kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot

Opiskelijoiden kokemuksia restonomikoulutuksen päiväopinnoista

Tutkinto antaa hyvät lähtökohdat minne vainVeera Nurmela restonomi 300x400.jpg
Mun nimi on Veera ja opiskelen kolmatta vuotta restonomiksi täällä Rovaniemellä. Tänne Lapin AMKiin hain suoraan lukion jälkeen, ja pääsinkin ensimmäisellä hakukerralla sisälle.

Tähän mennessä opintoihin on sisältynyt todella monipuolisesti kaikkea. Projekteja ja ryhmätöitä tehdään ahkerasti lukuvuodesta toiseen, ja tärkeimpänä oppina niistä jää hyvät ryhmätyötaidot. Teemme paljon yhteistyötä matkailutoimijoiden kanssa: tähän mennessä olen osallistunut Pohjois-Suomen erämessujen ja Kelekkamessujen järjestämiseen, kehittänyt uusia matkailupalvelutuotteita Lapland Safarikselle ja District Rovaniemelle. Olen ollut mukana myös Matkailuparlamentin järjestämisessä. Kaikki projektit ovat opettaneet paljon siitä, mitä vaikkapa tapahtuman järjestäminen oikeasti vaatii ja niiden avulla on päässyt harjoittelemaan tärkeitä työelämän taitoja.

Ensimmäisen harjoitteluni ajan olin tonttuoppaana täällä Rovaniemellä. Opin hurjasti uutta, ja entisenä musiikkilukiolaisena joululauluja tuli laulettua aika paljon. Toisen harjoitteluni ajaksi muutin Ahvenanmaalle, ja olin töissä pienessä museossa. Tuon kesän muistan varmasti lopun ikäni, ja suosittelen ihan jokaiselle harjoittelua vähän kauempana tai vaihtoa ulkomailla. Nyt olen harjoittelussa hotellin vastaanotossa, ja seuraavaksi ajattelin hakeutua markkinointitehtäviin.

Tärkeintä opiskeluaikana on ollut oman polun löytäminen ja sitä kohti rohkeasti meneminen. Opintojen sisältöihin olen saanut itse vaikuttaa osallistumalla erilaisiin projekteihin ja tapahtumiin. Huippuhetkenä mainittakoon RESTO2020 -tietotaitokilpailun voitto yhdessä joukkueeni kanssa. En tiedä vielä mitä haluan tehdä valmistuttuani, mutta onneksi tämä tutkinto antaa hyvät lähtökohdat minne vain. 

Rovaniemi on mulle tuttu paikka ennestään, mutta opintojen ansiosta oon tutustunu aivan mahtaviin tyyppeihin ympäri Suomea! Paikkana Rovaniemi on juuri sopivan kokoinen, täältä löytyy kaikki mitä tarvii ja luonto on lähellä. Ole sinäkin rohkea ja hae opiskelemaan matkailualan moniosaajaksi. Suomen parhaat restonomit löydät Rovaniemeltä!

Veera Nurmela, restonomiopiskelijaRestonomikoulutus valmentaa sinusta tulevaisuuden matkailualan ammattilaisenhenkilökuva
Olen aikaisemmalta koulutukseltani graafinen suunnittelija. Valmistuin Raahesta Lybeckerin käsi- ja taideteollisesta oppilaitoksesta vuonna 2013. Ennen Lapin AMKiin hakua tein pari vuotta satunnaisia töitä tällä ja muilla aloilla.

Kansainvälisyys ja matkailu ovat olleet itselläni aina lähellä sydäntä, joten halusin hakea koulutukseen, jossa nämä ovat isossa osassa ja restonomikoulutus oli siihen täydellinen. Suunnittelin myös haluavani hyödyntää aikaisempia kokemuksiani graafisen suunnittelun alalta, ja täydentää sitä markkinointitaidoilla mitä restonomikoulutuksessa saa. Ystäväni haki ja pääsi restonomikoulutukseen vuoden ennen minua, ja kuulin häneltä koulutuksesta ja sen tuomista mahdollisuuksista paljon. Ala vaikutti itselleni sopivalle ja mielenkiintoiselle, ja olin tarvinnut muutosta elämääni. Opiskelu tuntui vastauksena tähän muutoksenkaipuuseen.
Olin asunut paikkakunnalla jo useamman vuoden, joten paikkakunnalla oleva kampus tuntui luontevimmalle. Lapin AMKin arktiset tekijät ja osaaminen sen opinnoissa ja asenteessa myös puhuttelivat minua. Oppilaitokseen tutustuessa sain myös tietää Lapin AMKin tarjoamista laajoista opiskeluvaihto mahdollisuuksista, mikä lisäsi mielenkiintoani.

Muutin Rovaniemelle Kempeleestä, 18-vuotta täytettyäni. Olen kokenut Rovaniemellä paljon ja kasvanut ihmisenä, ja Rovaniemestä on nopeasti tullut kotipaikkakunta mistä ei ole mitään kiirettä pois. Lappi on aktiivinen alue asua. Joka paikassa hyvää kuhinaa ja jotain tekeillä. Lappi on alueena alati kasvamassa, ja on mielenkiintoista olla tässä kasvussa mukana ja todistaa sitä omin silmin. Matkailualalla myös työllistyminen on Lapissa helpompaa kuin muualla Suomessa. Lapin kaunis luonto ansaitsee myös oman kunniamainintansa.
Rovaniemi on hyvin kodikas kaupunki. Rantavitikan kampus on ihanteellisella sijainnilla: lähellä opiskelija-asuntoja ja ympäröivää asuinaluetta, kaupat ovat lähellä ja keskustaan pääsee näppärästi bussilla ja pyöräillen jos autoa ei ole käytettävissä. Pidän myös paljon Rovaniemen aktiivisuudesta. Joka sesongille kaupungilla on paljon elämää, tekemistä ja tapahtumia, myös paikallisia ajatellen. Vaikka turismi näkyykin kaupunkikuvassa paljon, Rovaniemen luonteen ja paikallisen arjen löytää helposti. Rovaniemi ei ole kooltansa iso kaupunki, mutta siinä on ison kaupungin tunnetta.

