kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot

Opiskelijoiden kokemuksia sairaanhoitajakoulutuksesta

Tältä alalta aukeaa ovet moneen paikkaan ja suuntautumisvaihtoehtoja sekä erilaisia työtehtäviä on tarjollaOpiskelijakertomus Sonja 2022 420x200.jpg


Valmistuin lukiosta 2018, pidin 2 välivuotta ja tein töitä, ja mietiskelin että mitä alkaisin tekemään ja mitä alkaisin opiskelemaan. Päädyin opiskelemaan Lapin AMKiin siksi, koska asuin jo ennestään Rovaniemellä.

En oikein tiennyt vielä mitä haluaisin tulevaisuudessa tehdä, ja tiesin että tältä alalta aukeaa ovet moneen paikkaan ja suuntautumisvaihtoehtoja sekä erilaisia työtehtäviä on tarjolla. Opintojen edetessä mielenterveys- ja päihdehoitotyö on alkanut kiinnostaa.

Lappi

Haluan opiskella ja asua Lapissa, koska minulla on täällä kavereita ja kiva koti, jossa viihdyn. Koulu ei ole liian iso, ja Lapissa ihmiset ovat ystävällisiä. Koulussa tuntuu luontevalta hymyillä vastaan käveleville opiskelijoille sekä opettajille, ja he hymyilevät takaisin, ilmapiiri koulussa on lämmin.

Rovaniemi on aika pieni kaupunki, mutta opiskelijoita on paljon ympäri Suomen sekä vaihtareita ulkomailta. Tapahtumia järjestetään kivasti, ja niihin on helppo osallistua hyvän ilmapiirin vuoksi. Kampuksella viihtyy hyvin, paikallisista ravintoloista saa opiskelija-alennuksia, mikä on todella hyvä juttu. Kampuksella on hyvät puitteet ja hyvät ruuat. Vuodenajat ovat kauniita, talvella on lunta. Suosittelen Rovaniemen opiskelijakaupungiksi koska täällä on pienet yhteisöt ja hyvä ilmapiiri. Tapahtumiin on helppo osallistua, tuutorit ovat aktiivisia ja uusien opiskelijoiden tukena. Kampus on viihtyisä.

Opinnoista

Opintoihin on sisältynyt monia eri aiheita kuten lääkelaskentaa, ammatillisen eettisyyden opettelua, sekä hoitotyön moninaisuuden opiskelua: kirurgisen potilaan hoitotyön, mielenterveys- ja päihdehoitotyön sekä perheiden ja lasten hoitotyön perusteita. Opiskeluni on koostunut etäluennoista, työpajapäivistä koululla, sekä työharjoitteluista. Viimeisin kokemukseni on työpajapäivästä koululla liittyen perheiden ja lasten hoitotyön opintojaksoon. Kävimme koululla läpi muun muassa raskautta, synnytystä, sekä lapsipotilaan hoitoa. Harjoittelua tämän alan opinnoissa on paljon ja harjoittelutahti on ollut kova. Siitäkin olen selvinnyt. Kaikki työpajapäivämme pidetään kampuksen ENVI- tiloissa. Tilat ovat tehty sairaalaympäristön omaisiksi, ja itse koen niiden olevan hyödyllisiä. Onhan se täysin eri olla hoitajan työvaatteet päällä sairaalaympäristössä harjoittelemassa kädentaitoja, entä isossa luentosalissa istuskelemassa läppärin ääressä.

Olen opintojeni ohella työskennellyt päiväkodissa lastenhoitajana, sekä tehnyt mielenterveys- ja päihdehoitotyötä. Lisäksi olen harjoitteluiden kautta päässyt tutustumaan ja hankkimaan ammattitaitoa monenlaisissa oman alan harjoitteluympäristöissä.

Monimuoto-opinnot

Opiskelen monimuoto-opintoina. Rovaniemen sairaanhoitajakoulutuksessa opintojaksoissa saa valita verkko- tai kampusryhmän. Valitsen aina kampusryhmän, sillä pidän siitä, kun pääsen koulussa näkemään luokkakavereita sekä opettajia ja tuntee olevansa osa yhteisöä. Etäopiskelu kuitenkin mahdollistaa reissussa olemisen, kun luennoille voi osallistua etänä tietokoneen kautta mistä tahansa. Opinnoissa parasta on ollut uusien kavereiden löytäminen ja verkostoituminen, opiskelijatapahtumat sekä opintojen monipuolisuus. Koulukavereilta saa vertaistukea ja tapahtumissa tapaa opiskelijoita myös muilta aloilta. Parasta on myös opiskelijaravintolat, joita on muun muassa meidän Lapin AMKin kampuksella sekä yliopistolla. Niistä saa hyvää ruokaa opiskelijahinnalla.

Opinnoissa käymme monipuolisesti läpi eri hoitotyön osa-alueita, joten niiden joukosta on helppo löytää se oma juttu ja suuntautuminen, minulla se on mielenterveys- ja päihdehoitotyö. Toivon, että suuntaavat opinnot toisivat lisää ammatillista varmuutta ja uusia eväitä työelämään.

