kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot

Opiskelijoiden kokemuksia liiketalouden opinnoista

Tradenomeilla on niin monia eri mahdollisuuksia alalla, että täältä kyllä löytää oman juttunsa



Opiskelijakertomus Miia-Maria 2022 420x200.jpg


Opiskelin Oulussa merkonomiksi kahdessa vuodessa, jonka jälkeen pidin kaksi välivuotta töissä käyden. Päädyin opiskelemaan Lapin AMKiin siten, että laitoin sen kevään haussa yhdeksi hakuvaihtoehdoiksi sen kummemmin asiaa ajattelematta, kun halusin nähdä mihin pääsisin opiskelemaan. Tarkoituksena oli päästä Ouluun, mutta sainkin paikan täältä Rovaniemeltä ja päätin lähteä katsomaan, että miten opiskelu täällä sujuisi.

Valitsin tämän koulutusohjelman, koska haluaisin jonain päivänä luultavasti kauppiaaksi, joten koen että tällä koulutuksella on siihen hyötyä. En myöskään kokenut mitään muuta alaa omaksi, ja koen että tradenomeilla on niin monia eri mahdollisuuksia alalla, että täältä kyllä löytää oman juttunsa.

Opiskelijakaupunki

Muutin Rovaniemelle, koska tänne oli helppoa muuttaa ja pidän luonnonläheisyydestä. En myöskään koe, että viihtyisin kovin etelässä. Rovaniemi on mielestäni hyvä opiskelukaupunki, sillä täällä on mahdollisuuksia moniin vapaa-ajan harrastuksiin sekä kaunis luonto tuo viihtyisyyttä.  Rovaniemi on mielestäni sopivan kokoinen kaupunki, jonka oppii helposti tuntemaan ja täällä viihtyy hyvin

Päiväopinnot

Opiskelu on ollut mielestäni melko helppoa tähän asti. Koulua on ollut sopivasti ja kivaa vaihtelua tuo se, että välillä on etäluentoja. Tähän mennessä kursseja on ollut mm. liiketalouden juridiikka, myynti ja markkinointi, työvälineosaaminen, liikeviestintä, kestävä talous ja ideasta liiketoimintaa. Opiskelu on koostunut luennoista sekä siitä että pyöritämme kuvitteellista yritystä Napalaakso -ryhmissä, tästä voi käydä katsomassa lisää Napalaakson omalta IG-tilitä. Opiskelen tradenomiksi päiväopintoina ja päiväopinnot mahdollistavat minulle mukavan arkirytmin. Parasta tähän asti on ollut se, että on päässyt kunnolla jyvälle opinnoista ja siitä, mitä tämä ala pitää sisällään. Tulevaisuudessa voin työskennellä monissa erissä työtehtävissä. Esim. palkanlaskijana, vakuutusneuvojana, yrittäjänä, esihenkilönä, markkinoinnin parissa yms. Oma urasuunnitelmani on lähteä kauppiaskoulutukseen ja edetä siitä kauppiaaksi.  Suosittelen Lapin AMKia laadukkaan opetuksen ja oppimisympäristöjen ansiosta.

Kolme hyvää syytä opiskella Lapin AMKissa: 

  • Hyvät puitteet opiskeluun
  • Kauniissa ympäristössä
  • Yksilöllistä ohjausta saa helposti tarvittaessa

Miia-Maaria Ronkainen, tradenomiopiskelija (Rovaniemi)



Tradenomiopinnoista on varmasti hyötyä monessa eri työpaikassa ja kaikki ovet ovat avoinna



Opiskelijakertomus Kristiina 2022 420x200.jpg


Olen aloittanut tradenomiopintoni Tornion kampuksella tammikuussa 2021. Olen opiskellut aikaisemmin matkailupalvelujen tuottajaksi. Olen aina haaveillut yrittäjyydestä; molemmat vanhempani ovat yrittäjiä, joten olen kasvanut yrittäjäperheessä ja nähnyt sen läheltä. Päädyin opiskelemaan tradenomiksi koronan pysäytettyä matkailualan suunnitelmani. Olen haaveillut aina lentoemännän työstä, mutta korona tuli juuri kuin valmistuin matkailualalta maaliskuussa 2020. Olin kuullut kavereiltani, että Lapin AMKissa on hyvä opiskella.

Valitsin tämän koulutusohjelman, sillä se avaa paljon ovia työelämälle. Tradenomiopinnot ovat monella tapaa hyödyllisiä ja liiketalouden koulutuksen myötä voi tehdä melkeinpä mitä vain. Koen myöskin, että markkinointi alalla on varmasti töitä valmistuttuani ja ovet ovat laajasti avoinna.

Tornio

Monimuoto-opintoja opiskelin alusta Oulusta käsin, ja nyt syksyllä 2022 muutin Etelä-Suomeen. Lähipäiviä varten matkustan Tornioon. Ensin lentokoneella Ouluun, jossa vanhempani asuvat ja sieltä ajelen Tornioon. Yövyn hotellissa Torniossa. Tähän mennessä opiskelut on ollut mukavia, mutta välillä oma motivaatio ja jaksaminen on ollut hukassa. Olen tehnyt tähän syksyyn 2022 asti täyspäiväisesti töitä 40h viikko koulun ohella, joten siksi ollut rankempaa. Muuten kurssit ja itse opinnot ovat olleet mielenkiintoisia ja itseä kiinnostavia.

Liiketalouden opinnoista

Opintoihin on sisältynyt ydinosaamisen opintoja, jotka ovat pakollisia. Profiloivat opinnot alkoivat keväällä 2022. Alaan liittyviä kurssien aiheita on ollut: markkinointi, juridiikan, kirjanpito, palkanlaskenta, verkkokauppa toiminta, brändin rakentaminen, sisällöntuotanto ja myynti. On siis sisältynyt liiketalouden perusopintoja sekä suuntaavia opintoja. Molemmat ollut mielekkäitä.  Olen opiskellut myöskin Campusonline kautta valinnaisia kursseja. Opintoihin on sisältynyt myöskin englannin ja ruotsin kielen kurssit. Ensi keväänä meillä alkaa kansainväliset opinnot.

Minulla opiskelut on koostuneet luennoista, ryhmätöistä, yksilötehtävistä, webinaareista, yritysvierailuista sekä erilaista tapausyrityksemme yhteistöistä. Esim. Lapparille olemme tehneet somesuunnitelmaa sekä luoneet heille some ideoita. Harjoittelu tulee ensi syksynä, sekä oppari. Itse olen tehnyt täyspäiväisesti töitä lähes koko opintojen ajan. Toki eri alalla kuin tradenomi. Olen aina tottunut tekemään paljon töitä ja olen tehnyt töitä monella eri alalla, niin päivittäistavaramyyjänä, vaatemyyjänä, rautakaupan myyjänä, hotellissa kuin teollisuusalalla.

Monimuoto-opinnot

Monimuoto opinnot ovat mahdollistaneet itselle paljon vapautta, suunnittelua ja aikataulutusta, sekä oman elämän hallitsemista. Monimuoto-opinnot ovat mahdollistaneet työn teon koulun ohella, joka myös tuottanut haasteita. Tykkään olla ‘’itseni pomo’’ joten on ollut kiva opiskella ‘’omaan tahtiin’’ sekä silloin kun itselle sopii. Esim. Luentojen aikana ei ole pakko olla paikalla vaan luennot voi katsoa jälkikäteen sekä opiskella tietyssä määrin omaan tahtiin. Meillä on ollut kaikki opinnot etänä, lukuun ottamatta lähiopetuksen seminaaripäiviä kampuksella, joita on ollut kahdesti puolessa vuodessa.

Parasta opinnoissani tähän asti on ollut ehdottomasti ryhmätyöt. Monimuotona kuin opiskelee, ei paljoa koulukavereita näe ja opiskelu on itsenäistä. On ollut ihana jakaa opintoja koulukavereiden kanssa esim. Teams-yhteisössä. Ryhmätöissä jokainen pääsee ääneen ja tuo omia vahvuuksia sekä ideoita. On kiva tehdä ‘’yhdessä’’ koulukavereiden kanssa erilaisia tehtäviä ja esitelmiä. Itse olen myös tykännyt lähiopetuspäivistä, kun näkee livenä luokkakavereita ja opettajia.

Urasuunnitelmia

Valmistumisen jälkeen voin olla monessa eri työtehtävissä. Niin taloushallinnon, kuin markkinoinnin eri tehtävissä. Suuntaudumme digitaaliseen markkinointiin, joten voimme tehdä kaikkea, joka liittyy markkinointiin. Esim. hoitaa yrityksen sosiaalisen median palveluita, sekä käyttää visuaalista osaamista. Voimme työskennellä myös verkkokaupan ja verkkosivujen parissa. Työmahdollisuudet ovat laajat ja vieläkin itselle välillä hieman epäselviä. Minusta on huippua, että tradenomiopinnoista on hyötyä monessa eri työpaikassa ja kaikki ovet ovat varmasti avoinna. Tradenomeilla on monipuoliset eväät työelämään. Valmistumisen jälkeen haluan tehdä töitä digitaalisen markkinoinnin parissa. En vielä tarkalleen tiedä mitä ja missä, mutta eiköhän sekin selviä pian.

Tradenomina on mahdollista työllistyä laaja alaisesti sekä esim. jos minua kiinnostaa matkailuala vielä parin vuoden päästä, voin hyödyntää myös näitä opintoja siinä. Tällä hetkellä minua kiinnostaa myös jatko-opinnot, kuten maisteriopinnot yliopistossa. Työelämää varten opinnot ovat antaneet paljon. Olen oppinut paljon markkinoinnista ja etenkin digitaalisesta markkinoinnista. Olemme saaneet jo tässä vaiheessa opintoja hyviä kontakteja ja koen että opinnoista on hyötyä varmasti myös verkostoitumisen kannalta. Minulla olisi varmasti mahdollisuus jo tässä vaiheessa tehdä töitä liiketalouden ja markkinoinnin parissa.

Suosittelisin lapin AMKia opiskelupaikaksi, sillä opiskelu Lapin AMKissa on ollut mukavaa ja opetus on äärimmäisen laadukasta. Myöskin olen saanut apua opintoihin esim. koulukuraattorilta, joten hyvinvointi palvelut/ yms. muut koulun palvelut ovat hyviä. 

Kolme hyvää syytä opiskella Lapin AMKissa: 

  • Parhaat opettajat
  • Opetus laadukasta
  • Monipuolista ja käytännön läheistä

 

Kristiina Karvonen, tradenomiopiskelija (Tornio)



Kaikki opiskelu on hyvin käytännön läheistä



Opiskelijakertomus Jarmo 2022 420x200.jpg


Olen kirjoittanut ylioppilaaksi Töölön Yhteiskoulun lukiosta. Tämän jälkeen pääsin opiskelemaan kauppatieteitä Vaasan yliopistoon, jossa opinnot jäivät kesken töiden vuoksi.

Minua alkoi kuitenkin hieman kaihertaa kesken jääneet opinnot ja samalla etsiskelin hieman uutta suuntaa elämälleni. Yrittäjyys kiinnostaa, mutta nykyaikaisesti ja nykyaikaisin menetelmin. Viime talvena Facebookissa minun silmiini osui mainos kesken jääneistä AMK-opinnoista liiketalouden parissa. Otin sen tiimoilta yhteyttä ja kerroin tilanteeni. Liiketalouden opinto-ohjaaja rakensi minulle opintopaketin, jolla pääsin avoimen amkin polkuopintoihin mukaan. Käytännössä tämä tarkoitti kohdallani sitä, että pääsin aloittamaan heti kesken lukukauden ja olin saman tien osa muuta opiskelijaporukkaa. Nyt viimeisiä viedään polkuopinnoissa ja alkaa olla aika erillishaun, jonka kautta haen varsinaiseksi tutkinto-opiskelijaksi.

Olen aidosti innostunut digitaalisesta markkinoinnista ja myynnistä. Olen luonteeltani myös luova, jolloin markkinointi soveltuu omaan persoonani hyvin. Ja vielä kun sitä toteutetaan digitaalisessa ympäristössä nykyaikaisin välinein, niin olen löytänyt mielestäni täydellisen yhdistelmän itselleni.

Aiempi työkokemus markkinoinnin parista jonkin verran on auttanut minua, mutta ei sitä työurallakaan pääse helposti etenemään ellei ole korkeakoulututkintoa. Minun tilanne on sikäli mukava, että sain hyvin paljon hyväksilukuja aiemmista kauppatieteen opinnoista. Käytännössä opiskeltavaksi jäi vain osa profiloivista opinnoista ja valmistuminen on kiikarissa vuoden päästä.

Opinnoista

Liiketalouden opinnot ovat monimuoto-opintoja, joten ne suoritetaan pääosin etänä sieltä missä on hyvä internetyhteys eli kotoa Rovaniemeltä. Opintojen perässä ei siis enää tarvitse muuttaa minnekään vaan opinnot tulevat kotiin. Olen kyllä Lappiin muuttanut samoihin aikoihin, kun lopetin säännöllisen päivätyön, koska Lappi on monessa mielessä parasta aluetta Suomessa. Ihmiset ovat täällä erityisen mukavia ja luonto on aina lähellä. Tuntureillekin pääsee helposti, jos siltä tuntuu. Jos jossain Suomessa haluan asua loppuelämäni, niin se on varmasti Lappi. Olen asunut Lapin lisäksi pk-seudulla (jossa synnyin) ja Pohjanmaalla Vaasassa. Lappi tuntuu kodikkaalta ja tulevaisuuden haaveissa on löytää täältä joku kiva ”torppa”, josta käsin pyörittää digibisnestä. Pidän siitä, että minulla on vapaus valita ympäristö asua ja valitsen edelleen Rovaniemen. Koen tämän nykyisen paikkakunnan olevan juuri täydellinen. Rovaniemeltä ei puutu mitään. Täällä on ravintoloita, kaikki tarvittavat kaupat ja palvelut.

