kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot

Opiskelijoiden kokemuksia sosionomikoulutuksen päiväopinnoista

Verkko-opiskelijana olen voinut opiskella minulle sopivalla aikataululla ja voinut myös tehdä töitä koko ajan



Opiskelijakertomus Marianne 2023 420x200.jpg
Olen opiskellut lukion jälkeen sovellettua matematiikkaa. Myöhemmin opiskelin itseni ammatilliseksi opettajaksi ja erityisopettajaksi. Muutama vuosi sitten opiskelin vielä yrittäjän ammattitutkinnon. Halusin kuitenkin oppia vielä lisää sosiaalisista haasteista ja palveluista, kun niiden määrän lisääntyminen näkyy myös ammatillisen opettajan työssä. Lapin AMKiin päädyin, kun etsin mahdollisuutta opiskella sosionomiopintoja etänä, verkkopainotteisesti.

Opettajan työ on muuttunut enemmän ohjaavaksi ja opettajat kohtaavat työssään yhä enemmän sosiaalisia ongelmia. Mietin pitkään sosiaalityön opintojen suorittamista, mutta päädyin kuitenkin sosionomiopintoihin (ajatellen niiden antavan hyvää tietoa sosiaalialan kentästä).

En muuttanut opintojen vuoksi Lappiin, mutta verkko-opintojen lisäksi minua houkutti mahdollisuus tulevaisuudessa työskennellä Lapin alueella. Ykkösenä on ehdottomasti luonto, mutta myös elämän rauhallisempi tahti verrattuna etelään. Lapin asukasmäärältään pienemmät kunnat tarjoavat monipuolisesti sosiaalialan töitä, ei voi erikoistua vain yhteen sosiaalialan tehtävään vaan pääsee tekemään työtä monipuolisesti.

 

Verkko-opinnoista

Olen 2,5 vuodessa suorittanut 195 opintopistettä eli voin sanoa, että opiskelu on ollut mielenkiintoista ja antoisaa. Toki osa asioista on ollut ennestään tuttua ja olen myös saanut hyväksilukuja. Opinnot ovat pitäneet sisällään sosiaalialan tietoa laidasta laitaan. Oma kiinnostukseni oli (lapset ja) nuoret mutta myös työikäiset. Näiden puitteissa olen osallistunut lastensuojelun ja nuorisotyön kursseille. Osallistuin myös aikuissosiaalityön ja työllisyyden kursseille. Opiskelumenetelmät ovat olleet monipuolisia. Pohjana on lähes joka kurssilla ollut opettajan pitämät verkkoluennot ja erilaiset materiaalit Moodle-alustalla.

Tehtävät ovat olleet yksilötehtäviä, paritöitä ja ryhmätöitä ja ne on toteutettu sekä kirjallisina että videoina. Työmenetelmänä mietittynä mielenkiintoisin ryhmätyö liittyi Taidelähtöisten menetelmien kurssille, jossa ryhmätyön palautus koostui tekemistämme taidetöistä, jotka esittelimme toisillemme Teams:n välityksellä. Teams esittelyistämme tehtiin tallenne, jonka opettaja katsoi ja arvioi.

Verkko-opinnoissa käytössämme on ollut sekä edellä mainittu Moodle verkko-oppimisympäristö että Microsoftin 365 ja Googlen vastaava palvelu. Verkkoyhteydet toteutettiin aluksi Adobe Connectilla ja nykyisin Zoom- ohjelmalla. Ne ovat lähes poikkeuksetta toimineet hyvin ja vastanneet tarpeitamme. Ja jos niissä on ollut ongelmia (ehkä 1-2 kertaa vuodessa), oppimisen tukipalvelut ovat tiedottaneet asiasta ja ne ovat olleet käytössä taas lyhyen ajan sisällä. Verkko-opiskelijana olen voinut opiskella minulle sopivalla aikataululla ja voinut myös tehdä töitä koko ajan.

Erityiskiitosta annan ammattikorkeiden yhteiselle CampusOnLine opintotarjotin porttaalille, jota kautta olen voinut tehdä kahtena kesänä kesäopintoja (ja vähän muuhunkin vuodenaikaan) myös muista ammattikorkeakouluista. Näiden avulla pystyin nopeuttamaan opintojani puolella vuodella.

Olen työskennellyt koko opiskeluajan. Ensimmäisenä vuonna hyödynsin opittuja asioita suoraan opettajan työssäni ja toisena vuonna tein palkallisia harjoitteluja ja pääsin myös hyödyntämään sekä sosionomiopintoja että aiempaa työkokemustani. Parasta on ollut opintojen monipuolisuus ja toisaalta myös mahdollisuus syventyä itseä kiinnostavaan asiaan.  Monipuolisuuden kautta olen saanut ymmärrystä sosiaalityön erilaisista mahdollisuuksista ja yhteiskunnallisista haasteista. Myös mahdollisuus kesäopintojen (CampusOnline) tekemiseen ja opintojen nopeuttamiseen on ollut minulle tärkeää.

Urasuunnitelmia

Valmistumisen jälkeen voin työskennellä hyvinvointialueella tai yksityisellä (tai yhdistyksessä) erilaisissa sosiaalialan tehtävissä. Tällä hetkellä itseäni kiinnostaa työskennellä erilaisissa keikkatöissä erilaisissa sosiaalialan tehtävissä ja hankkia lisää kokemusta sosiaalialasta. Pidän hyvin mahdollisena, että luen vielä sosiaalityön opinnot yliopistossa. Tulevaisuudessa haluan työskennellä kehittämisen parissa. Toistaiseksi vielä minulla on talo etelässä mutta uskoisin tulevaisuudessa työskenteleväni Lapin alueella.

