Uusia asioita oppimassa
Kuka olet ja missä asut?
Olen Erika Sorvisto, asun Torniossa.
Mikä oli elämäntilanteesi kun päätit hakea YAMK-opintoihin? Mistä idea tuli?
Työskentelin Kaunisvaaran kaivoksella Pajalassa koko sen toimimisen ajan aina rakentamisvaiheen alusta asti, jolloin kohtasin monenlaisia johtamistyylejä sekä esimiestyön osaamista, mikä herätti kiinnostuksen koulutusaiheeseen. Uusien asioiden oppiminen lisää kiinnostusta uusiin asioihin.
Miten työnantajasi suhtautui ajatukseen?
Työnantaja on suhtautunut positiivisesti omaehtoiseen opiskeluun.
Miksi päätit hakea juuri tähän koulutukseen, juuri Lapin AMKissa?
Hain koulutukseen, koska YAMK-tutkinnolla saa pätevyyden virkoihin, jotka edellyttävät ylempää korkeakoulututkintoa. Myös koulun sijainnilla, mahdollisuudella opiskella töiden ohessa ja mielenkiintoisella koulutustarjonnalla oli vaikutusta valintaani. Koulu oli myös tuttu jo edellisistä opinnoista.
Millaista opiskelu on ollut? Onko tullut yllätyksiä odotuksiin nähden?
Opiskelu on ollut antoisaa. Opinnot ovat tarjonneet mahdollisuuden verkostoitumiseen. Opintojen avulla oppii hahmottamaan työpaikan ja sen toiminnan kokonaisuutena. Toimintamalleja tulee kyseenalaistettua ja opintojen avulla työelämän tunnistettuihin ongelmakohtiin löytyy myös ratkaisuja.
Yksi tällainen on muun muassa työelämälähtöinen kehitystehtävä, joka tehdään opintojen lopuksi opinnäytetyönä. Yllätyksenä tuli minulle uusi opetustapa, jossa tietoa ei kaadettukaan opettajien suunnasta, vaan me opiskelijat olimme itse aktiivisessa roolissa tiedon etsijöinä ja tiedon käsittelijöinä. Ja sekin toimii!
Millainen on nykytilanteesi tai tulevaisuuden suunnitelmasi?
Olen tällä hetkellä Metso Sweden AB:n palveluksessa kuten Kaunisvaaran kaivoksen toiminta-aikanakin. Työtehtävät ovat vaihtuneet kaivosajan kunnossapidon suunnittelusta koulutusten koordinointiin sekä Metson käytössä olevan kunnossapitotietojärjestelmän implementointiin Bolidenin Aitikin kaivoksen Metson kunnossapitoryhmälle elinkaaripalveluihin.
Tulevaisuudessa toivoisin näiden opintojen ja osaamisen lisääntymisen myötä olevani edelleen työllistetty ja mahdollisesti työskenteleväni esimerkiksi asiakkuuksien johtamisen, osaamisen johtamisen tai kunnossapidon strategioiden parissa. Koulutus on tuonut moniakin uusia kiinnostuksen kohteita, joiden parissa tuntuisi mielekkäältä työskennellä.
Näkemyksiä YAMK-opinnoista
Olen Mika Grönvall, 48 vuotta. Koulutukseltani olen insinööri (AMK) ja opintoja olen suorittanut Kemi-Tornion ja Rovaniemen ammattikorkeakouluissa.
Asun Kemissä ja työskentelen Kemin kaupungin palveluksessa yhdyskuntatekniikan päällikkönä ja teknisenä johtajana. Työtehtävieni painopisteen siirtyessä yhä enemmän johtamiseen oli heti selvää, että haluan kehittää johtamisosaamistani. Insinöörin perusopinnoissa saa mielestäni erittäin hyvän substanssiasiantuntijuuden, mutta johtamiseen ei juuri missään perusopinnoissa paneuduta riittävästi, johtuen kaiketi vaadittavista alan osaamistarpeista.
Lapin AMK:n tarjoama ylemmän ammattikorkeakoulun teknologiaosaamisen johtamisen koulutusohjelma vastaa juuri tähän huutoon.
Opinnoissa keskitytään pelkästään johtamiseen ja mielestäni juuri siten, että ne palvelevat työelämän tarpeita.
Nähdäkseni tämän YAMK-opintosuunnan opiskelijavalinnoissa tarkoituksena on, että opiskelijat ovat jo riittävän kokeneita ammattiosaajia, jolloin voidaan keskittyä heidän johtamistaitojensa kehittämiseen.
Kemin kaupungilla on tällä hetkellä menossa useita kehittämishankkeita, joissa johdon rooli on keskiössä. Koen saamani koulutuksen tukevan myös osaltaan kehittämishankkeissa tarvittavaa osaamista. Työnantajani on suhtautunut opintoihini erittäin hyvin ja opinnäytetyöni tulee palvelemaan työnantajaani Kemin kaupunkia.
Lapin ammattikorkeakoulu on minulle periaatteessa tuttu paikka liittyen aikaisempiin opintoihini, koska olen suorittanut tutkinnot sitä edeltävissä oppilaitoksissa Rovaniemellä ja Kemissä. Valintani kohdistui Lapin ammattikorkeakouluun, koska koen, että opetus on laadukasta ja oppilaitoksen yhtenä tärkeänä tavoitteena on Lapin kehittäminen.
Opiskelu on ollut mielekästä sekä nykyaikaista ja fokus on ollut oikeissa asioissa. Opiskelun eräänä teemana on ollut poikkihallinnollisuus, joka varsinkin julkissektorilla korostuu myös työelämässä.
