kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot

Opiskelijoiden kokemuksia restonomikoulutuksesta

Opinnoista oikein hyvät eväät tulevaisuuden työelämää varten



Opiskelijakertomus Juulia 2023 420x200.jpg
Opiskelin Haukiputaan lukiossa ja valmistuin ylioppilaaksi 2022 keväällä. Lapin AMKiin päädyin opiskelemaan, koska Rovaniemi on toinen kotikaupunkini ja olin kuullut hyviä asioita ystäviltäni, jotka jo opiskelivat Lapin AMKissa.

Valitsin juuri restonomien koulutusohjelman, sillä matkailu kiinnostaa minua ja haluaisin tulevaisuudessa työskennellä matkailualalla.

Opiskelukaupunki

Rovaniemi on opiskelijakaupunkina mielestäni oikein mainio. Paikka ei ole liian iso, mutta kuitenkin sen verran suuri, että kulkuyhteydet ja erilaiset tapahtumat ovat monipuolisia ja hauskoja.

Suosittelen Rovaniemeä opiskelupaikkakunnaksi, sillä täältä löytyy kaikki tarvittava mukavaan opiskelijaelämään. Asuntoja on hyvin saatavilla koulun lähistöltä, keskustasta löytyy rutkasti erilaisia kauppoja ja tekemistä sekä omasta mielestäni ilmapiiri kaupungissa on oikein leppoisa ja mukava.

Restonomiopinnoista

Kurssit liittyvät matkailu- ja ravintola-alalla tarvittaviin taitoihin. Kursseilla käydään läpi ja harjoitellaan esimerkiksi kieliä, ryhmätyötaitoja, markkinointia, turvallisuutta, kansainvälisyyttä ja kulttuuria.

Opiskelu on koostunut ryhmätöistä, itsenäisistä tehtävistä, luennoista, käytännön harjoituksista, projekteista ja työharjoittelusta. Kävinkin hetki sitten suorittamassa ensimmäisen harjoitteluni Espanjassa, lomahuoneistoja vuokraavassa yrityksessä.

Käyn opintojeni ohessa töissä. Työt ovat kuitenkin ilta painiotteisia, joten päivisin kerkeää hyvin keskittyä koulujuttuihin.Opintoni ovat monimuoto-opintoja. Tämä sopii hyvin minun elämääni, sillä niiden ansiosta kerkeän tehdä töitä, käydä treeneissä ja valmentaa.

Opinnoissa tähän asti parasta on ollut se, että asioista on tehty joustavia. Saan päättää opiskeluaikatauluistani, joka mahdollistaa sen, että pystyn juuri sopivalla hetkellä keskittymään kouluhommiin.

Urahaaveita

Valmistumisen jälkeen voin työskennellä esimerkiksi hotelleissa, ravintoloissa, matkaoppaana, erilaisissa matkailupalveluja tuottavissa yrityksissä tai vaikkapa hakea erilaisiin esimiehen tehtäviin. Myös oman yrityksen perustaminen on mahdollista.

Suunnitelmani ovat vielä melko auki. Olisi kuitenkin mukavaa saada töitä omalta alalta ja mahdollisesti päästä jonkinlaisiin esihenkilön tehtäviin. Lappiin jääminen on ainakin yksi suunnitelmistani, mutta myös mahdolliset ulkomaille suuntautuvat työtehtävät voisivat olla kiinnostavia.

Opinnoista saa mielestäni oikein hyvät eväät tulevaisuuden työelämää varten. Opintojen avulla opit esimerkiksi englanninkielistä alan sanastoa, turvallisuuteen liittyviä taitoja ja ihmisten kanssa työskentelyyn vaadittavia ryhmätyö-, johtamis- ja kulttuuritaitoja.

Suosittelisin Lapin AMKia opiskelupaikaksi, sillä opiskelu on ollut mukavaa, eikä työmäärästä ole uupunut. Kaikki tapaamani opettajat ja oppilaat ovat olleet mukavia ja ilmapiiri on ollut miellyttävä.

Kolme hyvää syytä opiskella Lapin AMKissa: 

  • Mukava ja kaikki hyväksyvä ilmapiiri
  • Rento tekemisen meininki
  • Opiskelun ohella oppilaille tarjotaan myös erilaista tekemistä vapaa-ajalla

 

Juulia Metso, restonomiopiskelija



Lapin AMKin restonomiopinnoissa painotus on matkailussa, joka vaikutti isona osana koulun valintaan



Opiskelijakertomus restonomi Jenna 2023 420x200.jpg
Valmistuin lukiosta vuonna 2019. Restonomiopinnot kävivät mielessäni jo yläasteaikoina, mutta ajatus unohtui lukion aikana. Valmistuttuani ylioppilaaksi päätin pitää välivuoden ja käydä töissä.

