Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Opiskelijalle

Vaihtoonlähtijän muistilista

 

SoleMOVE ja SoleGRANT

 • Kaikkien vaihtoon lähtijöiden tulee tehdä sähköinen hakemus SoleMOVEen ennen vaihtoon lähtöä! Tarkempi ohjeistus löytyy: www.lapinamk.fi > Opiskelijalle > kansainvälinen toiminta > opiskelijaliikkuvuus > SoleMOVE -järjestelmä
 • Apurahoja haetaan SoleGRANT -järjestelmässä sen jälkeen, kun vaihtohakemuksesi on hyväksytty SoleMOVEssa, olet vahvistanut vaihtojaksosi ja sinulla on vaihtokorkeakoulun hyväksymiskirje/hyväksytty kaikkien osapuolten allekirjoittama learning agreement for traineeships-lomake. 

 

Sähköposti

 • Lapin AMKin opiskelijoiden tulee käyttää ainoastaan Lapin AMKin sähköpostia vaihdon aikana. Muista uusia salasanasi ja tyhjentää sähköpostia säännöllisin väliajoin! Yhteydenpito Lapin AMKista tapahtuu koulun s-postin välityksellä vaihdonkin ajan.

 

Vaihdon rahoittaminen

 • Muista huolehtia tarvittavasta rahoituksesta vaihdon ajalle hyvissä ajoin ennen lähtöä. Lapin AMKin apurahat eivät kata kaikkia vaihdosta aiheutuvia kuluja, joten opiskelijan on varauduttava käyttämään omia rahojaan. Huomaathan, että ylimääräisiä kuluja voi tulla esim. viisumi-, vakuutus-, rekisteröintimaksuista, takuuvuokrista ym.

 

Passi, viisumi ja oleskelulupa

 • Tarkista, että passisi on voimassa vaihdon ajan ja tarvitsetko kohdemaahasi viisumin tai oleskeluluvan. Huomioi myös, että jotkut vaihtokorkeakoulut edellyttävät hakulomakkeiden liitteeksi kopiota voimassaolevasta passista.
 • Lisätietoa viisumi- ja oleskelulupa-asioista ja hakuprosessista saat kohdemaan suurlähetystöstä. Varaudu hakemaan oleskelulupaa hyvissä ajoin etukäteen.

 

Oleskeluoikeus ja työlupa

 • Pohjoismaihin ei tarvitse oleskelulupaa. EU-maissa on haettava oleskeluoikeuden rekisteröintiä aina, kun oleskelee maassa yli kolme kuukautta. Lupa hankitaan ko. maassa ulkomaalaisvirastosta tai paikalliselta poliisilta. Lupaa varten tarvitset mm. passin, opiskelutodistuksen kohdekorkeakoulustasi, rahoitustodistuksen oleskeluajallesi (esim. dokumentit apurahoista, opintotuesta ja mukana/käytettävissä olevasta rahasta), passikuvia ja paikallista rahaa. Tarkista vaadittavat asiakirjat aina ko. lupaviranomaiselta.
 • Joissakin kohteissa (poliittinen tilanne tms. syy) on hyvä ilmoittautua paikallisille Suomen viranomaisille (suurlähetystö, edustusto tms.), varsinkin jos oleskelee maassa pitkään.
 • EUn alueella työvoima voi vapaasti liikkua ilman työlupaa. Oleskeluoikeuden rekisteröintiä on kuitenkin haettava, jos maassa on yli kolme kuukautta. Muiden maiden kohdalla tarkista maakohtaisesti työlupamenettely.

 

Opintotukihakemus

 • Lisätietoja ja tarvittavat lomakkeet saat Lapin AMKin opintotukilautakunnalta ja Lapin AMKin internet-sivuilta. Lisätietoa opintotuesta saat osoitteesta www.kela.fi.

 

Sosiaalituki: Eurooppalainen sairaanhoitokortti

 • EU-maan kansalaisella on toisessa EU-maassa samat sosiaaliturvaa koskevat etuudet ja velvollisuudet kuin ko. maan kansalaisilla. Hae Kelasta Eurooppalainen sairaanhoitokortti (European Health Insurance Card), joka todistaa sinun kuuluvan EU-maiden sosiaaliturvan piiriin. Kortti on hyödyllinen, jos joudut esimerkiksi sairaalahoitoon.

 

Vakuutus

 • Lapin AMKin tarjoaman vakuutuksen lisäksi opiskelijan kannattaa hankkia oma matkavakuutus, joka on voimassa koko vaihtosi ajan, myös vapaa-ajalla.
 • Matkalla kannattaa aina muistaa, että tavaran voi korvata, henkeä ei.
 • Eurooppaan vaihtoon suuntaavan täytyy tilata itselleen Eurooppalainen sairaanhoitokortti (EHIC) Kelalta

 

Matkaliput ja -aikataulu

 • Tee hintavertailua, mikä on edullisin tapa matkustaa kohteeseen ja siten saada maksimaalinen hyöty tukirahoista. Edullisia opiskelijalippuja myyvät useat matkatoimistot, esimerkiksi Kilroy Travels ja Area, joilla on toimistoja useissa maissa, mikä helpottaa myös lippujen vaihtamista. Muista ilmoittaa matka-aikataulusi vastaanottavalle korkeakoululle/harjoittelupaikalle ja kotiväellesi.

