
Valmistuin lukiosta 2018, pidin 2 välivuotta ja tein töitä, ja mietiskelin että mitä alkaisin tekemään ja mitä alkaisin opiskelemaan. Päädyin opiskelemaan Lapin AMKiin siksi, koska asuin jo ennestään Rovaniemellä.
En oikein tiennyt vielä mitä haluaisin tulevaisuudessa tehdä, ja tiesin että tältä alalta aukeaa ovet moneen paikkaan ja suuntautumisvaihtoehtoja sekä erilaisia työtehtäviä on tarjolla. Opintojen edetessä mielenterveys- ja päihdehoitotyö on alkanut kiinnostaa.
Lappi
Haluan opiskella ja asua Lapissa, koska minulla on täällä kavereita ja kiva koti, jossa viihdyn. Koulu ei ole liian iso, ja Lapissa ihmiset ovat ystävällisiä. Koulussa tuntuu luontevalta hymyillä vastaan käveleville opiskelijoille sekä opettajille, ja he hymyilevät takaisin, ilmapiiri koulussa on lämmin.
Rovaniemi on aika pieni kaupunki, mutta opiskelijoita on paljon ympäri Suomen sekä vaihtareita ulkomailta. Tapahtumia järjestetään kivasti, ja niihin on helppo osallistua hyvän ilmapiirin vuoksi. Kampuksella viihtyy hyvin, paikallisista ravintoloista saa opiskelija-alennuksia, mikä on todella hyvä juttu. Kampuksella on hyvät puitteet ja hyvät ruuat. Vuodenajat ovat kauniita, talvella on lunta. Suosittelen Rovaniemen opiskelijakaupungiksi koska täällä on pienet yhteisöt ja hyvä ilmapiiri. Tapahtumiin on helppo osallistua, tuutorit ovat aktiivisia ja uusien opiskelijoiden tukena. Kampus on viihtyisä.
Opinnoista
Opintoihin on sisältynyt monia eri aiheita kuten lääkelaskentaa, ammatillisen eettisyyden opettelua, sekä hoitotyön moninaisuuden opiskelua: kirurgisen potilaan hoitotyön, mielenterveys- ja päihdehoitotyön sekä perheiden ja lasten hoitotyön perusteita. Opiskeluni on koostunut etäluennoista, työpajapäivistä koululla, sekä työharjoitteluista. Viimeisin kokemukseni on työpajapäivästä koululla liittyen perheiden ja lasten hoitotyön opintojaksoon. Kävimme koululla läpi muun muassa raskautta, synnytystä, sekä lapsipotilaan hoitoa. Harjoittelua tämän alan opinnoissa on paljon ja harjoittelutahti on ollut kova. Siitäkin olen selvinnyt. Kaikki työpajapäivämme pidetään kampuksen ENVI- tiloissa. Tilat ovat tehty sairaalaympäristön omaisiksi, ja itse koen niiden olevan hyödyllisiä. Onhan se täysin eri olla hoitajan työvaatteet päällä sairaalaympäristössä harjoittelemassa kädentaitoja, entä isossa luentosalissa istuskelemassa läppärin ääressä.
Olen opintojeni ohella työskennellyt päiväkodissa lastenhoitajana, sekä tehnyt mielenterveys- ja päihdehoitotyötä. Lisäksi olen harjoitteluiden kautta päässyt tutustumaan ja hankkimaan ammattitaitoa monenlaisissa oman alan harjoitteluympäristöissä.
Monimuoto-opinnot
Opiskelen monimuoto-opintoina. Rovaniemen sairaanhoitajakoulutuksessa opintojaksoissa saa valita verkko- tai kampusryhmän. Valitsen aina kampusryhmän, sillä pidän siitä, kun pääsen koulussa näkemään luokkakavereita sekä opettajia ja tuntee olevansa osa yhteisöä. Etäopiskelu kuitenkin mahdollistaa reissussa olemisen, kun luennoille voi osallistua etänä tietokoneen kautta mistä tahansa. Opinnoissa parasta on ollut uusien kavereiden löytäminen ja verkostoituminen, opiskelijatapahtumat sekä opintojen monipuolisuus. Koulukavereilta saa vertaistukea ja tapahtumissa tapaa opiskelijoita myös muilta aloilta. Parasta on myös opiskelijaravintolat, joita on muun muassa meidän Lapin AMKin kampuksella sekä yliopistolla. Niistä saa hyvää ruokaa opiskelijahinnalla.
Opinnoissa käymme monipuolisesti läpi eri hoitotyön osa-alueita, joten niiden joukosta on helppo löytää se oma juttu ja suuntautuminen, minulla se on mielenterveys- ja päihdehoitotyö. Toivon, että suuntaavat opinnot toisivat lisää ammatillista varmuutta ja uusia eväitä työelämään.
Urasuunnitelmia
Sairaanhoitaja voi työllistyä monipuolisesti eri sektoreille. Töihin voi mennä esimerkiksi leikkaussaliin avustamaan kirugia, poliklinikalle päivätyöhön, lastensuojeluun nuorisokotiin, vastasyntyneiden teho-osastolle, ja lista vain jatkuu. Minua itseäni kiinnostaa mielenterveys- ja päihdehoitotyö, ja haluaisin työllistyä lastenpsykiatrian akuuttiosastolle. Tieto- ja viestintätekniikka kiinnostaa myös minua, enkä pidä sitä ollenkaan mahdottomuutena, että saisin insinöörin paperit käteeni tulevaisuudessa. Hoitoalan lisäksi voisin työskennellä koodarina tai ohjelmistokehittäjänä. Saa nähdä minne tie vie valmistumisen jälkeen, että jäänkö pohjoiseen vai muutanko pois. Aion mennä fiiliksen mukaan.
Suosittelisin Lapin AMKia siksi, että pienessä kouluyhteisössä on hyvä ilmapiiri ja kavereita saa nopeasti. Jos elämä pohjoisessa luonnon helmassa houkuttelee ja kaupungin pienuus ei säikäytä, niin tämä on oiva opiskelupaikka sinulleKolme hyvää syytä opiskella Lapin AMKissa:
- Luonto on lähellä
- Lapissa vuodenaikojen vaihtelut ovat selkeitä
- Yhteisöllisyys
Sonja Palokangas, sairaanhoitajaopiskelija (Rovaniemi)

Täällä sitä nyt ollaan kaukana kotoa Rovaniemellä. Muutin tänne Hollolasta, missä asuin koko pienen elämäni, 18 vuotta, ennen Rovaniemelle muuttoa.
