kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / Avoin AMK

Usein kysyttyä avoimesta AMKista

 Pitkospuut
Onko avoimeen ammattikorkeakouluun pääsykoetta?
Avoimeen AMKiin otamme opiskelijat ilmoittautumisjärjestyksessä.
Voinko aloittaa opinnot avoimessa ammattikorkeakoulussa, vaikka en ole suorittanut lukiota tai ammatillista tutkintoa?
Avoin ammattikorkeakouluopetus on avointa kaikille niille, joilla on korkeakouluvalmiudet. Avoimen AMKin opiskelijaksi voi hakeutua jokainen ikään ja pohjakoulutukseen katsomatta. Huomioithan kuitenkin, että joillakin opintojaksoilla saattaa olla tiettyjä osaamisvaatimuksia.

Ylempien ammattikorkeakouluopintojen suorittamiseen vaaditaan alan AMK-tutkinto tai muu soveltuva tutkinto, jonka AMK katsoo riittäväksi.
Olen työtön työnhakija. Voinko opiskella avoimessa ammattikorkeakoulussa?
Kyllä voit, mutta sinun tulee olla yhteydessä TE-toimistoon ennen avoimen opintojen aloitusta selvittääksesi opintojesi vaikutus työttömyysetuuteen.
Miten ja milloin avoimen AMKin opintoihin ilmoittaudutaan/haetaan?
Avoimen opintoihin ilmoittaudutaan avoimen AMKin sivujen kautta PEPPI-järjestelmän kautta (ks. www.lapinamk.fi/avoinamk -> ilmoittautuminen ja opintomaksut). 
Mitä polkuopinnoilla tarkoitetaan?
Polkuopinnoilla tarkoitetaan opintoja, joita opiskellaan avoimessa AMKissa tavoitteena hakea myöhemmin tutkinto-opiskelijaksi. Polkuopinnoissa opiskelu tapahtuu tutkinto-opiskelijoiden ryhmissä lukujärjestyksen mukaisesti ja ne ovat yleensä 1. vuoden opintoja.
Mistä tiedän mistä opinnoista minun kannattaa aloittaa ja mitä opintoja minun pitää valita polkuopiskelijana?
Yleensä polkuopiskelija suorittaa tutkintoryhmän mukana 1. vuoden opintoja. Tarvittaessa voidaan tehdä myös henkilökohtainen opiskelusuunnitelma.
Mitä väyläopinnoilla tarkoitetaan?

Ammatilliset väylopinnot
Väyläopintojen laajuus on 30 opintopistettä ja ne ovat Lapin ammattikorkeakoulun koulutuskohtaisesti määriteltyjä ensimmäisen lukuvuoden opintoja.  Väyläopintoihin voivat hakeutua soveltuvan ammatillisen perustutkinnon suorittaneet tai yhteistyöoppilaitoksissa opiskelevat ammatillisen perustutkinnon opiskelijat. Opintotarjonnan ja soveltuvat tutkinnot löydät www.lapinamk.fi/vaylaopinnot.Väyläopintojen ideana on, että tutkinto-opiskeluaika AMK:ssa lyhenee ammatillisessa koulutuksessa hankitun osaamisen ja Lapin AMK:ssa suoritettujen väyläopintojen perusteella.

Lukioväyläopinnot
Lukioväyläopintojen laajuus on 15 opintopistettä ja ne ovat Lapin ammattikorkeakoulun koulutuskohtaisesti määriteltyjä opintoja. Lukioväyläopinnot on suunnattu Lapin lukioiden opiskelijoille ja näistä lukioista valmistuneille "välivuotta" viettäville. Opintoihin hakeudutaan oman lukion opinto-ohjaajan kautta. Lisätietoa löydät osoitteesta www.lapinamk.fi/vaylaopinnot. Lukioväyläopintojen perusteella voi hakeutua LApin AMKin tutkinto-opiskelijaksi erillishaussa.

Kun olen suorittanut riittävästi opintoja avoimessa AMKissa, miten hakeudun tutkinto-opiskelijaksi?

Polkuopinnot

Kun olet suorittanut vaadittavat 60 op (AMK), 10 op (YAMK 60op) tai 15 op (YAMK 90 op), sinun pitää hakea avoimen AMKin väylän kautta tutkinto-opiskelijaksi opintopolussa.

 

Väyläopinnot

Ammatilliset väyläopinnot
Kun olet suorittanut vaadittavat 30 op ja sinulla on soveltuva ammatillinen koulutus, voit hakeutua tutkinto-opiskelijaksi erillishaussa (avoimen AMKin väylä- haku) opintopolussa. Lisätietoa hausta löydät täältä.

Lukioväyläopinnot
Kun olet suorittanut vaadittavat 15 op ja sinulla on lukion päättötodistus tai ylioppilastodistus, voit hakeutua tutkinto-opiskelijaksi erillishaussa (avoimen AMKin väylä- haku) . Lisätietoa hausta löydät täältä.

Olisin kiinnostunut tietystä osaamisalasta, mutta en löydä siihen liittyvää opintojaksoa?

Ota yhteys avoimeen ammattikorkeakouluun, niin katsomme löytyisikö sinulle sopivaa opintojaksoa.

