kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / Avoin AMK

AVOIMEN OPINNOILLA VALMENTAUTUMISTA PÄÄSYKOKEISIIN, VAHVISTUS OMASTA ALASTA JA LISÄAIKAA OPISKELUUN

- Miia Virkkusen opiskelukokemuksia matkalla sairaanhoitajan tutkintoon

 
Miia Virkkunen, on hyvä esimerkki siitä, kuinka avoimen ammattikorkeakoulun kautta voi edetä tutkintoon saakka. Miia aloitti opiskelun Rovaniemen ammattikorkeakoulun avoimessa AMKissa syksyllä 2012. Lukiosta valmistuttuaan Miia haki kevään yhteishaussa Rovaniemen ammattikorkeakouluun hoitotyön koulutusohjelmaan, muttei päässyt sillä kertaa sisään. Tästä lannistumatta hän muutti toiselta paikkakunnalta Rovaniemelle ja hakeutui avoimeen opiskelemaan alan opintoja.

”Avoin ei ollut minulle tuttu. Kaikki lähti siitä, että aloin etsiä kursseja ettei tarvitsisi viettää välivuotta. Eksyin RAMKin sivuille ja sieltä löysin avoimen AMKin. Kiinnostuin ja soitin heti avoimeen. Sain neuvoja ja ohjeita miten edetä. Ehdin vielä mukaan aloitukseen ja pääsin aloittamaan samaan aikaan kuin muutkin. Kuljin ryhmän mukana ja tein saman verran opintoja kuin muut, paitsi harjoittelua. ”

Vaikka Miialla oli alusta saakka tavoitteena opiskella jonain päivänä tutkintoon saakka, paineita hän ei suostunut opiskelusta ottamaan. Vuoden aikana Miia suoritti avoimen kautta opintoja samassa tahdissa muun ryhmän kanssa saaden samalla valmentautumista pääsykokeisiin. ”Tavoitteena ja tähtäimenä minulla oli tutkinto. Tuntui jotenkin varmemmalta hakea kun tiesi, että on jo tehnyt opintoja. Huomasin, että auttoi haussa, että oli jo opiskellut alaa, tunsi haastattelijoita ja osasi vastata kysymyksiin paremmin. Voisi sanoa, että olin paremmin valmentautunut.”

Avoimessa opiskelun Miia koki antoisaksi. ”Mukava kun oli muitakin avoimen opiskelijoita. Ainoa asia josta erottui tutkinto-opiskelijoista, oli kun ei voinut tehdä harjoittelua ja ruoka oli kallista, kun ei saanut opintososiaalisia etuja niin kuin muut. Muuten en kokenut eriarvoisuutta tai erottunut ryhmästä. Sain saman opetuksen kuin muutkin ja pystyihän kuitenkin koulussa harjoittelutilanteita tekemään.” Jo avoimessa Miialle tuli varmistus siitä, että tämä on sitä mitä hän haluaa. Tutkintoon päästyä ensimmäisessä harjoittelussa hän sai vielä viimeisen vahvistuksen ja jess-elämyksen siitä, että nyt se oma ala on löytynyt. ”On hienoa, että avoimessa voi tsekata tykkääkö vai ei. Ja jos ei, niin ei vie tutkintopaikka toiselta vaan tietää että hakeutuu toiseen tutkintoon. Ja onhan tässä etujakin. On hyvä, kun on enemmän opiskeluaikaa kuin muilla. Ei ole paineita valmistua, eikä tarvitse anoa jatkoaikaa. On tavallaan saanut jo vuoden enemmän opiskeluaikaa.”

Miia ehti opiskella avoimessa ammattikorkeakoulussa vuoden, kunnes haki seuraavan kevään yhteishaussa uudelleen ja pääsi sisään. ”On hienoa, että saan jatkaa syksyllä saman ryhmän mukana kuin ennen. Sain hyväksiluettua kaikki tekemäni opinnot.” Miian aloitellessa opintoja kävi hänellä mielessä myös hakea toiseen ammattikorkeakouluun, toiselle paikkakunnalle, mutta huomasi pian opintojen edetessä haluttomuuden enää lähteä muualle. ”Olen kotoutunut tälle paikkakunnalle. Olen osa ryhmää ja kuulun sinne. Meille on tullut tiivis ryhmä ja on myös sukulaisia täällä, joten tämä tuttu kaupunki.” Opinnot ovat edenneet hyvin. Vaikka suuntautumiset ole vielä vahvistuneet, Miia uskoo olevansa muutaman vuoden päästä valmis sairaanhoitaja.