Hollolasta oli lähettävä isoon naapurikaupunkiin Lahteen opiskelemaan. Lahessa pelasin jalkapalloa 9 vuotta ja se oli parasta aikaa. Kävin siellä yläasteen liikuntaluokalla Salpausselän peruskoulussa, jonka jälkeen kävin sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon Koulutuskeskus Salpauksessa. Oon valinnut hoitoalan siksi, että työ on todella merkityksellistä. Hoitajana pääsen potilaiden mukana näkemään elämän erilaisia hetkiä, mihin ei muuten ikinä välttämättä törmäisi. Koen, että tää ala tarvii munlaisia empaattisia ja ammattitaitoaan kokoajan kehittäviä, innokkaita hoitajia, jotka haluaa tehä tästä maailmasta vähän paremman paikan.
Valmistuin siis lähihoitajaksi syksyllä 2020. En kerennyt saamaan todistusta syksyn todistusvalintaan mennessä, joten yritin opiskelupaikkaa valintakokeen kautta. No sitten kävikin niin, että sain valintakokeella opiskelupaikan Rovaniemeltä. Ajattelin, että tää ois mahtava mahollisuus!
Kun sitten joulukuussa pääsin Rovaniemelle ja asetuin tänne. Ihastuin paikkaan saman tien. Halusin nyt nähdä tän uuden ja ihmeellisen Rovaniemen läpikotaisin. Olin aina ajatellut, että joku päivä, kun oon iso niin muutan Lappiin asumaan. No en oo vielä kovin iso, mutta Lappiin sitä on nyt muutettu. Aion nauttia ainakin opiskeluvuodet täällä ja miettiä sitten uudestaan mihin sitä seuraavaksi lähtisi.
Syksyllä kampus heräsi eloon ja koulullakin alkoi nähdä muita opiskelijoita. Tykkään Lapin AMKista, sillä täällä voi suunnitella ja säätää opintoja itelle sopivaksi. Mulla oli mahollisuus kiriä puoli vuotta suorittamalla itsenäisesti kurssi. Kaikilla hoitoalan opiskelijoilla oli tähän mahollisuus. Itsenäisesti opiskeltavaan kurssiin kuului mm. anatomian tenttejä sekä osaamisennäyttö, jossa osaamista ja taitoja kartoitettiin. Kurssi hyväksyttiin ja niinpä syksyllä hyppäsin jo puolivuotta sitten aloittaneiden ryhmään.
Rovaniemi on juuri sopivankokoinen opiskelijakaupunki. Täällä on ihania retkeilykohteita ympäriinsä ja luontoon pääset koska vain halutessasi. Rovaniemi opiskelukaupunkina on mielestäni just sopiva. Sopiva ainakin niille, jotka rakastavat luontoa ja seikkailua. Aluksi opinnoissa tuntui olevan paljon samaa kuin lähihoitajaopinnoissa ja kävimme paljon perustietoa hoitoalaan liittyen ja harjoittelimme esim. esseiden kirjoittamista ja lähteiden merkkaamista oikeaoppisesti. Tähän mennessä olemme käyneet ja opiskelleet kursseilla mm. sisätauti- ja kirurgisen potilaan hoitotyötä, mielenterveys-, päihde- ja kriisityötä, ammattietiikkaa, yrittäjyyttä, tutkimusta ja päätöksentekoa. Parhaita oppimiskokemuksia olen saanut ENVI-luokissa simulaatioharjoituksissa. Envi on koululle rakennettu sairaalaympäristö. Siellä voi hoitaa nukkeja, joihin on mahdollista ohjelmoida tietokoneen avulla erilaisia potilastapauksia opiskelijoiden ratkaistaviksi ja hoidettaviksi.
Sairaanhoitajaopintojen aikana olen tehnyt keikkatöitä mm. kotihoidossa ikäihmisten kanssa ja koulunkäynninohjaajana. Opiskelen monimuoto-opintoina ja voin valita joka kurssille haluanko osallistua verkkoryhmään vai kampusryhmään. Itse opiskelen kampusryhmässä, sillä koen, että luokkakavereiden näkemisestä ja kampuksella opiskelusta saan enemmän irti, kun voin jakaa ajatuksia ihan kasvotusten. Alkuvuodesta alkaa harjoittelujaksoni Lapin keskussairaalassa sisätauti- ja kirurgian osastoilla. Sen jälkeen on mielenterveys-, päihde- ja kriisityön harjoittelu. Odotan harjoitteluita innolla, sillä niistä oppii niin paljon, kun pääsee oikeasti tekemään ja näkemään kaikenlaista.
Luokkakaverin kanssa puheeksi, että mikäs suuntautuminen kiinnostelee ja mihin haluaisi työllistyä. Tuli esiin, että molemmat olemme kiinnostuneita ensihoidossa työskentelemisestä. Kaveri totesi, että olis nyt vielä viikko aikaa hakea perustason ensihoitajaopintoihin. Otin haasteesta kopin ja kävin valintakokeissa, joihin kuului fyysinen liikuntatesti, jossa testattiin mm. lihaskuntoa, ketteryyttä, nopeutta ja sorminäppäryyttä. Valintakokeeseen kuului myös opettajan ja opinto-ohjaajan haastattelu. Tulokset tulivat jo viikon päästä ja vastaus oli positiivinen. Pääsen elokuussa –22 aloittamaan siis myös perustason ensihoitajaksi opiskelun. Parasta tässä on se, että saan ensihoidosta hurjasti lisää osaamista ilman, että tarvitsee vaihtaa paikkakuntaa. Opettajakin totesi, että se on hyvä, jos on intoa opiskella.
Lappiin kannattaa tulla opiskelemaan, sillä täällä on upea luonto, lepposia ihmisiä ja ihania revontulia.
- Mona Heino, sairaanhoitajaopiskelija, Rovaniemi

Opiskelin OSAOn Kontinkankaalla lähihoitajaksi ja valmistuin 2019 kesällä. Olen ollut töissä palvelutalossa, kotihoidossa ja lasten ja nuorten puolella vapaaehtoisena Halusin jatkaa sotealalla ja hoitoala on itselleni mieluista, minkä vuoksi valitsin kyseisen alan opinnot. Lapin ammattikorkeakouluun päädyin opiskelemaan äitini jalanjäljissä.