Tornio

Olen käynyt kampuspäivillä Torniossa, voisin yhtä hyvin siellä asua. Torniossa on etuna se, että se on rajakaupunki Haaparannan kautta, joka samalla näyttäisi avaavan mahdollisuuksia myös Ruotsin puolelle, kun kirjaimellisesti et edes huomaa ylittäneesi rajaa. Olen siitä onnellisessa asemassa, että kampuspäivinä pystyn helposti ajamaan kotiin Rovaniemelle yöksi. Monihan ”ulkopaikkakuntalainen” majoittuu hotellissa Torniossa. Minä tykkään ajella ja tämä on juuri sopiva hetki hengähtää ja ladata akkuja hieman kampuspäivän jälkeen, kun ajaa kotiin yöksi (1-2 tunnin ajo).

Monimuoto-opinnot

Opiskelu on käytännössä kokonaan verkossa. Aamulla luennot alkavat klo 09:00. Tehtäviä on ja ne tehdään koko ryhmässä ja/tai itsenäisesti. Tehtävien perusteella saadaan kursseista arvosanat. Ryhmätyöskentely monimuoto-opinnoissa on joskus hieman haasteellista, kun kaikilla on omat aikataulut ja kuitenkin olisi hyvä, jos se Teams-palaveri olisi ainakin kerran viikossa ryhmätöitä tehdessä vaikka hieman tehtäviä jaetaankin. Ne palaverit tuovat motivaatiota siihen tekemiseen, kun on joku deadline, johon mennessä oma tontti tulisi olla puhdas.

Profiloivissa opinnoissa kursseina on digitaalisen myynnin osalta verkkokaupan toteutuskurssi, jossa toteutettiin oma verkkokauppa. Markkinoinnin puolelta keskitytään paljon sisältömarkkinointiin ja sosiaaliseen mediaan. Lisänä on pari hieman taiteellisempaa kurssia - visuaalinen osaaminen kuva ja visuaalinen osaaminen video. Näissä opiskellaan perusteita valokuvaamisesta (kännykällä) ja videokuvaamista (kännykällä niin ikään). Molemmat kurssit ovat olleen todella hyödyllisiä. On tärkeää nykyaikana markkinoinnissa omata riittävät kuvaustaidot.

Opinnot toteutetaan käytännössä Moodle-oppimisympäristössä. Työkaluna luennoissa on tällä hetkellä Zoom.   Työelämä on läsnä melko keskeisesti jokaisessa opintojaksolla. Kaikki opiskelu on hyvin käytännön läheistä. Joka kurssilla on ollut joku käytännön projekti, jota on tehty joko yksin tai ryhmässä. Teoriaa on sitten saanut paitsi luennoista, niin myös Hubspot Academyn kursseista. Opinnoissa on parasta tämä toteutusmuoto. Ei tarvitse erikseen lähteä luennolle koululle fyysisesti. Toinen on oman aikataulutuksen mahdollisuus. Jos sattuu aamulla heräämään aikaisemmin (tykkään heräillä klo 4-6 aikoihin), niin voin hyvin tehdä oppimistehtäviä ja näin saada opintoja etenemään. Monimuoto-opinnot ovat minulle erittäin aikatehokas tapa opiskella. Opettajia on helppo lähestyä sähköpostitse ja niihin vastataan. Lisäksi opettajat suorastaan kannustavat antamaan palautetta. Tällöin, on täysin kiinni opiskelijan omasta aktiivisuudesta se, millaiset eväät hän saa työelämään. Neuvoisin uusia opiskelijoita olemaan aktiivisia ja kysymään, jos vähänkin joku asia on epäselvä.

Opiskelu perustuu siis oppimistehtäviin, webinaarien katsomiseen ja luentojen seuraamiseen verkossa. Lisäksi, opettajat usein antavat myös kirjasuosituksia, mutta perinteisiä kirjoja ei tarvita välttämättä tutkinnon suorittamiseksi omassa opintosuunnassa. Painotus opinnoissa on enempi siinä, että opittu teoria jalkautetaan käytäntöön. Toinen mielestäni tärkeä eväs, minkä olen opinnoista saanut, on palaute, jonka avulla tiedän omat kehittämisalueeni paremmin.

Urasuunnitelmia

Valmistumisen jälkeen voin työskennellä markkinoinnin suunnittelun ja johtamisen parissa. Toki voin tehdä myös markkinointia kädet savessa, mitä tykkään tehdä. Olen hyvin idearikas persoona, joten erilaisten kampanjoiden luonnit voisivat olla mielenkiintoisia tehtäviä. Ajatuksena itselläni on perustaa verkkokauppa opinnäytetyönä ja tehdä työharjoittelu siinä myös. Visiona on kasvattaa siitä sellainen bisnes, että siihen pystyy ottamaan jopa työharjoittelijoitakin esimerkiksi Lapin AMKista tekemään myyntiä ja markkinointia. Itseäni haluan vapauttaa siitäkin tehtävästä ja antaa vastuuta verkkokaupassa pidemmällä tähtäimellä muille ja toimia konsulttina, jotta muutkin yrityksen voivat saada digitaalisen myynnin ja markkinoinnin haltuun avullani.

Minua kiinnostaa myös opiskella työn ohella eteenpäin. Mielessä siintää maisteri ja jopa pidemmällä tähtäimellä tohtorin hattu. Minusta on hienoa, että ammattikorkeakoulu tarjoaa myös väylän ihan akateemisen polun loppuun saakka. Liian tarkkaan uraa ei voi suunnitella, mutta mielestäni on hyvä pitää päämääriä.

Suosittelen Lapin AMKia niille, jotka haluavat opiskella verkossa joustavasti. Tällainen opiskelumuoto sopii esimerkiksi hyvin työn oheen mutta myös kokoaikaiseksi opiskeluksi niin kuin itselläni on tilanne. Täältä saa loppututkinnon, jolla voi ponkaista eteenpäin niin työelämässä, kuin akateemisellakin puolella. Lapin AMKissa on mahdollista opiskella myös ylempi ammattikorkeakoulututkinto. Digitaalinen markkinointi ja myynti ovat myös opintosuuntauksina hyvin uniikkeja ja sellaisia, jotka ovat tällä hetkellä pinnalla. Olen kuitenkin vakuuttunut, että tämä ala muuttuu koko ajan ja tärkeää on pysyä ajan hermolla. Koko ajan tulee uusia sosiaalisen median alustoja, joita tulee oppia käyttämään.

Lapin ammattikorkeakoulussa tekemisessä on käytännön ote, jolloin täältä saa rutiinin uuden tiedon omaksumiseen ja oppimiseen. Tämä on tärkeä taito nykyaikana. Taito oppia uutta ja ottaa selvää. Olen havainnut opinnoissa sen, että on syytä olla ajan hermoilla siellä aallon harjalla.

Kolme hyvää syytä opiskella Lapin AMKissa: 

  • tutkinnon ajankohtaisuus ja tulevaisuuden ala
  • Opettajat vastaavat kysymyksiin, jotka heille esitetään
  • Mahdollisuus opiskella ajasta ja paikasta riippumatta monimuoto-opintoina

Jarmo Viikki, tradenomiopiskelija (Tornio)



Merkonomista tradenomiksi



opiskelijatarina 0921 400x300.jpg
Olen opiskellut ammatillisen tutkintoni Lahdessa ja olen aiemmalta koulutukseltani taloushallinnon merkonomi. Olen kotoisin kylläkin Lapista, Posiolta. Lahteen lähdin opiskelemaan, koska halusin vähän nähdä maatamme myös toisesta päästä. Aika pian kuitenkin varmistui, että takaisin Lappiin sitä kaipaa. Kun opinnot Lahdessa oli saatu siihen pisteeseen, että voisin muuttaa loppujen opintojen ajaksi pohjoiseen, otin suuntani kohti Rovaniemeä.

Siinä kun valmistuin maaliskuussa ja olin haaveillut jatkavani samalla linjalla AMKiin, yhteishaku oli kovimmillaan jo menossa. Totesin itsekseni, että ei sitä tiedä pääseekö, jos ei kokeile. Minulle oli aina selvää, että jos ammattikorkeaan lähden, sen on oltava Lapissa. Haun laitoinkin vain Lapin ammattikorkeakouluun tradenomiksi. Kaikeksi iloksi, kesällä saapuikin viesti, jossa kerrottiin, että olen saanut opiskelupaikan.


Valitsin tradenomin opinnot sen vuoksi, että olen aiemmalta koulutukselta taloushallinnon merkonomi ja tykkään alasta. Halusin kehittää itseäni vielä vain eteenpäin samalla linjalla. Omat merkonomin opintoni viimeisen kahden vuoden osalta, ovat olleet taloushallinnon perusteita sekä enemmän painottuneita kirjanpitoon. Opintojeni ohella olen työskennellyt parissa erilaisessa päivittäistavara kaupassa, kioskilla sekä päässyt tekemään muun muassa kirjanpitoa, tilityksiä, osto- ja myyntireskontraa, palkanlaskentaa sekä laskutusta. Halusin jäädä Lappiin, koska täällä on ihmisen hyvä olla. Etelä-Suomessa kolmisen vuotta asuneena, tuntuu että täällä voi hengittää. Itse nautin siitä, että luonto on lähellä ja sinne on niin helppo vain lähteä. Täällä on parhaat ihmiset ja tykkään siitä, että Rovaniemi on sopivan kokoinen kaupunki. 

Rovaniemi opiskelukaupunkina on aivan mahtava. Kaupunki ei ole liian iso, mutta täältä saa kaiken tarvittavan ja ylikin. Meillä on täällä luonto lähellä ja mahtavat ulkoilu mahdollisuudet, joihin päästäkseen ei edes tarvitse omaa autoa. Opiskelijoille kaupunki tarjoaa hyvät puitteet niin asumisenkin kuin harrastuksien parissa. Uskon, että pelkästään opiskelukokemukseen vaikuttavat todella paljon luokkakaverit, se yhteishenki opintojen ajan sekä opettajat! Meillä on kyllä ollut tähän asti aivan parhaat opettajat, jotka ymmärtävät myös sen, että elämä välillä heittelee ja kaikkea ei voi, eikä tarvitse heti osata. Suosittelen Rovaniemeä opiskelupaikkakunnaksi oikein lämpimästi kaikille! Täältä löytyy varmasti kaikille tekemistä ja se oma porukka. Täällä on kaikenlaisia ihmisiä ja kaikki ovat tervetulleita. Uskon myös, että kun kerran täällä asuu niin ei muualle enää kaipaa.

Opiskelu on mielestäni ollut mielenkiintoista ja monipuolista. Itse olen tykännyt siitä, että töitä tehdään paljon ryhmissä. Se mielestäni valmentaa hyvin työelämään. Ryhmätöiden lisäksi joukkoon mahtuu paljon yksilötehtäviäkin. Opintoihini on sisältynyt paljon erilaisia kursseja. Olen nyt itse 3. vuoden opiskelija ja olen tehnyt osan opinnoista itsenäisesti verkossa. Pääsääntöisesti ensimmäisenä vuotena opettelimme käyttämään tarvittavia ohjelmia, kirjanpidon perusteita, juridiikkaa, matematiikkaa, markkinointia sekä kieliä. Koko ensimmäisen vuoden ajan pyöritimme myös ryhmissä kuvitteellisia yrityksiä Napalaaksossa, ja teimme kauppaa toistemme sekä muutaman muun mukana olevan ammattikorkean kanssa. Toisena vuotena, kun suuntautuminen oli selvillä, tulivat taloushallinnon mukana kirjanpito ja tilinpäätös, rahoitus- ja tilinpäätösanalyysi, verotuksen opinnot, johdon laskentatoimi ja esimerkiksi sijoitustoiminnan kurssi. Nyt kun kolmas vuosi on pyörähtänyt käyntiin, on minulla menossa ensimmäinen harjoittelu sekä opinnäytetyö.   

Oma opiskelumuotoni on ollut päivätoteutus, mutta olen tehnyt kursseja myös monimuoto-opintojen ryhmän mukana että itsenäisesti. Se, että itse voi vaikuttaa todella paljon omiin opintoihin ja niiden etenemiseen, mahdollistaa sen, että valmistun suunnitellusti etuajassa. Itsellä näyttä siltä, että paperit olisivat kädessä kolmen vuoden kohdalla, kun koulutus normaalisti on 3,5 vuotta. Parasta ehdottomasti opinnoissa on olleet uudet ystävät ja kaikki mahtavat kokemukset yhdessä. Koen, että koronan tuoma etäopiskelu on vahvistanut meitä, opettanut omalla tavallaan itsenäisyyttä ja oma-aloitteisuutta sekä opettanut aikatauluttamaan itsensä, jotta kaikki tulee tehtyä.

Tradenomin tutkinto antaa todella hyvät eväät moneen työhön. Työllistymiseen ja siihen mitä haluaa tehdä voi myös vaikuttaa valinnaisilla opinnoilla sekä harjoittelulla. Tradenomi voi työskennellä esimerkiksi erilaisissa esimiestehtävissä, markkinoinnin tehtävissä, tilitoimistossa vaikka kirjanpidon tai palkanlaskijan työtehtävissä tai vaikkapa finanssipuolella pankissa tai vakuutus alalla. Kaikki riippuu ihan siitä, mikä itseä kiinnostaa.
Itseäni kiinnostavat paljon finanssipuoli sekä markkinointi. Toivon, että valmistumisen jälkeen pääsisin tekemään niitä hommia tänne pohjoiseen. Mielestäni opinnot valmentavat opiskelijoita hyvin työelämäpainotteisesti, mikä takaa hyvät eväät työelämään. 

Lapin AMK  on tiivis ja välittävä koulu. Täällä on hyvä opiskella, kun omalla alalla ei ole satoja opiskelijoita, mikä turvaa sen, että opettajallakin on paremmin aikaa kaikille. Opetuksen taso on mielestäni hyvä ja opettajat ovat parhaita. Koululla kaikki henkilökunta on mukavaa ja varmasti apua saa pyytäessä. Kampus on viihtyisä ja tänne on aina kiva tulla. Jos kuvailen Lapin AMKia kolmella sanalla, mieleeni tulevat: luonto, nykyaikaiset oppimisympäristöt sekä mahtavat opettajat!

