julkaistaan ammattikorkeakouluun.fi -sivustolla sekä Lapin AMKin verkkosivuilla.

Katso myös opintopolku: COVID-19 ja opiskelijavalinnat

Palvelut


Terveydenhoitajat

Muissa kuin mahdolliseen koronavirustartuntaan liittyvissä sairaustapauksissa opiskelijat voivat olla puhelimitse yhteydessä oman kampuksen terveydenhoitajaan.

  • Kemi puh. 050 314 6497, 050 314 6497, 050 461 7224
  • Rovaniemi puh. 016 322 4280
  • Tornio puh. 050 314 6505

Kuraattorit

Kuraattori Maria Sipilä päivystää arkisin klo 10-11 numerossa 040 847 4219.

Kaikille kuraattoreillemme voit myös varata erillisen puhelinajan tekstiviestillä:

Tuovi Honkela 040 353 4276
Paula Perttunen 040 484 4243
Maria Sipilä 040 847 4219


Opintotoimistot

Opintotoimistot palvelevat sähköpostilla ja puhelimitse.
Opintotoimistojen yhteystiedot


eOppimispalvelut

Pyri käyttämään kiireettömissä asioissa aina sähköpostia eoppimispalvelut@luc.f.

Päivystävän tukihenkilön ja järjestelmien käyttöohjeet löydät www.eoppimispalvelut.fi sivulta. Samalla sivulla tiedotamme myös etäopetuksessa olevista mahdollisista häiriötilanteista.


IT-palvelut

Opiskelijoiden Helpdesk auttaa opiskelijoita tietoteknisissä ongelmissa ja ohjaa tarvittaessa tukipyynnön oikealle taholle.

Yhteydenotot sähköpostilla tai puhelimitse. Käyntipisteet on toistaiseksi suljettu.

Avoinna 8:00 - 17:00
040 484 4210
servicedesk@luc.fi

IT-palveluiden ohjeita etätyöhön


Kirjastot

Lisätietoa kirjaston palveluistaja aukioloajoista löytyy kirjaston verkkosivuilta.

 

Opiskelijavaihdot, matkustaminen ja harjoittelut

Lapin AMK vastaanottaa kansainvälisiä vaihto-opiskelijoita. Kansainväliset koulutukset aloittavat pääsääntöisesti etäopetuksena. Ennen opintojen alkua maahan tultaessa noudatetaan yleensä 10 vuorokauden omaehtoista karanteenia ja tänä aikana opinnot tehdään etäopintoina. Jos opiskelija saapuu Suomeen maasta, jossa koronan virusmuunnokset leviävät voimakkaasti, tartuntatautilääkäri voi määrätä hänet 14 vuorokauden viralliseen karanteeniin.  Lääkäri tekee karanteenimääräyksen riskinarvion perusteella tapauskohtaisesti.

Suosittelemme edelleen harkitsemaan rajan yli matkustamista huolellisesti ja rajoittamaan vain välttämättömään työntekoon, opintojen suorittamiseen tai työharjoitteluun liittyvään liikkumiseen.

Saavuttaessa Suomeen maasta, johon hallitus on määrittänyt matkustusrajoituksia (lähtömaa ja kauttakulkuliikenne, lukuun ottamatta edellä mainittua rajayhteisöjen välinen liikennettä), tulee jäädä 10 vuorokauden ajaksi omaehtoiseen karanteeniin ja etäopintoihin. (THL: ohjeet omaehtoiseen karanteeniin)

Muiden organisaatioiden koronavirukseen liittyvät ohjeistukset ja varautuminen koronavirusepidemiaan voivat vaikuttaa ammattikorkeakoulun opiskelijoiden harjoittelun keskeytymiseen kotimaassa.

TKI-toiminta ja sidosryhmät

Kehittämisympäristöjä hyödyntävä TKI-toiminta voi palata kampuksille turvallisuusohjeet huomioiden.

Lapin AMKin tiloissa järjestettävissä tapahtumissa huomioidaan turvallinen tilojen käyttö. Henkilömäärä tulee rajata niin, että käytössä on maksimissaan 50 % tilan kapasiteetista.

Kokoukset ja vierailut järjestetään ensisijaisesti etäyhteyksiä käyttäen. Kasvokkain tapaamisissa tulee huomioida kokoontumisrajoitukset, turvalliset etäisyydet ja hygienia. Tapaamiset kasvokkain suositellaan pitämään lyhyinä.


Jos epäilet tartuntaa tai olet flunssainen

Lapin AMKin toiminta-alueella koronatapausten määrä on kasvanut. Mikäli työntekijä tai opiskelija epäilee altistuneensa koronalle, on syytä varotoimenpiteenä jäädä etätöihin tai etäopintoihin. Terveydenhoitoviranomaiset ottavat yhteyttä tartuntaketjuissa tunnistettuihin altistuneisiin.

Jos oireita ilmenee, tulee mennä koronatestiin. Testitulosta odotellessa pysytellään etätöissä ja etäopinnoissa. Flunssaoireisena ei saa tulla kampukselle, vaikka testitulos olisi negatiivinen.

Koronavirukseen sairastuneiden oireita ovat olleet kuume, lihassärky, yskä, hengenahdistus ja väsymys. Viruksen leviämisen estäminen on tärkeätä.

Sähköinen oirearviointi

Jos oireesi ovat lieviä, sairasta kotona.

Soita terveyskeskukseesi tai terveydenhuollon koronapäivystykseen, jos oireesi jatkuvat kauan, oireesi muuttuvat vakaviksi tai sinulla on hengenahdistusta.

