tyttokuva_banneri_1920x400px.JPG
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot

Opiskelijoiden kokemuksia restonomikoulutuksen päiväopinnoista

Opiskelua mielekkäällä ja monipuolisella alallamikko saviaro.JPG
Ylioppilaaksi valmistumisen jälkeen opiskelin ammattikoulussa kokiksi. Silloin kun ravintola-alan kouluun hain ja opiskelin siellä, niin löysin aika hyvin oman alani ja suunnan mitä tehdä ja lähteä jatkamaan.

Siitä lähti sitten kiinnostus restonomin AMK –tutkintoon. Kokiksi valmistumisen jälkeen, olen ollut ravintola –alalla töissä tehden kokin töitä, jotka ovat onnistuneet hyvin myös restonomiopintojen ohella. Olen Rovaniemeltä lähtöisin ja olen aina tykännyt asua Lapissa. Olen saanut sellaisen käsityksen, että kun opiskelee Lapissa, niin pääsee tekemään asioita todella paljon ja olemaan yhteistyössä paikallisten yritysten kanssa, saamaan kontakteja sekä verkostoitumaan, jotta voi työllistyä heti opintojen jälkeen. Opiskelukaupunkina Rovaniemi on todella mukava, täällä riittää aktiviteettia ja tekemistä, mutta muuten tämä ei ole liian iso, eikä ihmisiä ole liikaa. Kaupunkina Rovaniemi on todella rauhallinen, mutta täällä pystyy tekemään hyvin asioita, esimerkiksi Urheiluopistolle pääsee sporttipassilla, jos haluaa liikkua ja talvella on mahdollista hiihtää ja lasketella.

Opiskelutilat Lapin AMKissa ovat mukavat ja vaikka opiskelijoita on aika paljon, niin silti tuntuu, että oppii hyvin tuntemaan oman koulutusalan ihmiset. Opiskelijoille järjestettävien tapahtumien kautta tutustuu myös muiden alojen opiskelijoihin.

Opiskelen tällä hetkellä restonomiksi toista vuotta ja olen kokenut opiskelun mukavaksi ja sopivan haastavaksi. Opinnot eivät ole pelkkää tekemistä ja käytännönoppia, vaan pääsemme paremmin näkemään myös sen taustan, mitä vaaditaan, jos sinusta esimerkiksi tulee johtaja. Johtamisopinnot ovat mielestäni olleet mielenkiintoisia ja tämä koulutus tarjoaa siihen hyvin valmiuksia. Opintojen aikana meillä on ollut todella erilaisia kursseja. Ensimmäisenä vuonna lähdetään perusasioista ja tutustutaan niihin, on paljon luentoja ja asioiden läpikäyntiä. Meidän alalle tulee paljon myös pelkästään lukiotaustaisia ihmisiä, joilla ei ole vielä alalta mitään koulutusta ennestään, joten on hyvä, että aluksi käydään läpi ravintola –alan sekä hotelli- ja matkailualan perusteet. Ensimmäinen vuosi menee tunnusteltaessa, minkälaista on työskennellä tällä alalla, jonka jälkeen lähdetään syventymään opinnoissa ja tutustutaan erilaisiin kulttuureihin. Kulttuurituntemus on hyödyllistä, koska Lapissa on paljon turismia ja tänne tulee todella paljon yleisestikin eri maista ihmisiä, joten pitää osata tarjota heille hyvää palvelua.

Nyt toisena opiskeluvuonna olemme aloittaneet suuntautumisopinnot ja itse lähden suuntautumaan konseptipolulle, eli ravintola –ja hotellipuolelle. Joulun jälkeen opinnot jatkuivat vasta helmikuussa, sillä meillä oli 2,5kk harjoittelujakso sopivasti sesonkina, jolloin pääsimme näkemään millaista työnteko on silloin, kun on oikeasti kiire. Tällä hetkellä meillä on myös kaksi projektia menossa, opinnot ovat tähän asti olleet laidasta laitaan monipuolisia ja kattavia. Meidän oppimisympäristömme löytyvät kentältä eli lähdemme siis konkreettisesti tekemään harjoituksia ja yritysyhteistyötä suoraan paikan päälle luontoon, keskustaan ja yrityksiin. Meidän kaikki kurssit ovat niin erilaisia keskenään, mutta kuitenkin samalla tähtäävät samaan asiaan, joka on mielekästä. Ensimmäiset kurssit pohjustavat sitä mitä aletaan seuraavaksi tekemään, ja seuraavat kurssit jatkavat siitä. Parasta opinnoissa on ollut ylivoimaisesti se, että meidän luokalla on paljon ihmisiä ympäri Suomea ja näin ollen on päässyt tutustumaan todella monenlaisiin ihmisiin ja olen saanut paljon uusia ystäviä sen johdosta.


Valmistumisen jälkeen voin työskennellä esimerkiksi ravintolan –tai hotellin esimiehenä, vuoropäällikkönä tai vastaanottopäällikkönä. On mahdollista myös suuntautua matkailualalle ja alkaa matkailuyrittäjäksi tai sitten alkaa safarihommiin vuoropäälliköksi tai muutoin tähdätä esimiestehtäviin. Itse aion valmistumisen jälkeen jatkaa vielä alan töissä muutaman vuoden ja hankkia lisää työkokemusta. Työskentelen ensin peruskokkina ja sitten lähden hakeutumaan vuoropäälliköksi ja sitten pitääkin katsoa mihin se johtaa.

