kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot

Opiskelijoiden kERTOMUKSI liiketalouden opinnoista

Olen onnekas pystyessäni opiskelemaan kahden valtakunnan rajalla



jari sulin.jpg
Olen valmistunut merkonomiksi Åbo Yrkesinstitutissa ennen opintojani Lapin AMKissa. Valitsin liiketalouden opinnot, sillä aiemman tutkintoni ja työkokemukseni kannalta oli luontevaa jatkaa opiskeluja tradenomiksi. Ala itsessään kiinnosti ja tulevaisuuden näkymät ovat hyvät.

Työskentelin aiemmin talousassistenttina kaksi vuotta ennen liiketalouden opintojen aloittamista Lapin AMKissa. Päädyin opiskelemaan Lapin AMKiin Tornioon, sillä sen aikaisen elämäntilanteen vuoksi se oli luontevaa. Minulla oli myös kiinnostusta siirtyä ulkomaille opiskelemaan, mutta mielestäni muutossa Etelä-Suomesta Meri-Lappiin oli jo omat haasteensa ja kokemuksensa.

Valitsin liiketalouden opinnot Lapin AMKista, sillä kansainvälisyys ja markkinointi ovat se minun juttu. Olen onnekas, että pystyn opiskelemaan juuri kansainvälistä markkinointia liiketalouden tradenomina kahden valtakunnan rajalla. En usko, että olisin pystynyt hyötymään kaksikielisyydestäni muualla Suomessa yhtä hyvin.

Haluan opiskella Lapissa, sillä tykkään haastaa itseäni. Muutin Turusta Tornioon aikoinaan impulsiivisen luonteenpiirteeni ja sen aikaisen elämäntilanteen takia. Näin olen oppinut uusia asioita Suomesta ja Suomen tarjoamista mahdollisuuksista. Myös kulttuurierot ja ihmisten luonteenpiirteiden eroavaisuudet ovat olleet mielenkiintoisia huomata muutettuani tänne.

Torniossa opiskelijat kampuksellamme tietävät toisensa hyvin paikkakunnan koon puolesta. Meillä on jonkin verran yhteisiä tapahtumia Kemin opiskelijoiden kanssa, mikä on ihan mukavaa. Täällä on myös hyvät mahdollisuudet verkostoitua tulevaisuuden työelämän kannalta sekä kansainvälistymiseen on kaikki edellytykset opiskeluaikana rajamahdollisuuden vuoksi.

Torniossa opettamisen tasoon pystytään vaikuttamaan mielestäni paremmin kampuksen pienemmän koon puolesta. Opettajilla on enemmän aikaa jokaiselle ryhmälle ja yksilölle ja he pystyvät tekemään opiskelijoiden kanssa enemmän yhteistyötä ja auttamaan paremmin tarvittaessa. Täällä pystyy myös yksittäisenä opiskelijana vaikuttamaan enemmän opintoihin ja niihin liittyviin asioihin.

Suosittelen Torniota opiskelupaikkakunnaksi, sillä vaikka tämä on pieni kaupunki, siinä on kuitenkin valtavasti potentiaalia ajatellen kansainvälisen uran mahdollisuuksia rajamahdollisuuden ansiosta. Jos on itse aktiivinen ja ilmaisee mielenkiintoaan, opintojen aikana on mahdollista luoda kontakteja työelämään. On ollut hyvä juttu, että luokallamme on opiskelijoita aina Rovaniemen ja Helsingin väliltä.

Opiskelu on ollut mielekästä, työelämän kanssa ollaan oltu tekemisissä sekä yksilö- ja ryhmätöiden välillä vallitsee sopiva tasapaino. Ensimmäinen vuosi oli sopivan haastava ja jälkeenpäin on ollut mukava huomata oppineensa paljon uutta, joka on helpottanut kanssakäymistä yritysten kanssa opintoihin liittyvissä asioissa. Opintoihin sisältyi ensimmäisenä vuonna kaikkea maan ja taivaan väliltä liiketoimintaan liittyen: kirjanpitoa, palkkahallintoa, johtajuusopintoja ja kannattavuuslaskentaa, joka sisälsi myös budjetointia. Myös toimitusketjujen hallintaan liittyviä kursseja on ollut sekä markkinointiin ja myyntiin liittyviä kursseja.

Opinnot ovat olleet hyvin monipuolisia ja päällimmäisenä on jäänyt mieleen oppiyrityksen perustaminen. Eli perustimme ns. ”oikean” yrityksen, jonka pidimme ensimmäisen vuoden toiminnassa ja päätimme sen tilinpäätökseen ja päätöskokoukseen. Oli mukavaa soveltaa luennoilta saatua teoriaa käytännönläheiseen oppimiseen. Olemme useaan otteeseen hyödyntäneet Lapin AMKin oppimisympäristöjä. Eniten olemme käyttäneet Napalaaksoa ja sitä tukevia toiminnanohjausjärjestelmiä. Meillä on ollut myös tapahtumaprojekti Lappari Awake yhdessä paikallisen yrityksen kanssa. Tehtävänä meillä oli omatoimisesti luokan kesken luoda toimeksiannosta tapahtuma, jolla pystyimme tuomaan esille, kuinka toimeksiantajayritys voisi kehittää toimintaansa. Se oli mielestäni onnistunut ja mukava tehtävä, sillä saimme käyttää luovuuttamme.

Opinnoissa on tähän mennessä ollut parasta käytännönläheisyys ja ryhmätyöt. On ollut mukava soveltaa opintoja työelämään. Kun olemme tehneet tehtäviä ryhmissä, on saanut tukea muilta luokkalaisilta. Olemme kuitenkin kaikki olleet samalla viivalla lähtiessä jonkin projektin pariin. Oppimisympäristöt ovat toimivia ja niitä kehitetään jatkuvasti ja meidän opiskelijoiden mielipiteet otetaan myös huomioon. On mukava opiskella, kun tietää, että koulutustamme parannellaan jatkuvasti meidän hyväksemme.

Liiketalouden tradenomitutkinto suuntaa yritysten talous-, hallinto- ja johdon asiantuntijatehtäviin. Valmistumisen jälkeen voin työskennellä esimerkiksi taloushallinnon, myynnin ja markkinoinnin tai hankintapuolen tehtävissä. Tradenomitutkinto antaa mahdollisuuksia moneen, kuten yrittäjyyteen ja kansainväliseen markkinointiin suuntautuminen omalla kohdallani luo mahdollisuuden kansainvälistyä.

Valmistumisen jälkeen haluaisin nimenomaan jatkaa kansainvälisissä työtehtävissä, jotta pystyisin hyödyntämään kielitaitoani. Olen oppinut itsestäni opintojen aikana sen, että minulle luovuus ja ihmisten kanssa oleminen on tärkeää. Uskoisin löytäväni itseni tulevaisuudessa myynti- ja markkinointitehtävistä tai projektinjohtamistehtävistä. Olen sen verran impulsiivinen, etten tiedä jäänkö Lappiin töihin valmistuttuani. Olen kuitenkin tykännyt olla Lapissa ja pitänyt lappilaisista ja heidän vastaanottavaisuudestaan, joten näkisin jäämisen täysin mahdollisena, jos löydän minulle mieluisan työpaikan täältä.

Työelämä on ollut hyvin vahvasti läsnä opintojen aikana. Koulun järjestämissä projekteissa sekä olen myös päässyt opettajien projektien kautta kiertämään Ruotsin messuja markkinoiden koulumme tutkintoja. Tehtävänantojen aikana meitä on myös kehotettu olemaan yhteydessä yrityksiin ja yrittäjiin, sillä he voivat auttaa ja jakaa kullanarvoisia neuvoja.

Työelämää ajatellen Lapin AMKssa olen saanut syventää tietotaitoani ja saanut uusia näkökulmia ja käsitteitä yritysmaailmasta. Olen myös saanut paljon rohkeutta ja varmuutta omaan toimintaan ja opintojen jälkeen olen paljon valmiimpi suurempiin vastuutehtäviin. Koen aiemman työurani olleen hyvä kosketuspinta liike-elämään ennen jatkamistani korkeakouluopintojen pariin, sillä olin hankkinut jo ymmärrystä asioihin, joita opinnoissa käydään läpi.

Suosittelen Lapin AMKia opiskelupaikaksi, sillä se tarjoaa huippumahdollisuudet tulevaisuudelle, opettajat ovat läsnä, tukevat ja rohkaisevat oppilaita todella hyvin. Täällä pääsee tutustumaan arktiseen osaamiseen ja uusiin ihmisiin. Jos tähtäät korkealle ja haluat pärjätä yrityselämässä, tradenomitutkinto on se ensimmäinen avain onneen!

Olen asunut nyt puolitoista vuotta Pohjois-Suomessa ja voin sanoa olevani tässä jo yhtä kokemusta rikkaampana. Lapin AMKissa opiskelua kuvastaa lause ”to study on top of the world”. Kuulun suomenruotsalaiseen vähemmistöön ja pelkäsin, miten minut otetaan vastaan paikassa, jossa minun kaltaisiani ei ole. Nopeasti sain huomata sen hilpeän pohjalaisen avoimuuden ja ystävällisyyden, joka on ollut parasta Lappiin muuttaessani. Eikä pakkanen ole ollut niin paha, luonnon kauneus päihittää senkin pienen pahan.

Jari Sulin, tradenomiopiskelija (Tornio)


Rovaniemellä voin kokea oikean lumisen talven



arttu varanka.jpg
Valmistuin Utajärven lukiosta ja valitsin liiketalouden alan, sillä kaupan ala ja myynti on kiinnostanut minua jo silloin. Lukiossa käytiin muutamia talousmatematiikan kursseja ja työskentelin lukion aikana päivittäistavarakaupassa.

Päädyin opiskelemaan Lapin AMKiin, sillä kuulin hyviä asioita kyseisestä koulusta isoveljeltäni, joka opiskeli aikoinaan täällä fysioterapeutiksi. Rovaniemi viehätti kaupunkina silmääni, kun vierailin veljeni luona nuorempana ja ihmiset ovat tällä avoimia ja mukavia. Olen alun perin Posiolta lähtöisin, joten paluu Lappiin Rovaniemelle opiskelemaan ei tuntunut pahemmalta vaihtoehdolta.

Valitsin liiketalouden opinnot Lapin AMKssa juuri sijainnin vuoksi, halusin kauemmas entiseltä asuinseudultani. Seikkailunhalu, harrastusmahdollisuudet sekä isoveljen tarinat opiskelusta ja paikallisesta meiningistä Rovaniemellä vaikuttivat päätökseeni.  Minulla oli myös ikävä kunnon talvea lapsuusajoiltani Posiolla ja Rovaniemellä pääsen kokemaan oikean lumisen talven.

Lapissa on hyvä asua, sillä täällä kokee pitkät kesä päivät sekä kunnolliset lumiset talvet ja opiskeluiden kannalta ajatellen matkailu on paikallisesti suuri toimiala, joten pääsen seuraamaan matkailun kehitystä paraatipaikalta. Voin myös löytää itselleni työpaikan kyseiseltä toimialalta.

Opiskelukaupunkina Rovaniemi on menevä ja edullinen eikä lainkaan liian pieni minun makuuni. Kaikki tarvittava löytyy läheltä, asu sitten missä suunnassa kaupunkia tahansa. Pyörällä tai kävellen pääsee hyvin liikkumaan paikasta toiseen eikä autoa tarvitse välttämättä omistaa. Opiskelijakortilla saa todella hyviä alennuksia ravintoloissa sekä liikkeissä ja koulun ruokalassa syödessä saa syödä vatsansa täyteen pienellä rahalla. Opiskelijoille järjestetään paljon tapahtumia joka lähtöön, kuten perinteisiä illanviettoja, urheilua tai isompia kekkereitä. Etenkin ensimmäisenä opiskeluvuotena opiskelijatutorit kannustavat mukaan yhteisiin tapahtumiin. Tylsää Rovaniemellä ei pääse tulemaan, jos vain itse on aktiivinen.

Ilmapiiri meillä on loistava, opettajat osaavat hommansa ja tuntevat opiskelijansa. Meillä on monen ikäisiä opiskelijoita ympäri Suomen aina Nuorgamin ja Helsingin väliltä. Kampus on juuri sopivan kokoinen minulle ja ympärillä on mukavia ihmisiä, joiden kanssa on hyvä opiskella.

Opiskelu on ollut mukavaa ja mielenkiintoista. Meillä on ollut monia projekteja ja erityisesti nyt toisena opiskeluvuonna suurin osa tehtävistä on tehty ryhmätöinä. Opinnot ovat edenneet sujuvasti ja niistä on tarttunut paljon hyödyllistä tietoa.

Opintoihin on sisältynyt kursseja aina juridiikasta markkinointiin ja logistiikasta asiakkuuksien hallintaan sekä kielten opintoja. Monipuolinen ja hyvä kurssitarjonta löytyy myös vapaasti valittaville kursseille, joita on mahdollista ottaa myös yliopistolta. Ensimmäisenä opiskeluvuonna taustalla pyöri myös koko vuoden jatkunut Napalaakso-yrityspeli, joka toteutettiin virtuaalisessa oppimisympäristössä. Luennoilla opitut asiat tukivat Napalaaksossa toimivan kuvitteellisen yrityksen pyörittämistä. Toisena vuonna olemme muun muassa järjestäneet isomman seminaarin kampuksella, jonne esimerkiksi hankimme puhujan IKEA:sta. Opettelimme myös tilaisuutta varten tietoteknisiä asioita, joten loppujen lopuksi opimme todella kattavasti, mitä kaikkea tapahtuman järjestäminen vaatii. Mahtavat kaverit ja mielenkiintoiset kurssit ovat parhaimpia asioita opinnoissa.

Tulevaisuudessa voin työskennellä monipuolisissa työtehtävissä, kuten kirjanpitäjänä, markkinointitehtävissä, tilitarkastajana, myyjänä sekä pankin alan tehtävissä. Haluaisin työllistyä johonkin markkinointiyritykseen valmistumisen jälkeen. Siinäkin edes auttaa se, että opintojen aikana olemme saaneet toimeksiantoja oikeilta yrityksiltä työelämästä ja ne auttavat varmasti tulevaisuudessa työskentelemään saumattomammin työelämässä. Ja kyllä, voin kuvitella jääväni Lappiin työskentelemään opintojen jälkeen.

Suosittelen Lapin AMKia opiskelupaikaksi, sillä täällä on viihtyisää eikä moitteen sijaa löydy ja liiketalouden opintoja suosittelen niille, jotka haluavat kattavan koulutuksen alalle kuin alalle ja opinnot antavat myös mahtavat eväät yrittäjyyteen.

 

Arttu Varanka, liiketaloudenopiskelija (Rovaniemi) 



Maailman taloudellinen tilanne kiinnosti jo lapsena



eveliina kallunki.JPG
Muutin Kuusamosta Rovaniemelle opiskelemaan ja olen tykännyt Rovaniemestä opiskelijakaupunkina. Opiskelijoille järjestetään lähes viikoittain erilaisia tapahtumia ja tekemistä riittää aina. Lapissa asuminen on minun juttuni, sillä kaipaan hiljaisuutta ja rauhaa ympärilleni ja tilaa hengittää. Täällä ei myöskään ole niin kallista kuin etelässä ja tykkään siitä, että kampus ei ole liian iso ja täynnä ihmisiä. Harrastamismahdollisuudet etenkin talvilajien osalta ovat erinomaiset, enkä mistään hinnasta luopuisi kunnon talvesta.

Liiketalouden opinnot Lapin AMKissa veivät mennessään, sillä talousasiat ja myynti ovat aina olleet mielenkiinnonkohteeni. Lapsesta asti olen seurannut maailman menoa tv- uutisten kautta ja ollut kiinnostunut maailman taloudellisesta tilanteesta, nykyisin teen tätä samaa opintojeni ohella. On hienoa opiskella alaa, johon on intohimoa ja olla aina hereillä vallitsevista talousasioista.

Ennen kuin tulin opiskelemaan Lapin AMKiin, opiskelin Kuusamon Lukiossa. Lukiollamme vieraili pariin otteeseen opiskelijoita Lapin AMKista, joiden kautta sain tietoa Lapin AMKin koulutustarjonnasta. Etelään lähtö ei minua vielä kiinnostanut ja halusin pysyä lähellä kotipaikkakuntaani, joten päädyin opiskelemaan Rovaniemelle. Liiketalouden opinnot valitsin, koska olen aina ollut kiinnostunut talousasioista. Olen myös aikaisemmin työskennellyt asiakaspalvelussa päivittäistavarakaupassa, joten ala oli minulle siltä puolelta jo aiemmin tuttu.