Opiskelu on haasteellista ja monella eri osa-alueella kehittävää. Lapin AMKin restonomikoulutus on hyvin työelämä-läheistä, ja yhteistyö yritysten kanssa lähti käyntiin heti ensimmäisen lukukauden aikana. Opiskelija itse kantaa vastuun opinnoistaan, ja se on mielestäni hyvä tapa oppia vastuuntuntoa. Opiskelu on ongelmalähtöistä, ja painottaa paljon ryhmätyöskentelyyn. Opiskellessa opiskelija oppii ryhmätyötaitoja, delegointia, aikatauluissa pysymistä ja hyödyllisiä interaktio-taitoja. Nämä kaikki ovat tärkeitä avaimia tulevaisuuden työelämään.
Kurssivalikoima ja niiden sisällöt ovat hyvin monipuolisia. Ne ovat käsitelleet kaikkea matkailualalla tärkeitä olevia osa-alueita, aina asiakastyytyväisyydestä turvallisuuden lainsäädäntöihin. Olemme oppineet tärkeitä polkuja, miten matkailuyritys toimii, sen sisäisistä prosesseista, miten heidän palvelunsa toimivat koko asiakaspolun ajan alusta loppuun, markkinointia, jne. Myös kielikurssit ovat olleet olennaisia opinnoissamme. Ammattisanaston Englanti ja Ruotsi ovat pakollisia kieliä, ja valinnaisia kieliä on laaja valikoima. Itse otin valinnaiseksi Saksan täydentääkseni aikaisempaa osaamista tässä kielessä. Ollessani vaihto-opiskelemassa, opiskelin myös islantia.

Työharjoittelut ovat myös tärkeä osa oppimista Lapin AMKissa. Niissä on päässyt suoraan työelämän ytimeen ja näkemään mitä se tosimeno Lapin matkailusesongeissa on. Ne ovat olleet myös oivallinen mahdollisuus verkostoitumiseen, ja moni on saanut vakituisen työsuhteen harjoitteluistaan. Itse olen yksi näistä onnekkaista, saatuani graafisen suunnittelijan paikan yhdestä Rovaniemen nimekkäästä matkailukonsernista.

Olin toisen lukuvuoden syyslukukauden Islannissa, maan pohjoisosassa olevassa kaupungissa Akureyrissa, suorittamassa opiskelijavaihtoa. Jo ensimmäisen lukuvuoden syksystä asti pääsin tutustumaan koulun laajoihin vaihtomahdollisuuksiin erilaisten infotilaisuuksien kautta. Ja koska unelmani oli aina ollut käydä Islannissa, tartuin tilaisuuteen! Vaihtoon lähtö oli prosessina helppo. Koulun kv-koordinaattorit ja tuutor-opettaja auttoivat jokaisen askeleen kanssa eteenpäin, ja opiskelijana tuntui, että ei missään vaiheessa ollut prosessissa yksin oman onnensa nojassa. Lapin AMKin tarjoama tuki on sekä taloudellista että henkistä. Opettajat ovat vain yhden s-postin päässä jopa sieltä ulkomailta. Opiskeluvaihto oli mahtava oppikokemus, jota voi muistella lämmöllä pitkään. Se opetti paljon itsenäisyyttä ja kasvatti ihmisenä. Vaihtokokemus oli kulttuurillinen oppikokemus, kielikylpy, ja vierasmaalaisilla opinnoillaan mahtava lisä omaan opintosuoritukseeni.

Restonomikoulutuksesta valmistuessa on valmiudet hyvin laajasti moneen eri alaan. Matkailuala itsessään on niin laaja käsite. Mutta itse aion suunnata markkinointityöhön, ja mielellään kansainväliseen työympäristöön. Jatkaisin mielelläni graafisen suunnittelun töitä siinä ohessa, ja ihanteellista olisi, jos pystyisin näistä kaikista tekemään toimivan paketin. Opinnoissa työelämä on läsnä lähes jokaisella kurssilla. Projektitöillämme on usein aina oikea toimeksiantaja asiakkaana. Meillä on usein käynyt myös vierasluennoitsijoita paikallisista matkailuyrityksistä. Olemme myös olleet osana Rovaniemen paikallisissa tapahtumissa ja messuissa.

Lapin AMK on hyvä pohja alkaa rakentaa uraa. Sieltä saa mainiot eväät työelämään ja antoisia kokemuksia, jotka vievät pitkälle. Restonomikoulutus on laaja ja monipuolinen. Se valmentaa sinusta tulevaisuuden matkailualan ammattilaista, omien suuntautumistoiveittesi mukaan. Kun asenne on kohdillaan, tästä koulutuksesta tulee olemaan runsaasti hyötyä työelämässä.
Lappi on aktiivinen ja elävä, ja sen ihmiset sisukkaita ja periksiantamattomia. Lapista tulee tulevaisuuden tekijät.

Julia Autio, restonomiopiskelija


Restonomiopinnot avaavat ovia monipuolisiin työtehtäviinunna vuolli.jpeg
Valmistuin Kittilän lukiosta ja hain suoraan opiskelemaan restonomiksi Lapin AMKiin. Rovaniemi oli jo ennestään tuttu kaupunki minulle ja Lapin AMKin restonomikoulutuksessa on myös painotus arktiseen matkailuun. Opinnot vaikuttivat mielenkiintoisilta ja monipuolisilta ja niiden avulla saa helposti töitä myös täällä pohjoisessa.

Haluan opiskella Lapissa, sillä se on minun kotipaikkani, ei ole toista samanlaista. Rovaniemi opiskelukaupunkina on monipuolinen, täällä löytyy vähän kaikkea harrastusmahdollisuuksista opiskelijatapahtumiin. Kaikki tarvittava on lähellä ja kampukset eivät ole kaukana keskustasta.

Suosittelen Rovaniemeä opiskelupaikkakunnaksi, sillä täällä eri koulutusalat tekevät yhteistyötä keskenään ja uusiin ihmisiin on helppo tutustua. Opiskelijatapahtumia on paljon aina bileistä peli-iltoihin. Meillä tehdään aktiivista yhteistyötä yliopiston kanssa, joka tuo monipuolisuutta opiskelija-arkeen. Opiskelijoista pidetään hyvää huolta ja meitä kuunnellaan aktiivisesti.