Pysyttele mahdollisuuksien mukaan etäällä muista perheenjäsenistä. Pese käsiä usein. Käytä omaa pyyheliinaa. Pyyhkikää kotona tiheään ovenkahvoja, hanoja ja muita kosketuspintoja pesuaineella ja kostealla liinalla. Pese siivousliinat ja petivaatteet 60 °C ohjelmalla pesukoneessa. Käytä nenäliinoja ja varaa niille jätepussi, johon saat laitettua käytetyn nenäliinan heti. Älä ota vastaan kotiisi vieraita, etenkään iäkkäitä henkilöitä.
(lähde: työterveyslaitos, STM)

THL: tietoa koronaviruksesta
THL: Koronavirus voi ahdistaa sekä aikuista että lasta - Näin pidät itsestäsi ja läheisistäsi huolta

Hygieniaohjeet ja tilojen turvallinen käyttö

Suu-nenäsuojan käyttöä suositellaan liikuttaessa kampuksella yhteisissä tiloissa. Suu-nenäsuojia on saatavilla pääovien yhteydessä sekä kiinteistömestareilta. Huolehdi suojan asianmukaisesta hävittämisestä käytön jälkeen. Voit halutessasi käyttää myös omaa suu-nenäsuojaa.

Ensisijaisen tärkeää on edelleen noudattaa 1–2 metrin turvavälejä aina kun mahdollista, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan sekä välttää kasvojen koskettelua.

Katso THL:n suositus ja ohje suu-nenäsuojan käytöstä.

Tilojen turvallisuuden, riittävän väljyyden ja turvavälien mahdollistamiseksi lähtökohtaisesti käytössä on maksimissaan 50 % tilan kapasiteetista.

 Lapin AMKin tiloissa suu-nenäsuojaa käytetään sellaisissa tilanteissa, joissa riittävän turvavälin pitäminen on mahdotonta tai hankalaa. Tällaisia ovat esimerkiksi simulaatio-opetustilanteet sekä oppimisympäristöissä tehtävät opinnot.

Oppimisympäristöt varustetaan suu-nenäsuojilla, desinfiointvälineillä sekä ohjeistuksella tilan turvalliseen käyttöön.

Voit halutessasi käyttää omaa suu-nenäsuojaa myös muissa tilanteissa.


Ohje käsihygieniaan

  • Kädet pestään vähintään töihin tullessa, ennen ruokailua tai tupakointia, wc-käynnin yhteydessä ja kotiin lähtiessä.
  • Kasvoja ei tule koskettaa, jos kädet eivät ole puhtaat.
  • Paras tapa kuivata kädet, on paperipyyhkeiden käyttäminen. Paperipyyhkeet laitetaan poltettavaksi meneviin sekajätteisiin.
  • Jos ei ole käsienpesumahdollisuutta, käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta seuraavasti: kämmenelle otetaan reilu ruokalusikallinen huuhdetta, kummankin käden sormenpäät kastetaan huuhteeseen ja huuhde hierotaan käsiin kauttaaltaan ja annetaan kuivua.

Kampuksien tiloihin on lisätty käsihuuhteita ja käsihygieniaohjeita. Kampuksien WC-tilojen siivousta on tehostettu.

Ohje suojattuun yskimiseen ja aivastamiseen

  • Suojaa yskiessä tai aivastaessa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla
  • Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.
  • Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin.

 

Ohje pintojen desinfiointiin oppimisympäristöissä

1) Käsien pesu / käsihuuhde ennen suojakäsineiden laittoa

2) Mikäli kädet pestään saippualla ja juoksevan veden alla, hanan sulkeminen käsipyyhkeellä, ei kosketella käsin hanaa lainkaan pesun jälkeen. 

3) Käytetään käsineitä aina kun käsitellään kemikaaleja sekä tarvittaessa kasvomaskia mikäli desinfiointiaineen käyttö on todella runsasta

4) Oxiviriä suihkautetaan kuituliinaan ja sillä pyyhitään huolellisesti laitteen kaikki kosketuspinnat, esim. tietokoneet, kamerat ym. Sähkölaitteet.

5) Oxiviriä suihkutetaan suoraan pinnalle ja pyyhitään käsipaperilla kun puhdistetaan työpöytää, istuimia, hoitopöytiä tms. 

6) Aina ensi puhdistetaan ne kohdat, joissa on eritteitä. Eritteen poistamisen jälkeen otetaan uusi liina ja pyyhintä. 

7) Käsineiden oikea poistaminen

8) Huolellinen käsien pesu / huuhde suojakäsineiden oikeaoppisen poistamisen jälkeen

Opastusvideo https://youtu.be/4mFBdYtEg4s

Koronavilkku
Suosittelemme, että henkilöstö ja opiskelijat ottavat käyttöön Koronavilkku-sovelluksen. Voit tutustua sovellukseen ja ladata sen puhelimeesi osoitteesta koronavilkku.fi.

Kyberturvakeskuksen tiedote koronavilkun tietosuojasta.
Tukea ja ohjeita

Lapin ammattikorkeakoulun rehtori on asettanut erillisen varautumisryhmän, joka koordinoi varautumista ja viestintää korkeakouluyhteisölle, laatii tarvittavat suunnitelmat poikkeustilanteiden varalle ja antaa ohjeita tarvittaessa liittyen esimerkiksi hygieniaan, siivoukseen, altistumisiin ja sairastumisiin.

Koronavirusohjeistukseen liittyviä kysymyksiä voi lähettää sähköpostitse osoitteeseen turvallisuus@lapinamk.fi 

Valtakunnallinen koronaviruksen neuvonta 0295 535 535. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa. Puhelinneuvonta on auki arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15.


Linkkejä