Kolme hyvää syytä opiskella Lapin AMKissa: 

  • Ammattitaitoiset opettajat ja hyvä yhteistyö heidän kanssaan
  • Olen saanut opintojen kautta tietoa alasta
  • Opintojen kautta olen myös pystynyt luomaan yhteistyötä työelämän kanssa erilaisten haastattelujen ja projektien muodoissa

Marianne Bonn, sosionomiopiskelija



Hiukan erilainen opiskelukokemus – vauva mukana opinnoissa, koko opintojen ajan. Uhka vai mahdollisuus? Lapin ammattikorkeakoulussa ehdottomasti mahdollisuus!



Opiskelijakertomus Karita 2023 420x200.jpg
Olen opiskellut ennen nykyisiä opintojani nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaksi sekä vartijaksi. Viihdyin turvallisuusalalla hyvän tovin ennen sosiaalialalle suuntaamista. Sosiaalialalle tultua päädyin työskentelemään lastensuojeluyksikköön.

Nykypäivänä on kuitenkin arvossaan itsensä kehittäminen ja lisäkouluttautuminen, joten sen vuoksi halusin korottaa omaa osaamistani ja päädyin opiskelemaan sosionomikoulutukseen Lapin ammattikorkeakouluun. Lisäksi Lapin ammattikorkeakoulu näytti minulle vihreää valoa tiedustellessani opintojen suorittamista siten, että lapsi kulkisi mukana opinnoissani.

Asun Raahessa, muutto opiskelupaikkakunnalle ei ollut missään kohtaa vaihtoehtona – elämän ollessa jo kiinnitettynä toiselle paikkakunnalle perheen ja omakotitalon muodossa. Opinnoissa lähipäivien aikaan majoitun Kemissä yksityisten majoittajien luona Airbnb:n kautta. Majoittajia löytyy Kemistä paljon, varmasti jokaisen budjettiin sopivia. Lapin ammattikorkeakoulu oli minulla ensimmäisenä valintana etäisyydestä huolimatta.

Ihmisten positiiviset kommentit kampuksesta, joustavasta opiskelutyylistä ja yksilöidyistä opetussuunnitelmista houkutti!

Monimuoto-opinnoista

Opiskelen monimuotoisesti, nopeutetulla tahdilla. Lapin ammattikorkeakoulu mahdollistaa opinnot eri elämäntilanteissa oleville opiskelijoille, tarvittaessa ratkaisuja mietitään yksilöllisesti, jotta saadaan opintoja vietyä järkevästi eteenpäin. Opinnot aloittaessani olin viimeisilläni raskaana sekä omaishoitajana näkövammaiselle 1,5v lapselleni. Vauvan synnyttyä tavanomaisesti vietellään äitiyslomaa, mutta Lapin ammattikorkeakoulu mahdollisti myös vauvan mukana olon kampuksella – opintoja ei siis tarvinnut viivästyttää silloin, kun opiskelumotivaatio oli parhaimmillaan! Yhtäkään koulupäivää en ole viettänyt ilman lapsia.

Olen opinnoissani jo loppusuoralla, joten käytyjen kurssien kirjo on laaja. Omiin opintoihin on pystynyt myös sisällyttämään opintojen ulkopuolisia opintoja itseään kiinnostavista aiheista. Tämä on mielestäni ehdoton plussa opiskeluissa. Opiskelu on ollut erittäin mielenkiintoista ja antoisaa. On mahtavaa paneutua asioihin, jotka oikeasti itseä kiinnostaa ja vielä mielekkäämpää siitä tekevät opiskelukaverit. Vaikka jokaisella on oma päämääränsä ja tavoitteensa opinnoilla, löytyy kanssaopiskelijoista toisinaan myös ihmisiä, jotka ovat täysin samalla aaltopituudella – toivottavasti siis pitkiä ystävyyssuhteita luvassa!

Opiskeluaikoina myös tutustutaan mahdollisiin tulevaisuuden kollegoihin, silmät auki siis kaikkien varalta 😊 Opiskelu monimuotona ja nopeutetulla tahdilla vaatii paljon itsenäistä työtä, mutta myös perinteisiä luentoja on päästy kuuntelemaan – myös kanssaopiskelijoiden tuki on ollut äärimmäisen tärkeää.

Parasta Lapin ammattikorkeakoulussa sosionomiopinnoissa on ollut juuri se, että on saanut vapaasti toteuttaa itseään. Tehdä opintoja omaan tahtiin, juuri silloin kun itselle sopii (luonnollisestikin osassa luennoista ja tunneista on ollut pakko olla läsnä ja ovat olleet aikaan ja paikkaan sidottuja, mutta pääosin soveltaminen on ollut mahdollista). Opinnoissa etenkin yhtenä positiivisina asioina on se, että kaikkea opittua pyritään jollain keinoa limittämään käytäntöön – ei siis ajatella, että pelkkä teorialuento riittäisi. Käytännössä nämä tarkoittavat käytännön esimerkkejä, tarinoita tapahtuneista ja koetuista sekä tutustumisia eri työpaikkoihin.

Urasuunnitelmia

Aikomuksenani on opintojen jälkeen jatkaa edelleen saman työnantajan leivissä. Mahdollisesti kuitenkin jossakin vaiheessa elämää olisi ihanaa muuttaa Lappiin, mutta se vaatii jo enemmän unelmien tavoittelua, eikä vielä ole sen aika.

