kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / Avoin AMK

Pitkäjänteisyys palkitaan

- Joonas Tahkolan kokemuksia opiskelusta kohti unelma-ammattiaan

Avoimen korkeakouluopiskelun ansiosta Kuusamosta kotoisin oleva 26-vuotias Joonas Tahkola sai mahdollisuuden opiskella kauan haaveilemaansa ammattiin, liikunnanohjaajaksi. Tie opintoihin ei ole ollut helppo.

Ylioppilaaksi Ounasvaaran urheilulukiosta valmistuttuaan Joonas pääsi pari vuotta myöhemmin lukemaan tietotekniikkaa silloiseen Rovaniemen ammattikorkeakouluun. Seuraavaksi vuodeksi hän kuitenkin haki siirtoa rakennustekniikan puolelle, jonne tulikin valituksi. Insinöörin opinnot eivät kuitenkaan miellyttäneet häntä.

Hän piti välivuotta opiskeluista, työskennellen Kotipizzassa, jossa hän oli työskennellyt opintojen ohessa. Kevään yhteyshaussa Joonas haki opiskelemaan liikunnanohjaajaksi Lapin ammattikorkeakouluun jo viidennen kerran, mutta ei tullut valituksi pääsykokeisiin saakka huonon lukiontodistuksen ja ylioppilaskirjoitusten tulosten takia.

Mahdollisuudesta opiskella avoimessa ammattikorkeakoulussa hän kuuli puolivahingossa. Avoimen yliopiston opintoihin hän oli törmännyt aiemminkin, mutta avoimen ammattikorkeakoulun opiskelumahdollisuuksista hänellä ei entuudestaan ollut tarkkaa tietoa. ”Olin viemässä hakua varten asiapapereita Lapin ammattikorkeakoulun Jokiväylän kampukselle, kun opintotoimisto olikin kiinni. Soitin opintosihteerille, ja pitkällisen keskustelun aikana hän ehdotti minulle paikkaa avoimesta ammattikorkeakoulusta liikunnanohjaajan koulutukseen. Kyllähän se meinasi silloin puhelin lentää riemusta käsistä.” Haastavinta opiskelussa Joonas sanoo olleen tasapainoilu työn ja koulun välillä. Töitä hänen oli pakko tehdä, sillä tukia avoimessa opiskeluun ei saanut. Harmittamaan häntä ensimmäisestä opiskeluvuodesta jäikin vapaa-ajan vähyys, sillä opiskeluryhmään ei ollut aikaa tutustua. Näistä huolimatta hän nautti opiskelusta suunnattoman paljon. Ensimmäisen vuoden aikana Joonas suoritti kuitenkin kiitettävät 70 op, vaikka samaan aikaan työskenteli kahdessa eri työpaikassa.

Hän kehuu opiskelua tutkinto-opiskelijoiden kanssa, sillä avoimen opiskelijoita ei eroteltu tutkinto-opiskelijoista. Kiireisestä aikataulusta huolimatta Joonas osallistui kaikkeen, mihin vain pystyi.
”Avoimen opintoja voin suositella kaikille, omasta alasta kiinnostuneille. Töitä joudut tekemään koulun ohella, koska tukia et saa, mutta opinnot itsessään oli minulle erittäin mieluisia. Avoimen väylä on loistava vaihtoehto niille opiskelijoille, jotka eivät pääsykokeista tule valituiksi, mutta tietävät haluavansa ja pärjäävänsä kyseisellä koulutuksen alalla.”