Opiskelu Rovaniemellä on mielekästä, sillä opiskelukaverit ovat mahtavia, luonto, harrastukset ja pohjoinen sijainti ovat sellaisia, jotka saavat oloni tuntumaan kotoisalta. Opiskelupaikkakuntana Rovaniemi tarjoaa rauhaa, mutta silti mielekästä tekemistä muiden kanssa, niin koulussa, kuin vapaa –ajallakin. Opinnot itsessään ovat olleet haastavia, mielenkiintoisia ja inspiroivia.

Ensimmäisen vuoden aikana käsittelimme liiketalouteen liittyviä asioita todella laajasti, opintoihimme kuului esimerkiksi kirjanpitoa, ohjelmistojen käyttämistä, kieliä, markkinointia ja myyntiä, matematiikkaa sekä juridiikkaa. Opinnot olivat suurimmaksi osaksi luentoja ja ryhmätehtäviä, jotka koostuivat milloin mistäkin ratkaisemista vaativasta ongelmasta, jotka olivat työelämälähtöisiä. Ensimmäisen vuoden opintojen aikana hyödynsimme koko vuoden Lapin AMKin virtuaalista oppiympäristöä Napalaaksoa. Mielestäni Napalaakso oli loistava pitkä projekti, jossa pääsi kokeilemaan yrittäjän arkea ja yrityksen pyörittämistä. Se toi hienosti luentojen teorian yhteen käytännön tekemisen kanssa, jolloin oppiminen syventyi entisestään.

Opiskelen tällä hetkellä toista vuotta ja suuntaudun asiakaslähtöiseen palveluliiketoimintaan, tuttavallisemmin sanottuna myyntiin ja markkinointiin. Oikeastaan koko toinen vuosi opiskellaan suuntautumiseen liittyviä opintoja. Olemme työstäneet erilaisia projekteja toimeksiantajayrityksiltä Rovaniemen alueella ja opinnot ovat painottuneet paljon ryhmätyöskentelyyn.

Parhaiten mieleen on jäänyt kurssi toisen vuoden syksyltä, jossa saimme toimeksiannon eräältä paikalliselta vasta –alkaneelta yritykseltä. Tuolloin tehtävänä oli luoda uusi palvelutuote, ideoida ja suunnitella se alusta loppuun ryhmässä. Lopuksi saimme esitellä valmiin palvelumme yrittäjälle ja saimme suoraa palautetta häneltä. Kurssi jäi erityisesti mieleen siksi, että siinä todella näki viimein oman työnsä tuloksen ja oli hienoa päästä esittämään se toimeksiantajalle.

Parasta opinnoissa on ollut erityisesti kiinnostava ympäristö, olen tutustunut täällä aivan mahtaviin tyyppeihin, joiden kanssa on ollut mielekästä tehdä yhteistyötä projektien parissa. Parasta on ollut myös se, että saadaan konkreettisesti tehtyä jotain uutta, siihen annetaan mahdollisuus ja siihen kannustetaan. Koulun ympäristö yleisesti on miellyttävä, tilat eivät ole liian ahtaat ja järjestelyt toimivat melko hyvin, liiketalouden oppimisympäristöt ajavat tehtävänsä hienosti.

Valmistumisen jälkeen voin työskennellä esimerkiksi asiantuntijatehtävissä, markkinointisuunnittelijana, markkinointipäällikkönä, palvelupäällikkönä, asiakkuuspäällikkönä tai projektinjohtajana. Itse aion valmistumisen jälkeen työllistyä alaani vastaaviin työtehtäviin, mutta minua kuitenkin kiinnostaa kokeilla myös erilaisia uravaihtoehtoja, jos siihen tulee mahdollisuutta. Todennäköisesti lähden myös kiertelemään muualle Suomeen ja mahdollisesti jopa ulkomaille.

Opintomme antavat mahtavat eväät työelämään, olen saanut tähän asti mielestäni tarpeellista tietoa ja osaamista, joiden pohjalta voin työelämään siirtyessä lähteä rakentamaan osaamistani eteenpäin. Projekteissa toimeksiantajat ovat olleet yleensä yrityksiä suoraan työelämästä, joten on tarjoutunut paljon mahdollisuuksia verkostoitua heihin ja verkostoitumalla saa hyvin jalkaa työelämään. Suosittelen Lapin AMKia opiskelupaikaksi, sillä opintojen suunnittelu on helppoa ja omaa kehittymistä opintojen aikana on helppoa seurata. Omaa alaani suosittelen, sillä liiketalous on monipuolinen koulutusala, joka tarjoaa todella hyvät valmiudet vaihteleviin työtehtäviin.

- Eveliina Kallunki, tradenomiopiskelija (Rovaniemi)


Ilman liiketaloutta ei maailma pyöri, raha liikkuu joka puolella



tony vuorinen.jpg
Päädyin opiskelemaan Lapin AMKiin Tornioon Keminmaasta, sillä kiinnostava ala löytyi läheltä. Ennen kuin tulin opiskelemaan Lapin AMKiin, valmistuin Keminmaan lukiosta ja vietin sen jälkeen yhden välivuoden ja sitten hain opiskelemaan. Valitsin oman koulutusohjelmani liiketalouden, sillä minua ovat aina kiinnostaneet erilaiset rahoituskanavat, yrittäjyys ja liiketalouden mallit.

Aikaisemmin en ole juurikaan työskennellyt alalla, mutta kokemusta löytyy kuitenkin kioskitöistä, josta rahan käsittely ja kirjanpidon tarkistus ovat tulleet tutuksi. Kun liiketalouden opiskelumahdollisuus sattui vielä löytymään läheltä kotipaikkakuntaa, niin oli selvää, että lähden sitä opiskelemaan. Viihdyn Lapissa ja olen asunut täällä koko ikäni, joten en haikaile pois. Tornio on mielestäni todella hyvä paikka ja täältä löytyy paljon erilaisia aktiviteetteja koulun ulkopuolelta. Kampus itsessään on sopivan pieni ja mikäli opinnoissa tarvitsee apua, on sitä helposti saatavilla.

Opiskelut ovat koostuneet paljon itsenäisistä opinnoista, joten kontaktitunteja ei ole ihan hirveästi ollut. Sen sijaan meillä on ollut todella paljon ryhmätöitä, sillä suurin osa opinnoista koostuu ryhmäprojekteista, esimerkiksi olemme selvittäneet, mikä rahoituskanava olisi oikea uudelle yritykselle x. Opintoihimme on sisältynyt mm. markkinointia, logistiikkaa ja talousmatematiikkaa, jotka liittyvät kaikki monipuolisesti alaamme. Opinnoissa ehdottomasti parasta on ollut yhteishenki, sillä kaikki tulevat toimeen toistensa kanssa ja yhteistyö on sujuvaa niin opiskelijoiden, kuin opettajienkin kanssa vuosikurssista, iästä ja sukupuolesta riippumatta. En ole kokenut, että minulla olisi mitään moitteita opinnoista, opetus on laadukasta ja apua on aina saatavilla tarvittaessa.

Valmistuttuani voin työskennellä erilaisissa liiketalouden työtehtävissä, kuten esimerkiksi pankissa tai vakuutusyhtiössä. Itse aioin valmistuttuani päästä rahoitusalan hommiin. Tulevaa työelämää ajatellen tämä koulutus tarjoaa mahtavat eväät. Opintojen laadukkuus ja painotus siihen, millaiset erilaiset tekijät vaikuttavat työn saantiin auttavat hyvin työllistymisessä. Suosittelisin Lapin AMKia opiskelupaikaksi ehdottomasti yhteishengen takia. Verkostoituminen ei rajoitu ainoastaan yksittäiseen kampukseen, vaan verkostoituminen myös Kemiin ja Rovaniemelle on todella helppoa. Omaa koulutusohjelmaani suosittelen kaikille, sillä se antaa hyvät eväät erittäin laaja –alaisesti, sillä ilman liiketaloutta ei maailma pyöri. Raha liikkuu joka puolella.

- Tony Vuorinen, tradenomiopiskelija (Tornio)


Valtavasti työelämävalmiuksia sekä korvaamattomia muistoja



riia valvimo.JPG
Mielenkiintoni liiketoiminnan kehittämistä ja yrittäjyyttä kohtaan heräsi työskennellessäni huoltamotyöntekijänä Espoossa. Suoritin kaupan esimiehen erikoisammattitutkinnon oppisopimuksella työnantajani palveluksessa vuonna 2014, jonka jälkeen mielenkiintoni ammattikorkeakoulututkintoa kohtaan heräsi. Päätin, että haluan opiskella liiketaloutta.

Haluni kehittää osaamistani ja astua pois omalta mukavuusalueelta sai minut muuttamaan pääkaupunkiseudulta Lappiin vuonna 2015. Päätös muuttaa noin 1000 kilometrin päähän kotiseuduilta ei ollut helppo, mutta se oli paras päätös mitä olen tähän mennessä tehnyt.

Pakkasin siis tavarani ja muutin Kolariin. Työskentelin puoli vuotta Ylläksen talvisissa maisemissa ja kevään tullen muutin tekemään töitä Rovaniemelle ja hain opiskelemaan Lapin ammattikorkeakouluun. Unelmistaan kannattaa pitää kiinni, sillä hain toista kertaa opiskelemaan liiketaloutta ja tällä kertaa se kannatti. Aloitin liiketalouden opintoni syksyllä 2016.

Opiskeluaika on antanut minulle valtavasti työelämävalmiuksia sekä korvaamattomia muistoja. Olen saanut opintojeni aikana olla mukana monessa mielenkiintoisessa projektissa ja työskennellä ihanien ihmisten kanssa. Suoritin ensimmäisen työharjoitteluni kesällä 2017 SantaParkissa markkinoinnin assistenttina. Harjoittelun aikana pääsin syventämään osaamistani erilaisissa markkinoinnin työtehtävissä. Kesä SantaParkissa oli uskomaton. Opin valtavasti uutta ja sain työskennellä todellisten matkailu- ja elämysalan ammattilaisten kanssa.

Syksyllä 2017 suuntauduin opinnoissani asiakaslähtöiseen palveluliiketoimintaan, yksinkertaisemmin sanottuna markkinointiin. Liiketalouden opintoihin on toisena opiskeluvuotena sisältynyt paljon mielenkiintoisia työelämän toimeksiantoja, joihin me opiskelijat olemme ideoineet yhdessä ratkaisuja. Aloitin samana syksynä myös työni osa-aikaisena projektityöntekijänä Lapin ammattikorkeakoulussa. Työni on hallinnoida kehittää liiketalouden virtuaalista oppimisympäristöä Napalaaksoa. Työ on sopinut hyvin yhteen opintojeni kanssa ja olemme kehittäneet oppimisympäristöä myös viidestä opiskelijasta koostuvat projektiryhmän voimin.

Nyt keväällä 2018 aloittelen opinnäytetyöprosessiani, jonka aiheena on asiantuntijan henkilöbrändin kehittäminen. Opinnäytetyön toimeksiantaja on Reddo Partners Oy, Rovaniemellä sijaitseva mainos- ja konsultointitoimisto. Toiveeni on suorittaa opintojeni toinen ja viimeinen harjoittelu Reddo Partnersilla kesällä 2018, minkä jälkeen valmistun Tradenomiksi. Odotan innolla, että valimistuttuani pääsen tarttumaan lappilaisiin elinkeinoelämän haasteisiin uusin silmin ja uutta osaamistani hyödyntäen. Myös opiskeluaikana solmittujen työelämänyhteyksien tärkeys korostuu, kun valmistun ja palaan täysipäiväisesti työelämään.

Jos olet kiinnostunut liiketoiminnan kehittämisestä tai yrittäjyydestä, kuten minä, suosittelen ehdottomasti opiskelupaikaksi Lapin ammattikorkeakoulua. Oma vapaa-aikani Lapissa kuluu kesällä lenkkeillen ja talvella hiihtäen. Täällä voi nauttia kaikista neljästä vuodenajasta. Meillä opiskelijoilla on kaikilla erilaiset opintopolut, joissa otetaan huomioon aikaisemmat koulutukset, työkokemus ja henkilökohtaiset mielenkiinnonkohteet.

- Riia Valvimo, tradenomiopiskelija (Rovaniemi)

Lappiin on hyvä tulla opiskelemaan



Liiketalous Anna Tauriainen11.jpg
Lapin AMKissa opiskeleminen on mukavaa ja motivoivaa. Lappi on ympäristönä kaunis ja täynnä aktiviteetteja. Täältä on myös hyvät kulkuyhteydet muualle Suomeen.

Halusin Lapin AMKiin opiskelemaan monestakin syystä. Siskoni on opiskellut Lapin AMKissa liiketaloutta Torniossa, joten hän kertoi minulle paljon koulusta. Lisäksi halusin hakea pieneen kouluun, sillä on mukavampi opiskella ympäristössä, jossa jokainen opiskelija otetaan huomioon yksilönä. Isommissa kouluissa tämä ei välttämättä olisi mahdollista.

Tornio kiehtoi minua kaupunkina, joten valinta ei ollut vaikea. Saatuani opiskelupaikan Lapin AMKista muutin Taivalkoskelta Tornioon. Mielestäni Lappi on yleisesti ottaen hyvää seutua asua ja Tornio on opiskelukaupunkina pieni, ehkä hieman hiljainen, mutta silti sopivan kokoinen. Juuri tämän vuoksi opiskelu täällä on mukavaa. Suosittelen kyllä Torniota opiskelupaikkakunnaksi muillekin, sillä Tornio on kaunis kaupunki, jossa on paljon eri aktiviteetteja.

Valitsin liiketalouden opinnot, koska ala on aina kiinnostanut minua. Kyseessä on todella monipuolinen ala, joka antaa paljon. Opiskelu on ollut erittäin mielenkiintoista ja monipuolista. Olen oppinut paljon uusia käytännöllisiä asioita. Opintoihin on kuulunut paljon erilaisia kursseja kuten esimerkiksi kieliopintoja sekä tietotekniikan käyttöön ja esiintymistaitoihin liittyviä kursseja. Pääpaino opinnoissa on ollut kuitenkin johtamisessa, taloudessa ja markkinoinnissa. Osa kursseista on ollut luentopainotteisia, mutta laajimmat kurssit ovat olleet lähinnä projektityötä.

Mieleenpainuvin kurssi oli syksyn 2016 Pk-yrityksen brändijohtaminen, sillä kurssin aikana saimme tehdä ryhmätyönä brändisuunnitelman eräälle alueen pienyritykselle. Kurssi oli monipuolinen, sillä saimme vapaat kädet brändin ”parantamiseksi”, ja yrittäjä oli itse kuuntelemassa meidän töidemme lopputulemia. Tästä saimme esimakua brändin suunnittelusta ja parantamisesta sekä yrittäjä sai meiltä hyviä vinkkejä yritykseensä liittyen.

Parasta liiketalouden opinnoissa on ollut juurikin niiden monipuolisuus. Mikään kurssi ei ole edennyt samalla kaavalla, mikä on motivoinut minua ja muita opiskelijoita. Meillä on ollut paljon käytännönläheisiä projekteja ja ryhmätöitä, mutta myös yksilötehtäviä. Opintojen aikana on huomaamattaan oppinut paljon uusia tärkeitä asioita/käytäntöjä työelämää varten. Opinnoissa on ollut suurena apuna myös hyvät opettajat, jotka ovat kannustaneet meitä.

Tornion kampus on ympäristönä helposti lähestyttävä ja ystävällinen. Koulussamme suurin osa opettajista muistaa lähes jokaisen opiskelijan nimen, tuutorit opastavat opiskelijoita ja ryhmäyttävät heidät opintojen alkuvaiheessa. Apua on helppo kysyä taholta kuin taholta. Lapin AMKin oppimisympäristö on monipuolinen. Opiskelijoiden ehdotuksia kursseihin liittyen otetaan hyvin vastaan, pääsemme hyvin vaikuttamaan meihin liittyviin asioihin ja opiskelijoiden ja henkilökunnan välillä on mielestäni hyvä ilmapiiri.