Terhi Udd, tradenomiopiskelija



Polkuopinnoista tutkinto-opiskelijaksi



veera opiskelijatarina 400x300.jpg
Olen valmistunut ammattilukiosta matkailupalveluiden tuottajaksi ja ylioppilaaksi. Muutaman työn ja uusien kokemusten täyteisen välivuoden jälkeen minulla oli kova polte opiskelemaan. Polte heräsi kesällä, jolloin oli jo liian myöhäistä hakea yhteishaun kautta. Vaihtoehtoni olivat, joko odottaa seuraavaan yhteishakuun tai hakea avoimen ammattikorkeakoulun polkuopintojen kautta opiskelemaan.

Kyselin muutamalta tutulta kokemuksia opiskelemisesta avoimessa AMKissa, sillä minulle oli tärkeää päästä normaalin luokan mukaan, tehdä päiväopintoja ja olla osa porukkaa. Kaikki se oli mahdollista, joten hain avoimeen ammattikorkeakouluun polkuopintoihin (60 op)  ja pääsin ensimmäiseltä varasijalta opiskelemaan. Paikat täytettiin ilmoittautumisjärjestyksessä. Hain ainoastaan Lapin AMKin avoimeen Rovaniemen kampukselle, sillä muutaman seikkailullisen välivuoden jälkeen halusin opiskella lähellä perhettäni. Valitsin tradenomiopinnot, sillä en ollut täysin varma mitä haluan tehdä tulevaisuudessa työkseni. Tradenomina on laajat työllistymismahdollisuudet ja halutessani voisin yhdistää koulutuksen aikaisemman ammattini, matkailupalveluiden tuottaja, kanssa.

Tradenomiopinnoissa olen päässyt luomaan oman uniikin opiskelupolkuni. Ensimmäisen vuoden jälkeen hakeuduin erillishaussa Lapin AMKin tutkinto-opiskelijaksi ja jatkoin  toiselle vuodelle tutkinto-opiskelijana. Erikoistuin markkinointiin ja toisen vuoden opinnot keskittyivät monipuolisesti siihen. Kolmantena vuotena lähdin vaihtoon, jossa pääsin opiskelemaan kestävää liiketoimintaa (Sustainable business).

Opintoihini on sisältynyt monipuolisesti erilaisia kursseja. Olen käynyt kursseja mm. juridiikasta, yrittäjyydestä, liiketaloudesta, markkinoinnista, palvelun tuotteistamisesta sekä asiakkuudenhallintaohjelmistosta. Lisäksi opintoihin on sisältynyt englannin ja ruotsin kielen kursseja. Vaihdossa valitsin kursseja kestävästä kehityksestä ja Campusonlinen kautta on ollut myös mahdollista valita kursseja eri ammattikorkeakoluista ja yliopistoista.

Ensimmäisenä vuonna pyöritimme Lapin AMKin virtuaalisessa oppimisympäristössä, Napalaaksossa, kuvitteellista yritystä koko vuoden ajan. Tunneilla opittuja asioita pääsi soveltamaan käytäntöön yritystä pyörittäessä. Toisena vuonna teimme parille paikalliselle yritykselle projekteja, joissa suunnittelimme ryhmissä jonkin palvelutuotteen palvelupolkuineen, jota yritys voisi halutessaan käyttää. Lisäksi esittelimme suunnitelmamme palvelutuotteet ja teimme niille mainokset.

Opiskelut ovat sisältäneet paljon ryhmätöitä. Ryhmätyöt ovat parhaimmillaan opettaneet paljon ja antaneet tiiviin, motivoivan opiskelijaporukan ympärille. Opiskelu on ollut käytännönläheistä ja antanut hyvät eväät tulevaan työelämään.

Lapin AMKissa parasta ovat olleet avuliaat opettajat, jotka tunnistavat opiskelijan. Sähköposteihin vastataan nopeasti ja asiat ovat hoituneet tehokkaasti niin avoimesta AMKin opintojen perusteella haettaessa tutkinto-opiskelijaksi kuin vaihtoon lähtiessä ja kaikessa siltä väliltä.

Valmistumisen jälkeen työllistymismahdollisuudet ovat laajat. Esimerkiksi markkinointia tarvitaan jokaisessa yrityksessä. Unelmatyöpaikkani liittyisi kestävän kehityksen toimintojen tukemiseen yrityksissä tavalla tai toisella. Valmistumisen jälkeen haluan lähtökohtaisesti jäädä Lappiin. Tärkeintä olisi kuitenkin löytää omia arvoja ja mielenkiintoja vastaavaa työtä.

Veera Välitalo, tradenomiopiskelija


Tradenomilla on monipuoliset mahdollisuudet työelämässä



Hanna Keränen.jpg
Vietin lapsena useana kesänä lomaa Rovaniemellä kummitätini ja hänen perheensä luona ja viihdyin suunnattomasti tämän kaupungin vilskeessä, mutten silloin koskaan ajatellut itse asettuvani asumaan tänne Lappiin.

Kuitenkin vartuttuani ”hieman”, eli noin yläasteen ja lukion verran vielä kotikaupungissani Pudasjärvellä, ajattelin, että niin sanotusti kokeilen siipiäni ja hain vähän kauemmaksi opiskelemaan. Nyt kahden opiskeluvuoden jälkeen Lapin Ammattikorkeakoulussa täällä opiskelijoiden täyttämällä Rovaniemellä, voin hyvillä mielin todeta, ettei kaduta yhtään! Täältä on myös hyvät kulkuyhteydet kotikonnuille, joten siellä pääsee näppärästi käymään vaikka pidennetyillä viikonlopuilla.

Liiketalouden koulutusohjelman valitsin juurikin sen monipuolisuuden takia. Ja kuvailulla tarkoitan sitä, että kun ammattinimikkeenä on tradenomi, voi työskennellä melkeinpä missä vain. Koen sen suurena plussana varsinkin itselleni, joka ei vielä alalle hakeutuessaan tiennyt oikein, mitä haluaisi isona tehdä. Kuitenkin jo lukioaikana oivalsin, että matematiikka ja numerot eivät olleet olleenkaan hassumpi juttu, joten tiesin, että pyrkisin opiskelemaan ammattia, joka on tekemisissä niiden kanssa.

Jo ensimmäisenä opiskeluvuotena sai todella laajan käsityksen siitä, mitä liiketalouden opinnot pitävät sisällään. Opintomme koostuivat silloin esimerkiksi myynnistä ja markkinoinnista, kirjanpidosta, sekä matematiikasta. Yksi projekti jäi ensimmäiseltä vuodelta hyvin mieleen ja se oli Napalaakso. Tässä projektissa käytimme Lapin AMK:n virtuaalista oppimisympäristöä, Napalaaksoa, jonne perustimme ennalta jaetuilla ryhmillä oman yrityksen arvotun toimialan pohjalta. Yritystoiminta kattoi käytännössä koko ensimmäisen vuoden opinnot, sillä monet ryhmätyöt tehtiin näissä niin sanotuissa Napalaaksoryhmissä, mikä loi tiimille hyvän yhteishengen. Virtuaalisen liiketoiminnan ylläpitäminen antoi turvallisen katsauksen siihen, mitä yrittäjyys käytännössä tarkoittaa: piti laatia liiketoiminta- ja markkinointisuunnitelma, hoitaa kirjanpitoa ja kaikkea muuta yrittäjän arkipäiviin kuuluvia seikkoja.

Toisena vuotena alkoivat suuntaavat opinnot, jotka Rovaniemellä ovat valittavissa markkinoinnista ja taloushallinnosta. Valitsin taloushallinnon, koska siitä ei ollut karttunut juuri minkäänlaista tarttumispintaa aiemmista työkokemuksistani, jotka keskittyvät lähinnä asiakaspalveluun ja kaupan alaan. Olemme syventäneet aiempaa tietoa ja taitoa taloushallinnon perusteista, esimerkiksi syksyisellä projektityöskentelyllä yrityskaupoista. Nämä opinnot ovat antaneet hieman osviittaa siitä, mitä on oikeassa työelämässä taloushallinnon ammattilaisena. Näiden opintojen myötä uskaltaisin sanoa valinneeni oikein, sillä olen saanut ja kokenut paljon uutta tietoa ja taitoa monella eri saralla, joita voi sitten ammentaa tulevaisuuden työelämässä kehittäessään itseään ja uraansa.

Hanna Keränen, liiketalousopiskelija


Työelämän kannalta suuret mahdollisuudet



Elisa Kuukasjarvi (1).jpg
Olen aikaisemmalta koulutukseltani merkonomi. Minua on aina kiinnostanut liiketalous ja yrittäjyys. Lisäksi aikaisempi koulutus innosti minut opiskelemaan lisää tätä alaa. Hain kouluun kevään 2018 yhteishaussa ja pääsin syksyllä opiskelemaan.

Valitsin Lapin AMK siksi, koska koulu oli lähellä kotikuntaa ja Rovaniemi oli tuttu paikka entuudestaan. Rovaniemellä on hyvät liikunta ja vapaa-ajan mahdollisuudet. Keskustasta koululle ei ole pitkä matka ja tämän matkan kulkee joko pyörällä tai paikallisella. Matkaa ei ole kuin noin kolme kilometriä. Kirjastokin on lähellä koulua, jossa saa tarpeen vaatiessa hyviä neuvoja. Opiskelija kaupunkina tämä loistava paikka, koska mikään paikka ei ole kaukana ja paikallinen liikenne liikkuu hyvin täällä. Lapissa on mahtava miljöö ympäri vuoden, kunnon lumiset talvet ja kesäisin yöttömät yöt.

Minulla on toinen vuosi kohta takana opiskelujen suhteen. Minun suuntautumiseni on taloushallinto. Tähän mennessä opiskelu on ollut mukavaa. Parasta on ollut se, että olen päässyt oppimaan uusia asioita ja kehittämään erilaisia taitoja. Vuorovaikutus- ja tiimityötaidot on kehittynyt valtavasti opintojen aikana. Olen päässyt verkostoitumaan ja saamaan uusia ystäviä. Käytännönläheiset tehtävät ovat olleet minun mielestäni mahtava juttu, koska niistä on oppinut hirveästi uusia asioita. Olen oppinut myös käyttämään erilaisia viestintävälineitä, joista on varmasti nyt ja tulevaisuudesta hyötyä.

Ensimmäisenä vuonna perustimme yrityksen Napalaaksoon, jota pyöritämme koko vuoden ajan. Napalaakso on virtuaalinen oppimisympäristö, joka toimii samanlailla kuin oikea yritys. Tästä sain hyvä kuvan siitä, mitä asioita tulee hoitaa, että yritys toimii. Opiskelemme koulussa ryhmissä sekä itsenäisesti. Meillä on ollut useita projekteja, joita on ollut kiva päästä toteuttamaan. Minusta on ollut sopivasti käytännönläheisiä tehtäviä sekä teoriapohjaisia luentoja.

Opetus on ollut mieluisaa ja monipuolista. Opettajat tunnistaa opiskelijat, joten on ollut helppoa kysyä opettajalta, eikä tarvitse alkaa kertomaan juurta jaksaen kurssista sekä kertoa kuka on yms. Opettajiin on saanut yhteyden näinä poikkeusaikoina ja opetus on pysynyt silti hyvänä. Etäopiskeluun ei ollut vaikea siirtyä, sillä meillä oli ollut jo ennestään verkon kautta luentoja ja tenttejä.

Valmistumisen jälkeen minulla on hyvät mahdollisuudet aloittaa yrittäjyys tai työllistyä kirjanpidon, laskennan, rahastoalan ja henkilöstöhallinnon työtehtäviin. Koulutuksen monipuolisuuden ansiosta tämä ala ei blokkaa mitään työpaikkaa pois, koska voit olla markkinoinnin työtehtävissä matkailualalla, kaupanalalla tai teollisuudenalalla. Sama koskee taloushallinnon työtehtäviä samanlailla voit olla töissä palkanlaskijana terveydenhoitoalalla, matkailualalla tai teollisuusalalla. Sen lisäksi taloushallinnon ja markkinoinnin työtehtäviä voit tehdä monella työpaikalla, eli mahdollisuudet ovat suuret.

Suosittelen liiketalouden opintoja, koska nämä on monipuolisia ja antaa tulevaisuuteen mahdollisuuksia. Lapin AMK on mahtava paikka opiskella ja täältä saa loistavaa opetusta. Lapissa on kaunis luonto, jossa on hyvät mahdollisuudet liikkua ja saada raikasta ilmaa.

Elisa Kuukasjärvi, tradenomiopiskelija, Rovaniemi




Liiketalouden opintoja vaatetusalan tueksi



Johanna (1).jpg
Olen käynyt vaatetusalan tutkinnon Oulun ammattikoulussa. Opiskeluiden jälkeen tein töitä vuoden ja hain samalla opiskelemaan ammattikorkeaan. Kiinnostuin molemmista aloista vahvasti, jonka takia liiketalouteen hakeminen oli luontevaa.

Opiskeluelämä ja itsensä kouluttaminen sekä korkean alan töihin pääsy on aina ollut haaveeni. Olen aina ollut liikkuvainen ja nopeasti tylsistyvä tyyppi, joten Lappiin tuleminen ei minua paljon pidätellyt. Liiketaloutta halusin tulla opiskelemaan mahdollisesti yhdistäen vaatetusalan ja bisneksen.

Rovaniemi on aina ollut perheeni shoppailupaikka ja olemme käyneet pienillä reissuilla Lapissa. Olen kotoisin Kuusamosta, joten välimatkakaan ei ole ollut koskaan pitkä. Rovaniemeltä löytyy paljon luontoa ja sopivasti elämää, jonka takia ihastun kaupunkiin yhä uudestaan. Täältä on hyvät mahdollisuudet liikkua muualle sekä ihmiset ovat avoimia ja todella mukavia. Rovaniemeltä löytyy kaikki tarvittava elämiseen ja itsensä kehittämiseen.

