kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot

Opiskelijoiden kERTOMUKSI liiketalouden opinnoista

Tradenomeilla on niin monia eri mahdollisuuksia alalla, että täältä kyllä löytää oman juttunsa



Opiskelijakertomus Miia-Maria 2022 420x200.jpg


Opiskelin Oulussa merkonomiksi kahdessa vuodessa, jonka jälkeen pidin kaksi välivuotta töissä käyden. Päädyin opiskelemaan Lapin AMKiin siten, että laitoin sen kevään haussa yhdeksi hakuvaihtoehdoiksi sen kummemmin asiaa ajattelematta, kun halusin nähdä mihin pääsisin opiskelemaan. Tarkoituksena oli päästä Ouluun, mutta sainkin paikan täältä Rovaniemeltä ja päätin lähteä katsomaan, että miten opiskelu täällä sujuisi.

Valitsin tämän koulutusohjelman, koska haluaisin jonain päivänä luultavasti kauppiaaksi, joten koen että tällä koulutuksella on siihen hyötyä. En myöskään kokenut mitään muuta alaa omaksi, ja koen että tradenomeilla on niin monia eri mahdollisuuksia alalla, että täältä kyllä löytää oman juttunsa.

Opiskelijakaupunki

Muutin Rovaniemelle, koska tänne oli helppoa muuttaa ja pidän luonnonläheisyydestä. En myöskään koe, että viihtyisin kovin etelässä. Rovaniemi on mielestäni hyvä opiskelukaupunki, sillä täällä on mahdollisuuksia moniin vapaa-ajan harrastuksiin sekä kaunis luonto tuo viihtyisyyttä.  Rovaniemi on mielestäni sopivan kokoinen kaupunki, jonka oppii helposti tuntemaan ja täällä viihtyy hyvin

Päiväopinnot

Opiskelu on ollut mielestäni melko helppoa tähän asti. Koulua on ollut sopivasti ja kivaa vaihtelua tuo se, että välillä on etäluentoja. Tähän mennessä kursseja on ollut mm. liiketalouden juridiikka, myynti ja markkinointi, työvälineosaaminen, liikeviestintä, kestävä talous ja ideasta liiketoimintaa. Opiskelu on koostunut luennoista sekä siitä että pyöritämme kuvitteellista yritystä Napalaakso -ryhmissä, tästä voi käydä katsomassa lisää Napalaakson omalta IG-tilitä. Opiskelen tradenomiksi päiväopintoina ja päiväopinnot mahdollistavat minulle mukavan arkirytmin. Parasta tähän asti on ollut se, että on päässyt kunnolla jyvälle opinnoista ja siitä, mitä tämä ala pitää sisällään. Tulevaisuudessa voin työskennellä monissa erissä työtehtävissä. Esim. palkanlaskijana, vakuutusneuvojana, yrittäjänä, esihenkilönä, markkinoinnin parissa yms. Oma urasuunnitelmani on lähteä kauppiaskoulutukseen ja edetä siitä kauppiaaksi.  Suosittelen Lapin AMKia laadukkaan opetuksen ja oppimisympäristöjen ansiosta.

Kolme hyvää syytä opiskella Lapin AMKissa: 

  • Hyvät puitteet opiskeluun
  • Kauniissa ympäristössä
  • Yksilöllistä ohjausta saa helposti tarvittaessa

Miia-Maaria Ronkainen, tradenomiopiskelija (Rovaniemi)



Merkonomista tradenomiksi



opiskelijatarina 0921 400x300.jpg
Olen opiskellut ammatillisen tutkintoni Lahdessa ja olen aiemmalta koulutukseltani taloushallinnon merkonomi. Olen kotoisin kylläkin Lapista, Posiolta. Lahteen lähdin opiskelemaan, koska halusin vähän nähdä maatamme myös toisesta päästä. Aika pian kuitenkin varmistui, että takaisin Lappiin sitä kaipaa. Kun opinnot Lahdessa oli saatu siihen pisteeseen, että voisin muuttaa loppujen opintojen ajaksi pohjoiseen, otin suuntani kohti Rovaniemeä.

Siinä kun valmistuin maaliskuussa ja olin haaveillut jatkavani samalla linjalla AMKiin, yhteishaku oli kovimmillaan jo menossa. Totesin itsekseni, että ei sitä tiedä pääseekö, jos ei kokeile. Minulle oli aina selvää, että jos ammattikorkeaan lähden, sen on oltava Lapissa. Haun laitoinkin vain Lapin ammattikorkeakouluun tradenomiksi. Kaikeksi iloksi, kesällä saapuikin viesti, jossa kerrottiin, että olen saanut opiskelupaikan.


Valitsin tradenomin opinnot sen vuoksi, että olen aiemmalta koulutukselta taloushallinnon merkonomi ja tykkään alasta. Halusin kehittää itseäni vielä vain eteenpäin samalla linjalla. Omat merkonomin opintoni viimeisen kahden vuoden osalta, ovat olleet taloushallinnon perusteita sekä enemmän painottuneita kirjanpitoon. Opintojeni ohella olen työskennellyt parissa erilaisessa päivittäistavara kaupassa, kioskilla sekä päässyt tekemään muun muassa kirjanpitoa, tilityksiä, osto- ja myyntireskontraa, palkanlaskentaa sekä laskutusta. Halusin jäädä Lappiin, koska täällä on ihmisen hyvä olla. Etelä-Suomessa kolmisen vuotta asuneena, tuntuu että täällä voi hengittää. Itse nautin siitä, että luonto on lähellä ja sinne on niin helppo vain lähteä. Täällä on parhaat ihmiset ja tykkään siitä, että Rovaniemi on sopivan kokoinen kaupunki. 

Rovaniemi opiskelukaupunkina on aivan mahtava. Kaupunki ei ole liian iso, mutta täältä saa kaiken tarvittavan ja ylikin. Meillä on täällä luonto lähellä ja mahtavat ulkoilu mahdollisuudet, joihin päästäkseen ei edes tarvitse omaa autoa. Opiskelijoille kaupunki tarjoaa hyvät puitteet niin asumisenkin kuin harrastuksien parissa. Uskon, että pelkästään opiskelukokemukseen vaikuttavat todella paljon luokkakaverit, se yhteishenki opintojen ajan sekä opettajat! Meillä on kyllä ollut tähän asti aivan parhaat opettajat, jotka ymmärtävät myös sen, että elämä välillä heittelee ja kaikkea ei voi, eikä tarvitse heti osata. Suosittelen Rovaniemeä opiskelupaikkakunnaksi oikein lämpimästi kaikille! Täältä löytyy varmasti kaikille tekemistä ja se oma porukka. Täällä on kaikenlaisia ihmisiä ja kaikki ovat tervetulleita. Uskon myös, että kun kerran täällä asuu niin ei muualle enää kaipaa.

Opiskelu on mielestäni ollut mielenkiintoista ja monipuolista. Itse olen tykännyt siitä, että töitä tehdään paljon ryhmissä. Se mielestäni valmentaa hyvin työelämään. Ryhmätöiden lisäksi joukkoon mahtuu paljon yksilötehtäviäkin. Opintoihini on sisältynyt paljon erilaisia kursseja. Olen nyt itse 3. vuoden opiskelija ja olen tehnyt osan opinnoista itsenäisesti verkossa. Pääsääntöisesti ensimmäisenä vuotena opettelimme käyttämään tarvittavia ohjelmia, kirjanpidon perusteita, juridiikkaa, matematiikkaa, markkinointia sekä kieliä. Koko ensimmäisen vuoden ajan pyöritimme myös ryhmissä kuvitteellisia yrityksiä Napalaaksossa, ja teimme kauppaa toistemme sekä muutaman muun mukana olevan ammattikorkean kanssa. Toisena vuotena, kun suuntautuminen oli selvillä, tulivat taloushallinnon mukana kirjanpito ja tilinpäätös, rahoitus- ja tilinpäätösanalyysi, verotuksen opinnot, johdon laskentatoimi ja esimerkiksi sijoitustoiminnan kurssi. Nyt kun kolmas vuosi on pyörähtänyt käyntiin, on minulla menossa ensimmäinen harjoittelu sekä opinnäytetyö.   

Oma opiskelumuotoni on ollut päivätoteutus, mutta olen tehnyt kursseja myös monimuoto-opintojen ryhmän mukana että itsenäisesti. Se, että itse voi vaikuttaa todella paljon omiin opintoihin ja niiden etenemiseen, mahdollistaa sen, että valmistun suunnitellusti etuajassa. Itsellä näyttä siltä, että paperit olisivat kädessä kolmen vuoden kohdalla, kun koulutus normaalisti on 3,5 vuotta. Parasta ehdottomasti opinnoissa on olleet uudet ystävät ja kaikki mahtavat kokemukset yhdessä. Koen, että koronan tuoma etäopiskelu on vahvistanut meitä, opettanut omalla tavallaan itsenäisyyttä ja oma-aloitteisuutta sekä opettanut aikatauluttamaan itsensä, jotta kaikki tulee tehtyä.

Tradenomin tutkinto antaa todella hyvät eväät moneen työhön. Työllistymiseen ja siihen mitä haluaa tehdä voi myös vaikuttaa valinnaisilla opinnoilla sekä harjoittelulla. Tradenomi voi työskennellä esimerkiksi erilaisissa esimiestehtävissä, markkinoinnin tehtävissä, tilitoimistossa vaikka kirjanpidon tai palkanlaskijan työtehtävissä tai vaikkapa finanssipuolella pankissa tai vakuutus alalla. Kaikki riippuu ihan siitä, mikä itseä kiinnostaa.
Itseäni kiinnostavat paljon finanssipuoli sekä markkinointi. Toivon, että valmistumisen jälkeen pääsisin tekemään niitä hommia tänne pohjoiseen. Mielestäni opinnot valmentavat opiskelijoita hyvin työelämäpainotteisesti, mikä takaa hyvät eväät työelämään. 

Lapin AMK  on tiivis ja välittävä koulu. Täällä on hyvä opiskella, kun omalla alalla ei ole satoja opiskelijoita, mikä turvaa sen, että opettajallakin on paremmin aikaa kaikille. Opetuksen taso on mielestäni hyvä ja opettajat ovat parhaita. Koululla kaikki henkilökunta on mukavaa ja varmasti apua saa pyytäessä. Kampus on viihtyisä ja tänne on aina kiva tulla. Jos kuvailen Lapin AMKia kolmella sanalla, mieleeni tulevat: luonto, nykyaikaiset oppimisympäristöt sekä mahtavat opettajat!

Terhi Udd, tradenomiopiskelija



Polkuopinnoista tutkinto-opiskelijaksi



veera opiskelijatarina 400x300.jpg
Olen valmistunut ammattilukiosta matkailupalveluiden tuottajaksi ja ylioppilaaksi. Muutaman työn ja uusien kokemusten täyteisen välivuoden jälkeen minulla oli kova polte opiskelemaan. Polte heräsi kesällä, jolloin oli jo liian myöhäistä hakea yhteishaun kautta. Vaihtoehtoni olivat, joko odottaa seuraavaan yhteishakuun tai hakea avoimen ammattikorkeakoulun polkuopintojen kautta opiskelemaan.

Kyselin muutamalta tutulta kokemuksia opiskelemisesta avoimessa AMKissa, sillä minulle oli tärkeää päästä normaalin luokan mukaan, tehdä päiväopintoja ja olla osa porukkaa. Kaikki se oli mahdollista, joten hain avoimeen ammattikorkeakouluun polkuopintoihin (60 op)  ja pääsin ensimmäiseltä varasijalta opiskelemaan. Paikat täytettiin ilmoittautumisjärjestyksessä. Hain ainoastaan Lapin AMKin avoimeen Rovaniemen kampukselle, sillä muutaman seikkailullisen välivuoden jälkeen halusin opiskella lähellä perhettäni. Valitsin tradenomiopinnot, sillä en ollut täysin varma mitä haluan tehdä tulevaisuudessa työkseni. Tradenomina on laajat työllistymismahdollisuudet ja halutessani voisin yhdistää koulutuksen aikaisemman ammattini, matkailupalveluiden tuottaja, kanssa.

Tradenomiopinnoissa olen päässyt luomaan oman uniikin opiskelupolkuni. Ensimmäisen vuoden jälkeen hakeuduin erillishaussa Lapin AMKin tutkinto-opiskelijaksi ja jatkoin  toiselle vuodelle tutkinto-opiskelijana. Erikoistuin markkinointiin ja toisen vuoden opinnot keskittyivät monipuolisesti siihen. Kolmantena vuotena lähdin vaihtoon, jossa pääsin opiskelemaan kestävää liiketoimintaa (Sustainable business).

Opintoihini on sisältynyt monipuolisesti erilaisia kursseja. Olen käynyt kursseja mm. juridiikasta, yrittäjyydestä, liiketaloudesta, markkinoinnista, palvelun tuotteistamisesta sekä asiakkuudenhallintaohjelmistosta. Lisäksi opintoihin on sisältynyt englannin ja ruotsin kielen kursseja. Vaihdossa valitsin kursseja kestävästä kehityksestä ja Campusonlinen kautta on ollut myös mahdollista valita kursseja eri ammattikorkeakoluista ja yliopistoista.

Ensimmäisenä vuonna pyöritimme Lapin AMKin virtuaalisessa oppimisympäristössä, Napalaaksossa, kuvitteellista yritystä koko vuoden ajan. Tunneilla opittuja asioita pääsi soveltamaan käytäntöön yritystä pyörittäessä. Toisena vuonna teimme parille paikalliselle yritykselle projekteja, joissa suunnittelimme ryhmissä jonkin palvelutuotteen palvelupolkuineen, jota yritys voisi halutessaan käyttää. Lisäksi esittelimme suunnitelmamme palvelutuotteet ja teimme niille mainokset.

Opiskelut ovat sisältäneet paljon ryhmätöitä. Ryhmätyöt ovat parhaimmillaan opettaneet paljon ja antaneet tiiviin, motivoivan opiskelijaporukan ympärille. Opiskelu on ollut käytännönläheistä ja antanut hyvät eväät tulevaan työelämään.

Lapin AMKissa parasta ovat olleet avuliaat opettajat, jotka tunnistavat opiskelijan. Sähköposteihin vastataan nopeasti ja asiat ovat hoituneet tehokkaasti niin avoimesta AMKin opintojen perusteella haettaessa tutkinto-opiskelijaksi kuin vaihtoon lähtiessä ja kaikessa siltä väliltä.

Valmistumisen jälkeen työllistymismahdollisuudet ovat laajat. Esimerkiksi markkinointia tarvitaan jokaisessa yrityksessä. Unelmatyöpaikkani liittyisi kestävän kehityksen toimintojen tukemiseen yrityksissä tavalla tai toisella. Valmistumisen jälkeen haluan lähtökohtaisesti jäädä Lappiin. Tärkeintä olisi kuitenkin löytää omia arvoja ja mielenkiintoja vastaavaa työtä.

Veera Välitalo, tradenomiopiskelija


Tradenomilla on monipuoliset mahdollisuudet työelämässä



Hanna Keränen.jpg
Vietin lapsena useana kesänä lomaa Rovaniemellä kummitätini ja hänen perheensä luona ja viihdyin suunnattomasti tämän kaupungin vilskeessä, mutten silloin koskaan ajatellut itse asettuvani asumaan tänne Lappiin.

Kuitenkin vartuttuani ”hieman”, eli noin yläasteen ja lukion verran vielä kotikaupungissani Pudasjärvellä, ajattelin, että niin sanotusti kokeilen siipiäni ja hain vähän kauemmaksi opiskelemaan. Nyt kahden opiskeluvuoden jälkeen Lapin Ammattikorkeakoulussa täällä opiskelijoiden täyttämällä Rovaniemellä, voin hyvillä mielin todeta, ettei kaduta yhtään! Täältä on myös hyvät kulkuyhteydet kotikonnuille, joten siellä pääsee näppärästi käymään vaikka pidennetyillä viikonlopuilla.

Liiketalouden koulutusohjelman valitsin juurikin sen monipuolisuuden takia. Ja kuvailulla tarkoitan sitä, että kun ammattinimikkeenä on tradenomi, voi työskennellä melkeinpä missä vain. Koen sen suurena plussana varsinkin itselleni, joka ei vielä alalle hakeutuessaan tiennyt oikein, mitä haluaisi isona tehdä. Kuitenkin jo lukioaikana oivalsin, että matematiikka ja numerot eivät olleet olleenkaan hassumpi juttu, joten tiesin, että pyrkisin opiskelemaan ammattia, joka on tekemisissä niiden kanssa.

Jo ensimmäisenä opiskeluvuotena sai todella laajan käsityksen siitä, mitä liiketalouden opinnot pitävät sisällään. Opintomme koostuivat silloin esimerkiksi myynnistä ja markkinoinnista, kirjanpidosta, sekä matematiikasta. Yksi projekti jäi ensimmäiseltä vuodelta hyvin mieleen ja se oli Napalaakso. Tässä projektissa käytimme Lapin AMK:n virtuaalista oppimisympäristöä, Napalaaksoa, jonne perustimme ennalta jaetuilla ryhmillä oman yrityksen arvotun toimialan pohjalta. Yritystoiminta kattoi käytännössä koko ensimmäisen vuoden opinnot, sillä monet ryhmätyöt tehtiin näissä niin sanotuissa Napalaaksoryhmissä, mikä loi tiimille hyvän yhteishengen. Virtuaalisen liiketoiminnan ylläpitäminen antoi turvallisen katsauksen siihen, mitä yrittäjyys käytännössä tarkoittaa: piti laatia liiketoiminta- ja markkinointisuunnitelma, hoitaa kirjanpitoa ja kaikkea muuta yrittäjän arkipäiviin kuuluvia seikkoja.

