kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot

Opiskelijoiden kokemuksia sairaanhoitajakoulutuksesta

Haluan opiskella Lapissa paremman opiskeluympäristön ja yksilöllisemmän opetuksen takiaViphusa opiskelijatarina 400x300.jpg
Opiskelin OSAOn Kontinkankaalla lähihoitajaksi ja valmistuin 2019 kesällä. Olen ollut töissä palvelutalossa, kotihoidossa ja lasten ja nuorten puolella vapaaehtoisena Halusin jatkaa sotealalla ja hoitoala on itselleni mieluista, minkä vuoksi valitsin kyseisen alan opinnot. Lapin ammattikorkeakouluun päädyin opiskelemaan äitini jalanjäljissä.

Muutin Kemiin Oulusta. Haluan opiskella Lapissa paremman opiskeluympäristön ja yksilöllisemmän opetuksen takia. Kemi opiskelukaupunkina yllättää positiivisella tavalla. Kemin kampuksen opiskelutilat ovat mukavat, samoin opettajat. Olemme myös hyödyntäneet opinnoissa Lapin AMKin oppimisympäristöjä, jotka ovat erittäin viihtyisät ja järkevät. Opintoihin kuuluu luentoja ja työpajoja sekä työharjoitteluita. Työpajoilla mm. harjoitellaan kädentaitoja ja harjoittelussa tietenkin harjoitellaan ihan työmaailmassa. Kursseja on ollut muun muassa aiheista: ammatillisuus ja eettisyys hoitotyössä. Kurssilla on käsitelty esim. eettisyyden tarkoitusta hoitotyössä ja miten olla ammatillinen. Sitten on ollut englantia ja ruotsia, ammattisanastoja. Päätöksentekeminen kliinisessä hoitotyössä ja kliininen osaaminen hoitotyössä, jossa ollaan käsitelty mm. kädentaitoja kirurgisella puolella. Parhaiten mieleen on jääneet kliiniset kurssit, joissa pääsi kanyloimaan.

Työelämä on läsnä opinnoissa ja olen työskennellyt opintojen ohella kotihoidossa lähihoitajana ja tulen jatkamaan siellä sairaanhoitajana. Valmistumisen jälkeen voi työskennellä mm. päivystyksessä, leikkausosastolla, teho-osastolla, terveyskeskuksessa, laboratoriossa. Työllistymismahdollisuudet ovat todella laajat sairaanhoitajilla. Valmistumiseni jälkeen saatan jäädä hetkeksi Lappiin ja sitten suunnata pk-seudulle. Haluaisin leikkausosastolle töihin leikkaussalihoitajaksi tai anestesiahoitajaksi. Opintojen antamat eväät työelämää ajatellen ovat olleet todella hyvät, näillä pärjää pitkälle.

Suosittelen Lapin AMKia opiskelupaikaksi. Lapissa on kaunista ja rauhallista ja Lapin AMK on varma valinta, jos haluaa yksilöllistä opetusta ja turvallisen ympäristön. Suosittelen myös sairaanhoitajaopintoja, töitä löytyy aina.

Viphusa Karjalainen, sairaanhoitajaopiskelija, Kemi


Jokaiselta kurssilta on jäänyt paljon hyviä kokemuksia mieleenjenna kuru.jpg
Olen valmistunut aiemmin lähihoitajaksi ja tehnyt alan töitä reilut kaksi vuotta. Päätin lähteä opiskelemaan sairaanhoitajaksi, sillä tuntui luontevalta jatkaa opintoja ammattikorkeakouluun lähihoitajatutkinnon jälkeen.

Pienestä pitäen olen halunnut opiskella hoitotyötä. Olen kotoisin Rovaniemeltä, joten valitsin opinnot Lapin AMKista, sillä en nähnyt mitään syytä lähteä muualle opiskelemaan, kun se onnistuu täälläkin.

Haluan asua ja opiskella Lapissa, sillä olen täältä kotoisin ja opiskelukaupunkina Rovaniemi on hyvä, koska täällä on kaikki mitä tarvitsee ja on sopivan kokoinen. Esimerkiksi opiskelijatapahtumia järjestetään paljon, joten vapaa-ajallekin löytyy tekemistä.

Sairaanhoitajaksi opiskelu on tähän asti ollut todella mielenkiintoista. Opintoihin on sisältynyt erilaisia kursseja hoitotyöstä, kuten kliinisestä osaamisesta, turvallisesta ja terveyttä edistävästä hoitotyöstä sekä sisätauti-, kirurgia- ja mielenterveyshoitotyöstä. Opintoja on käyty luentojen, projektien, ENVI-tuntien ja työharjoittelujen avulla läpi. Jokaiselta kurssilta on jäänyt paljon hyviä kokemuksia mieleen. Parasta ovat olleet työharjoittelut, sillä niissä oppii parhaiten!

Valmistumisen jälkeen voin työskennellä erilaisilla vuodeosastoilla, poliklinikoilla ja päivystyksissä. Minulla ei itsellä ole vielä tarkkoja urasuunnitelmia, mutta haluaisin jäädä tänne Lappiin töihin. Työelämä on ollut eri tavoin mukana opinnoissa, kuten luennoilla on ollut kertomassa työelämän edustajia. Suosittelen Lapin AMKia opiskelupaikaksi, sillä tämä on kokonaisuudessaan hyvä paikka ja sairaanhoitajan koulutuksessa saat varmasti uusia kavereita.

Jenna Kuru, sairaanhoitajaopiskelija (Rovanemi)


Sairaanhoitajan pitää olla valmis kehittämään ja kouluttamaan itseäänroosa seppanen.jpg
Hoitajan ammatti on ollut itselle jo kauan aikaa toiveammatti. Suoritin kaksoistutkinnon Simon lukiossa ylioppilaaksi ja Kemin Lappian toimipisteessä lähihoitajaksi. Tutkintoon valmistuminen vain vahvisti entisestään haavetta työskennellä hoitajana. Valmistuttuani lähihoitajaksi työskentelin vanhustenhoidon parissa.

Lähdin opiskelemaan sairaanhoitajaksi, sillä halusin kouluttautua vielä korkeammalle asteelle. Valitsin Lapin AMKin, sillä asun Simossa ja halusin pysyä vielä Meri-Lapin alueella, koska pidän paikasta, jolloin Kemin kampus oli ensimmäinen vaihtoehto.