Jokaisessa opiskeluvuodessa on kohokohtansa. Ensimmäisenä vuonna kaikki oli uutta ja jännittävää. Perustimme yrityksen alle 10 hengen ryhmissä, jossa opimme yritysmaailmaa vahvasti. Teimme kaikki yritykseen vaadittavat asiakirjat ja myimme tuotteita sekä palveluita muille yrityksille. Elimme virtuaalisessa oppimisympäristössä nimeltään Napalaakso.

Toisena vuona keskityimme opiskelemaan valitsemaamme puolta. Ammattikorkeakoulusta pystyi valitsemaan markkinoinnin tai taloushallinnon. Itse lähdin opiskelemaan markkinointia. Markkinoinnissa keskityimme ensimmäisenä syksynä palveluiden tuotteistamiseen ja myymiseen, jonka jälkeen keväällä keskityimme yrityksen markkinointiin kokonaisvaltaisesti.

Opiskeleminen Rovaniemellä on ollut minulle tosi soveltuvaa ja käytännönläheistä. Opiskelussa ollaan tekemisissä yrityksien kanssa ja ryhmätöissä opiskelijat saavat kaikki omat vahvuutensa näkyviin. Yksilö- ja ryhmätöiden tekeminen on saanut minut näkemään omat vahvuuteni.

Opiskelusta on jäänyt vahvasti mieleen opiskelijoiden ja yrityksien välinen yhteistyö. Osa opiskelijoista on päässyt toteuttamaan suunnittelemaansa palvelua yrityksen kanssa. Viihtyvyyteeni on vaikuttanut huimasti hyvät opettajat, joilta on saanut tukea ja kannustusta tulevaan työelämään. Uusille ideoille annetaan mahdollisuus ja pyritään tekemään niistä kehitettäviä kokonaisuuksia. Opinnot mahdollistavat hyvät työelämätaidot, joiden avulla töihin pääseminen helpottuu tulevaisuutta ajatellen.

Suosittelen liiketalouden opintoja kaikille, jotka ovat kiinnostuneita bisneksestä. Lapin AMKissa on hyvät mahdollisuudet saada laajasti erilaisia opintokokonaisuuksia esim. yhdistelemällä Tornion kautta johtajuuden opintoja. Opiskeluaikaa voi nopeuttaa kesäopintoina ja hyväksilukemalla jo opittuja taitoja.

Johanna Aikio, Tradenomiopiskelija


Haaveena tradenomiopinnot



Mona Lautala opiskelijakertomuskuva.jpg
Olen aikaisemmalta koulutukseltani lähihoitaja, valmistuin ammattiopisto Hyriasta. Minua on aina kiinnostanut liiketalous, joten päätin hakea yhteishaussa. Olen heittäytyjä tyyppi ja olen aina halunnut asua Lapissa. Opiskelu tradenomiksi oli haave, joten tässä sain kaksi haavetta toteutettua, asumisen Lapissa ja tradenomiksi opiskelun.

Olen kotoisin Riihimäeltä ja olen käynyt Lapissa usein. Ihastuin luontoon ja siihen miten avoimia ja ystävällisiä ihmiset ovat Lapissa. Minervan kampus on pieni, mutta koen sen rikkautena, sillä opettajat tuntevat paremmin oppilaat ja tarvittavat asiat löytyvät helposti. Tornio on hyvä paikka opiskelijalle, koska tarvittavat palvelut ovat lähellä. Vuokrat ovat edulliset ja on myös mahdollista asua opiskelija-asuntolassa koulun lähellä.

Ensimmäinen vuosi oli mukava, kun tehtiin paljon ryhmätöitä. Itse opin paremmin tekemällä ja ensimmäisellä vuosikurssilla päästiin ryhmänä tekemään ja järjestämään tapahtumia. Yksi projekti oli järjestää 7-luokkalaisille tapahtuma liittyen kiertotalouteen ja työstimme Kiertotalous -pakohuonepelin. Pelissä oli erilaisia tehtäviä, joita ryhmät yrittivät ratkoa. Peliä pelattiin aikaa vastaan. Saimme hyvää palautetta oppilailta ja järjestimme saman pelin haastavampana Kosmoksen avajaisissa, sekä kauppakeskus Rajalla. Ensimmäisen vuoden opinnot ovat pitäneet sisällään myös taulukkolaskentaa, yrittäjyysopintoja, englantia, tilasto- ja talousmatematiikkaa, palkanlaskentaa, kirjanpitoa, henkilöstöhallintoa, toimitusketjun hallintaa, markkinointia ja työoikeutta.

Pääsimme myös hyödyntämään Napalaaksoa, eli virtuaalista oppimisympäristöä. Siellä pystyy harjoittelemaan laskutusta, kirjanpitoa, markkinointia, myyntiä ja viestintää. Napalaaksossa harjoitteleminen oli helppoa ja yksinkertaista.

Opinnoissa on ollut parasta se, että opetus on ollut hyvää ja opinnot ovat olleet monipuolisia. Olemme tehneet yhteistyötä yrityksien kanssa ja saanut paljon oppia, mikä helpottaa tulevaisuuden työelämässä. Kirjat saa helposti lainattua kirjastosta. Kaikki on sujunut opinnoissa hyvin ja apu on ollut aina lähellä.

Valmistumisen jälkeen työtehtäviä on monipuolisesti tarjolla, esimerkiksi rahoitusalan, henkilöstöhallinnon, markkinoinnin tai kirjapidon parissa. Opinnot ovat olleet hyvin käytännönläheisiä, mikä on antanut hyvät eväät tulevalle työelämälle. Minua kiinnostaa valmistumisen jälkeen henkilöstöhallinnon työt, esimerkiksi henkilöstön rekrytoinnissa.

Lapin ammattikorkeakoulussa on paljon erilaisia mahdollisuuksia opinnoissa, sekä laajasti suuntautumisvaihtoehtoja. Suosittelen liiketalouden opintoja kaikille, koska opinnot ovat monipuolisia ja pystyt itse vaikuttamaan paljon omiin opintoihin. Olen saanut täältä todella paljon uusia kokemuksia, mistä ennen vain haaveilin. Luonto ja ihmiset ovat Lapin rikkaus.

Mona Lautala, tradenomiopiskelija


Parasta on ollut päästä tekemään itse



pietapyhtinen.jpg
Valmistuin ylioppilaaksi Oulun Lyseon lukiosta ja kiinnostuin liiketalouden koulutuksesta juteltuani sukulaisen kanssa, joka opiskelee liiketaloutta etelässä. Päädyin opiskelemaan Lapin AMKiin lisähaun kautta ymmärrettyäni, että liiketalous voisi olla minulle sopiva ala.

Olen alkujaan kotoisin Posiolta, mutta kävin lukion Oulussa ja muutin sieltä tänne. Tykkään opiskella Lapissa, sillä täällä on kaunis luonto ja neljä toisistaan erottuvaa vuoden aikaa. Tornio on opiskelukaupunkina pienehkö, mutta silti sisältää kaiken hyvään opiskelijaelämään tarvittavan. Kampus on pieni, joten opiskelijat oppivat tuntemaan toisensa helposti. Lisäksi opettajat oppivat tuntemaan opiskelijat, jolloin et ole vain nimi ja opiskelijatunnus muiden joukossa.

Tornio on kaunis kaupunki, jossa on hyvät harrastusmahdollisuudet ja tiivis opiskelijayhteisö. Lisäksi Ruotsissa käyminen on erittäin helppoa, sillä Haaparanta on aivan vieressä.

Opiskelu on tähän asti ollut mielekästä, vaikka välillä onkin ollut haastavaa. Ongelmaperusteinen oppiminen mahdollistaa sen, että pääsemme tekemään paljon itse ja oppimaan sitä kautta.

Ensimmäisenä vuonna opiskelimme yritystoimintaa ja siihen liittyvinä asioita. Yrityksen perustamista ja mitä kaikkea se vaatii, kirjanpitoa, palkanmaksua ja muita käytännönasioita. Lisäksi opiskelimme ruotsia, englantia, matematiikkaa ja yritystoimintaan liittyviä lakeja, sopimus-, työ- ja markkinointioikeutta. Toisena vuonna olemme opiskelleet markkinointia, brändäystä, tuotteistamista, kansainvälisen kaupan logistiikkaa ja johtamista. Opiskelu on paljon itse tekemistä perustuen ongelmaperustaiseen oppimiseen. Olemme päässeet tekemään oikeille yrityksille ja hankkeille toimeksiantoja, jotka tukevat kursseilla käsiteltäviä asioita ja sitä myötä oppimistamme.

Lapin AMKin oppimisympäristöistä olemme hyödyntäneet ensimmäisenä vuonna Napalaaksoa. Perustimme oppiyritykset Napalaakson virtuaaliseen oppimisympäristöön useamman ammattikorkeakoulun kesken. Napalaakso on erittäin hyvä tilaisuus päästä kokeilemaan, millaista yrittäjyys on ja mitä se oikeasti vaatii.

Kursseista erittäin hyvin on jäänyt mieleen ensimmäisen vuoden kevään projekti, joka liittyi Tornion Suurpilkkeihin. Pääsimme näkemään, millaista työtä tapahtuman järjestäminen vaatii ja saimme kehitellä ja toteuttaa uusia ideoita tapahtumaa varten. Opinnoissa on tähän asti ollut parasta se, että olemme päässeet itse tekemään ja sitä kautta ymmärtämään millaista työskentely tällä alalla on. Lapin AMKin Tornion kampus on viihtyisä ja täällä on mahdollista opiskella liiketalouden opintoja virtuaalisissa oppimisympäristöissä, kuten Napalaaksossa.

Tradenomin koulutus antaa valmiudet työskennellä esimerkiksi yrittäjänä, kirjanpidossa tai palkanlaskennassa. Oma suuntautumiseni kansainväliseen markkinointiin mahdollistaa työskentelyn esimerkiksi markkinointipäällikkönä. Haluaisin työllistyä johonkin markkinoinnin työhön, missä saa olla luova ja olla kehittämässä uutta. Opintoihin kuuluu paljon työelämäyhteistyötä. Olemme kuunnelleet vierailijoiden kertomuksia omasta koulutuksesta ja työelämästä ja olemme tehneet opinnoissa toimeksiantoja oikeille yrityksille ja hankkeille. Mielelläni jäisin Lappiin töihin valmistumisen jälkeen.

Opinnot ovat valmistaneet hyvin tulevaa työelämää varten. Tekemällä paljon itse, olemme saaneet konkreettisesti oppia, millaista työskentely tällä alalla on. Suosittelen Lapin AMKia, sillä täällä on useita eri koulutusvaihtoehtoja, joista valita ja sopivan kokoiset kampukset. Täältä löytää helposti oman paikkansa! Liiketalouden koulutus antaa valmiudet työskennellä useiden erilaisten työtehtävien parissa ja suuntautumisvaihtoehtoja on runsaasti.

Pieta Pyhtinen, tradenomiopiskelija (Tornio)


Edellinen 1 2 3Seuraava

Urheilu-uran ja ammattikorkeakouluopintojen yhdistäminen monimuotototeutuksen avulla



Kuva Juliette Kempistä
Opiskelu oli mielenkiintoista ja opetusmetodit auttoivat kohti todellista työarkea.

Urheilu-urani eteni jo lukion aikana ammattilaiseksi ulkomaille, joka sulki melko monta ovea suorittaa korkeakoulututkinto normaaliin tapaan päivätoteutuksena. Muutin nuorella iällä ulkomaille pelaamaan jalkapalloa, mutta muutama vuosi pelkkää jalkapalloa sai minut ikävöimään opiskelua ja päädyin merkonomiopintojen kautta Rovaniemelle monimuoto-toteutuksena suunniteltuun tradenomitutkintoon.

Hain tradenomitutkintoon, sillä se antaa laajan mahdollisuuden työskennellä erilaisissa ympäristöissä ja rooleissa.

Opintoni alkoivat keväällä verkkototeutuksena. Tässä vaiheessa asuin Englannissa, joten minulla ei ollut mahdollisuutta olla paikan päällä opiskelemassa. Halusin kuitenkin opiskella suomeksi ja saada suomalaisen korkeakoulututkinnon, joten monimuoto-opiskelu oli minulle täydellinen paketti.

Kevään ryhmämme keskittyi opinnoissa riskienhallintaan, joka mielestäni oli mielenkiintoista ja hiukan erilaista, mitä yleensä tradenomiopintojen suuntautuminen. Tämä suuntautumisvaihtoehto oli myös yksi syy sille, miksi hain Lapin ammattikorkeakouluun.

Opinnot alkoivat vauhdilla ja ammattiurheilijana minulla on päivisin aikaa hieman enemmän, sillä työpäivät ovat lyhyempiä mitä normaalissa arkityössä. Näin ollen pystyin ottamaan jaksoille muutaman ekstrakurssin ja nopeuttamaan opintojen suorittamista. Opintojen suorittaminen nopeutui entisestään, kun korona sulki Englannin liigojen kentät, ja tulin Suomeen muutamaksi kuukaudeksi. Tänä aikana pystyin keskittymään täysillä opiskeluun, joka vauhditti entisestään opiskelutahtiani.

Kesäopintoina suoritin myös muutosjohtamisen diplomin CampusOnlinen kautta, johon kuului 30 op erilaisia johtamisen kursseja, jotka sitten lisättiin opintosuorituksiini vapaaehtoisina opintoina.

Edellinen pikakelaus opinnoistani saa ehkä näyttämään sen siltä, että urheilu ja opiskelu on helppo yhdistää, mutta aina se ei sitä kuitenkaan ole. Monimuotototeutus oli itselleni ainut vaihtoehto tehdä korkeakoulututkinto, ja verkkoympäristö teki omasta opiskelustani helpompaa. En päässyt monellekaan verkkoluennolle paikalle, sillä aikaero ja omat harjoitteluajat sekä maajoukkueleirit eivät antaneet periksi. Katsoin luennot jälkikäteen nauhoituksilta sekä opintojaksot olivat toteutettu niin, että niitä pystyi tekemään helposti oman työn ohessa. Opiskelu ei ollut vain yksin koneella istumista ja esseiden tekemistä, vaan suurin osa kursseista oli projektitöitä ryhmien kesken. Ryhmän kesken teimme paljon tehtäviä yhdessä Teamsin välityksellä sekä autoimme ja tuimme toisiamme, jos jokin tehtävä tuntui vaikealta. Oli hauska huomata, että verkossa toteutetussa ympäristössä voi kuitenkin luoda ryhmiä ja yhteishenkeä, vaikkei nähtäisikään kasvotusten.