Sosionomiopinnot antavat loistavat eväät elämään, tutkintopaperit saatua on laaja kirjo erilaisia vaihtoehtoja, joihin halutessaan voisi suunnata. Suosittelisin Lapin ammattikorkeakoulua opiskelupaikaksi etenkin joustavuuden vuoksi. Siellä hyväksytään eri elämäntilanteet ja esimerkiksi vauvanhoitoapua olen saanut aina tarvitessani – lehtorit ihan konkreettisesti mahdollistavat opintojen edistymistä. Osa heistä on erittäin kultaa <3

Lappi on kuin ulkomaille matkustaisi, satumaa keskellä pohjoista luontoa. Oppiminenkin on mukavampaa luonnon helmassa kuin keskellä meluisaa asfalttiviidakkoa 😊

Karita Laitinen, sosionomiopiskelija



Sosiaali- ja terveysala on aina kiinnostanut, koska istun pyörätuolissa ja fyysinen terveyden puoli on laskuista poissa minulta kokonaan



Opiskelijakertomus Krista 2023 420x200.jpg
Olen alun perin koulutukseltani lähihoitaja, ravintolakokki, matkailupalveluidentuottaja ja matkailuvirkailija, sekä olen käynyt peruskoulun jälkeen lukion. Mielenkiintoni heräsi, kun kuunteli toisten kertomuksia sosionomiksi opiskelusta ja päädyin hakemaan AMKiin.

Sosiaali- ja terveysala on aina kiinnostanut, koska istun pyörätuolissa ja fyysinen terveyden puoli on laskuista poissa minulta kokonaan. Sen takia alkoi sosiaalipuoli kiinnostamaan enemmän ja se ei tuota terveyden takia hankaluuksia minulta osallistua. Lähihoitajana löytyy kokemusta ensihoidon puolelta, jossa tehdään molempia sosiaalipuolta sekä terveydenhuoltoa.

Asun Rovaniemellä ja koska on verkko-opinnoista kyse niin ei tarvitse muuttaa Kemiin. Olen pääkaupunkiseudulta kotoisin. Muutin aviomiehen perässä 16 vuotta sitten Inariin, jonka jälkeen muutimme Rovaniemelle n. 11 vuotta sitten. En muuttaisi enää etelämmäksi, koska pidän täällä asumisesta.

Rovaniemi

Rovaniemi opiskelukaupunkina on viihtyisä sekä täältä löytyy kaikki tarvittavat opiskelijoille. Täältä löytyy kaikki mitä ihminen tarvitsee elämiseen luonto sekä monipuoliset harrastus mahdollisuudet, kaikki on lähellä. Suosittelen Rovaniemeä opiskelupaikkakunnaksi, koska varmempi työllisyys eli töitä riittää sekä opiskelu ajalle kuin valmistuneellekin. Sekä tekemistä aina riittää. 

Opinnoista

Opiskelu on ollut todella monipuolista sekä opettajat olleet todella ammattitaitoisia. Opintoihin on kuulunut kaiken ikäiset erityisryhmät ja heidän osaamisala sosiaalipuolellansa. On opiskeltu erilaisia tieteitä. Tällä hetkellä opiskellaan mielenterveystyötä, monikulttuuristen työtä ja sosiaalilainsäädäntöä. Vielä keväällä tulee englannin kurssi. Ryhmätöitä on paljon ollut, joka minusta on todella hyvä, kun tykkään ryhmätyöskentelystä enemmän kuin yksin opiskelusta.

Ensimmäisen työharjoittelun olen saanut hyväksi luettua työkokemuksellani. Paras esimerkki on, kun saimme toteuttaa taidetyöpajan Rovaniemellä toisen opiskelijan kanssa, joka ei asunut Rovaniemellä mutta yhteistyö sujui Teamsin kautta toteutumiseen asti, jossa ei ollut ongelmia tai hankaluuksia.Käytämme opiskelussa koko ajan Lapin AMKin verkkoympäristöjä. Verkko-opiskelijana olen saanut käyttöön erilaisia opiskeluvälineitä esim. Officen paketin ilmaiseksi, jota käytämme koko ajan tehtävien teossa. Luennot tulevat Zoomin kautta ja ryhmätöissä tavataan Teamsin kautta. Mulla on kaikki toiminut todella hyvin enkä ole huomannut mitään ongelmia käytöissä. Koska istun pyörätuolissa, on todella helppoa ja sujuvaa osallistua verkko-opintoihin kotoa käsin. Parasta opinnoissa on ollut tähän mennessä ryhmätyöt ja siinä oppii paljon paremmin ja saa erilaisia näkökulmia asioista.

Urasuunnitelmia

Valmistumisen jälkeen voin työskennellä koko sosiaalialalla esimerkiksi: Asumisyksikönjohtajana. Haluaisin työllistyä mielenterveyspuolelle tai vammaispuolelle tai kuntoutuspuolelle. Nämä kolme alaa kiinnostaa minua.

Kolme hyvää syytä opiskella Lapin AMKissa:

  • Monipuoliset mahdollisuudet opiskella
  • Ammattitaitoiset opettajat
  • Laajat ja toimivat sähköiset työkalut

Krista Ananin, sosionomiopiskelija



Opinnot ovat olleet merkittävät ja olen oppinut paljon uutta



Opiskelijakertomus Henna 2023 420x200.jpg
Viimeksi olen opiskellut muutaman vuoden työnohessa NLP Master Practitioneriksi. Aiemmat tutkintoon valmistavat opinnot olen suorittanut Peräpohjolan Opistossa, Torniossa ja myöhemmin käynyt Teatterikorkeakoulun täydennyskoulutuksen( freelancer näyttelijä).