Muutin Kemiin Oulusta. Haluan opiskella Lapissa paremman opiskeluympäristön ja yksilöllisemmän opetuksen takia. Kemi opiskelukaupunkina yllättää positiivisella tavalla. Kemin kampuksen opiskelutilat ovat mukavat, samoin opettajat. Olemme myös hyödyntäneet opinnoissa Lapin AMKin oppimisympäristöjä, jotka ovat erittäin viihtyisät ja järkevät. Opintoihin kuuluu luentoja ja työpajoja sekä työharjoitteluita. Työpajoilla mm. harjoitellaan kädentaitoja ja harjoittelussa tietenkin harjoitellaan ihan työmaailmassa. Kursseja on ollut muun muassa aiheista: ammatillisuus ja eettisyys hoitotyössä. Kurssilla on käsitelty esim. eettisyyden tarkoitusta hoitotyössä ja miten olla ammatillinen. Sitten on ollut englantia ja ruotsia, ammattisanastoja. Päätöksentekeminen kliinisessä hoitotyössä ja kliininen osaaminen hoitotyössä, jossa ollaan käsitelty mm. kädentaitoja kirurgisella puolella. Parhaiten mieleen on jääneet kliiniset kurssit, joissa pääsi kanyloimaan.
Työelämä on läsnä opinnoissa ja olen työskennellyt opintojen ohella kotihoidossa lähihoitajana ja tulen jatkamaan siellä sairaanhoitajana. Valmistumisen jälkeen voi työskennellä mm. päivystyksessä, leikkausosastolla, teho-osastolla, terveyskeskuksessa, laboratoriossa. Työllistymismahdollisuudet ovat todella laajat sairaanhoitajilla. Valmistumiseni jälkeen saatan jäädä hetkeksi Lappiin ja sitten suunnata pk-seudulle. Haluaisin leikkausosastolle töihin leikkaussalihoitajaksi tai anestesiahoitajaksi. Opintojen antamat eväät työelämää ajatellen ovat olleet todella hyvät, näillä pärjää pitkälle.
Suosittelen Lapin AMKia opiskelupaikaksi. Lapissa on kaunista ja rauhallista ja Lapin AMK on varma valinta, jos haluaa yksilöllistä opetusta ja turvallisen ympäristön. Suosittelen myös sairaanhoitajaopintoja, töitä löytyy aina.
Viphusa Karjalainen, sairaanhoitajaopiskelija, Kemi

Olen valmistunut aiemmin lähihoitajaksi ja tehnyt alan töitä reilut kaksi vuotta. Päätin lähteä opiskelemaan sairaanhoitajaksi, sillä tuntui luontevalta jatkaa opintoja ammattikorkeakouluun lähihoitajatutkinnon jälkeen.
Pienestä pitäen olen halunnut opiskella hoitotyötä. Olen kotoisin Rovaniemeltä, joten valitsin opinnot Lapin AMKista, sillä en nähnyt mitään syytä lähteä muualle opiskelemaan, kun se onnistuu täälläkin.
Haluan asua ja opiskella Lapissa, sillä olen täältä kotoisin ja opiskelukaupunkina Rovaniemi on hyvä, koska täällä on kaikki mitä tarvitsee ja on sopivan kokoinen. Esimerkiksi opiskelijatapahtumia järjestetään paljon, joten vapaa-ajallekin löytyy tekemistä.
Sairaanhoitajaksi opiskelu on tähän asti ollut todella mielenkiintoista. Opintoihin on sisältynyt erilaisia kursseja hoitotyöstä, kuten kliinisestä osaamisesta, turvallisesta ja terveyttä edistävästä hoitotyöstä sekä sisätauti-, kirurgia- ja mielenterveyshoitotyöstä. Opintoja on käyty luentojen, projektien, ENVI-tuntien ja työharjoittelujen avulla läpi. Jokaiselta kurssilta on jäänyt paljon hyviä kokemuksia mieleen. Parasta ovat olleet työharjoittelut, sillä niissä oppii parhaiten!
Valmistumisen jälkeen voin työskennellä erilaisilla vuodeosastoilla, poliklinikoilla ja päivystyksissä. Minulla ei itsellä ole vielä tarkkoja urasuunnitelmia, mutta haluaisin jäädä tänne Lappiin töihin. Työelämä on ollut eri tavoin mukana opinnoissa, kuten luennoilla on ollut kertomassa työelämän edustajia. Suosittelen Lapin AMKia opiskelupaikaksi, sillä tämä on kokonaisuudessaan hyvä paikka ja sairaanhoitajan koulutuksessa saat varmasti uusia kavereita.
Jenna Kuru, sairaanhoitajaopiskelija (Rovanemi)

Hoitajan ammatti on ollut itselle jo kauan aikaa toiveammatti. Suoritin kaksoistutkinnon Simon lukiossa ylioppilaaksi ja Kemin Lappian toimipisteessä lähihoitajaksi. Tutkintoon valmistuminen vain vahvisti entisestään haavetta työskennellä hoitajana. Valmistuttuani lähihoitajaksi työskentelin vanhustenhoidon parissa.
Lähdin opiskelemaan sairaanhoitajaksi, sillä halusin kouluttautua vielä korkeammalle asteelle. Valitsin Lapin AMKin, sillä asun Simossa ja halusin pysyä vielä Meri-Lapin alueella, koska pidän paikasta, jolloin Kemin kampus oli ensimmäinen vaihtoehto.
Olin kuullut muutekin paljon hyvää Lapin AMKsta, sillä monet ystäväni ovat opiskelleet siellä samaan aikaan, kun olen myös itse hakenut kouluun. Tietysti pienempi kampus kiinnosti, sillä opiskelu siellä on paljon yhteisöllisempää ja yksilöllistä ohjausta on tarvittaessa mahdollisuus saada.
Muutin Kemiin kotipaikkakunnaltani Simosta. Haluan asua Lapissa, sillä luonto on täällä erittäin lähellä ja ihmiset ovat hyvin avoimia ja helposti lähestyttäviä. Rauhallinen asuinympäristö oli yksi minulle tärkeimmistä syistä, miksi jäin tänne opiskelemaan.
