Urheilun ja opiskelun yhdistäminen on Rovaniemellä helposti toteutettavissa.
Muutin Oulusta Rovaniemelle vuonna 2020 parempien harjoitusolosuhteiden perässä. Maastohiihtäjänä tämä oli oman kehityksen kannalta merkittävää, koska pääsin hyödyntämään Rovaniemen huippuolosuhteita. Mietin siinä kohtaa, että haluaisin suorittaa korkeakouluopinnot urheilun rinnalla ja päätin hakea Lapin ammattikorkeakouluun liiketaloutta opiskelemaan. Koin liiketalouden osaamisen hyvänä lähtökohtana erilaisiin työmahdollisuuksiin tulevaisuudessa. Lisäksi olin kuullut, että urheilun ja opiskelun yhdistäminen on Rovaniemellä helposti toteutettavissa. Nämä kuulemani huhut osoittivat pitävän paikkansa.
Vaikka olin päivätoteutuksessa, niin opinnot alkoivat etänä johtuen koronapandemian tilanteesta. Ensimmäinen vuosi menikin pääasiassa etäopinnoissa, mutta kuitenkin ulkona järjestetyissä tapahtumissa pääsi verkostoitumaan opiskelukavereiden kanssa hyvin. Ensimmäinen vuosi oli pitkälti perusopintoja ja toisen vuoden alkaessa valitsin kahdesta suuntautumisvaihtoehdosta taloushallinnon puolen. Pääsin käymään luennoilla myös paikan päällä, mutta koin itselleni etäopiskelun jopa paremmaksi keinoksi opiskella aikataulutuksen helppouden takia. Mielestäni oli todella kätevää, että pystyin valitsemaan kursseja monimuotototeutuksen puolelta sekä CampusOnlinesta. Tämä mahdollisti sen, että tarvittaessa pystyin katsomaan luentoja sekä tekemään opintoja myös reissussa ollessani.
Sain koko opintojen ajan halutessani ohjausta opintoihini liittyen. Opinto-ohjaajan kanssa suunnittelimme minulle sopivan opintokokonaisuuden, joka tuki myös osaamistani urheilun puolella. Tradenomin opintoihin kuului myös työharjoittelu. Voin kertoa jopa olleeni vähän skeptinen siitä ajatuksesta, miten saisin työharjoittelun toteutettua urheilun rinnalla. Tämä skeptisyys osoittautui kuitenkin aivan turhaksi, sillä myös työharjoittelussani huomioitiin urheilijan tarpeet hyvin ja pystyin silloinkin tekemään kahta treeniä päivässä. Suoritin harjoitteluni Santasportilla Lapin urheiluakatemiassa, jossa pääsin toimimaan viestinnän ja kehittämistoiminnan parissa.
Koen, että opinnot eivät ottaneet minulta mitään pois urheilun puolelta. Päinvastoin ne antoivat minulle lisää valmiuksia toimia niin urheilu- uralla, kuin sen jälkeenkin. Urheilun jatkaminen opintojen jälkeen tuntuu nyt todella mielekkäältä, kun on monipuolisesti valmiuksia antava koulutus taustalla. Vasta valmistuneena haluan vielä sanoa isot kiitokset koulun opettajille sekä opinto-ohjaajalle, jotka auttoivat yhdistämään opiskelun ja urheilun. Opintojeni aikana koen kasvaneeni sekä urheilijana, että ihmisenä.
-Petteri Laurén, tradenomi
Tradenomiksi päätyminen oli täysin monen sattumuksen summa. En missään vaiheessa nuorempana ajatellut päätyväni opiskelemaan enää ammattikoulun jälkeen yhtään mitään, mutta koska elämästä ei koskaan tiedä, päädyinkin sitten jonkin päähän pistoksen myötä kuitenkin vielä opiskelemaan. Matkani tradenomiksi päätymisestä lähtikin siis silkasta päähän pistosta.
Keväällä 2021 asuessani jo Rovaniemellä, hain ihan huvin vuoksi yhteishaussa kouluun sillä ajatuksella, että käyn katsomassa millaiset pääsykokeet ovat, ja voisinko hevostenhoitajan papereilla päästä opiskelemaan. Muistelin tuolloin, että entinen työnantajani hevostenhoitajan ajoilta oli kertonut olevansa tradenomi. Tällä perusteella lukaisin pikaisesti läpi, mitä koulutus pitää sisällään ja päädyin hakemaan vain ja ainoastaan tradenomiopintoihin Lapin ammattikorkeakouluun. Olin jo kevään aikana unohtanut hakemisen, kunnes sain muutama päivä ennen pääsykokeita tiedon, että pääsin todistusvalinnan kautta opiskelemaan. Hiukan shokkihan se oli, koska mitään oikeaa intressiä opiskelemiseen ei ollut.
Kesän vietin sitten Ruotsissa hevosten parissa pohtimassa, mitähän sitä tuli tehtyä. Kävin silloisen työnantajani kanssa hyviä keskusteluita opiskelun hyvistä puolista - sainpa myös kuulla monista muista hevosalalla olevista tradenomeista sekä muistakin tradenomin tutkinnon mahdollistamista töistä. Siitäpä innostuneena sitten päätin, että opiskelen, sillä osaamista voisi varmasti hyödyntää sitten melkeinpä missä vain, jos elämä heittelehtii vielä myöhemmin. Syksyllä 2021 palasin Rovaniemelle opiskelemaan päiväpuolelle tradenomiksi, mutta 3,5 vuoden opiskelu ei edelleenkään houkuttanut, joten päätin heti kättelyssä nipistää vuoden pois opiskeluajasta. Koko opiskeluaikani tein myös töitä, joka antoi hyvää vastapainoa opiskelulle, mutta myös syvensi valtavasti osaamistani. Ilman aiempaa työkokemusta sekä työelämässä olemista en varmastikaan olisi saanut opinnoista niin paljoa irti kuin loppujen lopuksi sain.