Opiskeluaikani kesti kaksi vuotta ja tämäkin aika tuntui menevän hujauksessa. Opiskelu oli mielenkiintoista ja opetusmetodit auttoivat kohti todellista työarkea. Suuntaavien opintojen opintojaksot olivat projektitöitä oikeille yrityksille, mikä auttoi ymmärtämään paremmin sen, mitä ja miksi asioita tehdään niin kuin tehdään. Varsinkin tämä motivoi minua oppimaan vielä enemmän asioista ja tuntui, että olin valmis hyppäämään työelämään, kun opintoni olivat ohi.

Valmistumisen jälkeen olen edelleen ammattiurheilijana Ruotsissa, sekä päätin jatkaa työntekoa yritykselle, johon tein opintojeni aikana työharjoittelun. Työnteko on todella hyvä vastapaino urheilulle ja tämä on saanut minut innostumaan niin työnteosta kuin urheilustakin taas ihan eri tavalla.

Liiketalouden koulutus on todella monipuolinen ja sen avulla monet ovet ovat auki tulevaisuudelle. Tutkinnon suorittamisen jälkeen on hyvät eväät mennä suoraan työmaailmaan, mutta on myös paljon mahdollisuuksia jatkaa opiskelua ylemmässä ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa. Suosittelenkin lämpimästi liiketalouden koulutusta sekä opiskelua Lapin ammattikorkeakoulussa!

- Juliette Kemppi, tradenomi




Monimuoto-opinnot mahdollistivat opiskelun kaikissa elämäntilanteissa



Mia-Marian kuva
Opintojen alkupuolella aloin odottaa ensimmäistä lastani, ja viimeiset kurssit sekä opinnäytetyö tuli suoritettua pääasiassa nuoren miehenalun päiväunien aikana. Monimuoto-opintojen luennot olivat ilta-aikaan ja ne oli mahdollista katsoa myös tallenteena jälkikäteen, mikä helpotti opiskelua pienen lapsen kanssa huomattavasti.

Lukio-opintojen jälkeen minulla oli kaksi vaihtoehtoa jatkokoulutuksen suhteen, joko liiketalouden ja hallinnon opinnot tai luonnonvara-alan opinnot. Silloin luonnonvara-ala vei voiton ja valmistuin vuonna 2015 Lapin ammattikorkeakoulusta metsätalousinsinööriksi. Valmistumisen jälkeen työskentelin kaupungilla teknisissä palveluissa kausiluontoisesti viheralueiden ja puistometsien kunnossapito- ja työnjohtotehtävissä, mutta koko ajan mielessä painoi ajatus olisiko sittenkin pitänyt hakea opiskelemaan liiketaloutta.


Kahden polvileikkauksen jälkeen vuonna 2019 tajusin, että työkyvyn säilymisen kannalta olisi järkevää hakeutua niin sanottuihin toimistohommiin ja huomasin Lapin ammattikorkeakoulussa olevan mahdollisuus tradenomiopintoihin avoimen ammattikorkeakoulun polkuopintojen kautta. Niinpä vuoden 2020 alusta aloitin tradenomiopinnot avoimen ammattikorkeakoulun kautta monimuoto-opiskelijana saaden ikään kuin kaksi kärpästä yhdellä iskulla: terveyden ja työkyvyn kannalta paremman sekä toisaalta sen kouluaikojen alkuperäisen unelma-ammatin! Avoimen ammattikorkeakoulun polkuopintojen pisterajan täytyttyä siirryin loppuopintojen ajaksi varsinaiseksi korkeakouluopiskelijaksi monimuoto-opintoihin. Hieno systeemi, joka mahdollistaa korkeakouluopinnot, vaikka yhteishaku olisi mennyt ohi tai sitä kautta ei olisi tullut valituksi!

Avoimen ammattikorkeakoulun polkuopintojen pisterajan täytyttyä siirryin loppuopintojen ajaksi varsinaiseksi korkeakouluopiskelijaksi monimuoto-opintoihin. Hieno systeemi, joka mahdollistaa korkeakouluopinnot, vaikka yhteishaku olisi mennyt ohi tai sitä kautta ei olisi tullut valituksi!

Aikaisemmat korkeakouluopinnot Lapin ammattikorkeakoulussa mahdollistivat kaksien suuntautumisopintojen suorittamisen ja valmistumisen reilussa kahdessa vuodessa, sillä perusopinnoista suurin osa oli hyödynnettävissä metsätalousinsinööriopinnoista. Suoritin tradenomiopintojen aikana riskienhallinnan sekä talousosaamisen opinnot, ja etenkin työelämää ajatellen niistä muodostui mahtava kombinaatio. Opintojen alkupuolella aloin odottaa ensimmäistä lastani, ja viimeiset kurssit sekä opinnäytetyö tuli suoritettua pääasiassa nuoren miehenalun päiväunien aikana. Monimuoto-opintojen luennot olivat ilta-aikaan ja ne oli mahdollista katsoa myös tallenteena jälkikäteen, mikä helpotti opiskelua pienen lapsen kanssa huomattavasti. Moni voi ajatella, että kiireisen lapsiarjen keskellä opiskelu on lähes mahdoton tehtävä, mutta lähellä arvosanaa 5 hipova keskiarvo ja korkein mahdollinen arvosana opinnäytetyöstä ovat todiste siitä, että kun motivaatio ja ympäröivien henkilöiden tuki on kohdallaan niin kaikki on mahdollista!


Työharjoittelun suoritin keväällä 2022 samassa paikassa, missä työskentelin kausityöntekijänä. Siirryin kenttätyöstä ja tiiminvetotehtävistä ylemmän esimiehen alaisuuteen tutustumaan paremmin työnjohdon tehtäviin sekä yleisesti kaupungin hallintoon. Sain kokemusta palkkahallinnosta, hankintojen kilpailutuksesta, laskutuksesta, kunnallishallinnon asiakirjojen laadinnasta sekä yleisesti esimiestyöstä. Lisäksi pääsin hyödyntämään riskienhallinnan opintoja pelastussuunnitelman laadinnassa sekä turvallisuusasiakirjojen päivittämisessä. Opinnäytetyönä tein riskianalyysin samaiselle kaupungin teknisten palveluiden osastolle.


Harjoittelun jälkeen olen jatkanut esimiestehtävissä, joissa minun on määrä työskennellä heinäkuun 2022 lopulle. Harjoittelu- ja opinnäytetyöprosessin ollessa vielä kesken, hain tulevan tradenomin tittelin ja harjoittelussa sekä esimiestehtävissä saamani kunnallishallinnon kokemuksen pohjalta naapurikuntaan hallintosihteerin virkaan, johon minut myös valittiin. Vasta huomenna on virallinen valmistujaispäiväni ja työskentelen jo nyt tällä hetkellä noin 40 henkilön esimiehenä ja elokuusta alkaen minulla on ”vakivirka” odottamassa, joten on kai oikeutettua sanoa jo kliseeksi muodostunut lause: opiskelu kannattaa aina!

- Mia-Maria Alkku - 




Verkko-opinnot mahdollistavat alan vaihdon



Opiskelijakertomus Veronika Koskinen 2021 420x200.png
Valmistuin ensimmäiseen AMK-tutkintooni vuonna 2017. Tehtyäni saman alan hommia vuodesta 2013, totesin, että haluan enemmän. Haluan mahdollisuuden kehittyä ja edetä, haluan että työni on siisti ja voin pukeutua mieleni mukaan, haluan olla luova ja tienata hyvin. Minulla on ollut aina kiinnostusta liiketalouteen, joten pohdittuani asian uraohjauspsykologin kanssa - päätin kokeilla. Toki jo ennen koulun hakemista opiskelin itsenäisesti sijoitustoimintaa sekä some-markkinointia.

Valitsin liiketalouden, koska tunnen vetoa markkinointiin ja johtamiseen. Otan helposti vastuuroolin tiimissä ja se tuntuu luonnolliselta. Olen aikaisemmin tehnyt töitä kaupan alalla ja nyt teen some-markkinointia omalla yritysnimellä (toki toistaiseksi vielä kavereille ja tutuille).

Asuin Helsingissä verkko-opintojeni alettua ja vietin viime kevätlukukauden Yhdysvalloissa vaihdossa. Hain Lapin AMKiin juuri Rovaniemen kampukselle suorittamaan tutkintoani verkko-opintoina, koska rakastan vaeltamista ja lumilautailua. Suunnitelmissani on vierailu kampukselle. Lapissa ihmiset ovat mukavia ja maisemat kauniita eikä ole turhaa vilinää, joka veisi keskittymisen opiskeluista muualle.

Rakastan opiskelua, nautin koulusta ja siitä, että saan uusia taitoja ja tietoja. Omia haasteita on kyllä tuonut se, että opiskelen kokonaan verkossa. Pidän itse asiassa siitä, etten ole sidottu yhteen paikkaan. Suoritan todennäköisesti opintoni kahdessa vuodessa, vuodessa sain kerättyä yli 120 opintopistettä tehden samaan aikaan töitä kokoaikaisesti. Toisena opiskeluvuotenani tein vaihto-opintojani Yhdysvalloissa ja toivon saavani harjoittelupaikan tulevalle syksylle.

Opinnoissani on tähän asti pakollisia kursseja ja näiden lisäksi valinnaisia. Muutaman kurssin suoritin CampusOnlinen kautta. Olemme opiskelleet mm. palkkalaskentaa ja talouslaskuja sellaisessa ohjelmassa, jossa niitä oikeasti lasketaan työelämässä. Opiskeluni ovat koostuneet luennoista, projekteista ja niiden esittelyistä, ryhmätöistä, käytännönharjoituksista ja laskutehtävistä. Olemme nauhoittaneet videoita ja esityksiä, perustaneet yrityksiä ja arvioineet liiketoiminnan riskejä. Pidin erityisen paljon sijoitustoiminta kurssista, innovaatiot ja yrittäjyys kurssista, palkanlaskennasta sekä oman asiantuntijabrändin kehittämisen kurssista.

Moodle on erittäin kätevä ja siitä on helppo seurata, onko tulossa joitakin palautettavia tehtäviä. Moodlesta on helppo löytää nauhoitettuja luentoja, luentomateriaaleja, tehtävänantoja sekä tehtävien palautuskansoita. Meillä on ollut työelämän edustajia mukana opinnoissa ja vierailemassa. Yhdessä kurssissa meidän piti haastatella yrittäjiä.

Mielestäni on parasta, kun koulussa saa opittua uusia taitoja ja haluan ehdottomasti kehittyä uudessa alassani. Lisäksi, kun opiskelen verkossa, niin voin ajoittaa opiskeluni joustavasti. Voin esimerkiksi katsoa luennot mistä päin maailmaa vain.

Minulla ei ole tarkkaa urasuunnitelmaa valmistumisen jälkeen. Haluan saada lisää kokemusta markkinoinnissa ja työskennellä sen parissa. Haluaisin saada maisterin paperit johtamisesta ja työllistyä johtotehtäviin tulevaisuudessa. Epäilen suuresti, että teen töitä etänä, joten on hyvin mahdollista, että minua löytää talvisin Lapista. Kannattaa ehdottomasti harkita Lapin ammattikorkeakouluun hakemista, sillä se antaa erityisen hyvät valmiudet työelämään.

Kolme hyvää syytä opiskella Lapin AMKissa:

1.) Neuvokkaat opettajat

2.) Laaja kurssivalikoima

3.) Rento meininki

Veronika Koskinen, tradenomiopiskelija (Rovaniemi)

 



Tutkinto Australiasta käsin Tornioon



Opiskelijatarina nostopalikka 420x200.png
Olen valmistunut aiemmin lukiosta ja päädyin hakemaan Lapin AMKiin kun selailin tutkintoja, jotka voisi suorittaa kokonaan verkossa. Valitsin tradenomin koulutusohjelman, sillä halusin aloittaa opinnot korkeakoulussa ja samaan aikaan asua ulkomailla. Asun Australiassa ja opiskelen myös englanniksi business kurssia, joten ajattelin näiden opintojen tukevan toisiaan.

Opintoni alkoivat nyt syksyllä, tähän mennessä olemme päässeet tutustumaan mm. liiketoimintaosaamisen ja juridiikan maailmoihin. Verkko-opinnot ovat olleet erittäin mukavia ja yhteiset AC- tunnit ovat tehokkaita. Ryhmätöidenkin pariin on jo päästy!

Meillä on kahdesti viikossa yhteinen AC- luento, jonka lisäksi työstämme ryhmätöitä tämän ulkopuolella. Tällä hetkellä työnalla on liiketoimintasuunnitelma oman pienryhmän kanssa. Oppimisalustoina käyttämämme Moodle ja AC ovat tulleet erittäin tutuiksi! Mielestäni oppimisalustat ovat helppokäyttöisiä ja selkeitä.

Verkko-opinnot ovat mahdollistaneet minulle sen, että voin suorittaa tutkinnon Australiasta käsin. Tämän lisäksi ehdin hyvin vielä tekemään töitäkin. Luennot voin katsoa silloin, kun itselleni parhaiten sopii.

Opinnoissa parasta ovat olleet uudet tuttavuudet ja ryhmätöiden tekeminen! On ollut kiva päästä juttelemaan aiheista ja löytämään uusia näkökulmia keskustelujen kautta.

Valmistumisen jälkeen haluaisin työskennellä kansainvälisessä yrityksessä, esimiestehtävissä. Tällä hetkellä haluaisin tehdä johtamistehtäviä sosiaalisen median alalla.

Opinnot antavat todella hyvät eväät työelämää varten! Verkko-opintojen myötä oppii paljon oman elämän aikatauluttamista sekä ajanhallintaa. Tässä opiskelumuodossa olen itse vastuussa siitä, että tehtävät tulevat tehdyksi ja pysyn aikataulussa.