Opiskelu on ollut mukavaa ja monipuolista. Välillä on rankempia jaksoja ja suurempia projekteja ja toisinaan helpompia perusopintoja. Kurssit ovat painottuneet suurimmaksi osaksi matkailuun, mutta meillä on opintoja myös eri kielistä ja itsensä kehittämisestä. Matkailua käydään läpi muun muassa asiakaspalvelun, trendien, talouden, viestinnän ja globaalin toimintaympäristön kannalta.
Opinnot on toteutettu erittäin projektiluontoisesti. Moni kurssi voi vaikuttaa eri tavoin yhteen ja samaan projektiin. Tavallisena päivänä aamulla käydään läpi päivän aiheet, ollaan luokan kanssa yhteisellä luennolla ja iltapäivästä hyödynnetään luennoista saatua oppia ja materiaaleja meneillä olevaan projektiin. Opintoja toteutetaan monella eri tavalla, kuten luentojen, itseopiskelun, verkko-opintojen, projektien, harjoitusten ja työharjoitteluiden avulla.

Hyödynnämme opinnoissamme laajasti erilaisia Lapin AMKin oppimisympäristöjä ja ohjelmia. Lapin AMKilla on verkkokampus Moodlessa, käytämme Adobe Connectia verkkoluennoilla, Googlen palveluita, kuten Drivea sekä Office 365:n ohjelmia. Käytössä on myös eri palveluita opintojen suoritusten tutkimiseen, opetussuunnitelmien päivittämiseen ja verkkokirjastoon.

Yksi kurssi on jäänyt opintojen aikana erityisesti mieleen normaalista poikkeavana. Kurssilla käytiin läpi eri maiden ruoka- ja juomakulttuureja. Sen aikana maisteltiin erityyppisiä ruokia ja opiskelijat opettivat toisilleen, miten kyseisen maan ruokakulttuurissa käyttäydytään ja mikä siitä tekee erilaista. Juomakulttuurien osalta pidettiin mm. viininmaisteluita, joissa testailtiin erilaisia viinejä ja niiden tuotantotapoja ja muita eroavaisuuksia.

Opinnoissa on ollut tähän asti parasta työelämälähtöisyys. Opintoihin liittyvät projektit tehdään oikeille toimeksiantajille ja yritykset ovat mukana projektien kehittämisessä. Opintojen aikana pysyy verkostoitumaan alan ihmisten kanssa. Restonomi on matkailu-, ravintola- ja palvelualojen esimiestutkinto, joten valmistumisen jälkeen on mahdollista työskennellä muun muassa vuoropäällikkönä, ravintolapäällikkönä, palveluvastaavana, yrittäjänä tai markkinointipäällikkönä. Olen päässyt harjoitteluiden antaman työkokemuksen ansiosta työskentelemään opintojen ohessa paikallisen ravintolan keittiöön.

Urasuunnitelmani ovat vielä auki, sillä etsin omaa suuntaani. Tavoitteenani on kuitenkin edetä alallani ylöspäin ja etsiä töitä, jotka motivoivat itseäni kehittymään. Työelämä on vahvasti läsnä opinnoissa, moni projektitehtävä tulee toimeksiantona suoraan paikalliselta lappilaiselta yritykseltä. Työharjoittelut tehdään alan yrityksissä ja moni harjoittelupaikka palkkaa harjoittelijan myös töihin.

Valmistumisen jälkeen haluaisin jäädä Lappiin töihin, mutta en pidä muualla työskentelyä yhtään huonompana vaihtoehtona. Käytännön kautta tehdyt opinnot ovat antaneet todella hyvää oppia tulevaa työelämää ajatellen ja harjoittelussa pääsee tekemään ja oppimaan oikeissa työtehtävissä ja työympäristössä. Tänne kannattaa hakea opiskelemaan, sillä Lapin AMKissa on oma tunnelmansa ja restonomiopinnot avaavat ovia hyvin monipuolisiin työmahdollisuuksiin.

Unna Vuolli, restonomiopiskelija


Restonomiopinnot tuntuivat luontevalta valinnaltasandra sakkinen.jpg
Lähdin Lapin AMKiin opiskelemaan suoraan lukion jälkeen. Hain ensin toiselle paikkakunnalle opiskelemaan restonomitutkintoa, mutta pääsin suoraan sisään tänne ja otin paikan epäröimättä vastaan. Valitsin kyseisen koulutusohjelman, sillä matkailu, tapahtumat ja markkinointi on aina kiinnostanut minua, joten restonomikoulutus tuntui luontevalta valinnalta.

Rovaniemellä matkailu on koko ajan kasvava toimiala, joten opintojen aikana opitut käytännöt ovat suuressa roolissa ja alan mahdollisuudet ovat paremmat täällä kuin missään muualla.

Muutin Rovaniemelle Kuusamosta. Päätökseeni lähteä Lapin AMKiin opiskelemaan vaikutti se, että Rovaniemi on vain parin tunnin ajomatkan päässä kotipaikkakunnastani. Lappi antaa hyvät mahdollisuudet työllistyä oman alan tehtäviin ja matkailu on Lapissa koko ajan kasvava toimiala.

Haluan opiskella Lapissa, sillä se on aina kiehtonut minua ja halusin uusia kokemuksia. Vaikka kotipaikkakuntani sijaitsee lähellä Rovaniemeä, oli silti suuri muutos omassa elämässä muuttaa eri paikkakunnalle. Haaveenani on muuttaa joskus vielä pohjoisemmaksi.

Opiskelukaupunkina Rovaniemi on viihtyisiä ja rauhallinen opiskelukaupunki. Kaikki tarvittavat palvelut ovat lähellä ja välimatkat taittuvat nopeasti. Rovaniemellä kulkee myös paikallisliikenne, jolla pääsee kaupunkiin sekä koululle, joten omaa autoa täällä ei välttämättä tarvitse. Täällä on myös hyvät harrastus- ja liikuntamahdollisuudet ja tapahtumia järjestetään lähes koko ajan. Kaupungista löytyy kahviloita, ravintoloita sekä muita seurapaikkoja, jonne voi mennä kavereiden kanssa viettämään aikaa tai työstämään kouluprojekteja.