Onneksi Lapin AMK tuki kovasti tavoitettani ja mahdollisti omanlaisen polun kulkemisen opiskeluiden osalta. Opiskelin niin päiväpuolella, monimuodossa kuin CampusOnlinen kautta. Ilman saamaani henkilökohtaista tukea opintojen suunnittelussa, en varmastikaan olisi onnistunut valmistumaan tuossa tavoittelemassani 2,5 vuodessa. Opiskelut tuntuivat läpi opiskeluajan tarpeeksi haastavilta, mutta ei liian haasteellisilta. Opinnoissa parasta oli huomata se, kuinka osasin tuoda osaamistani myös käytäntöön sekä yhdistää jo olemassa olevaa osaamistani sekä mielenkiinnon kohteita opintoihini. Tradenomin tutkintohan antaa laajan kattauksen erilaisia mahdollisuuksia, sillä liiketalousosaamista tarvitaan ihan joka paikassa yritysmaailmassa. Minäkin kerkesin opiskeluiden aikana työskentelemään muun muassa pankissa sekä kirjanpitäjänä, jossa myös jatkoin valmistumiseni jälkeen jonkin aikaa. Lisäksi päädyin perustamaan myös oman yrityksen.
Koska sydäntäni lähellä ovat hevoset sekä raviurheilu, halusin valmistumiseni jälkeen päästä takaisin työskentelemään hevosalalla ja hyödyntämään osaamistani siellä. Toivottavasti tulevaisuudessa pääsen työskentelemään raviurheilun saralla myös vaativimmissa hallinnollisissa tehtävissä, sekä kantamaan korteni kekoon lajin tulevaisuuden ja kehittymisen osalta. Nyt minulla on siihen ainakin oivat eväät.
Suosittelen aidosti ja vilpittömästi haastamaan itseäsi, ja tarttumaan tradenomiopintojen tarjoamiin mahdollisuuksiin. Lapin ammattikorkeakoulua suosittelen erinomaisen henkilökohtaisen ohjauksen sekä tuen ja aidon välittämisen vuoksi. Päätös opiskelusta on se, jota et tule katumaan!
Linda Marttinen - tradenomi (AMK), taloushallinnon asiantuntija & hevosenhoitaja
"Paikanpäälä ekana päivänä tammikuussa 2020 ja tänään vikana päivänä joululahjan haussa." Näin kirjoitin Facebookiin 23.12.2022, kun olin hakenut todistuksen opintotoimistosta.
Oli syksy 2019 ja tiedossa hanketöiden päättyminen vuoden lopussa. Ajatus siitä, että 44-vuotiaana olisin ensimmäistä kertaa elämässäni työttömänä, toisaalta arvelutti, mutta toisaalta vapaampi arki myös houkutteli. Työskentelin verkostokoordinaattorina vastaten ainoana työntekijänä hankkeesta, jossa kehitettiin erilaisten toimijoiden yhteistyötä rovaniemeläisten lapsiperheiden parhaaksi. Tätä ennen olin työskennellyt toisessa lappilaisessa järjestössä järjestösihteerinä 17 vuotta, vastaten ainoana työntekijänä järjestön moninaisista tehtävistä. Tänä aikana olin ”vain” tehnyt töitä (ja yhden lapsen).
Työmarkkinoita seurasin koko vuoden 2019 ja huomasin, että monissa kiinnostavissa työpaikoissa, joihin minulla mielestäni oli osaamista, vaadittiin korkeakoulututkintoa. Ymmärsin, että 90-luvulla hankitut tutkinnot (markkinointimerkonomi ja nuoriso- ja vapaa-ajanohjaaja) ja 20 vuoden aikana karttunut monipuolinen osaaminen järjestö- ja hanketyössä, ei ehkä avaakaan työmarkkinoita. Oli lähdettävä hakemaan korkeakoulututkintoa.
Merkonomiopinnot olivat aikanaan erinomainen lukion korvaava vaihtoehto minulle ja nyt ajattelin, että liiketalouden opinnot kasvattaisivat monipuolista osaamistani ja tutkintotodistuksella todistaisin osaamiseni työmarkkinoilla. Tunnustettava on, että merkonomitutkinnon hyväksiluvut olivat toki mielessä, päätavoitteeni kun oli se tutkinto. Tutut liiketalouden termit palautuivat mieleen viimeistään silloin, kun kaivoin varastosta esille opiskelumuistiinpanot 90-luvulta.
Onneksi olin alkuvuoden 2020 työttömänä ja sai opiskella opiskelemista - oli hiukan homma 20 vuodessa muuttunut. Toukokuussa pääsin töihin (sillä 20 vuoden aikana töissä karttuneella osaamisella) Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n järjestösihteeriksi. Tuttu järjestötyö kuljetusyritysten maailmassa ja liiketalouden opinnot tukivat erinomaisesti toisiaan.
Minulle oli selvää, että osallistun järjestetyille tunneille, koska nauhoitteet olisivat kasaantuneet ja kymmenien tuntien kuuntelu olisi ollut lopulta mahdotonta. Tunnustettava on, että lukea olisi voinut/pitänyt enemmän, mutta pääsin hyvin arvosanoin päätavoitteeseeni ja sain korkeakoulututkinnon. Kun opiskelemaan hain, ei suuntautumisvaihtoehdot olleet mielessäkään, vain se tutkinto. Siksi suuntautuminen mielenkiintoiseen riskienhallintaan ja yritysturvallisuuteen oli onni ja erinomainen mahdollisuus, työskentelenhän kuljetusyritysten maailmassa.
Opintojaksojen teemoja peilasin kokemuksiini järjestömaailmassa ja -organisaatioissa. Mielestäni liiketalouden opintojaksojen sisältöihin tulisi ottaa enemmän näkökulmia järjestöjen ja julkisten toimijoiden toimintaympäristöistä. Järjestöissä ja pienemmissä yhdistyksissä tarvitaan substanssiosaajia, mutta esimerkiksi tradenomit voisivat tuoda näihin organisaatioihin monenlaista osaamista ja uusia näkökulmia, vaikka voittoa niissä ei tavoitellakaan.