Lopulta päädyin hakemaan sote-alalle, myös avoimeen ammattikorkeakouluun, sekä suoritin tutkinnon osan nuoriso- ja yhteisöohjaajan koulutuksesta työn ohella. Tämän aikana kuitenkin huomasin, että ala ei tuntunut ollenkaan omalta. Niimpä päädyin hakemaan restonomikoulutukseensyksyllä 2020. Valinta tapahtui niin sanotusti hetken mielijohteesta, sillä koin lähteneeni ensin väärälle alalle. Päätös oli kuitenkin juuri oikea, ja pääsin aloittamaan opintoni keväällä 2021.

 

 

Lapin AMKin restonomiopinnoissa painotus on matkailussa, joka vaikutti varmasti isona osana koulun valintaan. Koulutus toteutetaan niin sanotusti hybridiopintoina, ja se tuntui sopivalta vaihtoehdolta sen hetkisessä elämäntilanteessa.

Opinnoista

Olen suorittanut opintoni pääosin etänä. Satunnaisia kursseja olen suorittanut myös paikan päällä, jos läsnäolo tunneilla on ollut vahvasti suositeltua. Viimeisen kolmen vuoden aikana olen kyllä viettänyt paljon aikaa Rovaniemellä ja suoritin myös ensimmäisen harjoitteluni siellä. Vaikka täältä Pohjois-Pohjanmaalta onkin Rovaniemelle matkaa, olen mielelläni käyttänyt aikaa matkustamiseen.Olen yöpynyt hotelleissa ja Airbnb-majoituksissa yksin tai yhdessä jonkun kanssa, sekä harjoittelunajalle vuokrasin valmiiksi kalustetun asunnon. Opiskelujen ja erilaisten tapahtumien kautta olen saanut myös uusia ystäviä, joilta löytyy tarvittaessa yöpaikka Rovaniemeltä.

Kurssien sisältö on ollut pitkälti hyvin käytännön läheistä, perinteisiä tenttejä on todella vähän. Erilaisia opintojaksoja on tarjolla monipuolisesti, ja valinnaisten opintojen kautta on mahdollisuus rakentaa juuri itselle sopiva opintokokonaisuus. Pakollisissa ammattiopinnoissa aiheina ovat olleet mm. liiketoimintamallit, yrittäjyys, projektinhallinta, johtajuus sekä työntekijä- ja asiakaskokemukset. Valinnaisissa opinnoissa näitä samoja aiheita pääsee syventämään, tai vaihtoehtoisesti kokeilemaan jotain ihan uutta – itselleni erityisesti on jäänyt mieleen ruoka- ja juomakulttuurit -opintojakso. Itse poikkeusaikana aloittaneena useilla opintojaksoilla on teemoissa toistunut kestävyys, vastuullisuus ja turvallisuus.

Opintojaksosta riippuen opiskelu koostuu luennoista, ohjaustapaamisista, ryhmätyöskentelystä,projekteista tai yksittäisistä tehtävistä. Usein luennot ja ohjaustapaamiset ovat vapaaehtoisia tai nauhoitettuja, jotta kaikilla on mahdollisuus opiskella oman aikataulun mukaisesti.

Restonomiopinnoissa työelämä on ollut vahvasti läsnä, sillä useat ryhmäprojektit on toteutettutoimeksiantona jollekin oikealle yritykselle.Esimerkiksi tällä hetkellä olen suorittamassa vapaastivalittavaa projektityön kurssia, jossa olen mukana järjestämässä Matkailun turvallisuusharjoitusta. Kuluvan syksyn aikana olen suorittanut myös syventävää harjoittelua Lapin Matkailuelinkeinon Liitolla, Lapin Matkailuparlamentin suunnittelu- ja toteutustehtävissä. Harjoittelu Matkailuparlamentin parissa on ollut todella mielenkiintoista ja opettavaista. Ensimmäisen harjoitteluni eli perusharjoittelun puolestaan suoritin Lapland Hotels Sky Ounasvaaralla, jonne päädyin myöhemmin kausityöntekijäksi.

Monimuoto-opinnot ovat mahdollistaneet asumisen toisella paikkakunnalla, sekä työskentelyn opintojen ohella. Se antaa myös vapauksia oman ajankäytön suunnitteluun, ja aikaa on helpompi järjestää esimerkiksi matkustelulle ja omille harrastuksille. Opinnoissa parasta on tähän mennessä ollut juuri monimuodon tuomat mahdollisuudet, sekä monipuolinen kurssitarjonta. Opinnoista on voinut rakentaa itselle mieleisen.

Urahaaveita

Matkailu- ja palveluliiketoiminnan restonomikoulutus tarjoaa hyvinkin laajat mahdollisuudet erilaisiin työtehtäviin. Restonomina on mahdollista työskennellä asiantuntija- sekäesihenkilötehtävissä, kuin myös suorittavan tason työtehtävissä. Pitkän linjan haaveena minulla on ollut yrittäjyys, mahdollisesti majoituspalveluiden parissa. Vaikka työkokemusta minulla onkin jo useista eri tehtävistä, valmistumisen jälkeen haluaisin kuitenkin vielä kartuttaa omaa osaamista eri työpaikoissa.

