Tutkinto-opiskeluoikeus aikaisemmilla opinnoilla -haun tarkoituksena on, että hakijat voivat hakea opiskeluoikeutta tutkinnon suorittamiseksi ilman, että heidän täytyy osallistua normaaliin opiskelijavalintaan.
Hakijan tulee suoriutua hyväksytysti mahdollisesta haastattelusta tai valintakokeesta.
Opiskelijaksi ottaminen edellyttää myös, että koulutuksissa on tilaa lisäopiskelijoille.
Sosiaali- ja terveysalan koulutuksissa on terveydellisiä vaatimuksia. Hakijoilta kysytään hakulomakkeessa terveydellisiä tekijöitä, jotka saattavat olla esteenä opinnoille. Lisäksi opiskelijavalinnan esteenä voi olla aiempi päätös opiskeluoikeuden peruuttamisesta. Hakijoilta kysytään hakulomakkeessa aiemmasta opiskeluoikeuden peruutuksesta terveydentilan tai muiden henkilöiden turvallisuuden vaarantamisen vuoksi. (L953/2011.)
Tutkinto-opiskeluoikeus aikaisemmilla opinnoilla hakua koskevat valintaperusteet:
Hakija jatkaa aiemmin Suomessa aloittamaansa ammattikorkeakoulututkintoa samassa tai vastaavassa koulutuksessa tarkoituksena suorittaa tutkinto loppuun. Erotuksena siirto-opiskelijasta erillistä opiskeluoikeutta hakevalla ei ole voimassaolevaa tutkinnonsuoritusoikeutta hakemaansa koulutukseen.
Hakija on menettänyt opiskeluoikeutensa jostakin seuraavasta syystä:
Aiempien opintojen perusteella halijalle laadittavan henkilökohtaisen opintosuunnitelman (HOPS) perusteella tutkinnosta puuttuvia opintoja saa olla hakuhetkellä enintään 120 opintopistettä. Myös avoimessa ammattikorkeakoulussa suoritetut opinnot huomioidaan.
Ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavaan koulutukseen erillistä opiskeluoikeutta hakevalle ei ole opintopistevaatimusta. Opinnot voi olla suoritettu myös toisessa ammattikorkeakoulussa. Opiskelijapaikkoja on rajoitetusti.
Lisätietoja HOPSista antavat opinto-ohjaajat.
Hakijalla on korkeakoulututkinto tai hänellä on korkeakouluopintoja ja näiden perusteella hänelle laadittava henkilökohtainen opintosuunnitelma (HOPS) on 120 opintopistettä tai vähemmän
Kaikkia aikaisempia korkeakouluopintoja ei välttämättä voida lukea hyväksi uuteen tutkintoon. Ammattikorkeakoulussa on osaamisperustainen opetussuunnitelma ja myös aiempien opintojen hyväksilukeminen tapahtuu osaamisperustaisesti.
Opiskelijapaikkoja on rajoitetusti. Lisätietoja laadittavasta HOPSista antavat opinto-ohjaajat.
Hakijalla on soveltuva opistotutkinto tai ammatillisen korkea-asteen tutkinto ja tämän perusteella hänelle laadittava henkilökohtainen opintosuunnitelma (HOPS) on 120 opintopistettä tai vähemmän.
Huom! Mikäli henkilökohtainen opintosuunnitelma (HOPS) on yli 120 opintopistettä, hakija voi suorittaa puuttuvia opintoja tarvittavan määrän avoimen ammattikorkeakoulun kautta ja hakea tutkinnonteko-oikeutta uudelleen.
Tutkinto-opiskelijaksi haetaan opintopolun kautta. Löydät meidät opintopolusta kun kirjoitat hakukenttään Lapin ammattikorkeakoulu Tutkinto-opiskelu ja valitset koulutuksen johon haet sekä sen jälkeen hakukohteeksi Tutkinto-opiskeluoikeus aikaisemmilla opinnoilla + haluamasi hakukohde.
Hakukohteet näkyvät opintopolussa vain vähän ennen hakuaikaa.
Hakuaika on 1.-15.5. syksyllä alkaviin ryhmiin ja 1.-15.11. tammikuussa alkaviin ryhmiin.
Näin haet Tutkinto-opiskeluoikeutta aikaisemmilla opinnoilla
Liitteet, jotka tulee ladata Opintopolkuun (tallenna liitteesi PDF/JPG/PNG-muodossa) tai lähettää Lapin ammattikorkeakoulun Hakijapalveluihin (osoite Lapin amk Hakijapalvelut, Jokiväylä 11 C, 96300 ROVANIEMI) määräaikaan mennessä
Opisto tai ammatillisella korkea-asteen tutkinnolla hakeminen - opisto- tai ammatillisen korkea-asteen tutkintotodistus liitteineen.
Huom. Suomalaisessa korkeakoulussa opiskelleen ei tarvitse toimittaa opintosuoritusrekisteriotetta tai tutkintotodistusta.
Opiskeluoikeus myönnetään seuraavan lukukauden alusta lähtien henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti. Lainsäädännön (L351/03 § 23, muutos L564/09 § 23; L351/03 § 24) mukaisesti erillisellä opiskeluoikeudella opiskelevan tulee ilmoittautua läsnäolevaksi opiskelijaksi.
LISÄTIETOJA ANTAA OPINTO-OHJAAJAT
Opinto-ohjaajan kanssa voit keskustella opintojen sujumisesta ja mahdollisista solmukohdista tai vaikkapa urasuunnitelmista. Hän auttaa sinua myös esteettömään opiskeluun liittyvissä kysymyksissä.
Opinto-ohjaaja ohjaa tarvittaessa opiskeluterveydenhuollon, kuraattoripalveluiden sekä muiden palvelujen piiriin.
Opinto-ohjaajien yhteystiedot