Opiskelu on kahden vuoden aikana ollut todella antoisaa ja viihtyisää. Kurssit ovat olleet monipuolisia ja korkeakoulussa opiskelu on vastannut odotuksiani. Meillä ei ole varsinaista suuntautumisvaihtoehtoa, vaan käymme kaikilla kursseilla yleisellä tasolla matkailupalveluiden oppeja. Kursseilla ollaan perehdytty arktiseen toimintaympäristöön, vieraanvaraisuuteen, markkinointiin, viestintään, tapahtumiin ja ajanhallintaan. Kielet ovat suuressa osassa matkailua, joten niitäkin kursseja on paljon.

Restonomiopinnot koostuvat luennoista, projekteista, käytännön harjoittelusta, työharjoitteluista sekä itsenäisestä opiskelusta. Esimerkiksi ensimmäisen vuoden syksyllä suoritetaan kolmen viikon pituinen kenttäjakso, jossa pääsee kokemaan käytännössä alan oppeja. Opintojen aikana on myös hyvät mahdollisuudet päästä vaihtoon ja harjoitteluun ulkomaille.

Mieleenpainuvin kurssi on ollut ensimmäinen kurssi, joka opintojen alkaessa suoritettiin. Siinä pääsi heti näkemään asioita matkailun näkökulmasta, kuten matkailun merkitys ihmisille, miten matkailu näkyy Lapissa sekä millaista on vieraanvarainen matkailu.

Opinnoissa on ollut parasta tähän asti uudet kaverit, projektit, joita olemme saaneet työstää yrityksille sekä käytännön harjoittelut. Niiden avulla on saanut hyvän pohjan työelämää varten. Parasta on myös, ettei tarvitse miettiä, pystyykö aloittamaan opiskelun ilman mitään alan kokemusta. Kaikki uudet opiskelijat aloittavat puhtaalta pöydältä, koska korkeakouluopintoja ei voi verrata ammattikouluun tai lukion opintoihin. 

Restonomitutkinnosta valmistuneet saavat valmiudet esimiestehtäviin. Moni luulee, että restonomit työskentelevät hotelleissa ja ravintoloissa, mutta niin se ei ole. Restonomi voi työskennellä hotelli-, ravintola- tai markkinointipäällikkönä, vastaanottovirkailijana, tarjoilijana, tapahtumakoordinaattorina, koordinaattorina, matkabloggaajana, projektisuunnittelijana tai yrittäjänä. Tähän mennessä olen opintojen aikana tehnyt työharjoitteluni rinnekahvilassa ja hotellin vastaanottovirkailijana, mutten en ole työskennellyt opintojen aikana.

Valmistumisen jälkeen minua kiinnostaisi safarioppaan työtehtävän sekä tapahtumien järjestäminen ja työskentely itse tapahtuman aikana, mutta kaikki on vielä avoinna. Haluaisin ehdottomasti jäädä Lappiin töihin valmistumisen jälkeen. Jos en jää Rovaniemelle, niin sitten lähden vielä pohjoisemmaksi.

Työelämä on ollut läsnä opinnoissa vahvasti, sillä kaikki projektit on tehty oikeille yrityksille. Kaiken kaikkiaan opinnot antavat hyviä oppeja työelämään. Kuitenkaan kaikkia asioita ei voi oppia pelkän teorian kautta, vaan täytyy päästä tekemään käytännössä.

Suosittelisin Lapin AMKia opiskelupaikaksi, sillä se tarjoaa monipuoliset puitteet ja paljon erilaisia aloja, joista varmasti jokaiselle löytyy oma kiinnostuksen kohde. Ammattitaitoiset opettajat ja henkilökunta ovat aina tukemassa sinua opintojesi kanssa sekä kaikille halutaan luoda tunne joukkoon kuulumisesta. Vaikka Lapin AMKin kampuksia löytyy kolmelta paikkakunnalta, ne pitävät paljon yhteyttä ja järjestävät tapahtumia. Voisin melkein sanoa, että Lapin AMKssa olemme kaikki yhtä suurta perhettä. Restonomiksi kannattaa lähteä opiskelemaan, jos on kiinnostunut monipuolisesta työstä ja työskentelemään kansainvälisessä ympäristössä.

Tule opiskelemaan Lappiin, jos sinua kiinnostaa kansainvälinen ympäristö, luonto, rauhallisuus ja liikunta, niin silloin Lappi on oikea opiskeluympäristö sinulle.

Sandra Säkkinen, restonomiopiskelijaOpiskelua mielekkäällä ja monipuolisella alallamikko saviaro.JPG
Valmistuttuani ylioppilaaksi päädyin opiskelemaan ammattikouluun kokiksi. Ravintola-alan kouluun hakiessani ja opintojen edetessä huomasin löytäneeni oman alani, ja suunnan, mitä tehdä ja lähteä korkeakoulussa jatkamaan.

Ammattikoulusta siis lähti kiinnostukseni restonomin AMK-tutkintoon. Valmistuttuani kokiksi, olen työskennellyt koko ajan alani töitä tehden, ja tämä on onnistunut hyvin myös restonomiopintojeni ohella. Olen kotoisin Rovaniemeltä sekä aina tykännyt asua Lapissa, ja olenkin saanut käsityksen, että täällä opiskellessa pääsee tekemään paljon ja käytännön yhteistyötä paikallisten yritysten kanssa. Tämä siis tarkoittaa, että kontakteja ja verkostoja työelämään syntyy jo hyvissä ajoin opintojen aikana. Opiskelukaupunkina Rovaniemi on todella mukava, ja täällä riittää paljon erilaista aktiviteettiä sekä tekemistä. Ihmisiä Rovaniemellä ei kuitenkaan ole liikaa, eikä paikkakunta ole muutenkaan liian suuri.

Opiskelen tällä hetkellä restonomiksi toista vuotta, ja olen kokenut opiskelun mielenkiintoiseksi ja sopivan haastavaksi. Opinnot eivät ole pelkkää käytännön opiskelua, vaan pääsemme hyvin näkemään myös taustan, mitä vaaditaan, jos sinusta tulee esimerkiksi johtaja. Johtamisopinnot ovat olleet mielenkiintoisia, ja tämä koulutus tarjoaakin matkailu- ja ravintola-alan johtotehtäviin hyvät valmiudet. Opintojen ensimmäisenä vuonna lähdetään perusasioista, ja on paljon luentoja sekä asioiden läpikäyntiä. Alallemme tulee paljon pelkästään lukiotaustaisia ihmisiä, joilla ei vielä ole välttämättä mitään tietoa matkailu- ja ravintola-alasta, joten on hyvä, että aluksi käydään läpi alan perusteita. Ensimmäinen vuosi menee siis pitkälti tunnusteltaessa sitä, millaista on työskennellä tällä alalla, jonka jälkeen lähdetään syventymään opinnoissa.