Harjoittelu Lapin Matkailuparlamentin parissa herätti kiinnostukseni myös tapahtuma-alaan. Ensisijaisesti pyrin löytämään töitä omalta asuinalueeltani Pohjois-Pohjanmaalta. On hyvin mahdollista, että tulen kuitenkin viettämään vielä talvia Lapissa kausityöntekijänä, sillä ne ovat olleet todella hienoja kokemuksia.

Restonomikoulutukseen sisältyvät opinnot ovat hyvin pitkälti työelämälähtöisiä, ja sen myötä luotto omaan ammatilliseen osaamiseen on kasvanut huimasti.

Kolme hyvää syytä opiskella Lapin AMKissa:
• Monipuolisuus ja joustavuus
• Lapin luonto ja harrastusmahdollisuudet
• Ystävälliset ihmiset ja rento tunnelma

Jenna Viljamaa, restonomiopiskelija 



Restonomikoulutus tuntui luontevalta vaihtoehdolta ja se mahdollistaa myös työnteon ulkomailla



Opiskelijakertomus Henna 2022 420x200.jpg
Kävin Oulussa Haukiputaan lukion ja pääsin sieltä suoraan sisään Lapin AMKiin. Kolmesta kampuskaupungista Rovaniemi oli mieluisin ja myös kätevän matkan päässä Oulusta. Pohdin pitkään valintaa, koska halusin myös etelään Oulua isompaan kaupunkiin. Koin kuitenkin, että matkailualasta saisi eniten irti juuri Lapissa hyvien työllistymismahdollisuuksien ansiosta.

Matkailu on aina ollut itseä kiinnostava aihe ja haluan tulevaisuudessa käydä mahdollisimman monessa maassa. Restonomikoulutus tuntui luontevalta vaihtoehdolta ja se mahdollistaa myös työnteon ulkomailla.

Opiskelukaupunki

Rovaniemi on juuri sopivan kokoinen, tapahtumia on riittävästi ja opiskelijoiden välillä on hyvä yhteishenki. Uusiin ihmisiin on tutustunut helposti ja nopeasti. Rovaniemi on hyvä valinta, jos pidät luonnosta ja hieman rauhallisemmasta menosta. Täällä saa nauttia kaupungin menoista, mutta samalla myös luonto on aina lähellä jos haluaa rauhoittua.

Opinnoista

Opinnoissa on tähän mennessä mm. liiketoimintamalleihin ja yrittäjyyteen tutustumista. Kielten opintoja ja myös esimerkiksi ruoka- ja juomakulttuuri aiheinen kurssi. Miltei jokaisella kurssilla on ollut jokin projekti/ryhmätyö. Harjoitteluja on ollut useampia ja lähipäivillä olemme luennoilla saaneet nauttia alan ammattilaisten vierailuista. Työelämäyhteydet näkyvät opinnoissa esim. niin, että joillakin opintojaksoilla on ollut juuri aiemmin mainitsemiani vierailijoita ja myös ennen harjoittelupaikan hakemista olemme useamman kerran saaneet esittelyjä eri yrityksiltä. Monimuoto-opinnot ovat mahdollistaneet työn teon opiskelujen ohessa. Lisäksi voi vapaammin matkustella, pidemmät pätkätkään esim. eri kaupungissa eivät haittaa opiskelua.

Opinnoissa on ollut parasta opiskelijatapahtumat, koska niissä on päässyt tutustumaan uusiin ihmisiin. Lisäksi työharjoittelut, koska kokemus on ollut todella tärkeää ja luotto omaan osaamiseen on kasvanut.

Valmistumisen jälkeen voin työskennellä esimerkiksi ravintolan tai hotellin esimies- ja johtamistehtävissä. Koulutus avaa mahdollisuudet myös mm. ohjemapalveluiden tuottamiseen. Olen työskennellyt oman alan työtehtävissä jo opintojen aikana. Olen ollut vuoden töissä Joulupukin pajakylässä Napapiirillä. Alun perin pääsin tontuksi harjoittelun kautta ensimmäisenä opiskeluvuotena ja olen saanut jatkaa siellä aina tähän asti. Samassa firmassa olen päässyt tekemään myös matkaoppaan hommia safareilla.

Urasuunnitelmia

Haluaisin ehdottomasti tehdä töitä jossain vaiheessa ulkomailla ja kokea myös ohjelmapalveluiden tuottamista. Mielenkiintoista olisi nähdä myös hotellin toimintaa tarkemmin. En vielä tiedä haluanko jäädä Lappiin. Haluaisin kyllä kokeilla työntekoa myös etelässä ja Suomen ulkopuolellakin, mutta Lappi on loistava paikka matkailualan töille. Toivottavasti luvassa on siis monipuolisia työmahdollisuuksia lähellä ja kauempanakin.

Mielestäni hyvät ainakin tähänastisien opintojen perusteella. Harjoittelujakin pääsi tekemään halutessaan useamman jo ensimmäisenä vuonna, ja mielestäni ne ovat paras tapa oppia.