Työelämä on muutenkin ollut hyvin läsnä opinnoissa, olemme tehneet paljon yhteistyötä elinkeinoelämän kanssa ja alusta asti meillä on ollut useampi projekti, jotka on toteutettu yritysyhteistyössä suoraan työelämään. Valmistumisen jälkeen haaveilen jääväni Lappiin asumaan ja työskentelemään. Opinnot ovat antaneet monipuoliset ja hyvät valmiudet lähteä ravintola –tai matkailualan hommiin, opinnoissa käydään niin monipuolisesti kaikki asiat läpi suoraan perusteista vaikeampiin ja monipuolisempiin asioihin.

Suosittelisin Lapin AMKia opiskelupaikaksi, sillä tämä ympäristö on ainutlaatuinen ja täällä pääsee tosi monipuolisesti tekemään asioita. Jos ei niinkään tykkää, että päivät menevät luennoilla istuessa, vaan haluaa oikeasti päästä itse tekemään, niin silloin Lapin AMK on hyvä kohde juuri sinulle. Omaa koulutusohjelmaani suosittelen kaikille, sillä ala on todella monipuolinen. Koulun kautta pääsee tekemisiin niin monien erilaisten ihmisten kanssa ja verkostoituminen on helppoa, uusien ihmisten kanssa kanssakäyminen voi olla sesonkina todella raskasta, mutta aina tulee hyvä fiilis kun onnistuu.

- Mikko Saviaro, restonomiopiskelijaMyyntineuvottelijan sydän sykkii matkailulleLotta Lonka1.jpg
Viihdyin Degree programme in Tourism – tutkinnon parissa erinomaisesti. Nuoret ja kansainväliset luennoitsijat yhdessä kansainvälisen ilmapiirin kanssa eivät ainoastaan antaneet eliniän kestäviä ystäviä vaan myös motivaatiota, ymmärtämystä muita kulttuureja ja työskentelytapoja kohtaan sekä laajan kansainvälisen verkoston.

Nykyisellä työnantajalla olen työskennellyt kaikilla mahdollisilla osa-alueilla ja hypännyt aina apuun sinne, missä on tarvittu. Tänään olen osa vakituista myyntitiimiä, jossa pääsen kehittämään kansainvälisten matkailijoiden palveluita alueella. Rakastan työtäni, tiimimme on upea - ja pian on jälleen uusi sesonki ja pääsemme näkemään ja kuulemaan, mitä asiakkaat ovat mieltä aikaansaannoksistamme.

Myyntitiimin monipuoliset työtehtävät

Työskentelen myyntitiimissä ohjelmapalveluyritys Safarticassa Sales Managerina. Edessä on neljäs talvisesonki firmassa, jonka pienestä tiimistämme kaikki osallistuvat yrityksen päivittäiseen pyörittämiseen. Tänä talvena tulen tekemään ryhmämyyntiä, uusasiakashankintaa sekä muita myynnin ja markkinoinnin tehtäviä. Vastaan myös asiakaspalvelun laadusta sekä yritysyhteistyöstä paikallisten sidosryhmien ja alihankkijoiden kanssa.

Tyypillinen työpäivä alkaa sähköpostista, josta rakentuu työpäivän sisältö. Suunnittelemme tiimissä yhdessä työnjakoa sekä asiakkaille lähettämiemme tarjousten sisältöä sekä esimerkiksi markkinointikampanjoita. Osallistun myös asiakaspalvelun arkeen: ohjaan, koulutan ja rekrytoin tiimiimme lisää jäseniä ja autan ongelmatilanteissa. Parhaita ovat päivät, joissa on paljon sisältöä ja pääsee tapaamaan loppuasiakasta, oppaita ja ehkä itsekin pääsee kelkan kyytiin tai vierailemaan poro- ja huskytilallamme Raitolassa. Minulla on siellä oma nimikkohusky - pieni, energinen ja iloinen alaskanmalamuuttityttö nimeltä Lotta.

Uralleni on mahtunut monta eri yritystä, maata, maanosaa ja kaupunkia, mutta matkailualan työt ovat vetäneet aina puoleensa. Tein jo opiskeluaikana kaikkea mahdollista mistä sain rahaa ja kokemusta: istutin puita, siivosin mökkejä, pesin turistien sukkia, poimin omenoita, opastin tulivuorivaelluksia, järjestin häitä, myin bageleita, tonttuilin ja siivosin koalan kakkaa. Jokainen työ on vienyt minua aina eteenpäin ja opettanut omalta osaltaan joko elämästä tai matkailualasta. Asiakaspalvelutöistä siirryin vuoropäälliköksi, vuoropäälliköstä takatoimistoon myyntiin tai esimieheksi, ja esimiehestä markkinointivastaavaksi tai kohdepäälliköksi. Välillä aloitin reitin jälleen alusta, kun työnantaja matkan varrella vaihtui.

Opiskelu kansainvälisessä ilmapiirissä

Valmistuin Rovaniemen ammattikorkeakoulusta englanninkielisestä Degree Programme in Tourism – koulutusohjelmasta bacheloriksi vuonna 2010 ja tammikuussa 2016 Lapin ammattikorkeakoulusta Ylemmän ammattikorkeakoulun restonomiksi. Viihdyin Degree programme in Tourism – tutkinnon parissa erinomaisesti. Nuoret ja kansainväliset luennoitsijat yhdessä kansainvälisen ilmapiirin kanssa eivät ainoastaan antaneet eliniän kestäviä ystäviä vaan myös motivaatiota, ymmärtämystä muita kulttuureja ja työskentelytapoja kohtaan sekä laajan kansainvälisen verkoston.