Opiskelu täysin etänä (ja korona-ajan etätyöt ja kokoontumiskielto) mahdollisti opiskelun työn ohessa ilman opintovapaita. Aika kultaa muistot, mutta kirkkaana muistissa on myös ne päivät, kun kotona työkoneen laittoi kiinni klo 16 ja kotikoneen avasi klo 17. Tunnin aikana piti syödä ja ottaa etäisyyttä tietokoneen näyttöön ulkona, mutta usein happihyppely jäi tiskikoneen täyttämisen varjoon. Onneksi siirtymä (työhuone-keittiö) oli lyhyt ja puoliso hoiti ruokahuoltoa. Ja onneksi oli langattomat kuulokkeet!
Parasta sparrausta sain eräältä opiskelukaveriltani, vaikka tapasimme vain ruudun kautta. Hän etsi Moodlen alustalla paria Englannin paritehtävään ja uskaltauduin laittamaan viestin ”en osaa englantia yhtään, mutta mulla ei ole paria”. Tästä alkoi yhteistyö, josta olen enemmän kuin kiitollinen. Ylempää AMK-tutkintoa voisikin lähteä hakemaan samaan aikaan, jolloin hyvä yhteistyö voisi jatkua tutun sparraajan kanssa - mutta ei ihan vielä.
Jos olet nyt pitkän tauon jälkeen pohtimassa opintoja aikuisena ja monimuotona, kannustan sinua antamaan itsellesi aikaa oppia opiskelemaan. Vasta ensimmäisen vuoden jälkeen löysin omalle rimalle sopivan kohdan ja ymmärsin, miten eri opintojaksoihin suhtaudun. Muista, että opiskelet itseäsi varten ja kohti omaa tavoitettasi.
Opintojen aikana monipuolinen osaamiseni kasvoi ja tutkintopaperilla voin sen nyt todistaa. Missään en ole vieläkään mestari, mutta uskon, että työmarkkinat tarvitsevat tulevaisuudessa entistä enemmän meitä moniosaajia.
Tutkinto taskussa tulevaisuutta tutkaillen,
Mervi Saukkoriipi
järjestösihteeri, Tradenomi (AMK), Rovaniemi
Mielestäni opinnoissa oli hyvä rytmi eikä tehtävistä koitunut liikaa stressiä. Myös opettajat olivat ammattitaitoisia ja opetus laadukasta.
Kolme vuotta tradenomiopintoja monimuoto-opiskeluna takana, ja näin valmistuneena voin sanoa, että kyllä kannatti. Koulutus on avannut uusia ovia ja luonut mahdollisuuksia, joita en osannut ajatellakaan opintojen alkutaipaleella.
Aiemmalta koulutukseltani olen parturi-kampaaja ja kosmetologi. Taustalla on myös ylioppilastutkinto Ounasvaaran lukiosta. Olen toiminut yrittäjänä vuodesta 2014 joista viimeiset kolme vuotta omassa kampaamo-kauneushoitolassani Rovaniemen keskustassa. Vuonna 2019 hiipi pikkuhiljaa ajatus lisäkoulutuksesta. Päädyin hakemaan Lapin ammattikorkeaan tradenomikoulutukseen ajatuksena yrittäjyyden tukeminen. Liiketalouden opinnot vaikuttivat mielenkiintoisilta ja ”yleispäteviltä”, joilla saisin monipuolistettua osaamistani ja pääsisin kehittymään.
Opinnot alkoivat tammikuussa 2020 ja melkein heti iski korona. Työt vähenivät ja aikaa opinnoille oli runsaasti. Pidin kovasti monimuoto-opiskelusta. Tosin olisin kaivannut enemmän lähitapaamisia, jotka puuttuivat lähes täysin koronan vuoksi. Ryhmätöissä työskentelin yleensä saman porukan kanssa. Oli mukavaa päästä tutuksi heidän kanssaan, jakaa kokemuksia ja ajatuksia. Pikkuhiljaa asiakkaat kampaamossa lisääntyivät ja opinnot sujuivat samalla hyvin siinä ohessa. Mielestäni opinnoissa oli hyvä rytmi eikä tehtävistä koitunut liikaa stressiä. Myös opettajat olivat ammattitaitoisia ja opetus laadukasta.
Koulutuksen suuntautuminen oli yritysjuridiikka ja riskienhallinta. Vaikka suurin osa asiakokonaisuuksista olivat uusia, sai niihin tietynlaista näkökulmaa oman yrittäjyyden kautta ja omaa liiketoimintaani pystyin käyttämään kehyksenä monessa tehtävässä. Koulutus antoi eväitä myös yrittäjyyteen muun muassa taloushallinnon kautta.
Opintojen alussa mieltäni askarrutti työharjoittelujaksojen toteuttaminen. Koin myös hieman epävarmuutta siitä, mihin koulutus minua veisi, sillä selvää suunnitelmaa minulla ei ollut. Minulla kävi kuitenkin tuuri. Pääsin työharjoitteluun Lapin sairaanhoitopiiriin henkilöstöhallinnon puolelle. Sieltä minulle tarjottiin myös työpaikkaa ja olen nykyään osa-aikaisessa työsuhteessa samoissa tehtävissä toimien myös edelleen myös yrittäjänä. Tradenomin koulutus todellakin avasi uusia ovia. Henkilöstöhallinnon tehtävät tuntuvat itselleni sopivalta alalta. Vaikka opinnot suoraan eivät valmistaneetkaan tähän työhön, kiinnostuksen osoitus työpaikkaa kohtaan, ripaus rohkeutta ja luja motivaatio auttoivat työllistymään jo opintojen aikana.