Opinnot ovat antaneet erittäin hyvät eväät työelämää ajatellen. Olemme oppineet niin paljon hyödyllisiä asioita työelämään liittyen, että sitä ei olisi ennen opintoja uskonut. Opintojen aikana on saanut paljon eri käytännön asioihin liittyviä hyviä neuvoja. Olen oppinut mm. esiintymistaitoja, ajattelemaan innovatiivisemmin ja uskomaan enemmän itseeni sekä paljon hyödyllisiä asioita johtamiseen, markkinointiin ja talouteen liittyen. Suosittelen Lapin AMKia opiskelupaikaksi, sillä tämä on hyvä ja monipuolinen koulu. Lisäksi täällä on laaja koulutustarjonta.


- Anna Tauriainen, tradenomiopiskelija (Tornio)



Rovaniemi viehättää kaupunkina



Joona Jauhiainen.JPG
Opiskelen tällä hetkellä toista vuotta Lapin AMKissa tradenomiksi liiketalouden koulutusohjelmassa. Muutin opintojeni perässä Kokkolasta vanhaan kotikaupunkiini Rovaniemelle. Halusin opiskelemaan Lapin AMKiin, koska tiesin Lapin olevan oma paikkani. Työskentelin ennen opintojen alkua kaupan alalla sekä myyntityön parissa ja mietin, mikä olisi oma alani. Yksi syy korkeakouluopintoihin hakeutumisessa oli myös se, että halusin korottaa omaa tutkintotasoani ylioppilastutkinnosta.

Olen kasvanut täällä Rovaniemellä ja ihastunut kaupunkiin. Rovaniemi on opiskelupaikkakuntana viihtyisä ja opiskelijaelämä näkyykin katukuvassa opiskelijaporukoiden liikkuessa haalareissaan kaupungilla. Vaikka opiskelijoita onkin Rovaniemellä paljon, asuntoja on silti mielestäni hyvin saatavilla. Rovaniemellä on myös kunnon talvi, ja sitä myötä loistavat harrastusmahdollisuudet esimerkiksi talviurheilun puolelta. Mielestäni myös muut palvelut ovat hyvässä kunnossa.


Olen päässyt liiketalouden opintojeni aikana kehittämään itseäni poistumalla omalta mukavuusalueeltani. Olen suuntautunut opinnoissani taloushallintoon, ja valitsinkin kyseisen suuntautumisen juuri siitä syystä, että siihen liittyvät taidot eivät olleet minulle niin tuttuja. Ensimmäisenä opintovuotena pyöritimme omia opintoyrityksiä virtuaaliympäristössä, ja pääsimme sitä kautta harjoittelemaan taloushallinnon oikeita työtehtäviä esimerkiksi yrityksen kirjanpitoa, palkanmaksua ja yrityksen veroilmoituksia. Opintomme ovat sisältäneet taloushallinnon ohella myös juridiikkaa.


Yksi mieleenpainuvista kursseista viime keväänä sisälsi Yrittäjyys tutuksi –tapahtuman järjestämisen, jossa pääsimme käytännössä harjoittelemaan projektijohtamista. Saimmekin kyseisen projektin myötä tälle keväälle upean mahdollisuuden lähteä Hollantiin kouluttamaan paikalliseen korkeakouluun projektijohtamista muutaman luokkakaverin kanssa. Myös vertaisohjauksen ja yhteisövaikuttamisen kurssi on jäänyt minulle erityisesti mieleen, koska sain olla tekemisessä monien eri ihmisten kanssa ja tekemään monipuolisia tuutorointiin liittyviä tehtäviä, esimerkiksi kouluttamaan tulevia tuutoreitamme.


Opinnoissani on parasta se, että tunnen vihdoin olevani omalla alalla ja näen uusia mahdollisuuksia tulevaisuuden työelämässäni. Lapin AMKissa on ihmisiä ympäri maailmaa, ja on hienoa päästä tekemään töitä erilaisten ihmisten kanssa. Liiketalouden opinnot antavat mielestäni hyvät eväät tulevaisuuden työelämää varten. Lapin AMKin liiketalouden opinnot pohjustavat erityisesti Lapin alueen työelämässä vaadittavia taitoja, ja vastaavat siten myös samalla tämän alueen työelämän tarpeisiin, mikä on mielestäni hyvä asia. Voisin nähdä itseni tulevaisuudessa mahdollisesti pankkialan työtehtävissä. Olen toki valmis muuttamaan työn perässä, mutta jäisin mielelläni myös Lappiin.

- Joona Jauhiainen, tradenomiopiskelija (Rovaniemi)




Tradenomin opinnot ovat sopineet minulle kuin nenä päähän



TeemuSara1filtteri.jpg
Haaveenani on päästä työskentelemään ulkomaille markkinoinnin pariin ja Lapin AMK tarjoaa hyvät valmiudet lähteä niin vaihtoon kuin harjoitteluunkin ulkomaille. Jokainen voi valita itse millaisiin asioihin opintojen aikana vahvemmin perehtyy ja koulutuksesta voi saada hyvin omien urasuunnitelmiensa näköisen.

Tradenomikoulutukseen hakeutuminen tuntui minusta varsin luontevalta vaihtoehdolta. Aikaisemmassa elämässäni on tullut pyörittyä niin toreilla kuin kaupoissa myyjän hommissa, joten sieltä uskon omien vuorovaikutustaitojeni kumpuavan. Yrittäjien poika kerta olen, niin sitä kautta uskoisin saaneeni tähän sopivan työskentelyasenteen, joka on kantanut hedelmää nykyisissä opinnoissani. Lähdin opiskelemaan alaa, jotta pystyisin kehittämään omia vahvuuksiani ja sen kautta lopulta luomaan uran itselleni.

Lapin AMKiin päädyin opiskelemaan tärkeimpänä syynä sen pohjoisen sijainnin takia. En halunnut vielä muuttaa suurelle paikkakunnalle ja sopivasti niin Torniosta, kuin Rovaniemeltä löytyi minua suuresti kiinnostavia koulutusohjelmia. Lopulta sitten päädyinkin Tornioon ja tällä hetkellä opinnot jatkuvat oman yrityksen pyörittämisessä Liikeakatemiassa.

Olen alkujaan kotoisin Ylläkseltä ja oma rakkauteni Lappia kohtaan piti hyvin huolen, että etelään ei tule vielä lähdettyä opiskelemaan. Tornio on opiskelupaikkana hyvin rauhallinen ja pienen kampuksen etuihin kuuluukin mahdollisuudet toimia läheisesti muiden koulutusalojen kanssa. Opiskelijoihin pääsee helposti tutustumaan, jos omaa mielenkiintoa vain löytyy ja on tässä sitten parin vuoden aikana onnistunut saamaankin aivan uskomattoman kaveriporukan niin suomalaisista kuin ulkomaalaisista opiskelijoista.

Pienessä kampuksessa opetus on hyvin henkilökohtaista ja apua saa helposti henkilökunnalta pyydettäessä. Pienet luokkakoot taas takaavat, että miltei kaikki opettajat tuntevat opiskelijat nimeltä, joka helpottaa myös yhteistä työskentelyä paljon. Parhaisiin puoliin Torniossa myös kuuluu tuutorien ja opiskelijayhdistyksien aktiivisuus, jonka kautta tekemistä kyllä löytyy, jos alkaa pelkkä normaali opiskelijaelämä tympäisemään. Muuta aktiviteettiä löytyy myös erilaisten liikuntamahdollisuuksien puolesta ja niitähän paikkakunnalla löytyy runsaasti niin sählystä kamppailulajeihin, kunhan vaan omaa mielenkiintoa on, niin tekemistä kyllä löytyy.

Tradenomin opinnot ovat sopineet minulle kuin nenä päähän. Minulle kävi henkilökohtaisesti aivan uskomaton tuuri, että kyseiset opinnot alkoivat heti alusta alkaen tuntumaan siltä, että tämä on minun juttu ja tässä olen hyvä. Opiskelu on ollut mieleistä eikä suurempia ongelmia ole päässyt syntymään. Opinnot ovat koostuneet liiketalouden perusopinnoista. Markkinointia ja brändäystä käsitellään nykyiseen aikaan sopivasti, jonka perusteella on hyvä lopulta lähteä kartuttamaan omaa osaamistaan niistä osioista, jotka kiinnostavat enemmän. Henkilöstöosaamisessa opiskellaan erilaisia työpaikanrooleja ja siellä toimimista. Kieliä ja matematiikkaa opiskellaan koulutusalaan sopivalla tavalla, joita voi sitten omiin opintoihinsa oman halunsa mukaisesti sisällyttää enemmänkin. Omaa kielipäätä pääsee myös kartuttamaan olemalla yhteydessä koulussamme opiskeleviin ulkomaalaisiin opiskelijoihin. Ainakin itse olen oppinut heidän kauttaan todella paljon. Yleisesti opinnoissa toimitaan ryhmissä paljon, josta itse ainakin olen pitänyt. Porukassa työskennellessä voi tulla hyvinkin yllätyksenä, millaisia loistoideoita voikaan saada aikaiseksi, kunhan hieman saa kavereilta mietintäapua.

Ensimmäisenä vuotena suoritettavat kurssit kulkivat hyvin pitkälti käsi kädessä perustettavan Napalaakso yrityksen toiminnan kanssa. Tunneilla siis opetettiin ensin asiat, joita tullaan sitten toteuttamaan Napalaaksossa. Napalaaksossa opiskelijat ensiksi kehittelevät liikeidean ja siihen sopivaa yritystoimintaa, jonka jälkeen lopulta useiden vaiheiden jälkeen pääsevät tekemään kauppaa toisten Napalaakso yritysten kanssa. Käytännönläheinenkin oppimistapa oli ainakin itselleni hyvin mieleistä, sillä tuli sellainen fiilis, että nyt harjoitellaan oikealla työpaikalla toimimista. Koulutukseen sisältyy myös useita muitakin projekteja, kuten messujen järjestämistä ja markkinointi projekteja. Paljon pääsee tekemään konkreettisia asioita, etenkin jos lähtee opiskelijayhdistyksiin mukaan. Ainakin itse voin kyseisiä toimia suositella hyvin lämpimästi.

Haaveenani on päästä työskentelemään ulkomaille markkinoinnin pariin ja Lapin AMK tarjoaa hyvät valmiudet lähteä niin vaihtoon kuin harjoitteluunkin ulkomaille. Jokainen voi valita itse millaisiin asioihin opintojen aikana vahvemmin perehtyy ja koulutuksesta voi saada hyvin omien urasuunnitelmiensa näköisen erilaisista valinnaisista ja suuntautumisvaihtoehdoista johtuen. Jos on sellainen olo, että haluat opiskella käytännönläheisesti liiketaloutta ja päästä jo opintojen aikana pikkuhiljaa sisälle siihen mitä työelämä voisi näillä opinnoilla tarjota, niin suosittelen lämpimästi Lapin AMKin tradenomin opintoja.

-Teemu Sara, tradenomiopiskelija (Tornio)

Tradenomikoulutus tarjoaa useita uramahdollisuuksia



Olen aina ollut kiinnostunut taloudesta, mutta kiinnostus lähteä opiskelemaan alaa syttyi, kun ryhdyin opiskelemaan merkonomiksi. Huomasin ensimmäisen opintovuoteni aikana, että hallitsin asiakokonaisuudet jo oman kiinnostukseni kautta. Päätin hakeutua opiskelemaan ammattikorkeakouluun saadakseni laaja-alaisempaa opetusta alasta.

Haastattelukuva tuomas porkka (liiketalous).jpgLapin AMKin valitsin siitä syystä, että se vaikutti minusta sopivimmalta koululta minulle. Suuntautumisvaihtoehdot olivat minulle mielekkäät ja kuulin opetuksen olevan hyvällä tasolla. Alueena Tornio oli minulle sopivin paikka opiskella sen keskeisen sijainnin ansiosta.

Valintakokeet olivat aineiston pohjalta vastaamista sekä muutama matemaattinen tehtävä. Tehtäviin tuli vastata menemällä nopeaa asiaan ja siten että vastaa selkeästi kysyttyyn kysymykseen. Valmistautuminen kannattaa aloittaa mahdollisimman aikaisin lukemalla aluetta läpi ja pyrkimällä ymmärtämään lukemansa, pyrkiä hahmottamaan kokonaisuus ja sen jälkeen yksityiskohdat. Matematiikka tuli minulta selkärangasta lukiossa saadun opetuksen kautta, mutta mikäli kokee olevansa huono matematiikassa, ei todellakaan ole haitaksi perehtyä aiempien kokeiden tehtäviin, Tuomas kertoo.

Tärkeintä valintakokeisiin valmistautumisessa on lukeminen, mielenkiinto sekä halu menestyä. Uutta hakijaa neuvoisin käyttämään aikaa valmistautumiseen. Mitä enemmän aikaa opiskeluun laittaa, sitä enemmän siitä saa irti.

Opintojen aloittaminen oli mukavaa. Koin heti ensimmäisistä päivistä alkaen olevani oikeassa paikassa. Tutustuminen tapahtui tuutorien avustuksella, mutta suurin työ jää itselle. Itse pyrin puhumaan vain mahdollisimman monen ihmisen kanssa ja löytämään uusia kavereita. Alaan ja kouluun tutustuminen tapahtui ensimmäisten koulupäivien aikana erilaisten esittelyjen kautta. Ensimmäisinä päivinä tutustuimme kouluun ja koulutusalaan sekä jakauduimme kahteen ryhmään. Seuraavina päivinä kävimme läpi opintoja tukevat palvelut, koulun käytännöt ja säännökset. Mukavinta opintojen aloittamisessa oli uusiin ihmisiin tutustuminen.

Muutin Tornioon miltein samanlaisesta kaupungista Raahesta. Tornio o rauhallinen paikka missä ei paljon höntyillä. Tekemistä saa olla paljon kehittämässä itse, mutta kyllä ihmiset sitte myös helposti innostuu lähtemään mukaan. Koska olemme pieni kampus, niin yhteistyö muiden alojen kanssa on vahvaa ja kavereita löytyy helposti muilta opintoaloilta. Koulussa taas miltein kaikki opiskelija ja opettajat tuntevat toisensa ja saat ohjeistusta ja apua helposti.  Torniosta on hyvät yhteydet kulkea miltein minne tahansa ja paljon reissuja järjestetäänkin opiskelija yhdistyksen puolesta. Yhteistyö on isossa roolissa, joten paljon erilaisia mahdollisuuksia on tarjolla, jos niistä ottaa kiinni!

- Opiskelu on ollut minulle mielekästä. Välillä tulee jaksoja jolloin on paljon tekemistä, joten arki on toiminnan täytteistä. Opinnot ovat olleet hyvä kokonaisuus ja selkeä kuva alasta ja sen erilaisista mahdollisuuksista on hahmottunut, kertoo Tuomas.

Kurssit ovat olleet liiketalouden perusopintoja. Kansantaloutta jossa perehdytään yhteiskunnallisiin asioihin. Markkinointia jossa perehdytään markkinoinnin perusasioihin. Henkilöstöosaamista missä tutkitaan erilaisia työyhteisön rooleja ja niihin vaikuttavia tekijöitä. Lisäksi opiskelemme kieliä ja matematiikkaa soveltaen niitä alaamme sopiviksi. Opiskelut suoritetaan pitkälle kursseina joilta saatua tietoa sovelletaan harjoitusyrityksessä. Ensimmäisen vuoden opinnot on siis sitoutettu osittain Napalaaksoon missä opiskelijat perustavat oman yrityksen ja tekevät kauppaa vastaavien ensimmäisen vuoden opiskelijoiden perustamien yritysten kanssa.

Ensimmäisen vuoden aikana järjestetään opintoihin liittyen kaksi suurempaa tapahtumaa. Messut Torniossa sekä yritystreffit, jossa esitellään oma Napalaakso yritys. Erilaisia tapahtumia on mahdollista päästä järjestämään olemalla aktiivinen opiskelija ja hakeutumalla mukaan opiskelijayhdistykseen.

- Minulle haastavinta opinnossani ovat olleet jotkin yksittäiset aineet, mutta mitään ylitsepääsemätöntä haastetta en ole kohdannut. Mukavinta taas on ollut yhdistystoiminta ja ryhmätyöskentely. Ryhmätehtäviä on paljon ja kun ryhmässä toimimisessa pääsee kunnolla jyvälle, on oppiminen helppoa ja mielekästä, kertoo Tuomas.