Kansainvälisestä koulutusohjelmasta tuleekin pitää kiinni. Maailmalla ei enää pärjätä perinteisin opein ja jatkuvasti kansainvälistyvä Suomi tarvitsee maailmanlaajuisesti verkostoituneita nuoria. Uusi sukupolvi on astumassa työelämään, joka tulee muuttamaan myös työnantajien tavan toimia. Yrittäjäyhteistyö koulun ja paikallisten yritysten välillä valmentaa molempia osapuolia kohtaamaan tulevaisuuden haasteet ja ymmärtämään muutoksen tuoman hyödyn, myös taloudellisesti.

Mieleenpainuvimmat opiskelumuistot liittyvätkin kansainvälisenä tutorina toimimiseen ja kaikkiin niihin mökkireissuihin ja bileisiin, joita järjestimme opintojen välissä. Myös viimeisen vuoden, viime hetken, opintopisteiden keruumatka restonomien vuosittaiseen Resto-kisaan on muistoissa opintojen viimeisenä reissuna. Voitimme toisen sijan kansallisessa kilpailussa, joka silloin oli Rovaniemen ammattikorkeakoulun paras sijoitus. Saumattoman yhteistyön tuloksena vietimme upean viikonlopun Mikkelissä ja olemme olleet siitä saakka ystäviä.

Lotta Lonka, Sales Manager, Safartica


Makumestarina omassa yrityksessäJari Kurtti.jpg
Olen aina lähtenyt liikkeelle siitä, että makuelämys syntyy huolella valituista raaka-aineista.

Työskennellessäni useiden vuosien ajan keittiömestarina huippuravintoloissa totuin käyttämään parhaita kotimaisia ja pohjoisen alueen puhtaita raaka-aineita. Muutettuani Leville huomasin jälleen, millaisen aarreaitan äärellä me asumme, sillä metsät ja maastot ovat täällä täynnä puhdasta superruokaa. Kehitin Arctic Superfoods EVÄS-patukat, jotta pohjoisen mahtavat maut ja ravintoaineet olisivat jokaisen saatavilla.

Toimin yrittäjänä yrityksessäni Arctic Forest Foods Oy, joka tunnetaan paremmin Arctic Superfoods -tuotebrändimme kautta. Samalla toimin myös yritykseni toimitusjohtajana. Yritys työllistää tällä hetkellä täysipäiväisesti ainoastaan minut, toimintamme rakentuu pääsääntöisesti monipuolisen alihankkijaverkoston kautta. Työpäiväni ovat kaikki erilaisia, kahta samanlaista päivää ei ole. Päivät täyttyvät sähköposteista, puheluista, sosiaalisesta mediasta ja erilaisista tapaamisista. Hoidan muun muassa yrityksen myyntiä, markkinointia, taloushallintoa – eli kaikkea mitä yrityksen toimintaan kuuluu.
Urallani olen saanut työskennellä ravintola-alalla hyvin monipuolisissa tehtävissä kokkina, keittiömestarina ja ravintolatoimenpäällikkönä. Ravintolauran jälkeen siirryin työskentelemään kaupan alalle, Rovaniemen Metrotukun pikatukkupäälliköksi. Muutimme syksyllä 2014 puolisoni työn perässä Leville. Tuolloin tein rohkean päätöksen irtisanoa itseni vakituisesta pestistä pikatukkupäällikkönä.
Lopulta päädyin yrittäjäksi hieman varkain. Se oli osittain sattumankauppaa, koska olin tilanteessa, jossa halusin itse työllistää itseni. Maailman puhtaimman ilman ympäröimänä mietin, että mitä sitä voisi tehdä. Silloin keksin yritykseni tämän hetkiset tuotteet - EVÄS-patukat. EVÄS-patukoiden ideana on tarjota pohjoisen luontomme parhaat antimet kätevässä muodossa ja samalla brändätä pohjoisen marjat ja villiyrtit uudella, mielenkiintoisella tavalla.

Opiskelumuistoja kulinaarikeittiölinjalta
Valmistuin Rovaniemen ammattikorkeakoulusta kulinaarikeittiölinjalta restonomiksi vuonna 2002. Opinnot loivat loistavan perustan työelämään. Toivon, että opinnoissa myös tulevaisuudessa painotetaan ammatillista keittiöosaamista. Suhtauduin opintoihini innolla ja koin opiskeluvuodet erittäin antoisiksi. Mieleenpainuvin opiskelumuistoni on ehdottomasti valtakunnallisen ravintolakoulujen ammattitaitokilpailun voitto Helsingissä. Voiton ansiosta joukkueemme pääsi osallistumaan myös EM-kilpailuihin Brysselissä.
Tärkein anti opinnoista on mielestäni ollut ammatillinen keittiökokemus, johon kuuluvat myös esimerkiksi katteet, reseptiikka, laatujohtaminen ja viranomaisvelvoitteet, kuten omavalvonta. Olen saanut myös erittäin tärkeitä oppeja nykyistä yrittäjyyttä ajatellen markkinoinnista, asiakaspalvelusta ja taloushallinnosta.
Opiskeluaikoina tehdyt erilaiset yritysvierailut, työharjoittelut ja muut tapaamiset sekä opiskelukaverit loivat pohjan työelämän yhteistyöverkostolle. Oppilaitosten tuleekin seurata toimialan kehitystä tarkkaavaisesti ja pitää jatkuvaa yhteyttä alan yrityksiin. Parhaimmillaan oppilaitokset ovat luonteva osa työelämän kenttää.

Jari Kurtti, Arctic Forest Foods Oy:n toimitusjohtaja


Lapissa opiskelu luo mahdollisuuksiaOona Löytänen RESTO.jpg
Tulin opiskelemaan Lapin AMKiin restonomiksi mutkien kautta, olin keväällä vielä sitä mieltä että paikkani on yliopistossa, mutta kesällä aloin pohtia, että ammattikorkeakoulu voisi kuitenkin olla minulle parempi vaihtoehto, ja aloin selata lisähakua josta löysin restonomin opinnot.

Matkailuala on aina kiinnostanut minua, etenkin sen markkinointi, vaikken alalla olekaan työskennellyt, joten päätin hakea kouluun. Lapin AMK oli selkeä ja luonteva valinta, sillä haluan asua Lapissa ja olen koko elämäni asunut Rovaniemellä. Päätöstä hakea tähän koulutukseen en ole katunut hetkeäkään.

Lapissa opiskelu on mielestäni tällä alalla suuri mahdollisuus, sillä Rovaniemen ollessa nouseva ja suuri matkailukaupunki, täällä mahdollisuudet oppia alasta ovat täysin erilaiset kuin muilla paikkakunnilla. Rovaniemi on myös suuri opiskelijakaupunki, mikä tekee tästä miellyttävän paikan viettää opiskelijaelämää sen kaikissa muodoissaan. Suosittelen Rovaniemeä kaikille opiskelukaupungiksi juuri siksi, että täällä on tarpeeksi mahdollisuuksia ajanviettoon myös opiskelun ohella, vaikkei liian suuri paikkakunta olekkaan.

Opiskelu on ollut tähän mennessä mukavaa, ja ehkä jopa kevyempää kuin odotin. Ensimmäisen vuoden kurssit ovat olleet monipuolisia ja niistä on saanut laajan kuvan tästä alasta kokonaisuudessaan. Vuoteen on sisältynyt mm. työelämään tutustuttava kenttäjakso ja paljon ryhmätöitä.

Suosittelen Lapin AMKia ehdottomasti opiskelupaikaksi sen monipuolisuuden vuoksi, opintoja voi valita eri aloilta ja jopa yliopiston puolelta jos vain kiinnostusta löytyy. Restonomin opinnoissa myös on useampia suuntautumisvaihtoehtoja, mikä tekee tästä varmasti monelle sopivan koulutuksen.

Itse aion opinnoissani suuntautua tapahtumajohtamiseen, ja toivottavasti tulen sillä puolella ja markkinoinnissa työskentelemään tulevaisuudessa. Opintojeni jälkeen aion myös ehdottomasti jäädä Lappiin työelämään, sillä täällä työmahdollisuudet alalla ovat niin monipuolisia ja erilaisia kuin muualla Suomessa tai maailmalla.

 

- Oona Löytänen, restonomiopiskelija
Monipuolista opiskelua matkailun parissaRestonomi 1.jpg
Restonomin opinnot ovat olleet mielenkiintoisia. Suurin osa opinnoista on koostunut itsenäisestä työskentelystä ryhmissä. Opettajat ovat lähinnä ohjaamassa eivätkä opettamassa. Meillä on mielellään auttavat tutorit ja henkilökunta. Opiskelija ottaa vastuun opinnoistaan kokonaan itse ja motivaatiota on tärkeää pitää yllä, jotta pysyy matkassa.

Päätin jo lukion alussa, että pidän valmistuttuani välivuoden, koska halusin kartuttaa työkokemusta. En ollut täysin varma siitä, että mille alalle haluaisin lähteä tai mitä haluaisin tulevaisuudessa tehdä työkseni, joten välivuosi sopi minulle täydellisesti. Tarkoituksenani oli lähteä ulkomaille, mutta silloin minun olisi pitänyt jättää kotiin kaverit ja poikaystävä. Sain työtarjouksen ulkomailta, mutta päätin lopulta jäädä Rovaniemelle. Tein töitä koko välivuoden ajan, yhteensä kolmessa eri työpaikassa mikä oli ilman ammattia olevalle nuorelle erittäin hyvä suoritus nykyajan työllisyystilanteessa.

Talven ajan tein töitä paikallisessa ohjelmapalveluyrityksessä. Olin haaveillut kyseisestä työstä monta vuotta enkä harkinnut paikan vastaanottamista pitkään. Talven aikana huomasin, kuinka kiinnostunut matkailualasta oikeasti olin ja päätin hakea restonomikoulutukseen Lapin ammattikorkeakouluun. Pohdin koulupaikan vastaanottamista pitkän aikaa, koska arvelin alan töitä riittävän vähintään sesongin ajaksi riittävästi ilman koulutustakin. Onneksi eräs minua viisaampi kysyi minulta, että voinko saavuttaa haluamaani työtehtävää aikuisena ilman koulutusta. Päätin vastaanottaa koulupaikan. Paikkakunnan valitseminen oli minulle helppoa, sillä minulla ei ole kiire Rovaniemeltä pois. Täällä on työpaikka, kaverit ja koti. Tiedän, että sitten kun haluan maailmalle, ehdin sinne kyllä.

Restonomin opintojen alkuvaiheessa jo pääsee halutessaan mukaan erilaisiin projekteihin, osallistumaan opintomatkaan sekä 3 viikkoa kestävään kenttäjaksoon. Haastavaa on ollut oman ajankäytön suunnittelu, kun yrittää tasapainottaa koulua, työtä ja vapaa-aikaa. Opiskelija voi pyrkiä monimuoto-opintoihin, mikäli kokee, ettei päiväopinnot sovikaan itselle. Lukujärjestykset ovat onneksi hyvin suunniteltuja ja joka suunnasta on joustettu tarpeeksi. Kursseja saa valita itse ja vaikuttaa siten omiin aikatauluihin.

Parasta opinnoissa on ollut uudet kaverit, käytännön harjoittelu ja tutustumiskäynnit eri yrityksiin. Monet tuntuvat ajattelevan, että restonomiksi voi hakea vain, jos on valmistunut jo esimerkiksi tarjoilijaksi tai matkailupalveluiden tuottajaksi. Kouluun astuessa kaikki ovat kuitenkin samalla lähtöviivalla, sillä opiskelu on erilaista kuin alemmilla asteilla ja asioita tarkastellaan laajemmista näkökulmista. Harjoitteluihinkin pääsee helposti ilman aiempaa kokemusta ja opiskelijoita kannustetaan rohkeasti tekemään harjoittelu uudenlaisessa työympäristössä.

Suosittelen Rovaniemeä opiskelukaupungiksi kaikille jotka tykkäävät rauhallisesta asumisesta kaupungissa, jossa on kasvavissa määrin kattavasti erilaisia palveluita. Rovaniemellä on hyvät harrastus- ja liikuntamahdollisuudet. Täältä on helppo lähteä niin Lapin tuntureille kuin eteläänkin. Rovaniemellä eri alojen opiskelijat puhaltavat hyvin yhteen hiileen ja ihmiset ovat avoimia sekä vastaanottavaisia eikä opiskelutapahtumistakaan ole ollut pulaa. Täällä on paljon nuoria eri kaupungeista, jonka vuoksi Rovaniemeltä löytyy paljon erihenkistä seuraa!

Restonomiksi opiskelevalle Lapin AMK on hyvä vaihtoehto, koska täältä löytyy paljon matkailu- ja ravintola-alan työpaikkoja etenkin sesongin aikana mikä on erittäin hyvä mahdollisuus lyödä jalkaa oven väliin alaa opiskeleville. Lapin AMKista on helppo lähteä ulkomaille vaihtoon tai harjoitteluun ja meno on kansainvälistä myös kampuksella, sillä täällä opiskelee paljon ulkomaalaisia opiskelijoita.

 

- Ida Aatsinki, restonomiopiskelijaLapissa opiskelu on mahtavaaRosa-Maria.JPG
Lapin ammattikorkeakoulu on kaikin puolin opiskelijalle kannustava, inspiroiva sekä turvallinen paikka opiskella.

Olen 24-vuotias nainen Tampereelta. Aloitin opintoni syksyllä 2015 ja opiskelen nyt toista vuotta Rovaniemellä Lapin ammattikorkeakoulussa restonomiksi. Olen valinnut opinnoissa suuntautumiseksi tapahtumajohtamisen, jossa opiskellaan erilaisten tapahtumien järjestämistä, toteutusta ja markkinointia. Syyt, miksi valitsin restonomin opinnot, olivat alan hyvät työllistymismahdollisuudet sekä alan monipuoliset tehtävät. Opintoihin sisältyy paljon käytännönläheistä työskentelyä, joka pohjautuu opiskeltuun teoriaan ja sen soveltamiseen käytännössä.


Ennen opintojeni alkua työskentelin noin kuukauden Lapin Safareilla Ylläksellä. Toimin tonttuna ja työnkuvaani kuului Iso-Britanniasta saapuvien asiakkaiden kuljetus bussilla lentokentän ja hotellien välillä, husky- ja porosafareille vienti, joulupukin luona vierailu ja varsinkin perheen pienimpien viihdyttäminen. Muuta alan työkokemusta minulla ei tuolloin vielä ollut, mutta kuukauden työskentelyn jälkeen alkoivat ensimmäiset kiinnostuksen jyväset heräilemään mielessä, että josko tämä voisi olla se minun juttuni.


Lapin ammattikorkeakoulu tuli melkein ensimmäisenä vaihtoehtona mieleen, koska halusin johonkin ihan muualle. Halusin myös uusia ihmisiä ja kokemuksia elämääni, ja jotenkin vain veri alkoi vetämään Lappiin. Kävin kuitenkin läpi muitakin mahdollisia vaihtoehtoja, mutta Lapin ammattikorkeakoulun monipuolinen tarjonta, siitä välittyvä lämminhenkisyys sekä alani todella hyvä ammattitaidon tieto ja taito saivat minut vakuuttumaan, että tämä on paikkani. Perheeni ja kaverini kauhistelivat aluksi ajatusta mahdollisesta lähdöstäni opiskelemaan näin ”kauas” kotoa, mutta minulle se oli selkeä ja luontainen päätös. Olen käynyt pienestä pitäen Lapissa mökillämme ja paikkana se on ollut minulle aina tärkeä. Lappi tuntui oikealta valinnalta.


Lapissa opiskelu on mahtavaa ja täällä voi tuntea yhteishengen joka puolella. Rovaniemi on opiskelijalle huikea kaupunki, koska täältä löytyy niin paljon muitakin opiskelijoita ja aina jotain tekemistä ympäri vuoden. Mielestäni parasta Rovaniemellä on se, että kaupungista pääsee hyvin nopeasti keskelle mahtavaa luontoa ja läheltä löytyvät hyvät lenkkipolut sekä muut harrastusmahdollisuudet. Lapin ammattikorkeakoulu järjestää opiskelijoille paljon mahdollisuuksia tutustua harrastuksiin sekä muihin järjestöihin ja yhteisöihin, jotta jokainen varmasti löytää sen oman paikkansa ja kiinnostuksen kohteensa.


Itse opiskelu on ollut minulle tähän mennessä mieluisaa ja vastannut odotuksiani lähes täysin ammattikorkeakoulussa opiskelusta. Pidän käytännönläheisestä opiskelusta ja työskentelystä sekä erilaisista porukalla toteutettavista tapahtumista ja tehtävistä. Paljon ryhmätöitä on ollutkin, joiden kautta olen oppinut todella paljon erilaisista työskentelytavoista sekä kuuntelemaan ja arvostamaan muiden ideoita ja mielipiteitä. Ensimmäisen vuoden aikana opiskelimme lähinnä alan perustietoja ja taitoja. Syksy meni enemmän luennoilla sekä restonomikoulutukseen, kouluun ja opiskelijatovereihin tutustuessa. Pääsimme jo kokeilemaan kentällä oloa eli hieman kosketuksiin työelämän kanssa sekä kävimme kaikki alalla vaadittavat passikoulutukset. Kevään opinnoissa tulivat kielet, asiakaspalvelu sekä erilaiset toimintaympäristöt tutuiksi. Ensimmäinen vuosi meni hurauksessa ohi ja oli erittäin mahtava sekä antoisa kaiken kaikkiaan. Haasteita on tietenkin matkan varrella myös ollut ja välillä on tuntunut, ettei aika riitä kaikkeen. Olen kuitenkin oppinut, että oman ajankäytön suunnittelu on erittäin tärkeää, kun aloittaa opiskelut ammattikorkeakoulussa. Suunnittelu helpottaa huomattavasti omaa opiskelua ja on tärkeää opiskelijana saada myös sitä omaa vapaa-aikaa, jotta säilyttää opiskeluinnon.


Lapin ammattikorkeakoulu tarjoaa oppimisympäristönä monipuoliset puitteet sekä ammattitaitoisen henkilökunnan ja täällä halutaan pitää kaikista hyvää huolta sekä puhaltaa yhteen hiileen. Kannustan opiskelemaan Lapin ammattikorkeakoulussa, koska täältä löytyy kaikille oma paikka ja kiinnostuksen kohteet, mahtavat opiskelutoverit ja hyvä opiskeluympäristö.


Restonomin opintoja kannattaa tulla opiskelemaan, jos haluaa monipuolisen työn, kansainvälistä meininkiä sekä hyvät työllisyysmahdollisuudet koko ajan kasvavalla alalla. Valmistumiseni jälkeen haluaisin työskennellä erilaisten tapahtumien toteutuksessa sekä erilaisissa markkinoinnin ja sosiaalisen median tehtävissä. Toivon löytäväni työpaikan joko Rovaniemeltä tai kotikaupungistani Tampereelta. Lappiin olisi hienoa jäädä työskentelemään, koska täällä ala kukoistaa vuosi vuodelta enemmän ja tarjoaa hyvät työllistymismahdollisuudet. Tähän mennessä reppuuni on kertynyt jo paljon hyvää tietoa ja taitoa sekä alalta että työskentelystä, mutta paljon on vielä opittavaa ja odotankin tulevia opintoja uteliaana ja innolla!


- Rosa-Maria Kopra, restonomiopiskelija
Opiskeluelämä on antoisaa aikaafiltteri Anna Rajala (1).JPG
Jos matkailu, majoitus- ja ravitsemispalvelut ja ihmisläheisyys kiinnostavat, olet hakemassa oikeaan paikkaan.

Olen toisen vuoden restonomiopiskelija Lapin ammattikorkeakoulusta. Olen valmistunut vuonna 2013 ylioppilaaksi ja ravintolakokiksi. Valmistumiseni jälkeen työskentelin ravintola-alalla parin vuoden ajan, kunnes kaipasin muutosta perusarkeeni. Lähdin au-pairiksi Australiaan, josta monta kokemusta rikkaampana ja hyvän englannin kielen taidon omaavana palasin keväällä 2015. Koska takana oli pari välivuotta opiskeluista, päätin hakea opiskelemaan Lapin AMKiin Rovaniemelle.

Restonomiopinnot yhdistivät hyvin oman osaamiseni sekä kiinnostukseni matkailua kohtaan. Rovaniemi paikkana oli minulle jo ennestään tuttu ja se onkin osoittautunut todella mukavaksi paikaksi opiskella. Välimatkat täällä ovat todella lyhyet, jotka taittaa hetkessä kävellen tai pyörällä.

Ensimmäinen vuosi sisälsi alaan tutustumista. Kenttäjakso, yritysvierailut sekä useat ryhmätehtävät lisäsivät tietoutta alaa kohtaan sekä avasivat meille opiskelijoille tietämystä Lapin matkailusta. Nyt toisena vuonna valitsimme omat suuntautumisemme opintoihin. Itse suuntaudun konseptointiin, jossa tutustumme esimerkiksi yritysten tarinoihin, identiteetteihin sekä siihen kuinka itse konsepti syntyy. Lisäksi olen tänä keväänä mukana RESTO 2017 -tietotaitokilpailussa yhdessä kolmen muun opiskelukaverini kanssa. Kilpailu antaa valmiuksia työelämään ja auttaa verkostoitumaan.

Tavoitteena minulla on valmistua keväällä 2018. Koska työkokemusta on vuosien saatossa kertynyt, voin esimerkiksi hyväksilukea perusharjoittelun, jolloin valmistumiseni koulusta aikaistuu. Opiskeluelämä, jota parhaillaan vietän, on antoisaa aikaa. Se mitä valmistetumiseni jälkeen teen on epäselvää, ehkäpä opiskelen lisää tai lähden työskentelemään ulkomaille. Kaikki on avoinna.

Sinulle joka harkitset hakemista Lapin ammattikorkeakouluun ja juuri restonomiksi, toivotan onnea kevään yhteishakuun ja nostan peukkua hyvälle valinnalle.