Olen tehnyt pitkän työuran lastensuojelutyössä, eri kentillä ja muutamalla eri toimijalla (22v). Hiljattain olen perustanut oman lastenkodin, jossa minulla on yhtiökumppani.  Jos ja kun haluamme laajentaa toimintaa, tuli minun päivittää tietotaitoni sosionomiksi (yhteisöpedagogi ei riitä). Sosionomina voin sitten vastata täysin itsenäisesti toisesta yksiköstämme.

Minulle oli helppo valita opiskelupaikaksi Lapin AMK, koska isäni asuu Torniossa ja näin on ollut mahdollista nähdä myös häntä enemmän. Olemme saaneet enemmän yhteistä aikaa ja minun on ollut vaivatonta kulkea Kemissä koululla (kun koronarajoitukset hellittivät). Alkuunhan olimme etänä kaikilla kursseilla. Aluksi tietysti mietin, että miksi pitää vielä opiskella kaikkien työvuosien jälkeen. Sittemmin huomasin, että ajatus pitää vaihtoi muotoaan ja tilalle tuli saan. Opinnot ovat olleet merkittävät ja olen oppinut paljon uutta. En ehkä niinkään suoraan työstäni, mutta esihenkilön ja osakkaan asemassa olen oppinut ajattelemaan laajemmin, kirjaamaan paremmin ja uskon, että henkilöstön hyvinvointi ja tiimiys työssä on tullut minulle entistäkin merkittävämmäksi ja olen parempi Leaderi. Niin henkilökunnalle, kuin myös lapsille.

Asun Pirkanmaalla, eikä ole ollut tarvetta muuttaa. Opiskelu on tehty jouhevaksi kauempaakin ja lähiopetusta on ollut hyvä määrä, vaikka matka Merilappiin oli pitkä. Lapin AMK on ollut hyvä ja olen saanut asiantuntevaa opetusta. Paikoin tehtävien vaativuus vaihtelee eri kursseilla, mutta ajattelen, että varsinkin sosionomin koulutuksessa sellainen pitää hyväksyä ja kestää, koska sitähän työmmekin on. Välillä haastavampaa ja toisinaan sitten helpompaa. Aloitin oman opiskelupolkuni avoimen AMK kautta ja hain tarvittavan opintopistemäärän suoritettuani erillishaussa tutkinto-opiskelijaksi monimuotototeutukseen. Siirtyminen tutkinto-opiskelijaksi oli helppoa ja hyvin sain apua kaikessa missä tarvitsin. Niin opiskelukavereiltani, kuin myös opettajilta.

Opinnoista

Teen tällä hetkellä opinnäytetyötäni, joka on jo melko pitkällä. Kaikki kurssit olen suorittanut jo. Opiskelu oli mielekästä ja oli paljon erilaisia vaihtoehtoja suorittaa kursseja. Itse kävin melkein kaikki ihan kurssien mukaisesti. Pari kurssia suoritin osaamisen näyttönä. Opinnoissa on saanut tehdä tehtäviä, itsenäisesti, paritöinä, ryhmätöinä, videoiden ja äänitiedostoina. Ajattelen, että on hyvä, että näitä kaikkia sai/ joutui käyttämään, koska ne antavat laajasti valmiuksia ja rohkeutta. Kurssit ovat olleet kaikkineen hyviä. Yleissivistäviä ja sosiaalialaan hyvin sidoksissa. Paljon myös jokaiselta kurssilta sain suoraan omaan työhöni lisää ideoita ja niitä myös toteutin ja tulen myös tulevaisuudessa toteuttamaan lisää. Monimuoto-opiskelijana voin opiskella paikkakuntaan sitoutumatta. Tämä on suuri etu monille.

Parasta opiskelussa on ollut jakaa toisten oppilaiden ja opettajien kanssa jo nykyistä osaamista ja kuulla sitä muilta. Tämä on valtavasti avannut silmiä ja antanut lisää ymmärrystä erilaisista tavoista toimia. Olen koko opintojeni ajan ollut työssä. Välillä on ollut haastavaa sovittaa aikatauluja ryhmätöiden tekoon, mutta sitä on silti saatu järjestettyä ja työt ovat olleet antoisia. Kursseista itselleni omaan työhön merkittävimpiä oli; yrittäjyys, esimies, johtamis -ja yhteiskunnalliset asiat.

Valmistumisen jälkeen

Oma työllisyystilanteeni on tietysti hyvin selvää ja sidottua tällä hetkellä. Tilanne on omasta toiveestani, pitkän työuran ja kokemuksen kautta vakiintunut näin. Olen lastenkodin toinen omistajista, toimin kasvatusjohtajana lasten kuntoutuksen asioissa ja työskentelen perheiden ja työyhteisön hyvinvoinnin eteen. Sosionomin koulutus ja opinnot Lapin AMK antavat hyvät edellytykset sosiaalialan töihin. 

Harjoitteluissa saa arvokasta kokemusta. Koulunkäyntiä voi itse määritellä itselleen sopivaan tempoon, joka on tärkeää. Siinä kun toinen haluaa edetä nopeasti, voi toinen tietoiesti valita toisin ja hidastaa opiskelu tahtia. Kampuksen tilat ovat toimivat ja saapuminen helppoa. Kokemukseni mukaan opettamisen ote on tarpeeksi rento ja sopiva rentous ei syö opetukset laatua, vaan pikemminkin vain motivoi.