Kolme hyvää syytä opiskella Lapin AMKissa: 

  • Lapin luonto on lähellä
  • Kampus on sopivan kokoinen ja viihtyisä
  • Täällä ihmiset ovat mukavan rentoja 

Henna Haapakoski, restonomiopiskelija



​Matkailuala kokonaisuutena kiinnosti, erityisesti vastuullinen elämysmatkailu pohjoisessa



Opiskelijakertomus Pauliina Pakkanen 2021 420x200.png


Lukion jälkeen opiskelin hetken aikaa ravintola-alaa toisessa AMKissa, mutta se ei tuntunut ollenkaan omalta alalta. Pidin muutaman välivuoden, joiden aikana työskentelin kaupallisella alalla ja matkustelin ympäri maailmaa. Elämäntilanne toi minut Lappiin ja halusin vihdoin oppia matkailusta enemmänkin, kuin vain matkustajan näkökulmasta.

Matkailuala kokonaisuutena kiinnosti, erityisesti vastuullinen elämysmatkailu pohjoisessa. Tiesin, että haluan tuottaa ihmisille tunteita herättäviä elämyksiä, kuten olen itse saanut kokea maailmalla reissatessani. Lisäksi monimuoto-opiskelu tuntui sopivalta omaan elämäntilanteeseeni. En ollut aiemmin opiskellut tai työskennellyt alalla, jos ravintola-alan lyhyttä opiskelua ei lasketa. Nyt opiskelujen aikana pääsin kuitenkin hotelliin töihin ja se on ollut silmiä avaava kokemus.

Elämäntilanne toi minut Lappiin ja halusin nähdä minkälaista elämä olisi pohjoisessa. Ajattelin myös saavani täällä asiantuntevaa opetusta, koska Suomen matkailu on keskittynyt Lappiin. Täällä on niin upea luonto ja maisemat! Lähdin tänne kokeilumielessä, mutta nyt tuntuu siltä, että olen viimein löytänyt kodin.

Opiskelu on ollut työelämälähtöistä -tarkoittaen, että kaikki projektimme liittyvät oikeisiin tapahtumiin ja yrityksiin. Olemme muun muassa kehittäneet toimeksiantaja yrityksen toimintaa tukevia tapahtumia jokaiselle vuodenajalle, olemme tuottaneet sisältöjä eri tapahtumiin, olemme tarkkailleet ja analysoineet asiakaspolkua online-tapahtuman aikana ja vaikka mitä muuta. Jokaisella lukukaudella on oma teema, jonka mukaisesti käydään yksi isompi opintojakso (n. 10–15 opintopistettä) oman ryhmän kanssa, jonka lisäksi jokainen on voinut valita opintopistemäärältään pienempiä (n. 5 opintopisteen) kursseja omaan tahtiin. Kursseja on ollut muun muassa projektityöskentelystä, asiakaskokemuksen johtamisesta, konseptoinnista, matkailusta pohjoisessa ja globaalissa toimintaympäristössä, lainsäädännöstä, viestintäosaamisesta, tuoteosaamisesta, kannattavuudesta ja urasuunnittelusta. Olemme luoneet suunnitelmia ja laskelmia oman yrityksen perustamiseen ja kehitelleet palvelukokonaisuuksia. Olemme siis käyneet laajasti läpi matkailuliiketoiminnan perusteita. Suurimmalla osalla opintojaksoista meillä on ollut jokin ryhmässä tehtävä projekti. Tämän lisäksi on ollut yleensä yksilötehtävänä ennakkotehtävä/essee opintojakson alussa ja lisäksi tentti opintojakson lopussa. Lisäksi on luentoja ja välillä tunnilla tehtäviä pieniä ryhmätehtäviä. Luentoja on yleensä kerran viikossa per kurssi. Monimuoto-opiskelun etuihin kuuluu, että voit katsoa luennon itselle sopivana aikana, jos on ollut, vaikka töissä kyseiseen aikaan.

Projektityöskentelyssä olemme toteuttaneet useita toimeksiantoja oikeille yrityksille ja tapahtumille. Lähes jokaisella isommalla opintojaksolla meillä on ollut toimeksianto oikealta yritykseltä tai yrittäjältä. Lisäksi opintoihini sisältyy kaksi työharjoittelua, joissa pääsee näkemään enemmän työelämää. Mieleeni on jäänyt luontokurssi, jossa opimme ihmisen ja luonnon suhteesta. Kurssiin sisältyi 4 vuorokauden retki Ylläkselle, jossa vaelsimme keskellä yötä auringon paistaessa.