Suosittelen Lapin AMKin verkko-opintoja, jos haluat nähdä maailmaa ja samalla suorittaa korkeakoulututkinnon. Voin lämpimästi suositella Lapin AMKin verkkotutkintoja, sillä opettajat ovat avuliaita ja auttavat aina kaikkien ongelmien kanssa.

Kolme hyvää syytä opiskella Lapin AMKissa!
1. Mahdollisuus verkkotutkintoon
2. Hyvä ryhmäytyminen ja uudet opiskelukaverit
3. Hyvät ja nuorekkaat opettajat

- Elina Rinkinen, tradenomiopiskelija (Tornio)



Opintoja erilaisissa elämäntilanteissa



Kohdallani opintopolku ei ollut ihan tavanomainen, sillä opinnot ovat edenneet hiljalleen muun elämäni ohessa.

Aloitin tradenomiopintoni Lapin ammattikorkeakoulussa monimuotona syksyllä 2015. Pääsykokeiden aikaan samana keväänä sain tietää odottavani esikoistani. Jo opintojen alusta asti oli selvää, että aikomuksena ei ole suorittaa opintoja suunnitellun aikataulun mukaan. Syksyn opiskelin normaalisti töiden ohessa, mutta kevään olin poissa koulusta ja keskityin vauvaan ja perhe-elämään. Syksyllä 2016 jatkoin taas saman monimuotoryhmän mukana, keiden kanssa aloitin opintoni. Sain hyvin kiinni kevään opinnot tekemällä itsenäisesti kursseja suoraan opettajille. Lapin Ammattikorkeakoulu on hyvin joustava opiskelijalle, koska opettajat antoivat mahdollisuuden suorittaa puuttuvia kursseja minulle sopivaan aikaan.

Kohdallani opintopolku ei ollut ihan tavanomainen, sillä opinnot ovat edenneet hiljalleen muun elämäni ohessa. Keväällä 2018 sain toisen lapseni ja jatkoin opintoja liikenevän ajan ja energian puitteissa. Kesällä 2018 perheemme aloitti myös rakennusprojektin, jossa lähes kaiken olemme tehneet itse. Näin myöhemmin ajateltuna olisi ollut kohtuullista jättää opinnot hetkeksi taka-alalle ja keskittyä muihin elämässä meneillään oleviin projekteihin. Silti opintojen mielekkyys ja motivaatio valmistumisesta auttoivat suorittamaan opintoja eteenpäin rakennus- ja vauvavuonnakin.

Opintojeni suuntautuminen oli juridiikka eli suoritin oikeustradenomin opinnot. Suuntautumisestani huolimatta olen aina ajatellut, että finanssiala kiinnostaisi minua eniten. Opintojen myötä vaihtoehdot tulevasta työllistymisestä laajeni ja kiinnostus heräsi työpaikkaan, jossa juridinen osaaminen olisi tarpeen. Päädyin kuitenkin työharjoitteluun pankkiin ja pääsin oppimaan finanssialan töitä harjoittelun avulla. Pankkimaailmassa on paljon opittavaa ja se on imaissut minut täysin mukaansa. Juridinen osaaminen on tarpeen myös pankissa työskennellessä, koska työtehtäviini kuuluu mm. kuolinpesien hoito pankin näkökulmasta. Onnekseni harjoittelupaikasta tuli harjoittelun päätyttyä työpaikkani. Siellä jatkan yhä valmistuttuanikin.

Ennen tradenomiopintoja opiskelin hetken aikaa opettajan opintoja. Vaikka pidänkin liiketaloudesta ja tradenomikoulutuksen mahdollisuuksista työllistyä monipuolisesti, haaveilen edelleen myös opettajuudesta. Ajatuksena onkin tulevaisuudessa yhdistää nämä kaksi ja suunnata täydentämään osaamista opettajan pedagogisissa opinnoissa, jotta voisin opettaa tulevia tradenomeja.

Eeva, tradenomi



Monimuoto-opinnot sopivat työssäkäyvälle



Olen toiminut yrittäjänä eri palvelualoilla, kuten kuljetus-, kaupan- sekä matkailu- ja ravintola-alalla. Työtilanteen muuttuessa erilaiseksi päätin lähteä opiskelemaan työn ohella. Vaihtoehtoina oli tradenomin tai restonomin tutkinto. Tradenomin tutkinto vei pitemmän korren, koska ajattelin, että liiketalouden tietoa on hyvä päivittää ja olin suorittanut muutama vuosi sitten taloushallinnon tutkinnon. Valitsin Lapin ammattikorkeakoulun sillä oli itsestään selvää hyödyntää oman alueen palveluita myös opiskelussa.

Leena Hiltula opiskelijahaastatteluKUVA.jpgValitsin monimuoto-opinnot, koska työni vuoksi päiväopinnot eivät olisi olleet mahdollisia. Monimuoto-opiskelussa luennot ovat iltaisin netin kautta kuunneltavissa ja niitä on pääasiassa 2-3 kertaa viikossa.  Meillä oli joka vuosi kaksi ns. "oikeaa" koulupäivää luokassa, jotka olivat lukukausien aloituksien yhteydessä. Harjoitustyöt -ja tehtävät olivat joko yksin tai ryhmätöinä tehtäviä. Projekteja meillä ei ollut, kuuluvat käsittääkseni enemmän päiväopiskelijoille. Käytännönharjoituksina meillä on ollut mm. verkkokaupan rakentaminen, erilaisten liikeideoiden suunnittelu rahoituksen tai oman ja ryhmän jäsenten osaamisen kannalta katsottuna sekä tilinpäätökset ja henkilöstöjohtaminen esimerkkiyrityksiä hyödyntäen. Esimerkiksi logistiikan kurssilla tutkimme kahvin kuljetusta "pavusta pannuun". Työharjoittelut jokainen voi suorittaa omaan tahtiinsa opiskelun aikana, mutta monella ainakin perusharjoittelu oli jo suoritettuna. Perusharjoittelun lisäksi on ammatillinen työharjoittelu, näistä harjoittelujaksoista sai yhteensä 30 opintopistettä.

Monimuoto-opiskelussa opiskelupaikan sijainnilla ei ole merkitystä, kauempaakin opiskelu sujuu hyvin. Meidän kurssillamme oli opiskelijoita ympäri Suomen aina Helsingistä Ivaloon ja Kuhmosta Raaheen. Muutamalla kurssilla oli opiskelijoita ainakin Ruotsista, Irlannista ja USA:sta.

Vaikka päiväopintoja ei olekaan, niin aina opiskelu vie aikaa. Ei kannata ajatella, että sen tekee tuosta vain. Tehtäviä on tasaisesti joka kurssista ja usein ne ovat päällekkäin. Uskon kyllä, että henkilö, joka hakee työn ohessa opiskelemaan, on tämän asian kypsytellyt mielessään jo valmiiksi. Minulla on jo aikuiset lapset, joten se helpotti kovasti ja sain heiltä apuakin omaan opiskeluuni. Mies joskus mainitsi, että olen unohtanut hänet kokonaan olohuoneen sohvalle. Arvostan kovasti niitä, jotka opiskelivat pienten lasten kanssa.

Ensimmäisellä vuosikurssilla aloitettiin opettamalla miten opiskelu yleensä suoritetaan internetin avulla, esimerkiksi mistä löytää erilaiset tiedonhakupalvelut ja kirjastot sekä miten eri tehtävät ja kokeet palautetaan. Tutkintoon liittyvät kurssit aloitettiin myös perusteista. Kursseilla opiskeltiin muun muassa sovellusosaamista, kirjanpitoa, taloushallintoa, viestintää, kirjoittamista, liiketoimintaosaamista, työoikeutta, palkanlaskentaa, henkilöstönhallintaa, kansantaloutta sekä ruotsin ja englannin kieliä. Seuraavilla vuosikursseilla käsiteltiin jo aloitettuja kursseja ja opintoja laajemmin, esimerkiksi budjetointia, yritysten rahoitusta ja verkkokaupan perustamista. Kielten opinnot jatkuvat myös koko ajan. Lisäksi tuli ainakin erilaisia tutkimustyöhön liittyviä kursseja. Vapaavalintaisia kursseja tuli suorittaa yhteensä 15 opintopisteen verran. Vapaavalintaisten kurssien valikoima oli minusta laaja. Viimeisellä vuosikurssilla keskitytään pääasiassa opinnäytetyöhön.

Tradenomina voi työllistyä näin äkkiseltään ajateltuna muun muassa yrittäjäksi, kirjanpitotehtäviin tilitoimistoihin, taloushallintotehtäviin yksityiselle ja julkiselle puolelle, pankki- ja sijoitusalalle, erilaisiin tehtäviin kaupan alalle, erilaisten hankkeiden ja projektien vetäjäksi sekä markkinointi- ja tiedotustehtäviin. Työllistyminen taitaa olla nykyään haasteellista vähän joka alalla, mutta tradenomin tutkinto antaa hyvän pohjan moneen erilaiseen työtehtävään. Monella on nykyään muitakin tutkintoja jo suoritettuna ja tradenomin tutkinto antaa tukea myös näihin aiempiin tutkintoihin. Minulla on tarkoituksena hakeutua saman tien jatkokoulutukseen, sillä tavoitteena on pyrkiä lukemaan ammattiopettajan pätevyyttä. Töitä uskoisin löytäväni Meri-Lapin alueelta.

Palkkaus tradenomilla vaihtelee työtehtävien vaativuudesta ja vastuullisuudesta riippuen. Myös työntekijän ammatillinen osaaminen ja erityistaidot vaikuttavat palkan määrään. Tradenomiliiton tiedotteessa vastavalmistuneiden palkkasuositus vuonna 2016 oli 2500 - 3200 €/kk. Jos tässä "haarukassa" pysytään, niin minusta palkka on aivan kohtuullinen. Todellisuudessa taitaa monen palkka jäädä tuonne alarajalle ja sen allekin. Toivottavasti olen väärässä.

Edellisistä opinnoistani oli kulunut jo aikaa ja aluksi mietitytti, että osaankohan yleensä edes käyttää erilaisia ohjelmia joiden avulla opiskelu suoritetaan. Joskus nettiyhteys katkesi kesken luennon, mutta tämä oli usealla muullakin ongelmana. Luentojen aikana sai teknisiin ongelmiin apua päivystävältä tukihenkilöltä. Työn ohessa opiskelu tuotti usein aikataulujen kanssa pelaamista, mutta loppujen lopuksi aika vähän. Vai tuntuukohan se vain siltä nyt kun oma opiskelu on jo loppusuoralla? Meillä oli kyllä kursseja ajankäytön hallinnasta, varmaan siitäkin taisi olla apua. Jos et aina ehdi luennoille ne voi kuunnella helposti iLincin kautta myöhemmin.
Monimuoto-opiskelussa ryhmätyöt ovat aluksi haastavia. Tehtäviin oli joskus vaikeaa ehtiä mukaan, koska ryhmien jäsenillä oli täysin erilaiset aikataulut ja itsellä takaraivossa tunne "ettei kerkeä tarpeeksi osallistua tehtävään”. Ryhmätöissä oli tärkeintä alussa käydä läpi mitä jokaisen tehtäviin kuuluu. Viestintä ryhmän jäsenten kesken on ehdottoman tärkeää. Kuitenkin koin, että ryhmätöissä oppi myös paljon, sillä toisten opiskelijoiden kokemukset eri asioista opettivat katsomaan monia asioita uudella lailla. Mukavaa oli myös se, että opiskelun mukana tulee paljon uusia tuttavuuksia, vaikka opinnot suoritetaankin nettimaailmassa. Tosin, jos kadulla heistä joku kävelee vastaan, niin ei välttämättä tunnista.

Tradenomin tutkinto oli laajempi kuin aluksi luulin ja se sisälsi laajasti erilaisia kokonaisuuksia, joita voi hyödyntää useallakin alalla. Tutkinto on myös hyvä perusta, jos innostuu opiskelemaan muutakin. Suosittelen ehdottomasti monimuoto-opintoja, jos aikoo opiskella työn ohessa, mutta myös muutenkin.

Kuulokkeet korville, villasukat jalkaan, iso kuppi kahvia viereen ja opiskelu voi alkaa.

Leena Hiltula, monimuoto tradenomiopiskelija



Valmistuneet

Sinun elämäsi, sinun polkusi



Opiskelijakuva
Suurin osa opintojaksojen sisältämistä asioista oli minulle täysin vieraita, mutta hyvien ystävien ja opettajien kanssa oppiminen tuntui sujuvalta ja palkitsevalta. Ryhmätöissä opin toimimaan yhdessä erilaisten ihmisten ja persoonien kanssa. Opintojaksojen sisällöt poikkesivat toisistaan hyvin ja monipuolisesti, jonka ansiosta oppimisen ilo pysyi yllä.

Valmistuin vuonna 2015 Posion lukiosta. Lukion jälkeen lähdin armeijaan vuoden ajaksi. Kotiuduttuani tiesin, että haluan jatkaa opiskelemista, mutta minulla ei ollut mitään hajua mahdollisesta alasta. Pidin välivuoden ja työskentelin kaupan alalla pohtiessani tulevia opintojani.

Olen kotoisin Posiolta. Muutin Rovaniemelle yhdessä puolisoni kanssa vuoden 2016 kesällä. Työskentelin paikallisessa kaupassa ja yhteishaun lähestyessä mietin mitä haluaisin lähteä opiskelemaan. Olin kuullut tradenomin tutkinnosta yleisesti, mutta en tiennyt siitä juurikaan mitään. Mielenkiintoni liiketaloutta kohtaan heräsi isoveljeni kautta. Keskustelimme ja sain sitä kautta paremman kuvan opinnoista. Hain vuoden 2017 yhteishaussa Lapin ammattikorkeakouluun opiskelemaan ja aloitin opintoni saman vuoden elokuussa. 