Olin kuullut muutekin paljon hyvää Lapin AMKsta, sillä monet ystäväni ovat opiskelleet siellä samaan aikaan, kun olen myös itse hakenut kouluun. Tietysti pienempi kampus kiinnosti, sillä opiskelu siellä on paljon yhteisöllisempää ja yksilöllistä ohjausta on tarvittaessa mahdollisuus saada.
Muutin Kemiin kotipaikkakunnaltani Simosta. Haluan asua Lapissa, sillä luonto on täällä erittäin lähellä ja ihmiset ovat hyvin avoimia ja helposti lähestyttäviä. Rauhallinen asuinympäristö oli yksi minulle tärkeimmistä syistä, miksi jäin tänne opiskelemaan.

Opiskelukaupungiksi Kemi on suhteellisen pieni, mutta kaikki tarvittava on lähellä. Keskustasta kampuksille on lyhyet välimatkat, joten pyörällä pärjää hyvin. Kemissä juna-asema ja lentoasema mahdollistavat helpon liikkumisen muiden kaupunkien välillä, myös etelään. Kampukset ovat tiiviitä ja opiskelijat tekevät paljon yhteistyötä keskenään. Täällä järjestetään myös paljon opiskelijatapahtumia ja koulun yhteishenki on hyvä.

Sairaanhoitajaksi opiskelu on ollut hyvin monipuolista, teoriaa ja käytäntöä on ollut sopivassa suhteessa. Perusopinnoissa olemme käyneet muun muassa viestintää, tiimityöskentelytaitoja, monikulttuurisuutta sekä kieliä. Ammattiopinnoissa on käyty läpi muun muassa hoitotyön perusteita, ensiapua, anatomiaa, terveydenhuollon toimintaympäristöä, akuutti- ja vastaanottohoitotyötä, kirurgista hoitotyötä ja paljon muuta.
Opinnot ovat koostuneet lähinnä projekteista, joita olemme tehneet ryhmätöinä. Meillä on myös työharjoitteluita, jotka on jaettu useampaan eri kokonaisuuteen, esimerkiksi mielenterveys- ja päihdetyön harjoitteluun ja akuutti- ja perioperatiiviseen harjoitteluun. Tietysti meillä on myös luentoja, mutta suurimmaksi osaksi työskentely tapahtuu erilaisten tehtävien kautta, jotka tehdään joko itsenäisesti tai ryhmätöinä. Olemme hyödyntäneet opinnoissa Moodle-alustaa sekä Skholen verkko-oppimiskeskusta, niistä on ollut paljon hyötyä itsenäisessä opiskelussa.

Erityisesti on jäänyt mieleen kurssi akuutti- ja vastaanottohoitotyöstä, sillä silloin pääsimme harjoittelemaan enemmän pistämisiä ja nestehoitoa. Tuolla harjoittelujaksolla suurin osa opiskelijoista pääsi myös leikkaussaliin kahdeksi viikoksi tutustumaan. Parasta on ollut opintojen monipuolisuus ja aiheiden mielekkyys. Opiskelu koostuu hyvin erilaisista toteutustavoista, joten jokaisella kurssilla pääsee tekemään aina uusia juttuja. Lapin AMK Kemin kampus on siisti ja hyvä oppimisympäristö. Kampuksella on selkeä kulkea ja kaikki on helposti löydettävissä. Koulun oma kirjasto helpottaa suuresti opintomateriaalien löytymistä.

Sairaanhoitaja voi työskennellä todella monessa eri paikassa, esimerkiksi sairaalassa, vuodeosastoilla, terveyskeskuksissa, työterveydessä, kotisairaanhoidossa ja ensiavussa. Olen työskennellyt alan työtehtävissä jo opintojen aikana kotihoidossa, vanhusten talossa sekä psykiatrisessa kotikuntoutuksessa. Haluaisin valmistumisen jälkeen päästä päivystykseen tai kirurgiselle vuodeosastolle töihin. Työharjoittelujen kautta työelämä on ollut läsnä opinnoissa ja tullut erittäin tutuksi. Valmistuttuani haluaisin jäädä Lappiin töihin. Opinnot antavat todella hyvän peruspohjan, sairaanhoitaja ammattina on kuitenkin sellainen, ettei ikinä ole täysin valmis. Täytyy olla valmius kehittää ja kouluttaa itseään lisää, jotta pysyy hoitokriteerien kanssa ajan tasalla.

Suosittelen Lapin AMKia, sillä tämä on opiskelijaystävällinen paikka, täällä huomioidaan kaikkien yksilölliset tarpeet ja jokainen pitää toisestaan huolen. Kukaan ei jää yksin! Sairaanhoitajan opinnot ovat erittäin mielenkiintoisia ja täällä saa tehdä paljon töitä käsillä. Ei tarvitse istua koko päivää luennolla vaan pääsee oikeasti tekemään ja harjoittelemaan.

Roosa Seppänen, sairaanhoitajaopiskelija (Kemi)


Mielekäs tapa opiskella itseä kiinnostavaa alaaHeidi Ruonavaara.jpg
Opiskelin Kemin Lyseon lukiossa ja valmistuin ylioppilaaksi. Olin vuoden töissä, kunnes hain Lapin ammattikorkeakouluun sairaanhoitajaksi. Valitsin sairaanhoitaja alan, koska se on pyörinyt minulla lapsesta asti taustalla, että ”isona” olisi kiva olla sairaanhoitaja.

Aloin tutkailemaan, missä sairaanhoitajaksi voisi opiskella ja huomasin, että omalla kotipaikkakunnalla tämä on mahdollista. Hain suoraan Kemiin sairaanhoitajaksi, koska se oli minulle helpoin ja miellyttävin vaihtoehto. En ole aikaisemmin opiskellut mitään mikä liittyisi alaan, joten lukiotaustalta tämä oli iso askel minulle. Hain Lapin AMKiin, koska osa kavereistani oli jo käynyt täällä koulua ja suosittelivat sitä minulle. Lisäksi koulu on minua lähellä eikä minun pitänyt aloittaa muuttohommia, koska asunto oli jo entuudestaan valmiina. 