Lapin AMK omaa hyvän yhteishengen ja tarjoaa vakaan ympäristön opiskella. Oppimista tuetaan ja apua saa aina kun sitä pyytää. Lapin AMK tarjoaa hyvät suuntautumis- ja etenemismahdollisuudet opiskelijalle! Opinnot antavat hyvät valmiudet toimia vaihtelevissa tehtävissä. Uramahdollisuuksia on todella useita ja on henkilöstä itsestä kiinni mitä haluaa tehdä ammatikseen koulutuksen saatuaan.  

- Tuomas Porkka, tradenomiopiskelija, Tornio



Viestinnän harjoittelijat suosittelevat tradenomiopintoja



Olemme kolmannen vuoden tradenomiopiskelijoita ja olemme molemmat käyneet merkonomikoulutuksen ennen Lapin AMKiin tuloa, joten tradenomiopinnot olivat luonteva jatkumo opiskelulle.

Miia & Jani.jpg - Aloitin opintoni kuitenkin ensin kotipaikkakunnallani Lappeenrannassa, mutta suuntautumisvaihtoehto siellä ei kuitenkaan miellyttänyt ja opiskelu motivaatio alkoi laskea. Tämän vuoksi parempia vaihtoehtoja etsiessäni, päädyin lopulta jatkamaan opintojani Lapin AMKiin, sillä Rovaniemi oli suhteellisen samankokoinen kaupunki kuin Lappeenranta ja muutenkin pieni etäisyys kotiseudulle tuntui kivalta vaihtelulta. Jatkoin opintojani Rovaniemellä suoraan toiselta luokalta, jolla Miiakin jo oli vuoden opintojen jälkeen, kertoo Jani.

- Minä puolestani olen alun perin kotoisin Kemijärveltä, mutta olen muuttanut Rovaniemelle jo pikku tyttönä, joten enköhän voi itseni luokitella jo ihan rovaniemeläiseksi. Itse kävin tosiaan ammattikoulun täällä Rovaniemellä ja pääsin heti sen jälkeen jatkamaan alan opintoja tänne Lapin AMKiin.

Suuntautumisvaihtoehtoina täällä Rovaniemen kampuksella on markkinointi ja taloushallinto, joista molemmat päädyimme valitsemaan markkinoinnin. Tällä hetkellä suoritamme molemmat opintoihin kuuluvaa syventävää harjoittelua Lapin AMKin viestintäpalveluissa ja opinnot alkavat muutenkin olemaan jo loppusuoralla.

Opinnot ovat paljolti koostuneet erinäisistä ryhmätöistä sekä projekteista. Tenttejä meillä on ollut melko vähän. Mielestämme tämä on ollut hyvä asia, sillä pidämme molemmat enemmän porukassa työskentelystä kuin itsenäisestä pänttäämisestä. Suurena plussana opinnoissa on ollut joustavuus, sillä opintoja on saanut pitkälti suunnitella ja toteuttaa haluamallaan tavalla. Tämä on mahdollistanut muun muassa opintojen suorittamisen nopeammalla aikataululla.

- Itse olen nopeuttanut valmistumistani puolella vuodella, eli valmistun tradenomiksi jo tulevana kesänä kolmen vuoden opintojen jälkeen. Jo ensimmäisenä vuonna aloin käymään toisen vuosikurssin opintoja, sillä osan ensimmäisen vuoden opinnoista sain hyväksi luettua merkonomi taustani ansiosta. Ja en halunnut, että lukujärjestykseen jää ”turhaa luppoaikaa”, kertoo Miia.

Tradenomikoulutus on todella laaja-alainen ja se antaa hyvät valmiudet työskennellä useissa eri tehtävissä. Tradenomina voi työskennellä muun muassa erilaisissa alan asiantuntija- ja johtotehtävissä tai vaikka itsenäisenä yrittäjänä.

- Itse haluaisin valmistumiseni jälkeen työllistyä johonkin kaupan-alan vastuu- tai asiantuntijatehtäviin, myös mahdolliset jatko-opinnot voivat olla vielä joskus ajankohtaisia, kertoo Jani.

- Omien urasuunnitelmien suhteen olen hyvin avoin, sillä en sen tarkemmin vielä tiedä mitä haluaisin valmistumisen jälkeen tehdä, jatko-opiskelutkin ovat olleet mielessä. Lappiin aioin kuitenkin ehdottomasti jäädä ja haaveena olisi jopa oman yrityksen perustaminen jossain vaiheessa, kertoo Miia.

Suosittelisimme tradenomiopintoja myös muille alan monipuolisuuden vuoksi, sillä koulutus antaa erittäin hyvän pohjan tulevalle työelämälle. Koulutuksen jälkeen on myös hyvät mahdollisuudet jatkaa opintojaan ylempiin tutkintoihin kuten esimerkiksi maisteriopintoihin tai YAMKiin. Liike-elämätaidot ovat kehittyneet opintojen aikana ja myöskin verkostoituminen opintojen aikana on ollut mahdollista alan yritysten kanssa.

- Varsinkin nyt harjoittelun aikana on ollut mahtavaa huomata kuinka kursseilla teoriassa opittuja asioita on ollut mahdollisuus hyödyntää käytännössä ja samalla päässyt myös kehittämään omaa ammattitaitoa. Itse olen harjoittelussa oppinut valtavasti uusia asioita ja päässyt toteuttamaan itseäni, joka on osaltaan myös vahvistanut tunnetta että olen oikealla alalla ja tätä haluan tehdä työkseni, kertoo Miia.

Olen kokenut, että Rovaniemi on mukava ja opiskelijaystävällinen kaupunki. Välimatkat ovat oppilaitosten ja keskustan välillä sen verran lyhyet, että pyörä riittää kulkuvälineeksi vallan mainiosti. Lisäksi asuntojen vuokrat ovat täällä kohtuulliset ja kaikki tarvittavat palvelutkin löytyvät melko läheltä, kertoo Jani.

 

- Miia Salminen & Jani Timperi, tradenomiopiskelijat



Edellinen 1 2 3Seuraava

Urheilu-uran ja ammattikorkeakouluopintojen yhdistäminen monimuotototeutuksen avulla



Kuva Juliette Kempistä
Opiskelu oli mielenkiintoista ja opetusmetodit auttoivat kohti todellista työarkea.

Urheilu-urani eteni jo lukion aikana ammattilaiseksi ulkomaille, joka sulki melko monta ovea suorittaa korkeakoulututkinto normaaliin tapaan päivätoteutuksena. Muutin nuorella iällä ulkomaille pelaamaan jalkapalloa, mutta muutama vuosi pelkkää jalkapalloa sai minut ikävöimään opiskelua ja päädyin merkonomiopintojen kautta Rovaniemelle monimuoto-toteutuksena suunniteltuun tradenomitutkintoon.

Hain tradenomitutkintoon, sillä se antaa laajan mahdollisuuden työskennellä erilaisissa ympäristöissä ja rooleissa.

Opintoni alkoivat keväällä verkkototeutuksena. Tässä vaiheessa asuin Englannissa, joten minulla ei ollut mahdollisuutta olla paikan päällä opiskelemassa. Halusin kuitenkin opiskella suomeksi ja saada suomalaisen korkeakoulututkinnon, joten monimuoto-opiskelu oli minulle täydellinen paketti.

Kevään ryhmämme keskittyi opinnoissa riskienhallintaan, joka mielestäni oli mielenkiintoista ja hiukan erilaista, mitä yleensä tradenomiopintojen suuntautuminen. Tämä suuntautumisvaihtoehto oli myös yksi syy sille, miksi hain Lapin ammattikorkeakouluun.

Opinnot alkoivat vauhdilla ja ammattiurheilijana minulla on päivisin aikaa hieman enemmän, sillä työpäivät ovat lyhyempiä mitä normaalissa arkityössä. Näin ollen pystyin ottamaan jaksoille muutaman ekstrakurssin ja nopeuttamaan opintojen suorittamista. Opintojen suorittaminen nopeutui entisestään, kun korona sulki Englannin liigojen kentät, ja tulin Suomeen muutamaksi kuukaudeksi. Tänä aikana pystyin keskittymään täysillä opiskeluun, joka vauhditti entisestään opiskelutahtiani.

Kesäopintoina suoritin myös muutosjohtamisen diplomin CampusOnlinen kautta, johon kuului 30 op erilaisia johtamisen kursseja, jotka sitten lisättiin opintosuorituksiini vapaaehtoisina opintoina.

Edellinen pikakelaus opinnoistani saa ehkä näyttämään sen siltä, että urheilu ja opiskelu on helppo yhdistää, mutta aina se ei sitä kuitenkaan ole. Monimuotototeutus oli itselleni ainut vaihtoehto tehdä korkeakoulututkinto, ja verkkoympäristö teki omasta opiskelustani helpompaa. En päässyt monellekaan verkkoluennolle paikalle, sillä aikaero ja omat harjoitteluajat sekä maajoukkueleirit eivät antaneet periksi. Katsoin luennot jälkikäteen nauhoituksilta sekä opintojaksot olivat toteutettu niin, että niitä pystyi tekemään helposti oman työn ohessa. Opiskelu ei ollut vain yksin koneella istumista ja esseiden tekemistä, vaan suurin osa kursseista oli projektitöitä ryhmien kesken. Ryhmän kesken teimme paljon tehtäviä yhdessä Teamsin välityksellä sekä autoimme ja tuimme toisiamme, jos jokin tehtävä tuntui vaikealta. Oli hauska huomata, että verkossa toteutetussa ympäristössä voi kuitenkin luoda ryhmiä ja yhteishenkeä, vaikkei nähtäisikään kasvotusten.

Opiskeluaikani kesti kaksi vuotta ja tämäkin aika tuntui menevän hujauksessa. Opiskelu oli mielenkiintoista ja opetusmetodit auttoivat kohti todellista työarkea. Suuntaavien opintojen opintojaksot olivat projektitöitä oikeille yrityksille, mikä auttoi ymmärtämään paremmin sen, mitä ja miksi asioita tehdään niin kuin tehdään. Varsinkin tämä motivoi minua oppimaan vielä enemmän asioista ja tuntui, että olin valmis hyppäämään työelämään, kun opintoni olivat ohi.

Valmistumisen jälkeen olen edelleen ammattiurheilijana Ruotsissa, sekä päätin jatkaa työntekoa yritykselle, johon tein opintojeni aikana työharjoittelun. Työnteko on todella hyvä vastapaino urheilulle ja tämä on saanut minut innostumaan niin työnteosta kuin urheilustakin taas ihan eri tavalla.

Liiketalouden koulutus on todella monipuolinen ja sen avulla monet ovet ovat auki tulevaisuudelle. Tutkinnon suorittamisen jälkeen on hyvät eväät mennä suoraan työmaailmaan, mutta on myös paljon mahdollisuuksia jatkaa opiskelua ylemmässä ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa. Suosittelenkin lämpimästi liiketalouden koulutusta sekä opiskelua Lapin ammattikorkeakoulussa!

- Juliette Kemppi, tradenomi




Monimuoto-opinnot mahdollistivat opiskelun kaikissa elämäntilanteissa



Mia-Marian kuva
Opintojen alkupuolella aloin odottaa ensimmäistä lastani, ja viimeiset kurssit sekä opinnäytetyö tuli suoritettua pääasiassa nuoren miehenalun päiväunien aikana. Monimuoto-opintojen luennot olivat ilta-aikaan ja ne oli mahdollista katsoa myös tallenteena jälkikäteen, mikä helpotti opiskelua pienen lapsen kanssa huomattavasti.

Lukio-opintojen jälkeen minulla oli kaksi vaihtoehtoa jatkokoulutuksen suhteen, joko liiketalouden ja hallinnon opinnot tai luonnonvara-alan opinnot. Silloin luonnonvara-ala vei voiton ja valmistuin vuonna 2015 Lapin ammattikorkeakoulusta metsätalousinsinööriksi. Valmistumisen jälkeen työskentelin kaupungilla teknisissä palveluissa kausiluontoisesti viheralueiden ja puistometsien kunnossapito- ja työnjohtotehtävissä, mutta koko ajan mielessä painoi ajatus olisiko sittenkin pitänyt hakea opiskelemaan liiketaloutta.


Kahden polvileikkauksen jälkeen vuonna 2019 tajusin, että työkyvyn säilymisen kannalta olisi järkevää hakeutua niin sanottuihin toimistohommiin ja huomasin Lapin ammattikorkeakoulussa olevan mahdollisuus tradenomiopintoihin avoimen ammattikorkeakoulun polkuopintojen kautta. Niinpä vuoden 2020 alusta aloitin tradenomiopinnot avoimen ammattikorkeakoulun kautta monimuoto-opiskelijana saaden ikään kuin kaksi kärpästä yhdellä iskulla: terveyden ja työkyvyn kannalta paremman sekä toisaalta sen kouluaikojen alkuperäisen unelma-ammatin! Avoimen ammattikorkeakoulun polkuopintojen pisterajan täytyttyä siirryin loppuopintojen ajaksi varsinaiseksi korkeakouluopiskelijaksi monimuoto-opintoihin. Hieno systeemi, joka mahdollistaa korkeakouluopinnot, vaikka yhteishaku olisi mennyt ohi tai sitä kautta ei olisi tullut valituksi!

Avoimen ammattikorkeakoulun polkuopintojen pisterajan täytyttyä siirryin loppuopintojen ajaksi varsinaiseksi korkeakouluopiskelijaksi monimuoto-opintoihin. Hieno systeemi, joka mahdollistaa korkeakouluopinnot, vaikka yhteishaku olisi mennyt ohi tai sitä kautta ei olisi tullut valituksi!

Aikaisemmat korkeakouluopinnot Lapin ammattikorkeakoulussa mahdollistivat kaksien suuntautumisopintojen suorittamisen ja valmistumisen reilussa kahdessa vuodessa, sillä perusopinnoista suurin osa oli hyödynnettävissä metsätalousinsinööriopinnoista. Suoritin tradenomiopintojen aikana riskienhallinnan sekä talousosaamisen opinnot, ja etenkin työelämää ajatellen niistä muodostui mahtava kombinaatio. Opintojen alkupuolella aloin odottaa ensimmäistä lastani, ja viimeiset kurssit sekä opinnäytetyö tuli suoritettua pääasiassa nuoren miehenalun päiväunien aikana. Monimuoto-opintojen luennot olivat ilta-aikaan ja ne oli mahdollista katsoa myös tallenteena jälkikäteen, mikä helpotti opiskelua pienen lapsen kanssa huomattavasti. Moni voi ajatella, että kiireisen lapsiarjen keskellä opiskelu on lähes mahdoton tehtävä, mutta lähellä arvosanaa 5 hipova keskiarvo ja korkein mahdollinen arvosana opinnäytetyöstä ovat todiste siitä, että kun motivaatio ja ympäröivien henkilöiden tuki on kohdallaan niin kaikki on mahdollista!


Työharjoittelun suoritin keväällä 2022 samassa paikassa, missä työskentelin kausityöntekijänä. Siirryin kenttätyöstä ja tiiminvetotehtävistä ylemmän esimiehen alaisuuteen tutustumaan paremmin työnjohdon tehtäviin sekä yleisesti kaupungin hallintoon. Sain kokemusta palkkahallinnosta, hankintojen kilpailutuksesta, laskutuksesta, kunnallishallinnon asiakirjojen laadinnasta sekä yleisesti esimiestyöstä. Lisäksi pääsin hyödyntämään riskienhallinnan opintoja pelastussuunnitelman laadinnassa sekä turvallisuusasiakirjojen päivittämisessä. Opinnäytetyönä tein riskianalyysin samaiselle kaupungin teknisten palveluiden osastolle.


Harjoittelun jälkeen olen jatkanut esimiestehtävissä, joissa minun on määrä työskennellä heinäkuun 2022 lopulle. Harjoittelu- ja opinnäytetyöprosessin ollessa vielä kesken, hain tulevan tradenomin tittelin ja harjoittelussa sekä esimiestehtävissä saamani kunnallishallinnon kokemuksen pohjalta naapurikuntaan hallintosihteerin virkaan, johon minut myös valittiin. Vasta huomenna on virallinen valmistujaispäiväni ja työskentelen jo nyt tällä hetkellä noin 40 henkilön esimiehenä ja elokuusta alkaen minulla on ”vakivirka” odottamassa, joten on kai oikeutettua sanoa jo kliseeksi muodostunut lause: opiskelu kannattaa aina!

