Kävin Oulussa Haukiputaan lukion ja pääsin sieltä suoraan sisään Lapin AMKiin. Kolmesta kampuskaupungista Rovaniemi oli mieluisin ja myös kätevän matkan päässä Oulusta. Pohdin pitkään valintaa, koska halusin myös etelään Oulua isompaan kaupunkiin. Koin kuitenkin, että matkailualasta saisi eniten irti juuri Lapissa hyvien työllistymismahdollisuuksien ansiosta.
Matkailu on aina ollut itseä kiinnostava aihe ja haluan tulevaisuudessa käydä mahdollisimman monessa maassa. Restonomikoulutus tuntui luontevalta vaihtoehdolta ja se mahdollistaa myös työnteon ulkomailla.
Opiskelukaupunki
Rovaniemi on juuri sopivan kokoinen, tapahtumia on riittävästi ja opiskelijoiden välillä on hyvä yhteishenki. Uusiin ihmisiin on tutustunut helposti ja nopeasti. Rovaniemi on hyvä valinta, jos pidät luonnosta ja hieman rauhallisemmasta menosta. Täällä saa nauttia kaupungin menoista, mutta samalla myös luonto on aina lähellä jos haluaa rauhoittua.
Opinnoista
Opinnoissa on tähän mennessä mm. liiketoimintamalleihin ja yrittäjyyteen tutustumista. Kielten opintoja ja myös esimerkiksi ruoka- ja juomakulttuuri aiheinen kurssi. Miltei jokaisella kurssilla on ollut jokin projekti/ryhmätyö. Harjoitteluja on ollut useampia ja lähipäivillä olemme luennoilla saaneet nauttia alan ammattilaisten vierailuista. Työelämäyhteydet näkyvät opinnoissa esim. niin, että joillakin opintojaksoilla on ollut juuri aiemmin mainitsemiani vierailijoita ja myös ennen harjoittelupaikan hakemista olemme useamman kerran saaneet esittelyjä eri yrityksiltä. Monimuoto-opinnot ovat mahdollistaneet työn teon opiskelujen ohessa. Lisäksi voi vapaammin matkustella, pidemmät pätkätkään esim. eri kaupungissa eivät haittaa opiskelua.
Opinnoissa on ollut parasta opiskelijatapahtumat, koska niissä on päässyt tutustumaan uusiin ihmisiin. Lisäksi työharjoittelut, koska kokemus on ollut todella tärkeää ja luotto omaan osaamiseen on kasvanut.
Valmistumisen jälkeen voin työskennellä esimerkiksi ravintolan tai hotellin esimies- ja johtamistehtävissä. Koulutus avaa mahdollisuudet myös mm. ohjemapalveluiden tuottamiseen. Olen työskennellyt oman alan työtehtävissä jo opintojen aikana. Olen ollut vuoden töissä Joulupukin pajakylässä Napapiirillä. Alun perin pääsin tontuksi harjoittelun kautta ensimmäisenä opiskeluvuotena ja olen saanut jatkaa siellä aina tähän asti. Samassa firmassa olen päässyt tekemään myös matkaoppaan hommia safareilla.
Urasuunnitelmia
Haluaisin ehdottomasti tehdä töitä jossain vaiheessa ulkomailla ja kokea myös ohjelmapalveluiden tuottamista. Mielenkiintoista olisi nähdä myös hotellin toimintaa tarkemmin. En vielä tiedä haluanko jäädä Lappiin. Haluaisin kyllä kokeilla työntekoa myös etelässä ja Suomen ulkopuolellakin, mutta Lappi on loistava paikka matkailualan töille. Toivottavasti luvassa on siis monipuolisia työmahdollisuuksia lähellä ja kauempanakin.
Mielestäni hyvät ainakin tähänastisien opintojen perusteella. Harjoittelujakin pääsi tekemään halutessaan useamman jo ensimmäisenä vuonna, ja mielestäni ne ovat paras tapa oppia.
Kolme hyvää syytä opiskella Lapin AMKissa:
- Lapin luonto on lähellä
- Kampus on sopivan kokoinen ja viihtyisä
- Täällä ihmiset ovat mukavan rentoja
Henna Haapakoski, restonomiopiskelija

Lukion jälkeen opiskelin hetken aikaa ravintola-alaa toisessa AMKissa, mutta se ei tuntunut ollenkaan omalta alalta. Pidin muutaman välivuoden, joiden aikana työskentelin kaupallisella alalla ja matkustelin ympäri maailmaa. Elämäntilanne toi minut Lappiin ja halusin vihdoin oppia matkailusta enemmänkin, kuin vain matkustajan näkökulmasta.
Matkailuala kokonaisuutena kiinnosti, erityisesti vastuullinen elämysmatkailu pohjoisessa. Tiesin, että haluan tuottaa ihmisille tunteita herättäviä elämyksiä, kuten olen itse saanut kokea maailmalla reissatessani. Lisäksi monimuoto-opiskelu tuntui sopivalta omaan elämäntilanteeseeni. En ollut aiemmin opiskellut tai työskennellyt alalla, jos ravintola-alan lyhyttä opiskelua ei lasketa. Nyt opiskelujen aikana pääsin kuitenkin hotelliin töihin ja se on ollut silmiä avaava kokemus.
Elämäntilanne toi minut Lappiin ja halusin nähdä minkälaista elämä olisi pohjoisessa. Ajattelin myös saavani täällä asiantuntevaa opetusta, koska Suomen matkailu on keskittynyt Lappiin. Täällä on niin upea luonto ja maisemat! Lähdin tänne kokeilumielessä, mutta nyt tuntuu siltä, että olen viimein löytänyt kodin.
Opiskelu on ollut työelämälähtöistä -tarkoittaen, että kaikki projektimme liittyvät oikeisiin tapahtumiin ja yrityksiin. Olemme muun muassa kehittäneet toimeksiantaja yrityksen toimintaa tukevia tapahtumia jokaiselle vuodenajalle, olemme tuottaneet sisältöjä eri tapahtumiin, olemme tarkkailleet ja analysoineet asiakaspolkua online-tapahtuman aikana ja vaikka mitä muuta. Jokaisella lukukaudella on oma teema, jonka mukaisesti käydään yksi isompi opintojakso (n. 10–15 opintopistettä) oman ryhmän kanssa, jonka lisäksi jokainen on voinut valita opintopistemäärältään pienempiä (n. 5 opintopisteen) kursseja omaan tahtiin. Kursseja on ollut muun muassa projektityöskentelystä, asiakaskokemuksen johtamisesta, konseptoinnista, matkailusta pohjoisessa ja globaalissa toimintaympäristössä, lainsäädännöstä, viestintäosaamisesta, tuoteosaamisesta, kannattavuudesta ja urasuunnittelusta. Olemme luoneet suunnitelmia ja laskelmia oman yrityksen perustamiseen ja kehitelleet palvelukokonaisuuksia. Olemme siis käyneet laajasti läpi matkailuliiketoiminnan perusteita. Suurimmalla osalla opintojaksoista meillä on ollut jokin ryhmässä tehtävä projekti. Tämän lisäksi on ollut yleensä yksilötehtävänä ennakkotehtävä/essee opintojakson alussa ja lisäksi tentti opintojakson lopussa. Lisäksi on luentoja ja välillä tunnilla tehtäviä pieniä ryhmätehtäviä. Luentoja on yleensä kerran viikossa per kurssi. Monimuoto-opiskelun etuihin kuuluu, että voit katsoa luennon itselle sopivana aikana, jos on ollut, vaikka töissä kyseiseen aikaan.