Kolme hyvää syytä opiskella Lapin AMKissa:

  • Hyvä opetus
  • Riittävästi vaatimustasoa ja ajattelen, että pitääkin olla, jotta on valmiuksia työelämässä
  • On opiskelutavoiltaan ja aikataulultaan joustavaa

- Henna Jylhä, sosionomiopiskelija



Jos parannan yhdenkään ihmisen elämänlaatua, olen tyytyväinen ammatilliseen itseeni



Opiskelijakertomus Jarmo 2023 420x200.jpg
Opiskelin peruskoulun jälkeen media-alaa, joka jäi harrastukseksi. Sen jälkeen tein töitä usealla eri ASPA töissä, jonka jälkeen opiskelin vuodessa nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi, josta siirryin suoraan opiskelemaan sosionomiksi.

Helppo vastaus sosiaalialalle lähteäkseen on, kun on sosiaalinen. Sillä minäkin alun perin mietin. Olen aina ollut jossain hommissa missä olen päässyt työskentelemään ihmisten parissa ja halusin syventää työtä ja päästä auttamaan ihmisten elämänlaatua. Voisin sanoa, että elämäntavoitteenani sosiaalialalla on, että jos parannan yhdenkään ihmisen elämänlaatua, olen tyytyväinen ammatilliseen itseeni. Tosin tarkoituksena on auttaa mahdollisimman monta!

Lappi

Muutin Rovaniemeltä Kemiin opiskelemaan. Kemissä on pienemmät piirit mutta silti ollaan lähellä isompia kaupunkeja sekä Lapin luontoa. Ehdottomasti mikäli tykkää luonnosta: ei ole parempaa kuin Lapin luonto. Isommatkin laskettelukeskukset jopa alle parin tunnin päässä. Tekemistä riittää lisäksi koulun ja luentojen ulkopuolelta.

Opinnoista

Olen vasta toisella vuodella opintoja, joten olemme päässeet saamaan hieman pintaraapaisua syvempi kosketus sosiaalialaan. Seuraavaksi vaiheena on valita mihin suuntautuu sosiaalialalla, eli profiloivat opinnot ovat edessä. Itse olen jo lastensuojelussa töissä, joten sinne ainakin osittain suuntaudun. Lastensuojelun lisäksi minua kiinnostaa koulusosiaalityö ja projekti-/hanke-/kehitystyö sosiaalialalla.

Luennoilla yksi parhaista asioista on, että opettajat ovat olleet töissä useita vuosia sosiaalialalla ja osaavat yhdistää luennolla kertomaansa myös ihan käytäntöön. Eli kun esim. luennolla kerrotaan näin ja näin, se tapahtui työelämässä esimerkiksi näin ja näin.  Alallamme keskustellaan aika paljon, eikä tehdä ns. fyysisiä töitä, joten luokkahuoneissa tai luentosaleissa vietetään suurin osan ajastamme. Tosin nämä luokkatilat ovat monipuolisia jo pöytien ja tuolien suhteen, joten niissä ei haittaa istua useampikin tunti.

Työelämä ja opinnot kulkevat kyllä käsi kädessä. Töissä ollessani osaan yhdistää koulussa kerrottuun ja opittuun, kun taas koulussa osaan yhdistää kerrottavaa työelämän tilanteisiin. Päiväopinnot tukevat omaa oppimistani ja edistää osallistamista. Koronan takia etätyöskentelyssä luokan väliset keskustelut huomattavasti vähenivät kuin taas koulussa.

Parasta opinnoista on ollut tähän asti ehdottomasti asiantuntevat opettajat ja heidän tuoma työelämän materiaali ja esimerkit luennoille sekä luokkatoverit sillä hyvä ilmapiiri motivoi opintoja.

Valmistumisen jälkeen voin työllistyä  melkein kaikille sosiaalialan areenoille. Oma unelmaduuni olisi koulukuraattori tai oman hanketyön pyörittäminen. En osaa vielä päättää jäänkö valmistumisen jälkeen Lappiin.  Lapissa on niin paljon hyvää ja vetovoimaa, lisäksi myös sosiaalialan työpaikkoja. Mutta vaihtelukin virkistäisi, sillä olen asunut aikuisikäni Lapissa. Hyvä työllistymistilanne antaa myös varaa valita.

Kolme hyvää syytä opiskella Lapin AMKissa:

  • ihana Lappi
  • asiantuntevat opettajat
  • käytännön läheisyys

Jarmo Karppinen, sosionomiopiskelija 



Auttaminen on lähellä sydäntä, joten sosionomin ammatti kuulosti erittäin osuvalta minulle



Opiskelijakertomus Milla 2022 420x200.jpg
Opiskelin lukiossa kotipaikkakunnallani, jonka jälkeen pidin kaksi välivuotta. Hain opiskelemaan myös toiselle paikkakunnalle, mutta en päässyt sinne, joten tulin Kemiin. Päivääkään en ole katunut, olisihan se ollut mahdollista hakea siirtoa, mutta tahdoin silti jäädä tänne.

Olisin päässyt ensimmäisenä hakuvuotenani opiskelemaan kemiaa yliopistoon, mutta tahdoin enemmän ihmisläheiselle alalle. Auttaminen on lähellä sydäntä, joten sosionomin ammatti kuulosti erittäin osuvalta minulle.

Opiskelukaupunki

Muutin Oulusta Kemiin ja päätökseeni lähteä Lappiin opiskelemaan vaikuttivat mm. luonto, rauhallisuus, pienempi kampus. Kemi on opiskelijakaupunkina pieni, mutta täällä on ystäviä, jotka tekevät tästä kaupungista kivan. Suosittelen Kemiä, koska pienempi koulu, opettajat tuntevat opiskelijat paremmin. Helppo saada kavereita myös eri alojen opiskelijoista, sillä kampus on pienempi.