Opiskelukaupungiksi Kemi on suhteellisen pieni, mutta kaikki tarvittava on lähellä. Keskustasta kampuksille on lyhyet välimatkat, joten pyörällä pärjää hyvin. Kemissä juna-asema ja lentoasema mahdollistavat helpon liikkumisen muiden kaupunkien välillä, myös etelään. Kampukset ovat tiiviitä ja opiskelijat tekevät paljon yhteistyötä keskenään. Täällä järjestetään myös paljon opiskelijatapahtumia ja koulun yhteishenki on hyvä.
Sairaanhoitajaksi opiskelu on ollut hyvin monipuolista, teoriaa ja käytäntöä on ollut sopivassa suhteessa. Perusopinnoissa olemme käyneet muun muassa viestintää, tiimityöskentelytaitoja, monikulttuurisuutta sekä kieliä. Ammattiopinnoissa on käyty läpi muun muassa hoitotyön perusteita, ensiapua, anatomiaa, terveydenhuollon toimintaympäristöä, akuutti- ja vastaanottohoitotyötä, kirurgista hoitotyötä ja paljon muuta.
Opinnot ovat koostuneet lähinnä projekteista, joita olemme tehneet ryhmätöinä. Meillä on myös työharjoitteluita, jotka on jaettu useampaan eri kokonaisuuteen, esimerkiksi mielenterveys- ja päihdetyön harjoitteluun ja akuutti- ja perioperatiiviseen harjoitteluun. Tietysti meillä on myös luentoja, mutta suurimmaksi osaksi työskentely tapahtuu erilaisten tehtävien kautta, jotka tehdään joko itsenäisesti tai ryhmätöinä. Olemme hyödyntäneet opinnoissa Moodle-alustaa sekä Skholen verkko-oppimiskeskusta, niistä on ollut paljon hyötyä itsenäisessä opiskelussa.
Erityisesti on jäänyt mieleen kurssi akuutti- ja vastaanottohoitotyöstä, sillä silloin pääsimme harjoittelemaan enemmän pistämisiä ja nestehoitoa. Tuolla harjoittelujaksolla suurin osa opiskelijoista pääsi myös leikkaussaliin kahdeksi viikoksi tutustumaan. Parasta on ollut opintojen monipuolisuus ja aiheiden mielekkyys. Opiskelu koostuu hyvin erilaisista toteutustavoista, joten jokaisella kurssilla pääsee tekemään aina uusia juttuja. Lapin AMK Kemin kampus on siisti ja hyvä oppimisympäristö. Kampuksella on selkeä kulkea ja kaikki on helposti löydettävissä. Koulun oma kirjasto helpottaa suuresti opintomateriaalien löytymistä.
Sairaanhoitaja voi työskennellä todella monessa eri paikassa, esimerkiksi sairaalassa, vuodeosastoilla, terveyskeskuksissa, työterveydessä, kotisairaanhoidossa ja ensiavussa. Olen työskennellyt alan työtehtävissä jo opintojen aikana kotihoidossa, vanhusten talossa sekä psykiatrisessa kotikuntoutuksessa. Haluaisin valmistumisen jälkeen päästä päivystykseen tai kirurgiselle vuodeosastolle töihin. Työharjoittelujen kautta työelämä on ollut läsnä opinnoissa ja tullut erittäin tutuksi. Valmistuttuani haluaisin jäädä Lappiin töihin. Opinnot antavat todella hyvän peruspohjan, sairaanhoitaja ammattina on kuitenkin sellainen, ettei ikinä ole täysin valmis. Täytyy olla valmius kehittää ja kouluttaa itseään lisää, jotta pysyy hoitokriteerien kanssa ajan tasalla.
Suosittelen Lapin AMKia, sillä tämä on opiskelijaystävällinen paikka, täällä huomioidaan kaikkien yksilölliset tarpeet ja jokainen pitää toisestaan huolen. Kukaan ei jää yksin! Sairaanhoitajan opinnot ovat erittäin mielenkiintoisia ja täällä saa tehdä paljon töitä käsillä. Ei tarvitse istua koko päivää luennolla vaan pääsee oikeasti tekemään ja harjoittelemaan.
Roosa Seppänen, sairaanhoitajaopiskelija (Kemi)

Opiskelin Kemin Lyseon lukiossa ja valmistuin ylioppilaaksi. Olin vuoden töissä, kunnes hain Lapin ammattikorkeakouluun sairaanhoitajaksi. Valitsin sairaanhoitaja alan, koska se on pyörinyt minulla lapsesta asti taustalla, että ”isona” olisi kiva olla sairaanhoitaja.
Aloin tutkailemaan, missä sairaanhoitajaksi voisi opiskella
ja huomasin, että omalla kotipaikkakunnalla tämä on mahdollista. Hain suoraan
Kemiin sairaanhoitajaksi, koska se oli minulle helpoin ja miellyttävin
vaihtoehto. En ole aikaisemmin opiskellut mitään mikä liittyisi alaan, joten
lukiotaustalta tämä oli iso askel minulle. Hain Lapin AMKiin, koska osa
kavereistani oli jo käynyt täällä koulua ja suosittelivat sitä minulle. Lisäksi
koulu on minua lähellä eikä minun pitänyt aloittaa muuttohommia, koska asunto
oli jo entuudestaan valmiina.
Halusin jäädä Lappiin, koska täällä on yksinkertaisesti hyvä olla. Talvella on
lunta ja kesällä on aurinkoa. Täällä on palvelut lähellä ja hyvät kulkuyhteydet
muihin kaupunkeihin kuten Tornioon ja sieltä Haaparantaan. Kemi yllätti minut
täysin opiskelijakaupunkina. Olen koko ikäni asunut Kemissä, mutta en ollut
ihan varma millainen kaupunki tämä on opiskelijalle. Ei mennyt kauan, kun
tajusin että Kemissä tapahtuukin aika paljon, sillä opiskelijat järjestävät
tapahtumia. Kemissä on opiskelijayhdistyksiä, jotka järjestävät melkein
viikoittain erilaista toimintaa opiskelijoille ja bingo ja tietovisa ovat
opiskelijoiden järjestämiä. Näiden lisäksi opiskelijat on otettu huomioon
useissa liikuntapaikoissa, kuten uimahallilla ja kuntosaleilla, joten hinnat
ovat edullisempia opiskelijoille. Opiskelu Kemissä on minusta kivaa, koska
opettajat osaavat hommansa ja meillä on hyviä simulaatioluokkia missä oppimme
tekemään tiimissä erilaisia toimenpiteitä. Lisäksi opettajat muistavat helposti
opiskelijat nimeltä ja myös opiskelijalle on helpompi pienemmässä koulussa
oppia opettajat nimeltä. Opettajat saa helposti myös kiinni, jos on heille
asiaa. Harjoittelupaikat löytyvät hyvin läheltä keskustaa, joten kulkeminen
niihin on helppoa, vaikkei olisikaan autoa ja myös koulultakin löytyy
harjoittelupaikkana Hyvinvointipysäkki. Lisäksi pienessä kaupungissa on hyvä
puoli se, että monesti harjoittelupaikoista saa sitten sijaisuusvuoroja, jota
kautta työllistyy hyvin. Kemi on hyvin yhtenäinen opiskelijakaupunki, johon
helppo liittyä mukaan ja siksi suosittelen Kemiä opiskelupaikkakunnaksi.