Projektityöskentelyssä olemme toteuttaneet useita toimeksiantoja oikeille yrityksille ja tapahtumille. Lähes jokaisella isommalla opintojaksolla meillä on ollut toimeksianto oikealta yritykseltä tai yrittäjältä. Lisäksi opintoihini sisältyy kaksi työharjoittelua, joissa pääsee näkemään enemmän työelämää. Mieleeni on jäänyt luontokurssi, jossa opimme ihmisen ja luonnon suhteesta. Kurssiin sisältyi 4 vuorokauden retki Ylläkselle, jossa vaelsimme keskellä yötä auringon paistaessa.
Opinnoissa on ollut parasta oman kehityksen huomaaminen ja itsensä ylittäminen. Se, että huomaan opiskelevani vihdoin oikeaa alaa. Restonomin tutkinto valmistaa minut esimiestason työtehtäviin. Voin työskennellä monipuolisesti matkailun parissa yrittäjänä tai työntekijänä. Työskentelen parhaillaan hotellin vastaanotossa. Olen oppinut paljon matkailualasta ja majoitustoiminnasta käytännön kautta. Minua kiinnostaa matkailumarkkinointi ja tapahtumat, joten yritän päästä näihin työtehtäviin valmistumisen jälkeen. Myös oman elämyksiä tarjoavan yrityksen perustaminen kiinnostaa. Haluan ehdottomasti jäädä Lappiin, mutta myös ulkomailla asuminen kiinnostaa, jos sellainen tilaisuus tulee. Matkailualan opinnot ovat ehdottomasti avanneet maailmankatsomustani. Myös Lapissa asuminen on vaikuttanut tähän, mutta olen saanut todella paljon alan tietoutta ja eväitä jopa oman yrityksen perustamiseen, josta olen kiitollinen. Suomen matkailu keskittyy Lappiin, joten mikä olisi parempi paikka oppia matkailusta kuin Lapin AMK. Opetus on hyvin työelämälähtöistä, joten jo opiskeluaikana voi saada hyviä yhteyksiä alueen yrittäjiin ja sitä kautta myös mahdollisen tulevan työpaikan.
Pauliina Pakkanen -restonomiopiskelija

Lempäälän lukiosta valmistuttuani oli minulla vain yksi varma asia mielessäni, opiskeluun on edelleen halua, mutta ei välttämättä enää kirjapainotteisesti. Lappi ei ollut minulle välttämättä aluksi se ensimmäinen hakuvaihtoehto, mutta nyt toista vuotta opiskellessani olen huomannut, että kenties ei ollut sattumaa päätyä Lappiin opiskelemaan.
Hain Lapin ammattikorkeakouluun kahden välivuoden jälkeen, joista toisena olin jo saanut opiskelupaikan kotiseudultani Tampereelta samaisesta koulutuksesta. Päätin alun perin hakea opiskelemaan restonomiksi, kiinnostuksestani vieraita kulttuureja sekä hyvää ruokaa ja juomaa kohtaan. Vaikka päätinkin lähteä hakemaan opiskelupaikkaa Rovaniemeltä, voin toisena opiskeluvuotenani sanoa, ettei minun ole tarvinnut hetkeäkään katua päätöstä lähteä opiskelemaan Rovaniemelle.
Rehellisesti sanottuna opintojen aloittaminen Suomen toisella puolella oli melkein kuin déjà-vu yläasteen tai lukion alusta, missä kaikki oli uutta, mutta loputkin huolet kaikkosivat viimeistään uusien kanssaopiskelijoiden tapaamisella. Reilussa vuodessa Rovaniemestä on tullut minulle enemmän kotikaupunki kuin Tampere oli, luonnon läheisyyden ja sopivan kokonsa puolesta. Parhaillaan en edes mieti pois muuttamista opintojen jälkeen, vaikka siihen tarjoutuisi mahdollisuus edellä mainittujen asioiden takia.
En oikeastaan tiedä mitä opinnoiltani odotin, mutta aloitettuani opinnot huomasin omaksi ilokseni, että niissä painotetaan oikeasti työelämän kannalta tärkeitä asioita. Ja vaikka Lappi onkin matkailun osalta edistyksen keihäänkärki, on mukana ollut itselle yllättäviä, mutta sitäkin tärkeämpiä asioita työelämästä. Itselle kenties tärkein kurssi tähän asti käsitteli esimiesten tehtäviä ja kuinka olla hyvä esimies.
Opinnot ovat olleet omasta mielestä mukava sekoitus käytäntöä ja teoriaa, pääpainon ollessa käytännössä ja eritoten erilaisissa projekteissa. Parhaiten opinnoista onkin jäänyt mieleen ensimmäinen kunnon projekti, joka tehtiin ensimmäisenä syksynä, projektin mittakaavan sekä muiden ryhmäläisten takia. Aktiivisena tapahtumakävijänä olen myös saanut opintojen myötä kokea sen mitä tapahtuman järjestämiseltä oikeasti vaaditaan ja olen alkanut näkemää muitakin arkisina pitämiäni asioita opinnoista saamien tietojen myötä uudessa valossa.
Parhaillaan tapahtuva työharjoittelu ja aiemmat opinnoista saamat työelämän mahdollisuudet ovat antaneet ja opettaneet paljon sellaista, mitä en olisi varmastikaan muuten oppinut teoriatunneilla tai luokkahuonetilanteissa. Kaiken kaikkiaan olen ollut enemmän kuin tyytyväinen valitessani ammattikorkeakoulun yliopiston sijaan tässä asiassa.
Oma polku ja sen löytäminen on asia mitä on painotettu jonkin verran opinnoissa, ja omasta mielestäni on hyvä, että jokaista opiskelijaa ei yritetä saada mahtumaan samaan muottiin, vaan jokainen luo itselleen tärkeätä polkua kohti tulevaisuutta, jonka parissa haluaa itse olla tekemisissä. Lapin AMKin tarjoamat eväät tulevaisuutta varten ovat hyvät riippumatta siitä mitä valintoja opintojen aikana tekee, sillä uskon ettei mikään opittu asia ole turhaa vaan kaikesta voi saada jotain hyötyä irti.