Sosionomin opinnoista

Opintoihin on sisältynyt kaikkia eri suuntautumisvaihtoehtoja esim. vanhus- ja vammaistyötä, lastensuojelua, aikuissosiaalityötä… Viime keväänä oli myös taidelähtöisten työtapojen kurssi, joka oli mielestäni mukavan erilainen. Totta kai opiskelemme myös alaan liittyvää lainsäädäntöä sekä ammattisanastoa englanniksi ja ruotsiksi. Opiskeluni ovat koostuneet luennoista, ryhmätehtävistä, itsenäisesti suorittavista tehtävistä, esseistä ja erilaisista oikeanelämän tapauksia koskevista tehtävistä. Harjoittelua on ollut myös 9 vkoa, jotka itse vietin nuorisotyössä ja päiväkodissa.

Kemin kampuksella olemme päiväopinnoissa melkein joka viikko. Päiväopinnoissa sama porukka pyörii ympärillä joka päivä, joten olen saanut paljon uusia ystäviä. Sekä oppii tuntemaan muita hyvin, joten helppo työskennellä kenen kanssa tahansa.

Kampuksella on hyvin ryhmätyötiloja, joita pystyy porukalle varaamaan ryhmätöitä varten. Muutenkin oppimisympäristönä Kemin kampus on todella kiva ja rauhallinen. Myöskin aistihuoneeseen olemme päässeet tutustumaan.

Opinnoissa on ollut tähän asti parasta uudet ystävät ja monipuoliset kurssit. Opinnot ovat olleet antoisia, on käyty paljon läpi erilaisia työtapoja ja menetelmiä. Olemme myös käyneet paljon läpi mahdollisia tosielämän tapauksia.

Urasuunnitelmia

Valmistumisen jälkeen voin työskennellä sosiaaliohjaajana, esimiehenä, hanketyöntekijänä… Tahtoisin edetä urallani ja toimia esimiehenä jossain vaiheessa. Haluaisin jäädä Lappiin, täällä on ihana luonto ja sopivan rauhallista.

Kolme hyvää syytä opiskella Lapin AMKissa: 

  • Luonto
  • Rauhallisuus
  • Ystävät

Milla Väänänen, sosionomiopiskelija



Kemissä opiskelussa mukavinta on pieni opiskelijayhteisö



Opiskelijakertomus Reetta 2022 420x200.jpg
Opiskelin ammattikorkeakoulua ennen musiikkilukiossa. Musiikkijutut eivät kiinnostaneet ammattina, joten päätin lähteä opiskelemaan sosiaalialalle Kemiin. Olin kuullut paljon hyvää Lapin AMKista, joten tulin hyvillä mielin opiskelemaan sosionomiksi, josta olin jo nuoremmasta asti haaveillut.

Muutin Kemiin Oulusta, joka ei lyhyen välimatkan takia tuntunut mitenkään isolta muutokselta. Tämä olikin yksi syy, miksi hain Lappiin opiskelemaan. Kemissä opiskelussa mukavinta on pieni opiskelijayhteisö, joten kaikki alat ovat keskenään tekemisissä.

Opinnoissa on käyty läpi paljon teoriaa ja palvelujärjestelmän käyttöä. Opiskelu koostuu viikoittaisista luennoista sekä opintojaksoon kuuluvista tehtävistä. Ensimmäisenä vuonna suoritin yhdeksän viikon harjoittelun, jossa sai kokemusta käytännössä ja pääsi hyödyntämään vuoden aikana oppimaa teoriaa.

Päivämuodossa opiskeleminen on mahdollistanut sen, että näkee säännöllisesti kavereita ja opiskeluaika ei mene pelkästään tietokoneella.

Valmistumisen jälkeen ajattelin hakeutua lastensuojeluun töihin. Opiskelukaupunkina Kemi on oikein toimiva, mutta koulun päätyttyä muutan takaisin Ouluun ja tarkoituksena olisi mennä siellä jonnekin töihin. Lapin AMK on antanut laajaa opetusta ja runsaasti tietoa, mitä hyödyntää tulevassa työelämässä. Suosittelen Lapin AMKia opiskelupaikaksi hyvän yhteishengen ja ammattitaitoisen opetuksen takia.

- Reetta Savela, sosionomiopiskelija



Opiskelu sosionomiksi on ollut kivaa ja kurssit todella mielenkiintoisia



Opiskelijakertomus Roosa Myntti 2021 420x200.png
Olen aikaisemmalta koulutukseltani kokki ja tein pätkätöitä ravintola-alalla, mutta ei se ollut oma juttu. Tein muutaman vuoden ihan eri alan töitä, jolloin aloin pohtimaan, että haluan opiskella jotain, mikä tuntuu enemmän omalta.

Olen aina halunnut tehdä ihmisten kanssa töitä ja auttaa sellaisia ihmisiä, jotka eivät ehkä osaa pitää puoliaan tai muuten tarvitsee toista ihmistä omissa asioissaan. Tästä tuli mieleen hakea sosionomiksi.