Urasuunnitelmia

Sairaanhoitaja voi työllistyä monipuolisesti eri sektoreille. Töihin voi mennä esimerkiksi leikkaussaliin avustamaan kirugia, poliklinikalle päivätyöhön, lastensuojeluun nuorisokotiin, vastasyntyneiden teho-osastolle, ja lista vain jatkuu. Minua itseäni kiinnostaa mielenterveys- ja päihdehoitotyö, ja haluaisin työllistyä lastenpsykiatrian akuuttiosastolle. Tieto- ja viestintätekniikka kiinnostaa myös minua, enkä pidä sitä ollenkaan mahdottomuutena, että saisin insinöörin paperit käteeni tulevaisuudessa. Hoitoalan lisäksi voisin työskennellä koodarina tai ohjelmistokehittäjänä. Saa nähdä minne tie vie valmistumisen jälkeen, että jäänkö pohjoiseen vai muutanko pois. Aion mennä fiiliksen mukaan.

Suosittelisin Lapin AMKia siksi, että pienessä kouluyhteisössä on hyvä ilmapiiri ja kavereita saa nopeasti. Jos elämä pohjoisessa luonnon helmassa houkuttelee ja kaupungin pienuus ei säikäytä, niin tämä on oiva opiskelupaikka sinulleKolme hyvää syytä opiskella Lapin AMKissa:

  • Luonto on lähellä
  • Lapissa vuodenaikojen vaihtelut ovat selkeitä
  • Yhteisöllisyys 

Sonja Palokangas, sairaanhoitajaopiskelija (Rovaniemi)                       Tykkään Lapin AMKista, sillä täällä voi suunnitella ja säätää opintoja itselle sopivaksiOpiskelijakertomus Mona Heino 2021 420x200.png
Täällä sitä nyt ollaan kaukana kotoa Rovaniemellä. Muutin tänne Hollolasta, missä asuin koko pienen elämäni, 18 vuotta, ennen Rovaniemelle muuttoa.Hollolasta oli lähettävä isoon naapurikaupunkiin Lahteen opiskelemaan. Lahessa pelasin jalkapalloa 9 vuotta ja se oli parasta aikaa. Kävin siellä yläasteen liikuntaluokalla Salpausselän peruskoulussa, jonka jälkeen kävin sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon Koulutuskeskus Salpauksessa. Oon valinnut hoitoalan siksi, että työ on todella merkityksellistä. Hoitajana pääsen potilaiden mukana näkemään elämän erilaisia hetkiä, mihin ei muuten ikinä välttämättä törmäisi. Koen, että tää ala tarvii munlaisia empaattisia ja ammattitaitoaan kokoajan kehittäviä, innokkaita hoitajia, jotka haluaa tehä tästä maailmasta vähän paremman paikan.

Valmistuin siis lähihoitajaksi syksyllä 2020. En kerennyt saamaan todistusta syksyn todistusvalintaan mennessä, joten yritin opiskelupaikkaa valintakokeen kautta. No sitten kävikin niin, että sain valintakokeella opiskelupaikan Rovaniemeltä. Ajattelin, että tää ois mahtava mahollisuus!

Kun sitten joulukuussa pääsin Rovaniemelle ja asetuin tänne. Ihastuin paikkaan saman tien. Halusin nyt nähdä tän uuden ja ihmeellisen Rovaniemen läpikotaisin. Olin aina ajatellut, että joku päivä, kun oon iso niin muutan Lappiin asumaan. No en oo vielä kovin iso, mutta Lappiin sitä on nyt muutettu. Aion nauttia ainakin opiskeluvuodet täällä ja miettiä sitten uudestaan mihin sitä seuraavaksi lähtisi.

Syksyllä kampus heräsi eloon ja koulullakin alkoi nähdä muita opiskelijoita. Tykkään Lapin AMKista, sillä täällä voi suunnitella ja säätää opintoja itelle sopivaksi. Mulla oli mahollisuus kiriä puoli vuotta suorittamalla itsenäisesti kurssi. Kaikilla hoitoalan opiskelijoilla oli tähän mahollisuus. Itsenäisesti opiskeltavaan kurssiin kuului mm. anatomian tenttejä sekä osaamisennäyttö, jossa osaamista ja taitoja kartoitettiin. Kurssi hyväksyttiin ja niinpä syksyllä hyppäsin jo puolivuotta sitten aloittaneiden ryhmään.

Rovaniemi on juuri sopivankokoinen opiskelijakaupunki. Täällä on ihania retkeilykohteita ympäriinsä ja luontoon pääset koska vain halutessasi. Rovaniemi opiskelukaupunkina on mielestäni just sopiva. Sopiva ainakin niille, jotka rakastavat luontoa ja seikkailua. Aluksi opinnoissa tuntui olevan paljon samaa kuin lähihoitajaopinnoissa ja kävimme paljon perustietoa hoitoalaan liittyen ja harjoittelimme esim. esseiden kirjoittamista ja lähteiden merkkaamista oikeaoppisesti. Tähän mennessä olemme käyneet ja opiskelleet kursseilla mm. sisätauti- ja kirurgisen potilaan hoitotyötä, mielenterveys-, päihde- ja kriisityötä, ammattietiikkaa, yrittäjyyttä, tutkimusta ja päätöksentekoa. Parhaita oppimiskokemuksia olen saanut ENVI-luokissa simulaatioharjoituksissa. Envi on koululle rakennettu sairaalaympäristö. Siellä voi hoitaa nukkeja, joihin on mahdollista ohjelmoida tietokoneen avulla erilaisia potilastapauksia opiskelijoiden ratkaistaviksi ja hoidettaviksi.

Sairaanhoitajaopintojen aikana olen tehnyt keikkatöitä mm. kotihoidossa ikäihmisten kanssa ja koulunkäynninohjaajana. Opiskelen monimuoto-opintoina ja voin valita joka kurssille haluanko osallistua verkkoryhmään vai kampusryhmään. Itse opiskelen kampusryhmässä, sillä koen, että luokkakavereiden näkemisestä ja kampuksella opiskelusta saan enemmän irti, kun voin jakaa ajatuksia ihan kasvotusten. Alkuvuodesta alkaa harjoittelujaksoni Lapin keskussairaalassa sisätauti- ja kirurgian osastoilla. Sen jälkeen on mielenterveys-, päihde- ja kriisityön harjoittelu. Odotan harjoitteluita innolla, sillä niistä oppii niin paljon, kun pääsee oikeasti tekemään ja näkemään kaikenlaista.

Luokkakaverin kanssa puheeksi, että mikäs suuntautuminen kiinnostelee ja mihin haluaisi työllistyä. Tuli esiin, että molemmat olemme kiinnostuneita ensihoidossa työskentelemisestä. Kaveri totesi, että olis nyt vielä viikko aikaa hakea perustason ensihoitajaopintoihin. Otin haasteesta kopin ja kävin valintakokeissa, joihin kuului fyysinen liikuntatesti, jossa testattiin mm. lihaskuntoa, ketteryyttä, nopeutta ja sorminäppäryyttä. Valintakokeeseen kuului myös opettajan ja opinto-ohjaajan haastattelu. Tulokset tulivat jo viikon päästä ja vastaus oli positiivinen. Pääsen elokuussa –22 aloittamaan siis myös perustason ensihoitajaksi opiskelun. Parasta tässä on se, että saan ensihoidosta hurjasti lisää osaamista ilman, että tarvitsee vaihtaa paikkakuntaa. Opettajakin totesi, että se on hyvä, jos on intoa opiskella.

Lappiin kannattaa tulla opiskelemaan, sillä täällä on upea luonto, lepposia ihmisiä ja ihania revontulia.

- Mona Heino, sairaanhoitajaopiskelija, RovaniemiHaluan opiskella Lapissa paremman opiskeluympäristön ja yksilöllisemmän opetuksen takiaViphusa opiskelijatarina 400x300.jpg
Opiskelin OSAOn Kontinkankaalla lähihoitajaksi ja valmistuin 2019 kesällä. Olen ollut töissä palvelutalossa, kotihoidossa ja lasten ja nuorten puolella vapaaehtoisena Halusin jatkaa sotealalla ja hoitoala on itselleni mieluista, minkä vuoksi valitsin kyseisen alan opinnot. Lapin ammattikorkeakouluun päädyin opiskelemaan äitini jalanjäljissä.

Muutin Kemiin Oulusta. Haluan opiskella Lapissa paremman opiskeluympäristön ja yksilöllisemmän opetuksen takia. Kemi opiskelukaupunkina yllättää positiivisella tavalla. Kemin kampuksen opiskelutilat ovat mukavat, samoin opettajat. Olemme myös hyödyntäneet opinnoissa Lapin AMKin oppimisympäristöjä, jotka ovat erittäin viihtyisät ja järkevät. Opintoihin kuuluu luentoja ja työpajoja sekä työharjoitteluita. Työpajoilla mm. harjoitellaan kädentaitoja ja harjoittelussa tietenkin harjoitellaan ihan työmaailmassa. Kursseja on ollut muun muassa aiheista: ammatillisuus ja eettisyys hoitotyössä. Kurssilla on käsitelty esim. eettisyyden tarkoitusta hoitotyössä ja miten olla ammatillinen. Sitten on ollut englantia ja ruotsia, ammattisanastoja. Päätöksentekeminen kliinisessä hoitotyössä ja kliininen osaaminen hoitotyössä, jossa ollaan käsitelty mm. kädentaitoja kirurgisella puolella. Parhaiten mieleen on jääneet kliiniset kurssit, joissa pääsi kanyloimaan.

Työelämä on läsnä opinnoissa ja olen työskennellyt opintojen ohella kotihoidossa lähihoitajana ja tulen jatkamaan siellä sairaanhoitajana. Valmistumisen jälkeen voi työskennellä mm. päivystyksessä, leikkausosastolla, teho-osastolla, terveyskeskuksessa, laboratoriossa. Työllistymismahdollisuudet ovat todella laajat sairaanhoitajilla. Valmistumiseni jälkeen saatan jäädä hetkeksi Lappiin ja sitten suunnata pk-seudulle. Haluaisin leikkausosastolle töihin leikkaussalihoitajaksi tai anestesiahoitajaksi. Opintojen antamat eväät työelämää ajatellen ovat olleet todella hyvät, näillä pärjää pitkälle.

Suosittelen Lapin AMKia opiskelupaikaksi. Lapissa on kaunista ja rauhallista ja Lapin AMK on varma valinta, jos haluaa yksilöllistä opetusta ja turvallisen ympäristön. Suosittelen myös sairaanhoitajaopintoja, töitä löytyy aina.

Viphusa Karjalainen, sairaanhoitajaopiskelija, Kemi


Jokaiselta kurssilta on jäänyt paljon hyviä kokemuksia mieleenjenna kuru.jpg
Olen valmistunut aiemmin lähihoitajaksi ja tehnyt alan töitä reilut kaksi vuotta. Päätin lähteä opiskelemaan sairaanhoitajaksi, sillä tuntui luontevalta jatkaa opintoja ammattikorkeakouluun lähihoitajatutkinnon jälkeen.

Pienestä pitäen olen halunnut opiskella hoitotyötä. Olen kotoisin Rovaniemeltä, joten valitsin opinnot Lapin AMKista, sillä en nähnyt mitään syytä lähteä muualle opiskelemaan, kun se onnistuu täälläkin.

Haluan asua ja opiskella Lapissa, sillä olen täältä kotoisin ja opiskelukaupunkina Rovaniemi on hyvä, koska täällä on kaikki mitä tarvitsee ja on sopivan kokoinen. Esimerkiksi opiskelijatapahtumia järjestetään paljon, joten vapaa-ajallekin löytyy tekemistä.

Sairaanhoitajaksi opiskelu on tähän asti ollut todella mielenkiintoista. Opintoihin on sisältynyt erilaisia kursseja hoitotyöstä, kuten kliinisestä osaamisesta, turvallisesta ja terveyttä edistävästä hoitotyöstä sekä sisätauti-, kirurgia- ja mielenterveyshoitotyöstä. Opintoja on käyty luentojen, projektien, ENVI-tuntien ja työharjoittelujen avulla läpi. Jokaiselta kurssilta on jäänyt paljon hyviä kokemuksia mieleen. Parasta ovat olleet työharjoittelut, sillä niissä oppii parhaiten!

Valmistumisen jälkeen voin työskennellä erilaisilla vuodeosastoilla, poliklinikoilla ja päivystyksissä. Minulla ei itsellä ole vielä tarkkoja urasuunnitelmia, mutta haluaisin jäädä tänne Lappiin töihin. Työelämä on ollut eri tavoin mukana opinnoissa, kuten luennoilla on ollut kertomassa työelämän edustajia. Suosittelen Lapin AMKia opiskelupaikaksi, sillä tämä on kokonaisuudessaan hyvä paikka ja sairaanhoitajan koulutuksessa saat varmasti uusia kavereita.

Jenna Kuru, sairaanhoitajaopiskelija (Rovanemi)


Sairaanhoitajan pitää olla valmis kehittämään ja kouluttamaan itseäänroosa seppanen.jpg
Hoitajan ammatti on ollut itselle jo kauan aikaa toiveammatti. Suoritin kaksoistutkinnon Simon lukiossa ylioppilaaksi ja Kemin Lappian toimipisteessä lähihoitajaksi. Tutkintoon valmistuminen vain vahvisti entisestään haavetta työskennellä hoitajana. Valmistuttuani lähihoitajaksi työskentelin vanhustenhoidon parissa.

Lähdin opiskelemaan sairaanhoitajaksi, sillä halusin kouluttautua vielä korkeammalle asteelle. Valitsin Lapin AMKin, sillä asun Simossa ja halusin pysyä vielä Meri-Lapin alueella, koska pidän paikasta, jolloin Kemin kampus oli ensimmäinen vaihtoehto.

Olin kuullut muutekin paljon hyvää Lapin AMKsta, sillä monet ystäväni ovat opiskelleet siellä samaan aikaan, kun olen myös itse hakenut kouluun. Tietysti pienempi kampus kiinnosti, sillä opiskelu siellä on paljon yhteisöllisempää ja yksilöllistä ohjausta on tarvittaessa mahdollisuus saada.
Muutin Kemiin kotipaikkakunnaltani Simosta. Haluan asua Lapissa, sillä luonto on täällä erittäin lähellä ja ihmiset ovat hyvin avoimia ja helposti lähestyttäviä. Rauhallinen asuinympäristö oli yksi minulle tärkeimmistä syistä, miksi jäin tänne opiskelemaan.

Opiskelukaupungiksi Kemi on suhteellisen pieni, mutta kaikki tarvittava on lähellä. Keskustasta kampuksille on lyhyet välimatkat, joten pyörällä pärjää hyvin. Kemissä juna-asema ja lentoasema mahdollistavat helpon liikkumisen muiden kaupunkien välillä, myös etelään. Kampukset ovat tiiviitä ja opiskelijat tekevät paljon yhteistyötä keskenään. Täällä järjestetään myös paljon opiskelijatapahtumia ja koulun yhteishenki on hyvä.