Toisena vuotena alkoivat suuntaavat opinnot, jotka Rovaniemellä ovat valittavissa markkinoinnista ja taloushallinnosta. Valitsin taloushallinnon, koska siitä ei ollut karttunut juuri minkäänlaista tarttumispintaa aiemmista työkokemuksistani, jotka keskittyvät lähinnä asiakaspalveluun ja kaupan alaan. Olemme syventäneet aiempaa tietoa ja taitoa taloushallinnon perusteista, esimerkiksi syksyisellä projektityöskentelyllä yrityskaupoista. Nämä opinnot ovat antaneet hieman osviittaa siitä, mitä on oikeassa työelämässä taloushallinnon ammattilaisena. Näiden opintojen myötä uskaltaisin sanoa valinneeni oikein, sillä olen saanut ja kokenut paljon uutta tietoa ja taitoa monella eri saralla, joita voi sitten ammentaa tulevaisuuden työelämässä kehittäessään itseään ja uraansa.

Hanna Keränen, liiketalousopiskelija


Työelämän kannalta suuret mahdollisuudet



Elisa Kuukasjarvi (1).jpg
Olen aikaisemmalta koulutukseltani merkonomi. Minua on aina kiinnostanut liiketalous ja yrittäjyys. Lisäksi aikaisempi koulutus innosti minut opiskelemaan lisää tätä alaa. Hain kouluun kevään 2018 yhteishaussa ja pääsin syksyllä opiskelemaan.

Valitsin Lapin AMK siksi, koska koulu oli lähellä kotikuntaa ja Rovaniemi oli tuttu paikka entuudestaan. Rovaniemellä on hyvät liikunta ja vapaa-ajan mahdollisuudet. Keskustasta koululle ei ole pitkä matka ja tämän matkan kulkee joko pyörällä tai paikallisella. Matkaa ei ole kuin noin kolme kilometriä. Kirjastokin on lähellä koulua, jossa saa tarpeen vaatiessa hyviä neuvoja. Opiskelija kaupunkina tämä loistava paikka, koska mikään paikka ei ole kaukana ja paikallinen liikenne liikkuu hyvin täällä. Lapissa on mahtava miljöö ympäri vuoden, kunnon lumiset talvet ja kesäisin yöttömät yöt.

Minulla on toinen vuosi kohta takana opiskelujen suhteen. Minun suuntautumiseni on taloushallinto. Tähän mennessä opiskelu on ollut mukavaa. Parasta on ollut se, että olen päässyt oppimaan uusia asioita ja kehittämään erilaisia taitoja. Vuorovaikutus- ja tiimityötaidot on kehittynyt valtavasti opintojen aikana. Olen päässyt verkostoitumaan ja saamaan uusia ystäviä. Käytännönläheiset tehtävät ovat olleet minun mielestäni mahtava juttu, koska niistä on oppinut hirveästi uusia asioita. Olen oppinut myös käyttämään erilaisia viestintävälineitä, joista on varmasti nyt ja tulevaisuudesta hyötyä.

Ensimmäisenä vuonna perustimme yrityksen Napalaaksoon, jota pyöritämme koko vuoden ajan. Napalaakso on virtuaalinen oppimisympäristö, joka toimii samanlailla kuin oikea yritys. Tästä sain hyvä kuvan siitä, mitä asioita tulee hoitaa, että yritys toimii. Opiskelemme koulussa ryhmissä sekä itsenäisesti. Meillä on ollut useita projekteja, joita on ollut kiva päästä toteuttamaan. Minusta on ollut sopivasti käytännönläheisiä tehtäviä sekä teoriapohjaisia luentoja.

Opetus on ollut mieluisaa ja monipuolista. Opettajat tunnistaa opiskelijat, joten on ollut helppoa kysyä opettajalta, eikä tarvitse alkaa kertomaan juurta jaksaen kurssista sekä kertoa kuka on yms. Opettajiin on saanut yhteyden näinä poikkeusaikoina ja opetus on pysynyt silti hyvänä. Etäopiskeluun ei ollut vaikea siirtyä, sillä meillä oli ollut jo ennestään verkon kautta luentoja ja tenttejä.

Valmistumisen jälkeen minulla on hyvät mahdollisuudet aloittaa yrittäjyys tai työllistyä kirjanpidon, laskennan, rahastoalan ja henkilöstöhallinnon työtehtäviin. Koulutuksen monipuolisuuden ansiosta tämä ala ei blokkaa mitään työpaikkaa pois, koska voit olla markkinoinnin työtehtävissä matkailualalla, kaupanalalla tai teollisuudenalalla. Sama koskee taloushallinnon työtehtäviä samanlailla voit olla töissä palkanlaskijana terveydenhoitoalalla, matkailualalla tai teollisuusalalla. Sen lisäksi taloushallinnon ja markkinoinnin työtehtäviä voit tehdä monella työpaikalla, eli mahdollisuudet ovat suuret.

Suosittelen liiketalouden opintoja, koska nämä on monipuolisia ja antaa tulevaisuuteen mahdollisuuksia. Lapin AMK on mahtava paikka opiskella ja täältä saa loistavaa opetusta. Lapissa on kaunis luonto, jossa on hyvät mahdollisuudet liikkua ja saada raikasta ilmaa.

Elisa Kuukasjärvi, tradenomiopiskelija, Rovaniemi




Liiketalouden opintoja vaatetusalan tueksi



Johanna (1).jpg
Olen käynyt vaatetusalan tutkinnon Oulun ammattikoulussa. Opiskeluiden jälkeen tein töitä vuoden ja hain samalla opiskelemaan ammattikorkeaan. Kiinnostuin molemmista aloista vahvasti, jonka takia liiketalouteen hakeminen oli luontevaa.

Opiskeluelämä ja itsensä kouluttaminen sekä korkean alan töihin pääsy on aina ollut haaveeni. Olen aina ollut liikkuvainen ja nopeasti tylsistyvä tyyppi, joten Lappiin tuleminen ei minua paljon pidätellyt. Liiketaloutta halusin tulla opiskelemaan mahdollisesti yhdistäen vaatetusalan ja bisneksen.

Rovaniemi on aina ollut perheeni shoppailupaikka ja olemme käyneet pienillä reissuilla Lapissa. Olen kotoisin Kuusamosta, joten välimatkakaan ei ole ollut koskaan pitkä. Rovaniemeltä löytyy paljon luontoa ja sopivasti elämää, jonka takia ihastun kaupunkiin yhä uudestaan. Täältä on hyvät mahdollisuudet liikkua muualle sekä ihmiset ovat avoimia ja todella mukavia. Rovaniemeltä löytyy kaikki tarvittava elämiseen ja itsensä kehittämiseen.

Jokaisessa opiskeluvuodessa on kohokohtansa. Ensimmäisenä vuonna kaikki oli uutta ja jännittävää. Perustimme yrityksen alle 10 hengen ryhmissä, jossa opimme yritysmaailmaa vahvasti. Teimme kaikki yritykseen vaadittavat asiakirjat ja myimme tuotteita sekä palveluita muille yrityksille. Elimme virtuaalisessa oppimisympäristössä nimeltään Napalaakso.

Toisena vuona keskityimme opiskelemaan valitsemaamme puolta. Ammattikorkeakoulusta pystyi valitsemaan markkinoinnin tai taloushallinnon. Itse lähdin opiskelemaan markkinointia. Markkinoinnissa keskityimme ensimmäisenä syksynä palveluiden tuotteistamiseen ja myymiseen, jonka jälkeen keväällä keskityimme yrityksen markkinointiin kokonaisvaltaisesti.

Opiskeleminen Rovaniemellä on ollut minulle tosi soveltuvaa ja käytännönläheistä. Opiskelussa ollaan tekemisissä yrityksien kanssa ja ryhmätöissä opiskelijat saavat kaikki omat vahvuutensa näkyviin. Yksilö- ja ryhmätöiden tekeminen on saanut minut näkemään omat vahvuuteni.

Opiskelusta on jäänyt vahvasti mieleen opiskelijoiden ja yrityksien välinen yhteistyö. Osa opiskelijoista on päässyt toteuttamaan suunnittelemaansa palvelua yrityksen kanssa. Viihtyvyyteeni on vaikuttanut huimasti hyvät opettajat, joilta on saanut tukea ja kannustusta tulevaan työelämään. Uusille ideoille annetaan mahdollisuus ja pyritään tekemään niistä kehitettäviä kokonaisuuksia. Opinnot mahdollistavat hyvät työelämätaidot, joiden avulla töihin pääseminen helpottuu tulevaisuutta ajatellen.

Suosittelen liiketalouden opintoja kaikille, jotka ovat kiinnostuneita bisneksestä. Lapin AMKissa on hyvät mahdollisuudet saada laajasti erilaisia opintokokonaisuuksia esim. yhdistelemällä Tornion kautta johtajuuden opintoja. Opiskeluaikaa voi nopeuttaa kesäopintoina ja hyväksilukemalla jo opittuja taitoja.

Johanna Aikio, Tradenomiopiskelija


Haaveena tradenomiopinnot



Mona Lautala opiskelijakertomuskuva.jpg
Olen aikaisemmalta koulutukseltani lähihoitaja, valmistuin ammattiopisto Hyriasta. Minua on aina kiinnostanut liiketalous, joten päätin hakea yhteishaussa. Olen heittäytyjä tyyppi ja olen aina halunnut asua Lapissa. Opiskelu tradenomiksi oli haave, joten tässä sain kaksi haavetta toteutettua, asumisen Lapissa ja tradenomiksi opiskelun.

Olen kotoisin Riihimäeltä ja olen käynyt Lapissa usein. Ihastuin luontoon ja siihen miten avoimia ja ystävällisiä ihmiset ovat Lapissa. Minervan kampus on pieni, mutta koen sen rikkautena, sillä opettajat tuntevat paremmin oppilaat ja tarvittavat asiat löytyvät helposti. Tornio on hyvä paikka opiskelijalle, koska tarvittavat palvelut ovat lähellä. Vuokrat ovat edulliset ja on myös mahdollista asua opiskelija-asuntolassa koulun lähellä.

Ensimmäinen vuosi oli mukava, kun tehtiin paljon ryhmätöitä. Itse opin paremmin tekemällä ja ensimmäisellä vuosikurssilla päästiin ryhmänä tekemään ja järjestämään tapahtumia. Yksi projekti oli järjestää 7-luokkalaisille tapahtuma liittyen kiertotalouteen ja työstimme Kiertotalous -pakohuonepelin. Pelissä oli erilaisia tehtäviä, joita ryhmät yrittivät ratkoa. Peliä pelattiin aikaa vastaan. Saimme hyvää palautetta oppilailta ja järjestimme saman pelin haastavampana Kosmoksen avajaisissa, sekä kauppakeskus Rajalla. Ensimmäisen vuoden opinnot ovat pitäneet sisällään myös taulukkolaskentaa, yrittäjyysopintoja, englantia, tilasto- ja talousmatematiikkaa, palkanlaskentaa, kirjanpitoa, henkilöstöhallintoa, toimitusketjun hallintaa, markkinointia ja työoikeutta.

Pääsimme myös hyödyntämään Napalaaksoa, eli virtuaalista oppimisympäristöä. Siellä pystyy harjoittelemaan laskutusta, kirjanpitoa, markkinointia, myyntiä ja viestintää. Napalaaksossa harjoitteleminen oli helppoa ja yksinkertaista.

Opinnoissa on ollut parasta se, että opetus on ollut hyvää ja opinnot ovat olleet monipuolisia. Olemme tehneet yhteistyötä yrityksien kanssa ja saanut paljon oppia, mikä helpottaa tulevaisuuden työelämässä. Kirjat saa helposti lainattua kirjastosta. Kaikki on sujunut opinnoissa hyvin ja apu on ollut aina lähellä.

Valmistumisen jälkeen työtehtäviä on monipuolisesti tarjolla, esimerkiksi rahoitusalan, henkilöstöhallinnon, markkinoinnin tai kirjapidon parissa. Opinnot ovat olleet hyvin käytännönläheisiä, mikä on antanut hyvät eväät tulevalle työelämälle. Minua kiinnostaa valmistumisen jälkeen henkilöstöhallinnon työt, esimerkiksi henkilöstön rekrytoinnissa.

Lapin ammattikorkeakoulussa on paljon erilaisia mahdollisuuksia opinnoissa, sekä laajasti suuntautumisvaihtoehtoja. Suosittelen liiketalouden opintoja kaikille, koska opinnot ovat monipuolisia ja pystyt itse vaikuttamaan paljon omiin opintoihin. Olen saanut täältä todella paljon uusia kokemuksia, mistä ennen vain haaveilin. Luonto ja ihmiset ovat Lapin rikkaus.

Mona Lautala, tradenomiopiskelija


Parasta on ollut päästä tekemään itse



pietapyhtinen.jpg
Valmistuin ylioppilaaksi Oulun Lyseon lukiosta ja kiinnostuin liiketalouden koulutuksesta juteltuani sukulaisen kanssa, joka opiskelee liiketaloutta etelässä. Päädyin opiskelemaan Lapin AMKiin lisähaun kautta ymmärrettyäni, että liiketalous voisi olla minulle sopiva ala.

Olen alkujaan kotoisin Posiolta, mutta kävin lukion Oulussa ja muutin sieltä tänne. Tykkään opiskella Lapissa, sillä täällä on kaunis luonto ja neljä toisistaan erottuvaa vuoden aikaa. Tornio on opiskelukaupunkina pienehkö, mutta silti sisältää kaiken hyvään opiskelijaelämään tarvittavan. Kampus on pieni, joten opiskelijat oppivat tuntemaan toisensa helposti. Lisäksi opettajat oppivat tuntemaan opiskelijat, jolloin et ole vain nimi ja opiskelijatunnus muiden joukossa.

Tornio on kaunis kaupunki, jossa on hyvät harrastusmahdollisuudet ja tiivis opiskelijayhteisö. Lisäksi Ruotsissa käyminen on erittäin helppoa, sillä Haaparanta on aivan vieressä.

Opiskelu on tähän asti ollut mielekästä, vaikka välillä onkin ollut haastavaa. Ongelmaperusteinen oppiminen mahdollistaa sen, että pääsemme tekemään paljon itse ja oppimaan sitä kautta.

Ensimmäisenä vuonna opiskelimme yritystoimintaa ja siihen liittyvinä asioita. Yrityksen perustamista ja mitä kaikkea se vaatii, kirjanpitoa, palkanmaksua ja muita käytännönasioita. Lisäksi opiskelimme ruotsia, englantia, matematiikkaa ja yritystoimintaan liittyviä lakeja, sopimus-, työ- ja markkinointioikeutta. Toisena vuonna olemme opiskelleet markkinointia, brändäystä, tuotteistamista, kansainvälisen kaupan logistiikkaa ja johtamista. Opiskelu on paljon itse tekemistä perustuen ongelmaperustaiseen oppimiseen. Olemme päässeet tekemään oikeille yrityksille ja hankkeille toimeksiantoja, jotka tukevat kursseilla käsiteltäviä asioita ja sitä myötä oppimistamme.

Lapin AMKin oppimisympäristöistä olemme hyödyntäneet ensimmäisenä vuonna Napalaaksoa. Perustimme oppiyritykset Napalaakson virtuaaliseen oppimisympäristöön useamman ammattikorkeakoulun kesken. Napalaakso on erittäin hyvä tilaisuus päästä kokeilemaan, millaista yrittäjyys on ja mitä se oikeasti vaatii.

Kursseista erittäin hyvin on jäänyt mieleen ensimmäisen vuoden kevään projekti, joka liittyi Tornion Suurpilkkeihin. Pääsimme näkemään, millaista työtä tapahtuman järjestäminen vaatii ja saimme kehitellä ja toteuttaa uusia ideoita tapahtumaa varten. Opinnoissa on tähän asti ollut parasta se, että olemme päässeet itse tekemään ja sitä kautta ymmärtämään millaista työskentely tällä alalla on. Lapin AMKin Tornion kampus on viihtyisä ja täällä on mahdollista opiskella liiketalouden opintoja virtuaalisissa oppimisympäristöissä, kuten Napalaaksossa.

Tradenomin koulutus antaa valmiudet työskennellä esimerkiksi yrittäjänä, kirjanpidossa tai palkanlaskennassa. Oma suuntautumiseni kansainväliseen markkinointiin mahdollistaa työskentelyn esimerkiksi markkinointipäällikkönä. Haluaisin työllistyä johonkin markkinoinnin työhön, missä saa olla luova ja olla kehittämässä uutta. Opintoihin kuuluu paljon työelämäyhteistyötä. Olemme kuunnelleet vierailijoiden kertomuksia omasta koulutuksesta ja työelämästä ja olemme tehneet opinnoissa toimeksiantoja oikeille yrityksille ja hankkeille. Mielelläni jäisin Lappiin töihin valmistumisen jälkeen.

Opinnot ovat valmistaneet hyvin tulevaa työelämää varten. Tekemällä paljon itse, olemme saaneet konkreettisesti oppia, millaista työskentely tällä alalla on. Suosittelen Lapin AMKia, sillä täällä on useita eri koulutusvaihtoehtoja, joista valita ja sopivan kokoiset kampukset. Täältä löytää helposti oman paikkansa! Liiketalouden koulutus antaa valmiudet työskennellä useiden erilaisten työtehtävien parissa ja suuntautumisvaihtoehtoja on runsaasti.