Opinnoissa on ollut parasta oman kehityksen huomaaminen ja itsensä ylittäminen. Se, että huomaan opiskelevani vihdoin oikeaa alaa. Restonomin tutkinto valmistaa minut esimiestason työtehtäviin. Voin työskennellä monipuolisesti matkailun parissa yrittäjänä tai työntekijänä. Työskentelen parhaillaan hotellin vastaanotossa. Olen oppinut paljon matkailualasta ja majoitustoiminnasta käytännön kautta. Minua kiinnostaa matkailumarkkinointi ja tapahtumat, joten yritän päästä näihin työtehtäviin valmistumisen jälkeen. Myös oman elämyksiä tarjoavan yrityksen perustaminen kiinnostaa. Haluan ehdottomasti jäädä Lappiin, mutta myös ulkomailla asuminen kiinnostaa, jos sellainen tilaisuus tulee. Matkailualan opinnot ovat ehdottomasti avanneet maailmankatsomustani. Myös Lapissa asuminen on vaikuttanut tähän, mutta olen saanut todella paljon alan tietoutta ja eväitä jopa oman yrityksen perustamiseen, josta olen kiitollinen. Suomen matkailu keskittyy Lappiin, joten mikä olisi parempi paikka oppia matkailusta kuin Lapin AMK. Opetus on hyvin työelämälähtöistä, joten jo opiskeluaikana voi saada hyviä yhteyksiä alueen yrittäjiin ja sitä kautta myös mahdollisen tulevan työpaikan.

 Pauliina Pakkanen -restonomiopiskelija



Hyppy tuntemattomaan voi olla myös hyppy parempaan



Sami L opiskelijatarina 400x300.jpg
Lempäälän lukiosta valmistuttuani oli minulla vain yksi varma asia mielessäni, opiskeluun on edelleen halua, mutta ei välttämättä enää kirjapainotteisesti. Lappi ei ollut minulle välttämättä aluksi se ensimmäinen hakuvaihtoehto, mutta nyt toista vuotta opiskellessani olen huomannut, että kenties ei ollut sattumaa päätyä Lappiin opiskelemaan.

Hain Lapin ammattikorkeakouluun kahden välivuoden jälkeen, joista toisena olin jo saanut opiskelupaikan kotiseudultani Tampereelta samaisesta koulutuksesta. Päätin alun perin hakea opiskelemaan restonomiksi, kiinnostuksestani vieraita kulttuureja sekä hyvää ruokaa ja juomaa kohtaan. Vaikka päätinkin lähteä hakemaan opiskelupaikkaa Rovaniemeltä, voin toisena opiskeluvuotenani sanoa, ettei minun ole tarvinnut hetkeäkään katua päätöstä lähteä opiskelemaan Rovaniemelle.

Rehellisesti sanottuna opintojen aloittaminen Suomen toisella puolella oli melkein kuin déjà-vu yläasteen tai lukion alusta, missä kaikki oli uutta, mutta loputkin huolet kaikkosivat viimeistään uusien kanssaopiskelijoiden tapaamisella. Reilussa vuodessa Rovaniemestä on tullut minulle enemmän kotikaupunki kuin Tampere oli, luonnon läheisyyden ja sopivan kokonsa puolesta. Parhaillaan en edes mieti pois muuttamista opintojen jälkeen, vaikka siihen tarjoutuisi mahdollisuus edellä mainittujen asioiden takia.

En oikeastaan tiedä mitä opinnoiltani odotin, mutta aloitettuani opinnot huomasin omaksi ilokseni, että niissä painotetaan oikeasti työelämän kannalta tärkeitä asioita. Ja vaikka Lappi onkin matkailun osalta edistyksen keihäänkärki, on mukana ollut itselle yllättäviä, mutta sitäkin tärkeämpiä asioita työelämästä. Itselle kenties tärkein kurssi tähän asti käsitteli esimiesten tehtäviä ja kuinka olla hyvä esimies.

Opinnot ovat olleet omasta mielestä mukava sekoitus käytäntöä ja teoriaa, pääpainon ollessa käytännössä ja eritoten erilaisissa projekteissa. Parhaiten opinnoista onkin jäänyt mieleen ensimmäinen kunnon projekti, joka tehtiin ensimmäisenä syksynä, projektin mittakaavan sekä muiden ryhmäläisten takia. Aktiivisena tapahtumakävijänä olen myös saanut opintojen myötä kokea sen mitä tapahtuman järjestämiseltä oikeasti vaaditaan ja olen alkanut näkemää muitakin arkisina pitämiäni asioita opinnoista saamien tietojen myötä uudessa valossa.

Parhaillaan tapahtuva työharjoittelu ja aiemmat opinnoista saamat työelämän mahdollisuudet ovat antaneet ja opettaneet paljon sellaista, mitä en olisi varmastikaan muuten oppinut teoriatunneilla tai luokkahuonetilanteissa. Kaiken kaikkiaan olen ollut enemmän kuin tyytyväinen valitessani ammattikorkeakoulun yliopiston sijaan tässä asiassa.

Oma polku ja sen löytäminen on asia mitä on painotettu jonkin verran opinnoissa, ja omasta mielestäni on hyvä, että jokaista opiskelijaa ei yritetä saada mahtumaan samaan muottiin, vaan jokainen luo itselleen tärkeätä polkua kohti tulevaisuutta, jonka parissa haluaa itse olla tekemisissä. Lapin AMKin tarjoamat eväät tulevaisuutta varten ovat hyvät riippumatta siitä mitä valintoja opintojen aikana tekee, sillä uskon ettei mikään opittu asia ole turhaa vaan kaikesta voi saada jotain hyötyä irti.

Alun perin ulkopaikkakuntalaisena haluaisin rohkaista ihmisiä avartamaan katsettaan yhteishaussa ja todella pohtimaan sitä mitä he itse haluavat ja mitä opinahjoilla on tarjota juuri jokaiselle yksilölle itselleen matkalla kohti työelämää. Parhaimmat eväät tulevaisuuteen saattavat tulla jostakin mistä niitä ei välttämättä olisi ensimmäisenä osannut odottaa ja välillä hyppy tuntemattomaan on se, mitä juuri eniten tarvitsee.

Sami Laakkonen, restonomiopiskelija, Rovaniemi


Unelmani olisi kehittää Lapin matkailua erilaisissa hankkeissa



Hanna opiskelijatarina 400x300.jpg
Valmistuin lukiosta vuonna 2018 ja sen jälkeen opiskelin Lapin koulutuskeskus Redussa vuoden matkailualan perustutkintoa, ennen kuin pääsin Lapin AMKiin restonomiksi opiskelemaan. Sain Redussa kipinän matkailualaa kohtaan. Hyvä ystäväni oli aloittanut vuotta aiemmin restonomin opinnot, ja sain häneltä hyviä suosituksia tälle alalle hakemisesta. Itseäni kiinnostava ala löytyi juuri Lapin AMKista, enkä halunnut muuttaa pois Rovaniemeltä, kun kotikaupungissakin oli mahdollista opiskella omaa alaa. Lisäksi Lapin AMKin restonomiopinnot painottuvat pohjoiseen matkailuun, mikä kiinnostaa minua eniten.

Haluan asua ja opiskella Lapissa, koska Lapissa on ihmisen hyvä olla. Rovaniemi on minulle juuri sopivan kokoinen kaupunki, ja täältä löytyy hyvin palveluita ja työmahdollisuuksia. Luonto löytyy lähellä ja siellä tykkään viettää vapaa-aikaani. Rovaniemi on talvisin sopivan kansainvälinen ja vilkas, mutta luonto ja rauha löytyvät lyhyen matkan päästä. Opiskelu Rovaniemellä on mukavaa, koska tapahtumia ja aktiviteetteja järjestetään opiskelijoille paljon (tämän hetkistä poikkeusaikaa lukuun ottamatta) ja täällä asuu paljon samanhenkisiä ihmisiä. Rovaniemi on myös todella hyvä kaupunki opiskella matkailua, sillä täällä on paljon matkailualan yrityksiä, jotka voivat tarjota harjoittelupaikkoja.

Opiskelu on tähän asti ollut todella mielenkiintoista ja vaihtelevaa, sillä olemme opiskelleet ensin kampuksella ja nyt etänä. Ensimmäisenä opiskeluvuonna perehdyimme pohjoisen matkailun erityispiirteisiin, ja opiskelimme viestintää, henkilöstöosaamista ja markkinointia. Opiskelimme myös englantia sekä ruotsia, ja itse kävin myös espanjankielen alkeiden opintojakson. Ensimmäisen vuoden syksyllä kävimme Pohtimolammella opintomatkalla. Toisena vuotena olemme opiskelleet projektimaista työskentelyä, tuoteosaamista ja työyhteisössä toimimista. Perusharjoittelun aika on syyslukukauden lopussa.

Jokaiseen opintojaksoon on sisältynyt vaihteleva määrä luentoja, toisilla opintojaksoilla on enemmän luentoja ja toisilla itsenäisempää opiskelua ryhmissä. Työharjoittelua sisältyy jokaiselle opiskeluvuodelle, ja monilla opintojaksoilla työskentely on ollut projektimaista. Olemme kehittäneet uudenlaisia matkailutuotteita ja -palveluita, joita toimeksiantajamme ovat voineet hyödyntää. Ensimmäisen vuoden syksynä kehitimme esimerkiksi Lapland Hotels -ketjulle talvimatkailutuotteen, ja tällä hetkellä olen eräässä projektissa kehittämässä Kelkkamessujen kuluttajaturvallisuutta.

Kursseista erityisesti mieleen on jäänyt ruoka- ja juomakulttuurien opintojakso, sillä sen aikana olemme päässeet kaikista eniten tekemään asioita konkreettisesti. Meillä oli viinitastingeja, tutustuimme syvemmin viinien valmistukseen ja erilaisiin ruokakulttuureihin. Myös henkilöstöosaamisen opintojakso jäi mieleen, sillä siinä oli todella mahtavat opettajat ja luennot, joissa opin esimiestyöstä ja johtamisesta. Tämän kurssin aikana myös sain suuntaa siihen, mihin haluaisin esimerkiksi tulevissa työharjoitteluissa suuntautua, sillä henkilöstöhallinto kiinnostaa minua aiheena erityisen paljon. Parasta opinnoissa on tähän asti ollut mukavat opettajat, koulukaverit ja kehittävät oppimistehtävät. Olen verkostoitunut monenlaisten ihmisten kanssa, niin omalta kuin muiltakin aloilta ja vanhemmilta vuosikursseilta. Opintojen lisäksi tutuksi on tullut opiskelijajärjestötoiminta, johon lähdin ensimmäisenä opiskeluvuotenani mukaan ja se on antanut minulle paljon hyviä kokemuksia ja itsevarmuutta.