En ole koskaan ollut hyvä numeroiden kanssa. Matematiikka oli yksi vähemmän kiinnostavista aineista lukiossa, vaikka opiskelinkin sitä parhaani mukaan. Suuntauduin taloushallintoon ja opintojen alussa kävi nopeasti ilmi, että tutkinko pitää sisällään paljon muuta kuin pelkästään laskutoimituksia. Se tiivistää mielestäni oman koulutukseni hyvin. Opin paljon asioita käytännön tasolla ja samaan aikaan teoreettinen opiskelu oli vahvasti läsnä. Suurin osa opintojaksojen sisältämistä asioista oli minulle täysin vieraita, mutta hyvien ystävien ja opettajien kanssa oppiminen tuntui sujuvalta ja palkitsevalta. Ryhmätöissä opin toimimaan yhdessä erilaisten ihmisten ja persoonien kanssa. Samalla oman toiminnan ohjaaminen ja itsensä johtaminen tulivat entistä vahvemmin mukaan ammattikorkean opinnoissa. Opintojaksojen sisällöt poikkesivat toisistaan hyvin ja monipuolisesti, jonka ansiosta oppimisen ilo pysyi yllä.

2. vuoden keväällä hain syventävään harjoitteluun Pohjolan Osuuspankkiin. En kuitenkaan saanut harjoittelupaikkaa, koska pankilla ei ollut mahdollisuutta ottaa harjoittelijaa kyseisenä ajankohtana. Sain silloiselta tutulta ja nykyiseltä kollegalta vinkin, joka on myös valmistunut tradenomi, hakea suoraan töihin pankille. Sain työpaikan pankilta ja työskentelen siellä edelleen. Luin hyväksi syventävän harjoittelun ja suoritin pankilla myös soveltavan ammattiosaamisen kurssin. Olin jo ennen harjoittelua kiinnostunut rahoitusalasta ja sainkin sen avulla mahdollisuuden tavoitella jälleen uutta alaa ja kokemusta. En tehnyt opinnäytetyötäni pankille, mutta sain työni kautta suurimman osaamisen ja idean työn aiheeseen. Toimin opiskeluaikana myös 2 vuoden ajan Rovaniemen tradenomiopiskelijoiden eli ROTTA ry:n hallituksessa. 

Suosittelen liiketalouden opintoja kaikille, jotka haluavat oppia yrittäjyydestä, kansantaloudesta, rahoituksesta sekä useasta muusta kokonaisuudesta. Opinnot haastavat jokaisen opiskelijan oppimaan uutta. Sen mahdollistavat ammattitaitoiset ja ystävälliset opettajat. Opiskeluaikana sain useita hyviä ystäviä, joita ilman en voisi kuvitella opiskelujani. Lapin AMK on mahtava paikka opiskella, koska siellä et jää yksin vaan saat tukea opiskeluun ja eväitä työelämään! 

Juho Pesiö, Asiakasneuvoja, tradenomi

Opiskelu sujuu myös lapsiperhearjen keskellä



sanna opiskelijatarina.jpg


Olisi paljon hienompaa kirjoittaa valmistuneen tarinaa, jos sen voisi kirjoittaa suoraan koulunpenkiltä työllistyneen asemasta. Aika on kuitenkin haasteellinen, keväällä 2020 alkanut pandemia on vienyt monelta työt, rekrytointiprosesseja on keskeytetty ja itsekin jouduin luopumaan alkuperäisestä tavoitteestani viimeistellä opintoni taloushallinnon tehtävissä.

Se, että tilanne on nyt mikä on tämä, ei ole kuitenkaan syy toivottomuuteen. Kun kävin opinto-ohjaajan kanssa valmistumiskeskustelua, aloin päässäni summata opiskeluistani käteen jäänyttä rikkautta. Kolme ja puoli vuotta sitten hain ammattikorkeakouluun, liiketalouden ollessa hakutoiveissa vasta toisella sijalla. Olin hakenut ensisijaisesti geronomikoulutukseen, koska uskoin niiden työllistävän. Onneksi geronomiksi valikoituivat sopivammat henkilöt, sillä liiketalouden opinnoista löysin jotain uutta ja innostavaa. 

Olen pohjakoulutukseltani ylioppilas ja hienopuuseppä. Vuoden opiskelin teatterialaa ja siivoojan töissä vierähti paremman puutteessa viitisen vuotta. Kokemusta alkoi siis olla, opiskelusta, työn tekemisestä ja elämästäkin. Ensimmäinen lapseni syntyi vuonna 2016 ja äidiksi tulo yhtä aikaa kannusti opintoihin, sekä aiheutti pelkoa taloudellisesta pärjäämisestä. Lopulta opintoihin hakeutumiseen ei enää ollutkaan vaihtoehtoja, sillä halusin olla lapselleni esimerkki siitä, että asiat tapahtuvat tekemällä. Jos muutosta haluaa, on parasta aloittaa sen toteuttaminen itse.

Ensimmäisen opiskeluvuoden painin suuntautumisvalinnan kanssa. Markkinointi tuntui luonnollisemmalta valinnalta luovalle persoonalle, mutta lopulta taloushallinto vei voiton, sillä halusin haastaa itseäni. Taloushallinnon puolella kevyestä, abstraktista luovuudesta jalostuikin konkreettinen luovan ongelmanratkaisun taito! Ensimmäisen vuoden keväällä aloitin myös opinnot avoimen yliopiston puolella johtamis- ja hallintotieteissä. Yliopiston opinnoissa sain sukeltaa syvemmälle teorioihin ja hieman erilaiseen tapaan oppia. Ammattikorkeakoulun puolella pyritään enemmän konkreettisuuteen ja tekemiseen ja minun on vaikea kuvitella parempaa tapaa taloushallinnon taitojen opetteluun. Vapaus yhdistellä eri koulujen ja alojen opintoja on mieletön mahdollisuus rakentaa omasta asiantuntemuksestaan juuri itsensä näköinen kokonaisuus.

Toisen opiskeluvuoden keväällä toinen lapseni ilmoitti tulostaan. Olin jo varautunut siihen, että lykkäisin harjoittelujeni toista puolikasta vauvavuoden jälkeiseen aikaan, kun minulle soitettiin ensimmäisestä harjoittelupaikastani ja kysyttiin halukkuutta kesätöihin. Ilmoitin heti kättelyssä raskaudestani, mutta päädyin kuitenkin hakemaan paikkaa ja lopulta sainkin sen. Olin siis hallinnon asiakaspalvelutehtävissä äitiyslomani alkuun saakka.

Kun vauvani oli puoli vuotta, päätin ottaa mielen virkistykseksi hieman opintoja. Vauva oli pari kertaa mukanani oppitunneilla vetelemässä läppäreistä virtapiuhoja irti, vaikka suurin osa — jos ei kaikki — opinnot oli mahdollista suorittaa myös täysin kotoa käsin. Oli todella virkistävää nähdä opiskelukavereita ja tehdä ajatustyötä! Kaiken kaikkiaan puolisoni usein toistama viisaus piti paikkansa: AMK:ssa kaikesta voidaan sopia. Ongelmat löytävät aina ratkaisun.

Seuraavana keväänä, pandemian sekoitettua arkemme täysin, aloitin opinnäytetyön. Halusin hyödyntää aikaisempaa kokemustani oparin aiheessa, niinpä tein balanced scorecardin paikalliselle puusepänliikkeelle. Kiinnostus kehittämistyön eri menetelmiin heräsivät minulla ammattikorkeakoulun opinnoissa, kiinnostus strategiatyöhön avoimessa yliopistossa. Opinnäytetyössä nämäkin yhdistyivät. Oli kertakaikkisen hienoa tehdä opinnäytetyö, joka kokosi yhteen niin monta opinnoissa oppimaani asiaa.

Hiukan reilu kolme vuotta opintojen aloittamisesta, pari kuukautta ennen alkuperäisen suunnitelman valmistumisaikaa, yhden lapsen rikkaampana, valmistuin tradenomiksi. Vaikka työpaikkaa ei vielä ole, uskon sen kyllä löytyvän. Harjoittelut hallinnon parissa rohkaisivat pyrkimään julkisen puolen työtehtäviin, mutta tulevaisuus näyttää, mikä urapolku tästä urkenee. Jokaiselle, joka pohtii pärjäämistä opinnoissa lapsiperhearjen keskellä: kyllä se sujuu. Vanhemmuus on voimavara ja motivaation lähde. Parempaa tulevaisuuttahan tässä tehdään.

- Sanna Turkia, tradenomi - 




Suunnitelmien muutos toi minut Lappiin, enkä ole katunut sitä hetkeäkään



Hilde.jpg
Vuonna 2016 Keski-Pohjanmaalta lukiosta valmistuttuani oli edessä jatko-opiskelupaikan valinta. Kaupallinen ala oli luonnollinen valinta, sillä olin jo yläasteella puhunut opinto-ohjaajani kanssa, että haluan opiskella tradenomiksi tai ekonomiksi. 2016 syksyllä lähdin Yhdysvaltoihin AuPairiksi tarkoituksenani viettää siellä vuosi. Kaikki ei kuitenkaan mennyt suunnitelmien mukaan ja palasin Suomeen jo kuukauden jälkeen. Syksyn yhteishaussa päädyin hakemaan; yllätys, yllätys… Lappiin opiskelemaan liiketalouden tradenomiksi! Minä, joka olin kuvitellut olevani kaupungin sykettä rakastava kosmopoliitti ja ajatellut muuttavani tietenkin vähintään pk-seudulle.

Rovaniemi osoittautui loisto-valinnaksi. Huomasin heti, että ihmiset ovat ihania ja maanläheisiä. ”Mie” ja ”sie” tarttuivat omaankin puheeseeni nopeasti.

Liiketalouden opinnot ovat olleet sopivalla tavalla käytännönläheisiä, ja sisälsivät paljon projekteja yhteistyössä paikallisten yritysten kanssa. Nämä projektit toivat teorian käytäntöön ihan uudella tavalla sekä auttoivat verkostoitumaan työelämän kanssa!

Ensimmäisenä opiskeluvuotena tuskailin kirjanpidon kurssin kanssa, ja päädyin että suuntautumisvaihtoehdoksi luonnollinen valinta on asiakaslähtöinen palveluliiketoiminta, eli markkinointi. Pääsinkin suorittamaan jo heti suuntautumisopintojen alkuvaiheella harjoitteluani Lapin ammattikorkeakoulun markkinointiosastolle, joka auttoi ymmärtämään mitä markkinointi käytännössä on. Harjoitteluni myötä verkostoiduin, opin esiintymään sekä mm. projekti- ja koordinointitaidot parantuivat.

Toisen harjoitteluni suoritin OM Organic Beautyllä, joka on luonnonkosmetiikkaa myyvä ja maahantuova rovaniemeläinen yritys. Tämä harjoittelu oli todella arvokas osaamisen kannalta. Pääsin hyppäämään digimarkkinoinnin saloihin ja Facebook- ja Instagram-mainonta sekä Google Ads-mainonta tulivat tutuksi. Pääsin harjoittamaan viestintätaitoja ja graafista suunnittelua, kun suunnittelimme yhdessä ohjaajani kanssa uutiskirjeitä, blogitekstejä ja some-sisältöä. Nämä harjoittelut syvensivät osaamista ja antoivat ehdottomasti todella arvokasta ammattitaitoa, josta on ollut hyötyä myöhemmin työelämässä.

Keväällä 2019 päädyin lähtemään vaihto-oppilaaksi Tsekkiin Brnoon kaupunkiin Mendeliin yliopistoon, jossa opiskelin kevätlukukauden 2019. Tämä kokemus oli aivan mahtava, mielenkiintoisia kursseja, kielikylpyä, reissuja ja mahtavia tapahtumia. Vaihto-opinnot syvensivät englannin kielentaitoa sekä niiden ansiosta minulla on ystäviä ympäri maailmaa!
Kokonaisuudessaan liiketalouden opinnot ovat antaneet minulle erittäin hyvät avaimet työelämään. Verkostojen merkitystä ei voi vähätellä, sillä niiden ansiosta sain 2019 syksyllä työpaikan Barona Laplandilla HR-koordinaattorina. Tärkeimpiä asioita, joita opiskeluaika minulle opetti ovat sosiaaliset taidot, tiimityöskentely, kieli- ja viestintäopinnot ja tietenkin itsevarmuus, jota opiskeluaikana olen saanut.

Digimarkkinoinnin kurssit antoivat puhtia myös harrastukselleni, nimittäin tuotan sisustus- ja kotipainotteista sisältöä Instagramiin. Tämä harrastus on vahvistanut myös ammatillista osaamista sekä antanut tärkeää tietoa mm. Instagramin algoritmista. Harjoittelustani sekä harrastuksestani intoutuneena kirjoitin opinnäytetyöni vaikuttajamarkkinoinnista toimeksiantona OM Organic Beautylle.

En ole hetkeäkään katunut muuttoa Lappiin. Näinä vuosina olen mm. löytänyt uusia harrastuksia. Aukot ja suljinajat ovat tulleet tutuksi, kun olen innostunut valokuvaamisesta ja luonnossa liikkumisesta. Rovaniemellä on hyvät harrastus- ja ulkoilumahdollisuudet. Ympäristö tarjoaa hyvät puitteet mm. retkeilyyn. Lisäksi kaikki palvelut ovat lähellä ja saatavilla ja täällä on mm. useita kuntosaleja.

Vuonna 2016 syksyllä en olisi voinut uskoa, että muutama vuosi myöhemmin olisin valmistunut korkeakoulusta, saanut itsevarmuutta, löytänyt uusia harrastuksia, verkostoitunut työelämän kanssa ja saanut ihania ystäviä.

Tällä hetkellä olen elämässäni uuden edessä, valmistuneena ja ovet avoinna vähän moneen suuntaan. Mahdolliset jatko-opinnot, työmahdollisuudet ja paikkakunnankin vaihto siintävät mielessä. Olo on kuitenkin varma, sillä koen, että näillä eväillä, mitkä nämä reilut 3 vuotta ovat minulle antaneet uskon, että tulevaisuus kantaa.