Pieta Pyhtinen, tradenomiopiskelija (Tornio)


Olen onnekas pystyessäni opiskelemaan kahden valtakunnan rajalla



jari sulin.jpg
Olen valmistunut merkonomiksi Åbo Yrkesinstitutissa ennen opintojani Lapin AMKissa. Valitsin liiketalouden opinnot, sillä aiemman tutkintoni ja työkokemukseni kannalta oli luontevaa jatkaa opiskeluja tradenomiksi. Ala itsessään kiinnosti ja tulevaisuuden näkymät ovat hyvät.

Työskentelin aiemmin talousassistenttina kaksi vuotta ennen liiketalouden opintojen aloittamista Lapin AMKissa. Päädyin opiskelemaan Lapin AMKiin Tornioon, sillä sen aikaisen elämäntilanteen vuoksi se oli luontevaa. Minulla oli myös kiinnostusta siirtyä ulkomaille opiskelemaan, mutta mielestäni muutossa Etelä-Suomesta Meri-Lappiin oli jo omat haasteensa ja kokemuksensa.

Valitsin liiketalouden opinnot Lapin AMKista, sillä kansainvälisyys ja markkinointi ovat se minun juttu. Olen onnekas, että pystyn opiskelemaan juuri kansainvälistä markkinointia liiketalouden tradenomina kahden valtakunnan rajalla. En usko, että olisin pystynyt hyötymään kaksikielisyydestäni muualla Suomessa yhtä hyvin.

Haluan opiskella Lapissa, sillä tykkään haastaa itseäni. Muutin Turusta Tornioon aikoinaan impulsiivisen luonteenpiirteeni ja sen aikaisen elämäntilanteen takia. Näin olen oppinut uusia asioita Suomesta ja Suomen tarjoamista mahdollisuuksista. Myös kulttuurierot ja ihmisten luonteenpiirteiden eroavaisuudet ovat olleet mielenkiintoisia huomata muutettuani tänne.

Torniossa opiskelijat kampuksellamme tietävät toisensa hyvin paikkakunnan koon puolesta. Meillä on jonkin verran yhteisiä tapahtumia Kemin opiskelijoiden kanssa, mikä on ihan mukavaa. Täällä on myös hyvät mahdollisuudet verkostoitua tulevaisuuden työelämän kannalta sekä kansainvälistymiseen on kaikki edellytykset opiskeluaikana rajamahdollisuuden vuoksi.

Torniossa opettamisen tasoon pystytään vaikuttamaan mielestäni paremmin kampuksen pienemmän koon puolesta. Opettajilla on enemmän aikaa jokaiselle ryhmälle ja yksilölle ja he pystyvät tekemään opiskelijoiden kanssa enemmän yhteistyötä ja auttamaan paremmin tarvittaessa. Täällä pystyy myös yksittäisenä opiskelijana vaikuttamaan enemmän opintoihin ja niihin liittyviin asioihin.

Suosittelen Torniota opiskelupaikkakunnaksi, sillä vaikka tämä on pieni kaupunki, siinä on kuitenkin valtavasti potentiaalia ajatellen kansainvälisen uran mahdollisuuksia rajamahdollisuuden ansiosta. Jos on itse aktiivinen ja ilmaisee mielenkiintoaan, opintojen aikana on mahdollista luoda kontakteja työelämään. On ollut hyvä juttu, että luokallamme on opiskelijoita aina Rovaniemen ja Helsingin väliltä.

Opiskelu on ollut mielekästä, työelämän kanssa ollaan oltu tekemisissä sekä yksilö- ja ryhmätöiden välillä vallitsee sopiva tasapaino. Ensimmäinen vuosi oli sopivan haastava ja jälkeenpäin on ollut mukava huomata oppineensa paljon uutta, joka on helpottanut kanssakäymistä yritysten kanssa opintoihin liittyvissä asioissa. Opintoihin sisältyi ensimmäisenä vuonna kaikkea maan ja taivaan väliltä liiketoimintaan liittyen: kirjanpitoa, palkkahallintoa, johtajuusopintoja ja kannattavuuslaskentaa, joka sisälsi myös budjetointia. Myös toimitusketjujen hallintaan liittyviä kursseja on ollut sekä markkinointiin ja myyntiin liittyviä kursseja.

Opinnot ovat olleet hyvin monipuolisia ja päällimmäisenä on jäänyt mieleen oppiyrityksen perustaminen. Eli perustimme ns. ”oikean” yrityksen, jonka pidimme ensimmäisen vuoden toiminnassa ja päätimme sen tilinpäätökseen ja päätöskokoukseen. Oli mukavaa soveltaa luennoilta saatua teoriaa käytännönläheiseen oppimiseen. Olemme useaan otteeseen hyödyntäneet Lapin AMKin oppimisympäristöjä. Eniten olemme käyttäneet Napalaaksoa ja sitä tukevia toiminnanohjausjärjestelmiä. Meillä on ollut myös tapahtumaprojekti Lappari Awake yhdessä paikallisen yrityksen kanssa. Tehtävänä meillä oli omatoimisesti luokan kesken luoda toimeksiannosta tapahtuma, jolla pystyimme tuomaan esille, kuinka toimeksiantajayritys voisi kehittää toimintaansa. Se oli mielestäni onnistunut ja mukava tehtävä, sillä saimme käyttää luovuuttamme.

Opinnoissa on tähän mennessä ollut parasta käytännönläheisyys ja ryhmätyöt. On ollut mukava soveltaa opintoja työelämään. Kun olemme tehneet tehtäviä ryhmissä, on saanut tukea muilta luokkalaisilta. Olemme kuitenkin kaikki olleet samalla viivalla lähtiessä jonkin projektin pariin. Oppimisympäristöt ovat toimivia ja niitä kehitetään jatkuvasti ja meidän opiskelijoiden mielipiteet otetaan myös huomioon. On mukava opiskella, kun tietää, että koulutustamme parannellaan jatkuvasti meidän hyväksemme.

Liiketalouden tradenomitutkinto suuntaa yritysten talous-, hallinto- ja johdon asiantuntijatehtäviin. Valmistumisen jälkeen voin työskennellä esimerkiksi taloushallinnon, myynnin ja markkinoinnin tai hankintapuolen tehtävissä. Tradenomitutkinto antaa mahdollisuuksia moneen, kuten yrittäjyyteen ja kansainväliseen markkinointiin suuntautuminen omalla kohdallani luo mahdollisuuden kansainvälistyä.

Valmistumisen jälkeen haluaisin nimenomaan jatkaa kansainvälisissä työtehtävissä, jotta pystyisin hyödyntämään kielitaitoani. Olen oppinut itsestäni opintojen aikana sen, että minulle luovuus ja ihmisten kanssa oleminen on tärkeää. Uskoisin löytäväni itseni tulevaisuudessa myynti- ja markkinointitehtävistä tai projektinjohtamistehtävistä. Olen sen verran impulsiivinen, etten tiedä jäänkö Lappiin töihin valmistuttuani. Olen kuitenkin tykännyt olla Lapissa ja pitänyt lappilaisista ja heidän vastaanottavaisuudestaan, joten näkisin jäämisen täysin mahdollisena, jos löydän minulle mieluisan työpaikan täältä.

Työelämä on ollut hyvin vahvasti läsnä opintojen aikana. Koulun järjestämissä projekteissa sekä olen myös päässyt opettajien projektien kautta kiertämään Ruotsin messuja markkinoiden koulumme tutkintoja. Tehtävänantojen aikana meitä on myös kehotettu olemaan yhteydessä yrityksiin ja yrittäjiin, sillä he voivat auttaa ja jakaa kullanarvoisia neuvoja.

Työelämää ajatellen Lapin AMKssa olen saanut syventää tietotaitoani ja saanut uusia näkökulmia ja käsitteitä yritysmaailmasta. Olen myös saanut paljon rohkeutta ja varmuutta omaan toimintaan ja opintojen jälkeen olen paljon valmiimpi suurempiin vastuutehtäviin. Koen aiemman työurani olleen hyvä kosketuspinta liike-elämään ennen jatkamistani korkeakouluopintojen pariin, sillä olin hankkinut jo ymmärrystä asioihin, joita opinnoissa käydään läpi.

Suosittelen Lapin AMKia opiskelupaikaksi, sillä se tarjoaa huippumahdollisuudet tulevaisuudelle, opettajat ovat läsnä, tukevat ja rohkaisevat oppilaita todella hyvin. Täällä pääsee tutustumaan arktiseen osaamiseen ja uusiin ihmisiin. Jos tähtäät korkealle ja haluat pärjätä yrityselämässä, tradenomitutkinto on se ensimmäinen avain onneen!

Olen asunut nyt puolitoista vuotta Pohjois-Suomessa ja voin sanoa olevani tässä jo yhtä kokemusta rikkaampana. Lapin AMKissa opiskelua kuvastaa lause ”to study on top of the world”. Kuulun suomenruotsalaiseen vähemmistöön ja pelkäsin, miten minut otetaan vastaan paikassa, jossa minun kaltaisiani ei ole. Nopeasti sain huomata sen hilpeän pohjalaisen avoimuuden ja ystävällisyyden, joka on ollut parasta Lappiin muuttaessani. Eikä pakkanen ole ollut niin paha, luonnon kauneus päihittää senkin pienen pahan.

Jari Sulin, tradenomiopiskelija (Tornio)


Rovaniemellä voin kokea oikean lumisen talven



arttu varanka.jpg
Valmistuin Utajärven lukiosta ja valitsin liiketalouden alan, sillä kaupan ala ja myynti on kiinnostanut minua jo silloin. Lukiossa käytiin muutamia talousmatematiikan kursseja ja työskentelin lukion aikana päivittäistavarakaupassa.

Päädyin opiskelemaan Lapin AMKiin, sillä kuulin hyviä asioita kyseisestä koulusta isoveljeltäni, joka opiskeli aikoinaan täällä fysioterapeutiksi. Rovaniemi viehätti kaupunkina silmääni, kun vierailin veljeni luona nuorempana ja ihmiset ovat tällä avoimia ja mukavia. Olen alun perin Posiolta lähtöisin, joten paluu Lappiin Rovaniemelle opiskelemaan ei tuntunut pahemmalta vaihtoehdolta.

Valitsin liiketalouden opinnot Lapin AMKssa juuri sijainnin vuoksi, halusin kauemmas entiseltä asuinseudultani. Seikkailunhalu, harrastusmahdollisuudet sekä isoveljen tarinat opiskelusta ja paikallisesta meiningistä Rovaniemellä vaikuttivat päätökseeni.  Minulla oli myös ikävä kunnon talvea lapsuusajoiltani Posiolla ja Rovaniemellä pääsen kokemaan oikean lumisen talven.

Lapissa on hyvä asua, sillä täällä kokee pitkät kesä päivät sekä kunnolliset lumiset talvet ja opiskeluiden kannalta ajatellen matkailu on paikallisesti suuri toimiala, joten pääsen seuraamaan matkailun kehitystä paraatipaikalta. Voin myös löytää itselleni työpaikan kyseiseltä toimialalta.

Opiskelukaupunkina Rovaniemi on menevä ja edullinen eikä lainkaan liian pieni minun makuuni. Kaikki tarvittava löytyy läheltä, asu sitten missä suunnassa kaupunkia tahansa. Pyörällä tai kävellen pääsee hyvin liikkumaan paikasta toiseen eikä autoa tarvitse välttämättä omistaa. Opiskelijakortilla saa todella hyviä alennuksia ravintoloissa sekä liikkeissä ja koulun ruokalassa syödessä saa syödä vatsansa täyteen pienellä rahalla. Opiskelijoille järjestetään paljon tapahtumia joka lähtöön, kuten perinteisiä illanviettoja, urheilua tai isompia kekkereitä. Etenkin ensimmäisenä opiskeluvuotena opiskelijatutorit kannustavat mukaan yhteisiin tapahtumiin. Tylsää Rovaniemellä ei pääse tulemaan, jos vain itse on aktiivinen.

Ilmapiiri meillä on loistava, opettajat osaavat hommansa ja tuntevat opiskelijansa. Meillä on monen ikäisiä opiskelijoita ympäri Suomen aina Nuorgamin ja Helsingin väliltä. Kampus on juuri sopivan kokoinen minulle ja ympärillä on mukavia ihmisiä, joiden kanssa on hyvä opiskella.

Opiskelu on ollut mukavaa ja mielenkiintoista. Meillä on ollut monia projekteja ja erityisesti nyt toisena opiskeluvuonna suurin osa tehtävistä on tehty ryhmätöinä. Opinnot ovat edenneet sujuvasti ja niistä on tarttunut paljon hyödyllistä tietoa.

Opintoihin on sisältynyt kursseja aina juridiikasta markkinointiin ja logistiikasta asiakkuuksien hallintaan sekä kielten opintoja. Monipuolinen ja hyvä kurssitarjonta löytyy myös vapaasti valittaville kursseille, joita on mahdollista ottaa myös yliopistolta. Ensimmäisenä opiskeluvuonna taustalla pyöri myös koko vuoden jatkunut Napalaakso-yrityspeli, joka toteutettiin virtuaalisessa oppimisympäristössä. Luennoilla opitut asiat tukivat Napalaaksossa toimivan kuvitteellisen yrityksen pyörittämistä. Toisena vuonna olemme muun muassa järjestäneet isomman seminaarin kampuksella, jonne esimerkiksi hankimme puhujan IKEA:sta. Opettelimme myös tilaisuutta varten tietoteknisiä asioita, joten loppujen lopuksi opimme todella kattavasti, mitä kaikkea tapahtuman järjestäminen vaatii. Mahtavat kaverit ja mielenkiintoiset kurssit ovat parhaimpia asioita opinnoissa.

Tulevaisuudessa voin työskennellä monipuolisissa työtehtävissä, kuten kirjanpitäjänä, markkinointitehtävissä, tilitarkastajana, myyjänä sekä pankin alan tehtävissä. Haluaisin työllistyä johonkin markkinointiyritykseen valmistumisen jälkeen. Siinäkin edes auttaa se, että opintojen aikana olemme saaneet toimeksiantoja oikeilta yrityksiltä työelämästä ja ne auttavat varmasti tulevaisuudessa työskentelemään saumattomammin työelämässä. Ja kyllä, voin kuvitella jääväni Lappiin työskentelemään opintojen jälkeen.

Suosittelen Lapin AMKia opiskelupaikaksi, sillä täällä on viihtyisää eikä moitteen sijaa löydy ja liiketalouden opintoja suosittelen niille, jotka haluavat kattavan koulutuksen alalle kuin alalle ja opinnot antavat myös mahtavat eväät yrittäjyyteen.

 

Arttu Varanka, liiketaloudenopiskelija (Rovaniemi) 



Edellinen 1 2Seuraava

Opiskelun tulisi olla innostavaa ja motivoivaa. Sen tulisi herättää uteliaisuutta ja halua oppia uutta. Lapin AMK tarjosi minulle juuri tällaisen mahdollisuuden.



Opiskelijakertomus Nelli 2023 420x200.jpg
Ennen opintojani olin epävarma siitä, mitä halusin tehdä tulevaisuudessa. Taide oli minulle rakas harrastus. Halusin kuitenkin erottaa harrastukseni ja työelämäni toisistaan.

Isäni oli opiskellut Lapin AMKissa, päätin harkita samaa vaihtoehtoa. Lappilainen osaaminen kiinnosti minua ja mahdollisuus suorittaa opintoja verkossa tuntui houkuttelevalta. 

Olin aina ollut kiinnostunut yrittäjyydestä ja johtamisesta. Se kiehtoi minua, mutta aiheutti myös hieman pelkoa. Halusin kuitenkin oppia ymmärtämään liiketoimintaa paremmin. Maailma pyörii vahvasti liiketalouden ympärillä ja halusin olla osa sitä. Sen ymmärtäminen olisi taito, joka ei menisi koskaan hukkaan.

Aiemmin olin suorittanut merkonomin tutkinnon Helsingissä päiväopetuksessa. Luokkahuoneessa oli välillä vaikeuksia keskittyä, mutta nyt kotona opiskellessani saan viimein rauhan ja hiljaisuuden. Voin keskittyä omien ajatusteni kuunteluun ilman häiriötekijöitä. Opetus järjestetään iltaisin, mutta oikein ahkerana voin herätä aikaisin tehtävien pariin. Ennen opintojani muutin Saksaan. Saksalaiset tunnetaan heidän kovasta työmoraalistaan. Nähdessäni työvaatteisiin pukeutuneita liike-elämän ihmisiä muistin haaveeni elävästi. Nyt täytyisi vain työskennellä itsensä eteen mahdollisimman paljon ja tavoite kirkkaana mielessä pysyen.

Havahtumiseni muuttaa Saksaan tapahtui kutakuinkin samaan aikaan, kun huomasin matkalaukkuni häviävän lentoaseman hihnalle. Laskelmoituja riskejä oli otettava, jos niistä voisi seurata jotain positiivista. Halusin oppia kulttuurista toimintamalleja ja erityisesti omaksua korkean työmoraalin. Täytyi lähteä siis paikanpäälle tutkimaan, miten he siinä onnistuivat. Vaati myös proaktiivisuutta oppia kohdemaan kieli. Paikalliset arvostavat sitä äärimmäisen paljon. Saksa opiskelumaana tarjoaa hyviä mahdollisuuksia etenemiselle suomalaisella tutkintotodistuksella. Lapin AMKin todistuksella tulen saamaan myös suoraan tutkintoni tasoista palkkaa.

Verkko-opinnoista

Opiskeluni Lapin AMKissa on tähän asti ylittänyt odotukseni. Olen tyytyväinen siihen, miten olen pystynyt ajoittamaan työni ja muun elämäni. Aluksi kauhistelin ajatusta ammattikorkeakoulun vaativuudesta, mutta eihän se nyt ihan näin ollut. Oma pieni kriitikkoni oli päässyt vauhtiin. Minä osaan ja pystyn ajattelemaan ja tässä kohtaa ikääni olen jo kypsä tälle opille. Älä siis missään nimessä ajattele, että ”korkeakoulu” tarkoittaisi jotain mahdotonta ja antaisi sen jarruttaa päätöstäsi!