Opiskelu on tähän asti ollut hyvin mielenkiintoista ja minulle sopii tämä
tyyli, että harjoittelun jälkeen on tentit. Opintoihin sisältyy perusopintoja
ja ammattiopintoja eli esimerkiksi sisätauteja, anatomiaa ja fysiologiaa,
lääkehoitoa ja farmakologiaa. Kursseilla käydään teoriaa läpi joko luennoilla
tai ryhmätyötehtävillä. Enemmän on nykyään ryhmätyötehtäviä, mikä on todella hyvä
tapa oppia, sillä onhan hoitotyö itsessäänkin tiimityöskentelyä. Ennen
käytännön harjoittelua käydään teoriaa läpi ja sitten suoritetaan harjoittelu.
Vasta harjoittelun jälkeen on tentti, sillä harjoittelussa oppii vielä enemmän
mitä luennoilla. Perushoidon jaksolla olin palvelukoti Iltaruskossa
harjoittelussa Kemissä, sisätautien harjoittelussa olin Länsi-Pohjan
keskussairaalassa osasto 5A:lla ja nyt olen mielenterveys ja- päihdetyön
harjoittelussa Keroputaan sairaalassa Torniossa, jonne kuljen omalla autolla.
Jokaiseen harjoitteluun kuuluu tietenkin omat ohjaajat, joilta voi kysellä mitä
tehdään ja miksi tehdään. Lisäksi harjoitteluun kuuluu tehtävä, joka tehdään
harjoittelun aikana.
Mieleeni on jäänyt erityisesti mielenterveys- ja päihdetyön tunnit. Meillä on
koulussa käytössä erittäin hyvät simulaatioluokat, jossa päästään tehokkaasti
ja mielekkäästi opiskelemaan kurssin sisältö. Mielenterveys- ja päihdetyön
simulaatioissa meillä oli simulaationäyttelijöitä mukana, joka toi
todenmukaista toimintaa mukaan simulaatioihin. Oli paljon mielenkiintoisempaa
olla mukana simulaatiossa, kun ei tuntenut potilaita, joten piti olla yhtä
skarppina mitä ihan käytännössäkin tulisi olla.
Parasta opinnoissa on ollut käytännön harjoittelut. Siellä pääsee oppimaan
uutta ja tekemään kaikki ne teoriassa käydyt asiat. Lapin ammattikorkeakoulun
oppimisympäristöt ovat todella mielenkiintoisia ja ovat ajan tasalla. Koulussa
pääsee tekemään ja harjoittelemaan kädentaitoja ja luokat ovat
viihtyisiä.
Voin työskennellä sairaanhoitajana esimerkiksi sairaaloissa,
terveyskeskuksissa, ambulanssissa ja palvelukodeissa. Valmistumisen jälkeen
olen ajatellut jääväni Lapin alueelle sairaalaan töihin. Ei sillä ole
merkitystä, että olisinko Kemissä vai muualla mutta etelään en ajattelut hirveästi
lähteä. Työelämä on jatkuvasti opinnoissa mukana, esimerkiksi erilaisia
nostovälineitä käymme tunneilla läpi, mitä käytetään vahvasti työelämässäkin.
Koulussa käytetyt välineet ovat suunnilleen samanlaisia mitä työelämässäkin.
Teoria osuudet käydään läpi silleen, että mitä tapoja yleensä työelämässä on
käytetty. Esimerkiksi mielenterveystunneilla puhutaan yleensä avoimen dialogin
hoitomallista, mitä käytetään Keroputaalla. Opinnäytetyöt myös tehdään hyvin
työelämälähtöisesti. Lapin AMKin opinnot ovat antaneet hyvin ajankohtaiset ja
hyvät eväät tulevalle työelämälle. Opinnoissa olevien harjoittelujen avulla saa
myös hyvin ”jalkaa oven väliin” työllistymistä ajatellen. Eli kun tekee hyvin
hommansa harjoittelun aikana sitä ei voi koskaan tietää, jos tuleekin sinne
työskentelemään niin opintojen aikana kuin niiden jälkeenkin.
Suosittelen Lapin ammattikorkeakoulua koska tämä on hyvä ja viihtyisä koulu,
josta saa hyvät eväät tulevalle työelämälle. Lisäksi opintojen aikana on
erittäin hyvät mahdollisuudet lähteä ulkomaille vaihtoon hakemaan kokemusta
lisää. Vaikka tämä korkeakoulu jakautuu kolmelle paikkakunnalle, niin silti
olemme tiiviisti yhtä ja samaa koulua.
Suosittelen sairaanhoitajakoulutusta, jos tykkää toimia ihmisten parissa ja
haluaa auttaa toisia. Koulutus on hyvin käytännönläheinen ja työelämälähtöinen,
joten ajankohtaiset asiat huomioidaan opinnoissa heti. Kädentaitoja
harjoitellaan paljon, joten jos tykkää tehdä paljon hommia omin käsin niin
ehdottomasti suosittelen sairaanhoitajakoulutusta.
- Heidi Ruonavaara. sairaanhoitajaopiskelija (Kemi)

Muutin Rovaniemelle opiskelemaan Kuusamosta, sillä tämä on lähellä kotipaikkakuntaani, jossa asuu perhe ja ystävät. Täällä pääsee olemaan lähellä luontoa, mutta silti täällä on hyvin palveluja saatavilla ja opiskelijat saavat paljon etuja sekä heille järjestetään paljon tapahtumia.