Alun perin ulkopaikkakuntalaisena haluaisin rohkaista ihmisiä avartamaan katsettaan yhteishaussa ja todella pohtimaan sitä mitä he itse haluavat ja mitä opinahjoilla on tarjota juuri jokaiselle yksilölle itselleen matkalla kohti työelämää. Parhaimmat eväät tulevaisuuteen saattavat tulla jostakin mistä niitä ei välttämättä olisi ensimmäisenä osannut odottaa ja välillä hyppy tuntemattomaan on se, mitä juuri eniten tarvitsee.
Sami Laakkonen, restonomiopiskelija, Rovaniemi

Valmistuin lukiosta vuonna 2018 ja sen jälkeen opiskelin Lapin koulutuskeskus Redussa vuoden matkailualan perustutkintoa, ennen kuin pääsin Lapin AMKiin restonomiksi opiskelemaan. Sain Redussa kipinän matkailualaa kohtaan. Hyvä ystäväni oli aloittanut vuotta aiemmin restonomin opinnot, ja sain häneltä hyviä suosituksia tälle alalle hakemisesta. Itseäni kiinnostava ala löytyi juuri Lapin AMKista, enkä halunnut muuttaa pois Rovaniemeltä, kun kotikaupungissakin oli mahdollista opiskella omaa alaa. Lisäksi Lapin AMKin restonomiopinnot painottuvat pohjoiseen matkailuun, mikä kiinnostaa minua eniten.
Haluan asua ja opiskella Lapissa, koska Lapissa on ihmisen hyvä olla. Rovaniemi on minulle juuri sopivan kokoinen kaupunki, ja täältä löytyy hyvin palveluita ja työmahdollisuuksia. Luonto löytyy lähellä ja siellä tykkään viettää vapaa-aikaani. Rovaniemi on talvisin sopivan kansainvälinen ja vilkas, mutta luonto ja rauha löytyvät lyhyen matkan päästä. Opiskelu Rovaniemellä on mukavaa, koska tapahtumia ja aktiviteetteja järjestetään opiskelijoille paljon (tämän hetkistä poikkeusaikaa lukuun ottamatta) ja täällä asuu paljon samanhenkisiä ihmisiä. Rovaniemi on myös todella hyvä kaupunki opiskella matkailua, sillä täällä on paljon matkailualan yrityksiä, jotka voivat tarjota harjoittelupaikkoja.
Opiskelu on tähän asti ollut todella mielenkiintoista ja vaihtelevaa, sillä olemme opiskelleet ensin kampuksella ja nyt etänä. Ensimmäisenä opiskeluvuonna perehdyimme pohjoisen matkailun erityispiirteisiin, ja opiskelimme viestintää, henkilöstöosaamista ja markkinointia. Opiskelimme myös englantia sekä ruotsia, ja itse kävin myös espanjankielen alkeiden opintojakson. Ensimmäisen vuoden syksyllä kävimme Pohtimolammella opintomatkalla. Toisena vuotena olemme opiskelleet projektimaista työskentelyä, tuoteosaamista ja työyhteisössä toimimista. Perusharjoittelun aika on syyslukukauden lopussa.
Jokaiseen opintojaksoon on sisältynyt vaihteleva määrä luentoja, toisilla opintojaksoilla on enemmän luentoja ja toisilla itsenäisempää opiskelua ryhmissä. Työharjoittelua sisältyy jokaiselle opiskeluvuodelle, ja monilla opintojaksoilla työskentely on ollut projektimaista. Olemme kehittäneet uudenlaisia matkailutuotteita ja -palveluita, joita toimeksiantajamme ovat voineet hyödyntää. Ensimmäisen vuoden syksynä kehitimme esimerkiksi Lapland Hotels -ketjulle talvimatkailutuotteen, ja tällä hetkellä olen eräässä projektissa kehittämässä Kelkkamessujen kuluttajaturvallisuutta.
Kursseista erityisesti mieleen on jäänyt ruoka- ja juomakulttuurien opintojakso, sillä sen aikana olemme päässeet kaikista eniten tekemään asioita konkreettisesti. Meillä oli viinitastingeja, tutustuimme syvemmin viinien valmistukseen ja erilaisiin ruokakulttuureihin. Myös henkilöstöosaamisen opintojakso jäi mieleen, sillä siinä oli todella mahtavat opettajat ja luennot, joissa opin esimiestyöstä ja johtamisesta. Tämän kurssin aikana myös sain suuntaa siihen, mihin haluaisin esimerkiksi tulevissa työharjoitteluissa suuntautua, sillä henkilöstöhallinto kiinnostaa minua aiheena erityisen paljon. Parasta opinnoissa on tähän asti ollut mukavat opettajat, koulukaverit ja kehittävät oppimistehtävät. Olen verkostoitunut monenlaisten ihmisten kanssa, niin omalta kuin muiltakin aloilta ja vanhemmilta vuosikursseilta. Opintojen lisäksi tutuksi on tullut opiskelijajärjestötoiminta, johon lähdin ensimmäisenä opiskeluvuotenani mukaan ja se on antanut minulle paljon hyviä kokemuksia ja itsevarmuutta.
Rovaniemellä pidän Lapin AMKin Jokiväylän kampuksesta, sillä se on moderni, viihtyisä, ja siellä on mukava esimerkiksi kokoontua ryhmätöitä tekemään. Kouluruoka on hyvää ja uusi Lumen-kahvila on aivan mahtava. Opinnoissani eniten pidän monipuolisesta kurssivalikoimasta, ja olenkin saanut nopeutettua opintojani valinnaisilla opintojaksoilla ja seuraavien vuosikurssien opintojaksoilla. Peppi-järjestelmä on todella selkeä ja auttaa hahmottamaan, missä vaiheessa opinnot etenevät. Itselleni etäopetus on sopinut todella hyvin, sillä pystyn paremmin keskittymään koulutehtäviin kotona omassa rauhassa, omassa tahdissa ja yhdistämään helpommin työnteon opintojen oheen. Lähiopetusta ja ihmisten näkemistä kasvotusten kuitenkin kaipaan.
Valmistumisen jälkeen voi työskennellä ravintola-, vastaanotto-, henkilöstö-, markkinointi- ja projektipäällikkönä, yrittäjänä… Nimikkeiden kirjo on laaja, mikä on mielestäni vahvuus restonomikoulutukselle. Harjoitteluiden avulla voi suuntautua siihen, mikä itseä eniten kiinnostaa. Työelämä on ollut läsnä suurimmassa osassa opintojaksojamme. Olemme saaneet erilaisia toimeksiantoja yrityksiltä ja päässeet oikeasti tekemään niiden kanssa yhteistyötä. Yritykset ovat myös tulleet esittäytymään meille ja tarjonneet harjoittelumahdollisuuksia.
