kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / Hakeminen tutkinto-opiskelijaksi

Usein kysytyt kysymykset

Miten haen tutkinto-opiskelijaksi Lapin AMKiin?

Tutkinto-opiskelijaksi haetaan Opetushallituksen ylläpitämässä portaalissa www.opintopolku.fi. Yhteishaku järjestetään kaksi kertaa vuodessa: keväällä ja syksyllä. 

Opintopolussa jokaisen koulutuksen tiedoista löydät: 

 • Hakulomakkeen, jolla haetaan koulutukseen
 • Tarkemmat tiedot koulutuksesta
 • Valintaperusteet
 • Tietoa valintakokeista ja valintakoeajankohdista
Todistusvalinta ja AMK-valintakoe

Valintatavat yhteishaussa:

1.) Todistusvalinta

2.) AMK-valintakoe

Katso tarkemmat tiedot valintatavoista ammattikorkeakouluun.fi 

 

Mistä löydän tietoa valintakoeajankohdista ja valintakoepaikoista?

Löydät lisätietoja valtakunnallisesta AMK-valintakokeesta ja valintakoepaikoista täältä.

Lisätietoja AMK-valintakokeesta Lapin AMKissa löydät täällä. 

Miten voin valmistautua AMK-valintakokeisiin?

AMK-valintakoe on sähköinen koe, joka suoritetaan hakijan kannettavalla tietokoneella. Sinun tulee huolehtia siitä, että sinulla on käytössäsi valintakoepäivänä vaatimukset täyttävä kannettava tietokone. Lataa valintakoetta varten tietokoneesi akku täyteen. Ota mukaan tietokoneesi virtajohto, jotta voit ladata tietokonettasi tarvittaessa.

Valintakokeessa arvioidaan valmiuksia ammattikorkeakouluopintoihin. AMK-valintakoe ei edellytä ennakkovalmentautumista, eikä siihen liity ennakkomateriaalia tai -tehtäviä.

AMK-valintakokeeseen valmistautumiseen löydät lisätietoja täältä. 

Milloin valintakoekutsut lähetetään ja miten saan kutsun valintakokeisiin?

Hakijat, jotka eivät tule valituksi todistusvalinnalla, osallistuvat lähikokeena järjestettävään AMK-valintakokeeseen. Todistusvalinnan kautta valituksi tulevien ei tarvitse osallistua valintakokeeseen. Jos hakija hyväksytään alempaan hakutoiveeseen, voi hakija halutessaan tavoitella ylemmän hakutoiveen paikkaa myös AMK-valintakokeella.

Lapin AMKin AMK-valintakokeita järjestetään lähikokeena Kemissä ja Rovaniemellä. Valintakoepäivät ilmoitetaan myöhemmin. 

AMK-valintakokeeseen ilmoittaudutaan hakuaikana Opintopolku.fi -palvelussa yhteishaun hakulomakkeella. HUOM! AMK-valintakokeeseen ei lähetetä erillistä kutsua. 

Mitä tarkoitetaan kiintiöpaikoilla?
Lapin AMK varaa osan aloituspaikoista henkilöille, joilla ei ole ennestään opiskelupaikkaa tai tutkintoa. Lapin AMK varaa kevään aloituspaikoista 80% ensikertalaisille.

 

Kuka luetaan ensikertalaiseksi?

Hakija on ”ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeva” eli ensikertalainen, jos hän

 • Ei ole suorittanut Suomen koulutusjärjestelmän mukaista ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoa
 • Ei ole vastaanottanut ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoon johtavaa opiskelupaikkaa koulutuksesta, joka on alkanut syksyllä 2014 tai sen jälkeen
 • Ensikertalaisuus määräytyy kevään yhteishaun 2. hakuajan päättymisajankohdan mukaan riippumatta siitä kumpana hakuaikana hakee
 • Pelkkä hakeminen tai hyväksytyksi tuleminen ei vaikuta ensikertalaisuuteen. Hakija on edelleen ensikertalainen, vaikka hän olisi hakenut esim. kevään 2015 yhteishaussa ja tullut hyväksytyksi, jos hän ei ole ottanut paikkaa vastaan.
 • Syksyllä 2014 tai sen jälkeen alkaneesta koulutuksesta vastaanotettua paikkaa ei voi perua luopumalla opiskeluoikeudesta. Opiskeluoikeudesta luopuminen ei anna takaisin ensikertalaisuutta.
 • Avoimessa korkeakoulussa opiskelu ei vaikuta ensikertalaisuuteen. Hakija on ensikertalainen, vaikka olisi opiskellut avoimessa korkeakoulussa, jos ensikertalaisen määritelmä muuten sopii hakijaan.
 • Lisätietoja lisää ensikertalaiskiintiöstä Opintopolusta

 

Voinko hakea Lapin AMKiin jos en ole ensikertalainen?

Korkeakouluopintoihin voivat hakea kaikki hakukelpoiset hakijat. Mikäli hakija on ensikertalainen eli hän ei ole suorittanut Suomen koulutusjärjestelmän mukaista ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoa tai ei ole vastaanottanut ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoon johtavaa opiskelupaikkaa koulutuksesta (lue lisää kohta "kuka luetaan ensikertalaiseksi"), hakija käsitellään ensikertalaisuus kiintiössä. Muut eli ei-ensikertalaiset voivat hakea normaalisti ammattikorkeakouluopintoihin, jolloin heitä ei vain käsitellä ensikertalaisuuskiintiössä.

Aloittavilta opiskelijoilta edellytetään oma kannettava tietokone
 • Aloittavilta opiskelijoilta edellytetään oma kannettava tietokone, koska opiskelu Lapin AMKissa on usein ajasta ja paikasta riippumatonta, minkä vuoksi opiskelijalla on oltava käytössään kannettava tietokone.
 • Omia kannettavia tietokoneita käytetään mm. teorialuokissa Office 2013 tuotteiden osalta sekä selainpohjaisten sovellusten osalta, esim. Moodle.
 • Opiskelijamme voivat ladata koneilleen Office 2013 -tuotteet ilmaiseksi opiskelunsa ajaksi, mutta oman päätelaitteen muusta ylläpidosta vastaa opiskelija itse. Vaativammassa tietojenkäsittelyssä ja erityissovelluksissa käytetään ammattikorkeakoulun tietokoneita.
Mikä on Oma Opintopolku -palvelu?
Opintopolussa on Oma Opintopolku -palvelu. Oma Opintopolkupalvelussa voin seurata hakemuksesi käsittelyä ja tehdä hakemukseen muutoksia. Lue lisää Oma Opintopolku -palvelusta täältä.
Saavutettavuus
Lisätietoa esteetömyydestä tästä.