Kymmenen luonnonvara-alalla toimivaa ammattikorkeakoulua ja yliopistoa ovat sopineet biotalouden erikoistumiskoulutuksen järjestämisestä, joka on kehitetty työ- ja elinkeinoelämän kanssa kehittyvän biotalouden tarpeisiin.
Koulutusta tarjotaan alueellisina toteutuksina, joista Pohjois-Suomessa syksyllä 2021 alkava koulutus järjestetään Lapin ammattikorkeakoulun ja Oulun ammattikorkeakoulun yhteistyönä.
Lapin ammattikorkeakoulussa opetus painottuu metsätalouden biomassoihin ja tuotteisiin sekä kiertotalouteen, OAMK:ssa vastaavasti peltobiomassoihin, kierrätykseen ja energiaan.
Biotalousala on kansainvälinen kasvuala, joka yhdistää perinteisiä aloja uudella tavalla. Biotalouden tavoitteena on vähentää riippuvuutta fossiilisista luonnonvaroista ja ehkäistä ekosysteemien köyhtymistä.
Tulevaisuuden biotalouden kehittäminen vaatii kuitenkin valmiuksia synnyttää uutta biotaloutta yhdistelemällä jo olemassa olevia prosesseja, raaka-aineita ja sivuvirtoja.
Kohderyhmä
Erikoistumiskoulutus sopii henkilöille, jotka toimivat tai tulevat toimimaan biotalouden alalla, yrityksissä, neuvonta- tai edistämistehtävissä, ammatillisina opettajina tai ovat biotaloutta edistäviä julkisia toimijoita.
Koulutus sopii yrittäjille tai yrittäjiksi aikoville, jotka toimivat esimerkiksi biotuotannossa ja sen raaka-ainehankinnassa.
Hakijoilla tulee olla soveltuva korkeakoulutasoinen tai muu biotalouden alalle soveltuva koulutus.
Koulutuksen tavoitteet
Koulutuksen käytyään opiskelija:
- osaa tunnistaa, arvioida ja kehittää uusia, liiketaloudellisesti
kannattavia biotalouden palveluita ja tuotteita kuluttajien nykyisten
ja ennakoitujen tarpeiden pohjalta,
- hallitsee tuotantoon liittyvät pääbiomassavirrat sekä
biotalouden sivujakeet ja niiden tarjoamat käyttöpotentiaalit ottaen
huomioon biomassojen ominaispiirteet ja hyödyntäen kiertotalouden ja
digitalisaation mahdollisuuksia,
- kykenee yhdistämään olemassa olevia biomassojen tuotanto- ja
käyttöprosesseja sekä tunnistamaan uusien prosessien mahdollisuuksia,
- osaa johtaa biotalouden innovaatioprosesseja erityisesti arvoverkkojen synnyttämiseksi,
- kykenee verkostoitumaan alueellisesti, kansallisesti ja
kansainvälisesti muiden toimijoiden kanssa ja kykenee synnyttämään uusia
verkostoja
osaa ottaa huomioon biotalouden eri toimien yhteiskunnallisia,
ekologisia, kulttuurisia ja sosiaalisia vaikutuksia ja
- tuntee biomassojen tuotantoon ja käyttöön liittyvän lainsäädännön ja muut kestävän hallinnan keskeiset periaatteet ja keinot.
Koulutuksen rakenne ja toteutus
Yhteiset opinnot 20 op
- Biotalouden prosessit ja tuotteet 10 op
- Biotalouden innovaatioprosessi 5 op
- Biotalouden liiketoiminta ja sääntely 5 op
Osaamista täydentävät opinnot 10 op
- Täydentäviä opintoja voidaan valita korkeakoulujen tarjonnasta.
Opetus toteutetaan monimuotokoulutuksena, johon kuuluu itseopiskelun lisäksi lähiopetusta ja verkko-opetusta sekä opintoretkiä. Opetus toteutetaan pääosin arkisin klo 8 - 16 välillä. Tarkemmat opetusajat ilmoitetaan myöhemmin. Koulutuksessa hyödynnetään valtakunnallista korkeakouluverkostoa ja sen ytimenä on opiskelijakohtainen ohjattu projekti, jota ohjataan pääosin verkossa annettavalla opetuksella sekä eri korkeakoulujen erityisosaamisalueeltaan tarjoamilla webinaareilla.