Hilde Tiikkainen, tradenomi





Monimuodon monet mahdollisuudet



Paula.JPG
Kun aloitin oikeustradenomin monimuoto-opinnot Rovaniemellä, tiesin valitsemani opiskelutavan vaativan itsekuria, mutta odotin opinnoilta myös vapautta suunnitella omaa tekemistä ja oppimista. En asettanut erityisiä tavoitteita opintojen etenemiselle, sillä elämäntilanteeni vaihteli työn ja harrastuksen takia, enkä aikonut ottaa turhaa stressiä tähtäämällä nopeaan aikatauluun.

Rovaniemellä opiskelu oli luonteva valinta, sillä asun Kemijärvellä. Muuttaminen etelämmäs ei ole ollut vaihtoehto enää hetkeen, sillä olemme puolisoni kanssa asettuneet lappiin pysyvästi. Luonto ja neljä vuodenaikaa ovat meille molemmille tärkeä asia. Harrastamme valokuvausta sekä kaikkea mahdollista liikkumista ja tekemistä, mitä puhdas metsä ja vesistöt tarjoavat. Oikeustradenomin opinnot kiinnostivat minua suuresti juuri oikeuspainotuksen vuoksi, olin aiemmin hakenut oikeustieteelliseen. Koin liiketalouden järkeväksi vaihtoehdoksi, sillä aiempi työkokemus oli syventänyt mielenkiintoa kaupan alaa kohtaan. Liiketalous on monipuolinen koulutusala, joka tarjoaa valmiudet lukuisiin työtehtäviin ja antaa tarvittavan osaamisen myös yrittäjyyteen.

Aloittaessani opinnot työskentelin vielä Kemijärven S-Marketissa ja toimin siellä opintojen ohella yhtenä vastuumyyjistä. Vastasin myös leipäosastosta ja paistopisteestä yhtä aikaa hedelmä- ja vihannesosaston kanssa. Kerättyäni seitsemän vuotta työkokemusta, vaihdoin muuton yhteydessä ketjua ja siirryin syksyllä 2018 töihin Pyhätunturin K-Markettiin. Vastasin makeisista ja pakasteesta ja keräsin vuoden aikana kokemusta erityisesti kansainvälisistä asiakkaista. Samalla opin uusia järjestelmiä ja sovelluksia.

Opinnoille haastetta asetti työn lisäksi elämäntapana toimiva koiraharrastus. Kaikki vapaa-aika uhkasi kulua koirien parissa, kun kierrämme lähinnä näyttelyissä ympäri Suomen ja kasvatan suomenlapinkoiria. Onneksi monimuoto-opinnot mahdollistivat hyvin moninaiset aikataulut opiskelulle. Osittain jopa yllätyin siitä, kuinka Rovaniemellä tuli käytyä lähinnä kirjastossa. Luentoja voi katsoa haluamanaan ajankohtana ja suurin osa tenteistäkin on tehtävissä oman aikataulun mukaisesti. Olen myös kiitollinen mahdollisuudesta poimia mielenkiintoisia opintojaksoja muista ammattikorkeakouluista – tämä toi opintoihin enemmän omaa näköä ja pystyin toteuttamaan itselleni tärkeäksi kokemiani kokonaisuuksia.

Tein Kemijärveläisten ostokäyttäytymistä käsittelevän opinnäytetyöni toimeksiantajalleni Itä-Lapin Kuntayhtymälle. Sain työn myötä paljon tietoa paikallisten käyttäytymisestä ja syvensin merkittävästi osaamistani ostokäyttäytymisen alalla. Kun valmistuminen alkoi häämöttää syksyllä 2019, päätin lähteä kokeilemaan jotain uutta vuosien kaupan alan töiden jälkeen. Minut valittiin Kelalle palveluasiantuntijaksi, enkä epäillyt hetkeäkään tarttua tähän tilaisuuteen. Työ on ollut erittäin monipuolista ja mielenkiintoista. Voin päivittäin hyödyntää työssäni myös oikeudellista osaamistani. Olen todella tyytyväinen työnantajaani, ja sain heti aloittaessani tarvittavaa joustoa saattaakseni opintoni loppuun vuonna 2019. Tällä hetkellä odotan laajentavani osaamistani nykyisessä työssäni ja uskon pysyväni Kelalla toistaiseksi. Näen todennäköisenä ylemmän asteen koulutuksen, mutta ennen sitä aion nauttia hetken elämästäni juuri näin!

Paula, Palveluasiantuntija, Tradenomi


Opintojen jälkeen haaveideni ammattiin



Valitsin monimuoto-opinnot, koska halusin opiskella joustavasti työn ohella ja onneksi halusin, sillä sitä joustavuutta tulevien työelämän mahdollisuuksien osalta tosiaan tarvittiin. Asuin Oulussa ja vertailtuani ammattikorkeakouluja, huomasin Lapin ammattikorkeakoulun tarjoavan parhaan mahdollisuuden monimuoto-opinnoille.

Olin opinnot aloittaessani työskennellyt useamman vuoden Ifillä Oulussa erilaisissa tehtävissä, mm. korvausneuvojana ja vuorovaikutusvalmentajana, ja useamman työelämävuoden jälkeen jatko-opinnot alkoivatkin kiinnostaa. Uuden oppiminen on aina ollut lähellä sydäntäni, samoin kuin työurani kehittäminen, joten koinkin loogiseksi vaihtoehdoksi opiskella työn ohella tradenomiksi.

Minua kiinnostivat kovasti erilaiset henkilöstöhallinnon tehtävät, erityisesti esimiestyö ja rekrytointi. Opintoihin liittyvän työharjoittelun kautta pääsinkin tutustumaan molempiin ManpowerGroupissa ja varmuus siitä, että haluan näiden tehtävien parissa työskennellä vahvistui. Painotinkin opintojani henkilöstöhallintoon ja suoritin kesäopintoja myös muista ammattikorkeakouluista, joista löysin aihepiirin kursseja.

Olin aina halunnut työskennellä ulkomailla ja vuoden 2017 vietinkin esimiestehtävissä Tallinnassa Viron Ifissä. Vuosi oli erittäin antoisa niin työelämän puolesta kuin sen osalta, että sain elää arkea ihanassa Tallinnassa. Sieltä kotiuduinkin Suomeen pääkaupunkiseudulle ja jatkoin Ifillä esimiestehtävissä Espoon asiakaspalvelukeskuksessa ja tänä päivänä työskentelen rekrytoivana esimiehenä samassa paikassa. Tällä hetkellä työskentelen siis juuri niiden asioiden kanssa, joista opintojen alussa haaveilin.

Merja Vesteri, Palvelupäällikkö, Tradenomi




Tradenomitutkinto on hyvä väylä lähteä kokeilemaan uusia asioita



IMG_4633.jpg
Opintoni alkoivat vuonna 2016, kun muutin kotipaikkakunnaltani Rovaniemelle. Olin edellisenä keväänä valmistunut matkailupalvelujen tuottajaksi, jonka jälkeen kaipasin uusia haasteita ja polkuja uralleni. Siispä päätinkin hakea Lapin Ammattikorkeakouluun, joka oli erittäin hyvä päätös.

Olin aikaisemmin työskennellyt jo useamman vuoden ajan matkailualan yrityksessä ja suorittanut myös työharjoitteluja samalla alalla. Vaikka pidin työstä, kaipasin jotain erilaista ja halusin kokeilla uutta. Sen vuoksi päätin hakeutua opiskelemaan tradenomiksi, joka antaisi minulle hyvän pohjan lähteä miettimään urapolkuani. Kokonaisuudessaan 3,5 vuoden mittaiset tradenomiopinnot ovat menneet todella nopeasti ja sujuvasti.

Opiskelun ensimmäisinä vuosina sain hyvät eväät taloushallintoon ja markkinointiin liittyvistä asioista. Olin kuitenkin koko ajan tiennyt, että haluan suuntautua opinnoissani taloushallintoon. Erilaiset työt numeroiden ja lukujen parissa ovat aina kiinnostaneet minua. Syksyllä 2018 menin työharjoitteluun tilitoimistoon, jossa olin työharjoittelun lisäksi myös töissä hetken aikaa, kunnes päätin jatkaa keskittymistä opintojen loppuun suorittamiseen.

Keväällä 2019 hain työpaikkaa Rovaniemen Kelasta, jonne myös pääsin. Samalla polulla olen edelleen, ja toivon mukaan myös vielä pidemmän aikaa. Olen tehnyt myös opinnäytetyöni Kelalle. Joulukuussa 2019 valmistuin opinnoistani ja jatkoin työskentelyä Kelassa myös valmistumisen jälkeen. En ole sulkenut pois ajatusta siitä, että jonain päivänä jatkaisin opintojani myös YAMK:n puolella. Tällä hetkellä haluan kuitenkin keskittyä työelämään.

Ulla Särkelä, Ratkaisuasiantuntija, Tradenomi


Jatkuvaa oppimista



Santeri.jpg
Tradenomintutkinto avaa mahdollisuuksia, mutta on vain osa jatkuvaa opintomatkaa.

Aloitin päiväopintoni syksyllä 2015 tavoitteenani korkeakoulututkinto, joka avaisi uusia mahdollisuuksia työelämään. Opintojeni ajan olin myös mukana työelämässä ja näin jälkikäteen ajateltuna olisi varmasti helpommallakin päässyt. Toisaalta opintojen ja työelämän yhdistäminen on tätä päivää, eikä se ylitsepääsemätöntä ole.

Vuodet vierähtivät niin sanotusti suorittaessa, mutta kaikki palkitaan aikanaan. Omaa opintopolkuani helpotti aiemmin käyty merkonomintutkinto sekä usean vuoden työkokemus myyjänä. Liiketalous oli siis osittain tuttua asiaa ja tradenomiopinnot luonteva jatko opinnoille.

Opinnot tarjosivat laajasti uutta opittavaa yrittäjyydestä, taloushallinnosta ja markkinoinnista. Itselle oli alun alkaen selvää, että opinnoissani haluan suuntautua markkinointiin. Markkinoinnissa kiinnostusta herätti mahdollisuus vaikuttaa asioihin, suunnittelutyö sekä toivomus siitä, että tulevaisuudessa työhön sekä tuloksiin voi itse vaikuttaa.

Opintojen loppupuolella sain työharjoittelupaikan sekä opinnäytetyön aiheen TEQU:lta, joka on Lapin ammattikorkeakoulun palvelukonsepti. Kevät 2019 oli opintojen kiireisintä aikaa työharjoittelua ja opinnäytetyötä tehdessä. Valmistuin toukokuussa 2019, jonka jälkeen jatkoin TEQU:lla projektisuunnittelijan tehtävissä.

Samalla tiellä ollaan edelleen ja oppiminen jatkuu. Seuraavana tavoitteenani on kehittää osaamistani YAMK-tutkinnon avulla työskentelyn ohessa sekä edetä työurallani eteenpäin. Omalla kohdallani Lapin AMK vastaa kysyntää ja on loistava ympäristö kehittää itseään.

Santeri Meriläinen, Projektisuunnittelija, AMK Tradenomi


Tradenomitutkinto antoi hyvät valmiudet yrittämiseen



Riia.jpg
Hakiessani opiskelemaan Lapin ammattikorkeakouluun, minulla oli selkeä tavoite. Halusin oppia lisää liiketoiminnan perusprosesseista ja kerryttää yrittäjyyteen liittyvää osaamista.

Opiskeluissa suuntauduin asiakaslähtöiseen palveluliiketoimintaan, lyhyemmin sanottuna markkinointiin. Mielessäni pitkään kypsyneet tulevaisuuden suunnitelmat kirkastuivat ja
odotin valmistumista luottavaisin mielin. Henkilökohtainen opintopolkuni oli suhteellisen vauhdikas ja palasin täysipäiväisesti työelämään kaksi vuotta opintojen aloittamisen jälkeen.

Erityisesti opiskeluajoilta mieleen painuivat tutkintoon kuuluvat harjoittelut ja erilaiset projektit. Käteen jäi uuden tiedon ja tutkintotodistuksen lisäksi paljon työelämän kontakteja,
jotka ovat näytelleet tärkeää roolia urallani valmistumisen jälkeen. Lapin AMKissa tunsin itse pystyväni vaikuttamaan opintojeni sisältöön ja tahtiin, mikä motivoi innokasta opiskelijaa entisestään.

Liiketalouden opinnot antoivat minulle hyvät valmiudet työllistymiseen ja oman yrityksen perustamiseen. Vajaa vuosi valmistumisen jälkeen tein toiminimen perustamisilmoituksen
kaupparekisteriin. Yritykseni auttaa asiakkaita erityisesti markkinoinnissa, somessa ja henkilöbrändäyksessä.Työni parhainta antia on jakaa omaa osaamista muiden yritysten
käyttöön koulutuksissa ja konsultointien avulla. Olen ilokseni saanut Valvimon ensimmäisten toimintakuukausien aikana myös suunnitella ja toteuttaa kahdelle Tunturi-Lapissa
sijaitsevalle matkailualan yritykselle uudet verkkosivut.

Toivon voivani laajasti vaikuttaa erityisesti Lapissa sijaitsevien yritysten digitaalisten asiakaskokemusten parantamiseen ja tahdon lisätä yritysten markkinointiosaamista.
Erityisesti toivon tulevaisuudessa näkeväni yhä useampien pk-yritysten hyödyntävän erilaisia markkinoinnin sähköisiä työvälineitä ja tekevän laadukasta some-markkinointia. Hyvin
toteutettu markkinointi ei paranna ainoastaan yksittäisen yrityksen kassavirtaa vaan koko alueen imagoa ja vetovoimaisuutta. Toivon, että lappilaiset yritykset tavoittavat asiakkaat ja työnhakijat jatkossa paremmin niin paikallisesti, valtakunnallisesti kuin kansainvälisestikin.

Oppiminen ei lopu koskaan ja esimerkiksi digitaalisen osaamisen ylläpitäminen sekä kehittäminen ovat osa some-konsultin arkipäivää. Tulevaisuudessa näen hyvin mahdollisena, että palaan ‘koulunpenkille’ suorittamaan esimerkiksi YAMK-tutkintoa.

Tradenomiksi valmistunut Riia Valvimo, yrittäjä



Edellinen 1 2Seuraava