Tavoitteet
Lapin ammattikorkeakoulun sosiaalialan ylempi ammattikorkeakoulututkinto, sosionomi (ylempi AMK), vastaa laajeneviin ja monimuotoistuviin asiantuntijuuden kehittämishaasteisiin julkisella, yksityisellä ja kolmannella sektorilla.
Sosiaalialan YAMK-tutkinnon tavoitteena on kouluttaa kansalais- ja aluelähtöisen työn asiantuntijoita. Kansalais- ja aluelähtöisellä käytäntöjen kehittämisellä tarkoitetaan toimijoiden ja osallisten äänen sekä kokemusasiantuntijuuden hyödyntämistä hyvinvointipalveluiden kehittämistyössä yli alue- ja sektorirajojen.
Opiskelu tuottaa uutta osaamista sosiaalialan käytäntöjen ja hyvinvointipalvelujärjestelmän kehittämiseen ja koordinointiin sekä asiakastyön työmenetelmiin.
Tutkinto vastaa kansalaisten tarpeiden ja työelämän palvelurakenteiden muutoksiin ja vauhdittaa osaltaan toimintamallien uudistumista.
Pätevyys
Ylempi ammattikorkeakoulututkinto antaa kelpoisuuden julkiseen virkaan ja tehtävään, jonka vaatimuksena on ylempi korkeakoulututkinto.
Julkisella sektorilla ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittanut voi sijoittua vaativiin sosiaalialan asiakastyön tehtäviin, esimiestehtäviin, palvelujen suunnittelu- ja johtotehtäviin, palvelujen kehittäjiksi ja koordinaattoreiksi. Järjestösektorilla sosiaalialan ylempi ammattikorkeakoulututkinto mahdollistaa sijoittumisen kehittämis-, koulutus- ja johtotehtäviin.
Yksityisellä sektorilla sosionomi (ylempi AMK) voi sijoittua yritysten esimies- ja johtotehtäviin sekä eri sektorien välisten toiminta- ja palvelumallien kehittämistehtäviin.
Tutkinto antaa kelpoisuuden hakeutua ammatilliseen opettajankoulutukseen sekä yliopistollisiin jatko-opintoihin.
Sisällöt
Koulutus koostuu kaikille Lapin ammattikorkeakoulun ylemmille ammattikorkeakoulututkinnoille yhteisistä syventävistä opinnoista, koulutuskohtaisista syventävistä opinnoista, vapaasti valittavista opinnoista ja opinnäytetyöstä.
Keskeisiä syventäviä ammattiopintoja ovat
- Työelämän monialainen kehittäminen
- Kansalais- ja aluelähtöisuus hyvinvointipalveluiden kehittämisessä
- Hyvinvointipalveluiden yhteiskunnallinen perusta
- Kehittämishankkeen vaikuttavuus
Opintojen rakenne
Koulutus koostuu seuraavista kokonaisuuksista:
- Syventävät ammattiopinnot 55 op
- Vapaasti valittavat opinnot 5 op
- Opinnäytetyö 30 op
Opinnäytetyö
Opinnäytetyönä tehdään työelämän kehittämishanke, jonka laajuus on 30 op. Opiskelija työstää kehittämishankettaan koko opiskelun ajan ensimmäiseltä kontaktijaksolta alkaen.
Opinnäytetyön etenemistä tuetaan henkilökohtaisella ohjauksella.
Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon ominaisluonteen mukaisesti opinnäytetyö on tutkimuksen sijasta kehittämishanke, joka yhdistää käytännön kehittämistyötä sekä sen tutkimista ja arviointia. Tämä korostaa ylempien ammattikorkeakoulututkintojen tärkeää eroa suhteessa tiedekorkeakoulujen maisteritutkintoihin.
Katso opetussuunnitelma 2019.
Opiskelutapa
Koulutus toteutetaan monimuoto-opetuksena, johon sisältyy
lähiopiskelua, ohjattua etäopiskelua verkko-oppimisympäristöissä ja
itsenäistä opiskelua. Lähiopetuspäiviä on Kemissä 2-3 päivää kuukaudessa.
Opinnot alkavat orientaatiopäivillä Kemissä 29. - 30.8.2019.
Tutkinnon voi suorittaa päätoimisesti opiskellen 1,5 vuodessa.
Jokaiselle opiskelijalle laaditaan opintojen alkuvaiheessa
henkilökohtainen opintosuunnitelma, jossa huomioidaan elämän- ja
työtilanteesi.
Katso koulutuksen lähiopiskelupäivät Kemissä
Uramahdollisuudet
Sosionomien (ylempi AMK) työmarkkina-asema vaihtelee maakunnittain. Tutkinnon suorittaneet sijoittuvat työelämään hyvin:
- Osa sijoittuu sosiaalialan järjestöihin ja sosiaalialan yrityksiin kehittämis- ja esimiestehtäviin, ja tehtävässä koulutusvaatimuksena on sosiaalialan ylempi korkeakoulututkinto.
- Osa sijoittuu valtion sellaisiin organisaatioihin, joissa vaaditaan sosiaalialan koulutus, kuten työvoimahallinnon ja sosiaalialan yhteisorganisaatiot (mm. työvoimanpalvelukeskus).
- Osa sijoittuu sosiaaliturvaetuuksia hoitaviin organisaatioihin, kuten KELA:lle tai vakuutus- ja kuntoutuslaitoksiin esimerkiksi kuntoutusohjaajiksi.
- Kunnissa he työllistyvät mm. lastenvalvojaksi, koulukuraattoriksi, johtavaksi sosiaaliohjaajaksi tai johtavaksi perhetyöntekijäksi.
- Moni sijoittuu myös erilaisiin kehittämishankkeisiin projektipäälliköiksi.
Tehtävänimikkeitä
Vammaistyön johtaja, kehittämispäällikkö, suunnittelija, ehkäisevän työn koordinaattori, projektipäällikkö, erikoissuunnittelija, kotihoidon palveluesimies, kuraattori, työllisyysasioiden päällikkö, aluejohtaja, toimitusjohtaja, toiminnanohjaaja, koulukuraattori, sosiaalijohtaja, päivähoidon ohjaaja vs., apulaisjohtaja, sosiaaliohjaaja, vastaava sosiaaliohjaaja, lastentarhanopettaja, projektityöntekijä, palveluesimies, toiminnanohjaaja (aluetyö ja suunnittelu), koulukuraattori, ohjaaja, potilasasiamies, nuorisosihteeri, erityisryhmätoiminnan koordinoija, vt. sosiaalityöntekijä, vs. palveluesimies, sosiaalityöntekijä, toimiston johtaja, päiväkodin johtaja, perhetyöntekijä, palveluohjaaja, palvelutalon johtaja.
Kansainvälistyminen
Opiskelija voi kehittää kansainvälisyyttään valitsemalla tavoitteidensa mukaisia englanninkielisiä opintoja Lapin ammattikorkeakoulun muista ylemmän korkeakoulututkinnon tarjonnasta tai osallistua ulkomaanvaihtoon.