Halusin jäädä Lappiin, koska täällä on yksinkertaisesti hyvä olla. Talvella on lunta ja kesällä on aurinkoa. Täällä on palvelut lähellä ja hyvät kulkuyhteydet muihin kaupunkeihin kuten Tornioon ja sieltä Haaparantaan. Kemi yllätti minut täysin opiskelijakaupunkina. Olen koko ikäni asunut Kemissä, mutta en ollut ihan varma millainen kaupunki tämä on opiskelijalle. Ei mennyt kauan, kun tajusin että Kemissä tapahtuukin aika paljon, sillä opiskelijat järjestävät tapahtumia. Kemissä on opiskelijayhdistyksiä, jotka järjestävät melkein viikoittain erilaista toimintaa opiskelijoille ja bingo ja tietovisa ovat opiskelijoiden järjestämiä. Näiden lisäksi opiskelijat on otettu huomioon useissa liikuntapaikoissa, kuten uimahallilla ja kuntosaleilla, joten hinnat ovat edullisempia opiskelijoille. Opiskelu Kemissä on minusta kivaa, koska opettajat osaavat hommansa ja meillä on hyviä simulaatioluokkia missä oppimme tekemään tiimissä erilaisia toimenpiteitä. Lisäksi opettajat muistavat helposti opiskelijat nimeltä ja myös opiskelijalle on helpompi pienemmässä koulussa oppia opettajat nimeltä. Opettajat saa helposti myös kiinni, jos on heille asiaa. Harjoittelupaikat löytyvät hyvin läheltä keskustaa, joten kulkeminen niihin on helppoa, vaikkei olisikaan autoa ja myös koulultakin löytyy harjoittelupaikkana Hyvinvointipysäkki. Lisäksi pienessä kaupungissa on hyvä puoli se, että monesti harjoittelupaikoista saa sitten sijaisuusvuoroja, jota kautta työllistyy hyvin. Kemi on hyvin yhtenäinen opiskelijakaupunki, johon helppo liittyä mukaan ja siksi suosittelen Kemiä opiskelupaikkakunnaksi. 

Opiskelu on tähän asti ollut hyvin mielenkiintoista ja minulle sopii tämä tyyli, että harjoittelun jälkeen on tentit. Opintoihin sisältyy perusopintoja ja ammattiopintoja eli esimerkiksi sisätauteja, anatomiaa ja fysiologiaa, lääkehoitoa ja farmakologiaa. Kursseilla käydään teoriaa läpi joko luennoilla tai ryhmätyötehtävillä. Enemmän on nykyään ryhmätyötehtäviä, mikä on todella hyvä tapa oppia, sillä onhan hoitotyö itsessäänkin tiimityöskentelyä. Ennen käytännön harjoittelua käydään teoriaa läpi ja sitten suoritetaan harjoittelu. Vasta harjoittelun jälkeen on tentti, sillä harjoittelussa oppii vielä enemmän mitä luennoilla. Perushoidon jaksolla olin palvelukoti Iltaruskossa harjoittelussa Kemissä, sisätautien harjoittelussa olin Länsi-Pohjan keskussairaalassa osasto 5A:lla ja nyt olen mielenterveys ja- päihdetyön harjoittelussa Keroputaan sairaalassa Torniossa, jonne kuljen omalla autolla. Jokaiseen harjoitteluun kuuluu tietenkin omat ohjaajat, joilta voi kysellä mitä tehdään ja miksi tehdään. Lisäksi harjoitteluun kuuluu tehtävä, joka tehdään harjoittelun aikana. 

Mieleeni on jäänyt erityisesti mielenterveys- ja päihdetyön tunnit. Meillä on koulussa käytössä erittäin hyvät simulaatioluokat, jossa päästään tehokkaasti ja mielekkäästi opiskelemaan kurssin sisältö. Mielenterveys- ja päihdetyön simulaatioissa meillä oli simulaationäyttelijöitä mukana, joka toi todenmukaista toimintaa mukaan simulaatioihin. Oli paljon mielenkiintoisempaa olla mukana simulaatiossa, kun ei tuntenut potilaita, joten piti olla yhtä skarppina mitä ihan käytännössäkin tulisi olla. 
Parasta opinnoissa on ollut käytännön harjoittelut. Siellä pääsee oppimaan uutta ja tekemään kaikki ne teoriassa käydyt asiat. Lapin ammattikorkeakoulun oppimisympäristöt ovat todella mielenkiintoisia ja ovat ajan tasalla. Koulussa pääsee tekemään ja harjoittelemaan kädentaitoja ja luokat ovat viihtyisiä. 

Voin työskennellä sairaanhoitajana esimerkiksi sairaaloissa, terveyskeskuksissa, ambulanssissa ja palvelukodeissa. Valmistumisen jälkeen olen ajatellut jääväni Lapin alueelle sairaalaan töihin. Ei sillä ole merkitystä, että olisinko Kemissä vai muualla mutta etelään en ajattelut hirveästi lähteä. Työelämä on jatkuvasti opinnoissa mukana, esimerkiksi erilaisia nostovälineitä käymme tunneilla läpi, mitä käytetään vahvasti työelämässäkin. Koulussa käytetyt välineet ovat suunnilleen samanlaisia mitä työelämässäkin. Teoria osuudet käydään läpi silleen, että mitä tapoja yleensä työelämässä on käytetty. Esimerkiksi mielenterveystunneilla puhutaan yleensä avoimen dialogin hoitomallista, mitä käytetään Keroputaalla. Opinnäytetyöt myös tehdään hyvin työelämälähtöisesti. Lapin AMKin opinnot ovat antaneet hyvin ajankohtaiset ja hyvät eväät tulevalle työelämälle. Opinnoissa olevien harjoittelujen avulla saa myös hyvin ”jalkaa oven väliin” työllistymistä ajatellen. Eli kun tekee hyvin hommansa harjoittelun aikana sitä ei voi koskaan tietää, jos tuleekin sinne työskentelemään niin opintojen aikana kuin niiden jälkeenkin. 

Suosittelen Lapin ammattikorkeakoulua koska tämä on hyvä ja viihtyisä koulu, josta saa hyvät eväät tulevalle työelämälle. Lisäksi opintojen aikana on erittäin hyvät mahdollisuudet lähteä ulkomaille vaihtoon hakemaan kokemusta lisää. Vaikka tämä korkeakoulu jakautuu kolmelle paikkakunnalle, niin silti olemme tiiviisti yhtä ja samaa koulua. 

Suosittelen sairaanhoitajakoulutusta, jos tykkää toimia ihmisten parissa ja haluaa auttaa toisia. Koulutus on hyvin käytännönläheinen ja työelämälähtöinen, joten ajankohtaiset asiat huomioidaan opinnoissa heti. Kädentaitoja harjoitellaan paljon, joten jos tykkää tehdä paljon hommia omin käsin niin ehdottomasti suosittelen sairaanhoitajakoulutusta. 

- Heidi Ruonavaara. sairaanhoitajaopiskelija (Kemi)Tiesin jo nuorena haluavani hoitoalalleemma myyryläinen.jpg
Muutin Rovaniemelle opiskelemaan Kuusamosta, sillä tämä on lähellä kotipaikkakuntaani, jossa asuu perhe ja ystävät. Täällä pääsee olemaan lähellä luontoa, mutta silti täällä on hyvin palveluja saatavilla ja opiskelijat saavat paljon etuja sekä heille järjestetään paljon tapahtumia.