Tämä on myös todella kiva kesäkaupunki ja täällä pystyy hyvin kokemaan
kaikki neljä vuodenaikaa. Tiesin jo nuorena, että haen hoitoalalle, joten hain
peruskoulun jälkeen opiskelemaan lähihoitajaksi Kainuun Ammattiopistoon. Sen
jälkeen tuntui luonnolliselta lähteä jatkamaan opintoja Lapin AMKiin ja
erityisesti akuutimpi hoitotyö kiinnostaa, jossa sairaanhoitajan
ammattikorkeakoulututkinnolla voi työskennellä.
Päädyin Rovaniemelle opiskelemaan sijainnin ja oman alani takia. En halunnut
muuttaa liian suureen kaupunkiin, kun tulen itse pienemmältä paikkakunnalta,
täällä myös opiskeli paljon tuttuja ihmisiä, joilta olin kuullut paljon
positiivisia kokemuksia Lapin AMKista. Omien kokemuksieni perusteella pystyn
suosittelemaan Rovaniemeä kivan kaupungin ja viihtyisien kampusten perusteella,
henkilökunta kannustaa ja auttaa opintojen sekä harjoitteluiden etenemisessä.
Aikaisempi lähihoitajan koulutus on toiminut hyvänä pohjana opinnoille ja olen
myös työskennellyt alalla koulun ohella.
Opiskelu on ollut kivaa, vaikka välillä onkin paljon tehtäviä ja ne vievät
aikaa, silti se on palkitsevaa. Opiskelen nyt toista vuotta sairaanhoitajaksi
ja harjoitteluja on ollut neljä, joten se on tuonut hyvin vaihtelua opiskeluun.
Harjoittelut olivat kliinisten taitojen harjoittelu, äitiyshuollon –ja
lapsiperheen hoitotyön harjoittelu, kliininen osaaminen sisätautipotilaan
hoitotyössä sekä kliininen osaaminen kirurgisen potilaan hoitotyössä. Tällä
hetkellä meillä on menossa mielenterveys -, kriisi –ja päihdetyön opintojakso.
Yleisesti opinnot koostuvat erilaisista teorialuennoista, käytännön
harjoitteluista koulun ENVI –ympäristöissä sekä käytännön harjoittelusta
työpaikoilla. Teemme paljon myös ryhmätöitä, esseitä ja saamme välillä myös
jonkin asiantuntijan työelämästä luennoimaan tunneille. Lapin AMK tarjoaa hyvät
ENVI- ympäristöt, jotka jäljittelevät sairaalamaailmaa. Lapin AMKin
oppimisympäristöistä löytyy esimerkiksi leikkaussali, vastaanotto,
lääkehuone ja neuvolaympäristö. Tiloista löytyy siis kaikki tarvittavat
välineet ja hyvät simulaationuket harjoittelua varten.
Minulle erityisesti mieleen jäänyt kurssi oli sisätautijaksolla, jossa
harjoittelimme ENVI –tiloissa käytännön juttuja, kuten hoitoelvytystä ja
toisten kanylointia. Kurssi oli haastava ja tiivis paketti, mutta todella
opettavainen. Opinnoissa parasta on ollut se, että pääsee teoriassa opittuja
asioita soveltamaan suoraan käytännönharjoituksissa. Koululta löytyy
oppimisympäristöjen lisäksi muutenkin hyvät tilat opiskeluun ja luokissa on
mahdollista käydä vapaa- ajallakin harjoittelemassa, mikäli on tarvetta.
Valmistumisen jälkeen voin työskennellä sairaanhoitajana esimerkiksi eri
osastoilla, leikkaussaleissa, vastaanotoilla ja päivystyspoliklinikoilla.
Minulla ei vielä ole valmistumisen jälkeen suoria urasuunnitelmia, mutta
akuutti hoitotyö tuntuu omalta jutulta. Työelämä on mukana jo opinnoissakin
juuri harjoittelujen osalta ja usein opiskelijat työllistyvät
harjoittelupaikkoihinsa esimerkiksi keikkatöihin koulun ohelle, kesätöihin tai
jopa pidempiaikaisesti. Verkostoituminen työelämän kanssa voi avata työpaikkoja
valmiiksi sille ajankohdalle, kun valmistuu. Valmistumisen jälkeen haluaisin
myöskin jäädä Lappiin, sillä se tuntuu kotoisalta, enkä halua lähteä kauas.
Koulutusohjelmamme opinnot tarjoavat hyvät eväät työelämää varten, koulusta ja
harjoittelusta saa hyvän teoriapohjan ja kliiniset taidot, joita on hyvä lähteä
sitten työelämässä kehittämään. Jos tykkää ihmisläheisestä työstä, jossa oma
työnjälki näkyy, niin sairaanhoitajaopinnot on loistava valinta. Koulun
käyminen ei ole pelkkiä luentoja, vaan käytännön harjoittelua ja simulaatioita,
vaihtelu tekee tästä yhäkin mielenkiintoisempaa.
- Emma Myyryläinen, sairaanhoitajaopiskelija

Muutin tänne opiskelemaan Kemistä, sillä halusin lähteä hieman isommalle paikkakunnalle. Mielestäni Rovaniemi opiskelukaupunkina on mielestäni ihana! Täällä on kaikki mitä tarvitsee, palvelut löytyvät läheltä ja paikallisliikenne on toimivaa. Rovaniemellä ihmiset ovat lämpimiä ja välittäviä. Luonto on todella kaunis.
Ennen kuin tulin Lapin AMKiin opiskelemaan, valmistuin Kemin
Lyseon lukiosta ylioppilaaksi. Minua on aina kiinnostanut hoitotyö ja sellainen
ammatti, jossa voin auttaa ihmisiä, siksi valitsin tämän koulutusohjelman ja
päädyin tänne opiskelemaan. Olen myös muutenkin pohjoisesta kotoisin, joten
minulle oli hyvä vaihtoehto jäädä Lappiin opiskelemaan. Sairaanhoitajan ammatti
on ollut unelmani pienestä asti, vaikka en aiemmin olekaan opiskellut tai
työskennellyt tällä alalla. Lapissa on hyvät mahdollisuudet harrastaa liikuntaa
luonnossa sekä Rovaniemellä on kunnon talvi, josta tykkään. Suosittelen
Rovaniemeä opiskelupaikkakunnaksi, sillä meiltä löytyy täältä hyvät puitteet
opiskeluun, jokaiselle löytyy varmasti mieluista harrastustoimintaa sekä paljon
opiskelijatapahtumia.