Ensimmäisen vuoden syksyllä olen käynyt läpi erilaisia aiheita, kuten tietojenkäsittelyä, liiketoiminnan perusteita ja lakiin liittyviä asioita. Työharjoittelut alkavat vasta myöhemmin, kun olen saanut teoreettista osaamista enemmän. Myös ryhmätöitä on tehty ja etänä niiden tekeminen on onnistunut mainiosti. Vaikka en ole vielä päässyt näyttämään opittua osaamistani työelämässä, katson jo vaihtoehtoja ensimmäiselle työharjoittelulle. Tavoitteenani on päästä mieleiseeni yritykseen, jotta voisin työllistyä sinne myöhemmin.

Verkko-opiskelu on mahdollistanut tehtävien tekemisen omassa tahdissani mistä tahansa. Joskus istun autossa kyytiläisenä läppäri tulessa näpyttäen. Itsensä johtamisen taito korostuu, mutta vapaus, joka siitä seuraa tuo elämääni valtavasti iloa. Olen tyytyväinen siihen, miten paljon olen oppinut tulevaisuuttani ajatellen jo muutamassa kuukaudessa. Opinnoissa parasta on ollut kokonaisuus ja tunne siitä, että teen jotain tärkeää itseni eteen. Opettajat ovat äärimmäisen motivoivia mikä auttaa minua pysymään kiinnostuneena. Tunnen myös olevani tervetullut opiskeluyhteisöön, vaikka olenkin verkossa. Alussa epäilin, miten tämä toimisi käytännössä. Huomasin kuitenkin nopeasti, että se oli mahdollista.

Urahaaveita

Valmistumisen jälkeen minulla on mahdollisuus päästä esimerkiksi esimiesasemaan tai hallinnollisiin tehtäviin. Olen työskennellyt aiemmin asiakaspalvelijana erinäisissä tehtäväyhteyksissä. Haluaisin perustaa oman yrityksen joko sivutoimisena tai päätoimisesti. Suunnittelen myös jatko-opintoja aiheesta. Tärkeintä on, ettei koskaan lopeta kehittämästä itseään. Kuten näyttelijäntaiteen opettajani joskus sanoikin ”Mitä järkeä on tehdä mitään, jos sitä ei tee kunnolla?”. Niin, siinäpä on hyvä muistutus itsellenikin.

Miksi opiskelu Lapin AMKissa kannattaa:

1. Pääset elämässä eteenpäin

2. Opettajat ovat ”ajanhermoilla” opetettavasta aiheesta

3. Sinua tullaan arvostamaan työelämässä ja sinulla on mahdollisuus jatkokoulutukseen

Vielä pieni muistutus: opiskelun ei kuulu olla ”pään hakkaamista seinään”. Liiketalous on aiheena sellainen, että se sopii niin moneen ja sitä voi halutessaan soveltaa myös omiin harrastuksiin. Et tule siis katumaan päätöstäsi opiskella ainakaan aiheen puolesta. Lisäksi kasvat niin henkilökohtaisesti kuin ammatillisestikin. Liiketalouden osaajille kehittyy omanlaista karismaa!

- Nelli, tradenomiopiskelija verkkokampukselta (Tornio)



Tornion kampus valikoitui erityisesti monimuoto-opintojen vuoksi



Opiskelijakertomus Jukka 2023 420x200.jpg
Minulla on ohjelmistotekniikan opintoja noin 20 vuoden takaa, menin sinne lukion ja armeijan jälkeen, mutta ne opinnot jäivät kesken

Sen jälkeen olen opiskellut lähihoitajaksi ja tehnyt hoitotyötä. Opiskelemaan halusin, koska minulla on aina ollut valtava halu oppia ja nyt elämäntilanne ja motivaatio sallivat hyvin opinnot. Yllätyin, ettei minun hakiessa tarvinnut lähettää vanhoja koulutodistuksiani mihinkään, vaan se noin 20 vuotta vanha lukiotodistuskin oli digitaalisena valmiiksi.

Liiketalous on kiinnostanut laajasti ennestään ja digitaalisen markkinoinnin arvelin olevan vahva tulevaisuuden ala. Toivon, että saan koulusta hyvät eväät alan työkalujen käyttöön ja hyödyntämiseen. Tornion kampus valikoitui erityisesti monimuoto-opintojen vuoksi, eli pystyn tekemään ison osan opinnoistani etänä. Markkinointi ja liiketalous yleensäkin on minulle ammatillisessa mielessä täysin uusi ala.

Lappi

Asuin Rovaniemellä jo ennen opintoja ja opiskelukampukseni on Tornio. Lapin kaupungit ovat minulle juuri sopivan kokoisia, eli palvelut lähellä, mutta myös luonto on heti nurkan takana. Ei ole hälyä niin paljon kuin isoissa kaupungeissa, mutta halutessaan pääsee helposti tapahtumien keskelle, kun täällä järjestetään erilaisia tapahtumia ja festivaaleja. Ulkoilumaastot ja neljä kunnon vuodenaikaa ovat minulle tärkeitä.

Opiskelijoita on Rovaniemellä paljon ja sen myötä myös opiskelijatapahtumia on niitä kaipaaville. Kirjastoja on useita ja pääkirjasto helposti saavutettavissa. Yleisesti ottaen kulttuuria on Rovaniemellä hyvin tarjolla ja monipuolisesti. Liiketalouden opiskelijalle Kemi, Tornio ja Rovaniemi ovat mielenkiintoisia yritysmaailmansa puolesta – paljon yrityksiä lähes kaikilta mahdollisilta aloilta lappilaisella vivahteella.

Opinnoista

Suurin osa opinnoista on etänä, mutta koululla on seminaaripäiviä, jolloin kokoonnumme Tornioon ja opettajat ovat järjestäneet sinne ainakin opiskelua, yritysvierailuja, talon ulkopuolisia puhujia kertomaan jostain sillä hetkellä käsiteltävästä aiheesta ja tutustumista.

Tornion seminaaripäivien ohessa olemme tutustuneet Tornion yrityksiin valtion rajan molemmin puolin! Tornion ainutlaatuinen sijainti rajalla on kiehtova. Kuinka sitä rajaa ei tavallaan ole, vaikkakin korona sen toi joksikin aikaa yhtäkkiä näkyväksi. Parastahan tässä on se, että voin asua Rovaniemellä kotonani ja käydä töissä Rovaniemellä samaan aikaan, kun kouluni on toisella paikkakunnalla.

Lähipäivien aikana majoitun Tornion hotelleissa, koulu on tähän asti tullut osittain vastaan näissä kustannuksissa.Yllätyin, kuinka helposti olen tähän asti saanut sovitettua työn, perheen ja koulun yhteen. Välillä kuitenkin suurempi panostus yhteen näistä vaatii myönnytyksiä toisilta osa-alueilta. Lähes kaikilta luennoilta löytyy tallenteet, jos en olekaan päässyt suorana osallistumaan töiden vuoksi ja työpaikalta olen saanut vapaata lähipäiville. Perhe on tukenut hyvin opintojani ja perheen kanssa vietetystä ajasta olenkin joutunut eniten tinkimään, kun työaika on 100-prosenttinen.

Melkein kaikki kurssit näin ensimmäisenä vuonna ovat olleet perusteita jostakin. Liiketalouden opiskelijana se on tarkoittanut esimerkiksi taloushallinon perusteita, liiketalouden perusteita, markkinoinnin ja myynnin perusteita. Se on ollut hyvä, kun luokalla on todella erilaisista lähtökohdista tulleita opiskelijoita, kuten minulle liiketalous on ammatillisessa mielessä uusi asia.

Enimmäkseen opinnot ovat koostuneet etäluennoista ja niihin liittyvistä tehtävistä. Osaan tehtävistä ovat liittyneet paikalliset yritykset olennaisesti ja olemme päässeet miettimään heti alkuvaiheessa esimerkiksi Kemin Matkailu Oy:n oikean elämän skenaarioita. Kokeitakin on, vasta oli koe ruotsista ja teimme sen aivan perinteiselle konseptipaperille. Enimmäkseen kuitenkin teemme kokeet ja tehtävät tietokoneella. Ryhmätyöskentelyä on ollut usein, vaikka asummekin aivan eri puolilla Suomea ja osa ulkomaillakin.

Ensimmäisinä lähipäivinä tutustuimme Tornion kampuksella Minerva-taloon ja myös pikaisesti siellä olevaan kirjastoon ja erilaisiin studiotiloihin. xBit tornio on digitaalisten kokemusten kehittämisympäristö, joka liittyy läheisesti tällä hetkellä meneillään olevaan markkinoinnin suunnittelu ja johtaminen -kurssin sisältöön.

Olemme nähneet useita työelämäedustajia ja entisiä koulun oppilaita kertomassa urastaan koulun jälkeen. Osassa oppimateriaalia on hyödynnetty lappilaisten yrittäjien kokemuksia ja tuotu sitä kautta teoriaa eloon ja käytäntöön.Monimuoto-opinnot mahdollistavat ensinnäkin sen, että voin käydä koulua aivan eri paikkakunnalta ja käydä samalla töissä. Verkko-opintoina suoritettavat opintojaksot mahdollistavat sen, että voin tehdä koulutöitä eteenpäin, milloin ja missä tahansa.

Ryhmätyöt ovat kylläkin haastavampia, kun pitää löytää se yhteinen aika ainakin joihinkin kohtiin tehtäviä ja saada aikataulut täsmäämään. Ryhmätöissä digitaaliset kokouspalvelut ja pilvipalvelut ovat kovassa käytössä, kun kukin tekee lisäyksiä ja ehdotuksia samaan tehtävään eri aikoihin. Olen voinut käyttää etänä koulun tarjoamia kirjastopalveluja ja tehdä tehtäviä kaukana kotoa ja koulusta.

Parasta on ollut huomata, että vanhakin oppii! Olen oppinut jo todella paljon lyhyessä ajassa ja aina on saanut apua niin luokkakavereilta kuin opettajilta. Mukava ollut huomata, kuinka opinnot etenevät, kunhan määrätietoisesti tekee annettuja töitä ja huolehtii aikatauluista.

Urahaaveita

Tradenomin työkenttä on todella laaja. Suuntautumiseni on digitaalinen markkinointi ja se antaa valmiuksia kyseisen suuntautumisen spesifimpään osaamiseen, mutta yhtä hyvin voi perustaa oman yrityksen, työllistyä jonkin yrityksen markkinointiin, viestintään, henkilöstöpalveluihin, ostoon, myyntiin tai taloushallintoon. Vaihtoehtoja on lukemattomia ja suuntautumisella voi aika paljon vaikuttaa siihen minkälaiseen liiketalouden osaamiseen saa parhaimmat valmiudet koulun puolesta.

Tämän hetken haaveissa on työllistyä jonkin yrityksen viestintään tai markkinointitiimiin. Markkinoinnissa kiinnostavat erityisesti markkinoinnin erilaiset analyysit ja siihen liittyvät työkalut sekä hakukoneoptimointi. Pankkiala kiinnostaa myös. Alani työ on sellaista, ettei kaikissa tehtävissä välttämättä työpaikka sido asumaan sen lähellä. Siinä mielessä tämä on vielä auki ja pidän mielen avoimena. Toivon löytäväni ammattiani vastaavaa mielekästä työtä nimenomaan Lapista.

Työharjoittelut ovat vasta edessäpäin, joten kovin kummoista mielikuvaa ei ole vielä syntynyt siitä, minkälainen on käytännössä digitaalisen markkinoinnin asiantuntijan työpäivä. Kurssit ovat koostuneet vielä pitkälti alan perusteista, mutta jo opintosuunnitelmaa vilkaistessa eteenpäin huomaan innostuvani. Vai miltä kuulostavat esimerkiksi opintojaksot ”Brand storytelling design and communication” ja ”Digitaalisen liiketoiminnan kehittäminen”? Minun korviini ne kuulostavat sellaisilta aiheilta, joista saan konkreettisia työkaluja omaan työkalupakkiini työelämää ajatellen.

Kolme hyvää syytä opiskella Lapin AMKissa:

  • Ympäristön ja luonnon ainutlaatuisuus! Ympäri vuoden löytyy erilaisia mielenkiintoisia tapoja olla luonnossa.
  • Monipuolinen. Aloja on paljon ja kaikkiin aloihin löytyy läheltä useita työnantajia. Tutkinnon suorittamiseen löytyy monipuolisesti erilaisia polkuja.
  • Läheiset yhteydet työelämään.

Jukka Postila, liiketalouden opiskelija



Tradenomiopinnoista on varmasti hyötyä monessa eri työpaikassa ja kaikki ovet ovat avoinna



Opiskelijakertomus Kristiina 2022 420x200.jpg
Olen aloittanut tradenomiopintoni Tornion kampuksella tammikuussa 2021. Olen opiskellut aikaisemmin matkailupalvelujen tuottajaksi.

Olen aina haaveillut yrittäjyydestä; molemmat vanhempani ovat yrittäjiä, joten olen kasvanut yrittäjäperheessä ja nähnyt sen läheltä. Päädyin opiskelemaan tradenomiksi koronan pysäytettyä matkailualan suunnitelmani. Olen haaveillut aina lentoemännän työstä, mutta korona tuli juuri kuin valmistuin matkailualalta maaliskuussa 2020. Olin kuullut kavereiltani, että Lapin AMKissa on hyvä opiskella.

Valitsin tämän koulutusohjelman, sillä se avaa paljon ovia työelämälle. Tradenomiopinnot ovat monella tapaa hyödyllisiä ja liiketalouden koulutuksen myötä voi tehdä melkeinpä mitä vain. Koen myöskin, että markkinointi alalla on varmasti töitä valmistuttuani ja ovet ovat laajasti avoinna.

Tornio

Monimuoto-opintoja opiskelin alusta Oulusta käsin, ja nyt syksyllä 2022 muutin Etelä-Suomeen. Lähipäiviä varten matkustan Tornioon. Ensin lentokoneella Ouluun, jossa vanhempani asuvat ja sieltä ajelen Tornioon. Yövyn hotellissa Torniossa. Tähän mennessä opiskelut on ollut mukavia, mutta välillä oma motivaatio ja jaksaminen on ollut hukassa. Olen tehnyt tähän syksyyn 2022 asti täyspäiväisesti töitä 40h viikko koulun ohella, joten siksi ollut rankempaa. Muuten kurssit ja itse opinnot ovat olleet mielenkiintoisia ja itseä kiinnostavia.

Liiketalouden opinnoista

Opintoihin on sisältynyt ydinosaamisen opintoja, jotka ovat pakollisia. Profiloivat opinnot alkoivat keväällä 2022. Alaan liittyviä kurssien aiheita on ollut: markkinointi, juridiikan, kirjanpito, palkanlaskenta, verkkokauppa toiminta, brändin rakentaminen, sisällöntuotanto ja myynti. On siis sisältynyt liiketalouden perusopintoja sekä suuntaavia opintoja. Molemmat ollut mielekkäitä.  Olen opiskellut myöskin Campusonline kautta valinnaisia kursseja. Opintoihin on sisältynyt myöskin englannin ja ruotsin kielen kurssit. Ensi keväänä meillä alkaa kansainväliset opinnot.

Minulla opiskelut on koostuneet luennoista, ryhmätöistä, yksilötehtävistä, webinaareista, yritysvierailuista sekä erilaista tapausyrityksemme yhteistöistä.Esim. Lapparille olemme tehneet somesuunnitelmaa sekä luoneet heille some ideoita. Harjoittelu tulee ensi syksynä, sekä oppari. Itse olen tehnyt täyspäiväisesti töitä lähes koko opintojen ajan. Toki eri alalla kuin tradenomi. Olen aina tottunut tekemään paljon töitä ja olen tehnyt töitä monella eri alalla, niin päivittäistavaramyyjänä, vaatemyyjänä, rautakaupan myyjänä, hotellissa kuin teollisuusalalla.

Monimuoto-opinnot

Monimuoto opinnot ovat mahdollistaneet itselle paljon vapautta, suunnittelua ja aikataulutusta, sekä oman elämän hallitsemista. Monimuoto-opinnot ovat mahdollistaneet työn teon koulun ohella, joka myös tuottanut haasteita. Tykkään olla ‘’itseni pomo’’ joten on ollut kiva opiskella ‘’omaan tahtiin’’ sekä silloin kun itselle sopii. Esim. Luentojen aikana ei ole pakko olla paikalla vaan luennot voi katsoa jälkikäteen sekä opiskella tietyssä määrin omaan tahtiin. Meillä on ollut kaikki opinnot etänä, lukuun ottamatta lähiopetuksen seminaaripäiviä kampuksella, joita on ollut kahdesti puolessa vuodessa.

Parasta opinnoissani tähän asti on ollut ehdottomasti ryhmätyöt.Monimuotona kuin opiskelee, ei paljoa koulukavereita näe ja opiskelu on itsenäistä. On ollut ihana jakaa opintoja koulukavereiden kanssa esim. Teams-yhteisössä. Ryhmätöissä jokainen pääsee ääneen ja tuo omia vahvuuksia sekä ideoita. On kiva tehdä ‘’yhdessä’’ koulukavereiden kanssa erilaisia tehtäviä ja esitelmiä. Itse olen myös tykännyt lähiopetuspäivistä, kun näkee livenä luokkakavereita ja opettajia.