Valmistumisen jälkeen haluaisin jatkaa oman alan töissä työskentelyä ja kehittyä koko ajan eteenpäin vastuullisempiin työtehtäviin. Suunnitelmissa olisi joko suorittaa YAMK-tutkinto tai jatkaa yliopistoon matkailututkimusta opiskelemaan, kun työkokemusta on ensin hankittuna. Unelmani olisi työskennellä jonkin yrityksen henkilöstöpäällikkönä tai kehittää Lapin matkailua erilaisissa hankkeissa. Jos Lapista löytyy kiinnostavia ja sopivia työpaikkoja, niin minulla ei ole suunnitelmissa lähteä täältä.
Opinnot ovat opettaneet verkostoitumisen tärkeyden, ja olemme päässeet tekemään yhteistyötä monien yritysten kanssa, mikä tulee varmasti auttamaan tulevassa työelämässä. Opintojen aikana on myös oppinut hyviä työskentelytapoja niin itsenäiseen kuin ryhmän kanssa työskentelyyn. Unohtamatta tietoperustaa, joka on kasvanut suuresti opintojen aikana. Lapin AMK on viihtyisä ja monipuolinen korkeakoulu, josta löytyy monipuolisesti useita koulutusaloja ja ammattitaitoisia opettajia. Lapin AMKissa pääsee verkostoitumaan monien eri tahojen kanssa ja kehittämään omaa osaamistaan tulevaa työelämää varten. Restonomikoulutusta suosittelen, sillä opinnot antavat hyvän pohjan matkailu- ja ravitsemisalan esimiestehtäviin, ja täällä on hyvä tekemisen meininki.
Hanna Hautajärvi, restonomiopiskelija, Rovaniemi

Olen ammattiopintojeni alusta alkaen halunnut opiskella ammattikorkeakoulussa esimieheksi. Hain ensisijaisesti restonomiopintoihin, koska päähäni oli jäänyt ajatus, että juuri tähän koulutukseen haluan ja sitä pääsinkin opiskelemaan 2019 syksyllä. Valmistuin vuonna 2018 kesällä kokiksi Novida ammattiopistosta ja lukiosta. Olin myös töissä kokkina puolitoista vuotta.
Ensin olin ehkä hieman kauhuissani kaukaisesta opiskelupaikasta, kun matkaa kotipaikkakunnaltani kertyy yli 800 kilometriä. Kun muutin Uudestakaupungista Rovaniemelle, oli se myös ensimmäinen kerta, kun muutin asumaan kokonaan yksin. Olen kuitenkin aina halunnut asua Lapissa jonkun aikaa ja tämä toteutti yhden unelman, enkä kadu. Voin opiskella ja tutustua Lappiin samalla. Halu asua Lapissa heräsi Levillä aiemmin tehdyn työharjoittelun myötä. Sen ajan jälkeen teki mieli palata. Kunnon talvi ja puitteet sekä luonto lähellä, joka itseä kosketti suuresti. Olen aina asunut puiden ja metsän keskellä, joten Rovaniemi kuulosti siitä hyvältä, että kaikki löytyy läheltä. Sopivan luonnon läheinen kaupunki minun makuuni, vaikka onkin suuri kaupunki alue, mutta kuitenkin löytyy kodin tuntua.
Alussa opintoihin kuului vahvasti matkailuun tutustuminen eri näkökulmista, erilaisia oppimisprojekteja, yhteistyötä eri toimijoiden kanssa sekä harjoitteluja tukena oppimiseen alalla. Ensimmäisenä vuonna meillä oli yhteisluentoja Lapin yliopiston matkailutieteiden opiskelijoiden kanssa ja olemme päässeet esimerkiksi suunnittelemaan viime vuoden PoroCup tapahtumaan oheisohjelmaa sekä toimintaa. Itse olin väliajalla kertomassa poroista yleistietoa, kun tapahtumaan osallistui myös ulkomaalaisia turisteja.
Tähän mennessä opinnoissa on ollut parasta uuden oppiminen kokonaisuudessaan matkailun näkökulmasta. Itse olen pitänyt kursseista, joissa on ollut matikkaa mukana kuten talouden hallinta- sekä tuoteosaamisen kurssi, jossa on itse päässyt laskemaan ja tekemään erilaisia hinnoitteluja. Erityisesti mieleen jäänyt kurssi on ollut ruoka- ja juomakulttuuri kurssi. Minusta se sopii myös opintokokonaisuuteen erittäin hyvin. Kurssilla tutustuttiin erimaiden ruokakulttuuriin ja tehtiin niistä esitykset. Erimaiden juomakulttuuriin tutustuessa pidetiin viinimaistelut ja opettelimme samalla, kuinka viinejä oikeaoppisesti maistellaan.
Etäopiskelu on tuonut omat haasteensa keväästä asti, mutta muuten opiskelu on ollut mukavaa ja saanut toimia eri toimijoiden kanssa eri oppimisprojekteissa. Olemme hyödyntäneet ennen koronaa eri työtiloja ryhmätöiden tekemiseen. Oppimisympäristöjä löytyy moneen lähtöön ja se on hyvä, näin jokainen löytää oman rauhaisan paikkansa tehdä opiskelusta mukavaa. Koulu on työympäristönä mukava ja rento, on monia paikkoja, joihin voi kokoontua yhdessä tai yksin pohtimaan erilaisia töitä. Opinnot ovat antaneet valmiudet työskennellä eri aloilla, jotka ovat liitoksissa palvelualoihin, mutta painottuvat enemmän matkailun sekä ravintolamaailmaan. Myös erilaisia safariyrityksiä on paljon, joihin voi työllistyä.
Valmistumisen jälkeen voi työskennellä yrittäjänä, matkaoppaana, safarioppaana sekä ravintolassa esimiehenä. Restonomi voi toimia lisäksi tapahtuma- ja sisältötuottajana, päällikön tehtävissä, hotelleissa erilaisissa työtehtävissä kuten respassa tai ravintolan puolella, vain taivas on rajana mitä haluaa itse lähteä tekemään ja etenemään uralla. Omien urasuunnitelmien osalta, haluaisin toimia markkinoinnin parissa esimiehenä tai markkinointipäällikkönä ja saada joustavat työajat. Haluaisin jäädä Lappiin töihin, mutta katson tilanteen mukaan ja mihin työt minua kuljettavat.
Suosittelen Lapin AMKia opiskelupaikkana, sillä se on lämmin ja yhteisöllinen korkeakoulu, joka antaa valmiudet toimia missä vain haluat ja auttaa oman polun rakentamisessa. Restonomiopintoja suosittelen, jos esimerkiksi kiinnostaa esimieheksi lähteä ja opiskella sekä kartuttaa omaa osaamista. Lappi sopii opiskelupaikaksi, jos haluat opiskella luonnon ja kaupungin yhdistelmässä. Valitsisin itse nykytilanteessakin Rovaniemen kotikaupungikseni. Rovaniemellä koulun ulkopuolellakin ihmiset sekä opiskelijatoverit ovat ystävällisiä ja oppimisprojekteissa toimeksiantajat auttavat meitä hyvin. Lapin ammattikorkeakoulu tarjoaa valmiudet onnistua ja antaa tähtäimet toimia missä vain haluat ja saat rakentaa omanlaisen opintopolun itsellesi.