Sairaanhoitajaksi opiskelu on ollut hyvin monipuolista, teoriaa ja käytäntöä on ollut sopivassa suhteessa. Perusopinnoissa olemme käyneet muun muassa viestintää, tiimityöskentelytaitoja, monikulttuurisuutta sekä kieliä. Ammattiopinnoissa on käyty läpi muun muassa hoitotyön perusteita, ensiapua, anatomiaa, terveydenhuollon toimintaympäristöä, akuutti- ja vastaanottohoitotyötä, kirurgista hoitotyötä ja paljon muuta.
Opinnot ovat koostuneet lähinnä projekteista, joita olemme tehneet ryhmätöinä. Meillä on myös työharjoitteluita, jotka on jaettu useampaan eri kokonaisuuteen, esimerkiksi mielenterveys- ja päihdetyön harjoitteluun ja akuutti- ja perioperatiiviseen harjoitteluun. Tietysti meillä on myös luentoja, mutta suurimmaksi osaksi työskentely tapahtuu erilaisten tehtävien kautta, jotka tehdään joko itsenäisesti tai ryhmätöinä. Olemme hyödyntäneet opinnoissa Moodle-alustaa sekä Skholen verkko-oppimiskeskusta, niistä on ollut paljon hyötyä itsenäisessä opiskelussa.

Erityisesti on jäänyt mieleen kurssi akuutti- ja vastaanottohoitotyöstä, sillä silloin pääsimme harjoittelemaan enemmän pistämisiä ja nestehoitoa. Tuolla harjoittelujaksolla suurin osa opiskelijoista pääsi myös leikkaussaliin kahdeksi viikoksi tutustumaan. Parasta on ollut opintojen monipuolisuus ja aiheiden mielekkyys. Opiskelu koostuu hyvin erilaisista toteutustavoista, joten jokaisella kurssilla pääsee tekemään aina uusia juttuja. Lapin AMK Kemin kampus on siisti ja hyvä oppimisympäristö. Kampuksella on selkeä kulkea ja kaikki on helposti löydettävissä. Koulun oma kirjasto helpottaa suuresti opintomateriaalien löytymistä.

Sairaanhoitaja voi työskennellä todella monessa eri paikassa, esimerkiksi sairaalassa, vuodeosastoilla, terveyskeskuksissa, työterveydessä, kotisairaanhoidossa ja ensiavussa. Olen työskennellyt alan työtehtävissä jo opintojen aikana kotihoidossa, vanhusten talossa sekä psykiatrisessa kotikuntoutuksessa. Haluaisin valmistumisen jälkeen päästä päivystykseen tai kirurgiselle vuodeosastolle töihin. Työharjoittelujen kautta työelämä on ollut läsnä opinnoissa ja tullut erittäin tutuksi. Valmistuttuani haluaisin jäädä Lappiin töihin. Opinnot antavat todella hyvän peruspohjan, sairaanhoitaja ammattina on kuitenkin sellainen, ettei ikinä ole täysin valmis. Täytyy olla valmius kehittää ja kouluttaa itseään lisää, jotta pysyy hoitokriteerien kanssa ajan tasalla.

Suosittelen Lapin AMKia, sillä tämä on opiskelijaystävällinen paikka, täällä huomioidaan kaikkien yksilölliset tarpeet ja jokainen pitää toisestaan huolen. Kukaan ei jää yksin! Sairaanhoitajan opinnot ovat erittäin mielenkiintoisia ja täällä saa tehdä paljon töitä käsillä. Ei tarvitse istua koko päivää luennolla vaan pääsee oikeasti tekemään ja harjoittelemaan.

Roosa Seppänen, sairaanhoitajaopiskelija (Kemi)


Mielekäs tapa opiskella itseä kiinnostavaa alaaHeidi Ruonavaara.jpg
Opiskelin Kemin Lyseon lukiossa ja valmistuin ylioppilaaksi. Olin vuoden töissä, kunnes hain Lapin ammattikorkeakouluun sairaanhoitajaksi. Valitsin sairaanhoitaja alan, koska se on pyörinyt minulla lapsesta asti taustalla, että ”isona” olisi kiva olla sairaanhoitaja.

Aloin tutkailemaan, missä sairaanhoitajaksi voisi opiskella ja huomasin, että omalla kotipaikkakunnalla tämä on mahdollista. Hain suoraan Kemiin sairaanhoitajaksi, koska se oli minulle helpoin ja miellyttävin vaihtoehto. En ole aikaisemmin opiskellut mitään mikä liittyisi alaan, joten lukiotaustalta tämä oli iso askel minulle. Hain Lapin AMKiin, koska osa kavereistani oli jo käynyt täällä koulua ja suosittelivat sitä minulle. Lisäksi koulu on minua lähellä eikä minun pitänyt aloittaa muuttohommia, koska asunto oli jo entuudestaan valmiina. 

Halusin jäädä Lappiin, koska täällä on yksinkertaisesti hyvä olla. Talvella on lunta ja kesällä on aurinkoa. Täällä on palvelut lähellä ja hyvät kulkuyhteydet muihin kaupunkeihin kuten Tornioon ja sieltä Haaparantaan. Kemi yllätti minut täysin opiskelijakaupunkina. Olen koko ikäni asunut Kemissä, mutta en ollut ihan varma millainen kaupunki tämä on opiskelijalle. Ei mennyt kauan, kun tajusin että Kemissä tapahtuukin aika paljon, sillä opiskelijat järjestävät tapahtumia. Kemissä on opiskelijayhdistyksiä, jotka järjestävät melkein viikoittain erilaista toimintaa opiskelijoille ja bingo ja tietovisa ovat opiskelijoiden järjestämiä. Näiden lisäksi opiskelijat on otettu huomioon useissa liikuntapaikoissa, kuten uimahallilla ja kuntosaleilla, joten hinnat ovat edullisempia opiskelijoille. Opiskelu Kemissä on minusta kivaa, koska opettajat osaavat hommansa ja meillä on hyviä simulaatioluokkia missä oppimme tekemään tiimissä erilaisia toimenpiteitä. Lisäksi opettajat muistavat helposti opiskelijat nimeltä ja myös opiskelijalle on helpompi pienemmässä koulussa oppia opettajat nimeltä. Opettajat saa helposti myös kiinni, jos on heille asiaa. Harjoittelupaikat löytyvät hyvin läheltä keskustaa, joten kulkeminen niihin on helppoa, vaikkei olisikaan autoa ja myös koulultakin löytyy harjoittelupaikkana Hyvinvointipysäkki. Lisäksi pienessä kaupungissa on hyvä puoli se, että monesti harjoittelupaikoista saa sitten sijaisuusvuoroja, jota kautta työllistyy hyvin. Kemi on hyvin yhtenäinen opiskelijakaupunki, johon helppo liittyä mukaan ja siksi suosittelen Kemiä opiskelupaikkakunnaksi. 

Opiskelu on tähän asti ollut hyvin mielenkiintoista ja minulle sopii tämä tyyli, että harjoittelun jälkeen on tentit. Opintoihin sisältyy perusopintoja ja ammattiopintoja eli esimerkiksi sisätauteja, anatomiaa ja fysiologiaa, lääkehoitoa ja farmakologiaa. Kursseilla käydään teoriaa läpi joko luennoilla tai ryhmätyötehtävillä. Enemmän on nykyään ryhmätyötehtäviä, mikä on todella hyvä tapa oppia, sillä onhan hoitotyö itsessäänkin tiimityöskentelyä. Ennen käytännön harjoittelua käydään teoriaa läpi ja sitten suoritetaan harjoittelu. Vasta harjoittelun jälkeen on tentti, sillä harjoittelussa oppii vielä enemmän mitä luennoilla. Perushoidon jaksolla olin palvelukoti Iltaruskossa harjoittelussa Kemissä, sisätautien harjoittelussa olin Länsi-Pohjan keskussairaalassa osasto 5A:lla ja nyt olen mielenterveys ja- päihdetyön harjoittelussa Keroputaan sairaalassa Torniossa, jonne kuljen omalla autolla. Jokaiseen harjoitteluun kuuluu tietenkin omat ohjaajat, joilta voi kysellä mitä tehdään ja miksi tehdään. Lisäksi harjoitteluun kuuluu tehtävä, joka tehdään harjoittelun aikana. 

Mieleeni on jäänyt erityisesti mielenterveys- ja päihdetyön tunnit. Meillä on koulussa käytössä erittäin hyvät simulaatioluokat, jossa päästään tehokkaasti ja mielekkäästi opiskelemaan kurssin sisältö. Mielenterveys- ja päihdetyön simulaatioissa meillä oli simulaationäyttelijöitä mukana, joka toi todenmukaista toimintaa mukaan simulaatioihin. Oli paljon mielenkiintoisempaa olla mukana simulaatiossa, kun ei tuntenut potilaita, joten piti olla yhtä skarppina mitä ihan käytännössäkin tulisi olla. 
Parasta opinnoissa on ollut käytännön harjoittelut. Siellä pääsee oppimaan uutta ja tekemään kaikki ne teoriassa käydyt asiat. Lapin ammattikorkeakoulun oppimisympäristöt ovat todella mielenkiintoisia ja ovat ajan tasalla. Koulussa pääsee tekemään ja harjoittelemaan kädentaitoja ja luokat ovat viihtyisiä. 

Voin työskennellä sairaanhoitajana esimerkiksi sairaaloissa, terveyskeskuksissa, ambulanssissa ja palvelukodeissa. Valmistumisen jälkeen olen ajatellut jääväni Lapin alueelle sairaalaan töihin. Ei sillä ole merkitystä, että olisinko Kemissä vai muualla mutta etelään en ajattelut hirveästi lähteä. Työelämä on jatkuvasti opinnoissa mukana, esimerkiksi erilaisia nostovälineitä käymme tunneilla läpi, mitä käytetään vahvasti työelämässäkin. Koulussa käytetyt välineet ovat suunnilleen samanlaisia mitä työelämässäkin. Teoria osuudet käydään läpi silleen, että mitä tapoja yleensä työelämässä on käytetty. Esimerkiksi mielenterveystunneilla puhutaan yleensä avoimen dialogin hoitomallista, mitä käytetään Keroputaalla. Opinnäytetyöt myös tehdään hyvin työelämälähtöisesti. Lapin AMKin opinnot ovat antaneet hyvin ajankohtaiset ja hyvät eväät tulevalle työelämälle. Opinnoissa olevien harjoittelujen avulla saa myös hyvin ”jalkaa oven väliin” työllistymistä ajatellen. Eli kun tekee hyvin hommansa harjoittelun aikana sitä ei voi koskaan tietää, jos tuleekin sinne työskentelemään niin opintojen aikana kuin niiden jälkeenkin. 

Suosittelen Lapin ammattikorkeakoulua koska tämä on hyvä ja viihtyisä koulu, josta saa hyvät eväät tulevalle työelämälle. Lisäksi opintojen aikana on erittäin hyvät mahdollisuudet lähteä ulkomaille vaihtoon hakemaan kokemusta lisää. Vaikka tämä korkeakoulu jakautuu kolmelle paikkakunnalle, niin silti olemme tiiviisti yhtä ja samaa koulua. 

Suosittelen sairaanhoitajakoulutusta, jos tykkää toimia ihmisten parissa ja haluaa auttaa toisia. Koulutus on hyvin käytännönläheinen ja työelämälähtöinen, joten ajankohtaiset asiat huomioidaan opinnoissa heti. Kädentaitoja harjoitellaan paljon, joten jos tykkää tehdä paljon hommia omin käsin niin ehdottomasti suosittelen sairaanhoitajakoulutusta. 

- Heidi Ruonavaara. sairaanhoitajaopiskelija (Kemi)Minun polkuni Lapin ammattikorkeassaAlumni Piian kuva
Haaveissani on tulevaisuudessa jatkaa opintoja ylemmässä ammattikorkeakoulussa, sillä opiskelu kannattaa aina!

Hain keväällä 2021 opiskelemaan Lapin ammattikorkeaan sosionomiksi. En päässyt kouluun sinä keväänä, joten päätin hakea saman vuoden syksyllä uudelleen ja laitoin hakemuksen myös sairaanhoitajan tutkintoon. Kuukausi ennen koulun alkua sain sähköpostin, että pääsin todistushaun kautta opiskelemaan sairaanhoitajaksi.

Työn ja koulun yhdistäminen monimuoto-opintojen myötä vaati paljon suunnittelua ja omaa aktiivisuutta, mutta se kannatti. Aiempien lähihoitaja opintojen myötä sain opintoaikaa lyhennettyä osaamisen tunnustamisella. Opintovapaata pidin opiskelujen aikana 8 viikkoa, jotta sain tehtyä kaksi palkatonta harjoittelua.

Parasta koulussa oli itselle päivät, joissa keskityimme käytännön harjoituksiin. Pidin myös mahdollisuudesta hyödyntää campusonlinea. Haastavinta koulussa itselle olivat kielet, mutta kummankin aineen osalta olin kiitollinen siitä, että niissä opeteltiin kieltä ja kielen käyttöä oikeaa elämää varten eikä pelkästään tenttiä varten.

Valmistuin koulusta 2023 syksyllä eli vähän alle 2 vuoden opiskelun jälkeen. Koulu tahti oli tiivis, mutta itselleni sopiva. Jo kuukausi valmistumiseni jälkeen sain allekirjoittaa toistaiseksi voimassaolevan sairaanhoitajan työsopimuksen. Haaveissani on tulevaisuudessa jatkaa opintoja ylemmässä ammattikorkeakoulussa, sillä opiskelu kannattaa aina!

Piia Mäkelä

vs.osastonhoitaja 1.2.2024-5.1.2025
Lapin hyvinvointialue, lounainen palvelualue
Tervolan terveyskeskuksen vuodeosasto


Omaa reittiä unelmien ammattiinAnna-Reetan kuva
Aion olla esimerkkinä muille nepsytyypeille ja erilaisille opiskelijoille että kyllä pystyy mihin vain, kunhan on sinut itsensä kanssa ja hakee tukea kun sitä tarvitsee.

Lähihoitajaksi valmistuin 2012 ja menin työelämään. Haaveena oli sairaanhoitajan ammatti, kunhan ensin teen hiukan töitä ja kerään kokemusta. Elämä päätti toisin, ja poltin itseni totaalisen loppuun vuonna 2013. Loppuunpalaminen päätyi pakkohoitoon suljetulle osastolle.

Kuntoutuessa vierähti aikaa muutama vuosi ja palasin takaisin hoitotyöhön 2018. Edelleen mielessä oli unelmieni ammatti sairaanhoitajana ja vuonna 2020 aloin edistämään asiaa. Hain syksyn yhteishaussa useampaan paikkaan ja valitsin kuulemieni kokemusten perusteella Lapin ammattikorkeakoulun Kemin kampuksen koulukseni.

Opinnot aloitin tammikuussa 2021 ja valmistuin lokakuussa 2023. Valmistuin siis sairaanhoitajaksi alle kolmessa vuodessa. Tein kokoajan enemmän tai vähemmän töitä siinä samalla. Olen tuplanepsy ja lisäksi minulla on vaikeahoitoinen migreeni. Edellämainittujen lisäksi opintoja sekoittivat yhteensä neljä eri leikkausta jotka sattuivat opintojen aikaan.

Tunnen itseni ja sen miten nepsypiirteet elämääni vaikuttavat. Siksi pyysin useamman kerran opinto-ohjaajalta ohjausta, sillä työmuistini ei yksin riitä opintojani suunnittelemaan. Sain ohjausta aina kun sitä tarvitsin. Opinto-ohjaaja auttoi myös tekemään kielellisten vapautus hakemuksen, sillä kielelliset erityisvaikeudet ovat osa nepsypiirteitäni. Sain myös jaloittelumahdollisuuksia pitkien tenttien aikana. Opettajien kanssa kävin hyviä keskusteluja ja esimerkiksi opettajat antoivat vahvistusta sille, että sisätauti- ja kirurginen hoitotyö olisi hyvä syventävien opintojen vaihtoehto minulle. Olen tyytyväinen syventävien valinnastani ja nautin työstäni erikoissairaanhoidon kirurgisella osastolla.

Aion olla esimerkkinä muille nepsytyypeille ja erilaisille opiskelijoille että kyllä pystyy mihin vain, kunhan on sinut itsensä kanssa ja hakee tukea kun sitä tarvitsee. Diagnoosin taakse ei pidä piiloutua, vaan sen kanssa pitää olla sinut. Reitti voi olla erilainen, mutta maaliin pääsee. Minulle Lapin ammattikorkeakoulu on paras mahdollinen koulu.

- Anna-Reeta, sairaanhoitaja-alumni  - 
Terve vaan tulevaisuuden sairaanhoitajat!Jennin kuva
On tärkeää kulkea aina omaa polkua ja valita se tie mikä itselle tuntuu parhaalta. Minä haluan toivottaa sinut tervetulleeksi alalle, jossa itse tykkään tehdä töitä.

Kävelet leikkausosaston käytävällä ja kohtaat siniasuisen sairaanhoitajan, joka hymyilee. Se olen minä, Jenni Vittaniemi- Pietilä ja teen pääsääntöisesti töitä Mehiläinen Länsi-Pohjassa sairaanhoitajana leikkaus- ja anestesiaosastolla. Olen toiminut sairaanhoitajana kymmenen vuoden ajan monissa eri yksiköissä. En kaihda vaihtelua tai haasteita, joten esimerkiksi ensihoidosta, nuorisopsykiatriasta, sekä synnytys- ja naistentautien yksiköstä on kertynyt työkokemusta vuosien varrella.

Pohjakoulutukseltani olen sairaanhoitaja, mutta ensihoitajan työtä tehdessäni huomasin voimakkaan palon myös siihen ammattiin ja päädyinkin suorittamaan ensihoitaja AMK 30 op lisäkoulutuksen. Tämä koulutuspääoma antoi hyvää ponnetta ajatellen omaa itsevarmuutta ja teoriatietopohjaa jatkoa ajatellen. Teen siis edelleen ajoittain työvuoroja kelta- vihreän pakettiauton kyydissä. Koen vahvasti, ettei tällä alalla mikään tieto ole turhaa ja taitoja voi soveltaa kaikessa toiminnassa.

Matkani aloitin Kemi-Tornion AMK:sta hoitotyön koulutusohjelmasta. Opinnon sujuivat jouhevasti ja tykkäsin monipuolisesta kurssivalikoimasta. Anatomian ja fysiologian, tilastotieteen, liikunnan ja hoitotieteen kautta farmakologiaan. Teoriatieto karttui huimaa vauhtia. Tehtiin muiden opiskelijoiden kanssa yhdessä ja erikseen. Välillä harjoiteltiin kädentaitoja opettajan johdolla kanyloiden, kipsaten, elvyttäen tai infuusionesteiden parissa tuumaillen. Ringer, plasmalyte, nacl, normofundin, natriumbikarbonat ja kaikki nuo lukuisat muut vaihtoehdot. Mikä neste tulisi missäkin tilanteessa valita??

Suuntaavissa opinnoissa mielenkiinto oli huipussa. Oma polku oli löytynyt harjoitteluiden kautta. Oma intohimon tie johdatti suoraan leikkauspöydän toiselle puolen kirurgia vastapäätä. Sain loistavan opin mahtavilta perehdyttäjiltä jo viimeisessä harjoittelussa, silloisessa Länskässä ja nykyisessä Mehiläinen Länsi-Pohjan leikkausosastolla. Tämä polku on johtanut siihen, että koen saavani edelleen uusia haasteita päivittäin. Teen kahden puolen työtä. Tänään haastan itseni anestesiahoitajana yleisanestesian parissa ja huomenna ojennan uusia tekoniveliä ortopedille leikkaushaavalla.

Kymmenen vuoden aikana paljon on muuttunut. Monessa mielessä todella hyvään suuntaan. Ennen kirjoiteltiin anestesiakaavake käsin, tänään se tehdään sähköisesti. Vielä muutama vuosi takaperin umpilisäke poistettiin avoimesti, tänään muutaman reiän kautta laparoskooppisesti. Autonominen työvuorosuunnittelu antaa paljon vapauksia muuhun elämään ja harrastuksiin. Hyvää työyhteisöä unohtamatta, joka on kaikille etuoikeus. Meidän kaikkien yhteinen tavoite on aina potilaan hyvinvointi, elintason ylläpitäminen ja paraneminen.

Toivon, että sinä, joka edes pienesti koet sydämessä palon ihmisten auttamiseen, olet motivoitunut tekemään työtä, joka haastaa, kehittää, palkitsee ja antaa laajat mahdollisuudet jatkokouluttautumiselle, harkitset alalle opiskelemista.

On tärkeää kulkea aina omaa polkua ja valita se tie mikä itselle tuntuu parhaalta. Minä haluan toivottaa sinut tervetulleeksi alalle, jossa itse tykkään tehdä töitä.

Tämä oli minun alumpitarinani, ehkä sinä joskus saat kirjottaa omasi?

Jenni