- Mia-Maria Alkku - 




Verkko-opinnot mahdollistavat alan vaihdon



Opiskelijakertomus Veronika Koskinen 2021 420x200.png
Valmistuin ensimmäiseen AMK-tutkintooni vuonna 2017. Tehtyäni saman alan hommia vuodesta 2013, totesin, että haluan enemmän. Haluan mahdollisuuden kehittyä ja edetä, haluan että työni on siisti ja voin pukeutua mieleni mukaan, haluan olla luova ja tienata hyvin. Minulla on ollut aina kiinnostusta liiketalouteen, joten pohdittuani asian uraohjauspsykologin kanssa - päätin kokeilla. Toki jo ennen koulun hakemista opiskelin itsenäisesti sijoitustoimintaa sekä some-markkinointia.

Valitsin liiketalouden, koska tunnen vetoa markkinointiin ja johtamiseen. Otan helposti vastuuroolin tiimissä ja se tuntuu luonnolliselta. Olen aikaisemmin tehnyt töitä kaupan alalla ja nyt teen some-markkinointia omalla yritysnimellä (toki toistaiseksi vielä kavereille ja tutuille).

Asuin Helsingissä verkko-opintojeni alettua ja vietin viime kevätlukukauden Yhdysvalloissa vaihdossa. Hain Lapin AMKiin juuri Rovaniemen kampukselle suorittamaan tutkintoani verkko-opintoina, koska rakastan vaeltamista ja lumilautailua. Suunnitelmissani on vierailu kampukselle. Lapissa ihmiset ovat mukavia ja maisemat kauniita eikä ole turhaa vilinää, joka veisi keskittymisen opiskeluista muualle.

Rakastan opiskelua, nautin koulusta ja siitä, että saan uusia taitoja ja tietoja. Omia haasteita on kyllä tuonut se, että opiskelen kokonaan verkossa. Pidän itse asiassa siitä, etten ole sidottu yhteen paikkaan. Suoritan todennäköisesti opintoni kahdessa vuodessa, vuodessa sain kerättyä yli 120 opintopistettä tehden samaan aikaan töitä kokoaikaisesti. Toisena opiskeluvuotenani tein vaihto-opintojani Yhdysvalloissa ja toivon saavani harjoittelupaikan tulevalle syksylle.

Opinnoissani on tähän asti pakollisia kursseja ja näiden lisäksi valinnaisia. Muutaman kurssin suoritin CampusOnlinen kautta. Olemme opiskelleet mm. palkkalaskentaa ja talouslaskuja sellaisessa ohjelmassa, jossa niitä oikeasti lasketaan työelämässä. Opiskeluni ovat koostuneet luennoista, projekteista ja niiden esittelyistä, ryhmätöistä, käytännönharjoituksista ja laskutehtävistä. Olemme nauhoittaneet videoita ja esityksiä, perustaneet yrityksiä ja arvioineet liiketoiminnan riskejä. Pidin erityisen paljon sijoitustoiminta kurssista, innovaatiot ja yrittäjyys kurssista, palkanlaskennasta sekä oman asiantuntijabrändin kehittämisen kurssista.

Moodle on erittäin kätevä ja siitä on helppo seurata, onko tulossa joitakin palautettavia tehtäviä. Moodlesta on helppo löytää nauhoitettuja luentoja, luentomateriaaleja, tehtävänantoja sekä tehtävien palautuskansoita. Meillä on ollut työelämän edustajia mukana opinnoissa ja vierailemassa. Yhdessä kurssissa meidän piti haastatella yrittäjiä.

Mielestäni on parasta, kun koulussa saa opittua uusia taitoja ja haluan ehdottomasti kehittyä uudessa alassani. Lisäksi, kun opiskelen verkossa, niin voin ajoittaa opiskeluni joustavasti. Voin esimerkiksi katsoa luennot mistä päin maailmaa vain.

Minulla ei ole tarkkaa urasuunnitelmaa valmistumisen jälkeen. Haluan saada lisää kokemusta markkinoinnissa ja työskennellä sen parissa. Haluaisin saada maisterin paperit johtamisesta ja työllistyä johtotehtäviin tulevaisuudessa. Epäilen suuresti, että teen töitä etänä, joten on hyvin mahdollista, että minua löytää talvisin Lapista. Kannattaa ehdottomasti harkita Lapin ammattikorkeakouluun hakemista, sillä se antaa erityisen hyvät valmiudet työelämään.

Kolme hyvää syytä opiskella Lapin AMKissa:

1.) Neuvokkaat opettajat

2.) Laaja kurssivalikoima

3.) Rento meininki

Veronika Koskinen, tradenomiopiskelija (Rovaniemi)

 



Tutkinto Australiasta käsin Tornioon



Opiskelijatarina nostopalikka 420x200.png
Olen valmistunut aiemmin lukiosta ja päädyin hakemaan Lapin AMKiin kun selailin tutkintoja, jotka voisi suorittaa kokonaan verkossa. Valitsin tradenomin koulutusohjelman, sillä halusin aloittaa opinnot korkeakoulussa ja samaan aikaan asua ulkomailla. Asun Australiassa ja opiskelen myös englanniksi business kurssia, joten ajattelin näiden opintojen tukevan toisiaan.

Opintoni alkoivat nyt syksyllä, tähän mennessä olemme päässeet tutustumaan mm. liiketoimintaosaamisen ja juridiikan maailmoihin. Verkko-opinnot ovat olleet erittäin mukavia ja yhteiset AC- tunnit ovat tehokkaita. Ryhmätöidenkin pariin on jo päästy!

Meillä on kahdesti viikossa yhteinen AC- luento, jonka lisäksi työstämme ryhmätöitä tämän ulkopuolella. Tällä hetkellä työnalla on liiketoimintasuunnitelma oman pienryhmän kanssa. Oppimisalustoina käyttämämme Moodle ja AC ovat tulleet erittäin tutuiksi! Mielestäni oppimisalustat ovat helppokäyttöisiä ja selkeitä.

Verkko-opinnot ovat mahdollistaneet minulle sen, että voin suorittaa tutkinnon Australiasta käsin. Tämän lisäksi ehdin hyvin vielä tekemään töitäkin. Luennot voin katsoa silloin, kun itselleni parhaiten sopii.

Opinnoissa parasta ovat olleet uudet tuttavuudet ja ryhmätöiden tekeminen! On ollut kiva päästä juttelemaan aiheista ja löytämään uusia näkökulmia keskustelujen kautta.

Valmistumisen jälkeen haluaisin työskennellä kansainvälisessä yrityksessä, esimiestehtävissä. Tällä hetkellä haluaisin tehdä johtamistehtäviä sosiaalisen median alalla.

Opinnot antavat todella hyvät eväät työelämää varten! Verkko-opintojen myötä oppii paljon oman elämän aikatauluttamista sekä ajanhallintaa. Tässä opiskelumuodossa olen itse vastuussa siitä, että tehtävät tulevat tehdyksi ja pysyn aikataulussa.

Suosittelen Lapin AMKin verkko-opintoja, jos haluat nähdä maailmaa ja samalla suorittaa korkeakoulututkinnon. Voin lämpimästi suositella Lapin AMKin verkkotutkintoja, sillä opettajat ovat avuliaita ja auttavat aina kaikkien ongelmien kanssa.

Kolme hyvää syytä opiskella Lapin AMKissa!
1. Mahdollisuus verkkotutkintoon
2. Hyvä ryhmäytyminen ja uudet opiskelukaverit
3. Hyvät ja nuorekkaat opettajat

- Elina Rinkinen, tradenomiopiskelija (Tornio)



Opintoja erilaisissa elämäntilanteissa



Kohdallani opintopolku ei ollut ihan tavanomainen, sillä opinnot ovat edenneet hiljalleen muun elämäni ohessa.

Aloitin tradenomiopintoni Lapin ammattikorkeakoulussa monimuotona syksyllä 2015. Pääsykokeiden aikaan samana keväänä sain tietää odottavani esikoistani. Jo opintojen alusta asti oli selvää, että aikomuksena ei ole suorittaa opintoja suunnitellun aikataulun mukaan. Syksyn opiskelin normaalisti töiden ohessa, mutta kevään olin poissa koulusta ja keskityin vauvaan ja perhe-elämään. Syksyllä 2016 jatkoin taas saman monimuotoryhmän mukana, keiden kanssa aloitin opintoni. Sain hyvin kiinni kevään opinnot tekemällä itsenäisesti kursseja suoraan opettajille. Lapin Ammattikorkeakoulu on hyvin joustava opiskelijalle, koska opettajat antoivat mahdollisuuden suorittaa puuttuvia kursseja minulle sopivaan aikaan.

Kohdallani opintopolku ei ollut ihan tavanomainen, sillä opinnot ovat edenneet hiljalleen muun elämäni ohessa. Keväällä 2018 sain toisen lapseni ja jatkoin opintoja liikenevän ajan ja energian puitteissa. Kesällä 2018 perheemme aloitti myös rakennusprojektin, jossa lähes kaiken olemme tehneet itse. Näin myöhemmin ajateltuna olisi ollut kohtuullista jättää opinnot hetkeksi taka-alalle ja keskittyä muihin elämässä meneillään oleviin projekteihin. Silti opintojen mielekkyys ja motivaatio valmistumisesta auttoivat suorittamaan opintoja eteenpäin rakennus- ja vauvavuonnakin.

Opintojeni suuntautuminen oli juridiikka eli suoritin oikeustradenomin opinnot. Suuntautumisestani huolimatta olen aina ajatellut, että finanssiala kiinnostaisi minua eniten. Opintojen myötä vaihtoehdot tulevasta työllistymisestä laajeni ja kiinnostus heräsi työpaikkaan, jossa juridinen osaaminen olisi tarpeen. Päädyin kuitenkin työharjoitteluun pankkiin ja pääsin oppimaan finanssialan töitä harjoittelun avulla. Pankkimaailmassa on paljon opittavaa ja se on imaissut minut täysin mukaansa. Juridinen osaaminen on tarpeen myös pankissa työskennellessä, koska työtehtäviini kuuluu mm. kuolinpesien hoito pankin näkökulmasta. Onnekseni harjoittelupaikasta tuli harjoittelun päätyttyä työpaikkani. Siellä jatkan yhä valmistuttuanikin.

Ennen tradenomiopintoja opiskelin hetken aikaa opettajan opintoja. Vaikka pidänkin liiketaloudesta ja tradenomikoulutuksen mahdollisuuksista työllistyä monipuolisesti, haaveilen edelleen myös opettajuudesta. Ajatuksena onkin tulevaisuudessa yhdistää nämä kaksi ja suunnata täydentämään osaamista opettajan pedagogisissa opinnoissa, jotta voisin opettaa tulevia tradenomeja.

Eeva, tradenomi



Monimuoto-opinnot sopivat työssäkäyvälle



Olen toiminut yrittäjänä eri palvelualoilla, kuten kuljetus-, kaupan- sekä matkailu- ja ravintola-alalla. Työtilanteen muuttuessa erilaiseksi päätin lähteä opiskelemaan työn ohella. Vaihtoehtoina oli tradenomin tai restonomin tutkinto. Tradenomin tutkinto vei pitemmän korren, koska ajattelin, että liiketalouden tietoa on hyvä päivittää ja olin suorittanut muutama vuosi sitten taloushallinnon tutkinnon. Valitsin Lapin ammattikorkeakoulun sillä oli itsestään selvää hyödyntää oman alueen palveluita myös opiskelussa.

Leena Hiltula opiskelijahaastatteluKUVA.jpgValitsin monimuoto-opinnot, koska työni vuoksi päiväopinnot eivät olisi olleet mahdollisia. Monimuoto-opiskelussa luennot ovat iltaisin netin kautta kuunneltavissa ja niitä on pääasiassa 2-3 kertaa viikossa.  Meillä oli joka vuosi kaksi ns. "oikeaa" koulupäivää luokassa, jotka olivat lukukausien aloituksien yhteydessä. Harjoitustyöt -ja tehtävät olivat joko yksin tai ryhmätöinä tehtäviä. Projekteja meillä ei ollut, kuuluvat käsittääkseni enemmän päiväopiskelijoille. Käytännönharjoituksina meillä on ollut mm. verkkokaupan rakentaminen, erilaisten liikeideoiden suunnittelu rahoituksen tai oman ja ryhmän jäsenten osaamisen kannalta katsottuna sekä tilinpäätökset ja henkilöstöjohtaminen esimerkkiyrityksiä hyödyntäen. Esimerkiksi logistiikan kurssilla tutkimme kahvin kuljetusta "pavusta pannuun". Työharjoittelut jokainen voi suorittaa omaan tahtiinsa opiskelun aikana, mutta monella ainakin perusharjoittelu oli jo suoritettuna. Perusharjoittelun lisäksi on ammatillinen työharjoittelu, näistä harjoittelujaksoista sai yhteensä 30 opintopistettä.

Monimuoto-opiskelussa opiskelupaikan sijainnilla ei ole merkitystä, kauempaakin opiskelu sujuu hyvin. Meidän kurssillamme oli opiskelijoita ympäri Suomen aina Helsingistä Ivaloon ja Kuhmosta Raaheen. Muutamalla kurssilla oli opiskelijoita ainakin Ruotsista, Irlannista ja USA:sta.

Vaikka päiväopintoja ei olekaan, niin aina opiskelu vie aikaa. Ei kannata ajatella, että sen tekee tuosta vain. Tehtäviä on tasaisesti joka kurssista ja usein ne ovat päällekkäin. Uskon kyllä, että henkilö, joka hakee työn ohessa opiskelemaan, on tämän asian kypsytellyt mielessään jo valmiiksi. Minulla on jo aikuiset lapset, joten se helpotti kovasti ja sain heiltä apuakin omaan opiskeluuni. Mies joskus mainitsi, että olen unohtanut hänet kokonaan olohuoneen sohvalle. Arvostan kovasti niitä, jotka opiskelivat pienten lasten kanssa.

Ensimmäisellä vuosikurssilla aloitettiin opettamalla miten opiskelu yleensä suoritetaan internetin avulla, esimerkiksi mistä löytää erilaiset tiedonhakupalvelut ja kirjastot sekä miten eri tehtävät ja kokeet palautetaan. Tutkintoon liittyvät kurssit aloitettiin myös perusteista. Kursseilla opiskeltiin muun muassa sovellusosaamista, kirjanpitoa, taloushallintoa, viestintää, kirjoittamista, liiketoimintaosaamista, työoikeutta, palkanlaskentaa, henkilöstönhallintaa, kansantaloutta sekä ruotsin ja englannin kieliä. Seuraavilla vuosikursseilla käsiteltiin jo aloitettuja kursseja ja opintoja laajemmin, esimerkiksi budjetointia, yritysten rahoitusta ja verkkokaupan perustamista. Kielten opinnot jatkuvat myös koko ajan. Lisäksi tuli ainakin erilaisia tutkimustyöhön liittyviä kursseja. Vapaavalintaisia kursseja tuli suorittaa yhteensä 15 opintopisteen verran. Vapaavalintaisten kurssien valikoima oli minusta laaja. Viimeisellä vuosikurssilla keskitytään pääasiassa opinnäytetyöhön.

Tradenomina voi työllistyä näin äkkiseltään ajateltuna muun muassa yrittäjäksi, kirjanpitotehtäviin tilitoimistoihin, taloushallintotehtäviin yksityiselle ja julkiselle puolelle, pankki- ja sijoitusalalle, erilaisiin tehtäviin kaupan alalle, erilaisten hankkeiden ja projektien vetäjäksi sekä markkinointi- ja tiedotustehtäviin. Työllistyminen taitaa olla nykyään haasteellista vähän joka alalla, mutta tradenomin tutkinto antaa hyvän pohjan moneen erilaiseen työtehtävään. Monella on nykyään muitakin tutkintoja jo suoritettuna ja tradenomin tutkinto antaa tukea myös näihin aiempiin tutkintoihin. Minulla on tarkoituksena hakeutua saman tien jatkokoulutukseen, sillä tavoitteena on pyrkiä lukemaan ammattiopettajan pätevyyttä. Töitä uskoisin löytäväni Meri-Lapin alueelta.

Palkkaus tradenomilla vaihtelee työtehtävien vaativuudesta ja vastuullisuudesta riippuen. Myös työntekijän ammatillinen osaaminen ja erityistaidot vaikuttavat palkan määrään. Tradenomiliiton tiedotteessa vastavalmistuneiden palkkasuositus vuonna 2016 oli 2500 - 3200 €/kk. Jos tässä "haarukassa" pysytään, niin minusta palkka on aivan kohtuullinen. Todellisuudessa taitaa monen palkka jäädä tuonne alarajalle ja sen allekin. Toivottavasti olen väärässä.