Riia Saari, restonomiopiskelija, Rovaniemi

Mun nimi on Veera ja opiskelen kolmatta vuotta restonomiksi täällä Rovaniemellä. Tänne Lapin AMKiin hain suoraan lukion jälkeen, ja pääsinkin ensimmäisellä hakukerralla sisälle.
Tähän mennessä opintoihin on sisältynyt todella monipuolisesti kaikkea. Projekteja ja ryhmätöitä tehdään ahkerasti lukuvuodesta toiseen, ja tärkeimpänä oppina niistä jää hyvät ryhmätyötaidot. Teemme paljon yhteistyötä matkailutoimijoiden kanssa: tähän mennessä olen osallistunut Pohjois-Suomen erämessujen ja Kelekkamessujen järjestämiseen, kehittänyt uusia matkailupalvelutuotteita Lapland Safarikselle ja District Rovaniemelle. Olen ollut mukana myös Matkailuparlamentin järjestämisessä. Kaikki projektit ovat opettaneet paljon siitä, mitä vaikkapa tapahtuman järjestäminen oikeasti vaatii ja niiden avulla on päässyt harjoittelemaan tärkeitä työelämän taitoja.
Ensimmäisen harjoitteluni ajan olin tonttuoppaana täällä Rovaniemellä. Opin hurjasti uutta, ja entisenä musiikkilukiolaisena joululauluja tuli laulettua aika paljon. Toisen harjoitteluni ajaksi muutin Ahvenanmaalle, ja olin töissä pienessä museossa. Tuon kesän muistan varmasti lopun ikäni, ja suosittelen ihan jokaiselle harjoittelua vähän kauempana tai vaihtoa ulkomailla. Nyt olen harjoittelussa hotellin vastaanotossa, ja seuraavaksi ajattelin hakeutua markkinointitehtäviin.
Tärkeintä opiskeluaikana on ollut oman polun löytäminen ja sitä kohti rohkeasti meneminen. Opintojen sisältöihin olen saanut itse vaikuttaa osallistumalla erilaisiin projekteihin ja tapahtumiin. Huippuhetkenä mainittakoon RESTO2020 -tietotaitokilpailun voitto yhdessä joukkueeni kanssa. En tiedä vielä mitä haluan tehdä valmistuttuani, mutta onneksi tämä tutkinto antaa hyvät lähtökohdat minne vain.
Rovaniemi on mulle tuttu paikka ennestään, mutta opintojen ansiosta oon tutustunu aivan mahtaviin tyyppeihin ympäri Suomea! Paikkana Rovaniemi on juuri sopivan kokoinen, täältä löytyy kaikki mitä tarvii ja luonto on lähellä. Ole sinäkin rohkea ja hae opiskelemaan matkailualan moniosaajaksi. Suomen parhaat restonomit löydät Rovaniemeltä!
Veera Nurmela, restonomiopiskelija

Olen aikaisemmalta koulutukseltani graafinen suunnittelija. Valmistuin Raahesta Lybeckerin käsi- ja taideteollisesta oppilaitoksesta. Ennen Lapin AMKiin hakua tein pari vuotta satunnaisia töitä tällä ja muilla aloilla.
Kansainvälisyys ja matkailu ovat olleet itselläni aina lähellä sydäntä, joten halusin hakea koulutukseen, jossa nämä ovat isossa osassa ja restonomikoulutus oli siihen täydellinen. Suunnittelin myös haluavani hyödyntää aikaisempia kokemuksiani graafisen suunnittelun alalta, ja täydentää sitä markkinointitaidoilla mitä restonomikoulutuksessa saa. Ystäväni haki ja pääsi restonomikoulutukseen vuoden ennen minua, ja kuulin häneltä koulutuksesta ja sen tuomista mahdollisuuksista paljon. Ala vaikutti itselleni sopivalle ja mielenkiintoiselle, ja olin tarvinnut muutosta elämääni. Opiskelu tuntui vastauksena tähän muutoksenkaipuuseen.
Olin asunut paikkakunnalla jo useamman vuoden, joten paikkakunnalla oleva kampus tuntui luontevimmalle. Lapin AMKin arktiset tekijät ja osaaminen sen opinnoissa ja asenteessa myös puhuttelivat minua. Oppilaitokseen tutustuessa sain myös tietää Lapin AMKin tarjoamista laajoista opiskeluvaihto mahdollisuuksista, mikä lisäsi mielenkiintoani.
Muutin Rovaniemelle Kempeleestä, 18-vuotta täytettyäni. Olen kokenut Rovaniemellä paljon ja kasvanut ihmisenä, ja Rovaniemestä on nopeasti tullut kotipaikkakunta mistä ei ole mitään kiirettä pois. Lappi on aktiivinen alue asua. Joka paikassa hyvää kuhinaa ja jotain tekeillä. Lappi on alueena alati kasvamassa, ja on mielenkiintoista olla tässä kasvussa mukana ja todistaa sitä omin silmin. Matkailualalla myös työllistyminen on Lapissa helpompaa kuin muualla Suomessa. Lapin kaunis luonto ansaitsee myös oman kunniamainintansa.
Rovaniemi on hyvin kodikas kaupunki. Rantavitikan kampus on ihanteellisella sijainnilla: lähellä opiskelija-asuntoja ja ympäröivää asuinaluetta, kaupat ovat lähellä ja keskustaan pääsee näppärästi bussilla ja pyöräillen jos autoa ei ole käytettävissä. Pidän myös paljon Rovaniemen aktiivisuudesta. Joka sesongille kaupungilla on paljon elämää, tekemistä ja tapahtumia, myös paikallisia ajatellen. Vaikka turismi näkyykin kaupunkikuvassa paljon, Rovaniemen luonteen ja paikallisen arjen löytää helposti. Rovaniemi ei ole kooltansa iso kaupunki, mutta siinä on ison kaupungin tunnetta.
Opiskelu on haasteellista ja monella eri osa-alueella kehittävää. Lapin AMKin restonomikoulutus on hyvin työelämä-läheistä, ja yhteistyö yritysten kanssa lähti käyntiin heti ensimmäisen lukukauden aikana. Opiskelija itse kantaa vastuun opinnoistaan, ja se on mielestäni hyvä tapa oppia vastuuntuntoa. Opiskelu on ongelmalähtöistä, ja painottaa paljon ryhmätyöskentelyyn. Opiskellessa opiskelija oppii ryhmätyötaitoja, delegointia, aikatauluissa pysymistä ja hyödyllisiä interaktio-taitoja. Nämä kaikki ovat tärkeitä avaimia tulevaisuuden työelämään.
