kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / YAMK-tutkinnot

Opiskelijoiden kokemuksia koulutuksesta

Petra Pölkki, sairaanhoitaja Nokialta, Tampereen kupeesta. 

 PetraP_net2.jpg

Prosessointia Pendolinossa 

Petra on kahden pienen lapsen äiti, joka osaa yhdistää opinnot ja vanhempainvapaan. Toinen lapsi syntyi opintojen jo käynnistyttyä. Silti Petra on onnistunut etenemään opinnoissa alkuperäisen suunnitelman mukaan.

Ennen äitiyslomaa Petra työskenteli vakituisessa toimessaan sairaanhoitajana Tampereen kaupungin perhetukikeskuksessa 6-12-vuotiaiden, huostaan otettujen lasten kuntoutusosastolla.

Mikä sai työssäkäyvän nokialaisäidin hakeutumaan Suomen pohjoisimpaan AMKiin?

- Joku minua varmaan vetää pohjoiseen. Jo sairaanhoitaja-opiskelijana tein työharjoittelujakson Pelkosenniemellä. Se oli mahtavaa, Petra kertaa.

Petralle sopii pohjoisen ihmisten mieli ja mentaliteetti. Hänen mukaansa ihmiset ovat täällä aitoja ja asioiden tekemiselle otetaan aikaa ja muutenkin ponnistellaan positiivisen kautta. Tärkeä syy oli myös opetuksen toteutustavassa.

- Itsenäisten tehtävien tekemisen toteutustapa sopii minulle. Tehdään tehtäviä ja palautetaan moodlen kautta. Opintojen edetessä on käynyt yhä vain varmemmaksi, että tämä oli minulle juuri oikea valinta.

Lähiopetusta terveysalan YAMK-opinnoissa on kahtena päivänä kuukaudessa. Muutoin opiskelu on itsenäistä ja omatoimista tutkimista. Kuulostaa raskaalta perheen pyörityksen ohessa, onko se sitä?

- Onhan se haasteellista, mutta kun se on hyvin suunniteltua, on toteutus vain järjestelykysymys, Petra valottaa organisointitaitojaan, jotka ovat monelle hänen ikäiselleen työ-perhe-opiskelu -kuviot hanskaavalle suomalaisnaiselle tuttuja. Elämänkumppanin ja muiden läheisten panosta ja venymiskykyä unohtamatta.

Petra tekee matkat joko junalla tai lentäen. Matkustamiseen kuluva aika on hyödyllistä, Petralle se tarkoittaa rauhallista aikaa prosessoida oppimistaan.

Opinnäytetyö on osa MineHealth – hanketta. Petra valmistelee englanninkieliseen kaivostyöntekijöiden guidebookkiin osiot aiheista kaivostyöntekijöiden riskien ennaltaehkäisy, terveys ja turvallisuus asiat ja niiden vaikuttavuus.

 

Katja Raatikainen, hoivakodin johtaja Kemistä

Syväoppimista pänttäämisen sijaan

KatraR_net.jpgSairaanhoitaja (AMK) Katja Raatikainen aloitti Terveyden edistämisen koulutuksessa syksyllä 2012. Jo puolen vuoden kuluttua hän aloitti johtajana Attendo Oy:n uudessa ikäihmisten hoivakodissa Kemissä.

Ovatko opinnot antaneet eväitä johtamistyöhön?

- Kyllä vain, olen saanut paljon työkaluja omaan työhön. On myös antoisaa, että ryhmässämme on ihmisiä hoitotyön eri puolilta. Siinä näkee asioita uusista vinkkeleistä, Katja kertoo.

Koulutus on siis vastannut hyvin odotuksia. Opiskelu uuden työn ohessa on vaativaa, mutta Katja valmistuu tavoiteaikataulussaan.

Monimuoto-opiskelu sopii Katjalle:

- Tehtäviä on paljon, mutta opin paremmin tekemällä itse ja tutkimalla kuin vain istumalla luennolla kuuntelemassa.

Opinnäytetyö tukee myös tuoretta johtajaa omassa työssään. Katja nimittäin tutkii vanhustyön lähiesimiesten kokemuksia omasta työhyvinvoinnistaan.

 

Katariina Lappalainen, sairaanhoitaja Kemistä

KatariinaL_net.jpgTyönantaja tukee multitaskaajaa

Katariina on pitkän linjan opiskelija. Vuonna 1996 hän valmistui sairaanhoitajaksi silloisesta Kemin terveydenhuolto-oppilaitoksesta, hankki sen jälkeen ammatillista lisäoppia ja päivitti lopulta tutkintonsa ammattikorkeakoulututkinnoksi vuonna 2011. Ajatuksissa oli jo silloin jatkaa ylempään korkeakoulututkintoon asti.

- Oulun yliopisto ja terveydenhoitotieteen maisteriopinnot oli vaihtoehtona, mutta sen hylkäsin kun kuulin tutulta miten paljon Oulussa kulkemista se olisi edellyttänyt. AMK on myös mukavasti käytännönläheisempi, Katariina muistelee valinnan tekoa.

Vuotta myöhemmin aukesi paikka Terveyden edistämisen koulutuksessa.

Katariinalla on kaksi kouluikäistä lasta ja kaksivuorotyö, miten opiskelu onnistuu arjen keskellä?

- Suunnitelmallisuutta ja itsekuria, niitä se kysyy, Katariina vastaa napakasti, hymyilee ja näyttää hyvinvoivalta.

Hyvinvointiin on työnantajalla osansa. Katariinan työnantaja, Länsi-Pohjan keskussairaala, myöntää Terveyden edistämisen tutkinto-opintoihin kymmenen palkallista vapaapäivää. Vastuuta työntekijöiden hyvinvoinnista osoittaa myös valmius joustaa työntekijöiden elämäntilanteen mukaan: Katariina on tehnyt opintojen ajan töitä 75 –prosenttisella työajalla ja opintovapaa järjestyi opinnäytetyön laatimisen ajaksi.

Katariina työskentelee sairaalan Leiko-yksikössä. Opinnäytetyössään hän kehitti yhdessä työ- ja opiskelukaverinsa kanssa preoperatiivisen poliklinikkatoiminnan käynnistämisen mallin. Malli otettiin osaksi sairaalan toimintaa jo pari kuukautta ennen Katariinan ja työkaverinsa valmistumista.