Urasuunnitelmia

Valmistumisen jälkeen voin olla monessa eri työtehtävissä. Niin taloushallinnon, kuin markkinoinnin eri tehtävissä. Suuntaudumme digitaaliseen markkinointiin, joten voimme tehdä kaikkea, joka liittyy markkinointiin. Esim. hoitaa yrityksen sosiaalisen median palveluita, sekä käyttää visuaalista osaamista. Voimme työskennellä myös verkkokaupan ja verkkosivujen parissa. Työmahdollisuudet ovat laajat ja vieläkin itselle välillä hieman epäselviä. Minusta on huippua, että tradenomiopinnoista on hyötyä monessa eri työpaikassa ja kaikki ovet ovat varmasti avoinna. Tradenomeilla on monipuoliset eväät työelämään. Valmistumisen jälkeen haluan tehdä töitä digitaalisen markkinoinnin parissa. En vielä tarkalleen tiedä mitä ja missä, mutta eiköhän sekin selviä pian.

Tradenomina on mahdollista työllistyä laaja alaisesti sekä esim. jos minua kiinnostaa matkailuala vielä parin vuoden päästä, voin hyödyntää myös näitä opintoja siinä. Tällä hetkellä minua kiinnostaa myös jatko-opinnot, kuten maisteriopinnot yliopistossa. Työelämää varten opinnot ovat antaneet paljon. Olen oppinut paljon markkinoinnista ja etenkin digitaalisesta markkinoinnista. Olemme saaneet jo tässä vaiheessa opintoja hyviä kontakteja ja koen että opinnoista on hyötyä varmasti myös verkostoitumisen kannalta. Minulla olisi varmasti mahdollisuus jo tässä vaiheessa tehdä töitä liiketalouden ja markkinoinnin parissa.

Suosittelisin lapin AMKia opiskelupaikaksi, sillä opiskelu Lapin AMKissa on ollut mukavaa ja opetus on äärimmäisen laadukasta. Myöskin olen saanut apua opintoihin esim. koulukuraattorilta, joten hyvinvointi palvelut/ yms. muut koulun palvelut ovat hyviä. 

Kolme hyvää syytä opiskella Lapin AMKissa: 

  • Parhaat opettajat
  • Opetus laadukasta
  • Monipuolista ja käytännön läheistä

Kristiina Karvonen, tradenomiopiskelija (Tornio)



Urheilu-uran ja ammattikorkeakouluopintojen yhdistäminen monimuotototeutuksen avulla



Kuva Juliette Kempistä
Opiskelu oli mielenkiintoista ja opetusmetodit auttoivat kohti todellista työarkea.

Urheilu-urani eteni jo lukion aikana ammattilaiseksi ulkomaille, joka sulki melko monta ovea suorittaa korkeakoulututkinto normaaliin tapaan päivätoteutuksena. Muutin nuorella iällä ulkomaille pelaamaan jalkapalloa, mutta muutama vuosi pelkkää jalkapalloa sai minut ikävöimään opiskelua ja päädyin merkonomiopintojen kautta Rovaniemelle monimuoto-toteutuksena suunniteltuun tradenomitutkintoon.

Hain tradenomitutkintoon, sillä se antaa laajan mahdollisuuden työskennellä erilaisissa ympäristöissä ja rooleissa.

Opintoni alkoivat keväällä verkkototeutuksena. Tässä vaiheessa asuin Englannissa, joten minulla ei ollut mahdollisuutta olla paikan päällä opiskelemassa. Halusin kuitenkin opiskella suomeksi ja saada suomalaisen korkeakoulututkinnon, joten monimuoto-opiskelu oli minulle täydellinen paketti.

Kevään ryhmämme keskittyi opinnoissa riskienhallintaan, joka mielestäni oli mielenkiintoista ja hiukan erilaista, mitä yleensä tradenomiopintojen suuntautuminen. Tämä suuntautumisvaihtoehto oli myös yksi syy sille, miksi hain Lapin ammattikorkeakouluun.

Opinnot alkoivat vauhdilla ja ammattiurheilijana minulla on päivisin aikaa hieman enemmän, sillä työpäivät ovat lyhyempiä mitä normaalissa arkityössä. Näin ollen pystyin ottamaan jaksoille muutaman ekstrakurssin ja nopeuttamaan opintojen suorittamista. Opintojen suorittaminen nopeutui entisestään, kun korona sulki Englannin liigojen kentät, ja tulin Suomeen muutamaksi kuukaudeksi. Tänä aikana pystyin keskittymään täysillä opiskeluun, joka vauhditti entisestään opiskelutahtiani.

Kesäopintoina suoritin myös muutosjohtamisen diplomin CampusOnlinen kautta, johon kuului 30 op erilaisia johtamisen kursseja, jotka sitten lisättiin opintosuorituksiini vapaaehtoisina opintoina.

Edellinen pikakelaus opinnoistani saa ehkä näyttämään sen siltä, että urheilu ja opiskelu on helppo yhdistää, mutta aina se ei sitä kuitenkaan ole. Monimuotototeutus oli itselleni ainut vaihtoehto tehdä korkeakoulututkinto, ja verkkoympäristö teki omasta opiskelustani helpompaa. En päässyt monellekaan verkkoluennolle paikalle, sillä aikaero ja omat harjoitteluajat sekä maajoukkueleirit eivät antaneet periksi. Katsoin luennot jälkikäteen nauhoituksilta sekä opintojaksot olivat toteutettu niin, että niitä pystyi tekemään helposti oman työn ohessa. Opiskelu ei ollut vain yksin koneella istumista ja esseiden tekemistä, vaan suurin osa kursseista oli projektitöitä ryhmien kesken. Ryhmän kesken teimme paljon tehtäviä yhdessä Teamsin välityksellä sekä autoimme ja tuimme toisiamme, jos jokin tehtävä tuntui vaikealta. Oli hauska huomata, että verkossa toteutetussa ympäristössä voi kuitenkin luoda ryhmiä ja yhteishenkeä, vaikkei nähtäisikään kasvotusten.

Opiskeluaikani kesti kaksi vuotta ja tämäkin aika tuntui menevän hujauksessa. Opiskelu oli mielenkiintoista ja opetusmetodit auttoivat kohti todellista työarkea. Suuntaavien opintojen opintojaksot olivat projektitöitä oikeille yrityksille, mikä auttoi ymmärtämään paremmin sen, mitä ja miksi asioita tehdään niin kuin tehdään. Varsinkin tämä motivoi minua oppimaan vielä enemmän asioista ja tuntui, että olin valmis hyppäämään työelämään, kun opintoni olivat ohi.

Valmistumisen jälkeen olen edelleen ammattiurheilijana Ruotsissa, sekä päätin jatkaa työntekoa yritykselle, johon tein opintojeni aikana työharjoittelun. Työnteko on todella hyvä vastapaino urheilulle ja tämä on saanut minut innostumaan niin työnteosta kuin urheilustakin taas ihan eri tavalla.

Liiketalouden koulutus on todella monipuolinen ja sen avulla monet ovet ovat auki tulevaisuudelle. Tutkinnon suorittamisen jälkeen on hyvät eväät mennä suoraan työmaailmaan, mutta on myös paljon mahdollisuuksia jatkaa opiskelua ylemmässä ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa. Suosittelenkin lämpimästi liiketalouden koulutusta sekä opiskelua Lapin ammattikorkeakoulussa!

- Juliette Kemppi, tradenomi




Monimuoto-opinnot mahdollistivat opiskelun kaikissa elämäntilanteissa



Mia-Marian kuva
Opintojen alkupuolella aloin odottaa ensimmäistä lastani, ja viimeiset kurssit sekä opinnäytetyö tuli suoritettua pääasiassa nuoren miehenalun päiväunien aikana. Monimuoto-opintojen luennot olivat ilta-aikaan ja ne oli mahdollista katsoa myös tallenteena jälkikäteen, mikä helpotti opiskelua pienen lapsen kanssa huomattavasti.

Lukio-opintojen jälkeen minulla oli kaksi vaihtoehtoa jatkokoulutuksen suhteen, joko liiketalouden ja hallinnon opinnot tai luonnonvara-alan opinnot. Silloin luonnonvara-ala vei voiton ja valmistuin vuonna 2015 Lapin ammattikorkeakoulusta metsätalousinsinööriksi. Valmistumisen jälkeen työskentelin kaupungilla teknisissä palveluissa kausiluontoisesti viheralueiden ja puistometsien kunnossapito- ja työnjohtotehtävissä, mutta koko ajan mielessä painoi ajatus olisiko sittenkin pitänyt hakea opiskelemaan liiketaloutta.


Kahden polvileikkauksen jälkeen vuonna 2019 tajusin, että työkyvyn säilymisen kannalta olisi järkevää hakeutua niin sanottuihin toimistohommiin ja huomasin Lapin ammattikorkeakoulussa olevan mahdollisuus tradenomiopintoihin avoimen ammattikorkeakoulun polkuopintojen kautta. Niinpä vuoden 2020 alusta aloitin tradenomiopinnot avoimen ammattikorkeakoulun kautta monimuoto-opiskelijana saaden ikään kuin kaksi kärpästä yhdellä iskulla: terveyden ja työkyvyn kannalta paremman sekä toisaalta sen kouluaikojen alkuperäisen unelma-ammatin! Avoimen ammattikorkeakoulun polkuopintojen pisterajan täytyttyä siirryin loppuopintojen ajaksi varsinaiseksi korkeakouluopiskelijaksi monimuoto-opintoihin. Hieno systeemi, joka mahdollistaa korkeakouluopinnot, vaikka yhteishaku olisi mennyt ohi tai sitä kautta ei olisi tullut valituksi!

Avoimen ammattikorkeakoulun polkuopintojen pisterajan täytyttyä siirryin loppuopintojen ajaksi varsinaiseksi korkeakouluopiskelijaksi monimuoto-opintoihin. Hieno systeemi, joka mahdollistaa korkeakouluopinnot, vaikka yhteishaku olisi mennyt ohi tai sitä kautta ei olisi tullut valituksi!

Aikaisemmat korkeakouluopinnot Lapin ammattikorkeakoulussa mahdollistivat kaksien suuntautumisopintojen suorittamisen ja valmistumisen reilussa kahdessa vuodessa, sillä perusopinnoista suurin osa oli hyödynnettävissä metsätalousinsinööriopinnoista. Suoritin tradenomiopintojen aikana riskienhallinnan sekä talousosaamisen opinnot, ja etenkin työelämää ajatellen niistä muodostui mahtava kombinaatio. Opintojen alkupuolella aloin odottaa ensimmäistä lastani, ja viimeiset kurssit sekä opinnäytetyö tuli suoritettua pääasiassa nuoren miehenalun päiväunien aikana. Monimuoto-opintojen luennot olivat ilta-aikaan ja ne oli mahdollista katsoa myös tallenteena jälkikäteen, mikä helpotti opiskelua pienen lapsen kanssa huomattavasti. Moni voi ajatella, että kiireisen lapsiarjen keskellä opiskelu on lähes mahdoton tehtävä, mutta lähellä arvosanaa 5 hipova keskiarvo ja korkein mahdollinen arvosana opinnäytetyöstä ovat todiste siitä, että kun motivaatio ja ympäröivien henkilöiden tuki on kohdallaan niin kaikki on mahdollista!


Työharjoittelun suoritin keväällä 2022 samassa paikassa, missä työskentelin kausityöntekijänä. Siirryin kenttätyöstä ja tiiminvetotehtävistä ylemmän esimiehen alaisuuteen tutustumaan paremmin työnjohdon tehtäviin sekä yleisesti kaupungin hallintoon. Sain kokemusta palkkahallinnosta, hankintojen kilpailutuksesta, laskutuksesta, kunnallishallinnon asiakirjojen laadinnasta sekä yleisesti esimiestyöstä. Lisäksi pääsin hyödyntämään riskienhallinnan opintoja pelastussuunnitelman laadinnassa sekä turvallisuusasiakirjojen päivittämisessä. Opinnäytetyönä tein riskianalyysin samaiselle kaupungin teknisten palveluiden osastolle.


Harjoittelun jälkeen olen jatkanut esimiestehtävissä, joissa minun on määrä työskennellä heinäkuun 2022 lopulle. Harjoittelu- ja opinnäytetyöprosessin ollessa vielä kesken, hain tulevan tradenomin tittelin ja harjoittelussa sekä esimiestehtävissä saamani kunnallishallinnon kokemuksen pohjalta naapurikuntaan hallintosihteerin virkaan, johon minut myös valittiin. Vasta huomenna on virallinen valmistujaispäiväni ja työskentelen jo nyt tällä hetkellä noin 40 henkilön esimiehenä ja elokuusta alkaen minulla on ”vakivirka” odottamassa, joten on kai oikeutettua sanoa jo kliseeksi muodostunut lause: opiskelu kannattaa aina!

- Mia-Maria Alkku - 




Verkko-opinnot mahdollistavat alan vaihdon



Opiskelijakertomus Veronika Koskinen 2021 420x200.png
Valmistuin ensimmäiseen AMK-tutkintooni vuonna 2017. Tehtyäni saman alan hommia vuodesta 2013, totesin, että haluan enemmän. Haluan mahdollisuuden kehittyä ja edetä, haluan että työni on siisti ja voin pukeutua mieleni mukaan, haluan olla luova ja tienata hyvin. Minulla on ollut aina kiinnostusta liiketalouteen, joten pohdittuani asian uraohjauspsykologin kanssa - päätin kokeilla. Toki jo ennen koulun hakemista opiskelin itsenäisesti sijoitustoimintaa sekä some-markkinointia.

Valitsin liiketalouden, koska tunnen vetoa markkinointiin ja johtamiseen. Otan helposti vastuuroolin tiimissä ja se tuntuu luonnolliselta. Olen aikaisemmin tehnyt töitä kaupan alalla ja nyt teen some-markkinointia omalla yritysnimellä (toki toistaiseksi vielä kavereille ja tutuille).

Asuin Helsingissä verkko-opintojeni alettua ja vietin viime kevätlukukauden Yhdysvalloissa vaihdossa. Hain Lapin AMKiin juuri Rovaniemen kampukselle suorittamaan tutkintoani verkko-opintoina, koska rakastan vaeltamista ja lumilautailua. Suunnitelmissani on vierailu kampukselle. Lapissa ihmiset ovat mukavia ja maisemat kauniita eikä ole turhaa vilinää, joka veisi keskittymisen opiskeluista muualle.

Rakastan opiskelua, nautin koulusta ja siitä, että saan uusia taitoja ja tietoja. Omia haasteita on kyllä tuonut se, että opiskelen kokonaan verkossa. Pidän itse asiassa siitä, etten ole sidottu yhteen paikkaan. Suoritan todennäköisesti opintoni kahdessa vuodessa, vuodessa sain kerättyä yli 120 opintopistettä tehden samaan aikaan töitä kokoaikaisesti. Toisena opiskeluvuotenani tein vaihto-opintojani Yhdysvalloissa ja toivon saavani harjoittelupaikan tulevalle syksylle.

Opinnoissani on tähän asti pakollisia kursseja ja näiden lisäksi valinnaisia. Muutaman kurssin suoritin CampusOnlinen kautta. Olemme opiskelleet mm. palkkalaskentaa ja talouslaskuja sellaisessa ohjelmassa, jossa niitä oikeasti lasketaan työelämässä. Opiskeluni ovat koostuneet luennoista, projekteista ja niiden esittelyistä, ryhmätöistä, käytännönharjoituksista ja laskutehtävistä. Olemme nauhoittaneet videoita ja esityksiä, perustaneet yrityksiä ja arvioineet liiketoiminnan riskejä. Pidin erityisen paljon sijoitustoiminta kurssista, innovaatiot ja yrittäjyys kurssista, palkanlaskennasta sekä oman asiantuntijabrändin kehittämisen kurssista.

Moodle on erittäin kätevä ja siitä on helppo seurata, onko tulossa joitakin palautettavia tehtäviä. Moodlesta on helppo löytää nauhoitettuja luentoja, luentomateriaaleja, tehtävänantoja sekä tehtävien palautuskansoita. Meillä on ollut työelämän edustajia mukana opinnoissa ja vierailemassa. Yhdessä kurssissa meidän piti haastatella yrittäjiä.

Mielestäni on parasta, kun koulussa saa opittua uusia taitoja ja haluan ehdottomasti kehittyä uudessa alassani. Lisäksi, kun opiskelen verkossa, niin voin ajoittaa opiskeluni joustavasti. Voin esimerkiksi katsoa luennot mistä päin maailmaa vain.

Minulla ei ole tarkkaa urasuunnitelmaa valmistumisen jälkeen. Haluan saada lisää kokemusta markkinoinnissa ja työskennellä sen parissa. Haluaisin saada maisterin paperit johtamisesta ja työllistyä johtotehtäviin tulevaisuudessa. Epäilen suuresti, että teen töitä etänä, joten on hyvin mahdollista, että minua löytää talvisin Lapista. Kannattaa ehdottomasti harkita Lapin ammattikorkeakouluun hakemista, sillä se antaa erityisen hyvät valmiudet työelämään.

Kolme hyvää syytä opiskella Lapin AMKissa:

1.) Neuvokkaat opettajat

2.) Laaja kurssivalikoima

3.) Rento meininki

Veronika Koskinen, tradenomiopiskelija (Rovaniemi)

 



Tutkinto Australiasta käsin Tornioon



Opiskelijatarina nostopalikka 420x200.png
Olen valmistunut aiemmin lukiosta ja päädyin hakemaan Lapin AMKiin kun selailin tutkintoja, jotka voisi suorittaa kokonaan verkossa. Valitsin tradenomin koulutusohjelman, sillä halusin aloittaa opinnot korkeakoulussa ja samaan aikaan asua ulkomailla. Asun Australiassa ja opiskelen myös englanniksi business kurssia, joten ajattelin näiden opintojen tukevan toisiaan.