Kurssivalikoima ja niiden sisällöt ovat hyvin monipuolisia. Ne ovat käsitelleet kaikkea matkailualalla tärkeitä olevia osa-alueita, aina asiakastyytyväisyydestä turvallisuuden lainsäädäntöihin. Olemme oppineet tärkeitä polkuja, miten matkailuyritys toimii, sen sisäisistä prosesseista, miten heidän palvelunsa toimivat koko asiakaspolun ajan alusta loppuun, markkinointia, jne. Myös kielikurssit ovat olleet olennaisia opinnoissamme. Ammattisanaston Englanti ja Ruotsi ovat pakollisia kieliä, ja valinnaisia kieliä on laaja valikoima. Itse otin valinnaiseksi Saksan täydentääkseni aikaisempaa osaamista tässä kielessä. Ollessani vaihto-opiskelemassa, opiskelin myös islantia.
Työharjoittelut ovat myös tärkeä osa oppimista Lapin AMKissa. Niissä on päässyt suoraan työelämän ytimeen ja näkemään mitä se tosimeno Lapin matkailusesongeissa on. Ne ovat olleet myös oivallinen mahdollisuus verkostoitumiseen, ja moni on saanut vakituisen työsuhteen harjoitteluistaan. Itse olen yksi näistä onnekkaista, saatuani graafisen suunnittelijan paikan yhdestä Rovaniemen nimekkäästä matkailukonsernista.
Olin toisen lukuvuoden syyslukukauden Islannissa, maan pohjoisosassa olevassa kaupungissa Akureyrissa, suorittamassa opiskelijavaihtoa. Jo ensimmäisen lukuvuoden syksystä asti pääsin tutustumaan koulun laajoihin vaihtomahdollisuuksiin erilaisten infotilaisuuksien kautta. Ja koska unelmani oli aina ollut käydä Islannissa, tartuin tilaisuuteen! Vaihtoon lähtö oli prosessina helppo. Koulun kv-koordinaattorit ja tuutor-opettaja auttoivat jokaisen askeleen kanssa eteenpäin, ja opiskelijana tuntui, että ei missään vaiheessa ollut prosessissa yksin oman onnensa nojassa. Lapin AMKin tarjoama tuki on sekä taloudellista että henkistä. Opettajat ovat vain yhden s-postin päässä jopa sieltä ulkomailta. Opiskeluvaihto oli mahtava oppikokemus, jota voi muistella lämmöllä pitkään. Se opetti paljon itsenäisyyttä ja kasvatti ihmisenä. Vaihtokokemus oli kulttuurillinen oppikokemus, kielikylpy, ja vierasmaalaisilla opinnoillaan mahtava lisä omaan opintosuoritukseeni.
Restonomikoulutuksesta valmistuessa on valmiudet hyvin laajasti moneen eri alaan. Matkailuala itsessään on niin laaja käsite. Mutta itse aion suunnata markkinointityöhön, ja mielellään kansainväliseen työympäristöön. Jatkaisin mielelläni graafisen suunnittelun töitä siinä ohessa, ja ihanteellista olisi, jos pystyisin näistä kaikista tekemään toimivan paketin. Opinnoissa työelämä on läsnä lähes jokaisella kurssilla. Projektitöillämme on usein aina oikea toimeksiantaja asiakkaana. Meillä on usein käynyt myös vierasluennoitsijoita paikallisista matkailuyrityksistä. Olemme myös olleet osana Rovaniemen paikallisissa tapahtumissa ja messuissa.
Lapin AMK on hyvä pohja alkaa rakentaa uraa. Sieltä saa mainiot eväät työelämään ja antoisia kokemuksia, jotka vievät pitkälle. Restonomikoulutus on laaja ja monipuolinen. Se valmentaa sinusta tulevaisuuden matkailualan ammattilaista, omien suuntautumistoiveittesi mukaan. Kun asenne on kohdillaan, tästä koulutuksesta tulee olemaan runsaasti hyötyä työelämässä.
Lappi on aktiivinen ja elävä, ja sen ihmiset sisukkaita ja periksiantamattomia. Lapista tulee tulevaisuuden tekijät.
Julia Autio, restonomiopiskelija

Valmistuin Kittilän lukiosta ja hain suoraan opiskelemaan restonomiksi Lapin AMKiin. Rovaniemi oli jo ennestään tuttu kaupunki minulle ja Lapin AMKin restonomikoulutuksessa on myös painotus arktiseen matkailuun. Opinnot vaikuttivat mielenkiintoisilta ja monipuolisilta ja niiden avulla saa helposti töitä myös täällä pohjoisessa.
Haluan opiskella Lapissa, sillä se on minun kotipaikkani, ei ole toista samanlaista. Rovaniemi opiskelukaupunkina on monipuolinen, täällä löytyy vähän kaikkea harrastusmahdollisuuksista opiskelijatapahtumiin. Kaikki tarvittava on lähellä ja kampukset eivät ole kaukana keskustasta.
Suosittelen Rovaniemeä opiskelupaikkakunnaksi, sillä täällä eri koulutusalat tekevät yhteistyötä keskenään ja uusiin ihmisiin on helppo tutustua. Opiskelijatapahtumia on paljon aina bileistä peli-iltoihin. Meillä tehdään aktiivista yhteistyötä yliopiston kanssa, joka tuo monipuolisuutta opiskelija-arkeen. Opiskelijoista pidetään hyvää huolta ja meitä kuunnellaan aktiivisesti.
Opiskelu on ollut mukavaa ja monipuolista. Välillä on rankempia jaksoja ja suurempia projekteja ja toisinaan helpompia perusopintoja. Kurssit ovat painottuneet suurimmaksi osaksi matkailuun, mutta meillä on opintoja myös eri kielistä ja itsensä kehittämisestä. Matkailua käydään läpi muun muassa asiakaspalvelun, trendien, talouden, viestinnän ja globaalin toimintaympäristön kannalta.
Opinnot on toteutettu erittäin projektiluontoisesti. Moni kurssi voi vaikuttaa eri tavoin yhteen ja samaan projektiin. Tavallisena päivänä aamulla käydään läpi päivän aiheet, ollaan luokan kanssa yhteisellä luennolla ja iltapäivästä hyödynnetään luennoista saatua oppia ja materiaaleja meneillä olevaan projektiin. Opintoja toteutetaan monella eri tavalla, kuten luentojen, itseopiskelun, verkko-opintojen, projektien, harjoitusten ja työharjoitteluiden avulla.
Hyödynnämme opinnoissamme laajasti erilaisia Lapin AMKin oppimisympäristöjä ja ohjelmia. Lapin AMKilla on verkkokampus Moodlessa, käytämme Adobe Connectia verkkoluennoilla, Googlen palveluita, kuten Drivea sekä Office 365:n ohjelmia. Käytössä on myös eri palveluita opintojen suoritusten tutkimiseen, opetussuunnitelmien päivittämiseen ja verkkokirjastoon.