Opiskelijavalinnan perusteet ja hakeminen
Hakukelpoisuus:
Hakijalla tulee olla maa- ja metsätalousalan, luonnonvara- tai luonnontieteen alan tai tekniikan alan yliopisto- tai ammattikorkeakoulutasoinen koulutus tai muu biotalouden alalle soveltuva vähintään opistoasteen tutkinto.
Hakeminen:
Koulutuksen hakuaika on 7.4. - 7.5.2021 klo 15.00 ja hakeminen tapahtuu sähköisellä hakulomakkeella, jolla haetaan opiskelupaikkaa vain Lapin AMKin 10:n opiskelupaikan kiintiöstä.
Hakemuksessa hakijan tulee vapaamuotoisella liitteellä:
- Kuvata osaamis- ja koulutustaustansa
- Kuvata erikoistumiskoulutuksen hyödyt omalle ammatilliselle kehittymiselleen ja/tai oman työpaikan/yrityksen kehittymiselle sekä
- Yrityksen tai muun organisaation mahdollinen sitoutuminen kehittämistehtävien suorittamiselle.
Muita pakollisia liitteitä ovat tutkintotodistus/-todistukset ja CV. Mikäli liitteitä ei ole toimitettu ajoissa, hakemusta ei hyväksytä.
Valintamenettely:
Biotalouden erikoistumiskoulutusohjelmaan otetaan Lapin amkin kiintiöön 10 opiskelijaa.
Valinta opintoihin perustuu hakemuksen pisteytykseen, jolloin korkein pistemäärä on 15 pistettä ja alin hyväksytty pistemäärä on 2 pistettä.
- Osaamis- ja koulutustausta 0-5 p
- Erikoistumiskoulutuksen hyödyt omalle ammatilliselle kehittymiselle ja/tai oman työpaikan/yrityksen kehittymiselle 0-5 p sekä
- Yrityksen tai muun organisaation mahdollinen sitoutuminen kehittämistehtävien suorittamiselle 0-5 p
Tasapisteisiin tulleet arvotetaan ensisijaisesti erikoistumiskoulutuksen hyöty (em. kohta 2) -pisteytyksen perusteella niin, että korkeamman pistemäärän saanut sijoittuu korkeammalle valintajärjestyksessä. Toissijaisesti arvotetaan osaamistaustan perusteella (kohta 1). Jos tasapisteisiin tulleet saavat arvottamisen jälkeen edelleen samat pistemäärät niin valintajärjestys arvotaan.
Mikäli hakuajan päättymiseen mennessä valintakelpoisia hakijoita on enemmän kuin 10, voidaan hakija ottaa varasijalle hakemuksen pisteytyksen paremmuusjärjestyksessä.
Mahdollisille täyttämättä jääville paikoille valitaan hakuehdot täyttäviä opiskelijoita jälkihaussa ilmoittautumisjärjestyksessä.
Korkeakoulu päättää koulutuksen aloittamisesta, mikäli aloittavia opiskelijoita on vähemmän kuin aloituspaikkoja.
Tulosten julkaiseminen ja opiskeluoikeuden käyttö:
Valinnan tuloksen selvittyä hakija ilmoittaa opiskelupaikan vastaanotosta sähköpostitse annettuun osoitteeseen. Opiskelijavalintaan tyytymättömällä on mahdollisuus jättää kirjallinen oikaisupyyntö korkeakouluun, joka osoitetaan koulutuksen vastuuhenkilölle. Oikaisupyynnön on oltava perillä viimeistään 14 vrk valinnan ilmoittamisesta.
Opintojen suoritusajankohta on elokuu 2021 - huhtikuu 2022 ja koulutuksen kesto 8 kk. Tarkempi aloitusaika ilmoitetaan myöhemmin.
Järjestäjät
Koulutus toteutetaan Lapin ja Oulun ammattikorkeakoulujen yhteistyönä.
Lisätietoja koulutuksesta
Yliopettaja Jussi Soppela, jussi.soppela , puh. 040 012 8301
Verkkosivulta osoitteesta www.biotalouskoulutus.fi
Tervetuloa erikoistumaan biotalouden osaajaksi !