Uskon siihen, että jokainen opiskelija löytää oman polkunsa ja paikkansa työelämässä. Haluan tarinallani antaa rohkeutta ja avointa mieltä eri mahdollisuuksille. Oma kokemukseni on, että tradenomeja arvostetaan työelämässä ja eteenpäin pyrkimällä löytää oman juttunsa. Yrittäjyyttä kannustan myös kokeilemaan, sitä kautta voin toteuttaa omia taitojani ja olen päässyt luomaan itselleni toimivan ja mukavan arjen.
Miksi valita Lapin AMK?
- opetuksen suunnittelu ja toteutus toimivia
- laadukas opetus, runsaasti kurssivaihtoehtoja
- joustavuus opinnoissa.
Rohkeutta omille poluille toivottaen,
Jenna Leinonen, Tradenomi (AMK), yrittäjä, palvelussuhdeasiantuntija
Jotkut tietävät jo nuorena, mitä haluavat opiskella ja tehdä isona työkseen. Minun päässäni tämä ajatus ei ole koskaan täysin selkiytynyt, vaikka isoksi olen jo kasvanutkin. Lukion jälkeen pallottelin valintaa restonomi- ja tradenomiopintojen välillä ja silloin vaakakuppi kallistui niin, että päädyin hakemaan restonomiksi. Hyvä päätös se olikin. Pidin opiskeluajasta sekä työvuosista ravintola- ja kaupanalalla opiskelujen jälkeen, jopa siinä määrin, että kouluttauduin työn ohessa myös kokiksi. Ala ei kuitenkaan tuntunut koskaan täysin omalta ja jäin aina kaipaamaan jotain muuta, vaikka en osannut sanoittaa mitä se oli. Onnekseni olin kuitenkin kouluttautunut alalle, jolla töitä riittää, joten pääsin kokeilemaan todella monipuolisia työtehtäviä eri yrityksissä eri puolilla Suomea ja palvelemaan monenlaista asiakaskuntaa.
Vähitellen mielessäni kuitenkin kasvoi tahto päästä uudelleen opiskelemaan. Nautin kuitenkin työnteosta siinä määrin, että kokopäiväiseksi opiskelijaksi palaaminen ei houkutellut. Tutkin vaihtoehtoja ja Lapin AMK:n tarjoama tradenomin koulutusohjelma Yritysjuridiikka ja riskienhallinta kuulosti houkuttelevalta ja hain syksyn 2019 yhteishaussa. Ilon ja innostuksen määrä oli valtava saadessani tietää tulleeni hyväksytyksi sisään kouluun.
Opinnot alkoivat tammikuussa 2020, vain paria kuukautta ennen koronapandemian rantautumista Suomeen. Monimuoto-opiskelijana pandemia ei vaikuttanut paljoakaan opintoihini, jotka joka tapauksessa olisivat olleet pääasiassa etäopintoja. Julkinen keskustelu etäopiskelusta keskittyy usein sen varjopuoliin, mutta minulle etäopinnot edustivat joustavuutta ja mahdollisuuden yhdistää kokoaikatyö ja opiskelu. Nautin erityisesti siitä, että opintoja oli mahdollisuus muovata omien kiinnostuksenkohteiden mukaan ja suorittaa kursseja syys- ja kevätlukukausien lisäksi myös kesällä. Monimuoto-opiskelijan arki, työ ja koulu yhdistettynä, on kiireistä, joten opiskelujen onnistunut suorittaminen vaatii myös kykyä tunnistaa omat voimavarat ja suunnitella opintojen jaksottaminen niiden mukaan.
Ilman mahdollisuutta monimuoto-opiskeluun olisin saattanut jättää kokonaan hakeutumatta opiskelemaan uudelleen ja kuinka harmillista se olisi ollutkin. Opiskelu avasi aivan uuden sivun elämässäni ja hyvin menneet opinnot ovat tuoneet uuden osaamisen lisäksi myös ammatillista itsevarmuutta sekä ylipäätään uskoa itseeni. Tietämättä tarkalleen mihin halusin työllistyä, tavoitteeni alasta asti oli oppia koulussa mahdollisimman paljon ja hakeutua uuden alani töihin jo opiskeluaikana. Sinnikäs opiskelu ja työnhaku palkittiin jo vuoden päästä ja tammikuusta 2021 lähtien olen työskennellyt Sarastia Oy:ssä palveluasiantuntijana. Uudelle alalle siirtyminen oli suuri harppaus ja yllättävä kulttuurishokki, mutta osaamisen kasvattaminen myös työssäni on ollut todella palkitsevaa.
Kokemukseni ammattikorkeakouluopiskelusta kahden tutkinnon, aiemman restonomitutkinnon ja uuden tradenomi tutkinnon, jälkeen eivät voisi poiketa enemmän toisistaan. Heti lukion jälkeen suoritetuissa, päivämuotoisissa, restonomiopinnoissa korostuivat opiskelun lisäksi osaltaan myös opiskelijaelämä ja aikuiseksi kasvaminen, kun taas tradenomin monimuoto-opinnot olivat kiireisempää opiskelun ja työn yhteensovittamista.
Olen kuitenkin todella iloinen, että oma opiskelupolkuni on ollut itseni näköinen eli hieman polveileva ja mutkitteleva, sillä koen, että juuri nyt sain tradenomiopinnoista todella paljon irti ja hyvät lähtökohdat alan työelämään. Omasta kokemuksestani tiedän, että ei tarvitse ennalta tietää täysin omaa suuntaansa, vaan katsella kiinnostuneesti ympärilleen ja lähteä rohkeasti kokeilemaan. Ja tradenomiopinnot ovatkin mitä mainioin vaihtoehto kaikille hieman suunnastaan tietämättömille, sillä ne avaavat todella laaja-alaiset mahdollisuudet työllistyä mitä moninaisimpiin tehtäviin. Elämä vie mennessään ja oma polku muovautuu sitä mukaa. Vieläkään en tiedä, mitä minusta lopulta tulee ’’isona’’, mutta uunituore tutkinto kädessä odotan innolla tulevia käänteitä.