Yksi kurssi on jäänyt opintojen aikana erityisesti mieleen normaalista poikkeavana. Kurssilla käytiin läpi eri maiden ruoka- ja juomakulttuureja. Sen aikana maisteltiin erityyppisiä ruokia ja opiskelijat opettivat toisilleen, miten kyseisen maan ruokakulttuurissa käyttäydytään ja mikä siitä tekee erilaista. Juomakulttuurien osalta pidettiin mm. viininmaisteluita, joissa testailtiin erilaisia viinejä ja niiden tuotantotapoja ja muita eroavaisuuksia.
Opinnoissa on ollut tähän asti parasta työelämälähtöisyys. Opintoihin liittyvät projektit tehdään oikeille toimeksiantajille ja yritykset ovat mukana projektien kehittämisessä. Opintojen aikana pysyy verkostoitumaan alan ihmisten kanssa. Restonomi on matkailu-, ravintola- ja palvelualojen esimiestutkinto, joten valmistumisen jälkeen on mahdollista työskennellä muun muassa vuoropäällikkönä, ravintolapäällikkönä, palveluvastaavana, yrittäjänä tai markkinointipäällikkönä. Olen päässyt harjoitteluiden antaman työkokemuksen ansiosta työskentelemään opintojen ohessa paikallisen ravintolan keittiöön.
Urasuunnitelmani ovat vielä auki, sillä etsin omaa suuntaani. Tavoitteenani on kuitenkin edetä alallani ylöspäin ja etsiä töitä, jotka motivoivat itseäni kehittymään. Työelämä on vahvasti läsnä opinnoissa, moni projektitehtävä tulee toimeksiantona suoraan paikalliselta lappilaiselta yritykseltä. Työharjoittelut tehdään alan yrityksissä ja moni harjoittelupaikka palkkaa harjoittelijan myös töihin.
Valmistumisen jälkeen haluaisin jäädä Lappiin töihin, mutta en pidä muualla työskentelyä yhtään huonompana vaihtoehtona. Käytännön kautta tehdyt opinnot ovat antaneet todella hyvää oppia tulevaa työelämää ajatellen ja harjoittelussa pääsee tekemään ja oppimaan oikeissa työtehtävissä ja työympäristössä. Tänne kannattaa hakea opiskelemaan, sillä Lapin AMKissa on oma tunnelmansa ja restonomiopinnot avaavat ovia hyvin monipuolisiin työmahdollisuuksiin.
Unna Vuolli, restonomiopiskelija

Lähdin Lapin AMKiin opiskelemaan suoraan lukion jälkeen. Hain ensin toiselle paikkakunnalle opiskelemaan restonomitutkintoa, mutta pääsin suoraan sisään tänne ja otin paikan epäröimättä vastaan. Valitsin kyseisen koulutusohjelman, sillä matkailu, tapahtumat ja markkinointi on aina kiinnostanut minua, joten restonomikoulutus tuntui luontevalta valinnalta.
Rovaniemellä matkailu on koko ajan kasvava toimiala, joten opintojen aikana opitut käytännöt ovat suuressa roolissa ja alan mahdollisuudet ovat paremmat täällä kuin missään muualla.
Muutin Rovaniemelle Kuusamosta. Päätökseeni lähteä Lapin AMKiin opiskelemaan vaikutti se, että Rovaniemi on vain parin tunnin ajomatkan päässä kotipaikkakunnastani. Lappi antaa hyvät mahdollisuudet työllistyä oman alan tehtäviin ja matkailu on Lapissa koko ajan kasvava toimiala.
Haluan opiskella Lapissa, sillä se on aina kiehtonut minua ja halusin uusia kokemuksia. Vaikka kotipaikkakuntani sijaitsee lähellä Rovaniemeä, oli silti suuri muutos omassa elämässä muuttaa eri paikkakunnalle. Haaveenani on muuttaa joskus vielä pohjoisemmaksi.
Opiskelukaupunkina Rovaniemi on viihtyisiä ja rauhallinen opiskelukaupunki. Kaikki tarvittavat palvelut ovat lähellä ja välimatkat taittuvat nopeasti. Rovaniemellä kulkee myös paikallisliikenne, jolla pääsee kaupunkiin sekä koululle, joten omaa autoa täällä ei välttämättä tarvitse. Täällä on myös hyvät harrastus- ja liikuntamahdollisuudet ja tapahtumia järjestetään lähes koko ajan. Kaupungista löytyy kahviloita, ravintoloita sekä muita seurapaikkoja, jonne voi mennä kavereiden kanssa viettämään aikaa tai työstämään kouluprojekteja.
Opiskelu on kahden vuoden aikana ollut todella antoisaa ja viihtyisää. Kurssit ovat olleet monipuolisia ja korkeakoulussa opiskelu on vastannut odotuksiani. Meillä ei ole varsinaista suuntautumisvaihtoehtoa, vaan käymme kaikilla kursseilla yleisellä tasolla matkailupalveluiden oppeja. Kursseilla ollaan perehdytty arktiseen toimintaympäristöön, vieraanvaraisuuteen, markkinointiin, viestintään, tapahtumiin ja ajanhallintaan. Kielet ovat suuressa osassa matkailua, joten niitäkin kursseja on paljon.
Restonomiopinnot koostuvat luennoista, projekteista, käytännön harjoittelusta, työharjoitteluista sekä itsenäisestä opiskelusta. Esimerkiksi ensimmäisen vuoden syksyllä suoritetaan kolmen viikon pituinen kenttäjakso, jossa pääsee kokemaan käytännössä alan oppeja. Opintojen aikana on myös hyvät mahdollisuudet päästä vaihtoon ja harjoitteluun ulkomaille.
Mieleenpainuvin kurssi on ollut ensimmäinen kurssi, joka opintojen alkaessa suoritettiin. Siinä pääsi heti näkemään asioita matkailun näkökulmasta, kuten matkailun merkitys ihmisille, miten matkailu näkyy Lapissa sekä millaista on vieraanvarainen matkailu.
Opinnoissa on ollut parasta tähän asti uudet kaverit, projektit, joita olemme saaneet työstää yrityksille sekä käytännön harjoittelut. Niiden avulla on saanut hyvän pohjan työelämää varten. Parasta on myös, ettei tarvitse miettiä, pystyykö aloittamaan opiskelun ilman mitään alan kokemusta. Kaikki uudet opiskelijat aloittavat puhtaalta pöydältä, koska korkeakouluopintoja ei voi verrata ammattikouluun tai lukion opintoihin.
Restonomitutkinnosta valmistuneet saavat valmiudet esimiestehtäviin. Moni luulee, että restonomit työskentelevät hotelleissa ja ravintoloissa, mutta niin se ei ole. Restonomi voi työskennellä hotelli-, ravintola- tai markkinointipäällikkönä, vastaanottovirkailijana, tarjoilijana, tapahtumakoordinaattorina, koordinaattorina, matkabloggaajana, projektisuunnittelijana tai yrittäjänä. Tähän mennessä olen opintojen aikana tehnyt työharjoitteluni rinnekahvilassa ja hotellin vastaanottovirkailijana, mutten en ole työskennellyt opintojen aikana.