 

Kansainvälinen opiskelijakortti

 • Suomessa matkatoimistot (esim. Kilroy Travels) myyvät International Student Identity Card (ISIC) – korttia, jolla saa alennuksia eri maissa lähinnä matkoista, mutta sillä kannattaa sinnikkäästi tinkiä aina kun jossakin on eritelty myös opiskelijahinta (esim. museot tms.).

 

Opiskelutodistus, rahoitustodistus, passikuvia

 • Varaa mukaasi todistus opiskelemaan hyväksymisestä, todisteita siitä että on rahaa tulla toimeen (esim. Suomessa ulkomaalaisilta vaaditaan vähintään 560 €/kk); rahoitustodistukseksi käy dokumentti apurahasta, opintotuesta ja käytettävissä tai mukana olevasta rahasta (esim. pankkitiliote). Dokumenteista kannattaa pitää kopiot erillään, samoin passista.
 • Varaa mukaasi riittävästi passikuvia, ainakin 5-10 kpl.

 

Asuntoasiat

 • Muista hoitaa Suomessa tavanomaiset asumiseen liittyvät asiat, kuten esim. asunnon vuokraus, sähkösopimus, muuttoilmoitus, postiasiat jne.
 • Hanki vaihtokohteesta asunto hyvissä ajoin ja pidä kaikki asuntoon liittyvät paperit ja sopimukset (vuokrasopimus, josta ilmenee vuokra-aika ja hinta) tallessa.

 

Osoitteet ja yhteystiedot

 • Tee tarvittavat osoitteenmuutokset poissaoloajallesi: posti, maistraatti, opintotoimisto; ota mukaasi kaikki tärkeät yhteystiedot niin Suomessa, Lapin AMKissa (opettajatuutori, kv-koordinaattori, kv-palvelut) kuin kohteessakin (esim. Suomen suurlähetystö) ja jätä kopio kotiväelle/luottohenkilöllesi.
 • Ota matkalle mukaasi lista osoitteista ja ohjeista kuinka löydät perille. Pakkaa lista käsimatkatavaroihin paikkaan, josta saat sen helposti esille.

 

Raha-asiat

 • Selvitä mikä on käytännöllisin tapa raha-asioiden hoitoon kohdemaassasi: kannattaako avata paikallinen pankkitili, vai nostaa kohteessa automaatista rahaa suomalaiselta tililtä, miten siirtää tarvittaessa rahaa kohteeseen jne. Anna ohjeet kotiväelle/luottohenkilölle! Tee tarvittaessa valtakirja pankkiasioittesi hoitamiseen Suomessa. Samaan valtakirjaan kannattaa sisällyttää myös muita asioita, mm. vakuutus- ja opintotukiasiat. Valtakirjassa tulee olla kahden todistajan allekirjoitus.
 • Selvitä miten on käytännöllisintä ottaa rahaa mukaan: käteinen, matkashekit, luottokortit, VisaElectron, tms.

 

Terveydenhoito

 • Hoida perusrokotukset kuntoon ja käy hammaslääkärissä ennen lähtöä. Muista hankkia säännöllisesti käyttämiäsi lääkkeitä koko oleskeluajaksi ja ota resepti mukaan matkalle. Ota peruslääketarpeita mukaasi: laastaria, sidettä, särkylääkettä, perusvoidetta jne. Joihinkin kohteisiin on hyvä ottaa mukaan myös steriilit injektiovälineet. Tarvittaessa kysy neuvoa terveydenhoitajalta.
 • Sosiaali- ja terveysalan opiskelijoilla on oma ohjeistus rokotuksista ja tarkastuksista ennen ja jälkeen vaihdon: tarkista asia omalta kv-koordinaattoriltasi! Lapin ammattikorkeakoulu ei korvaa mahdollisesti tarvittavista rokotuksista aiheutuvia kuluja.

 

Tietoa Lapin AMKista, Suomesta ja vaihtokohteesta

 • Varaudu vastaamaan mitä ihmeellisimpiin kysymyksiin Suomesta ja Lapin AMKista. Kirjoista esim. Facts about Finland on hyödyllinen.
 • Tutustu Lapin AMKin englanninkieliseen esitemateriaaliin ja englanninkieliseen Internet-sivustoon, että hallitset Lapin AMK -terminologian. Voit hakea kv-koordinaattoriltasi tai kv-palveluista valmiin Lapin AMKin tietopaketin ennen lähtöäsi.
 • Varaa mukaan myös Lappi-tietoutta ja kuvia, esim. postikortit ovat helppoja ottaa mukaan.
 • Tutustu etukäteen kohdemaahasi, sen kulttuuriin ja tapoihin niin hyvin kuin voit, tietoa saat kirjastosta ja Internetistä.

 

Tuliaiset

 • Varaudu tilanteisiin, joissa tarvitaan lahjoja (esim. kutsu juhliin) ottamalla mukaan jotain pientä, vaikkapa paikallisia muistoesineitä, kuten avaimenperiä tms. On mukava kun voi viedä jotain joka on peräisin omasta maastasi.

 

_DSC2505.jpg
Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK