Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Opiskelijalle

Yleistä Erasmus+ -harjoitteluvaihdosta

Erasmus+ -vaihto-ohjelma on yksi suurimmista liikkuvuusohjelmista ja se mahdollistaa opiskelijalle apurahoin tuetun harjoitteluvaihdon Euroopassa.  

 • Opiskelijat hankkivat harjoittelupaikkansa pääsääntöisesti itse. Voit tarkastella SoleMOVEsta, missä alasi opiskelijat ovat olleet aiemmin vaihdossa. Voit kysyä vinkkejä harjoittelupaikoista myös kampuksesi kv-koordinaattorilta. Sosiaali- ja terveysalan opiskelijat voivat hakea harjoittelupaikkaa myös partnerikorkeakoulujen/-instituutioiden kautta ja tällöin on toimittava partnerien asettamien hakuaikojen mukaan.

 • SoleMOVE-ohjelman kirjautumissivulla on Exchange destinations Abroad and feedback -toiminto, jolla voit hakea opiskelijapalautteita eri harjoittelukohteista.

 • Harjoittelupaikkoja voivat olla yritykset, useimmat yksityiset ja julkiset organisaatiot, korkeakoulut, muut oppilaitokset, säätiöt ja kansalaisjärjestöt sekä oman maan edustustot ulkomailla.

 • Harjoittelupaikkoja voit etsiä myös ErasmusIntern-harjoittelupaikkatietokannasta.

 

Kuka voi lähteä Erasmus+ -harjoitteluvaihtoon?

 • Erasmus+ harjoitteluvaihtoon voivat hakea kaikki Lapin AMKin perustutkinto-opiskelijat.

 • Apurahoin tuettuun Erasmus+ -harjoitteluvaihtoon voi lähteä useamman kerran opintojen aikana.

 • Vaihdon minimikesto on 2 kk (=60 pv), enintään 6 kk.

 • Opintopisteitä harjoitteluvaihdosta tulee kertyä 5 op/kk.

 • Harjoittelujakso luetaan hyväksi opiskelijan tutkintoon Learning Agreement for Traineeshipin mukaisesti.

 

Apurahat

 • Erasmus+ -apuraha perustuu vaihdon kestoon ja kohdemaahan sekä vaihtoon lähtijöiden määrään.

 • Apuraha maksetaan kahdessa erässä, ennen (80%) ja jälkeen (20%) vaihdon. Lukuvuoden 2018–2019 Erasmus+ -harjoitteluvaihdon apuraha on:

   

  • 540 €/kk ryhmä 1 maihinIrlanti, Islanti, Iso-Britannia, Lichtenstein, Luxembourg, Norja, Ruotsi, Tanska.
  • 480 €/kk ryhmä 2 maihin: Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja, Islanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liettua Makedonia, Malta, Puola, Portugali, Ranska, Romania, Saksa, Slovakia, Slovenia, Turkki, Tsekin tasavalta, Unkari, Viro.

  • Huom! Erasmus+ harjoitteluvaihtoon kesällä 2019 lähtevät ovat vielä Erasmus+ -kauden 2018-2019 vaihtoja.

 • Lisäksi voit hakea Lapin AMKin matka-apurahaa 450,00 €.

 • Tarkistathan myös ulkomaan opintoihin mahdollisesti saamasi KELAn tuet (www.kela.fi). Apurahat eivät riitä yksin kattamaan vaihdosta aiheutuvia kuluja, vaan joudut käyttämään näiden lisäksi myös omia varoja!

 

Erasmus+ -harjoitteluvaihdon hakuajat

Erasmus+ -harjoitteluvaihtoon ei ole erityistä hakuaikaa, vaan voit toteuttaa sen opintoihisi soveltuvana ajankohtana.

Vaihdon suunnittelu tulee aloittaa hyvissä ajoin:

 1. Tutustu huolella kv-nettisivuihin ja etsi tietoa harjoittelupaikoista.

 2. Keskustele opettajatuutorisi kanssa harjoittelun ajankohdasta ja harjoittelupaikasta.

 3. Sovi alasi kv-koordinaattorin kanssa ohjausaika:

 • Ohjauksessa käydään läpi vaihtoprosessissa tarvittavat lomakkeet ja laaditaan vaihtoa varten opintosuunnitelma (Learning Agreement for Traineeships).

Kaikki vaihtoon liittyvät dokumentit toimitetaan kv-palveluihin. 

Kansainvälisten palveluiden yhteystiedot

 

Erasmus+ -harjoitteluvaihtoprosessi ja tarvittavat lomakkeet

Ennen vaihtoa

 1. Varaa hyvissä ajoin aika ohjaukseen alasi kv-koordinaattorille tai kv-palveluihin.

 2. Keskustele harjoittelupaikan soveltuvuudesta opettajatuutorisi / harjoittelusi ohjaajan kanssa.

 3. Laadi harjoittelustasi:

  • Learning agreement for Traineeships, jonka sisällöt täytetään yhdessä opettajatuutorin / harjoittelusi ohjaajan ja harjoittelukohteen kanssa. Sopimuksen allekirjoittaa opiskelija, harjoittelun ohjaaja, osaamispäällikkö ja harjoittelukohde. Sopimukseen tulee huolehtia kaikki allekirjoitukset mutta se voi kiertää harjoittelukohteessa skannattuna.

   • tarvittaessa erillinen harjoittelusopimus, josta näkyy mahdollisesti saamasi palkka, CV ym. mahdolliset dokumentit, joita harjoittelukohde tai alasi vaatii.

 4. Täytä kaikki tarvittavat lomakkeet tietokoneella, hanki allekirjoitukset ja toimita dokumentit kv-koordinaattorille asiatarkastusta varten.

 5. Kun sinulla on kaikkien osapuolten allekirjoittama LA for Traineeships -lomake, täytä sähköinen SoleMOVE-hakemus. Ks. Lisätiedot

 6. Kun kv-palvelut ovat hyväksyneet vaihtojaksosi SoleMOVEssa:

 • Vahvista vaihtojaksosi SoleMOVEssa ja hae SoleGRANT-ohjelmassa Erasmus+ -harjoitteluvaihdon apurahaa ja Lapin AMKin matka-apurahaa yhdellä hakemuksella. Muista IBAN tilinumero!

 • Lisää hyväksytty kaikkien osapuolten allekirjoittama Learning agreement for Traineeships ja täyttämäsi Grant Agreement for Erasmus+ Higher Education studies and/or traineeships SoleGRANTin Enclosures-välilehdelle. 

 • Tutustu vaihtoon lähtijän muistilistaan, tutustu vaihtokohteeseen ja valmistaudu hyvin matkaasi varten!

 • Tee OLS-kielitaitotesti verkossa ennen vaihtoasi, mikäli kommunikoit työharjoittelussa seuraavilla kielillä: EN, IT, FR, DE, ES, NL, BL, CR, CZ, DK, EE, GR, HU, LV, LT, ML, PO, PT, RO, SK, SL, SE, Irish Gaelic.   

 • Testi tehdään verkossa. Saat testikutsun sähköpostiisi. Voit tehdä testin milloin haluat, 2 viikon kuluessa kutsun saamisesta.
 • Testin tekeminen kestää noin tunnin. Tehtävät koskevat mm. kuullun- ja luetunymmärtämistä ja kielioppia. Saat tuloksen suoraan testin tekemisen jälkeen.
 • Testin tekeminen on edellytys Erasmus-apurahan saamiselle. Lisätietoa kielitaitotestistä.  

 

Vaihdon aikana

 • Lue Lapin AMKin sähköpostia! Kaikki kotikorkeakoulun yhteydenpito tapahtuu tämän sähköpostin kautta!

 • Ota yhteys kampuksesi kv-koordinaattoriin ja kv-palveluihin mikäli kohtaat ongelmatilanteita.

 • Vaihtoa ei saa keskeyttää ennenaikaisesti ilman, että siitä on keskusteltu osaamispäällikön ja kv-palveluiden kanssa. Vain osaamispäällikkö voi antaa luvan vaihdon keskeyttämiselle (ks.vaihdon peruminen tai keskeyttäminen).

 • Tee OLS-kielitaitotesti uudelleen. 15 vuorokautta ennen vaihdon päättymistä OLS-järjestelmästä lähtee uusi viesti suoraan opiskelijalle, joka sisältää linkin toiseen kielitestiin.

 

Vaihdon jälkeen

 1. Pyydä harjoittelukohteestasi työtodistus (Traineeship Certificate). Tämä on samalla vahvistus vaihtoajastasi ja sen pohjalta voidaan periä tarvittaessa ylimääräiset apurahat takaisin.

 2. Palauta työtodistus (Traineeship Certificate) SoleMOVE -järjestelmään

 3. Täytä SoleMOVEssa After exchange -välilehdelle tiedot sekä Feedback -välilehdellä oleva raporttipohja.

 4. Vastaa sähköpostiisi tulevaan EU survey -kyselyyn, vastaaminen on pakollista Erasmus-liikkuvuusohjelmaan osallistuville. Kun kaikki raportit ja todistukset on palautettu, maksetaan loput Erasmus+ -apurahasta.

  EU survey -jatkokysely tulee opiskelijoille, joiden hyväksilukuprosessi on ollut kesken EU survey -kyselyyn vastattaessa. EU survey -jatkokysely lähtee automaattisesti kuukauden kuluttua ulkomaanjakson päätyttyä. Eu survey -jatkokyselyyn vastaaminen ei ole Erasmus+ -apurahan loppuosan maksuehtona.

 5. Aloita ulkomailla suoritettujen opintojen hyväksilukuprosessi:

  1. Ota yhteyttä harjoittelua ohjaavaan opettajaan.
  2. Kun ulkomailla suoritetun harjoittelun opintopisteet näkyvät opintosuoritusotteella, tilaa opintosuoritusote SoleOPSin sähköisen asioinnin kautta suoraan sähköpostiisi.
  3. Liitä opintosuoritusote SoleMOVE-hakemukseesi After exchange-välilehdelle.

   

Erasmus-harjoitteluvaihdon lomakkeet

Erasmus -harjoitteluvaihdon osalta tarvittavat lomakkeet on mainittu yläpuolella olevassa tekstissä kursivoiden. Lomakkeet löytyvät Lapin AMKin nettisivuilta tästä linkistä. Tallenna lomake koneelle ennen täyttämistä.

Erasmus logo.jpg
Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK