kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Opiskelijalle
Koronavirus ja Lapin AMKin toimintaohjeet

Tälle sivulle on koottu Lapin AMKin koronaepidemian aikaisia toimintaohjeita. Henkilöstöä koskevia lisäohjeita päivitetään intraan.

 

Kohti kampuksia

Lapin ammattikorkeakoulun toiminnan lähtökohtana on opiskelijoiden ja henkilöstön terveyden turvaaminen, opintojen eteneminen suunnitellusti sekä TKI- toiminnan sujuva toteuttaminen. Valmistaudumme Lapin AMKissa palaamaan turvallisesti kampuksille ja lähiopetukseen syyslukukaudella.

Seuraamme yleistä koronatilannetta ja viranomaisten ohjeistusta. Haluamme varautumistoimenpiteillämme ehkäistä koronaviruksen leviämistä sekä turvata opiskelijoiden ja henkilöstön terveyden.

Lapin ammattikorkeakoulun tiloissa on turvallista työskennellä ja opiskella, kun noudatamme huolellisesti turvallisuusohjeita. Näin toimien olemme onnistuneet välttämään laajat altistumiset Lapin AMKin kampuksilla.

Kampustyöskentelyssä jokaisen tulee noudattaa ehdottomasti ohjeistuksia siten, ettei opiskelijoiden ja henkilöstön terveys ja turvallisuus missään tilanteessa vaarannu. Sairaana tai hengitystieoireisena ei edelleenkään saa tulla kampuksille.
Turvallisuusohjeet kampuksilla

Sairaana tai hengitystieoireisena ei saa tulla kampuksille.

Suosittelemme opiskelijoitamme ja henkilöstöämme ottamaan koronarokotteen. Rokotettuna saat suojaa vakavalta koronavirustaudilta ja autat suojaamaan myös muita.

Suosittelemme suu-nenäsuojan käyttöä Lapin ammattikorkeakoulun tiloissa. Lapin ammattikorkeakoulu tarjoaa suu-nenäsuojat opiskelijoille, henkilöstölle ja kampuksella vieraileville. Suu-nenäsuojia on saatavilla pääovien yhteydessä sekä kiinteistömestareilta. Huolehdi suojan asianmukaisesta hävittämisestä käytön jälkeen. Voit halutessasi käyttää myös omaa suu-nenäsuojaa.

Huolehdi hyvästä käsihygieniasta, yski suojatusti sekä vältä kättelyä ja koskettelua. Kampuksien tiloihin on lisätty käsihuuhteita ja käsihygieniaohjeita.

Huolehdi tilojen riittävästä väljyydestä. Noudata oppimisympäristöjen turvallisuusohjeita.

Noudata pintojen desinfiointia koskevia ohjeita. Desinfiointiainetta ja tarvittavia välineitä on tarjolla oppimisympäristöissä ja yhteistyöskentelytiloissa.

Kampuksella tulee ehdottomasti noudattaa turvallisuusohjeita. Ohjeet koskevat kaikkia, myös kaksi koronarokotetta saaneita.


Ohje käsihygieniaan

  • Kädet pestään vähintään töihin tullessa, ennen ruokailua tai tupakointia, wc-käynnin yhteydessä ja kotiin lähtiessä.
  • Kasvoja ei tule koskettaa, jos kädet eivät ole puhtaat.
  • Paras tapa kuivata kädet, on paperipyyhkeiden käyttäminen. Paperipyyhkeet laitetaan poltettavaksi meneviin sekajätteisiin.
  • Jos ei ole käsienpesumahdollisuutta, käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta seuraavasti: kämmenelle otetaan reilu ruokalusikallinen huuhdetta, kummankin käden sormenpäät kastetaan huuhteeseen ja huuhde hierotaan käsiin kauttaaltaan ja annetaan kuivua.

Kampuksien tiloihin on lisätty käsihuuhteita ja käsihygieniaohjeita. Kampuksien WC-tilojen siivousta on tehostettu.

Ohje suojattuun yskimiseen ja aivastamiseen

  • Suojaa yskiessä tai aivastaessa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla
  • Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.
  • Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin.

 

Ohje pintojen desinfiointiin oppimisympäristöissä

1) Käsien pesu / käsihuuhde ennen suojakäsineiden laittoa

2) Mikäli kädet pestään saippualla ja juoksevan veden alla, hanan sulkeminen käsipyyhkeellä, ei kosketella käsin hanaa lainkaan pesun jälkeen. 

3) Käytetään käsineitä aina kun käsitellään kemikaaleja sekä tarvittaessa kasvomaskia mikäli desinfiointiaineen käyttö on todella runsasta

4) Oxiviriä suihkautetaan kuituliinaan ja sillä pyyhitään huolellisesti laitteen kaikki kosketuspinnat, esim. tietokoneet, kamerat ym. Sähkölaitteet.

5) Oxiviriä suihkutetaan suoraan pinnalle ja pyyhitään käsipaperilla kun puhdistetaan työpöytää, istuimia, hoitopöytiä tms. 

6) Aina ensi puhdistetaan ne kohdat, joissa on eritteitä. Eritteen poistamisen jälkeen otetaan uusi liina ja pyyhintä. 

7) Käsineiden oikea poistaminen

8) Huolellinen käsien pesu / huuhde suojakäsineiden oikeaoppisen poistamisen jälkeen

Opastusvideo https://youtu.be/4mFBdYtEg4s

Opetus

Lapin ammattikorkeakoulu järjestää opetuksen, ohjauksen ja tukipalveluiden toiminnan siten, että opiskelijoiden opinnot etenevät suunnitelmien ja tavoitteiden mukaisesti.

Koulutukset ratkaisevat opetuksen järjestämisen terveysturvallisesti niin, että opintojen eteneminen sekä opiskelijoiden opetus ja ohjaus varmistuvat. Koulutukset tiedottavat opiskelijoitaan tarkemmin opinnoista ja tenteistä. Opiskelijoiden tulee seurata aktiivisesti opiskelijasähköpostiaan sekä Peppiä.

Tarvittaessa priorisoimme lähiopetuksessa opintonsa aloittavia, ensimmäisen vuoden opiskelijaryhmiä, vuonna 2020 opintonsa aloittaneita opiskelijoita, sekä kampuksen oppimisympäristöjen käyttöä edellyttävää opetusta (laboratorio- ja simulaatio-opetus).

Tentit järjestetään ensisijaisesti etätentteinä. Mikäli tentti on välttämätöntä järjestää kampuksella, tulee järjestelyissä huomioida turvallisuusohjeet.

Opetustoimintaan liittyvät kohdevierailut suositellaan toistaiseksi järjestettäväksi mahdollisuuksien mukaan virtuaalisesti tai siirtämään myöhempään ajankohtaan.

Opintoihin liittyvissä harjoittelujaksoissa noudatetaan harjoittelupaikan ohjeistusta.

 
Valintakokeet

Tarkemmat ohjeet syksyn valintakokeeseen liittyen julkaistaan ammattikorkeakouluun.fi -sivustolla sekä Lapin AMKin verkkosivuilla.

Katso myös opintopolku: COVID-19 ja opiskelijavalinnat

Opiskelijavaihdot, matkustaminen ja harjoittelut

Epävarman koronatilanteen vuoksi Lapin AMK on päättänyt keskeyttää kansainväliset opiskelija- ja henkilöstövaihdot sekä kansainväliset harjoittelut vuoden 2021 loppuun asti.

Vaihto-opiskelu, lyhyet liikkuvuudet ja harjoittelu (saapuva ja lähtevä) on mahdollista matkustus- ja maahantulosäännösten niin salliessa keväällä 2022 viranomaisohjeita noudattaen.

Kansainväliset koulutukset aloittavat pääsääntöisesti etäopetuksena. Ennen opintojen alkua maahan tultaessa noudatetaan viranomaisten karanteeniohjeistusta ja tänä aikana opinnot tehdään etäopintoina. Jos opiskelija saapuu Suomeen maasta, jossa koronan virusmuunnokset leviävät voimakkaasti, tartuntatautilääkäri voi määrätä hänet 14 vuorokauden viralliseen karanteeniin.  Lääkäri tekee karanteenimääräyksen riskinarvion perusteella tapauskohtaisesti.

Suosittelemme edelleen harkitsemaan rajan yli matkustamista huolellisesti ja rajoittamaan vain välttämättömään työntekoon, opintojen suorittamiseen tai työharjoitteluun liittyvään liikkumiseen.

Saavuttaessa Suomeen maasta, johon hallitus on määrittänyt matkustusrajoituksia (lähtömaa ja kauttakulkuliikenne, lukuun ottamatta edellä mainittua rajayhteisöjen välinen liikennettä), tulee jäädä 14 vuorokauden ajaksi omaehtoiseen karanteeniin ja etäopintoihin. (THL: ohjeet omaehtoiseen karanteeniin)

Muiden organisaatioiden koronavirukseen liittyvät ohjeistukset ja varautuminen koronavirusepidemiaan voivat vaikuttaa ammattikorkeakoulun opiskelijoiden harjoittelun keskeytymiseen kotimaassa.

TKI-toiminta ja sidosryhmät

TKI-toiminnan jatkuvuus turvataan. Kehittämisympäristöjä hyödyntävä TKI-toiminta jatkuu kampuksilla turvallisuusohjeet huomioiden.