Tämä on myös todella kiva kesäkaupunki ja täällä pystyy hyvin kokemaan kaikki neljä vuodenaikaa. Tiesin jo nuorena, että haen hoitoalalle, joten hain peruskoulun jälkeen opiskelemaan lähihoitajaksi Kainuun Ammattiopistoon. Sen jälkeen tuntui luonnolliselta lähteä jatkamaan opintoja Lapin AMKiin ja erityisesti akuutimpi hoitotyö kiinnostaa, jossa sairaanhoitajan ammattikorkeakoulututkinnolla voi työskennellä.

Päädyin Rovaniemelle opiskelemaan sijainnin ja oman alani takia. En halunnut muuttaa liian suureen kaupunkiin, kun tulen itse pienemmältä paikkakunnalta, täällä myös opiskeli paljon tuttuja ihmisiä, joilta olin kuullut paljon positiivisia kokemuksia Lapin AMKista. Omien kokemuksieni perusteella pystyn suosittelemaan Rovaniemeä kivan kaupungin ja viihtyisien kampusten perusteella, henkilökunta kannustaa ja auttaa opintojen sekä harjoitteluiden etenemisessä. Aikaisempi lähihoitajan koulutus on toiminut hyvänä pohjana opinnoille ja olen myös työskennellyt alalla koulun ohella.

Opiskelu on ollut kivaa, vaikka välillä onkin paljon tehtäviä ja ne vievät aikaa, silti se on palkitsevaa. Opiskelen nyt toista vuotta sairaanhoitajaksi ja harjoitteluja on ollut neljä, joten se on tuonut hyvin vaihtelua opiskeluun. Harjoittelut olivat kliinisten taitojen harjoittelu, äitiyshuollon –ja lapsiperheen hoitotyön harjoittelu, kliininen osaaminen sisätautipotilaan hoitotyössä sekä kliininen osaaminen kirurgisen potilaan hoitotyössä. Tällä hetkellä meillä on menossa mielenterveys -, kriisi –ja päihdetyön opintojakso.

Yleisesti opinnot koostuvat erilaisista teorialuennoista, käytännön harjoitteluista koulun ENVI –ympäristöissä sekä käytännön harjoittelusta työpaikoilla. Teemme paljon myös ryhmätöitä, esseitä ja saamme välillä myös jonkin asiantuntijan työelämästä luennoimaan tunneille. Lapin AMK tarjoaa hyvät ENVI- ympäristöt, jotka jäljittelevät sairaalamaailmaa. Lapin AMKin  oppimisympäristöistä löytyy esimerkiksi leikkaussali, vastaanotto, lääkehuone ja neuvolaympäristö. Tiloista löytyy siis kaikki tarvittavat välineet ja hyvät simulaationuket harjoittelua varten.


Minulle erityisesti mieleen jäänyt kurssi oli sisätautijaksolla, jossa harjoittelimme ENVI –tiloissa käytännön juttuja, kuten hoitoelvytystä ja toisten kanylointia. Kurssi oli haastava ja tiivis paketti, mutta todella opettavainen. Opinnoissa parasta on ollut se, että pääsee teoriassa opittuja asioita soveltamaan suoraan käytännönharjoituksissa. Koululta löytyy oppimisympäristöjen lisäksi muutenkin hyvät tilat opiskeluun ja luokissa on mahdollista käydä vapaa- ajallakin harjoittelemassa, mikäli on tarvetta.

Valmistumisen jälkeen voin työskennellä sairaanhoitajana esimerkiksi eri osastoilla, leikkaussaleissa, vastaanotoilla ja päivystyspoliklinikoilla. Minulla ei vielä ole valmistumisen jälkeen suoria urasuunnitelmia, mutta akuutti hoitotyö tuntuu omalta jutulta. Työelämä on mukana jo opinnoissakin juuri harjoittelujen osalta ja usein opiskelijat työllistyvät harjoittelupaikkoihinsa esimerkiksi keikkatöihin koulun ohelle, kesätöihin tai jopa pidempiaikaisesti. Verkostoituminen työelämän kanssa voi avata työpaikkoja valmiiksi sille ajankohdalle, kun valmistuu. Valmistumisen jälkeen haluaisin myöskin jäädä Lappiin, sillä se tuntuu kotoisalta, enkä halua lähteä kauas. Koulutusohjelmamme opinnot tarjoavat hyvät eväät työelämää varten, koulusta ja harjoittelusta saa hyvän teoriapohjan ja kliiniset taidot, joita on hyvä lähteä sitten työelämässä kehittämään. Jos tykkää ihmisläheisestä työstä, jossa oma työnjälki näkyy, niin sairaanhoitajaopinnot on loistava valinta. Koulun käyminen ei ole pelkkiä luentoja, vaan käytännön harjoittelua ja simulaatioita, vaihtelu tekee tästä yhäkin mielenkiintoisempaa.

- Emma Myyryläinen, sairaanhoitajaopiskelijaKäytännönläheinen opiskelu hoitotyön parissa on minun juttuniheiskanen anna.jpg
Muutin tänne opiskelemaan Kemistä, sillä halusin lähteä hieman isommalle paikkakunnalle. Mielestäni Rovaniemi opiskelukaupunkina on mielestäni ihana! Täällä on kaikki mitä tarvitsee, palvelut löytyvät läheltä ja paikallisliikenne on toimivaa. Rovaniemellä ihmiset ovat lämpimiä ja välittäviä. Luonto on todella kaunis.

Ennen kuin tulin Lapin AMKiin opiskelemaan, valmistuin Kemin Lyseon lukiosta ylioppilaaksi. Minua on aina kiinnostanut hoitotyö ja sellainen ammatti, jossa voin auttaa ihmisiä, siksi valitsin tämän koulutusohjelman ja päädyin tänne opiskelemaan. Olen myös muutenkin pohjoisesta kotoisin, joten minulle oli hyvä vaihtoehto jäädä Lappiin opiskelemaan. Sairaanhoitajan ammatti on ollut unelmani pienestä asti, vaikka en aiemmin olekaan opiskellut tai työskennellyt tällä alalla. Lapissa on hyvät mahdollisuudet harrastaa liikuntaa luonnossa sekä Rovaniemellä on kunnon talvi, josta tykkään. Suosittelen Rovaniemeä opiskelupaikkakunnaksi, sillä meiltä löytyy täältä hyvät puitteet opiskeluun, jokaiselle löytyy varmasti mieluista harrastustoimintaa sekä paljon opiskelijatapahtumia. 

Opiskelen tällä hetkellä toista vuotta sairaanhoitajaksi ja opinnot ovat olleet tähän asti mielekkäitä, sujuvia ja käytännönläheisiä. Olen tähän mennessä suorittanut lasten-, äitiys ja perheen-, kliinisten taitojen-, sisätautien- ja kirurgisen potilaan hoitotyön kurssit. Nyt meillä on menossa mielenterveys- ja päihdetyön kurssi. Jokaiseen opintojaksoon sisältyy luentoja, käytännönharjoituksia, itsenäistä opiskelua sekä lopuksi kuuden viikon harjoittelu. Esimerkiksi kirurgisen hoitotyön opintojaksolla kävimme alkuun läpi teoriaa ja tutustuimme aiheeseen joko itsenäisesti tai asiantuntijaluennolla. Tämän jälkeen meille järjestettiin työpajoja koulun ENVI –tiloissa eli sairaanhoitajien oppimisympäristöissä. Työpajoissa toimitaan ryhminä ja monesti kierretään rasteja, joissa opettaja on ohjaamassa. Olemme päässeet hyvin hyödyntämään näitä Lapin AMKin tarjoamia oppimisympäristöjä ja olen hyödyntänyt niitä paljon itsenäisestikin, ja mennyt harjoittelemaan koulun tiloihin, jos on ollut vapaata opetuksesta. 

Mieleisin kurssi tähän mennessä on ollut kirurgisen potilaan hoitotyön opintojakso, jossa kurssi oli erinomaisesti toteutettu ja asiantuntijat toivat hyvän lisän opetukseen. Yksi opettajistamme oli myös samaan aikaan työelämässä, joten hän osasi kertoa hyvin ammattimaisia kokemuksia työstään. Opintojen myötä olen saanut todella paljon uusia ystäviä ja opinnot ovat sujuneet hyvin. Opettajat ovat ammattitaitoisia ja työllensä omistautuneita, joten opetus on asiantuntevaa. 

Opiskeluympäristönä Lapin AMK on viihtyisä ja mielestäni on mahtavaa, että opettajatkin muistavat hyvin oppilaiden nimet. En ole opintojen aikana työskennellyt vielä alan työtehtävissä, mutta tarkoituksena on työllistyä ensi kesäksi omalle alalle. Mielestäni Lapin AMKissa saa tasokasta ja hyvää opetusta. Oman koulutusohjelmani opintoja suosittelen kaikille, joilla kiinnostaa käytännönläheinen opiskelu hoitotyön parissa. Jokainen opiskelija huomioidaan ja kaikille huolehditaan harjoittelupaikat, jotta opinnot eivät viivästy.

Valmistumisen jälkeen voin työskennellä kaikenlaisissa sairaanhoitajan töissä, missä vain vaaditaan sairaanhoitajan pätevyyttä. Työllistyä voi siis esimerkiksi julkisella puolella, yksityisellä, sairaaloissa ja ambulanssissa. Valmistumisen jälkeen aion itse jatkaa opintojani ensihoitajaksi. Jo opintojen aikana suoritettavat harjoittelut avaavat hyvin ovia työelämään ja niistä onkin moni opiskelija työllistynyt kesätöihin, sijaisuuksiin tai saanut työpaikan heti valmistumisen jälkeen. Tulevaa työelämää ajatellen nämä opinnot antavat todella hyvät eväät siihen, sillä opinnoista saa hyvän tietopohjan ja harjoitteluissa voi luoda pysyviä kontakteja ja verkostoitua, jota varmasti tulee tarvitsemaan työnhaussa.

- Anna Heiskanen, sairaanhoitajaopiskelijaTekemällä oppii parhaitenhenkilökuva
Valitsin sairaanhoitajan opinnot koska se vain tuntui yksinkertaisesti omalta alalta, vaikka se ei ihan heti ollutkaan selvää, vasta erilaisten työkokeilujen myötä päädyin valitsemaan kyseisen alan. Olin mm. päiväkodissa töissä ja siellä tuli mieleen, että voisi hakea hoitoalalle opiskelemaan, kun siellä työskennellessäni näin yhden puolen hoitotyöstä.

Silloin aikoinaan, kun aloin selvittämään paikkoja missä sairaanhoitajaksi voisi opiskella, niin hoksasin, että kyseinen ala löytyisi Kemistä eli sopivan etäisyyden päästä kotikunnastani Paltamosta. Ajattelin, että olisi mukava lähteä uuteen kaupunkiin opiskelemaan. Nyt kun olen täällä Kemissä jo jonkin aikaa asunut, niin olen kyllä ollut tyytyväinen valintaani. Täällä on kaikki palvelut lähellä kuten myös koulu, joten keskustassa asuminen on varsin helppoa. Koulupaikkaa miettiessäni minulla ei ollut kaupungin suhteen mitään kriteerejä, halusin vain jonnekin ihan uuteen paikkaan missä voisi tavata uusia ihmisiä.

Kemi on aivan hyvä opiskelukaupunki, täällä saa opiskella rauhassa ja saa hyvää opetusta, mitä alaan liittyen tarvitseekin. Kemi on mielestäni myös hyvä paikkakunta aloittaa oma itsenäistyminen, sillä tämä on rauhallinen paikka asua, esim. jos Oulu tai Rovaniemi tuntuvat liian isoilta. Kaiken kaikkiaan täällä on monipuolisesti palveluita ja myös Haaparanta on lähellä. Ei ole myöskään se paljon puhuttu merituulikaan haitannut.

Sairaanhoitajan opintoihin on kuulunut teoriaa, itseopiskelua sekä käytäntöä. Teoria ja käytäntö on hyvin yhdistetty toisiinsa, sillä ensin opiskellaan asia teoriassa ja sen jälkeen lähdetään harjoittelemaan sitä käytännössä. Jos on tekevä ihminen, niin täällä kyllä pääsee tekemään paljon käytännössä ja ainakin itse opin tällä tavalla parhaiten. Teemme paljon myös ryhmätöitä, sillä hoitotyökin on itsessään tiimityöskentelyä.
Kurssit painottuvat vahvasti hoitotyöhön, eli siihen miten hoidetaan ja kohdataan ihmisiä teoriassa ja käytännössä. Opintojen alkuvaiheessa käydään läpi perusaineet sekä matemaattiset taidot. Mitä pidemmälle opinnoissa mennään, niin sitä enemmän hoitotyöhön paneudutaan ja opitaan koko ajan lisää alasta. Lähes jokaisella lukukaudella on ainakin yksi työharjoittelu.

Itse suoritin perusharjoittelun hoivakodin hoivaosastolla Paltamossa, samalla paikkakunnalla suoritin myöhemmin myös mielenterveysharjoittelun. Yhden harjoittelun suoritin Lapin AMKin Hyvinvointipysäkillä, eli Lapin AMKin hoito- ja vanhustyön sekä sosiaalialan opiskelijoiden avoimessa oppimisympäristössä, joka toimii myös harjoittelupaikkana. Hyvinvointipysäkillä tehdään asiakkaille mm. terveystarkastuksia, verikokeita, kehonkoostumusmittauksia ja ikääntyvien toimintakyvyn arviointeja. Jokainen harjoittelu on erilainen, mutta jokaisesta on hyötyä sitten seuraavassa harjoittelussa, kun osaaminen kehittyy.

Kemistä meiltä löytyy myös simulaatio-oppimisympäristö, joka on tehostanut mielenkiintoista ja mukavaa toiminnallista opiskelua. Nukkejen lisäksi olemme päässeet harjoittelemaan joitain tilanteita myös oikeilla ihmisillä, sillä meidän tunneilla on käynyt näyttelijöitä, jotka ovat elävöittäneet oppimistilanteita. Esimerkiksi yhdellä tunnilla näyttelijät näyttelivät mielenterveyspotilaita, joka oli erittäin mielenkiintoista. On mielenkiintoisempaa, kun ei tuntenut ”potilasta”, eikä myöskään voinut paljoa ennakoida mitä potilastilanteissa tulee tapahtumaan, eli piti siis olla erittäin skarppina, niin kuin oikeassa työelämässäkin jatkuvasti pitää olla.

Opinnoissa parasta on ollut juurikin se käytännön harjoittelu, kun on päässyt esim. hoivayksikköön tekemään alan töitä. Oma kokemukseni on, että Lapin AMK on hyvä koulu ja olen viihtynyt, kun itse en halunnut etelään lähteä. Mielestäni on hyvä asia, että täällä pohjoisessakin on oma ammattikorkeakoulu. Suosittelisin sairaanhoitajan koulutusta sellaisille ihmiselle, jotka haluavat tehdä töitä omilla käsillään, jotka haluavat auttaa muita ihmisiä. Tällä hetkellä ajattelen, että valmistumisen jälkeen haluaisin työskennellä perioperatiivisena sairaanhoitajana.

- Eetu Majahalme, sairaanhoitajaopiskelija (Kemi)


Työskentelyä ihmisten parissaLähihoitajan tutkinnon jälkeen jatkokouluttautuminen sairaanhoitajaksi tuntui luontevalta valinnalta, sillä pidän työskentelystä ihmisten parissa ja haluaisin työskennellä päihde ja mielenterveystyössä.

Sairaanhoitaja (Virpi Tervonen).jpgPäätin lähteä opiskelemaan Lapin AMKiin, koska olen itse kotoisin Kemistä ja halusin opiskella kotipaikkakunnallani. Tämän lisäksi olin myös kuullut paljon hyvää Lapin AMKin tarjoamasta sairaanhoitajakoulutuksesta jo sairaanhoitajaksi valmistuneilta tutuiltani, jotka ovat opiskelleet nimenomaan Kemin kampuksella.

Olen itse ensimmäisen vuoden opiskelija ja tähänastisista opinnoista voin todeta, että olen kyllä tykännyt alasta. Vuoden aikana olen oppinut paljon uusia ja mielenkiintoisia asioita, vaikka ensimmäisen vuoden opinnot ovatkin olleet aika teoria painotteisia. Syksyllä meillä oli aika paljon perushoidonteoria tunteja ja keväällä puolestaan perushoidon työharjoittelu. Lisäksi opintoihin on kuulunut lääkelaskentaa, englantia, monikulttuurisuutta, opetusta ja ohjausta, anatomiaa sekä lääkehoitoa. Opiskelu on koostunut luennoista, käytännönharjoituksista, training campista, työharjoittelusta, projekteista ja ryhmätöistä. Mielestäni työharjoittelu on ollut kaikkein mukavinta, kun on päässyt ihmisten lähelle tekemään töitä ja oppimaan uutta.

Sairaanhoitajakoulutuksen valintakokeista voisin sen verran sanoa, että kirjallinen osuus koostui muistaakseni kolmesta eri tehtävästä, oli esseetä ja matemaattisia tehtäviä. Itse olin ensimmäisessä ryhmässä jonka aikana ei enää ollut psykologintestejä eikä opettajan haastattelua. Semmoisen vinkin voisin uusille hakijoille antaa, että ei kannata jännittää valintakokeita liikaa, ettei mene sitten kirjallisissa tehtävissä ihan lukkoon. Korostaisin myös huolellisuutta tehtävien tekemisessä ja kokeen tarkastamista ennen palautusta.

Syksyllä kun opinnot alkoivat, niin tietysti opiskelu uudessa koulussa jännitti, mutta ensimmäiset päivät menivät kouluun ja luokkatovereihin tutustuessa sekä uusien asioiden läpikäymisessä. Ryhmätyöskentelyn ja ryhmissä tutustumisen ansiosta alkoivat luokkatoverit pikkuhiljaa tulla tutuiksi, jonka jälkeen aloitettiin jo melko pian teoria opinnot. Opintojen aloittamisessa mukavinta oli mielestäni se, että pääsi opiskelemaan alaa mikä itseä oikeasti kiinnostaa. Meillä oli alusta asti luokassa hyvä ryhmähenki, joten myös uusien kavereiden saaminen tuntui mukavalta, kun osa kavereistani oli muutenkin muuttanut opintojen perässä toisaalle. Suosittelen kyllä uusia opiskelijoita menemään reippaasti mukaan kaikkeen, ei kannate turhia jännittää!

Kemissä on mielestäni näin pieneksi paikkakunnaksi hyvä koulutustarjonta ja harrastusmahdollisuuksiakin on hyvin, kaikille varmasti löytyy jotain tekemistä. Itse olen tosiaan Kemistä kotoisin, mutta mielestäni Kemi on kyllä mainettaan parempi paikkakunta asua.

 

- Virpi Tervonen, SairaanhoitajaopiskelijaMahdollisuus hankkia kansainvälistä kokemusta vaihdon kauttaLähdin lähihoitajan pohjalta opiskelemaan sairaanhoitajaksi, sillä halusin syventää ammattitaitoani ja saada lisää vastuuta. Halusin opiskella Rovaniemellä, koska olen sieltä kotoisin. Kaupunki ei ole hirveän iso ja lisäksi opiskelijatoiminta on aktiivista. Järjestämme myös paljon erilaisia tapahtumia.

haastattelukuva_Heidi Tervo.JPGOpiskelu on monipuolista koko opiskelun ajan. Meillä on paljon teoriapohjaisia luentoja, joista mieleen jäi erityisesti case-tehtävät pienryhmissä. Esimerkiksi sisätautien harjoittelun jälkeen laadimme itse potilastapauksen ryhmässä, ja toinen ryhmä pääsi harjoittelemaan kyseisen tapauksen hoitamista. Harjoittelukokemukset ovat ehdottomasti mielekkäintä opiskelussa, koska silloin oikeasti näkee sen, minkälaista työ kyseisellä alalla on. On aivan eri asia opetella jotain koulussa ja tehdä tentti, kuin tehdä asiat käytännössä ihmisten kanssa.

Meillä on kuusi kuusiviikkoista harjoittelujaksoa ja viimeinen seitsemäs harjoittelu on kymmenen viikon mittainen. Harjoittelut ovat eri ympäristöissä, että opiskelijalle tulee kaikilta osaamisaloilta kokemusta esimerkkeinä kirurgian-, sisätautien-, ja lasten ja vanhusten puolelta. Koulullakin meillä on hoitoluokat, joissa harjoitellaan esimerkiksi vuodepesut ja pistämiset. Tapana on, että ennen harjoittelua orientoidutaan tekemällä käytännön harjoituksia koululla. Harjoittelu takaa hyvät käytännön kokemukset työelämään siirtymistä varten. Pelkät laajat teoriaopinnot eivät takaa kenttäosaamista. Koulutuskriteerit ovat sellaiset, että kaikista opiskelun osa-alueista on tietämystä.

Sairaanhoitajaopiskelijalla on hyvät mahdollisuudet lähteä hakemaan kansainvälistä kokemusta vaihdon kautta. Kohteita on monia ja avustuksiakin saa. Itse olen lähdössä Thaimaahan tai Espanjaan. Työllistyminen EU-alueella on mahdollista, sillä sairaanhoitaja on pätevä ammattinimike koko alueella. Suomessa valmistunut sairaanhoitaja voi työskennellä esimerkiksi osastonhoitajana tai lähiesimiehenä. Vaihtoehtona on myös perustaa vaikka hoitokotiyritys tai työskennellä päihdeklinikalla, ambulanssissa tai järjestötoiminnassa. Sairaanhoitajan koulutusta voisi kuvailla monipuoliseksi, käytännön läheiseksi ja sosiaaliseksi kokonaisuudeksi.

 

-Heidi Tervo, SairaanhoitajaopiskelijaKansainvälistyminen on ainutlaatuinen mahdollisuus opiskelijalleKansainvälisen kokemuksen hankkimiseen opiskeluaikana kannustetaan nykyaikana yhä enemmän ja enemmän. Useimmissa korkeakouluissa vaihto-opiskelijaksi tai ulkomaille harjoitteluun lähtemiseen saa hyvin tukea ja neuvoa niin haku-, vaihto- kuin paluuvaiheessakin.

Mari Miettunen.JPG Koulutusyksiköstä riippuen tätä tehtävää varten voi olla oma työntekijänsä, jonka nimikkeenä on esimerkiksi kansainvälisyyskoordinaattori tai kansainvälisen toiminnan ohjaaminen on sisällytetty jonkun opettajan tehtäviin, jolloin hän toimii kv-vastaavana opettajana.

Yhä useammin ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa painotetaan kansainvälisten opintojen merkitystä osana opetussuunnitelmaa. Opiskelijoita kannustetaan kansainvälisyyteen ja oman kansainvälisyyssuunnitelman laatimiseen sekä opiskelijoiden ohjaaminen kansainvälisiin tilaisuuksiin, toimintoihin ja vaihtoihin. Kv-tutorina toimimiseen ja tutor-koulutukseen osallistumiseen kannustetaan vapaasti valittaviin ansaittavilla opintopisteillä.

CIMO:n teettämän tutkimuksen mukaan kansainvälinen opiskelijaliikkuvuus Suomesta ulkomaille oli lisääntynyt vähän sekä yliopistoissa että ammattikorkeakouluissa vuonna 2013 verrattaessa vuoteen 2012. Alueittain tarkasteltaessa negatiivistakin muutosta oli tapahtunut, etenkin yliopistojen osalta. Sama oli havaittavissa myös ulkomailta Suomeen tulevien kohdalla. (Mikkelin ammattikorkeakoulu. Hakupäivä 28.4.2015; CIMO. Tietoa ja tilastoja -raportti 2/2014)

Kansainvälisen harjoittelun tai opintojen tukeminen vaihtelee koulutusyksiköittäin, jopa koulutusaloittain, samankin koulun sisällä. Kansainvälisyyden taloudellinen tukeminen koulun osalta riippuu paitsi koulutusyksikön taloudellisesta tilanteesta myös käytössä olevista vaihto-ohjelmista (esimerkiksi Erasmus, Nordplus, CIMO), laadituista sopimuksista (koulujen keskinäiset) sekä kansainvälisyyden suosiosta.

Tukeminen antaa kuvan siitä, miten korkealle koulu arvostaa kansainvälistymistä ja kuinka helpoksi se haluaa liikkuvuuden opiskelijoilleen tehdä. Toisaalta on huomioitava, että tukea ja stipendejä voi kukin opiskelija hakea itsenäisesti eri järjestöiltä, säätiöiltä ja rahastoista, mikä vaatii hakijalta jonkin verran viitseliäisyyttä, mutta kertoo opiskelijan motivaatioista kansainvälistä liikkuvuutta kohtaan.

Internet on pullollaan erilaisia ulkomaan harjoitteluihin ja vaihtoihin suunnattuja rahastoja. Alat, joille apurahoja myönnetään, hakemiskriteerit sekä hakulomakkeet löytyvät tänä päivänä useimmiten verkkoversioina (Säätiöiden ja rahastoiden neuvottelukunta. Hakupäivä 28.4.2015). Tämä kertoo kansainvälisen liikkuvuuden arvostuksesta ja halusta mahdollistaa liikkuvuus mahdollisimman monille. Avustuksen saaminen ei yleensä vaadi suuria toimenpiteitä hakijalta, jonkinlainen hakemus sekä mahdollisesti väli- ja loppuraportit ovat tyypillisimpiä vaateita.