Edellisistä opinnoistani oli kulunut jo aikaa ja aluksi mietitytti, että osaankohan yleensä edes käyttää erilaisia ohjelmia joiden avulla opiskelu suoritetaan. Joskus nettiyhteys katkesi kesken luennon, mutta tämä oli usealla muullakin ongelmana. Luentojen aikana sai teknisiin ongelmiin apua päivystävältä tukihenkilöltä. Työn ohessa opiskelu tuotti usein aikataulujen kanssa pelaamista, mutta loppujen lopuksi aika vähän. Vai tuntuukohan se vain siltä nyt kun oma opiskelu on jo loppusuoralla? Meillä oli kyllä kursseja ajankäytön hallinnasta, varmaan siitäkin taisi olla apua. Jos et aina ehdi luennoille ne voi kuunnella helposti iLincin kautta myöhemmin.
Monimuoto-opiskelussa ryhmätyöt ovat aluksi haastavia. Tehtäviin oli joskus vaikeaa ehtiä mukaan, koska ryhmien jäsenillä oli täysin erilaiset aikataulut ja itsellä takaraivossa tunne "ettei kerkeä tarpeeksi osallistua tehtävään”. Ryhmätöissä oli tärkeintä alussa käydä läpi mitä jokaisen tehtäviin kuuluu. Viestintä ryhmän jäsenten kesken on ehdottoman tärkeää. Kuitenkin koin, että ryhmätöissä oppi myös paljon, sillä toisten opiskelijoiden kokemukset eri asioista opettivat katsomaan monia asioita uudella lailla. Mukavaa oli myös se, että opiskelun mukana tulee paljon uusia tuttavuuksia, vaikka opinnot suoritetaankin nettimaailmassa. Tosin, jos kadulla heistä joku kävelee vastaan, niin ei välttämättä tunnista.

Tradenomin tutkinto oli laajempi kuin aluksi luulin ja se sisälsi laajasti erilaisia kokonaisuuksia, joita voi hyödyntää useallakin alalla. Tutkinto on myös hyvä perusta, jos innostuu opiskelemaan muutakin. Suosittelen ehdottomasti monimuoto-opintoja, jos aikoo opiskella työn ohessa, mutta myös muutenkin.

Kuulokkeet korville, villasukat jalkaan, iso kuppi kahvia viereen ja opiskelu voi alkaa.

Leena Hiltula, monimuoto tradenomiopiskelija



Valmistuneet

Korkeakoulututkintoa hakemassa



Mervi Saukkoriipi, kuva
"Paikanpäälä ekana päivänä tammikuussa 2020 ja tänään vikana päivänä joululahjan haussa." Näin kirjoitin Facebookiin 23.12.2022, kun olin hakenut todistuksen opintotoimistosta.

Oli syksy 2019 ja tiedossa hanketöiden päättyminen vuoden lopussa. Ajatus siitä, että 44-vuotiaana olisin ensimmäistä kertaa elämässäni työttömänä, toisaalta arvelutti, mutta toisaalta vapaampi arki myös houkutteli. Työskentelin verkostokoordinaattorina vastaten ainoana työntekijänä hankkeesta, jossa kehitettiin erilaisten toimijoiden yhteistyötä rovaniemeläisten lapsiperheiden parhaaksi. Tätä ennen olin työskennellyt toisessa lappilaisessa järjestössä järjestösihteerinä 17 vuotta, vastaten ainoana työntekijänä järjestön moninaisista tehtävistä. Tänä aikana olin ”vain” tehnyt töitä (ja yhden lapsen).

Työmarkkinoita seurasin koko vuoden 2019 ja huomasin, että monissa kiinnostavissa työpaikoissa, joihin minulla mielestäni oli osaamista, vaadittiin korkeakoulututkintoa. Ymmärsin, että 90-luvulla hankitut tutkinnot (markkinointimerkonomi ja nuoriso- ja vapaa-ajanohjaaja) ja 20 vuoden aikana karttunut monipuolinen osaaminen järjestö- ja hanketyössä, ei ehkä avaakaan työmarkkinoita. Oli lähdettävä hakemaan korkeakoulututkintoa.

Merkonomiopinnot olivat aikanaan erinomainen lukion korvaava vaihtoehto minulle ja nyt ajattelin, että liiketalouden opinnot kasvattaisivat monipuolista osaamistani ja tutkintotodistuksella todistaisin osaamiseni työmarkkinoilla. Tunnustettava on, että merkonomitutkinnon hyväksiluvut olivat toki mielessä, päätavoitteeni kun oli se tutkinto. Tutut liiketalouden termit palautuivat mieleen viimeistään silloin, kun kaivoin varastosta esille opiskelumuistiinpanot 90-luvulta.

Onneksi olin alkuvuoden 2020 työttömänä ja sai opiskella opiskelemista - oli hiukan homma 20 vuodessa muuttunut. Toukokuussa pääsin töihin (sillä 20 vuoden aikana töissä karttuneella osaamisella) Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n järjestösihteeriksi. Tuttu järjestötyö kuljetusyritysten maailmassa ja liiketalouden opinnot tukivat erinomaisesti toisiaan.

Minulle oli selvää, että osallistun järjestetyille tunneille, koska nauhoitteet olisivat kasaantuneet ja kymmenien tuntien kuuntelu olisi ollut lopulta mahdotonta. Tunnustettava on, että lukea olisi voinut/pitänyt enemmän, mutta pääsin hyvin arvosanoin päätavoitteeseeni ja sain korkeakoulututkinnon. Kun opiskelemaan hain, ei suuntautumisvaihtoehdot olleet mielessäkään, vain se tutkinto. Siksi suuntautuminen mielenkiintoiseen riskienhallintaan ja yritysturvallisuuteen oli onni ja erinomainen mahdollisuus, työskentelenhän kuljetusyritysten maailmassa.

Opintojaksojen teemoja peilasin kokemuksiini järjestömaailmassa ja -organisaatioissa. Mielestäni liiketalouden opintojaksojen sisältöihin tulisi ottaa enemmän näkökulmia järjestöjen ja julkisten toimijoiden toimintaympäristöistä. Järjestöissä ja pienemmissä yhdistyksissä tarvitaan substanssiosaajia, mutta esimerkiksi tradenomit voisivat tuoda näihin organisaatioihin monenlaista osaamista ja uusia näkökulmia, vaikka voittoa niissä ei tavoitellakaan.

Opiskelu täysin etänä (ja korona-ajan etätyöt ja kokoontumiskielto) mahdollisti opiskelun työn ohessa ilman opintovapaita. Aika kultaa muistot, mutta kirkkaana muistissa on myös ne päivät, kun kotona työkoneen laittoi kiinni klo 16 ja kotikoneen avasi klo 17. Tunnin aikana piti syödä ja ottaa etäisyyttä tietokoneen näyttöön ulkona, mutta usein happihyppely jäi tiskikoneen täyttämisen varjoon. Onneksi siirtymä (työhuone-keittiö) oli lyhyt ja puoliso hoiti ruokahuoltoa. Ja onneksi oli langattomat kuulokkeet!

Parasta sparrausta sain eräältä opiskelukaveriltani, vaikka tapasimme vain ruudun kautta. Hän etsi Moodlen alustalla paria Englannin paritehtävään ja uskaltauduin laittamaan viestin ”en osaa englantia yhtään, mutta mulla ei ole paria”. Tästä alkoi yhteistyö, josta olen enemmän kuin kiitollinen. Ylempää AMK-tutkintoa voisikin lähteä hakemaan samaan aikaan, jolloin hyvä yhteistyö voisi jatkua tutun sparraajan kanssa - mutta ei ihan vielä.

Jos olet nyt pitkän tauon jälkeen pohtimassa opintoja aikuisena ja monimuotona, kannustan sinua antamaan itsellesi aikaa oppia opiskelemaan. Vasta ensimmäisen vuoden jälkeen löysin omalle rimalle sopivan kohdan ja ymmärsin, miten eri opintojaksoihin suhtaudun. Muista, että opiskelet itseäsi varten ja kohti omaa tavoitettasi.

Opintojen aikana monipuolinen osaamiseni kasvoi ja tutkintopaperilla voin sen nyt todistaa. Missään en ole vieläkään mestari, mutta uskon, että työmarkkinat tarvitsevat tulevaisuudessa entistä enemmän meitä moniosaajia.

Tutkinto taskussa tulevaisuutta tutkaillen,

Mervi Saukkoriipi
järjestösihteeri, Tradenomi (AMK), Rovaniemi



Uusia ovia Lapin ammattikorkean kautta



Kuva Jennasta
Mielestäni opinnoissa oli hyvä rytmi eikä tehtävistä koitunut liikaa stressiä. Myös opettajat olivat ammattitaitoisia ja opetus laadukasta.

Kolme vuotta tradenomiopintoja monimuoto-opiskeluna takana, ja näin valmistuneena voin sanoa, että kyllä kannatti. Koulutus on avannut uusia ovia ja luonut mahdollisuuksia, joita en osannut ajatellakaan opintojen alkutaipaleella.

Aiemmalta koulutukseltani olen parturi-kampaaja ja kosmetologi. Taustalla on myös ylioppilastutkinto Ounasvaaran lukiosta. Olen toiminut yrittäjänä vuodesta 2014 joista viimeiset kolme vuotta omassa kampaamo-kauneushoitolassani Rovaniemen keskustassa. Vuonna 2019 hiipi pikkuhiljaa ajatus lisäkoulutuksesta. Päädyin hakemaan Lapin ammattikorkeaan tradenomikoulutukseen ajatuksena yrittäjyyden tukeminen. Liiketalouden opinnot vaikuttivat mielenkiintoisilta ja ”yleispäteviltä”, joilla saisin monipuolistettua osaamistani ja pääsisin kehittymään.

Opinnot alkoivat tammikuussa 2020 ja melkein heti iski korona. Työt vähenivät ja aikaa opinnoille oli runsaasti. Pidin kovasti monimuoto-opiskelusta. Tosin olisin kaivannut enemmän lähitapaamisia, jotka puuttuivat lähes täysin koronan vuoksi. Ryhmätöissä työskentelin yleensä saman porukan kanssa. Oli mukavaa päästä tutuksi heidän kanssaan, jakaa kokemuksia ja ajatuksia. Pikkuhiljaa asiakkaat kampaamossa lisääntyivät ja opinnot sujuivat samalla hyvin siinä ohessa. Mielestäni opinnoissa oli hyvä rytmi eikä tehtävistä koitunut liikaa stressiä. Myös opettajat olivat ammattitaitoisia ja opetus laadukasta.

Koulutuksen suuntautuminen oli yritysjuridiikka ja riskienhallinta. Vaikka suurin osa asiakokonaisuuksista olivat uusia, sai niihin tietynlaista näkökulmaa oman yrittäjyyden kautta ja omaa liiketoimintaani pystyin käyttämään kehyksenä monessa tehtävässä. Koulutus antoi eväitä myös yrittäjyyteen muun muassa taloushallinnon kautta.

Opintojen alussa mieltäni askarrutti työharjoittelujaksojen toteuttaminen. Koin myös hieman epävarmuutta siitä, mihin koulutus minua veisi, sillä selvää suunnitelmaa minulla ei ollut. Minulla kävi kuitenkin tuuri. Pääsin työharjoitteluun Lapin sairaanhoitopiiriin henkilöstöhallinnon puolelle. Sieltä minulle tarjottiin myös työpaikkaa ja olen nykyään osa-aikaisessa työsuhteessa samoissa tehtävissä toimien myös edelleen myös yrittäjänä. Tradenomin koulutus todellakin avasi uusia ovia. Henkilöstöhallinnon tehtävät tuntuvat itselleni sopivalta alalta. Vaikka opinnot suoraan eivät valmistaneetkaan tähän työhön, kiinnostuksen osoitus työpaikkaa kohtaan, ripaus rohkeutta ja luja motivaatio auttoivat työllistymään jo opintojen aikana.

Uskon siihen, että jokainen opiskelija löytää oman polkunsa ja paikkansa työelämässä. Haluan tarinallani antaa rohkeutta ja avointa mieltä eri mahdollisuuksille. Oma kokemukseni on, että tradenomeja arvostetaan työelämässä ja eteenpäin pyrkimällä löytää oman juttunsa. Yrittäjyyttä kannustan myös kokeilemaan, sitä kautta voin toteuttaa omia taitojani ja olen päässyt luomaan itselleni toimivan ja mukavan arjen.

Miksi valita Lapin AMK?
- opetuksen suunnittelu ja toteutus toimivia
- laadukas opetus, runsaasti kurssivaihtoehtoja
- joustavuus opinnoissa.

Rohkeutta omille poluille toivottaen,

Jenna Leinonen, Tradenomi (AMK), yrittäjä, palvelussuhdeasiantuntija


Heittäydy opiskelemaan ja uurastuksesi palkitaan



Katrin kuva


Jotkut tietävät jo nuorena, mitä haluavat opiskella ja tehdä isona työkseen. Minun päässäni tämä ajatus ei ole koskaan täysin selkiytynyt, vaikka isoksi olen jo kasvanutkin. Lukion jälkeen pallottelin valintaa restonomi- ja tradenomiopintojen välillä ja silloin vaakakuppi kallistui niin, että päädyin hakemaan restonomiksi. Hyvä päätös se olikin. Pidin opiskeluajasta sekä työvuosista ravintola- ja kaupanalalla opiskelujen jälkeen, jopa siinä määrin, että kouluttauduin työn ohessa myös kokiksi. Ala ei kuitenkaan tuntunut koskaan täysin omalta ja jäin aina kaipaamaan jotain muuta, vaikka en osannut sanoittaa mitä se oli. Onnekseni olin kuitenkin kouluttautunut alalle, jolla töitä riittää, joten pääsin kokeilemaan todella monipuolisia työtehtäviä eri yrityksissä eri puolilla Suomea ja palvelemaan monenlaista asiakaskuntaa.

Vähitellen mielessäni kuitenkin kasvoi tahto päästä uudelleen opiskelemaan. Nautin kuitenkin työnteosta siinä määrin, että kokopäiväiseksi opiskelijaksi palaaminen ei houkutellut. Tutkin vaihtoehtoja ja Lapin AMK:n tarjoama tradenomin koulutusohjelma Yritysjuridiikka ja riskienhallinta kuulosti houkuttelevalta ja hain syksyn 2019 yhteishaussa. Ilon ja innostuksen määrä oli valtava saadessani tietää tulleeni hyväksytyksi sisään kouluun.

Opinnot alkoivat tammikuussa 2020, vain paria kuukautta ennen koronapandemian rantautumista Suomeen. Monimuoto-opiskelijana pandemia ei vaikuttanut paljoakaan opintoihini, jotka joka tapauksessa olisivat olleet pääasiassa etäopintoja. Julkinen keskustelu etäopiskelusta keskittyy usein sen varjopuoliin, mutta minulle etäopinnot edustivat joustavuutta ja mahdollisuuden yhdistää kokoaikatyö ja opiskelu. Nautin erityisesti siitä, että opintoja oli mahdollisuus muovata omien kiinnostuksenkohteiden mukaan ja suorittaa kursseja syys- ja kevätlukukausien lisäksi myös kesällä. Monimuoto-opiskelijan arki, työ ja koulu yhdistettynä, on kiireistä, joten opiskelujen onnistunut suorittaminen vaatii myös kykyä tunnistaa omat voimavarat ja suunnitella opintojen jaksottaminen niiden mukaan.

Ilman mahdollisuutta monimuoto-opiskeluun olisin saattanut jättää kokonaan hakeutumatta opiskelemaan uudelleen ja kuinka harmillista se olisi ollutkin. Opiskelu avasi aivan uuden sivun elämässäni ja hyvin menneet opinnot ovat tuoneet uuden osaamisen lisäksi myös ammatillista itsevarmuutta sekä ylipäätään uskoa itseeni. Tietämättä tarkalleen mihin halusin työllistyä, tavoitteeni alasta asti oli oppia koulussa mahdollisimman paljon ja hakeutua uuden alani töihin jo opiskeluaikana. Sinnikäs opiskelu ja työnhaku palkittiin jo vuoden päästä ja tammikuusta 2021 lähtien olen työskennellyt Sarastia Oy:ssä palveluasiantuntijana. Uudelle alalle siirtyminen oli suuri harppaus ja yllättävä kulttuurishokki, mutta osaamisen kasvattaminen myös työssäni on ollut todella palkitsevaa.