Lapin ammattikorkeakoulun koulutusten opintojaksot löytyvät osoitteesta https://opinto-opas-amk.peppi.lapit.csc.fi/

Voinko suorittaa tutkinnon avoimessa ammattikorkeakoulussa?
Et voi suorittaa tutkintoa avoimessa AMKissa. Tutkinto edellyttää aina hakeutumista ammattikorkeakoulun tutkinto-opiskelijaksi. Tutkintoon kuuluvia opintojaksoja voit suorittaa avoimen kautta.
Voinko tehdä harjoitteluja opiskellessani avoimessa AMKissa?
Lapin AMKin avoimessa AMKissa voit tehdä myös harjoitteluja osana polkuopintoja.
Voinko suorittaa avoimen AMKin kautta ylemmän ammattikorkeakoulun opintoja?
Kyllä voit kaikissa Lapin AMKin YAMK-koulutuksissa. YAMK koulutusten opintojen suorittamiseen edellytetään kuitenkin alan ammattikorkeakoulututkintoa tai muuta soveltuvaa koulutusta, jonka AMK katsoo riittäväksi.
Jos pääsen myöhemmin tutkinto-opiskelijaksi, täytyykö minun opiskella avoimessa suorittamani opinnot uudestaan?

Jos haet tutkinto-opiskeliksi Lapin ammattikorkeakouluun ja olet käynyt avoimen opintosi Lapin AMKin avoimessa AMKissa, voidaan käymäsi opinnot hyväksilukea osaksi tutkintoa Lapin ammattikorkeakoulun tutkintosäännön mukaisesti.

Jos vastaavasti jatkat tutkinto-opiskelijaksi toisessa ammattikorkeakoulussa, riippuu suorittamiesi opintojen hyväksiluku heidän opetussuunnitelmasta. Ole suoraan yhteydessä kyseiseen AMKiin opintojesi hyväksilukemisesta.

Valmistun ammattikorkeakoulusta keväällä, voinko aloittaa YAMK-opinnot avoimessa ammattikorkeakoulussa heti valmistumisen jälkeen?
Voit jatkaa opintojasi aloittamalla YAMK-opintojen suorittamisen avoimen AMKin opiskelijana. Huomaathan, että hakeutuessasi tutkinto-opiskelijaksi sinulla on oltava haun edellyttämä työkokemus. 
Onko avoimen AMKin opintoihin mahdollista saada opintotukea tai opintososiaalisia etuja ja onko avoimen AMKin opiskelijalla muita etuuksia?
Ei, Kela ei myönnä avoimen opintoihin opinto-tukea eikä muita opintososiaalisia etuja, kuten opiskelijakorttia. Lapin AMKissa avoimen opiskelija voi kuitenkin ruokailla Lapin AMKin ja Lapin yliopiston kampuksilla Compass Groupin ravintoloissa normaalia halvemmalla hinnalla (edellyttää avoimesta saatavaa todistusta) sekä hankkia korkeakoulukonsernin tarjoamana etuna Hyvinvointi-passin( www.lyy.fi).
Saanko suorittamistani opinnoista todistuksen?
Kun olet suorittanut opintosi, voit pyytää virallisen opintosuoritusotteen avoimen AMKin toimistosta tai avoinamksähköposti.jpg.
Hyväksiluetaanko aiempia opintojani?
Avoimessa AMKissa ei virallisesti hyväksilueta opintoja (tehdään tutkinto-opiskelijaksi päästessäsi), mutta opiskelusuunnitelmaa laadittaessa huomioidaan kuitenkin aiemmin suorittamasi opinnot sekä aiemmin hankittu osaaminen.
Mitä jos olen maksanut avoimen AMKin opintomaksun, ennen kuin saan tietää tulleeni hyväksytyksi tutkinto-opiskelijaksi Lapin ammattikorkeakouluun, saanko rahan takaisin?
Jos tulet valituksi tutkinto-opiskelijaksi Lapin AMKiin ennen polkuopintojen alkua opintomaksu palautetaan. Lapin ammattikorkeakoulun tutkinto-opiskelijaksi pääseminen kesken polkuopintojen tai muuhun ammattikorkeakouluun tai oppilaitokseen tutkinto-opiskelijaksi pääsy ei oikeuta maksun hyvitykseen.
Kuinka sitova ilmoittautuminen on ja mitä teen jos joudun perumaan opintoni?
Ilmoittautuminen on sitova. katso maksuehdot www.lapinamk.fi/avoinamk-> Ilmoittautuminen ja opintomaksut. Mikäli et osallistu ilmoittautumiisi opintoihin, ilmoita asiasta avoimen AMKin toimistoon avoinamksähköposti.jpg.
Mitä avoimen AMKin väylä tarkoittaa?
Avoimen AMKin väylä tarkoittaa hakeutumista tutkintoon avoimessa AMKissa suoritettujen opintojen perusteella. Lisätietoa saat tästä linkistä.
Mistä saan käyttäjätunnukset?
Saat käyttäjätunnukset, kun olet hyväksytty opiskelijaksemme ja olemme rekisteröineet sinut järjestelmäämme. Saat ne käyttöösi verkko-tunnistautumisella osoitteessa https://identity.luc.fi tai soittamalla ServiceDeskiin puh. 020 798 5800.
Muuttuuko käyttäjätunnukseni, kun pääsen tutkinto-opiskelijaksi?
Muuttuu, lisätietoa löydät klikkaamalla tästä.
Miten ilmoittaudun seuraavan lukuvuoden opintojaksoille, jos roolini vaihtuu avoimen AMKin opiskelijasta tutkinto-opiskelijaksi?
Kun pääset tutkinto-opiskelijaksi pystyt ilmoittautumaan opintojaksoille uudella tutkinto-opiskelijan roolillasi lukuvuoden alkaessa.