Opiskelen tällä hetkellä toista vuotta sairaanhoitajaksi ja opinnot ovat olleet
tähän asti mielekkäitä, sujuvia ja käytännönläheisiä. Olen tähän mennessä
suorittanut lasten-, äitiys ja perheen-, kliinisten taitojen-, sisätautien- ja
kirurgisen potilaan hoitotyön kurssit. Nyt meillä on menossa mielenterveys- ja
päihdetyön kurssi. Jokaiseen opintojaksoon sisältyy luentoja,
käytännönharjoituksia, itsenäistä opiskelua sekä lopuksi kuuden viikon
harjoittelu. Esimerkiksi kirurgisen hoitotyön opintojaksolla kävimme alkuun
läpi teoriaa ja tutustuimme aiheeseen joko itsenäisesti tai
asiantuntijaluennolla. Tämän jälkeen meille järjestettiin työpajoja koulun ENVI
–tiloissa eli sairaanhoitajien oppimisympäristöissä. Työpajoissa toimitaan
ryhminä ja monesti kierretään rasteja, joissa opettaja on ohjaamassa. Olemme
päässeet hyvin hyödyntämään näitä Lapin AMKin tarjoamia oppimisympäristöjä ja
olen hyödyntänyt niitä paljon itsenäisestikin, ja mennyt harjoittelemaan koulun
tiloihin, jos on ollut vapaata opetuksesta.
Mieleisin kurssi tähän mennessä on ollut kirurgisen potilaan hoitotyön
opintojakso, jossa kurssi oli erinomaisesti toteutettu ja asiantuntijat toivat
hyvän lisän opetukseen. Yksi opettajistamme oli myös samaan aikaan työelämässä,
joten hän osasi kertoa hyvin ammattimaisia kokemuksia työstään. Opintojen myötä
olen saanut todella paljon uusia ystäviä ja opinnot ovat sujuneet hyvin.
Opettajat ovat ammattitaitoisia ja työllensä omistautuneita, joten opetus on
asiantuntevaa.
Opiskeluympäristönä Lapin AMK on viihtyisä ja mielestäni on mahtavaa, että
opettajatkin muistavat hyvin oppilaiden nimet. En ole opintojen aikana
työskennellyt vielä alan työtehtävissä, mutta tarkoituksena on työllistyä ensi
kesäksi omalle alalle. Mielestäni Lapin AMKissa saa tasokasta ja hyvää
opetusta. Oman koulutusohjelmani opintoja suosittelen kaikille, joilla
kiinnostaa käytännönläheinen opiskelu hoitotyön parissa. Jokainen opiskelija
huomioidaan ja kaikille huolehditaan harjoittelupaikat, jotta opinnot eivät
viivästy.
Valmistumisen jälkeen voin työskennellä kaikenlaisissa sairaanhoitajan töissä,
missä vain vaaditaan sairaanhoitajan pätevyyttä. Työllistyä voi siis
esimerkiksi julkisella puolella, yksityisellä, sairaaloissa ja ambulanssissa.
Valmistumisen jälkeen aion itse jatkaa opintojani ensihoitajaksi. Jo opintojen
aikana suoritettavat harjoittelut avaavat hyvin ovia työelämään ja niistä onkin
moni opiskelija työllistynyt kesätöihin, sijaisuuksiin tai saanut työpaikan
heti valmistumisen jälkeen. Tulevaa työelämää ajatellen nämä opinnot antavat
todella hyvät eväät siihen, sillä opinnoista saa hyvän tietopohjan ja
harjoitteluissa voi luoda pysyviä kontakteja ja verkostoitua, jota varmasti
tulee tarvitsemaan työnhaussa.
- Anna Heiskanen, sairaanhoitajaopiskelija

Valitsin sairaanhoitajan opinnot koska se vain tuntui yksinkertaisesti omalta alalta, vaikka se ei ihan heti ollutkaan selvää, vasta erilaisten työkokeilujen myötä päädyin valitsemaan kyseisen alan. Olin mm. päiväkodissa töissä ja siellä tuli mieleen, että voisi hakea hoitoalalle opiskelemaan, kun siellä työskennellessäni näin yhden puolen hoitotyöstä.
Silloin aikoinaan, kun aloin selvittämään paikkoja missä sairaanhoitajaksi voisi opiskella, niin hoksasin, että kyseinen ala löytyisi Kemistä eli sopivan etäisyyden päästä kotikunnastani Paltamosta. Ajattelin, että olisi mukava lähteä uuteen kaupunkiin opiskelemaan. Nyt kun olen täällä Kemissä jo jonkin aikaa asunut, niin olen kyllä ollut tyytyväinen valintaani. Täällä on kaikki palvelut lähellä kuten myös koulu, joten keskustassa asuminen on varsin helppoa. Koulupaikkaa miettiessäni minulla ei ollut kaupungin suhteen mitään kriteerejä, halusin vain jonnekin ihan uuteen paikkaan missä voisi tavata uusia ihmisiä.
Kemi on aivan hyvä opiskelukaupunki, täällä saa opiskella rauhassa ja saa hyvää opetusta, mitä alaan liittyen tarvitseekin. Kemi on mielestäni myös hyvä paikkakunta aloittaa oma itsenäistyminen, sillä tämä on rauhallinen paikka asua, esim. jos Oulu tai Rovaniemi tuntuvat liian isoilta. Kaiken kaikkiaan täällä on monipuolisesti palveluita ja myös Haaparanta on lähellä. Ei ole myöskään se paljon puhuttu merituulikaan haitannut.
Sairaanhoitajan opintoihin on kuulunut teoriaa, itseopiskelua sekä käytäntöä. Teoria ja käytäntö on hyvin yhdistetty toisiinsa, sillä ensin opiskellaan asia teoriassa ja sen jälkeen lähdetään harjoittelemaan sitä käytännössä. Jos on tekevä ihminen, niin täällä kyllä pääsee tekemään paljon käytännössä ja ainakin itse opin tällä tavalla parhaiten. Teemme paljon myös ryhmätöitä, sillä hoitotyökin on itsessään tiimityöskentelyä.