Kokemukseni ammattikorkeakouluopiskelusta kahden tutkinnon, aiemman restonomitutkinnon ja uuden tradenomi tutkinnon, jälkeen eivät voisi poiketa enemmän toisistaan. Heti lukion jälkeen suoritetuissa, päivämuotoisissa, restonomiopinnoissa korostuivat opiskelun lisäksi osaltaan myös opiskelijaelämä ja aikuiseksi kasvaminen, kun taas tradenomin monimuoto-opinnot olivat kiireisempää opiskelun ja työn yhteensovittamista.

Olen kuitenkin todella iloinen, että oma opiskelupolkuni on ollut itseni näköinen eli hieman polveileva ja mutkitteleva, sillä koen, että juuri nyt sain tradenomiopinnoista todella paljon irti ja hyvät lähtökohdat alan työelämään. Omasta kokemuksestani tiedän, että ei tarvitse ennalta tietää täysin omaa suuntaansa, vaan katsella kiinnostuneesti ympärilleen ja lähteä rohkeasti kokeilemaan. Ja tradenomiopinnot ovatkin mitä mainioin vaihtoehto kaikille hieman suunnastaan tietämättömille, sillä ne avaavat todella laaja-alaiset mahdollisuudet työllistyä mitä moninaisimpiin tehtäviin. Elämä vie mennessään ja oma polku muovautuu sitä mukaa. Vieläkään en tiedä, mitä minusta lopulta tulee ’’isona’’, mutta uunituore tutkinto kädessä odotan innolla tulevia käänteitä.

Katri Kuoppamäki
Tradenomi AMK
Yritysjuridiikan ja riskienhallinnan koulutusohjelma




Enemmän kuin tutkinto



Oonan kuva
Jos mietit, pitäisikö vielä hakea opiskelemaan... Hae. Sinä osaat ja sinä pystyt. Opinnot voivat antaa vielä tutkintoakin enemmän.

En ole varsinaisesti koskaan ollut opiskelija. En muuttanut Lappiin tai päätynyt työharjottelusta unelmatyöhöni. En ollut osa tiivistä opiskelijayhteisöä, bailannut haalareissa, käynyt kirjastossa tai hengannut ruokalassa. Opiskelujen alkaessa elämäni ei näennäisesti muuttunut mitenkään, mutta minä muutuin. Sain takaisin osan minua, joka oli hukassa pitkään.

Kävin kymmenisen vuotta sitten lukion, jonka jälkeen työn ohella opiskelin vajaassa vuodessa merkonomiksi. Vuosikymmenen varrella olen työskennellyt kaupan alalla, pankissa sekä yrittäjänä ensin vakuutusten ja sitten tapahtumatuotannon ja erilaisten tapahtumien parissa. Vuonna 2019 päädyin puolvuotisen Balin reissun jälkeen etätyöhön takaisin finanssialalle yritysrahoituksia välittävään yritykseen ja vuoden 2020 koittaessa valkeni, kuinka onnekas ratkaisu palkkatyöhön siirtyminen edelleen osa-aikaiselle tapahtuma-alan yrittäjälle olikaan koronapandemian lipuessa myös Suomen maaperän ylle.

Työn luonne jätti tilaa opiskelulle ja vihdoin hyvin hauduteltu ajatus jatko-opinnoista alkoi innostaa. Hain syksyn 2019 yhteishaussa Lapin AMKiin tradenomin opintoihin, sillä etänä ja itsenäisesti suoritettava koulutus oli pitkälti ainoa minua kiinnostava ja elämäntilanteeseeni sopiva vaihtoehto. Heti tammikuussa 2020 työn ohella aloitin ammattikorkeakouluopinnot ja olin kertakaikkisen hukassa opintosuunnitelmien ja järjestelmien kanssa, mutta yllättävän pian ja opinto-ohjaajan avulla asiat alkoivat rullaamaan. Muutin Tampereelta Helsinkiin, eikä tämä vaikuttanut opintoihini mitenkään. Työ- ja yrittäjyyskokemukseni oli suuri etu opinnoissa, ja käytännön osaamisen täydentäminen teorialla esimerkiksi verotuksen ja kirjanpidon osalta on varmasti avuksi tulevaisuuden yritystoiminnassa. Tein osaamisen näyttöjä eli osoitin tiettyjen kurssien osalta osaamiseni reflektiopapereilla sekä yrittäjyys- ja työtodistuksilla.

Vuoden opintojen jälkeen rustasin 42-sivuisen opinnäytetyön, jonka toteutin työnantajalleni määrällisenä tutkimuksena. Odotin harmaita hiuksia ja totaalista hermojen menetystä, mutta rehellisesti sanoen opinnäytetyö valmistui todella kivuttomasti. Opinnäytetyöprosessi oli mielestäni erityisen hyvä, se oli palasteltu sopiviin osiin ja ohjausta oli riittävästi. Aiheeni oli myös hyvin käytännönläheinen, työelämäyhteys oli selkeä sekä tutkimuksen tulokset olivat aidosti hyödyllisiä yritykselle. Harjoittelujakson sain toteutettua omassa työssäni osoittamalla osaamiseni harjoittelukirjalla.

Joulukuussa 2021 valmistuin talouden, hallinnon ja markkinoinnin tradenomiksi. 210 opintopistettä kahdessa vuodessa, täysipäiväinen työ ja työkeikat, yksi maailmanlaajuinen pandemia, lukuisat lääkärikäynnit, pari muuttoa… oli haasteita, oli onnistumisia. Ensimmäiset itkut onnesta itkin, kun sain tietää päässeeni opiskelemaan Lapin AMKiin, seuraavat opinnäytetyön esittelyn jälkeen saatuani työstäni parhaan mahdollisen arvosanan, kolmannet jossain Talous- ja tilastomatematiikan ja sijoitusporfolion arvosanojen 5 välillä, neljännet valmistumiskeskustelun aikoihin saadasseni kunnian kirjoittaa omasta tarinastani juuri Sinulle. En ylittänyt itseäni, vaan olin saanut takaisin jotain, mikä tuntui olleen kadoksissa vuosia: oman potentiaalini, uskon itseeni ja osaamiseeni.

Jos mietit, pitäisikö vielä hakea opiskelemaan..  Hae. Sinä osaat ja sinä pystyt. Opinnot voivat antaa vielä tutkintoakin enemmän.

Lapin Ammattikorkeakoululle kiitos monimuotoisista oppimismahdollisuuksista ja ihmisläheisestä opetuksesta. Perheelleni kiitos loppumattomasta uskosta siihen, että osaan.

”Sitten joku päivä
Kun synkkyys ei ole enää niin mustaa
Mutta kirkkaus on entistä kirkkaampaa
Sitten joku päivä
Sitten joku päivä olen taas minä”

Tänään on se päivä.

Oona Huhtala
Talouden, hallinnon ja markkinoinnin tradenomi



Aikuisena uudelle toimialalle



Tiina Nahkurin kuva
Valmistumiseni jälkeen minun ei tarvinnut myöskään kahdesti miettiä Lapin AMK:n alumnitoimintaan ryhtymistä. Vastaus oli ilmiselvä kyllä. Olen itse elävä todiste liiketalouden alan opintojen avaamista monipuolisista uramahdollisuuksista aikuiselle opiskelijalle, joten jos voin mitenkään omilla verkostoillani tai kokemuksillani auttaa jotain toista oman työuransa muutoksissa, olen valmiina. Niin kuin minunkin kohdallani oltiin.

Yhdeksänkymmentäluvun loppupuolella suoritetun ammattikoulun jälkeen vierähti parisenkymmentä vuotta oikein mukavasti majoitus- ja ravitsemisaloilla. Työn ohessa suoritettujen muutamien tutkintojen lisäksi päätoiminen opiskelu ja kokonaan työelämästä tauon ottaminen ei käynyt mielessänikään ennen kaksituhattakymmenluvun loppua, jolloin huomasin kaipaavani taukoa työstäni ja oikeastaan koko matkailun toimialasta.

Erilaisia opintovaihtoehtoja selatessani havahduin huomaamaan, ettei minulla ole oikeastaan koskaan ollut tiettyä toiveammattia enkä ole ravintolatöissä vietettyjen nuoruusvuosien jälkeen kokenut identifioituvani mihinkään tiettyyn toimialaan. Opintoja valitessa tämä aiheutti päänvaivaa. Punnitsin useita vaihtoehtoja matkailun tutkimuksesta konetekniikkaan ja metsäalaan.

Johtaminen, numerot ja yritystoiminnan strategiatyö ovat aina olleet minulle mielenkiinnon kohteita, joten AMK ja liiketalouden tradenomiopinnot olivat lopulta valintani. Ne valitsin myös opintojen monipuolisten suorittamis- ja soveltamismahdollisuuksien vuoksi.

Valitsin opintoihini kursseja muun muassa työoikeudesta, prosessikehityksestä, Lean-johtamisesta ja strategisesta yritysvastuusta. Opintojen tarjoajina toimivat Lapin ammattikorkeakoulu sekä useat muut ammattikorkeakoulut ympäri Suomen.
Yllätyksekseni (ja myös pettymyksekseni) sain huomata, että vaikka Lapin yliopisto ja Lapin ammattikorkeakoulu Rovaniemellä ovatkin toimintansa yhdistäneet Lapin korkeakoulukonserniksi, ei se näkynyt kurssitarjonnassa lainkaan. Toivottavasti tähän tulee lähivuosina muutos. Voimien yhdistäminen tulisi ehdottomasti ymmärtää koko Lapin alueen korkeakoulutuksen osaamista vahvistavana ja vetovoimaa kasvattavana tekijänä.

Asiaosaaminen ja teoria ovat tärkeitä ajatellen oman asiantuntijuuden kehittämistä ja kehittymistä, mutta työelämää ajatellen ehdottomasti tärkeintä antia minulle ovat olleet opintojeni aikana muodostamani verkostot sekä itse Lapin ammattikorkeakoulussa että sen yhteistyötahojen kanssa.

Konkreettisimpia AMK-verkostoni vaikutuksia työuraani ajatellen ovat olleet esimerkiksi erinäisten henkilökunnan jäsenten näkemä vaiva auttaa minua rakentamaan Lean-osaamisen kontaktejani pohjoisen Suomen alueella sekä työharjoittelut, joissa olen saanut tutustua useampaan toisistaan poikkeavaan toimialaan ja tapaan tehdä töitä. Olen tehnyt kirjanpitoa, johtanut teollista tuotantotyötä, laatinut tuotestrategiaa uudelle innovaatiolle ja tehnyt asiakasprofilointia. Olen ollut osa erilaisia työyhteisöjä etänä, paikan päällä ja hybridinä. Kaikki huikean hienoja tilaisuuksia ja kokemuksia.

Nyt työskentelen Rovaniemellä BRP Finland Oy:llä, tutummin kelekkatehtaalla, tuotannon logistiikan koordinaattorina. Logistiikkaa olen AMK-opinnossani opiskellut vain pakollisen minimin (ei tätä työmahdollisuutta kertakaikkiaan vain voinut aavistaa), mutta onneksi edes sen verran. Vapaa-ajan laitteiden kasvava kysyntä, tuotantokapasiteetin tavoiteltu kasvattaminen, tehtaan sijainti Euroopan äärilaidalla, globaalit logistiset haasteet ja Lean-periaatteiden soveltaminen toiminnassa tekevät työstäni vaihtelevaa ja mielenkiintoista. Työllistymiseeni tähän rooliin eittämättä vaikutti se, että olin BRP:lla ollut muutamaa kuukautta aiemmin tuotannon työnjohdon työharjoittelussa. Tämäkin työni on siis mahdollisuus, joka tuskin olisi minulle avautunut ilman yhteyttä Lapin ammattikorkeakouluun.

Jatkanko opintoja vielä ylempään korkeakoulututkintoon? Mahdollisesti kyllä. Suoritanko ne AMK:ssa vai yliopistossa, sitä en tiedä. Enkä vielä sitäkään suuntaanko sitten johtamiseen, strategiatyöhön vai logistiikkaan, mutta Lapin ammattikorkeakoulu tulee lähtemään tähän kisaan minun kohdallani ennakkosuosikkina koulutuksen tarjoajaksi.

Valmistumiseni jälkeen minun ei tarvinnut kahdesti miettiä Lapin AMK:n alumnitoimintaan ryhtymistä. Vastaus oli ilmiselvä kyllä. Olen itse elävä todiste liiketalouden alan opintojen avaamista monipuolisista uramahdollisuuksista aikuiselle opiskelijalle, joten jos voin mitenkään omilla verkostoillani tai kokemuksillani auttaa jotain toista oman työuransa muutoksissa, olen valmiina. Niin kuin minunkin kohdallani oltiin.


Tiina Nahkuri,
Tradenomi (AMK)
Liiketalouden tutkinto-ohjelma, taloushallinto


Opintojen mahdollisuus lisäsi onnellisuutta



Reijo opiskelijatarina.jpg
Tammikuussa 2020 alkoivat tradenomin opinnot, joista olin haaveillut vuosikausia. Aina olivat työkiireet tai elämäntilanne estäneet aloituksen. Käytännössä toukokuussa 2021 opinnot olivat jo suoritettuna, muutaman ylimääräisen opintopisteen kera. Opinnäytetyönkin tein jo kesällä 2020. Paperit otin ulos elokuussa 2021. Kuinka nopeasti kaikki menikin.

Työelämä on nykyisin niin kiireellistä, että kokopäiväinen monimuoto-opiskelu soveltui itselleni parhaiten. Miten ihanaa olikin keskittyä täyspäiväisesti opiskeluun, olihan aikaisemmasta päätoimisesta opiskelusta kulunut jo kolmekymmentä vuotta. Monipuolisen työkokemukseni ansiosta opinnot sujuivat varsin jouhevasti.


Oparia aloin tekemään siis jo puolen vuoden kuluttua opintojen aloittamisesta. En todellakaan olisi uskonut tai tiennyt, että sellainen olisi mahdollista. Kiitos hyvin ohjaajien ja opastuksen, se oli mahdollista. Tavoite oli suorittaa tutkinto asap. Oparista tuli kelpo arvosana.


Parahimpana puolina opinnoissa pidän sitä, että pääsi eri aiheisiin todella syventymään. Ryhmätyötkin olivat toki mukavia. Niissä joutui välillä todellakin puristamaan itsestään kaiken, erityisesti Hackathon jäi pysyvästi mieleen. Upea kokemus. Ehdottomasti mieleenpainuvin.


Aikuisopintotuki on huikea asia. Sen ansiosta pystyin suorittamaan opinnot täysipäiväisesti. Kaikkien aikuisopiskelijoiden, joilla opinnot kiinnostavat, kannattaa hyödyntää sitä. Etu ei taatusti aina ole voimassa tai ainakin ne huononevat jossakin vaiheessa, näin uumoilen. En tiedä, mutta omalta kohdaltani voin sanoa, että opintojen mahdollisuus lisäsi onnellisuutta. Nyt minulla on taskussa monipuolinen perustutkinto, jota arvostetaan.


Sen olen huomannut, että vaatimustaso nousee koko ajan. Jos haluaa pelata ammattilaisen tasolla, työkalujen pitää olla kunnossa. Heikommillakin kapuloilla pitää osata pelata. Tradenomi osaa. Virheitä kuitenkin tulee, eikä niitä kannata pelätä. Kaikki eivät voi niitä sietää, mutta jokaisen menestyvän yrityksen takaa löytyy tolkuton määrä epäonnistumisia. Kyse on asenteesta. Pessimisti ei pety, mutta optimisti voittaa aina lopulta.


Tradenomin opinnot antavat hyvät valmiudet käytännön töihin. Toki vasta työelämä koulii ammattilaisen. Kuitenkin tsemppaisin Lapin amk:a ottamaan joitakin BI:n työkaluja osaksi opintoja. Se olisi kovaa valuuttaa. Itse kävin campusonlinen kautta Big Data jakson, jota pidin varsin hyvänä aiheeseen perustuvana opintojaksona. Tradenomin ei tarvitse olla koodari, mutta louhia ja murskaaja hänen tulisi olla. Kaikessa toiminnassa tarvitaan kykyä löytää villakoirat nopeasti.


Olen kiitollinen opinnoistani, ohjaajistani- ja kaikista opiskelijoista, joihin oli mahdollisuus tutustua, vaikkakin etänä.