Opiskelijan kannalta merkittävä tuki on Kelan opintotuki ja asumislisä, joita voi hakea ulkomaille aivan samalla tavalla kuin kotimaahankin. Se, etteivät koulu ja Kela rahoita kaikkea vaihtoon/harjoitteluun liittyvää, vähentää mahdollisesti niiden hakijoiden määrää, joiden motivaatiotekijät ovat vääränlaiset tai riittämättömät, jolloin tuki voidaan osoittaa asiasta todella kiinnostuneille. Taloudellisten tekijöiden ei pitäisi antaa olla este ulkomailla suoritettavilla opinnoille, mutta talouden järjestäminen voi kuitenkin vaatia aikaa, joten raha-asioiden järjestely tulisi aloittaa ajoissa ennen ulkomaille lähtöä.

 

Koulujen osalta ulkomaan harjoittelut ja vaihdot on pyritty toteuttamaan aiheuttamatta opiskelijalle merkittävää lisätyötä tai viivästyttämättä valmistumista. Tämä kertoo opiskelijalle siitä, että koulutuksessa arvostetaan kansainvälisyyttä.

Oman kokemukseni mukaan ainakin Lapin ammattikorkeakoulussa tämä toteutui. Kolmen kuukauden ulkomaan harjoittelun aikana väliin jääneet sairaanhoitajan opinnot pystyin suorittamaan itsenäisellä opiskelulla, tekemällä tehtäviä Intiasta käsin ja suorittamalla tentit Suomeen palattuani.

Lähes kaikki oli kiinni itsestäni ja omasta viitseliäisyydestäni. Koin, että koulun puolelta kansainvälistä kokemusta arvostettiin ja se haluttiin ja halutaan edelleen mahdollistaa kaikille asiasta kiinnostuneille. Tästä kertoo myös erityisen hyvät tukijärjestelmät koulun puolelta, sillä vastaavanlaisia tukia, vakuutuksia ja opiskelijaterveydenhuollon palveluita eivät olleet muiden ammattikorkeakoulujen opiskelijat saaneet lähtiessään kanssani harjoitteluun Intian Bangaloreen. Kansainvälisyyskoordinaattoreilta, kv-vastaavilta sekä koulujen omilta Internet-sivuilta löytyy tietoa kansainvälistymismahdollisuuksista, tukiasioista sekä monista muista liikkuvuuteen liittyvistä asioista.

Valmistumisen jälkeisen työnhaun näkökulmasta on kansainvälisillä opinnoilla osana suomalaista tutkintoa ollut tutkimusten mukaan positiivinen vaikutus. Kansainvälisistä opinnoista ei työnhakija sinänsä saa välttämättä lisäpisteitä, mutta työnantaja arvostaa työelämätaitoja, joita ulkomailla opiskelu kehittää ja joita se kertoo hakijalla olevan, kuten ongelmanratkaisutaitoja, sitkeyttä, uteliaisuutta, päättäväisyyttä, rohkeutta, kulttuurintuntemusta ja kielitaitoa.

Toisaalta kokonaan ulkomailla suoritettuja tutkintoja vierastetaan edelleen useilla aloilla ja työpaikoilla. Työnantaja voi kokea, ettei tunne tarpeeksi ulkomaisten opintojen sisältöjä ja valitsee sen takia Suomessa vastaavan tutkinnon opiskelleen hakijan työntekijäkseen. Bolognan prosessin myötä liikkuvuus opinnoissa on kuitenkin mahdollistunut entisestään ja opintojen sisältöjen yhdenmukaistaminen on helpottanut opiskelijan asemaa ulkomaisten opintojen hyödyntämisessä. (Blomqvist, 2005; Opiskelupaikka.fi. Hakupäivä 28.4.2015; Virkkunen, 2015)

Omakohtainen kokemukseni Intiassa suoritettuun harjoitteluun suhtautumisesta on ollut positiivinen. On kulunut noin vuosi Intiasta paluustani ja keskustelua aiheesta on riittänyt niin harjoittelu- kuin työpaikoillakin. Paljon on tullut kysymyksiä niin hoitotyön toteuttamisesta, koulutuksesta, kulttuurista kuin paikallisista oloistakin. Useat ovat kysyneet myös omaa arviotani siitä, miten tulen ulkomaan harjoittelusta tulevaisuudessa hyötymään.

Intiassa toisen vuoden sairaanhoitajaopiskelija ei saanut juurikaan osallistua hoitotyön toteuttamiseen, vaan joutui tyytymään sivusta seuraajan rooliin ja näin ollen käytännön kokemus ja käden taitojen harjaantuminen jäi vähäiseksi. Sivusta seuraaminen ja teorian opiskelu antoivat kuitenkin paljon arvokasta oppia hoitotyöstä ja ennen kaikkea seuraamalla pääsi tutustumaan intialaiseen hoitotyön kulttuuriin, hoitajan asemaan ja arvostukseen, asiakkaan kohtaamiseen ja hänen arvostamiseensa.

Sivusta seuraamalla ja kyselemällä pystyi huomaamaan niin paljon asioita, joissa heillä olisi parannettavaa ja mitkä meillä ovat hyvin. Intiassa ollessa oppi arvostamaan suomalaista terveysjärjestelmää, jossa hoitotyö perustuu kokonaisvaltaiseen terveyden ja hyvinvoinnin tukemiseen pelkän sairauden tai vaivan hoitamisen sijaan. Suomessa hoito myös mahdollistetaan kaikille samantasoisena koulutustaustasta tai varallisuudesta riippumatta, vastaavaa ei voinut todeta Intiassa. Kansainvälinen kokemus antoi paljon eväitä ajatellen omaa tulevaa ammattia.

Oppia tuli koko ajan, ei pelkästään harjoittelupaikalla ollessa, vaan ihan jokapäiväisessä arjessa ja katukuvaa tarkkailemalla. Itselleni, etenkään näin jälkikäteen ajateltuna, ei ole niinkään suurta merkitystä sillä, auttaako ulkomaan harjoittelu minua työllistymään, vaan nimenomaan sillä, mitä oppeja sieltä sain ja kuinka paljon itse kasvoin harjoittelun aikana niin henkisesti, kulttuurisesti kuin ammatillisestikin. Toivonkin, että nimenomaan tämä kasvu on se, joka auttaa minua tulevaisuudessa työllistymään ja johon työnantajat kiinnittävät huomiota, eikä vain se, että papereissani näkyy suoritusmerkintä ulkomaan harjoittelusta.

- Mari Miettunen, 3. vuoden sairaanhoitajaopiskelija

Birgit Mylläri, vastaava opettaja