Nyt toisena opiskeluvuonna olemme aloittaneet suuntautumisopinnot, ja itse suuntaudun konseptoinnin polulle. Joulun jälkeen opinnot jatkuivat helmikuussa, sillä meillä oli sesonkina 2,5 kk harjoittelujakso. Tämän harjoittelujakson aikana opiskelijamme pääsivät hyvin näkemään, millaista työnteko on silloin, kun on oikeasti kiirettä ja jatkuvasti asiakkaita. Oppimisympäristömme löytyvät kentältä, eli lähdemme siis konkreettisesti tekemään harjoituksia ja yhteistyötä yritysten kanssa suoraan paikan päälle yrityksiin. Kaikki kurssimme ovat erilaisia keskenään, mutta kuitenkin tähtäävät samaan asiaan, mikä on mielestäni ollut mielekästä opintojen kannalta. Ensimmäiset kurssit pohjustavat sitä, mitä aletaan seuraavaksi tekemään, ja seuraavat kurssit jatkavat yhä eteenpäin siitä. Parasta opinnoissani on kuitenkin ollut se, että luokallamme on paljon monenlaisia ihmisiä ympäri Suomea, ja olenkin päässyt tutustumaan todella monenlaisiin ihmisiin, ja saanut paljon uusia ystäviä.

Koulutuksestamme valmistumisen jälkeen, voin työskennellä esimerkiksi ravintolan tai hotellin esimiehenä, vuoropäällikkönä tai vastaanottopäällikkönä. Mahdollista on työllistyä myös matkailualalle yrittäjäksi tai ohjelmapalveluyrityksiin. Itse aion valmistumisen jälkeen jatkaa töissä kokkina vielä muutaman vuoden, ja sen jälkeen lähden hakeutumaan vuoropäälliköksi ja sitten katsoa mihin se lopulta johtaa.

Suosittelen Lapin AMKia opiskelupaikaksi, sillä tämä ympäristö on ainutlaatuinen ja täällä pääsee monipuolisesti tekemään asioita. Mikäli itseä kiinnostaa enemmän käytännön tekeminen, kuin luennoilla istuskelu, niin Lapin AMK on hyvä koulutuspaikka juuri sinulle. Omaa koulutusohjelmaani suosittelen kaikille, sillä ala on monipuolinen. Koulun kautta pääsee tekemisiin erilaisten ihmisten kanssa, ja verkostoituminen on helppoa. Uusien ihmisten kanssa kanssakäyminen voi olla sesonkina hyvinkin raskasta, mutta aina tulee onnistunut fiilis, kun onnistuu.

- Mikko Saviaro, restonomiopiskelijaLapissa opiskelu luo mahdollisuuksiaOona Löytänen RESTO.jpg
Tulin opiskelemaan Lapin AMKiin restonomiksi monen mutkan kautta, sillä lukion jälkeisenä keväänä olin vielä sitä mieltä, että paikkani on yliopistossa. Kun paikkaa ei kevään yhteishaussa irronnut, aloin selaamaan kesän lisähakua ja löysin restonomin opinnot.

Matkailuala ja markkinointi on aina kiinnostanut minua, vaikken alalla aiemmin olekaan työskennellyt. Lapin AMK oli minulle luonteva valinta, sillä en halunnut muuttaa kotipaikkakunnaltani pois. Päätöstä kouluun hakemisesta en ole katunut opintojen aikana hetkeäkään.


Matkailualalla Lapissa opiskelu on mielestäni mahtavaa, sillä Rovaniemi on suuri ja koko ajan kasvava matkailukaupunki, ja alan mahdollisuudet täällä ovat täysin erilaiset kuin muualla. Rovaniemi on myös suuri opiskelijakaupunki, mikä tekee tästä miellyttävän paikan viettää opiskelijaelämää sen kaikissa muodoissaan.


Opiskelut ovat ensimmäisten kahden vuoden aikana olleet antoisia, ja kurssit monipuolisia. Ensimmäisenä vuonna kurssit toivat laajan näkökulman sekä ravintola- että matkailualaan, ja toisen vuoden keväällä aloimme suuntautua omille opintopoluillemme; oma suuntautumiseni opinnoissa on tapahtumajohtaminen, mikä painottuu markkinointiin sekä tapahtumien järjestämiseen. Itselläni ensimmäisiin kahteen vuoteen on sisältynyt monta harjoittelua sekä opiskelua työelämäyhteistyössä mm. järjestäen messuja, että tavallisemmilla luennoilla. Olen itse suorittanut myös paljon kesäopintoja, mikä on mahdollistanut opintojen nopeutumisen.


Omalla kohdallani ensimmäiset vuodet ovat sisältäneet opintojen lisäksi paljon muutakin; olen opintojen ohella työskennellyt, sekä toiminut tutorina, opiskelijayhdistykseni puheenjohtajana, sekä kuluvana vuonna opiskelijakuntamme puheenjohtajana, mitkä ovat tuoneet erilaista näkökulmaa opintojen oheen.


Suosittelen Lapin AMKia ehdottomasti opiskelupaikaksi sen monipuolisuuden vuoksi, opintoja voi valita eri aloilta, ja myös yliopiston puolelta mikäli kiinnostusta löytyy. Itse aion myös opintojeni jälkeen jäädä Lappiin työelämään mikäli mahdollista, sillä matkailualan kehittäminen täällä on mielestäni todella kiinnostava mahdollisuus, ja työmahdollisuudet monipuolisia!


- Oona Löytänen, restonomiopiskelijaMonipuolista opiskelua matkailun parissaRestonomi 1.jpg
Restonomin opinnot ovat olleet mielenkiintoisia. Meillä on mielellään auttavat tutorit ja henkilökunta. Opiskelija ottaa vastuun opinnoistaan kokonaan itse ja motivaatiota on tärkeää pitää yllä, jotta pysyy matkassa.