Reijo, tradenomi

Tradenomitutkinnon joustavat mahdollisuudet



Mareliinan kuva
Työharjoittelussa huomasin, että opiskelemani kokonaisuudet vastaavat työelämälähtöisiä taitoja ja aiheet, joita käsitellään koulunpenkillä, vahvistavat osaamistani työelämässä.

Valmistuin vuonna 2016 joulukuussa ylioppilaaksi Keski-Pohjanmaalla, jolloin olin vielä varma, että haen opiskelemaan pk-seudulle. Kaupallisen alan koin olevan sopiva vaihtoehto minulle, sillä se mahdollistaisi monessa eri työtehtävässä työskentelemisen, alasta riippumatta.

Vielä vuonna 2016 vannoin että Oulusta ylöspäin en muuttaisi, mutta toisin kävi. Yksi lyhyt viikonloppuloma Levillä ylioppilaaksi valmistumisen jälkeen ja olin myyty, tunsin että Lappiin haluan jäädä. Ennen Levin lomaa en ollutkaan käynyt Lapissa, joten ajatukseni perustuivat ennakkokäsityksiin. Päädyin kuitenkin aluksi opiskelemaan Keski-Pohjanmaalle Ammattikorkeakouluun liiketalouden tradenomiksi, mutta Lappi pysyi vahvasti mielessäni.

Heti ensimmäisen opintovuoteni aikana lähdin Ylläkselle kuukaudeksi työskentelemään, jolloin palattuani Lapin kaipuuni vain yltyi. Kevät koitti ja tiesin että välivuosi olisi täydellinen hetki työskennellä ja viipyä pidempään Lapissa, välivuoteni sijainniksi valikoitui Levi. Vuosi vierähti työskennellessäni vaatemyymälässä ja ravintola-alalla, tiesin haluavani palata suorittamaan tutkintoni loppuun. Tutkin vaihtoehtojani ja luin siirtomahdollisuudesta, jolloin voisin suorittaa kesken olevan tutkintoni toisessa ammattikorkeakoulussa. Valintaa ei tarvinnut miettiä, sillä selkeäksi vaihtoehdoksi valikoitui Lapin ammattikorkeakoulun Jokiväylän kampus.

Valinta osoittautui täydelliseksi, sillä opinnot ja työelämä oli mahdollista yhteensovittaa, joustavien opettajien ja ohjaajien myötä. Työskentelin opintojeni aikana useammassa yrityksessä, kerryttäen työkokemusta, jolloin havaitsin, että moni työnantaja lapin seudulla arvosti liiketalouden tradenomin tutkintoani Lapin AMK:sta.

Opintojeni suuntautumiseksi valitsin myynnin ja markkinoinnin, jonka opintosisältö tarjosi tulevaa urapolkuani ajatellen mielenkiintoista sisältöä. Opettajien ja opiskelijoiden välinen kommunikointi oli sujuvaa ja sain arvokasta apua ja tukea opintoihini. Oli myös loistavaa huomata, että esiintymisjännitykseni hiukan helpottui opintojeni edetessä ja pystyin asiasta opinnäytetyötä tehdessäni keskustelemaan ohjaajani kanssa, jolloin minulla oli edessä oman aiheeni esittely. Opinnäytetyöni aiheena toimi henkilöstöviestintä kriisitilanteessa, jonka sain valita vapaasti oman mielenkiintoni mukaan, suorittamiani opintoja silmällä pitäen.

Viimeisenä vaiheena opinnoissani suoritin syventävän harjoitteluni konsultti- ja markkinointitoimisto Reddo Partners:lla, jolloin huomasin, että opiskelemani kokonaisuudet vastaavat työelämälähtöisiä taitoja ja aiheet, joita käsitellään koulunpenkillä vahvistavat osaamista työelämässä. Pystyin hyödyntämään opittuja kokonaisuuksia monipuolisissa työtehtävissä. Opiskelu Lapin ammattikorkeakoulussa liiketalouden tradenomiksi antoi loistavat valmiudet jatko-opintoja ajatellen, joita tarkoituksenani on hyödyntää tulevaisuuden suunnitelmissa, YAMK- tutkinnon muodossa.

Harjoitteluni loppupuolella sain kokoaikaisen vakituisen työpaikan Leviltä vaateliikkeestä tiiminvetäjänä, jossa aloitin hiukan ennen valmistumistani. Valmistuin liiketalouden tradenomiksi toukokuussa 2021. Lämpimästi haluan suositella Liiketalouden tradenomin opintoja Lapin ammattikorkeakoulussa, sillä monipuoliset opintokokonaisuudet, ohjaajien ja opettajien tuki, joustavuus sekä kommunikointi toimivat moitteetta. Työelämän ja opintojen yhteensovittaminen, sekä opintojen sisältö antoivat loistavat eväät tulevaisuuden urapolkua ajatellen.

- Marelina Nordström, tiiminvetäjä, tradenomi - 




Monimuoto mahdollisti työn ohessa opiskelun



Raisan kuva
Monimuotototeutuksen tuoma vapaus suunnitella oma opiskeluaikataulu sopi loistavasti työn ohessa opiskeluun.

Opiskelun aloittaminen ei ollut minulle hetken mielijohde, vaan pyörittelin ajatusta parisen vuotta ennen kuin päätin lopulta hakeutua opiskelemaan tradenomiksi Lapin ammattikorkeakouluun syksyllä 2018. Olin juuri täyttänyt 40 vuotta ja itseni kehittämisen tarve oli kytenyt minussa jo pidempään. Hidasteena päätöksen tekoon olin lopulta ainoastaan minä itse epäilyksieni kanssa, olisiko minusta vielä siihen. Edellisistä opinnoistani kun oli kulunut aikaa pari vuosikymmentä.

Valitsin liiketalouden opinnot, koska tiesin niiden tarjoavan minulle laaja-alaisesti mahdollisuuksia työllistyä kiinnostukseni kohteen taloushallinnon työtehtäviin. Toisen asteen tutkintoa en edes harkinnut, sillä niitä minulla on ennestään jo kaksi eri aloilta.

Tiesin työn ohessa opiskelun vaativan vahvaa motivaatiota ja itsekuria. Kaipasin uusia haasteita työelämääni, mikä kasvatti motivaatiotani itseni kehittämiseen entisestään. Aika opiskelulle oli siis oikea, niiden alkaessa tammikuussa 2019. Monimuotototeutuksen tuoma vapaus suunnitella oma opiskeluaikataulu sopi loistavasti työn ohessa opiskeluun. Päivätyötä tekevänä minulla oli mahdollisuus osallistua 2–3 iltana viikossa pidettyihin iltaluentoihin reaaliajassa. Nauhoitettuja luentoja pystyi myös katsomaan tarvittaessa uudestaan, joka tuki itsenäistä opiskelua. Alan vaihtajana onnistuin sisäistämään taloushallinnon salat korkeakoulutasolla, vaikkei taustalla ollut merkonomin opintoja. Laadukkaan opetuksen ansiosta en missään opintojen vaiheessa kokenut, etten pärjäisi tai oppisi riittävästi, vaikka töitä opinnot vaativatkin.


Työharjoittelupaikan saantia vaikeutti COVID-19-pandemian aiheuttama etätyö tilitoimistoissa. Onnekseni sain hyvän harjoittelupaikan ystäväni vinkin avulla yrityksestä, jossa on oma taloushallintoyksikkö kirjanpitoineen ja palkanlaskentoineen. Harjoittelun alkaessa olin miltei varma, että kirjanpito olisi minun tulevaisuuden unelmatyöni. Palkanlaskenta vei kuitenkin lopulta mielenkiintoni harjoittelun aikana ja olin todella onnekas työllistyttyäni juuri palkanlaskijaksi harjoittelupaikkaani. Muitakin alan työkuvioita oli samaan aikaan tarjolla, joten voisin sanoa, että tradenomiopiskelijat ovat kiinnostusta herättäviä työantajarintamalla.


Motivaatio, halu oppia ja sinnikäs uurastus mahdollistivat valmistumiseni tradenomiksi toukokuussa 2021 täysiaikaisen työn ohessa. Ilman mahtavia opettajia ja kurssikavereita tie olisi ollut raskaampi kulkea. Vertaistuki ja yhdessä tekeminen olivat lopulta ne, jotka auttoivat jaksamaan pitkinä iltoina ja viikonloppuina. Ne tekivät opiskelusta myös hauskaa. Vielä opintojen loppumetreilläkin ja opinnäytetyön siivittämänä löysin uusia kiinnostuksen kohteita liiketalouden alalta. Ajatukset jatko-opinnoista kutkuttelevatkin jo mielessäni. Monimuotona tietenkin… Nyt kuitenkin keskityn nauttimaan uudesta ammatistani ja työstäni.


- Raisa Leinonen, tradenomi -



Tärkeintä on olla tyytymättä siihen, mitä jo on



Kuva Roosasta
Ammattikorkeakouluun hakeminen oli minulle käänteentekevä muutos, jota en tule koskaan katumaan

Hain opiskelemaan Lapin Ammattikorkeakouluun liiketaloutta, koska koin liiketalouden perusosaamisen tärkeänä lähtökohtana työelämään. Taloushallinto on tärkeä liiketoiminnan peruslähtökohta ja kulmakivi, jonka substanssiosaamisen avulla voi saavuttaa paljon, millä liiketalouden osa-alueella sitten työskenteleekin.

Muutin Lappiin nuoruudessani työharjoitteluun, jonka jälkeen toimin monipuolisesti ravintola-alan eri työtehtävissä. Työstä aiheutunut kuorma ja huonot elämäntavat alkoivat kuitenkin ajan kuluessa painaa harteillani. Tunnollisena ylisuorittajana saatoin tehdä töitä ympäri vuorokauden, mutta ruoan tekemisestä puuttui intohimo. Jaksoin tehdä töitä, mutta tunsin olevani jatkuvasti säästöliekillä.

Alkutaipaleeni ei ollut helppo, koska en ole koskaan ollut matemaattisesti lahjakas. Ennen koulun alkua vietin aikaani Kittilän kunnankirjastossa opetellen perusasioita. Aloitin ruohojuuritasolta; ensin aloitin kertotauluista ja jatkoin sen jälkeen yhtälöihin ja prosenttilaskuihin. Koin, että taloushallinnon opiskelijan on hyvä osata tietyt perustaidot, vaikka ne koulussa tultaisiin opettamaan joka tapauksessa.

Koulun alettua onnistuin kasaamaan itselleni loistavan verkoston saman kaltaisista ihmisistä ja opettajista, joiden yhteistyön avulla koulu sujui vaivattomasti mukaillen omia tavoitteitani. Syvään päähän hyppääminen monimuoto-opiskelijana voi olla haastavaa aluksi, mutta lopulta oma asenne ratkaisee opintojen kuormittavuuden. Mielestäni tärkeintä on se, että käsittelet oppimaasi intohimoisesti ja olet kiinnostunut kursseista. Oma tavoitteeni oli aina ottaa askel tuntemattomaan; silloin kun olet epämukavuusalueellasi, kehityt eniten.

Taloushallinnon syventävät opinnot opettivat tärkeitä ulkoisen ja sisäisen laskentatoimen osa-alueita, jotka syventyivät työharjoittelussani yrityskaupan asiantuntijayrityksessä. Opin katsomaan yritystä taloudellisena kokonaisuutena ymmärtäen tuloslaskelmaa, tasetta ja kassavirtaa. Koulussa sytytettiin palo, mutta työharjoittelu sai liekin roihahtamaan.

Valmistuin taloushallinnon tradenomiksi kahden ja puolen vuoden opintojen jälkeen ja työllistyin Pohjois-Suomen Verohallintoon henkilöverotuksen työtehtäviin. Työllistyminen uutta ammattia vastaaviin tehtäviin oli kuin lottovoitto ja askel kohti uutta arkea. Tulevaisuudessa toivon pääseväni hyödyntämään tilinpäätösosaamistani esimerkiksi yritysverotuksen yhteydessä. Opinnot eivät taatusti ole vielä ohi ja haaveeni ovatkin jo ylemmissä korkeakouluopinnoissa.

Lapin AMK on toiminut taustalla matkallani tukien ja ohjaten minua kohti tavoitteitani. Haluan muistuttaa siitä, että kunhan asenne on kohdallaan, kaikki ovet ovat avoinna. Kun tiedät mitä haluat saavuttaa, on verkostosi mukanasi toteuttamassa unelmiasi.

Roosa Räikkönen, Verohallinto



Työn ja opintojen yhdistäminen onnistui hyvin



Kuva Niklas Putkivaarasta
Opinnoista saamani osaaminen on todella tullut hyötykäyttöön ja vasta valmistumisen jälkeen olen ymmärtänyt kuinka monipuolinen tradenomin tutkinto työelämässä on, sillä se antaa mahdollisuuksia todella suureen määrään työtehtäviä.

Olen Niklas Putkivaara, nyt 24 vuotias nuorimies Rovaniemeltä. Valmistuin Lapin Ammattikorkeakoulusta keväällä 2020 liiketalouden tradenomiksi, suuntavina opintoina taloushallinto. Aiempina opintoina oli suorittanut ylioppilastutkinnon ja asepalveluksessa aliupseerikurssin (AUK).

Työskentelin sesonkiluonteisesti alkutalvesta 2017 vuodenvaihteeseen 2019 Ranuan Eläinpuistolla, tarkemmin Ranuan Seudun Matkailu Oy:ssä ravintolatarjoilijana. Työ oli helppo yhdistää ensimmäisen ja toisen vuoden opintoihin työantajan joustaessa työpäivien pituudessa ja ottamalla huomioon tärkeät luentoni.

Tilanne muuttui tammikuussa 2019, toisen lukuvuoteni puolivälissä, kun siirryin työnantajallani uusiin tehtäviin. Aloitin tuolloin Arctic Fox Igloos – Iglukylän tiimivastaavana, vakituisessa täysiaikaisessa työsuhteessa. Majoituspaikka pitää sisällään 20 ylellisesti sisustettua lasi-iglua Ranuanjärven rannalla, suoraan pohjoisen taivaan alla.

Aloitin esimiestehtävissä siis opintojeni ollessa vielä kesken. Kevät 2019 oli erittäin kiireistä aikaa, kun tärkeitä kursseja oli koululla paljon ja samalla täysin uusi työ hoidettavana. Jaoin arkipäivät tuolloin niin, että olin aamupäivän luennoilla ja töissä iltapäivän. Kuitenkaan ihan jokaisena päivänä en koululle eksynyt, sillä priorisointia täytyi tehdä. Viikonloppuisin olin työvuoroissa normaalisti.

Kevään kiireiden hellitettyä, opintojen jäädessä kesätauolle ja syksylle 2019 osunut harjoittelujakso mahdollistivat paremman keskittymisen työhön kiireisen kevään jälkeen. Kolmantena lukuvuotena suoritin viimeiset kurssit ja keväällä 2020, koronasulun ollessa pahimmillaan, työstin opinnäytetyöni valmiiksi. Valmistuin toukokuun 2020 lopussa.

Opintojeni aikana opettajiltani, tuutoreilta ja ohjaajilta saamani tuki oli korvaamatonta. Olen kiitollinen siitä, että he auttoivat minua yhdistämään työn ja opinnot niin sulavasti ja valmistuminen normaaliajassa oli mahdollista. Opinnoista saamani osaaminen on todella tullut hyötykäyttöön ja vasta valmistumisen jälkeen olen ymmärtänyt kuinka monipuolinen tradenomin tutkinto työelämässä on, sillä se antaa mahdollisuuksia todella suureen määrään työtehtäviä.

Valmistuttuani opinnoista keväällä 2020 olen jatkanut työssäni Ranualla, ja tehtävänkuvani on laajentunut. Syyskuussa 2020 sain johdettavakseni myös yhtiön toisen majoituskohteen, Lomakylä Gulo Gulon, 30 huoneiston lomakylän. Vastuullani on yhtiön koko majoitusliiketoiminta, yhteensä 240 vuodepaikkaa. Työskentelen myös yhtiömme myynnin ja markkinoinnin tehtävissä yhteistyössä kollegojeni kanssa.

Haluan suositella Lapin ammattikorkeakoulua ja etenkin Jokiväylän kampusta kaikille tuleville opiskelijoille. Koulu ja Rovaniemi kaupunkina tarjoaa myös hyvät mahdollisuudet verkostoitua opiskelijana.

Niklas Putkivaara
Tradenomi, taloushallinto


Edellinen 1 2Seuraava