YAMK-tutkinto työn ohella
Olen Jari Kokko, Rovaniemeltä
- Tiesin, että tulisin hakeutumaan jatkokoulutukseen jo silloin kun kuulin koulutuksesta ensimmäisen kerran muutama vuosi sitten. Heti kun sain hakukelpoisuuteen vaadittavan kolmen vuoden työkokemuksen kokoon, laitoin hakupaperit vetämään, Jari Kokko kertoo hakeutumisestaan teknologiaosaamisen johtamiskoulutukseen.
Ylemmässä AMK-tutkinnossa häntä kiinnostivat tutkinnon sisältämät monipuoliset itsensä kehittämisen mahdollisuudet. Toisena syynä koulutusohjelmaan hakeutumiselle oli halu suorittaa EQF7-tasoinen tutkinto, jotta sen puuttuminen ei muodostuisi myöhemmin työuralla etenemisen esteeksi.
Vuonna 2007 tietotekniikan insinööriksi valmistuneelle Jari Kokolle ongelmaperustainen oppimismenetelmä oli uusi juttu.
- Alkuhankaluuksien jälkeen uusi oppimismenetelmä oli erittäin mielenkiintoinen ja palkitseva. Siinä oppiminen tapahtui yksilöllisesti kunkin oppilaan ehdoilla, mutta kuitenkin ryhmän etuja palvellen, hän kertaa.
YAMK-opintojen opinnäytetyön Jari teki kehittämistehtävänä työnantajalleen Rovaniemen kaupungin kansalaisopistolle. Työssään hän tutki opiskelijapalautteen vaikutusta opetuksen kehittämisessä.
Opiskeluaikana hän teki töitä sivutoimisena opettajana.
- Uskon, että jatkossa opintojen aikana luodut kontaktit ja ylempi korkeakoulututkinto tulevat kantamaan hedelmää ja tulen löytämään päätoimisen kiinnostavan työn. Työpaikan voisin nähdä olevan esimerkiksi suunnittelu-, konsultaatio- tai asiantuntijatehtävissä tai projektipäällikön/keskijohdon tehtävissä.
Töiden ja opiskelujen yhteensovittaminen oli Jarin kohdalla helppoa, koska töitä ei ollut kuin parina iltana viikossa. Jari valmistuikin jo vuoden opintojen jälkeen.
Jari Kokko oli vuonna 2014 sadas YAMK-tutkintoon valmistunut. Yhteiskuvaan kokoontuivat lokakuun valmistujaisjuhlapäivänä rehtori Martti Lampela (vas.), insinööri YAMK Jari Kokko ja YAMK-päällikkö Veikko Kärnä.
Monialainen YAMK-opinnäytetyö
Elinkeinojohtaja Samuli Mikkola, insinööri YAMK
Inarin kunnan elinkeinojohtajan paikka aukesi Samulille toisella hakukierroksella. Kierrosten välissä hän ehti valmistua Lapin AMK:sta ylempään korkeakorkeakoulututkintoon.
Samuli aloitti Lapin AMKissa ensin matkailualan AMK-tutkinnossa päiväopiskelijana, ja huomasi kohta että voi tehdä samaan aikaan myös YAMK-tutkintoa. Tämä oli mahdollista, koska hänellä oli entuudestaan insinöörin tutkinto. Muutaman vuoden ajan Samuli teki kahta tutkintoa samanaikaisesti ja lisäksi keikkaluontoisia töitä opintojen ohessa.
Nyt hän johtaa Inarin kunnassa elinkeinotointa ja kiinteistökehitysyhtiötä. Tehtäviin kuuluu myös koulutusta ja edunvalvontaa.
Samuli osallistui monialaisen opinnäytetyön pilottiryhmään, ns. MONT-ryhmään.
- Meillä ei ollut valmista mallia jonka mukaan työskennellä, vaan osallistuimme sen luomiseen. Oppiminen oli ohjattua ja sosiaalinen paine piti huolta aikatauluista.
Monialaisuus antoi näköalaa omaan Samulin omaan ajatteluun, koska eri alojen ammattilaiset lähestyvät monesti yhteistä teemaa aivan eri näkökulmista.
- Kyvystä kuunnella eri näkökulmia on hyötyä nykyisessä tehtävässä varmasti.
Samulin mukaan monialainen opinnäytetyöprosessi sopii erityisen hyvin yksin työskenteleville, koska tiimityötaidot kehittyvät.
- Ja jos tuntuu ettei ole pitkään aikaan kirjoittanut kunnolla mitään, kannattaa MONT-opinnäytetyötä tosissaan harkita. Opinnäytetyöni tein Lapin yrittäjille yksinyrittäjyydestä. Aihe ja matkailualan tuntemus olivat varmasti vaikuttamassa siihen että tulin valituksi nykyiseen tehtävääni.
Samulilla on vielä pari vinkkiä tuleville YAMK-opiskelijoille.
- Lähiopetuspäiviä on todella harvakseltaan, silloin kannattaa olla paikalla. Niissä saa tärkeät opastukset omaehtoiseen opiskeluun ja ryhmätehtäviin. Toisekseen toimeen kannattaa tarttua aktiivisesti, viimeisen päivän paniikkia ei kannata jäädä odottelemaan.
Mediatiedote Samulin opinnäytetyöstä: Lappilainen yrittäjä kokee vahvaa työn imua. Lapin AMKin uutisia 26.11.2015
YAMK-päällikkö Veikko Kärnä kutsui ja Samuli Mikkola tuli kertomaan kokemuksistaan uusille YAMK-opiskelijoille lukuvuoden avajaistilaisuuteen syksyllä 2016.