Päätin jo lukion alussa, että pidän valmistuttuani välivuoden, koska halusin kartuttaa työkokemusta. En ollut täysin varma siitä, että mille alalle haluaisin lähteä tai mitä haluaisin tulevaisuudessa tehdä työkseni, joten välivuosi sopi minulle täydellisesti. Tarkoituksenani oli lähteä ulkomaille, mutta silloin minun olisi pitänyt jättää kotiin kaverit ja poikaystävä. Sain työtarjouksen ulkomailta, mutta päätin lopulta jäädä Rovaniemelle. Tein töitä koko välivuoden ajan, yhteensä kolmessa eri työpaikassa mikä oli ilman ammattia olevalle nuorelle erittäin hyvä suoritus nykyajan työllisyystilanteessa.

Talven ajan tein töitä paikallisessa ohjelmapalveluyrityksessä. Olin haaveillut kyseisestä työstä monta vuotta enkä harkinnut paikan vastaanottamista pitkään. Talven aikana huomasin, kuinka kiinnostunut matkailualasta oikeasti olin ja päätin hakea restonomikoulutukseen Lapin ammattikorkeakouluun. Pohdin koulupaikan vastaanottamista pitkän aikaa, koska arvelin alan töitä riittävän vähintään sesongin ajaksi riittävästi ilman koulutustakin. Onneksi eräs minua viisaampi kysyi minulta, että voinko saavuttaa haluamaani työtehtävää aikuisena ilman koulutusta. Päätin vastaanottaa koulupaikan. Paikkakunnan valitseminen oli minulle helppoa, sillä minulla ei ole kiire Rovaniemeltä pois. Täällä on työpaikka, kaverit ja koti. Tiedän, että sitten kun haluan maailmalle, ehdin sinne kyllä.

Restonomin opintojen alkuvaiheessa jo pääsee halutessaan mukaan erilaisiin projekteihin, osallistumaan opintomatkaan sekä 3 viikkoa kestävään kenttäjaksoon. Haastavaa on ollut oman ajankäytön suunnittelu, kun yrittää tasapainottaa koulua, työtä ja vapaa-aikaa. Opiskelija voi pyrkiä monimuoto-opintoihin, mikäli kokee, ettei päiväopinnot sovikaan itselle. Lukujärjestykset ovat onneksi hyvin suunniteltuja ja joka suunnasta on joustettu tarpeeksi. Kursseja saa valita itse ja vaikuttaa siten omiin aikatauluihin.

Parasta opinnoissa on ollut uudet kaverit, käytännön harjoittelu ja tutustumiskäynnit eri yrityksiin. Monet tuntuvat ajattelevan, että restonomiksi voi hakea vain, jos on valmistunut jo esimerkiksi tarjoilijaksi tai matkailupalveluiden tuottajaksi. Kouluun astuessa kaikki ovat kuitenkin samalla lähtöviivalla, sillä opiskelu on erilaista kuin alemmilla asteilla ja asioita tarkastellaan laajemmista näkökulmista. Harjoitteluihinkin pääsee helposti ilman aiempaa kokemusta ja opiskelijoita kannustetaan rohkeasti tekemään harjoittelu uudenlaisessa työympäristössä.

Suosittelen Rovaniemeä opiskelukaupungiksi kaikille jotka tykkäävät rauhallisesta asumisesta kaupungissa, jossa on kasvavissa määrin kattavasti erilaisia palveluita. Rovaniemellä on hyvät harrastus- ja liikuntamahdollisuudet. Täältä on helppo lähteä niin Lapin tuntureille kuin eteläänkin. Rovaniemellä eri alojen opiskelijat puhaltavat hyvin yhteen hiileen ja ihmiset ovat avoimia sekä vastaanottavaisia eikä opiskelutapahtumistakaan ole ollut pulaa. Täällä on paljon nuoria eri kaupungeista, jonka vuoksi Rovaniemeltä löytyy paljon erihenkistä seuraa!

Restonomiksi opiskelevalle Lapin AMK on hyvä vaihtoehto, koska täältä löytyy paljon matkailu- ja ravintola-alan työpaikkoja etenkin sesongin aikana mikä on erittäin hyvä mahdollisuus lyödä jalkaa oven väliin alaa opiskeleville. Lapin AMKista on helppo lähteä ulkomaille vaihtoon tai harjoitteluun ja meno on kansainvälistä myös kampuksella, sillä täällä opiskelee paljon ulkomaalaisia opiskelijoita.

 

- Ida Aatsinki, restonomiopiskelijaLapissa opiskelu on mahtavaaRosa-Maria.JPG
Lapin ammattikorkeakoulu on kaikin puolin opiskelijalle kannustava, inspiroiva sekä turvallinen paikka opiskella.

Olen 24-vuotias nainen Tampereelta. Aloitin opintoni syksyllä 2015 ja opiskelen nyt toista vuotta Rovaniemellä Lapin ammattikorkeakoulussa restonomiksi. Olen valinnut opinnoissa suuntautumiseksi tapahtumajohtamisen, jossa opiskellaan erilaisten tapahtumien järjestämistä, toteutusta ja markkinointia. Syyt, miksi valitsin restonomin opinnot, olivat alan hyvät työllistymismahdollisuudet sekä alan monipuoliset tehtävät. Opintoihin sisältyy paljon käytännönläheistä työskentelyä, joka pohjautuu opiskeltuun teoriaan ja sen soveltamiseen käytännössä.


Ennen opintojeni alkua työskentelin noin kuukauden Lapin Safareilla Ylläksellä. Toimin tonttuna ja työnkuvaani kuului Iso-Britanniasta saapuvien asiakkaiden kuljetus bussilla lentokentän ja hotellien välillä, husky- ja porosafareille vienti, joulupukin luona vierailu ja varsinkin perheen pienimpien viihdyttäminen. Muuta alan työkokemusta minulla ei tuolloin vielä ollut, mutta kuukauden työskentelyn jälkeen alkoivat ensimmäiset kiinnostuksen jyväset heräilemään mielessä, että josko tämä voisi olla se minun juttuni.