Rovaniemellä pidän Lapin AMKin Jokiväylän kampuksesta, sillä se on moderni, viihtyisä, ja siellä on mukava esimerkiksi kokoontua ryhmätöitä tekemään. Kouluruoka on hyvää ja uusi Lumen-kahvila on aivan mahtava. Opinnoissani eniten pidän monipuolisesta kurssivalikoimasta, ja olenkin saanut nopeutettua opintojani valinnaisilla opintojaksoilla ja seuraavien vuosikurssien opintojaksoilla. Peppi-järjestelmä on todella selkeä ja auttaa hahmottamaan, missä vaiheessa opinnot etenevät. Itselleni etäopetus on sopinut todella hyvin, sillä pystyn paremmin keskittymään koulutehtäviin kotona omassa rauhassa, omassa tahdissa ja yhdistämään helpommin työnteon opintojen oheen. Lähiopetusta ja ihmisten näkemistä kasvotusten kuitenkin kaipaan.

Valmistumisen jälkeen voi työskennellä ravintola-, vastaanotto-, henkilöstö-, markkinointi- ja projektipäällikkönä, yrittäjänä… Nimikkeiden kirjo on laaja, mikä on mielestäni vahvuus restonomikoulutukselle. Harjoitteluiden avulla voi suuntautua siihen, mikä itseä eniten kiinnostaa. Työelämä on ollut läsnä suurimmassa osassa opintojaksojamme. Olemme saaneet erilaisia toimeksiantoja yrityksiltä ja päässeet oikeasti tekemään niiden kanssa yhteistyötä. Yritykset ovat myös tulleet esittäytymään meille ja tarjonneet harjoittelumahdollisuuksia.

Valmistumisen jälkeen haluaisin jatkaa oman alan töissä työskentelyä ja kehittyä koko ajan eteenpäin vastuullisempiin työtehtäviin. Suunnitelmissa olisi joko suorittaa YAMK-tutkinto tai jatkaa yliopistoon matkailututkimusta opiskelemaan, kun työkokemusta on ensin hankittuna. Unelmani olisi työskennellä jonkin yrityksen henkilöstöpäällikkönä tai kehittää Lapin matkailua erilaisissa hankkeissa. Jos Lapista löytyy kiinnostavia ja sopivia työpaikkoja, niin minulla ei ole suunnitelmissa lähteä täältä.

Opinnot ovat opettaneet verkostoitumisen tärkeyden, ja olemme päässeet tekemään yhteistyötä monien yritysten kanssa, mikä tulee varmasti auttamaan tulevassa työelämässä. Opintojen aikana on myös oppinut hyviä työskentelytapoja niin itsenäiseen kuin ryhmän kanssa työskentelyyn. Unohtamatta tietoperustaa, joka on kasvanut suuresti opintojen aikana. Lapin AMK on viihtyisä ja monipuolinen korkeakoulu, josta löytyy monipuolisesti useita koulutusaloja ja ammattitaitoisia opettajia. Lapin AMKissa pääsee verkostoitumaan monien eri tahojen kanssa ja kehittämään omaa osaamistaan tulevaa työelämää varten. Restonomikoulutusta suosittelen, sillä opinnot antavat hyvän pohjan matkailu- ja ravitsemisalan esimiestehtäviin, ja täällä on hyvä tekemisen meininki.

Hanna Hautajärvi, restonomiopiskelija, Rovaniemi


Lapissa asuminen toteutti yhden unelman elämässä



Riia Saari opiskelijatarina 400x300.jpg
Olen ammattiopintojeni alusta alkaen halunnut opiskella ammattikorkeakoulussa esimieheksi. Hain ensisijaisesti restonomiopintoihin, koska päähäni oli jäänyt ajatus, että juuri tähän koulutukseen haluan ja sitä pääsinkin opiskelemaan 2019 syksyllä. Valmistuin vuonna 2018 kesällä kokiksi Novida ammattiopistosta ja lukiosta. Olin myös töissä kokkina puolitoista vuotta.

Ensin olin ehkä hieman kauhuissani kaukaisesta opiskelupaikasta, kun matkaa kotipaikkakunnaltani kertyy yli 800 kilometriä. Kun muutin Uudestakaupungista Rovaniemelle, oli se myös ensimmäinen kerta, kun muutin asumaan kokonaan yksin. Olen kuitenkin aina halunnut asua Lapissa jonkun aikaa ja tämä toteutti yhden unelman, enkä kadu. Voin opiskella ja tutustua Lappiin samalla. Halu asua Lapissa heräsi Levillä aiemmin tehdyn työharjoittelun myötä. Sen ajan jälkeen teki mieli palata. Kunnon talvi ja puitteet sekä luonto lähellä, joka itseä kosketti suuresti. Olen aina asunut puiden ja metsän keskellä, joten Rovaniemi kuulosti siitä hyvältä, että kaikki löytyy läheltä. Sopivan luonnon läheinen kaupunki minun makuuni, vaikka onkin suuri kaupunki alue, mutta kuitenkin löytyy kodin tuntua.