Muutin Kemiin Oulusta, eli aika läheltä. Halusin hieman pienempään ammattikorkeakouluun, sillä kuulin kavereiltani, että pienemmässä koulussa opetus on yksilöllisempää sekä opettaja tuntee sinut ja sinä opettajat. Kemi opiskelukaupunkina on ihan kiva, pieni paikka, josta löytyy kaikki tarpeellinen. Kouluun ja keskustaan on lyhyt matka ja täällä on rauhallista asua. Lisäksi Kemin Sisäsatama on todella kaunis paikka etenkin kesällä. Kannattaa tulla Kemiin opiskelemaan, opettajat ja muu henkilökunta on todella ystävällisiä ja opetus täällä on laadukasta!

Opiskelu on ollut kivaa ja kurssit todella mielenkiintoisia! Tällä hetkellä, kun tätä kirjoitan, on meneillään mielenterveystyön ja monikulttuurisen työn kurssit, jotka ovat olleet mielenkiintoisia ja luennot ja tehtävät niihin liittyen monipuolisia. Sosiaalilainsäädännön kurssilla kivoja oli case-tehtävät, joissa saimme tarinan sosiaalitoimen asiakkaasta ja pohdimme ryhmissä mitä lainsäädäntöjä ammattilaisen täytyy ottaa huomioon työskennellessään. Nämä ovat olleet opettavaisia koska myös työelämässä tällaisia tapauksia voi tulla vastaan. Parasta opinnoissa on ollut ryhmätyöt, niistä saa laajemman näkökulman asioihin.

Sosionomin koulutuksella työkenttä on todella laaja, mutta voi työskennellä esimerkiksi varhaiskasvatuksessa ohjaajana tai koulussa kuraattorina. Valmistumisen jälkeen haluaisin työllistyä joko tänne Meri-Lapin alueelle tai sitten Ouluun mistä olen lähtöisin. Erityisesti koulukuraattorin homma kiinnostaisi.

Suosittelen hakemista Lapin AMKiin koska täällä kaikki auttaa toisiaan ja kurssit ovat monipuolisia ja mielenkiintoisia.

- Roosa Myntti, sosionomiopiskelija



Opinnoissa parasta on yhteisöllisyys ja mahtavat opiskelukaverit



Opiskelijatarina Juulia Liuski 2021 420x200.png
Olen valmistunut Haukiputaan Lukiosta. Meillä oli Haukiputaan lukiolla esittäytymässä Lapin AMK, josta innostuin ja halusin päästä tähän kouluun. Hain ensin opiskelemaan fysioterapiaa, mutta jäin varasijalle. Sitten tutustuin sosionomikoulutukseen ja innostuin siitä ja hainkin opiskelemaan sosionomiksi. Halusin ihmisten kanssa tehtävää työtä, joten sosionomin koulutus kuulosti juurikin sopivalta alalta.

Muutin Oulusta Kemiin. Kemistä pääsee helposti ja nopeasti käymään esimerkiksi Rovaniemellä Lapin pääkaupungissa. Lumi on tärkeää talvella ja laskettelu mieluinen harrastus, joten pitkän talven ajan saa nauttia sekä lumesta, että siihen liittyvistä aktiviteeteistä. Talviaktiviteetit ovat lähellä ja esimerkiksi matkat laskettelukeskuksiin eivät ole pitkiä. Ihmiset ovat ystävällisiä ja mukavia ja palvelu Lapissa on hyvää.

Kemi on opiskelukaupunkina yhteisöllinen. Kampuksella näkee aina tuttuja ja oman sekä toisten alojen opiskelijoita oppii tuntemaan. Kaikki tarvittavat palvelut löytyvät, vuokrat ovat kohtuu hintaisia ja ihmiset sosiaalisia ja mukavia. Ihmiset pohjoisessa ovat mukavia ja suhteellisen pienen koulun vuoksi toiminta on opiskelijalähtöistä ja laadukasta. Lappiin tulee opiskelemaan ihmisiä ympäri Suomea.

Opiskelu on mielenkiintoista, sekä sellaista millaisen kuvan olin saanut Lapin AMKissa opiskelusta. Ensimmäinen vuosi oli yleisempiä opintoja sosionomin ammattiin esimerkiksi ammatillista osaamista sosiaalialan työssä ja nyt toisena vuonna olemme päässeet perehtymään esimerkiksi sosiaalityöhön ja sosiaalipedagogiikkaan, mielenterveystyöhön ja monikulttuuriseen työhön.

Meillä sosionomin työssä vuorovaikutustaidot ja sosiaaliset taidot ovat tärkeitä, joten teemme paljon ryhmä/paritöitä. Käytännön harjoituksista esimerkkinä hyvin toimii casetehtävät, joita olemme tehneet tunneilla. Luentoja on myös kivana vastapainona ryhmätöihin ja harjoittelua meillä oli heti ensimmäisenä vuonna 9 viikkoa. Harjoittelu oli jaettu kahteen osaan, olin itse ensimmäiset viisi viikkoa maahanmuuttotyössä ja seuraavat neljä viikkoa mielenterveyskuntoutujien yksikössä. Molemmat asiakasryhmät olivat minulle täysin uusia ja huomasin olevani oikealla alalla.

Lapin AMKissa on todella kattavasti satsattu oppimisympäristöihin joka alalla. Olin todella vaikuttunut, kun tulin opiskelemaan ja pääsimme tutustumaan oppimisympäristöihin. Olen tehnyt opiskelujen ohessa töitä kaupassa ja se on onnistunut todella hyvin. Opinnoissa lukujärjestykset ja aikataulut tulevat hyvissä ajoin, jolloin osaan ilmoittaa töihin, milloin olen käytettävissä ja kuinka paljon.