Kokoukset, vierailut ja tapahtumat järjestetään tilaisuuden luonne ja osallistujamäärä huomioiden tarkoituksen mukaisella tavalla.

Välttämättömissä kasvokkain järjestettävissä tapahtumissa huomioidaan voimassa olevat tilan käyttöön ja turvallisuuteen liittyvät ohjeet.

Koronarokote

Suosittelemme opiskelijoitamme ja henkilöstöämme ottamaan koronarokotteen. Rokotettuna saat suojaa vakavalta koronavirustaudilta ja autat suojaamaan myös muita.

Yhdessä muiden torjuntatoimien kanssa rokotukset auttavat merkittävästi niin paikallisten epidemioiden kuin koko maailmanlaajuisen pandemiankin torjumisessa. Jokaisella päätöksellä ottaa rokote on merkitystä.

Lähtökohtaisesti jokainen saa koronarokotuksen omasta kotikunnastaan. Sinulla on oikeus saada koronarokotus myös sellaisessa kunnassa, jonka alueella oleskelet säännönmukaisesti tai pidempiaikaisesti, esimerkiksi opiskelun vuoksi.

Tarkista rokotusaikataulu ja ohjeet rokotusajan varaamiseen oman kuntasi tai opiskelukaupunkisi verkkosivuilta.

Kemi ja Tornio: ohjeet rokotusajan varaamiseen (Mehiläinen Länsi-Pohja)
Rovaniemi: ohjeet rokotusajan varaamiseen

Koronavirusrokotteet ovat maksuttomia kaikille Suomessa asuville.

THL: Rokotteet ja koronavirus

Jos epäilet tartuntaa tai olet flunssainen

Lapin AMKin toiminta-alueella koronatapausten määrä on kasvanut. Terveydenhoitoviranomaiset ottavat yhteyttä tartuntaketjuissa tunnistettuihin altistuneisiin.

Jos oireita ilmenee, tulee mennä koronatestiin. Oireisena tulee mennä koronatestiin, vaikka olisit saanut kaksi koronarokotetta. Testitulosta odotellessa pysytellään etätöissä ja etäopinnoissa. Flunssaoireisena ei saa tulla kampukselle, vaikka testitulos olisi negatiivinen.

Koronavirukseen sairastuneiden oireita ovat olleet kuume, lihassärky, yskä, hengenahdistus ja väsymys. Viruksen leviämisen estäminen on tärkeätä.

Sähköinen oirearviointi

Jos oireesi ovat lieviä, sairasta kotona.

Soita terveyskeskukseesi tai terveydenhuollon koronapäivystykseen, jos oireesi jatkuvat kauan, oireesi muuttuvat vakaviksi tai sinulla on hengenahdistusta.

Pysyttele mahdollisuuksien mukaan etäällä muista perheenjäsenistä. Pese käsiä usein. Käytä omaa pyyheliinaa. Pyyhkikää kotona tiheään ovenkahvoja, hanoja ja muita kosketuspintoja pesuaineella ja kostealla liinalla. Pese siivousliinat ja petivaatteet 60 °C ohjelmalla pesukoneessa. Käytä nenäliinoja ja varaa niille jätepussi, johon saat laitettua käytetyn nenäliinan heti. Älä ota vastaan kotiisi vieraita, etenkään iäkkäitä henkilöitä.
(lähde: työterveyslaitos, STM)

THL: tietoa koronaviruksesta
THL: Koronavirus voi ahdistaa sekä aikuista että lasta - Näin pidät itsestäsi ja läheisistäsi huolta

Koronavilkku

Suosittelemme, että henkilöstö ja opiskelijat ottavat käyttöön Koronavilkku-sovelluksen. Voit tutustua sovellukseen ja ladata sen puhelimeesi osoitteesta koronavilkku.fi.

Kyberturvakeskuksen tiedote koronavilkun tietosuojasta.

Tukea ja ohjeita

Lapin ammattikorkeakoulun rehtori on asettanut erillisen varautumisryhmän, joka koordinoi varautumista ja viestintää korkeakouluyhteisölle, laatii tarvittavat suunnitelmat poikkeustilanteiden varalle ja antaa ohjeita tarvittaessa liittyen esimerkiksi hygieniaan, siivoukseen, altistumisiin ja sairastumisiin.

Koronavirusohjeistukseen liittyviä kysymyksiä voi lähettää sähköpostitse osoitteeseen turvallisuus@lapinamk.fi 

Valtakunnallinen koronaviruksen neuvonta 0295 535 535. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa. Puhelinneuvonta on auki arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15.


Linkkejä