Katri Kuoppamäki
Tradenomi AMK
Yritysjuridiikan ja riskienhallinnan koulutusohjelma
Jos mietit, pitäisikö vielä hakea opiskelemaan... Hae. Sinä osaat ja sinä pystyt. Opinnot voivat antaa vielä tutkintoakin enemmän.
En ole varsinaisesti koskaan ollut opiskelija. En muuttanut Lappiin tai päätynyt työharjottelusta unelmatyöhöni. En ollut osa tiivistä opiskelijayhteisöä, bailannut haalareissa, käynyt kirjastossa tai hengannut ruokalassa. Opiskelujen alkaessa elämäni ei näennäisesti muuttunut mitenkään, mutta minä muutuin. Sain takaisin osan minua, joka oli hukassa pitkään.
Kävin kymmenisen vuotta sitten lukion, jonka jälkeen työn ohella opiskelin vajaassa vuodessa merkonomiksi. Vuosikymmenen varrella olen työskennellyt kaupan alalla, pankissa sekä yrittäjänä ensin vakuutusten ja sitten tapahtumatuotannon ja erilaisten tapahtumien parissa. Vuonna 2019 päädyin puolvuotisen Balin reissun jälkeen etätyöhön takaisin finanssialalle yritysrahoituksia välittävään yritykseen ja vuoden 2020 koittaessa valkeni, kuinka onnekas ratkaisu palkkatyöhön siirtyminen edelleen osa-aikaiselle tapahtuma-alan yrittäjälle olikaan koronapandemian lipuessa myös Suomen maaperän ylle.
Työn luonne jätti tilaa opiskelulle ja vihdoin hyvin hauduteltu ajatus jatko-opinnoista alkoi innostaa. Hain syksyn 2019 yhteishaussa Lapin AMKiin tradenomin opintoihin, sillä etänä ja itsenäisesti suoritettava koulutus oli pitkälti ainoa minua kiinnostava ja elämäntilanteeseeni sopiva vaihtoehto. Heti tammikuussa 2020 työn ohella aloitin ammattikorkeakouluopinnot ja olin kertakaikkisen hukassa opintosuunnitelmien ja järjestelmien kanssa, mutta yllättävän pian ja opinto-ohjaajan avulla asiat alkoivat rullaamaan. Muutin Tampereelta Helsinkiin, eikä tämä vaikuttanut opintoihini mitenkään. Työ- ja yrittäjyyskokemukseni oli suuri etu opinnoissa, ja käytännön osaamisen täydentäminen teorialla esimerkiksi verotuksen ja kirjanpidon osalta on varmasti avuksi tulevaisuuden yritystoiminnassa. Tein osaamisen näyttöjä eli osoitin tiettyjen kurssien osalta osaamiseni reflektiopapereilla sekä yrittäjyys- ja työtodistuksilla.
Vuoden opintojen jälkeen rustasin 42-sivuisen opinnäytetyön, jonka toteutin työnantajalleni määrällisenä tutkimuksena. Odotin harmaita hiuksia ja totaalista hermojen menetystä, mutta rehellisesti sanoen opinnäytetyö valmistui todella kivuttomasti. Opinnäytetyöprosessi oli mielestäni erityisen hyvä, se oli palasteltu sopiviin osiin ja ohjausta oli riittävästi. Aiheeni oli myös hyvin käytännönläheinen, työelämäyhteys oli selkeä sekä tutkimuksen tulokset olivat aidosti hyödyllisiä yritykselle. Harjoittelujakson sain toteutettua omassa työssäni osoittamalla osaamiseni harjoittelukirjalla.
Joulukuussa 2021 valmistuin talouden, hallinnon ja markkinoinnin tradenomiksi. 210 opintopistettä kahdessa vuodessa, täysipäiväinen työ ja työkeikat, yksi maailmanlaajuinen pandemia, lukuisat lääkärikäynnit, pari muuttoa… oli haasteita, oli onnistumisia. Ensimmäiset itkut onnesta itkin, kun sain tietää päässeeni opiskelemaan Lapin AMKiin, seuraavat opinnäytetyön esittelyn jälkeen saatuani työstäni parhaan mahdollisen arvosanan, kolmannet jossain Talous- ja tilastomatematiikan ja sijoitusporfolion arvosanojen 5 välillä, neljännet valmistumiskeskustelun aikoihin saadasseni kunnian kirjoittaa omasta tarinastani juuri Sinulle. En ylittänyt itseäni, vaan olin saanut takaisin jotain, mikä tuntui olleen kadoksissa vuosia: oman potentiaalini, uskon itseeni ja osaamiseeni.
Jos mietit, pitäisikö vielä hakea opiskelemaan.. Hae. Sinä osaat ja sinä pystyt. Opinnot voivat antaa vielä tutkintoakin enemmän.
Lapin Ammattikorkeakoululle kiitos monimuotoisista oppimismahdollisuuksista ja ihmisläheisestä opetuksesta. Perheelleni kiitos loppumattomasta uskosta siihen, että osaan.
”Sitten joku päivä
Kun synkkyys ei ole enää niin mustaa
Mutta kirkkaus on entistä kirkkaampaa
Sitten joku päivä
Sitten joku päivä olen taas minä”
Tänään on se päivä.
Oona Huhtala
Talouden, hallinnon ja markkinoinnin tradenomi
Valmistumiseni jälkeen minun ei tarvinnut myöskään kahdesti miettiä Lapin AMK:n alumnitoimintaan ryhtymistä. Vastaus oli ilmiselvä kyllä. Olen itse elävä todiste liiketalouden alan opintojen avaamista monipuolisista uramahdollisuuksista aikuiselle opiskelijalle, joten jos voin mitenkään omilla verkostoillani tai kokemuksillani auttaa jotain toista oman työuransa muutoksissa, olen valmiina. Niin kuin minunkin kohdallani oltiin.