Opiskelen päiväopintoina, koska tällä hetkellä oma prioriteetti numero yksi on tämä koulu. Päiväopinnot ovat mahdollistaneet ilta/viikonloppu työskentelyn, sekä opiskelun paikan päällä luokkatilassa, joka oppimismuotona on minulle antoisin. Opinnoissa parasta on ehdottomasti yhteisöllisyys ja mahtavat opiskelukaverit, koska opiskelukaverit tukevat ja ovat osana jatkuvasti yhteistä opiskeluarkea. Opiskelu Lapin AMK:ssa on laadukasta ja meistä tulee ammattilaisia.

Sosionomina voin työllistyä kaikkien ikäryhmien kanssa, lasten- ja perheiden palveluissa, vanhus- ja vammaispalveluissa, mielenterveys- ja päihdetyössä tai maahanmuuttajien parissa. Tai vastaavasti esimerkiksi terveydenhuollossa tai Kelassa. Haluisin työskennellä aikuisten parissa ja parin vuoden työkokemuksen jälkeen haaveilen, että opiskelisin YAMK-tutkinnon tai jopa yliopistotutkinnon. Valmistumisen jälkeen haluisin pysyä Lapissa, mutta pidän kaikki vaihtoehdot avoimina.

- Juulia Liuski, sosionomiopiskelija




Lapin AMK on mahdollistanut minulle omanlaisen opintopolun



Opiskelijatarina Laura Pelimanni 420x200.png
Olen valmistunut nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajaksi, ja pääsinkin hyvin nopeasti kokeilemaan siipiäni sillä alalla. Kuitenkin kiinnostus myös varhaiskasvatuksesta alkoi syventyä ja pian löysinkin itseni työskentelemästä lastenohjaajana, sekä myöhemmin päiväkodin lastenhoitajana. Syventyminen alaan, sekä nimenomaan varhaiskasvatuksen maailmaan sai minut hakeutumaan Lapin AMKin sosionomin AMK-koulutukseen. Sosionomin koulutus oli minulle luonnollinen valinta, sillä halusin päästä syventämään tietojani, sekä taitojani, joita olin edelliseltä koulutukselta, sekä työelämältä saanut.

Kosmos kampuksen sijainti Kemissä oli minulle otollinen, sillä muuttoa toiselle paikkakunnalle ei tarvinnut tehdä, vaan luennoille pystyy ajamaan viereiseltä paikkakunnalta. Opiskelu Lapissa mahdollistaa monipuolisia ympäristöjä, sekä laajoja verkostoja. Esimerkiksi etäluennon tauolla voi käydä luonnossa kävelemässä, ja opiskeluprojekteihin voi hyödyntää helposti Lapissa työskentelevien yhteistyöverkostoja. Lapissa opiskelu mahdollistaa myös rauhallisia opiskeluympäristöjä. Kemi on opiskelukaupunkina ennen kaikkea yhteisöllinen. Opiskelu on rentoa ja mukavaa, kun opiskelijat tuntevat toisensa ja moikkaavat aina nähdessään. Suosittelen Kemiä opiskelupaikkakunnaksi ympäröivän luonnon, sekä opiskelijoiden yhteisöllisyyden vuoksi.

Opiskelu on tähän asti ollut antoisaa ja mielekästä, sillä Lapin AMK on mahdollistanut minulle omanlaisen opintopolun rakentamisen. Kurssit ovat olleet monipuolisia ja erilaisia koulusosiaalityöstä taidelähtöisiin työtapoihin. Kurssit sisältävät erilaisia oppimistehtäviä, ryhmätehtäviä, haastatteluja, sekä yhteydenottoja työelämään. Opiskelu on koostunut luennoista, keskusteluista, erilaisista projekteista ja yhteistöistä, kontakteista työelämään, erilaisista oppimisympäristöistä, sekä uusista ystävistä.

Työelämä on läsnä opinnoissamme esimerkiksi harjoitteluiden ja oppimistehtävien muodossa, sekä myös luennoilla vierailevien asiantuntijoiden muodossa. Erityisesti taidelähtöisten työtapojen -kurssi on jäänyt minulle mieleen, sillä saimme etäluennolla kuulla työelämän esimerkkejä, siitä miten taidelähtöisiä työtapoja voi hyödyntää sosiaalialalla. Opinnoissa tähän asti on ollut parasta monipuolisuus. Sopivassa suhteessa luentoja, tehtäviä, sekä itsenäistä opiskelua.

Sosionomiksi valmistuttua voi työskennellä melkein missä tahansa, jossa työskennellään sosiaalisissa kontakteissa erilaisten ihmisten kanssa. Itse kuitenkin valmistumisen jälkeen toivoisin työskenteleväni varhaiskasvatuksen työkentällä, varhaiskasvatuksen sosionomin pätevyydellä. Olen päässyt jo opintojen aikana jatkamaan lastenhoitajan tehtäviä päiväkodissa, ja työssäni päässyt yhdistämään opittua teoriaa, sekä työelämän käytäntöä. Valmistumisen jälkeen haluaisin jäädä Lappiin toteuttamaan oppejani, sekä työtäni. Opinnot antavat hyvät ja monipuoliset valmiudet työelämään.

Lapin AMK on yhteisöllinen opiskelupaikka, sillä opiskelijat tuntevat opettajat, ja opettajat opiskelijat. Opiskelu on laajaa ja monipuolista, sekä mahdollistaa omanlaisen opintopolun rakentamisen. Myös tuki mitä opiskelijat saavat Lapin AMKissa on hienoa ja arvokasta. Lapin AMK mahdollistaa, opettaa ja kasvattaa.

- Laura Pelimanni, sosionomiopiskelija



Edellinen 1 2Seuraava