Opintoni alkoivat nyt syksyllä, tähän mennessä olemme päässeet tutustumaan mm. liiketoimintaosaamisen ja juridiikan maailmoihin. Verkko-opinnot ovat olleet erittäin mukavia ja yhteiset AC- tunnit ovat tehokkaita. Ryhmätöidenkin pariin on jo päästy!

Meillä on kahdesti viikossa yhteinen AC- luento, jonka lisäksi työstämme ryhmätöitä tämän ulkopuolella. Tällä hetkellä työnalla on liiketoimintasuunnitelma oman pienryhmän kanssa. Oppimisalustoina käyttämämme Moodle ja AC ovat tulleet erittäin tutuiksi! Mielestäni oppimisalustat ovat helppokäyttöisiä ja selkeitä.

Verkko-opinnot ovat mahdollistaneet minulle sen, että voin suorittaa tutkinnon Australiasta käsin. Tämän lisäksi ehdin hyvin vielä tekemään töitäkin. Luennot voin katsoa silloin, kun itselleni parhaiten sopii.

Opinnoissa parasta ovat olleet uudet tuttavuudet ja ryhmätöiden tekeminen! On ollut kiva päästä juttelemaan aiheista ja löytämään uusia näkökulmia keskustelujen kautta.

Valmistumisen jälkeen haluaisin työskennellä kansainvälisessä yrityksessä, esimiestehtävissä. Tällä hetkellä haluaisin tehdä johtamistehtäviä sosiaalisen median alalla.

Opinnot antavat todella hyvät eväät työelämää varten! Verkko-opintojen myötä oppii paljon oman elämän aikatauluttamista sekä ajanhallintaa. Tässä opiskelumuodossa olen itse vastuussa siitä, että tehtävät tulevat tehdyksi ja pysyn aikataulussa.

Suosittelen Lapin AMKin verkko-opintoja, jos haluat nähdä maailmaa ja samalla suorittaa korkeakoulututkinnon. Voin lämpimästi suositella Lapin AMKin verkkotutkintoja, sillä opettajat ovat avuliaita ja auttavat aina kaikkien ongelmien kanssa.

Kolme hyvää syytä opiskella Lapin AMKissa!
1. Mahdollisuus verkkotutkintoon
2. Hyvä ryhmäytyminen ja uudet opiskelukaverit
3. Hyvät ja nuorekkaat opettajat

- Elina Rinkinen, tradenomiopiskelija (Tornio)



Opintoja erilaisissa elämäntilanteissa



Kohdallani opintopolku ei ollut ihan tavanomainen, sillä opinnot ovat edenneet hiljalleen muun elämäni ohessa.

Aloitin tradenomiopintoni Lapin ammattikorkeakoulussa monimuotona syksyllä 2015. Pääsykokeiden aikaan samana keväänä sain tietää odottavani esikoistani. Jo opintojen alusta asti oli selvää, että aikomuksena ei ole suorittaa opintoja suunnitellun aikataulun mukaan. Syksyn opiskelin normaalisti töiden ohessa, mutta kevään olin poissa koulusta ja keskityin vauvaan ja perhe-elämään. Syksyllä 2016 jatkoin taas saman monimuotoryhmän mukana, keiden kanssa aloitin opintoni. Sain hyvin kiinni kevään opinnot tekemällä itsenäisesti kursseja suoraan opettajille. Lapin Ammattikorkeakoulu on hyvin joustava opiskelijalle, koska opettajat antoivat mahdollisuuden suorittaa puuttuvia kursseja minulle sopivaan aikaan.

Kohdallani opintopolku ei ollut ihan tavanomainen, sillä opinnot ovat edenneet hiljalleen muun elämäni ohessa. Keväällä 2018 sain toisen lapseni ja jatkoin opintoja liikenevän ajan ja energian puitteissa. Kesällä 2018 perheemme aloitti myös rakennusprojektin, jossa lähes kaiken olemme tehneet itse. Näin myöhemmin ajateltuna olisi ollut kohtuullista jättää opinnot hetkeksi taka-alalle ja keskittyä muihin elämässä meneillään oleviin projekteihin. Silti opintojen mielekkyys ja motivaatio valmistumisesta auttoivat suorittamaan opintoja eteenpäin rakennus- ja vauvavuonnakin.

Opintojeni suuntautuminen oli juridiikka eli suoritin oikeustradenomin opinnot. Suuntautumisestani huolimatta olen aina ajatellut, että finanssiala kiinnostaisi minua eniten. Opintojen myötä vaihtoehdot tulevasta työllistymisestä laajeni ja kiinnostus heräsi työpaikkaan, jossa juridinen osaaminen olisi tarpeen. Päädyin kuitenkin työharjoitteluun pankkiin ja pääsin oppimaan finanssialan töitä harjoittelun avulla. Pankkimaailmassa on paljon opittavaa ja se on imaissut minut täysin mukaansa. Juridinen osaaminen on tarpeen myös pankissa työskennellessä, koska työtehtäviini kuuluu mm. kuolinpesien hoito pankin näkökulmasta. Onnekseni harjoittelupaikasta tuli harjoittelun päätyttyä työpaikkani. Siellä jatkan yhä valmistuttuanikin.

Ennen tradenomiopintoja opiskelin hetken aikaa opettajan opintoja. Vaikka pidänkin liiketaloudesta ja tradenomikoulutuksen mahdollisuuksista työllistyä monipuolisesti, haaveilen edelleen myös opettajuudesta. Ajatuksena onkin tulevaisuudessa yhdistää nämä kaksi ja suunnata täydentämään osaamista opettajan pedagogisissa opinnoissa, jotta voisin opettaa tulevia tradenomeja.

Eeva, tradenomi



Valmistuneet

Tradenomiopinnot antoivat oivat eväät tulevaisuuteen



Alumni Linda kuvassa hevosen kanssa


Tradenomiksi päätyminen oli täysin monen sattumuksen summa. En missään vaiheessa nuorempana ajatellut päätyväni opiskelemaan enää ammattikoulun jälkeen yhtään mitään, mutta koska elämästä ei koskaan tiedä, päädyinkin sitten jonkin päähän pistoksen myötä kuitenkin vielä opiskelemaan. Matkani tradenomiksi päätymisestä lähtikin siis silkasta päähän pistosta.

Keväällä 2021 asuessani jo Rovaniemellä, hain ihan huvin vuoksi yhteishaussa kouluun sillä ajatuksella, että käyn katsomassa millaiset pääsykokeet ovat, ja voisinko hevostenhoitajan papereilla päästä opiskelemaan. Muistelin tuolloin, että entinen työnantajani hevostenhoitajan ajoilta oli kertonut olevansa tradenomi. Tällä perusteella lukaisin pikaisesti läpi, mitä koulutus pitää sisällään ja päädyin hakemaan vain ja ainoastaan tradenomiopintoihin Lapin ammattikorkeakouluun. Olin jo kevään aikana unohtanut hakemisen, kunnes sain muutama päivä ennen pääsykokeita tiedon, että pääsin todistusvalinnan kautta opiskelemaan. Hiukan shokkihan se oli, koska mitään oikeaa intressiä opiskelemiseen ei ollut.

Kesän vietin sitten Ruotsissa hevosten parissa pohtimassa, mitähän sitä tuli tehtyä. Kävin silloisen työnantajani kanssa hyviä keskusteluita opiskelun hyvistä puolista - sainpa myös kuulla monista muista hevosalalla olevista tradenomeista sekä muistakin tradenomin tutkinnon mahdollistamista töistä. Siitäpä innostuneena sitten päätin, että opiskelen, sillä osaamista voisi varmasti hyödyntää sitten melkeinpä missä vain, jos elämä heittelehtii vielä myöhemmin. Syksyllä 2021 palasin Rovaniemelle opiskelemaan päiväpuolelle tradenomiksi, mutta 3,5 vuoden opiskelu ei edelleenkään houkuttanut, joten päätin heti kättelyssä nipistää vuoden pois opiskeluajasta. Koko opiskeluaikani tein myös töitä, joka antoi hyvää vastapainoa opiskelulle, mutta myös syvensi valtavasti osaamistani. Ilman aiempaa työkokemusta sekä työelämässä olemista en varmastikaan olisi saanut opinnoista niin paljoa irti kuin loppujen lopuksi sain.

Onneksi Lapin AMK tuki kovasti tavoitettani ja mahdollisti omanlaisen polun kulkemisen opiskeluiden osalta. Opiskelin niin päiväpuolella, monimuodossa kuin CampusOnlinen kautta. Ilman saamaani henkilökohtaista tukea opintojen suunnittelussa, en varmastikaan olisi onnistunut valmistumaan tuossa tavoittelemassani 2,5 vuodessa. Opiskelut tuntuivat läpi opiskeluajan tarpeeksi haastavilta, mutta ei liian haasteellisilta. Opinnoissa parasta oli huomata se, kuinka osasin tuoda osaamistani myös käytäntöön sekä yhdistää jo olemassa olevaa osaamistani sekä mielenkiinnon kohteita opintoihini. Tradenomin tutkintohan antaa laajan kattauksen erilaisia mahdollisuuksia, sillä liiketalousosaamista tarvitaan ihan joka paikassa yritysmaailmassa. Minäkin kerkesin opiskeluiden aikana työskentelemään muun muassa pankissa sekä kirjanpitäjänä, jossa myös jatkoin valmistumiseni jälkeen jonkin aikaa. Lisäksi päädyin perustamaan myös oman yrityksen.

Koska sydäntäni lähellä ovat hevoset sekä raviurheilu, halusin valmistumiseni jälkeen päästä takaisin työskentelemään hevosalalla ja hyödyntämään osaamistani siellä. Toivottavasti tulevaisuudessa pääsen työskentelemään raviurheilun saralla myös vaativimmissa hallinnollisissa tehtävissä, sekä kantamaan korteni kekoon lajin tulevaisuuden ja kehittymisen osalta. Nyt minulla on siihen ainakin oivat eväät.

Suosittelen aidosti ja vilpittömästi haastamaan itseäsi, ja tarttumaan tradenomiopintojen tarjoamiin mahdollisuuksiin. Lapin ammattikorkeakoulua suosittelen erinomaisen henkilökohtaisen ohjauksen sekä tuen ja aidon välittämisen vuoksi. Päätös opiskelusta on se, jota et tule katumaan!

Linda Marttinen - tradenomi (AMK), taloushallinnon asiantuntija & hevosenhoitaja

Korkeakoulututkintoa hakemassa



Mervi Saukkoriipi, kuva
"Paikanpäälä ekana päivänä tammikuussa 2020 ja tänään vikana päivänä joululahjan haussa." Näin kirjoitin Facebookiin 23.12.2022, kun olin hakenut todistuksen opintotoimistosta.

Oli syksy 2019 ja tiedossa hanketöiden päättyminen vuoden lopussa. Ajatus siitä, että 44-vuotiaana olisin ensimmäistä kertaa elämässäni työttömänä, toisaalta arvelutti, mutta toisaalta vapaampi arki myös houkutteli. Työskentelin verkostokoordinaattorina vastaten ainoana työntekijänä hankkeesta, jossa kehitettiin erilaisten toimijoiden yhteistyötä rovaniemeläisten lapsiperheiden parhaaksi. Tätä ennen olin työskennellyt toisessa lappilaisessa järjestössä järjestösihteerinä 17 vuotta, vastaten ainoana työntekijänä järjestön moninaisista tehtävistä. Tänä aikana olin ”vain” tehnyt töitä (ja yhden lapsen).

Työmarkkinoita seurasin koko vuoden 2019 ja huomasin, että monissa kiinnostavissa työpaikoissa, joihin minulla mielestäni oli osaamista, vaadittiin korkeakoulututkintoa. Ymmärsin, että 90-luvulla hankitut tutkinnot (markkinointimerkonomi ja nuoriso- ja vapaa-ajanohjaaja) ja 20 vuoden aikana karttunut monipuolinen osaaminen järjestö- ja hanketyössä, ei ehkä avaakaan työmarkkinoita. Oli lähdettävä hakemaan korkeakoulututkintoa.

Merkonomiopinnot olivat aikanaan erinomainen lukion korvaava vaihtoehto minulle ja nyt ajattelin, että liiketalouden opinnot kasvattaisivat monipuolista osaamistani ja tutkintotodistuksella todistaisin osaamiseni työmarkkinoilla. Tunnustettava on, että merkonomitutkinnon hyväksiluvut olivat toki mielessä, päätavoitteeni kun oli se tutkinto. Tutut liiketalouden termit palautuivat mieleen viimeistään silloin, kun kaivoin varastosta esille opiskelumuistiinpanot 90-luvulta.

Onneksi olin alkuvuoden 2020 työttömänä ja sai opiskella opiskelemista - oli hiukan homma 20 vuodessa muuttunut. Toukokuussa pääsin töihin (sillä 20 vuoden aikana töissä karttuneella osaamisella) Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n järjestösihteeriksi. Tuttu järjestötyö kuljetusyritysten maailmassa ja liiketalouden opinnot tukivat erinomaisesti toisiaan.

Minulle oli selvää, että osallistun järjestetyille tunneille, koska nauhoitteet olisivat kasaantuneet ja kymmenien tuntien kuuntelu olisi ollut lopulta mahdotonta. Tunnustettava on, että lukea olisi voinut/pitänyt enemmän, mutta pääsin hyvin arvosanoin päätavoitteeseeni ja sain korkeakoulututkinnon. Kun opiskelemaan hain, ei suuntautumisvaihtoehdot olleet mielessäkään, vain se tutkinto. Siksi suuntautuminen mielenkiintoiseen riskienhallintaan ja yritysturvallisuuteen oli onni ja erinomainen mahdollisuus, työskentelenhän kuljetusyritysten maailmassa.

Opintojaksojen teemoja peilasin kokemuksiini järjestömaailmassa ja -organisaatioissa. Mielestäni liiketalouden opintojaksojen sisältöihin tulisi ottaa enemmän näkökulmia järjestöjen ja julkisten toimijoiden toimintaympäristöistä. Järjestöissä ja pienemmissä yhdistyksissä tarvitaan substanssiosaajia, mutta esimerkiksi tradenomit voisivat tuoda näihin organisaatioihin monenlaista osaamista ja uusia näkökulmia, vaikka voittoa niissä ei tavoitellakaan.

Opiskelu täysin etänä (ja korona-ajan etätyöt ja kokoontumiskielto) mahdollisti opiskelun työn ohessa ilman opintovapaita. Aika kultaa muistot, mutta kirkkaana muistissa on myös ne päivät, kun kotona työkoneen laittoi kiinni klo 16 ja kotikoneen avasi klo 17. Tunnin aikana piti syödä ja ottaa etäisyyttä tietokoneen näyttöön ulkona, mutta usein happihyppely jäi tiskikoneen täyttämisen varjoon. Onneksi siirtymä (työhuone-keittiö) oli lyhyt ja puoliso hoiti ruokahuoltoa. Ja onneksi oli langattomat kuulokkeet!

Parasta sparrausta sain eräältä opiskelukaveriltani, vaikka tapasimme vain ruudun kautta. Hän etsi Moodlen alustalla paria Englannin paritehtävään ja uskaltauduin laittamaan viestin ”en osaa englantia yhtään, mutta mulla ei ole paria”. Tästä alkoi yhteistyö, josta olen enemmän kuin kiitollinen. Ylempää AMK-tutkintoa voisikin lähteä hakemaan samaan aikaan, jolloin hyvä yhteistyö voisi jatkua tutun sparraajan kanssa - mutta ei ihan vielä.

Jos olet nyt pitkän tauon jälkeen pohtimassa opintoja aikuisena ja monimuotona, kannustan sinua antamaan itsellesi aikaa oppia opiskelemaan. Vasta ensimmäisen vuoden jälkeen löysin omalle rimalle sopivan kohdan ja ymmärsin, miten eri opintojaksoihin suhtaudun. Muista, että opiskelet itseäsi varten ja kohti omaa tavoitettasi.

Opintojen aikana monipuolinen osaamiseni kasvoi ja tutkintopaperilla voin sen nyt todistaa. Missään en ole vieläkään mestari, mutta uskon, että työmarkkinat tarvitsevat tulevaisuudessa entistä enemmän meitä moniosaajia.

Tutkinto taskussa tulevaisuutta tutkaillen,

Mervi Saukkoriipi
järjestösihteeri, Tradenomi (AMK), Rovaniemi



Uusia ovia Lapin ammattikorkean kautta



Kuva Jennasta
Mielestäni opinnoissa oli hyvä rytmi eikä tehtävistä koitunut liikaa stressiä. Myös opettajat olivat ammattitaitoisia ja opetus laadukasta.

Kolme vuotta tradenomiopintoja monimuoto-opiskeluna takana, ja näin valmistuneena voin sanoa, että kyllä kannatti. Koulutus on avannut uusia ovia ja luonut mahdollisuuksia, joita en osannut ajatellakaan opintojen alkutaipaleella.

Aiemmalta koulutukseltani olen parturi-kampaaja ja kosmetologi. Taustalla on myös ylioppilastutkinto Ounasvaaran lukiosta. Olen toiminut yrittäjänä vuodesta 2014 joista viimeiset kolme vuotta omassa kampaamo-kauneushoitolassani Rovaniemen keskustassa. Vuonna 2019 hiipi pikkuhiljaa ajatus lisäkoulutuksesta. Päädyin hakemaan Lapin ammattikorkeaan tradenomikoulutukseen ajatuksena yrittäjyyden tukeminen. Liiketalouden opinnot vaikuttivat mielenkiintoisilta ja ”yleispäteviltä”, joilla saisin monipuolistettua osaamistani ja pääsisin kehittymään.