Yhdeksänkymmentäluvun loppupuolella suoritetun ammattikoulun jälkeen vierähti parisenkymmentä vuotta oikein mukavasti majoitus- ja ravitsemisaloilla. Työn ohessa suoritettujen muutamien tutkintojen lisäksi päätoiminen opiskelu ja kokonaan työelämästä tauon ottaminen ei käynyt mielessänikään ennen kaksituhattakymmenluvun loppua, jolloin huomasin kaipaavani taukoa työstäni ja oikeastaan koko matkailun toimialasta.
Erilaisia opintovaihtoehtoja selatessani havahduin huomaamaan, ettei minulla ole oikeastaan koskaan ollut tiettyä toiveammattia enkä ole ravintolatöissä vietettyjen nuoruusvuosien jälkeen kokenut identifioituvani mihinkään tiettyyn toimialaan. Opintoja valitessa tämä aiheutti päänvaivaa. Punnitsin useita vaihtoehtoja matkailun tutkimuksesta konetekniikkaan ja metsäalaan.
Johtaminen, numerot ja yritystoiminnan strategiatyö ovat aina olleet minulle mielenkiinnon kohteita, joten AMK ja liiketalouden tradenomiopinnot olivat lopulta valintani. Ne valitsin myös opintojen monipuolisten suorittamis- ja soveltamismahdollisuuksien vuoksi.
Valitsin opintoihini kursseja muun muassa työoikeudesta, prosessikehityksestä, Lean-johtamisesta ja strategisesta yritysvastuusta. Opintojen tarjoajina toimivat Lapin ammattikorkeakoulu sekä useat muut ammattikorkeakoulut ympäri Suomen.
Yllätyksekseni (ja myös pettymyksekseni) sain huomata, että vaikka Lapin yliopisto ja Lapin ammattikorkeakoulu Rovaniemellä ovatkin toimintansa yhdistäneet Lapin korkeakoulukonserniksi, ei se näkynyt kurssitarjonnassa lainkaan. Toivottavasti tähän tulee lähivuosina muutos. Voimien yhdistäminen tulisi ehdottomasti ymmärtää koko Lapin alueen korkeakoulutuksen osaamista vahvistavana ja vetovoimaa kasvattavana tekijänä.
Asiaosaaminen ja teoria ovat tärkeitä ajatellen oman asiantuntijuuden kehittämistä ja kehittymistä, mutta työelämää ajatellen ehdottomasti tärkeintä antia minulle ovat olleet opintojeni aikana muodostamani verkostot sekä itse Lapin ammattikorkeakoulussa että sen yhteistyötahojen kanssa.
Konkreettisimpia AMK-verkostoni vaikutuksia työuraani ajatellen ovat olleet esimerkiksi erinäisten henkilökunnan jäsenten näkemä vaiva auttaa minua rakentamaan Lean-osaamisen kontaktejani pohjoisen Suomen alueella sekä työharjoittelut, joissa olen saanut tutustua useampaan toisistaan poikkeavaan toimialaan ja tapaan tehdä töitä. Olen tehnyt kirjanpitoa, johtanut teollista tuotantotyötä, laatinut tuotestrategiaa uudelle innovaatiolle ja tehnyt asiakasprofilointia. Olen ollut osa erilaisia työyhteisöjä etänä, paikan päällä ja hybridinä. Kaikki huikean hienoja tilaisuuksia ja kokemuksia.
Nyt työskentelen Rovaniemellä BRP Finland Oy:llä, tutummin kelekkatehtaalla, tuotannon logistiikan koordinaattorina. Logistiikkaa olen AMK-opinnossani opiskellut vain pakollisen minimin (ei tätä työmahdollisuutta kertakaikkiaan vain voinut aavistaa), mutta onneksi edes sen verran. Vapaa-ajan laitteiden kasvava kysyntä, tuotantokapasiteetin tavoiteltu kasvattaminen, tehtaan sijainti Euroopan äärilaidalla, globaalit logistiset haasteet ja Lean-periaatteiden soveltaminen toiminnassa tekevät työstäni vaihtelevaa ja mielenkiintoista. Työllistymiseeni tähän rooliin eittämättä vaikutti se, että olin BRP:lla ollut muutamaa kuukautta aiemmin tuotannon työnjohdon työharjoittelussa. Tämäkin työni on siis mahdollisuus, joka tuskin olisi minulle avautunut ilman yhteyttä Lapin ammattikorkeakouluun.
Jatkanko opintoja vielä ylempään korkeakoulututkintoon? Mahdollisesti kyllä. Suoritanko ne AMK:ssa vai yliopistossa, sitä en tiedä. Enkä vielä sitäkään suuntaanko sitten johtamiseen, strategiatyöhön vai logistiikkaan, mutta Lapin ammattikorkeakoulu tulee lähtemään tähän kisaan minun kohdallani ennakkosuosikkina koulutuksen tarjoajaksi.
Valmistumiseni jälkeen minun ei tarvinnut kahdesti miettiä Lapin AMK:n alumnitoimintaan ryhtymistä. Vastaus oli ilmiselvä kyllä. Olen itse elävä todiste liiketalouden alan opintojen avaamista monipuolisista uramahdollisuuksista aikuiselle opiskelijalle, joten jos voin mitenkään omilla verkostoillani tai kokemuksillani auttaa jotain toista oman työuransa muutoksissa, olen valmiina. Niin kuin minunkin kohdallani oltiin.
Tiina Nahkuri,
Tradenomi (AMK)
Liiketalouden tutkinto-ohjelma, taloushallinto
Tammikuussa 2020 alkoivat tradenomin opinnot, joista olin haaveillut vuosikausia. Aina olivat työkiireet tai elämäntilanne estäneet aloituksen. Käytännössä toukokuussa 2021 opinnot olivat jo suoritettuna, muutaman ylimääräisen opintopisteen kera. Opinnäytetyönkin tein jo kesällä 2020. Paperit otin ulos elokuussa 2021. Kuinka nopeasti kaikki menikin.