Lapin ammattikorkeakoulu tuli melkein ensimmäisenä vaihtoehtona mieleen, koska halusin johonkin ihan muualle. Halusin myös uusia ihmisiä ja kokemuksia elämääni, ja jotenkin vain veri alkoi vetämään Lappiin. Kävin kuitenkin läpi muitakin mahdollisia vaihtoehtoja, mutta Lapin ammattikorkeakoulun monipuolinen tarjonta, siitä välittyvä lämminhenkisyys sekä alani todella hyvä ammattitaidon tieto ja taito saivat minut vakuuttumaan, että tämä on paikkani. Perheeni ja kaverini kauhistelivat aluksi ajatusta mahdollisesta lähdöstäni opiskelemaan näin ”kauas” kotoa, mutta minulle se oli selkeä ja luontainen päätös. Olen käynyt pienestä pitäen Lapissa mökillämme ja paikkana se on ollut minulle aina tärkeä. Lappi tuntui oikealta valinnalta.


Lapissa opiskelu on mahtavaa ja täällä voi tuntea yhteishengen joka puolella. Rovaniemi on opiskelijalle huikea kaupunki, koska täältä löytyy niin paljon muitakin opiskelijoita ja aina jotain tekemistä ympäri vuoden. Mielestäni parasta Rovaniemellä on se, että kaupungista pääsee hyvin nopeasti keskelle mahtavaa luontoa ja läheltä löytyvät hyvät lenkkipolut sekä muut harrastusmahdollisuudet. Lapin ammattikorkeakoulu järjestää opiskelijoille paljon mahdollisuuksia tutustua harrastuksiin sekä muihin järjestöihin ja yhteisöihin, jotta jokainen varmasti löytää sen oman paikkansa ja kiinnostuksen kohteensa.


Itse opiskelu on ollut minulle tähän mennessä mieluisaa ja vastannut odotuksiani lähes täysin ammattikorkeakoulussa opiskelusta. Pidän käytännönläheisestä opiskelusta ja työskentelystä sekä erilaisista porukalla toteutettavista tapahtumista ja tehtävistä. Paljon ryhmätöitä on ollutkin, joiden kautta olen oppinut todella paljon erilaisista työskentelytavoista sekä kuuntelemaan ja arvostamaan muiden ideoita ja mielipiteitä. Ensimmäisen vuoden aikana opiskelimme lähinnä alan perustietoja ja taitoja. Syksy meni enemmän luennoilla sekä restonomikoulutukseen, kouluun ja opiskelijatovereihin tutustuessa. Pääsimme jo kokeilemaan kentällä oloa eli hieman kosketuksiin työelämän kanssa sekä kävimme kaikki alalla vaadittavat passikoulutukset. Kevään opinnoissa tulivat kielet, asiakaspalvelu sekä erilaiset toimintaympäristöt tutuiksi. Ensimmäinen vuosi meni hurauksessa ohi ja oli erittäin mahtava sekä antoisa kaiken kaikkiaan. Haasteita on tietenkin matkan varrella myös ollut ja välillä on tuntunut, ettei aika riitä kaikkeen. Olen kuitenkin oppinut, että oman ajankäytön suunnittelu on erittäin tärkeää, kun aloittaa opiskelut ammattikorkeakoulussa. Suunnittelu helpottaa huomattavasti omaa opiskelua ja on tärkeää opiskelijana saada myös sitä omaa vapaa-aikaa, jotta säilyttää opiskeluinnon.


Lapin ammattikorkeakoulu tarjoaa oppimisympäristönä monipuoliset puitteet sekä ammattitaitoisen henkilökunnan ja täällä halutaan pitää kaikista hyvää huolta sekä puhaltaa yhteen hiileen. Kannustan opiskelemaan Lapin ammattikorkeakoulussa, koska täältä löytyy kaikille oma paikka ja kiinnostuksen kohteet, mahtavat opiskelutoverit ja hyvä opiskeluympäristö.


Restonomin opintoja kannattaa tulla opiskelemaan, jos haluaa monipuolisen työn, kansainvälistä meininkiä sekä hyvät työllisyysmahdollisuudet koko ajan kasvavalla alalla. Valmistumiseni jälkeen haluaisin työskennellä erilaisten tapahtumien toteutuksessa sekä erilaisissa markkinoinnin ja sosiaalisen median tehtävissä. Toivon löytäväni työpaikan joko Rovaniemeltä tai kotikaupungistani Tampereelta. Lappiin olisi hienoa jäädä työskentelemään, koska täällä ala kukoistaa vuosi vuodelta enemmän ja tarjoaa hyvät työllistymismahdollisuudet. Tähän mennessä reppuuni on kertynyt jo paljon hyvää tietoa ja taitoa sekä alalta että työskentelystä, mutta paljon on vielä opittavaa ja odotankin tulevia opintoja uteliaana ja innolla!


- Rosa-Maria Kopra, restonomiopiskelija
Opiskeluelämä on antoisaa aikaafiltteri Anna Rajala (1).JPG
Jos matkailu, majoitus- ja ravitsemispalvelut ja ihmisläheisyys kiinnostavat, olet hakemassa oikeaan paikkaan.

Olen toisen vuoden restonomiopiskelija Lapin ammattikorkeakoulusta. Olen valmistunut vuonna 2013 ylioppilaaksi ja ravintolakokiksi. Valmistumiseni jälkeen työskentelin ravintola-alalla parin vuoden ajan, kunnes kaipasin muutosta perusarkeeni. Lähdin au-pairiksi Australiaan, josta monta kokemusta rikkaampana ja hyvän englannin kielen taidon omaavana palasin keväällä 2015. Koska takana oli pari välivuotta opiskeluista, päätin hakea opiskelemaan Lapin AMKiin Rovaniemelle.

Restonomiopinnot yhdistivät hyvin oman osaamiseni sekä kiinnostukseni matkailua kohtaan. Rovaniemi paikkana oli minulle jo ennestään tuttu ja se onkin osoittautunut todella mukavaksi paikaksi opiskella. Välimatkat täällä ovat todella lyhyet, jotka taittaa hetkessä kävellen tai pyörällä.