Opinnot alkoivat tammikuussa 2020 ja melkein heti iski korona. Työt vähenivät ja aikaa opinnoille oli runsaasti. Pidin kovasti monimuoto-opiskelusta. Tosin olisin kaivannut enemmän lähitapaamisia, jotka puuttuivat lähes täysin koronan vuoksi. Ryhmätöissä työskentelin yleensä saman porukan kanssa. Oli mukavaa päästä tutuksi heidän kanssaan, jakaa kokemuksia ja ajatuksia. Pikkuhiljaa asiakkaat kampaamossa lisääntyivät ja opinnot sujuivat samalla hyvin siinä ohessa. Mielestäni opinnoissa oli hyvä rytmi eikä tehtävistä koitunut liikaa stressiä. Myös opettajat olivat ammattitaitoisia ja opetus laadukasta.

Koulutuksen suuntautuminen oli yritysjuridiikka ja riskienhallinta. Vaikka suurin osa asiakokonaisuuksista olivat uusia, sai niihin tietynlaista näkökulmaa oman yrittäjyyden kautta ja omaa liiketoimintaani pystyin käyttämään kehyksenä monessa tehtävässä. Koulutus antoi eväitä myös yrittäjyyteen muun muassa taloushallinnon kautta.

Opintojen alussa mieltäni askarrutti työharjoittelujaksojen toteuttaminen. Koin myös hieman epävarmuutta siitä, mihin koulutus minua veisi, sillä selvää suunnitelmaa minulla ei ollut. Minulla kävi kuitenkin tuuri. Pääsin työharjoitteluun Lapin sairaanhoitopiiriin henkilöstöhallinnon puolelle. Sieltä minulle tarjottiin myös työpaikkaa ja olen nykyään osa-aikaisessa työsuhteessa samoissa tehtävissä toimien myös edelleen myös yrittäjänä. Tradenomin koulutus todellakin avasi uusia ovia. Henkilöstöhallinnon tehtävät tuntuvat itselleni sopivalta alalta. Vaikka opinnot suoraan eivät valmistaneetkaan tähän työhön, kiinnostuksen osoitus työpaikkaa kohtaan, ripaus rohkeutta ja luja motivaatio auttoivat työllistymään jo opintojen aikana.

Uskon siihen, että jokainen opiskelija löytää oman polkunsa ja paikkansa työelämässä. Haluan tarinallani antaa rohkeutta ja avointa mieltä eri mahdollisuuksille. Oma kokemukseni on, että tradenomeja arvostetaan työelämässä ja eteenpäin pyrkimällä löytää oman juttunsa. Yrittäjyyttä kannustan myös kokeilemaan, sitä kautta voin toteuttaa omia taitojani ja olen päässyt luomaan itselleni toimivan ja mukavan arjen.

Miksi valita Lapin AMK?
- opetuksen suunnittelu ja toteutus toimivia
- laadukas opetus, runsaasti kurssivaihtoehtoja
- joustavuus opinnoissa.

Rohkeutta omille poluille toivottaen,

Jenna Leinonen, Tradenomi (AMK), yrittäjä, palvelussuhdeasiantuntija


Heittäydy opiskelemaan ja uurastuksesi palkitaan



Katrin kuva


Jotkut tietävät jo nuorena, mitä haluavat opiskella ja tehdä isona työkseen. Minun päässäni tämä ajatus ei ole koskaan täysin selkiytynyt, vaikka isoksi olen jo kasvanutkin. Lukion jälkeen pallottelin valintaa restonomi- ja tradenomiopintojen välillä ja silloin vaakakuppi kallistui niin, että päädyin hakemaan restonomiksi. Hyvä päätös se olikin. Pidin opiskeluajasta sekä työvuosista ravintola- ja kaupanalalla opiskelujen jälkeen, jopa siinä määrin, että kouluttauduin työn ohessa myös kokiksi. Ala ei kuitenkaan tuntunut koskaan täysin omalta ja jäin aina kaipaamaan jotain muuta, vaikka en osannut sanoittaa mitä se oli. Onnekseni olin kuitenkin kouluttautunut alalle, jolla töitä riittää, joten pääsin kokeilemaan todella monipuolisia työtehtäviä eri yrityksissä eri puolilla Suomea ja palvelemaan monenlaista asiakaskuntaa.

Vähitellen mielessäni kuitenkin kasvoi tahto päästä uudelleen opiskelemaan. Nautin kuitenkin työnteosta siinä määrin, että kokopäiväiseksi opiskelijaksi palaaminen ei houkutellut. Tutkin vaihtoehtoja ja Lapin AMK:n tarjoama tradenomin koulutusohjelma Yritysjuridiikka ja riskienhallinta kuulosti houkuttelevalta ja hain syksyn 2019 yhteishaussa. Ilon ja innostuksen määrä oli valtava saadessani tietää tulleeni hyväksytyksi sisään kouluun.

Opinnot alkoivat tammikuussa 2020, vain paria kuukautta ennen koronapandemian rantautumista Suomeen. Monimuoto-opiskelijana pandemia ei vaikuttanut paljoakaan opintoihini, jotka joka tapauksessa olisivat olleet pääasiassa etäopintoja. Julkinen keskustelu etäopiskelusta keskittyy usein sen varjopuoliin, mutta minulle etäopinnot edustivat joustavuutta ja mahdollisuuden yhdistää kokoaikatyö ja opiskelu. Nautin erityisesti siitä, että opintoja oli mahdollisuus muovata omien kiinnostuksenkohteiden mukaan ja suorittaa kursseja syys- ja kevätlukukausien lisäksi myös kesällä. Monimuoto-opiskelijan arki, työ ja koulu yhdistettynä, on kiireistä, joten opiskelujen onnistunut suorittaminen vaatii myös kykyä tunnistaa omat voimavarat ja suunnitella opintojen jaksottaminen niiden mukaan.

Ilman mahdollisuutta monimuoto-opiskeluun olisin saattanut jättää kokonaan hakeutumatta opiskelemaan uudelleen ja kuinka harmillista se olisi ollutkin. Opiskelu avasi aivan uuden sivun elämässäni ja hyvin menneet opinnot ovat tuoneet uuden osaamisen lisäksi myös ammatillista itsevarmuutta sekä ylipäätään uskoa itseeni. Tietämättä tarkalleen mihin halusin työllistyä, tavoitteeni alasta asti oli oppia koulussa mahdollisimman paljon ja hakeutua uuden alani töihin jo opiskeluaikana. Sinnikäs opiskelu ja työnhaku palkittiin jo vuoden päästä ja tammikuusta 2021 lähtien olen työskennellyt Sarastia Oy:ssä palveluasiantuntijana. Uudelle alalle siirtyminen oli suuri harppaus ja yllättävä kulttuurishokki, mutta osaamisen kasvattaminen myös työssäni on ollut todella palkitsevaa.

Kokemukseni ammattikorkeakouluopiskelusta kahden tutkinnon, aiemman restonomitutkinnon ja uuden tradenomi tutkinnon, jälkeen eivät voisi poiketa enemmän toisistaan. Heti lukion jälkeen suoritetuissa, päivämuotoisissa, restonomiopinnoissa korostuivat opiskelun lisäksi osaltaan myös opiskelijaelämä ja aikuiseksi kasvaminen, kun taas tradenomin monimuoto-opinnot olivat kiireisempää opiskelun ja työn yhteensovittamista.

Olen kuitenkin todella iloinen, että oma opiskelupolkuni on ollut itseni näköinen eli hieman polveileva ja mutkitteleva, sillä koen, että juuri nyt sain tradenomiopinnoista todella paljon irti ja hyvät lähtökohdat alan työelämään. Omasta kokemuksestani tiedän, että ei tarvitse ennalta tietää täysin omaa suuntaansa, vaan katsella kiinnostuneesti ympärilleen ja lähteä rohkeasti kokeilemaan. Ja tradenomiopinnot ovatkin mitä mainioin vaihtoehto kaikille hieman suunnastaan tietämättömille, sillä ne avaavat todella laaja-alaiset mahdollisuudet työllistyä mitä moninaisimpiin tehtäviin. Elämä vie mennessään ja oma polku muovautuu sitä mukaa. Vieläkään en tiedä, mitä minusta lopulta tulee ’’isona’’, mutta uunituore tutkinto kädessä odotan innolla tulevia käänteitä.

Katri Kuoppamäki
Tradenomi AMK
Yritysjuridiikan ja riskienhallinnan koulutusohjelma




Enemmän kuin tutkinto



Oonan kuva
Jos mietit, pitäisikö vielä hakea opiskelemaan... Hae. Sinä osaat ja sinä pystyt. Opinnot voivat antaa vielä tutkintoakin enemmän.

En ole varsinaisesti koskaan ollut opiskelija. En muuttanut Lappiin tai päätynyt työharjottelusta unelmatyöhöni. En ollut osa tiivistä opiskelijayhteisöä, bailannut haalareissa, käynyt kirjastossa tai hengannut ruokalassa. Opiskelujen alkaessa elämäni ei näennäisesti muuttunut mitenkään, mutta minä muutuin. Sain takaisin osan minua, joka oli hukassa pitkään.

Kävin kymmenisen vuotta sitten lukion, jonka jälkeen työn ohella opiskelin vajaassa vuodessa merkonomiksi. Vuosikymmenen varrella olen työskennellyt kaupan alalla, pankissa sekä yrittäjänä ensin vakuutusten ja sitten tapahtumatuotannon ja erilaisten tapahtumien parissa. Vuonna 2019 päädyin puolvuotisen Balin reissun jälkeen etätyöhön takaisin finanssialalle yritysrahoituksia välittävään yritykseen ja vuoden 2020 koittaessa valkeni, kuinka onnekas ratkaisu palkkatyöhön siirtyminen edelleen osa-aikaiselle tapahtuma-alan yrittäjälle olikaan koronapandemian lipuessa myös Suomen maaperän ylle.

Työn luonne jätti tilaa opiskelulle ja vihdoin hyvin hauduteltu ajatus jatko-opinnoista alkoi innostaa. Hain syksyn 2019 yhteishaussa Lapin AMKiin tradenomin opintoihin, sillä etänä ja itsenäisesti suoritettava koulutus oli pitkälti ainoa minua kiinnostava ja elämäntilanteeseeni sopiva vaihtoehto. Heti tammikuussa 2020 työn ohella aloitin ammattikorkeakouluopinnot ja olin kertakaikkisen hukassa opintosuunnitelmien ja järjestelmien kanssa, mutta yllättävän pian ja opinto-ohjaajan avulla asiat alkoivat rullaamaan. Muutin Tampereelta Helsinkiin, eikä tämä vaikuttanut opintoihini mitenkään. Työ- ja yrittäjyyskokemukseni oli suuri etu opinnoissa, ja käytännön osaamisen täydentäminen teorialla esimerkiksi verotuksen ja kirjanpidon osalta on varmasti avuksi tulevaisuuden yritystoiminnassa. Tein osaamisen näyttöjä eli osoitin tiettyjen kurssien osalta osaamiseni reflektiopapereilla sekä yrittäjyys- ja työtodistuksilla.

Vuoden opintojen jälkeen rustasin 42-sivuisen opinnäytetyön, jonka toteutin työnantajalleni määrällisenä tutkimuksena. Odotin harmaita hiuksia ja totaalista hermojen menetystä, mutta rehellisesti sanoen opinnäytetyö valmistui todella kivuttomasti. Opinnäytetyöprosessi oli mielestäni erityisen hyvä, se oli palasteltu sopiviin osiin ja ohjausta oli riittävästi. Aiheeni oli myös hyvin käytännönläheinen, työelämäyhteys oli selkeä sekä tutkimuksen tulokset olivat aidosti hyödyllisiä yritykselle. Harjoittelujakson sain toteutettua omassa työssäni osoittamalla osaamiseni harjoittelukirjalla.

Joulukuussa 2021 valmistuin talouden, hallinnon ja markkinoinnin tradenomiksi. 210 opintopistettä kahdessa vuodessa, täysipäiväinen työ ja työkeikat, yksi maailmanlaajuinen pandemia, lukuisat lääkärikäynnit, pari muuttoa… oli haasteita, oli onnistumisia. Ensimmäiset itkut onnesta itkin, kun sain tietää päässeeni opiskelemaan Lapin AMKiin, seuraavat opinnäytetyön esittelyn jälkeen saatuani työstäni parhaan mahdollisen arvosanan, kolmannet jossain Talous- ja tilastomatematiikan ja sijoitusporfolion arvosanojen 5 välillä, neljännet valmistumiskeskustelun aikoihin saadasseni kunnian kirjoittaa omasta tarinastani juuri Sinulle. En ylittänyt itseäni, vaan olin saanut takaisin jotain, mikä tuntui olleen kadoksissa vuosia: oman potentiaalini, uskon itseeni ja osaamiseeni.

Jos mietit, pitäisikö vielä hakea opiskelemaan..  Hae. Sinä osaat ja sinä pystyt. Opinnot voivat antaa vielä tutkintoakin enemmän.

Lapin Ammattikorkeakoululle kiitos monimuotoisista oppimismahdollisuuksista ja ihmisläheisestä opetuksesta. Perheelleni kiitos loppumattomasta uskosta siihen, että osaan.

”Sitten joku päivä
Kun synkkyys ei ole enää niin mustaa
Mutta kirkkaus on entistä kirkkaampaa
Sitten joku päivä
Sitten joku päivä olen taas minä”

Tänään on se päivä.

Oona Huhtala
Talouden, hallinnon ja markkinoinnin tradenomi



Aikuisena uudelle toimialalle



Tiina Nahkurin kuva
Valmistumiseni jälkeen minun ei tarvinnut myöskään kahdesti miettiä Lapin AMK:n alumnitoimintaan ryhtymistä. Vastaus oli ilmiselvä kyllä. Olen itse elävä todiste liiketalouden alan opintojen avaamista monipuolisista uramahdollisuuksista aikuiselle opiskelijalle, joten jos voin mitenkään omilla verkostoillani tai kokemuksillani auttaa jotain toista oman työuransa muutoksissa, olen valmiina. Niin kuin minunkin kohdallani oltiin.

Yhdeksänkymmentäluvun loppupuolella suoritetun ammattikoulun jälkeen vierähti parisenkymmentä vuotta oikein mukavasti majoitus- ja ravitsemisaloilla. Työn ohessa suoritettujen muutamien tutkintojen lisäksi päätoiminen opiskelu ja kokonaan työelämästä tauon ottaminen ei käynyt mielessänikään ennen kaksituhattakymmenluvun loppua, jolloin huomasin kaipaavani taukoa työstäni ja oikeastaan koko matkailun toimialasta.

Erilaisia opintovaihtoehtoja selatessani havahduin huomaamaan, ettei minulla ole oikeastaan koskaan ollut tiettyä toiveammattia enkä ole ravintolatöissä vietettyjen nuoruusvuosien jälkeen kokenut identifioituvani mihinkään tiettyyn toimialaan. Opintoja valitessa tämä aiheutti päänvaivaa. Punnitsin useita vaihtoehtoja matkailun tutkimuksesta konetekniikkaan ja metsäalaan.

Johtaminen, numerot ja yritystoiminnan strategiatyö ovat aina olleet minulle mielenkiinnon kohteita, joten AMK ja liiketalouden tradenomiopinnot olivat lopulta valintani. Ne valitsin myös opintojen monipuolisten suorittamis- ja soveltamismahdollisuuksien vuoksi.

Valitsin opintoihini kursseja muun muassa työoikeudesta, prosessikehityksestä, Lean-johtamisesta ja strategisesta yritysvastuusta. Opintojen tarjoajina toimivat Lapin ammattikorkeakoulu sekä useat muut ammattikorkeakoulut ympäri Suomen.
Yllätyksekseni (ja myös pettymyksekseni) sain huomata, että vaikka Lapin yliopisto ja Lapin ammattikorkeakoulu Rovaniemellä ovatkin toimintansa yhdistäneet Lapin korkeakoulukonserniksi, ei se näkynyt kurssitarjonnassa lainkaan. Toivottavasti tähän tulee lähivuosina muutos. Voimien yhdistäminen tulisi ehdottomasti ymmärtää koko Lapin alueen korkeakoulutuksen osaamista vahvistavana ja vetovoimaa kasvattavana tekijänä.

Asiaosaaminen ja teoria ovat tärkeitä ajatellen oman asiantuntijuuden kehittämistä ja kehittymistä, mutta työelämää ajatellen ehdottomasti tärkeintä antia minulle ovat olleet opintojeni aikana muodostamani verkostot sekä itse Lapin ammattikorkeakoulussa että sen yhteistyötahojen kanssa.

Konkreettisimpia AMK-verkostoni vaikutuksia työuraani ajatellen ovat olleet esimerkiksi erinäisten henkilökunnan jäsenten näkemä vaiva auttaa minua rakentamaan Lean-osaamisen kontaktejani pohjoisen Suomen alueella sekä työharjoittelut, joissa olen saanut tutustua useampaan toisistaan poikkeavaan toimialaan ja tapaan tehdä töitä. Olen tehnyt kirjanpitoa, johtanut teollista tuotantotyötä, laatinut tuotestrategiaa uudelle innovaatiolle ja tehnyt asiakasprofilointia. Olen ollut osa erilaisia työyhteisöjä etänä, paikan päällä ja hybridinä. Kaikki huikean hienoja tilaisuuksia ja kokemuksia.