Työelämä on nykyisin niin kiireellistä, että kokopäiväinen monimuoto-opiskelu soveltui itselleni parhaiten. Miten ihanaa olikin keskittyä täyspäiväisesti opiskeluun, olihan aikaisemmasta päätoimisesta opiskelusta kulunut jo kolmekymmentä vuotta. Monipuolisen työkokemukseni ansiosta opinnot sujuivat varsin jouhevasti.
Oparia aloin tekemään siis jo puolen vuoden kuluttua opintojen aloittamisesta. En todellakaan olisi uskonut tai tiennyt, että sellainen olisi mahdollista. Kiitos hyvin ohjaajien ja opastuksen, se oli mahdollista. Tavoite oli suorittaa tutkinto asap. Oparista tuli kelpo arvosana.
Parahimpana puolina opinnoissa pidän sitä, että pääsi eri aiheisiin todella syventymään. Ryhmätyötkin olivat toki mukavia. Niissä joutui välillä todellakin puristamaan itsestään kaiken, erityisesti Hackathon jäi pysyvästi mieleen. Upea kokemus. Ehdottomasti mieleenpainuvin.
Aikuisopintotuki on huikea asia. Sen ansiosta pystyin suorittamaan opinnot täysipäiväisesti. Kaikkien aikuisopiskelijoiden, joilla opinnot kiinnostavat, kannattaa hyödyntää sitä. Etu ei taatusti aina ole voimassa tai ainakin ne huononevat jossakin vaiheessa, näin uumoilen. En tiedä, mutta omalta kohdaltani voin sanoa, että opintojen mahdollisuus lisäsi onnellisuutta. Nyt minulla on taskussa monipuolinen perustutkinto, jota arvostetaan.
Sen olen huomannut, että vaatimustaso nousee koko ajan. Jos haluaa pelata ammattilaisen tasolla, työkalujen pitää olla kunnossa. Heikommillakin kapuloilla pitää osata pelata. Tradenomi osaa. Virheitä kuitenkin tulee, eikä niitä kannata pelätä. Kaikki eivät voi niitä sietää, mutta jokaisen menestyvän yrityksen takaa löytyy tolkuton määrä epäonnistumisia. Kyse on asenteesta. Pessimisti ei pety, mutta optimisti voittaa aina lopulta.
Tradenomin opinnot antavat hyvät valmiudet käytännön töihin. Toki vasta työelämä koulii ammattilaisen. Kuitenkin tsemppaisin Lapin amk:a ottamaan joitakin BI:n työkaluja osaksi opintoja. Se olisi kovaa valuuttaa. Itse kävin campusonlinen kautta Big Data jakson, jota pidin varsin hyvänä aiheeseen perustuvana opintojaksona. Tradenomin ei tarvitse olla koodari, mutta louhia ja murskaaja hänen tulisi olla. Kaikessa toiminnassa tarvitaan kykyä löytää villakoirat nopeasti.
Olen kiitollinen opinnoistani, ohjaajistani- ja kaikista opiskelijoista, joihin oli mahdollisuus tutustua, vaikkakin etänä.
Reijo, tradenomi
Työharjoittelussa huomasin, että opiskelemani kokonaisuudet vastaavat työelämälähtöisiä taitoja ja aiheet, joita käsitellään koulunpenkillä, vahvistavat osaamistani työelämässä.
Valmistuin vuonna 2016 joulukuussa ylioppilaaksi Keski-Pohjanmaalla, jolloin olin vielä varma, että haen opiskelemaan pk-seudulle. Kaupallisen alan koin olevan sopiva vaihtoehto minulle, sillä se mahdollistaisi monessa eri työtehtävässä työskentelemisen, alasta riippumatta.
Vielä vuonna 2016 vannoin että Oulusta ylöspäin en muuttaisi, mutta toisin kävi. Yksi lyhyt viikonloppuloma Levillä ylioppilaaksi valmistumisen jälkeen ja olin myyty, tunsin että Lappiin haluan jäädä. Ennen Levin lomaa en ollutkaan käynyt Lapissa, joten ajatukseni perustuivat ennakkokäsityksiin. Päädyin kuitenkin aluksi opiskelemaan Keski-Pohjanmaalle Ammattikorkeakouluun liiketalouden tradenomiksi, mutta Lappi pysyi vahvasti mielessäni.
Heti ensimmäisen opintovuoteni aikana lähdin Ylläkselle kuukaudeksi työskentelemään, jolloin palattuani Lapin kaipuuni vain yltyi. Kevät koitti ja tiesin että välivuosi olisi täydellinen hetki työskennellä ja viipyä pidempään Lapissa, välivuoteni sijainniksi valikoitui Levi. Vuosi vierähti työskennellessäni vaatemyymälässä ja ravintola-alalla, tiesin haluavani palata suorittamaan tutkintoni loppuun. Tutkin vaihtoehtojani ja luin siirtomahdollisuudesta, jolloin voisin suorittaa kesken olevan tutkintoni toisessa ammattikorkeakoulussa. Valintaa ei tarvinnut miettiä, sillä selkeäksi vaihtoehdoksi valikoitui Lapin ammattikorkeakoulun Jokiväylän kampus.
Valinta osoittautui täydelliseksi, sillä opinnot ja työelämä oli mahdollista yhteensovittaa, joustavien opettajien ja ohjaajien myötä. Työskentelin opintojeni aikana useammassa yrityksessä, kerryttäen työkokemusta, jolloin havaitsin, että moni työnantaja lapin seudulla arvosti liiketalouden tradenomin tutkintoani Lapin AMK:sta.