Kurssit painottuvat vahvasti hoitotyöhön, eli siihen miten hoidetaan ja kohdataan ihmisiä teoriassa ja käytännössä. Opintojen alkuvaiheessa käydään läpi perusaineet sekä matemaattiset taidot. Mitä pidemmälle opinnoissa mennään, niin sitä enemmän hoitotyöhön paneudutaan ja opitaan koko ajan lisää alasta. Lähes jokaisella lukukaudella on ainakin yksi työharjoittelu.
Itse suoritin perusharjoittelun hoivakodin hoivaosastolla Paltamossa, samalla paikkakunnalla suoritin myöhemmin myös mielenterveysharjoittelun. Yhden harjoittelun suoritin Lapin AMKin Hyvinvointipysäkillä, eli Lapin AMKin hoito- ja vanhustyön sekä sosiaalialan opiskelijoiden avoimessa oppimisympäristössä, joka toimii myös harjoittelupaikkana. Hyvinvointipysäkillä tehdään asiakkaille mm. terveystarkastuksia, verikokeita, kehonkoostumusmittauksia ja ikääntyvien toimintakyvyn arviointeja. Jokainen harjoittelu on erilainen, mutta jokaisesta on hyötyä sitten seuraavassa harjoittelussa, kun osaaminen kehittyy.
Kemistä meiltä löytyy myös simulaatio-oppimisympäristö, joka on tehostanut mielenkiintoista ja mukavaa toiminnallista opiskelua. Nukkejen lisäksi olemme päässeet harjoittelemaan joitain tilanteita myös oikeilla ihmisillä, sillä meidän tunneilla on käynyt näyttelijöitä, jotka ovat elävöittäneet oppimistilanteita. Esimerkiksi yhdellä tunnilla näyttelijät näyttelivät mielenterveyspotilaita, joka oli erittäin mielenkiintoista. On mielenkiintoisempaa, kun ei tuntenut ”potilasta”, eikä myöskään voinut paljoa ennakoida mitä potilastilanteissa tulee tapahtumaan, eli piti siis olla erittäin skarppina, niin kuin oikeassa työelämässäkin jatkuvasti pitää olla.
Opinnoissa parasta on ollut juurikin se käytännön harjoittelu, kun on päässyt esim. hoivayksikköön tekemään alan töitä. Oma kokemukseni on, että Lapin AMK on hyvä koulu ja olen viihtynyt, kun itse en halunnut etelään lähteä. Mielestäni on hyvä asia, että täällä pohjoisessakin on oma ammattikorkeakoulu. Suosittelisin sairaanhoitajan koulutusta sellaisille ihmiselle, jotka haluavat tehdä töitä omilla käsillään, jotka haluavat auttaa muita ihmisiä. Tällä hetkellä ajattelen, että valmistumisen jälkeen haluaisin työskennellä perioperatiivisena sairaanhoitajana.
- Eetu Majahalme, sairaanhoitajaopiskelija (Kemi)
Lähihoitajan tutkinnon jälkeen jatkokouluttautuminen sairaanhoitajaksi tuntui luontevalta valinnalta, sillä pidän työskentelystä ihmisten parissa ja haluaisin työskennellä päihde ja mielenterveystyössä.

Päätin lähteä opiskelemaan Lapin AMKiin, koska olen itse kotoisin Kemistä ja halusin opiskella kotipaikkakunnallani. Tämän lisäksi olin myös kuullut paljon hyvää Lapin AMKin tarjoamasta sairaanhoitajakoulutuksesta jo sairaanhoitajaksi valmistuneilta tutuiltani, jotka ovat opiskelleet nimenomaan Kemin kampuksella.
Olen itse ensimmäisen vuoden opiskelija ja tähänastisista opinnoista voin todeta, että olen kyllä tykännyt alasta. Vuoden aikana olen oppinut paljon uusia ja mielenkiintoisia asioita, vaikka ensimmäisen vuoden opinnot ovatkin olleet aika teoria painotteisia. Syksyllä meillä oli aika paljon perushoidonteoria tunteja ja keväällä puolestaan perushoidon työharjoittelu. Lisäksi opintoihin on kuulunut lääkelaskentaa, englantia, monikulttuurisuutta, opetusta ja ohjausta, anatomiaa sekä lääkehoitoa. Opiskelu on koostunut luennoista, käytännönharjoituksista, training campista, työharjoittelusta, projekteista ja ryhmätöistä. Mielestäni työharjoittelu on ollut kaikkein mukavinta, kun on päässyt ihmisten lähelle tekemään töitä ja oppimaan uutta.
Sairaanhoitajakoulutuksen valintakokeista voisin sen verran sanoa, että kirjallinen osuus koostui muistaakseni kolmesta eri tehtävästä, oli esseetä ja matemaattisia tehtäviä. Itse olin ensimmäisessä ryhmässä jonka aikana ei enää ollut psykologintestejä eikä opettajan haastattelua. Semmoisen vinkin voisin uusille hakijoille antaa, että ei kannata jännittää valintakokeita liikaa, ettei mene sitten kirjallisissa tehtävissä ihan lukkoon. Korostaisin myös huolellisuutta tehtävien tekemisessä ja kokeen tarkastamista ennen palautusta.
Syksyllä kun opinnot alkoivat, niin tietysti opiskelu uudessa koulussa jännitti, mutta ensimmäiset päivät menivät kouluun ja luokkatovereihin tutustuessa sekä uusien asioiden läpikäymisessä. Ryhmätyöskentelyn ja ryhmissä tutustumisen ansiosta alkoivat luokkatoverit pikkuhiljaa tulla tutuiksi, jonka jälkeen aloitettiin jo melko pian teoria opinnot. Opintojen aloittamisessa mukavinta oli mielestäni se, että pääsi opiskelemaan alaa mikä itseä oikeasti kiinnostaa. Meillä oli alusta asti luokassa hyvä ryhmähenki, joten myös uusien kavereiden saaminen tuntui mukavalta, kun osa kavereistani oli muutenkin muuttanut opintojen perässä toisaalle. Suosittelen kyllä uusia opiskelijoita menemään reippaasti mukaan kaikkeen, ei kannate turhia jännittää!
Kemissä on mielestäni näin pieneksi paikkakunnaksi hyvä koulutustarjonta ja harrastusmahdollisuuksiakin on hyvin, kaikille varmasti löytyy jotain tekemistä. Itse olen tosiaan Kemistä kotoisin, mutta mielestäni Kemi on kyllä mainettaan parempi paikkakunta asua.
- Virpi Tervonen, Sairaanhoitajaopiskelija