Valmistumisen jälkeen minua kiinnostaisi safarioppaan työtehtävän sekä tapahtumien järjestäminen ja työskentely itse tapahtuman aikana, mutta kaikki on vielä avoinna. Haluaisin ehdottomasti jäädä Lappiin töihin valmistumisen jälkeen. Jos en jää Rovaniemelle, niin sitten lähden vielä pohjoisemmaksi.
Työelämä on ollut läsnä opinnoissa vahvasti, sillä kaikki projektit on tehty oikeille yrityksille. Kaiken kaikkiaan opinnot antavat hyviä oppeja työelämään. Kuitenkaan kaikkia asioita ei voi oppia pelkän teorian kautta, vaan täytyy päästä tekemään käytännössä.
Suosittelisin Lapin AMKia opiskelupaikaksi, sillä se tarjoaa monipuoliset puitteet ja paljon erilaisia aloja, joista varmasti jokaiselle löytyy oma kiinnostuksen kohde. Ammattitaitoiset opettajat ja henkilökunta ovat aina tukemassa sinua opintojesi kanssa sekä kaikille halutaan luoda tunne joukkoon kuulumisesta. Vaikka Lapin AMKin kampuksia löytyy kolmelta paikkakunnalta, ne pitävät paljon yhteyttä ja järjestävät tapahtumia. Voisin melkein sanoa, että Lapin AMKssa olemme kaikki yhtä suurta perhettä. Restonomiksi kannattaa lähteä opiskelemaan, jos on kiinnostunut monipuolisesta työstä ja työskentelemään kansainvälisessä ympäristössä.
Tule opiskelemaan Lappiin, jos sinua kiinnostaa kansainvälinen ympäristö, luonto, rauhallisuus ja liikunta, niin silloin Lappi on oikea opiskeluympäristö sinulle.
Sandra Säkkinen, restonomiopiskelija

Valmistuttuani ylioppilaaksi päädyin opiskelemaan ammattikouluun kokiksi. Ravintola-alan kouluun hakiessani ja opintojen edetessä huomasin löytäneeni oman alani, ja suunnan, mitä tehdä ja lähteä korkeakoulussa jatkamaan.
Ammattikoulusta siis lähti kiinnostukseni restonomin AMK-tutkintoon. Valmistuttuani kokiksi, olen työskennellyt koko ajan alani töitä tehden, ja tämä on onnistunut hyvin myös restonomiopintojeni ohella. Olen kotoisin Rovaniemeltä sekä aina tykännyt asua Lapissa, ja olenkin saanut käsityksen, että täällä opiskellessa pääsee tekemään paljon ja käytännön yhteistyötä paikallisten yritysten kanssa. Tämä siis tarkoittaa, että kontakteja ja verkostoja työelämään syntyy jo hyvissä ajoin opintojen aikana. Opiskelukaupunkina Rovaniemi on todella mukava, ja täällä riittää paljon erilaista aktiviteettiä sekä tekemistä. Ihmisiä Rovaniemellä ei kuitenkaan ole liikaa, eikä paikkakunta ole muutenkaan liian suuri.
Opiskelen tällä hetkellä restonomiksi toista vuotta, ja olen kokenut opiskelun mielenkiintoiseksi ja sopivan haastavaksi. Opinnot eivät ole pelkkää käytännön opiskelua, vaan pääsemme hyvin näkemään myös taustan, mitä vaaditaan, jos sinusta tulee esimerkiksi johtaja. Johtamisopinnot ovat olleet mielenkiintoisia, ja tämä koulutus tarjoaakin matkailu- ja ravintola-alan johtotehtäviin hyvät valmiudet. Opintojen ensimmäisenä vuonna lähdetään perusasioista, ja on paljon luentoja sekä asioiden läpikäyntiä. Alallemme tulee paljon pelkästään lukiotaustaisia ihmisiä, joilla ei vielä ole välttämättä mitään tietoa matkailu- ja ravintola-alasta, joten on hyvä, että aluksi käydään läpi alan perusteita. Ensimmäinen vuosi menee siis pitkälti tunnusteltaessa sitä, millaista on työskennellä tällä alalla, jonka jälkeen lähdetään syventymään opinnoissa.
Nyt toisena opiskeluvuonna olemme aloittaneet suuntautumisopinnot, ja itse suuntaudun konseptoinnin polulle. Joulun jälkeen opinnot jatkuivat helmikuussa, sillä meillä oli sesonkina 2,5 kk harjoittelujakso. Tämän harjoittelujakson aikana opiskelijamme pääsivät hyvin näkemään, millaista työnteko on silloin, kun on oikeasti kiirettä ja jatkuvasti asiakkaita. Oppimisympäristömme löytyvät kentältä, eli lähdemme siis konkreettisesti tekemään harjoituksia ja yhteistyötä yritysten kanssa suoraan paikan päälle yrityksiin. Kaikki kurssimme ovat erilaisia keskenään, mutta kuitenkin tähtäävät samaan asiaan, mikä on mielestäni ollut mielekästä opintojen kannalta. Ensimmäiset kurssit pohjustavat sitä, mitä aletaan seuraavaksi tekemään, ja seuraavat kurssit jatkavat yhä eteenpäin siitä. Parasta opinnoissani on kuitenkin ollut se, että luokallamme on paljon monenlaisia ihmisiä ympäri Suomea, ja olenkin päässyt tutustumaan todella monenlaisiin ihmisiin, ja saanut paljon uusia ystäviä.
Koulutuksestamme valmistumisen jälkeen, voin työskennellä esimerkiksi ravintolan tai hotellin esimiehenä, vuoropäällikkönä tai vastaanottopäällikkönä. Mahdollista on työllistyä myös matkailualalle yrittäjäksi tai ohjelmapalveluyrityksiin. Itse aion valmistumisen jälkeen jatkaa töissä kokkina vielä muutaman vuoden, ja sen jälkeen lähden hakeutumaan vuoropäälliköksi ja sitten katsoa mihin se lopulta johtaa.
Suosittelen Lapin AMKia opiskelupaikaksi, sillä tämä ympäristö on ainutlaatuinen ja täällä pääsee monipuolisesti tekemään asioita. Mikäli itseä kiinnostaa enemmän käytännön tekeminen, kuin luennoilla istuskelu, niin Lapin AMK on hyvä koulutuspaikka juuri sinulle. Omaa koulutusohjelmaani suosittelen kaikille, sillä ala on monipuolinen. Koulun kautta pääsee tekemisiin erilaisten ihmisten kanssa, ja verkostoituminen on helppoa. Uusien ihmisten kanssa kanssakäyminen voi olla sesonkina hyvinkin raskasta, mutta aina tulee onnistunut fiilis, kun onnistuu.
- Mikko Saviaro, restonomiopiskelija