- Emma Rajala, restonomiopiskelijaRovaniemi on loistava paikka matkailualan opiskelijalleLukion jälkeen lähdin viettämään välivuotta tunturiin. Vietin elämäni yhden parhaista puolivuotisista Lapin mahtavissa maisemissa, ja siitä se ajatus sitten lähtikin. Pohjoisesta en halunnut enää lähteä, ja ravintola-ala iski ja lujaa. Hain siis Lapin ammattikorkeakouluun lukemaan itseni restonomiksi. Tunturissa ymmärsin Lapin matkailun olevan runsasta ja monipuolista, joten opiskelu juuri Rovaniemellä oli luontevaa, kertoo Anna.

anna pälä, restonomi.jpgRestonomit työllistyvät monipuolisesti matkailualan eri tehtäviin, erityisesti esimiestasolle käytännön taitojen riittäessä. Restonomeja työskentelee esimerkiksi ravintoloissa, hotelleissa, ohjelmapalveluyrityksissä ja matkailuliitoissa. Myös oman yrityksen perustaminen on monelle restonomille luontainen valinta. Jo opiskeluaikana työllistymismahdollisuudet ovat hyvät ja ne kannattaa hyödyntää käytännön osaamisen kartuttamiseksi. Itse toivon työllistyväni matkailualalla myynnin ja markkinoinnin pariin, kuten hotellin myyntipalveluun tai matkailuliiton markkinointiin.

Matkailu on kansainvälinen ja kasvava ala, joten työllisyys näyttää lupaavalta niin kotimaissa kuin ulkomaillakin. Trendit ja sesongit tekevät työstä monipuolista ja mahdollistavat itsensä jatkuvan kehittämisen. Rovaniemellä ja Lapissa riittää erilaisia matkailun työtehtäviä laidasta laitaan. Kehittyvä ja jatkuvassa muutoksessa oleva ala haastaa työntekijöitään ja sesonkiluonteisuus opettaa paineensietokykyä. Yleinen palkkataso ei ole päätä huimaavaa, mutta keskitasoinen varsinkin vastuullisemmissa tehtävissä.

Koulu on todella työelämälähtöistä, ja tehtävänantoja tulee suoraan yrityksiltä. Perusopinnot koostuvat erilaisista projekteista, joihin sisältyy monesti luentoja ja ryhmätöitä. Aiheet vaihtelevat talousosaamisesta vieraanvaraisuuteen unohtamatta tuotesuunnittelua. Vapaa valinnaisissa opinnoissa on mahdollista valita erilaisia kieliä ja projektiopintoja. Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutin ansiosta voimme valita opintokokonaisuuksia mm. yliopiston matkailututkimuksen koulutuksesta ja Lapin matkailuopiston puolelta. Osana opintoja tulee suorittaa yhteensä puoli vuotta harjoittelua, joka jakautuu perusharjoitteluun ja syventävään harjoitteluun.

- Ensimmäinen vuosi koostuu yleisluontoisemmista matkailun opinnoista. Myös kieliopintoja on mahdollista suorittaa ensimmäisen vuoden aikana. Toisena opiskeluvuotena opinnot syventyvät esimiestyöhön, hinnoitteluun ja tuotekehitykseen. Opinnoissa valitaan yksi erikoistumispolku, jonka vaihtoehtoina ovat konseptointi, tapahtumajärjestäminen ja englannin kielinen elämysmatkailu. Polkuopinnot alkavat toisena vuotena ja jatkuvat aina kolmannelle, jolloin katseet alkavat suuntautumaan myös opinnäytetyöhön. Kansainvälisyys on myös tärkeässä roolissa koko opiskeluajan ja vaihto- ja ulkomaanharjoittelumahdollisuuksia on paljon. Kaiken kaikkiaan restonomiopinnot tarjoavat yleisen teoriapohjan työelämään, joka on sovellettavissa eri työtehtävissä tulevaisuudessa, kertoo Anna.

Parasta opinnoissa on juuri työelämälähtöisyys, joka tuo opintoihin käytännöllisyyttä ja mielekkyyttä. Opiskeluaikana opintoja voi suunnata valinnaisuudella jo pitkälti kohti itselleen mieluisia aiheita ja näin olla mukana vaikuttamassa opintokokonaisuuteensa. Myös harjoittelupaikkoja hakiessa kannattaa suunnata juuri sinne, mikä itseä eniten kiinnostaa. Restonomiopintoja Lapissa suosittelen kaikille iloisille ja uteliaille matkailusta kiinnostuneille, jotka haluavat oppia asiakaspalvelun ammattilaisiksi ja kehittää tietotaitojaan matkailun eri osa alueilla. Rovaniemi tarjoaa monipuoliset ja työelämäläheiset puitteet opinnoille ja toimii aitona oppimisympäristönä ja esimerkkinä siitä, mistä kaikesta kansainvälinen matkailualue koostuu.

 

- Anna Pälä, Restonomiopiskelija - 

Restonomi saa hyvin oman alan töitä opiskeluaikanaPäädyin melkein sattumalta matkailualalle. Opiskelin ennen liikunta-alaa, mutta koska se ei tuntunut omalta, pistin hakemukset vetämään tieto- ja rakennustekniikkaan. Restonomi-opinnot olivat vasta kolmantena vaihtoehtona ja menin pääsykokeeseenkin vain hetken mielijohteesta. Onneksi menin! Rovaniemi on juuri sopivan kokoinen paikka, sekä tarpeeksi lähellä ja tarpeeksi kaukana kotipaikastani Sodankylästä.

haastattelukuva_Matti Lehtinen.JPG Opinnot ovat olleet vaihtelevia. Olen tykännyt siitä, että opintojaksot ovat järjestelmällisiä kokonaisuuksia, joissa keskitytään muutamaan asiaan kerrallaan. Asiat käydään perusteellisesti läpi ja siirrytään sitten eteenpäin. Haastavuutta on sopivasti ja sitä lisätään kokoajan kun asiantuntemus ja tietämys kasvavat, itseäänhän voi toki kehittää muutenkin. Kuormittavuus on ollut hyvä ja tekemistä on riittänyt.

Kontaktiopetuksen määrä vaihtelee paljon riippuen viikosta. Joskus on täydet, ja joskus taas puolityhjät lukujärjestykset. Problem Based Learning-tutoriaalioppimiseen (PBL) tutustuimme ensimmäisenä vuonna. Ajatuksena PBL on hyvä, mutta vaatii mielestäni vielä kehittämistä. Se tulee tarkoittamaan enemmän itseopiskelua ja vähemmän kontaktiopetusta. Motivaation on oltava kunnossa ja löydettynä se sisäinen itseopiskelija, jotta työt tulee kunnolla tehtyä. Ongelmaperustaiset tehtävät olivat kuitenkin opettavaisia. On jäänyt mieleen monia asioita, jotka on itse oivaltanut annettujen ongelmien kautta. Kontaktiopetuksen lisääminen voisi lisätä myös tärkeitä oivalluksia. Meidän kaikilla opettajilla on vahva osaaminen ja tietotaito kaikilta restonomien osaamisaloilta, ja he mielellään jakavat tietouttaan opiskelijoille. Kontaktiopetuksen vähäisestä tuntimäärästä riippuen, on kaikki aika käytettävä tehokkaasti.

Opiskeluun kuuluu myös tavallisia luentoja ja paljon ryhmätöitä. Laajoja raportteja olemme kirjoittaneet muun muassa maailman taloudesta. Olemme opiskelleet katelaskentaa ja Excel-osaamista. Lainsäädännön kursseilta on jäänyt mieleen valmismatka- ja kuluttajansuojalakia. Asiakaslähtöisyyteen keskittyviä kursseja on ollut paljon, sillä siihen ollaan menossa jokaisella sektorilla. Myös tapahtumien järjestäminen on osa koulutusohjelmaa. Vappuna järjestettiin pieni tapahtuma omalla kampuksella yhdessä englanninkielisen restonomi-ryhmän kanssa osana Marketing & Sales – opintojaksoa.

Joulun aikaan kovimpana sesonkina meillä oli kenttäjakso, johon koulusta osoitettiin meille työpaikat. Koulu tekee yhteistyötä paikallisten matkailufirmojen kanssa. Pääsin itse Lapin Safarille töihin, ja jäin sinne töihin myös loppusesongiksi. Tein alle kolmeen viikkoon melkein kaksisataa tuntia töitä, eikä näin aikaa jäänyt töiden lisäksi kuin nukkumiselle. Jakso sisältyi yhteen opintokokonaisuuteen, jolle teimme vielä kokemuksistamme videon ja PowerPoint-esityksen.

Alan asiantuntijat ovat käyneet pitämässä luentoja ja me olemme päässeet myös yritysvierailuille tutustumaan toimintaympäristöihin. Vierailuja on tehty myös hiihtokohteisiin Luostolle ja Pyhälle. Koulun puolesta olemme saaneet suorittaa anniskelu-, hygienia-, matkailun turvallisuus-, ja ympäristöpassit sekä ensiapukortin. Ne kuuluvat suoraan meidän opinto-ohjelmaan ja niistä saa opintopisteet. Kerään nyt pisteitä nopealla tahdilla ja tavoitteenani on valmistua etuajassa. Vaihto-opiskeluakin olen harkinnut Saksaan, mutta en pidä sitä vielä ajankohtaisena. Syksyllä alkavasta tuutoroinnistakin saan opintopisteitä.

Suosittelisin kaikkia hakemaan restonomiopintoihin, sillä tämä ala vain kasvaa täällä Lapissa. Mitä paremmat puitteet, vaihtoehdot ja palvelut, sitä enemmän turistitkin on valmiita maksamaan. Meillä on jo joulupukki, revontulet, lunta ja lääniä. Vielä kun saataisiin kesämatkailu kukoistamaan talvimatkailun tavoin, alalla olisi aina sesonki. Restonomi voi tehdä todella monenlaisia hommia. Alalla ei ole sellaista tiettyä tehtävää mihin jämähdät. Ei ole väliä oletko tarjoilija, opas, ohjelmapalveluyrityksen työntekijä, päällikkö vai mikä, sillä kaikki tekevät kaikkea hommaa, siellä missä osaamista ja ylimääräistä käsiparia juuri silloin tarvitaan. Päällikötkin tiskaavat ja tarjoilevat silloin kun sesonkina hommaa on paljon. Tuleva opiskelija ei myöskään ole jämähtänyt juuri sille suuntaukselle mille on hakenut, sillä yhteisiä kursseja kaikkien restonomiopiskelijoiden kesken on paljon ja matkailun kursseja voi ottaa esimerkiksi lisää Lapin Yliopiston tai Matkailuopiston puolelta. Restonomien palvelusektorista kaikilla on varmasti jonkinlainen käsitys ennen kouluun tulemista, sillä jokainen on joskus käyttänyt hotellien, ravintoloiden ja kauppojen palveluita.

 

 -Matti Lehtinen, restonomiopiskelija