Ensimmäinen vuosi sisälsi alaan tutustumista. Kenttäjakso, yritysvierailut sekä useat ryhmätehtävät lisäsivät tietoutta alaa kohtaan sekä avasivat meille opiskelijoille tietämystä Lapin matkailusta. Nyt toisena vuonna valitsimme omat suuntautumisemme opintoihin. Itse suuntaudun konseptointiin, jossa tutustumme esimerkiksi yritysten tarinoihin, identiteetteihin sekä siihen kuinka itse konsepti syntyy. Lisäksi olen tänä keväänä mukana RESTO 2017 -tietotaitokilpailussa yhdessä kolmen muun opiskelukaverini kanssa. Kilpailu antaa valmiuksia työelämään ja auttaa verkostoitumaan.

Tavoitteena minulla on valmistua keväällä 2018. Koska työkokemusta on vuosien saatossa kertynyt, voin esimerkiksi hyväksilukea perusharjoittelun, jolloin valmistumiseni koulusta aikaistuu. Opiskeluelämä, jota parhaillaan vietän, on antoisaa aikaa. Se mitä valmistetumiseni jälkeen teen on epäselvää, ehkäpä opiskelen lisää tai lähden työskentelemään ulkomaille. Kaikki on avoinna.

Sinulle joka harkitset hakemista Lapin ammattikorkeakouluun ja juuri restonomiksi, toivotan onnea kevään yhteishakuun ja nostan peukkua hyvälle valinnalle.


- Emma Rajala, restonomiopiskelijaRovaniemi on loistava paikka matkailualan opiskelijalleLukion jälkeen lähdin viettämään välivuotta tunturiin. Vietin elämäni yhden parhaista puolivuotisista Lapin mahtavissa maisemissa, ja siitä se ajatus sitten lähtikin. Pohjoisesta en halunnut enää lähteä, ja ravintola-ala iski ja lujaa. Hain siis Lapin ammattikorkeakouluun lukemaan itseni restonomiksi. Tunturissa ymmärsin Lapin matkailun olevan runsasta ja monipuolista, joten opiskelu juuri Rovaniemellä oli luontevaa, kertoo Anna.

anna pälä, restonomi.jpgRestonomit työllistyvät monipuolisesti matkailualan eri tehtäviin, erityisesti esimiestasolle käytännön taitojen riittäessä. Restonomeja työskentelee esimerkiksi ravintoloissa, hotelleissa, ohjelmapalveluyrityksissä ja matkailuliitoissa. Myös oman yrityksen perustaminen on monelle restonomille luontainen valinta. Jo opiskeluaikana työllistymismahdollisuudet ovat hyvät ja ne kannattaa hyödyntää käytännön osaamisen kartuttamiseksi. Itse toivon työllistyväni matkailualalla myynnin ja markkinoinnin pariin, kuten hotellin myyntipalveluun tai matkailuliiton markkinointiin.

Matkailu on kansainvälinen ja kasvava ala, joten työllisyys näyttää lupaavalta niin kotimaissa kuin ulkomaillakin. Trendit ja sesongit tekevät työstä monipuolista ja mahdollistavat itsensä jatkuvan kehittämisen. Rovaniemellä ja Lapissa riittää erilaisia matkailun työtehtäviä laidasta laitaan. Kehittyvä ja jatkuvassa muutoksessa oleva ala haastaa työntekijöitään ja sesonkiluonteisuus opettaa paineensietokykyä. Yleinen palkkataso ei ole päätä huimaavaa, mutta keskitasoinen varsinkin vastuullisemmissa tehtävissä.

Koulu on todella työelämälähtöistä, ja tehtävänantoja tulee suoraan yrityksiltä. Perusopinnot koostuvat erilaisista projekteista, joihin sisältyy monesti luentoja ja ryhmätöitä. Aiheet vaihtelevat talousosaamisesta vieraanvaraisuuteen unohtamatta tuotesuunnittelua. Vapaa valinnaisissa opinnoissa on mahdollista valita erilaisia kieliä ja projektiopintoja. Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutin ansiosta voimme valita opintokokonaisuuksia mm. yliopiston matkailututkimuksen koulutuksesta ja Lapin matkailuopiston puolelta. Osana opintoja tulee suorittaa yhteensä puoli vuotta harjoittelua, joka jakautuu perusharjoitteluun ja syventävään harjoitteluun.

- Ensimmäinen vuosi koostuu yleisluontoisemmista matkailun opinnoista. Myös kieliopintoja on mahdollista suorittaa ensimmäisen vuoden aikana. Toisena opiskeluvuotena opinnot syventyvät esimiestyöhön, hinnoitteluun ja tuotekehitykseen. Opinnoissa valitaan yksi erikoistumispolku, jonka vaihtoehtoina ovat konseptointi, tapahtumajärjestäminen ja englannin kielinen elämysmatkailu. Polkuopinnot alkavat toisena vuotena ja jatkuvat aina kolmannelle, jolloin katseet alkavat suuntautumaan myös opinnäytetyöhön. Kansainvälisyys on myös tärkeässä roolissa koko opiskeluajan ja vaihto- ja ulkomaanharjoittelumahdollisuuksia on paljon. Kaiken kaikkiaan restonomiopinnot tarjoavat yleisen teoriapohjan työelämään, joka on sovellettavissa eri työtehtävissä tulevaisuudessa, kertoo Anna.

Parasta opinnoissa on juuri työelämälähtöisyys, joka tuo opintoihin käytännöllisyyttä ja mielekkyyttä. Opiskeluaikana opintoja voi suunnata valinnaisuudella jo pitkälti kohti itselleen mieluisia aiheita ja näin olla mukana vaikuttamassa opintokokonaisuuteensa. Myös harjoittelupaikkoja hakiessa kannattaa suunnata juuri sinne, mikä itseä eniten kiinnostaa. Restonomiopintoja Lapissa suosittelen kaikille iloisille ja uteliaille matkailusta kiinnostuneille, jotka haluavat oppia asiakaspalvelun ammattilaisiksi ja kehittää tietotaitojaan matkailun eri osa alueilla. Rovaniemi tarjoaa monipuoliset ja työelämäläheiset puitteet opinnoille ja toimii aitona oppimisympäristönä ja esimerkkinä siitä, mistä kaikesta kansainvälinen matkailualue koostuu.

 

- Anna Pälä, Restonomiopiskelija

Edellinen 1 2Seuraava