Opintojeni suuntautumiseksi valitsin myynnin ja markkinoinnin, jonka opintosisältö tarjosi tulevaa urapolkuani ajatellen mielenkiintoista sisältöä. Opettajien ja opiskelijoiden välinen kommunikointi oli sujuvaa ja sain arvokasta apua ja tukea opintoihini. Oli myös loistavaa huomata, että esiintymisjännitykseni hiukan helpottui opintojeni edetessä ja pystyin asiasta opinnäytetyötä tehdessäni keskustelemaan ohjaajani kanssa, jolloin minulla oli edessä oman aiheeni esittely. Opinnäytetyöni aiheena toimi henkilöstöviestintä kriisitilanteessa, jonka sain valita vapaasti oman mielenkiintoni mukaan, suorittamiani opintoja silmällä pitäen.
Viimeisenä vaiheena opinnoissani suoritin syventävän harjoitteluni konsultti- ja markkinointitoimisto Reddo Partners:lla, jolloin huomasin, että opiskelemani kokonaisuudet vastaavat työelämälähtöisiä taitoja ja aiheet, joita käsitellään koulunpenkillä vahvistavat osaamista työelämässä. Pystyin hyödyntämään opittuja kokonaisuuksia monipuolisissa työtehtävissä. Opiskelu Lapin ammattikorkeakoulussa liiketalouden tradenomiksi antoi loistavat valmiudet jatko-opintoja ajatellen, joita tarkoituksenani on hyödyntää tulevaisuuden suunnitelmissa, YAMK- tutkinnon muodossa.
Harjoitteluni loppupuolella sain kokoaikaisen vakituisen työpaikan Leviltä vaateliikkeestä tiiminvetäjänä, jossa aloitin hiukan ennen valmistumistani. Valmistuin liiketalouden tradenomiksi toukokuussa 2021. Lämpimästi haluan suositella Liiketalouden tradenomin opintoja Lapin ammattikorkeakoulussa, sillä monipuoliset opintokokonaisuudet, ohjaajien ja opettajien tuki, joustavuus sekä kommunikointi toimivat moitteetta. Työelämän ja opintojen yhteensovittaminen, sekä opintojen sisältö antoivat loistavat eväät tulevaisuuden urapolkua ajatellen.
- Marelina Nordström, tiiminvetäjä, tradenomi -
Monimuotototeutuksen tuoma vapaus suunnitella oma opiskeluaikataulu sopi loistavasti työn ohessa opiskeluun.
Opiskelun aloittaminen ei ollut minulle hetken mielijohde, vaan pyörittelin ajatusta parisen vuotta ennen kuin päätin lopulta hakeutua opiskelemaan tradenomiksi Lapin ammattikorkeakouluun syksyllä 2018. Olin juuri täyttänyt 40 vuotta ja itseni kehittämisen tarve oli kytenyt minussa jo pidempään. Hidasteena päätöksen tekoon olin lopulta ainoastaan minä itse epäilyksieni kanssa, olisiko minusta vielä siihen. Edellisistä opinnoistani kun oli kulunut aikaa pari vuosikymmentä.
Valitsin liiketalouden opinnot, koska tiesin niiden tarjoavan minulle laaja-alaisesti mahdollisuuksia työllistyä kiinnostukseni kohteen taloushallinnon työtehtäviin. Toisen asteen tutkintoa en edes harkinnut, sillä niitä minulla on ennestään jo kaksi eri aloilta.
Tiesin työn ohessa opiskelun vaativan vahvaa motivaatiota ja itsekuria. Kaipasin uusia haasteita työelämääni, mikä kasvatti motivaatiotani itseni kehittämiseen entisestään. Aika opiskelulle oli siis oikea, niiden alkaessa tammikuussa 2019. Monimuotototeutuksen tuoma vapaus suunnitella oma opiskeluaikataulu sopi loistavasti työn ohessa opiskeluun. Päivätyötä tekevänä minulla oli mahdollisuus osallistua 2–3 iltana viikossa pidettyihin iltaluentoihin reaaliajassa. Nauhoitettuja luentoja pystyi myös katsomaan tarvittaessa uudestaan, joka tuki itsenäistä opiskelua. Alan vaihtajana onnistuin sisäistämään taloushallinnon salat korkeakoulutasolla, vaikkei taustalla ollut merkonomin opintoja. Laadukkaan opetuksen ansiosta en missään opintojen vaiheessa kokenut, etten pärjäisi tai oppisi riittävästi, vaikka töitä opinnot vaativatkin.
Työharjoittelupaikan saantia vaikeutti COVID-19-pandemian aiheuttama etätyö tilitoimistoissa. Onnekseni sain hyvän harjoittelupaikan ystäväni vinkin avulla yrityksestä, jossa on oma taloushallintoyksikkö kirjanpitoineen ja palkanlaskentoineen. Harjoittelun alkaessa olin miltei varma, että kirjanpito olisi minun tulevaisuuden unelmatyöni. Palkanlaskenta vei kuitenkin lopulta mielenkiintoni harjoittelun aikana ja olin todella onnekas työllistyttyäni juuri palkanlaskijaksi harjoittelupaikkaani. Muitakin alan työkuvioita oli samaan aikaan tarjolla, joten voisin sanoa, että tradenomiopiskelijat ovat kiinnostusta herättäviä työantajarintamalla.
Motivaatio, halu oppia ja sinnikäs uurastus mahdollistivat valmistumiseni tradenomiksi toukokuussa 2021 täysiaikaisen työn ohessa. Ilman mahtavia opettajia ja kurssikavereita tie olisi ollut raskaampi kulkea. Vertaistuki ja yhdessä tekeminen olivat lopulta ne, jotka auttoivat jaksamaan pitkinä iltoina ja viikonloppuina. Ne tekivät opiskelusta myös hauskaa. Vielä opintojen loppumetreilläkin ja opinnäytetyön siivittämänä löysin uusia kiinnostuksen kohteita liiketalouden alalta. Ajatukset jatko-opinnoista kutkuttelevatkin jo mielessäni. Monimuotona tietenkin… Nyt kuitenkin keskityn nauttimaan uudesta ammatistani ja työstäni.
- Raisa Leinonen, tradenomi -