Nyt työskentelen Rovaniemellä BRP Finland Oy:llä, tutummin kelekkatehtaalla, tuotannon logistiikan koordinaattorina. Logistiikkaa olen AMK-opinnossani opiskellut vain pakollisen minimin (ei tätä työmahdollisuutta kertakaikkiaan vain voinut aavistaa), mutta onneksi edes sen verran. Vapaa-ajan laitteiden kasvava kysyntä, tuotantokapasiteetin tavoiteltu kasvattaminen, tehtaan sijainti Euroopan äärilaidalla, globaalit logistiset haasteet ja Lean-periaatteiden soveltaminen toiminnassa tekevät työstäni vaihtelevaa ja mielenkiintoista. Työllistymiseeni tähän rooliin eittämättä vaikutti se, että olin BRP:lla ollut muutamaa kuukautta aiemmin tuotannon työnjohdon työharjoittelussa. Tämäkin työni on siis mahdollisuus, joka tuskin olisi minulle avautunut ilman yhteyttä Lapin ammattikorkeakouluun.

Jatkanko opintoja vielä ylempään korkeakoulututkintoon? Mahdollisesti kyllä. Suoritanko ne AMK:ssa vai yliopistossa, sitä en tiedä. Enkä vielä sitäkään suuntaanko sitten johtamiseen, strategiatyöhön vai logistiikkaan, mutta Lapin ammattikorkeakoulu tulee lähtemään tähän kisaan minun kohdallani ennakkosuosikkina koulutuksen tarjoajaksi.

Valmistumiseni jälkeen minun ei tarvinnut kahdesti miettiä Lapin AMK:n alumnitoimintaan ryhtymistä. Vastaus oli ilmiselvä kyllä. Olen itse elävä todiste liiketalouden alan opintojen avaamista monipuolisista uramahdollisuuksista aikuiselle opiskelijalle, joten jos voin mitenkään omilla verkostoillani tai kokemuksillani auttaa jotain toista oman työuransa muutoksissa, olen valmiina. Niin kuin minunkin kohdallani oltiin.


Tiina Nahkuri,
Tradenomi (AMK)
Liiketalouden tutkinto-ohjelma, taloushallinto


Opintojen mahdollisuus lisäsi onnellisuutta



Reijo opiskelijatarina.jpg
Tammikuussa 2020 alkoivat tradenomin opinnot, joista olin haaveillut vuosikausia. Aina olivat työkiireet tai elämäntilanne estäneet aloituksen. Käytännössä toukokuussa 2021 opinnot olivat jo suoritettuna, muutaman ylimääräisen opintopisteen kera. Opinnäytetyönkin tein jo kesällä 2020. Paperit otin ulos elokuussa 2021. Kuinka nopeasti kaikki menikin.

Työelämä on nykyisin niin kiireellistä, että kokopäiväinen monimuoto-opiskelu soveltui itselleni parhaiten. Miten ihanaa olikin keskittyä täyspäiväisesti opiskeluun, olihan aikaisemmasta päätoimisesta opiskelusta kulunut jo kolmekymmentä vuotta. Monipuolisen työkokemukseni ansiosta opinnot sujuivat varsin jouhevasti.


Oparia aloin tekemään siis jo puolen vuoden kuluttua opintojen aloittamisesta. En todellakaan olisi uskonut tai tiennyt, että sellainen olisi mahdollista. Kiitos hyvin ohjaajien ja opastuksen, se oli mahdollista. Tavoite oli suorittaa tutkinto asap. Oparista tuli kelpo arvosana.


Parahimpana puolina opinnoissa pidän sitä, että pääsi eri aiheisiin todella syventymään. Ryhmätyötkin olivat toki mukavia. Niissä joutui välillä todellakin puristamaan itsestään kaiken, erityisesti Hackathon jäi pysyvästi mieleen. Upea kokemus. Ehdottomasti mieleenpainuvin.


Aikuisopintotuki on huikea asia. Sen ansiosta pystyin suorittamaan opinnot täysipäiväisesti. Kaikkien aikuisopiskelijoiden, joilla opinnot kiinnostavat, kannattaa hyödyntää sitä. Etu ei taatusti aina ole voimassa tai ainakin ne huononevat jossakin vaiheessa, näin uumoilen. En tiedä, mutta omalta kohdaltani voin sanoa, että opintojen mahdollisuus lisäsi onnellisuutta. Nyt minulla on taskussa monipuolinen perustutkinto, jota arvostetaan.


Sen olen huomannut, että vaatimustaso nousee koko ajan. Jos haluaa pelata ammattilaisen tasolla, työkalujen pitää olla kunnossa. Heikommillakin kapuloilla pitää osata pelata. Tradenomi osaa. Virheitä kuitenkin tulee, eikä niitä kannata pelätä. Kaikki eivät voi niitä sietää, mutta jokaisen menestyvän yrityksen takaa löytyy tolkuton määrä epäonnistumisia. Kyse on asenteesta. Pessimisti ei pety, mutta optimisti voittaa aina lopulta.


Tradenomin opinnot antavat hyvät valmiudet käytännön töihin. Toki vasta työelämä koulii ammattilaisen. Kuitenkin tsemppaisin Lapin amk:a ottamaan joitakin BI:n työkaluja osaksi opintoja. Se olisi kovaa valuuttaa. Itse kävin campusonlinen kautta Big Data jakson, jota pidin varsin hyvänä aiheeseen perustuvana opintojaksona. Tradenomin ei tarvitse olla koodari, mutta louhia ja murskaaja hänen tulisi olla. Kaikessa toiminnassa tarvitaan kykyä löytää villakoirat nopeasti.


Olen kiitollinen opinnoistani, ohjaajistani- ja kaikista opiskelijoista, joihin oli mahdollisuus tutustua, vaikkakin etänä.

Reijo, tradenomi

Tradenomitutkinnon joustavat mahdollisuudet



Mareliinan kuva
Työharjoittelussa huomasin, että opiskelemani kokonaisuudet vastaavat työelämälähtöisiä taitoja ja aiheet, joita käsitellään koulunpenkillä, vahvistavat osaamistani työelämässä.

Valmistuin vuonna 2016 joulukuussa ylioppilaaksi Keski-Pohjanmaalla, jolloin olin vielä varma, että haen opiskelemaan pk-seudulle. Kaupallisen alan koin olevan sopiva vaihtoehto minulle, sillä se mahdollistaisi monessa eri työtehtävässä työskentelemisen, alasta riippumatta.

Vielä vuonna 2016 vannoin että Oulusta ylöspäin en muuttaisi, mutta toisin kävi. Yksi lyhyt viikonloppuloma Levillä ylioppilaaksi valmistumisen jälkeen ja olin myyty, tunsin että Lappiin haluan jäädä. Ennen Levin lomaa en ollutkaan käynyt Lapissa, joten ajatukseni perustuivat ennakkokäsityksiin. Päädyin kuitenkin aluksi opiskelemaan Keski-Pohjanmaalle Ammattikorkeakouluun liiketalouden tradenomiksi, mutta Lappi pysyi vahvasti mielessäni.

Heti ensimmäisen opintovuoteni aikana lähdin Ylläkselle kuukaudeksi työskentelemään, jolloin palattuani Lapin kaipuuni vain yltyi. Kevät koitti ja tiesin että välivuosi olisi täydellinen hetki työskennellä ja viipyä pidempään Lapissa, välivuoteni sijainniksi valikoitui Levi. Vuosi vierähti työskennellessäni vaatemyymälässä ja ravintola-alalla, tiesin haluavani palata suorittamaan tutkintoni loppuun. Tutkin vaihtoehtojani ja luin siirtomahdollisuudesta, jolloin voisin suorittaa kesken olevan tutkintoni toisessa ammattikorkeakoulussa. Valintaa ei tarvinnut miettiä, sillä selkeäksi vaihtoehdoksi valikoitui Lapin ammattikorkeakoulun Jokiväylän kampus.

Valinta osoittautui täydelliseksi, sillä opinnot ja työelämä oli mahdollista yhteensovittaa, joustavien opettajien ja ohjaajien myötä. Työskentelin opintojeni aikana useammassa yrityksessä, kerryttäen työkokemusta, jolloin havaitsin, että moni työnantaja lapin seudulla arvosti liiketalouden tradenomin tutkintoani Lapin AMK:sta.

Opintojeni suuntautumiseksi valitsin myynnin ja markkinoinnin, jonka opintosisältö tarjosi tulevaa urapolkuani ajatellen mielenkiintoista sisältöä. Opettajien ja opiskelijoiden välinen kommunikointi oli sujuvaa ja sain arvokasta apua ja tukea opintoihini. Oli myös loistavaa huomata, että esiintymisjännitykseni hiukan helpottui opintojeni edetessä ja pystyin asiasta opinnäytetyötä tehdessäni keskustelemaan ohjaajani kanssa, jolloin minulla oli edessä oman aiheeni esittely. Opinnäytetyöni aiheena toimi henkilöstöviestintä kriisitilanteessa, jonka sain valita vapaasti oman mielenkiintoni mukaan, suorittamiani opintoja silmällä pitäen.

Viimeisenä vaiheena opinnoissani suoritin syventävän harjoitteluni konsultti- ja markkinointitoimisto Reddo Partners:lla, jolloin huomasin, että opiskelemani kokonaisuudet vastaavat työelämälähtöisiä taitoja ja aiheet, joita käsitellään koulunpenkillä vahvistavat osaamista työelämässä. Pystyin hyödyntämään opittuja kokonaisuuksia monipuolisissa työtehtävissä. Opiskelu Lapin ammattikorkeakoulussa liiketalouden tradenomiksi antoi loistavat valmiudet jatko-opintoja ajatellen, joita tarkoituksenani on hyödyntää tulevaisuuden suunnitelmissa, YAMK- tutkinnon muodossa.

Harjoitteluni loppupuolella sain kokoaikaisen vakituisen työpaikan Leviltä vaateliikkeestä tiiminvetäjänä, jossa aloitin hiukan ennen valmistumistani. Valmistuin liiketalouden tradenomiksi toukokuussa 2021. Lämpimästi haluan suositella Liiketalouden tradenomin opintoja Lapin ammattikorkeakoulussa, sillä monipuoliset opintokokonaisuudet, ohjaajien ja opettajien tuki, joustavuus sekä kommunikointi toimivat moitteetta. Työelämän ja opintojen yhteensovittaminen, sekä opintojen sisältö antoivat loistavat eväät tulevaisuuden urapolkua ajatellen.

- Marelina Nordström, tiiminvetäjä, tradenomi - 




Monimuoto mahdollisti työn ohessa opiskelun



Raisan kuva
Monimuotototeutuksen tuoma vapaus suunnitella oma opiskeluaikataulu sopi loistavasti työn ohessa opiskeluun.

Opiskelun aloittaminen ei ollut minulle hetken mielijohde, vaan pyörittelin ajatusta parisen vuotta ennen kuin päätin lopulta hakeutua opiskelemaan tradenomiksi Lapin ammattikorkeakouluun syksyllä 2018. Olin juuri täyttänyt 40 vuotta ja itseni kehittämisen tarve oli kytenyt minussa jo pidempään. Hidasteena päätöksen tekoon olin lopulta ainoastaan minä itse epäilyksieni kanssa, olisiko minusta vielä siihen. Edellisistä opinnoistani kun oli kulunut aikaa pari vuosikymmentä.

Valitsin liiketalouden opinnot, koska tiesin niiden tarjoavan minulle laaja-alaisesti mahdollisuuksia työllistyä kiinnostukseni kohteen taloushallinnon työtehtäviin. Toisen asteen tutkintoa en edes harkinnut, sillä niitä minulla on ennestään jo kaksi eri aloilta.

Tiesin työn ohessa opiskelun vaativan vahvaa motivaatiota ja itsekuria. Kaipasin uusia haasteita työelämääni, mikä kasvatti motivaatiotani itseni kehittämiseen entisestään. Aika opiskelulle oli siis oikea, niiden alkaessa tammikuussa 2019. Monimuotototeutuksen tuoma vapaus suunnitella oma opiskeluaikataulu sopi loistavasti työn ohessa opiskeluun. Päivätyötä tekevänä minulla oli mahdollisuus osallistua 2–3 iltana viikossa pidettyihin iltaluentoihin reaaliajassa. Nauhoitettuja luentoja pystyi myös katsomaan tarvittaessa uudestaan, joka tuki itsenäistä opiskelua. Alan vaihtajana onnistuin sisäistämään taloushallinnon salat korkeakoulutasolla, vaikkei taustalla ollut merkonomin opintoja. Laadukkaan opetuksen ansiosta en missään opintojen vaiheessa kokenut, etten pärjäisi tai oppisi riittävästi, vaikka töitä opinnot vaativatkin.


Työharjoittelupaikan saantia vaikeutti COVID-19-pandemian aiheuttama etätyö tilitoimistoissa. Onnekseni sain hyvän harjoittelupaikan ystäväni vinkin avulla yrityksestä, jossa on oma taloushallintoyksikkö kirjanpitoineen ja palkanlaskentoineen. Harjoittelun alkaessa olin miltei varma, että kirjanpito olisi minun tulevaisuuden unelmatyöni. Palkanlaskenta vei kuitenkin lopulta mielenkiintoni harjoittelun aikana ja olin todella onnekas työllistyttyäni juuri palkanlaskijaksi harjoittelupaikkaani. Muitakin alan työkuvioita oli samaan aikaan tarjolla, joten voisin sanoa, että tradenomiopiskelijat ovat kiinnostusta herättäviä työantajarintamalla.


Motivaatio, halu oppia ja sinnikäs uurastus mahdollistivat valmistumiseni tradenomiksi toukokuussa 2021 täysiaikaisen työn ohessa. Ilman mahtavia opettajia ja kurssikavereita tie olisi ollut raskaampi kulkea. Vertaistuki ja yhdessä tekeminen olivat lopulta ne, jotka auttoivat jaksamaan pitkinä iltoina ja viikonloppuina. Ne tekivät opiskelusta myös hauskaa. Vielä opintojen loppumetreilläkin ja opinnäytetyön siivittämänä löysin uusia kiinnostuksen kohteita liiketalouden alalta. Ajatukset jatko-opinnoista kutkuttelevatkin jo mielessäni. Monimuotona tietenkin… Nyt kuitenkin keskityn nauttimaan uudesta ammatistani ja työstäni.


- Raisa Leinonen, tradenomi -



Tärkeintä on olla tyytymättä siihen, mitä jo on



Kuva Roosasta
Ammattikorkeakouluun hakeminen oli minulle käänteentekevä muutos, jota en tule koskaan katumaan

Hain opiskelemaan Lapin Ammattikorkeakouluun liiketaloutta, koska koin liiketalouden perusosaamisen tärkeänä lähtökohtana työelämään. Taloushallinto on tärkeä liiketoiminnan peruslähtökohta ja kulmakivi, jonka substanssiosaamisen avulla voi saavuttaa paljon, millä liiketalouden osa-alueella sitten työskenteleekin.

Muutin Lappiin nuoruudessani työharjoitteluun, jonka jälkeen toimin monipuolisesti ravintola-alan eri työtehtävissä. Työstä aiheutunut kuorma ja huonot elämäntavat alkoivat kuitenkin ajan kuluessa painaa harteillani. Tunnollisena ylisuorittajana saatoin tehdä töitä ympäri vuorokauden, mutta ruoan tekemisestä puuttui intohimo. Jaksoin tehdä töitä, mutta tunsin olevani jatkuvasti säästöliekillä.

Alkutaipaleeni ei ollut helppo, koska en ole koskaan ollut matemaattisesti lahjakas. Ennen koulun alkua vietin aikaani Kittilän kunnankirjastossa opetellen perusasioita. Aloitin ruohojuuritasolta; ensin aloitin kertotauluista ja jatkoin sen jälkeen yhtälöihin ja prosenttilaskuihin. Koin, että taloushallinnon opiskelijan on hyvä osata tietyt perustaidot, vaikka ne koulussa tultaisiin opettamaan joka tapauksessa.

Koulun alettua onnistuin kasaamaan itselleni loistavan verkoston saman kaltaisista ihmisistä ja opettajista, joiden yhteistyön avulla koulu sujui vaivattomasti mukaillen omia tavoitteitani. Syvään päähän hyppääminen monimuoto-opiskelijana voi olla haastavaa aluksi, mutta lopulta oma asenne ratkaisee opintojen kuormittavuuden. Mielestäni tärkeintä on se, että käsittelet oppimaasi intohimoisesti ja olet kiinnostunut kursseista. Oma tavoitteeni oli aina ottaa askel tuntemattomaan; silloin kun olet epämukavuusalueellasi, kehityt eniten.

Taloushallinnon syventävät opinnot opettivat tärkeitä ulkoisen ja sisäisen laskentatoimen osa-alueita, jotka syventyivät työharjoittelussani yrityskaupan asiantuntijayrityksessä. Opin katsomaan yritystä taloudellisena kokonaisuutena ymmärtäen tuloslaskelmaa, tasetta ja kassavirtaa. Koulussa sytytettiin palo, mutta työharjoittelu sai liekin roihahtamaan.

Valmistuin taloushallinnon tradenomiksi kahden ja puolen vuoden opintojen jälkeen ja työllistyin Pohjois-Suomen Verohallintoon henkilöverotuksen työtehtäviin. Työllistyminen uutta ammattia vastaaviin tehtäviin oli kuin lottovoitto ja askel kohti uutta arkea. Tulevaisuudessa toivon pääseväni hyödyntämään tilinpäätösosaamistani esimerkiksi yritysverotuksen yhteydessä. Opinnot eivät taatusti ole vielä ohi ja haaveeni ovatkin jo ylemmissä korkeakouluopinnoissa.

Lapin AMK on toiminut taustalla matkallani tukien ja ohjaten minua kohti tavoitteitani. Haluan muistuttaa siitä, että kunhan asenne on kohdallaan, kaikki ovet ovat avoinna. Kun tiedät mitä haluat saavuttaa, on verkostosi mukanasi toteuttamassa unelmiasi.

Roosa Räikkönen, Verohallinto



Edellinen 1 2Seuraava