Alussa opintoihin kuului vahvasti matkailuun tutustuminen eri näkökulmista, erilaisia oppimisprojekteja, yhteistyötä eri toimijoiden kanssa sekä harjoitteluja tukena oppimiseen alalla. Ensimmäisenä vuonna meillä oli yhteisluentoja Lapin yliopiston matkailutieteiden opiskelijoiden kanssa ja olemme päässeet esimerkiksi suunnittelemaan viime vuoden PoroCup tapahtumaan oheisohjelmaa sekä toimintaa. Itse olin väliajalla kertomassa poroista yleistietoa, kun tapahtumaan osallistui myös ulkomaalaisia turisteja.

Tähän mennessä opinnoissa on ollut parasta uuden oppiminen kokonaisuudessaan matkailun näkökulmasta. Itse olen pitänyt kursseista, joissa on ollut matikkaa mukana kuten talouden hallinta- sekä tuoteosaamisen kurssi, jossa on itse päässyt laskemaan ja tekemään erilaisia hinnoitteluja. Erityisesti mieleen jäänyt kurssi on ollut ruoka- ja juomakulttuuri kurssi. Minusta se sopii myös opintokokonaisuuteen erittäin hyvin. Kurssilla tutustuttiin erimaiden ruokakulttuuriin ja tehtiin niistä esitykset. Erimaiden juomakulttuuriin tutustuessa pidetiin viinimaistelut ja opettelimme samalla, kuinka viinejä oikeaoppisesti maistellaan.

Etäopiskelu on tuonut omat haasteensa keväästä asti, mutta muuten opiskelu on ollut mukavaa ja saanut toimia eri toimijoiden kanssa eri oppimisprojekteissa. Olemme hyödyntäneet ennen koronaa eri työtiloja ryhmätöiden tekemiseen. Oppimisympäristöjä löytyy moneen lähtöön ja se on hyvä, näin jokainen löytää oman rauhaisan paikkansa tehdä opiskelusta mukavaa. Koulu on työympäristönä mukava ja rento, on monia paikkoja, joihin voi kokoontua yhdessä tai yksin pohtimaan erilaisia töitä. Opinnot ovat antaneet valmiudet työskennellä eri aloilla, jotka ovat liitoksissa palvelualoihin, mutta painottuvat enemmän matkailun sekä ravintolamaailmaan. Myös erilaisia safariyrityksiä on paljon, joihin voi työllistyä.

Valmistumisen jälkeen voi työskennellä yrittäjänä, matkaoppaana, safarioppaana sekä ravintolassa esimiehenä. Restonomi voi toimia lisäksi tapahtuma- ja sisältötuottajana, päällikön tehtävissä, hotelleissa erilaisissa työtehtävissä kuten respassa tai ravintolan puolella, vain taivas on rajana mitä haluaa itse lähteä tekemään ja etenemään uralla. Omien urasuunnitelmien osalta, haluaisin toimia markkinoinnin parissa esimiehenä tai markkinointipäällikkönä ja saada joustavat työajat. Haluaisin jäädä Lappiin töihin, mutta katson tilanteen mukaan ja mihin työt minua kuljettavat.

Suosittelen Lapin AMKia opiskelupaikkana, sillä se on lämmin ja yhteisöllinen korkeakoulu, joka antaa valmiudet toimia missä vain haluat ja auttaa oman polun rakentamisessa. Restonomiopintoja suosittelen, jos esimerkiksi kiinnostaa esimieheksi lähteä ja opiskella sekä kartuttaa omaa osaamista. Lappi sopii opiskelupaikaksi, jos haluat opiskella luonnon ja kaupungin yhdistelmässä. Valitsisin itse nykytilanteessakin Rovaniemen kotikaupungikseni. Rovaniemellä koulun ulkopuolellakin ihmiset sekä opiskelijatoverit ovat ystävällisiä ja oppimisprojekteissa toimeksiantajat auttavat meitä hyvin. Lapin ammattikorkeakoulu tarjoaa valmiudet onnistua ja antaa tähtäimet toimia missä vain haluat ja saat rakentaa omanlaisen opintopolun itsellesi.

Riia Saari, restonomiopiskelija, Rovaniemi

Tutkinto antaa hyvät lähtökohdat minne vain



Veera Nurmela restonomi 300x400.jpg
Mun nimi on Veera ja opiskelen kolmatta vuotta restonomiksi täällä Rovaniemellä. Tänne Lapin AMKiin hain suoraan lukion jälkeen, ja pääsinkin ensimmäisellä hakukerralla sisälle.

Tähän mennessä opintoihin on sisältynyt todella monipuolisesti kaikkea. Projekteja ja ryhmätöitä tehdään ahkerasti lukuvuodesta toiseen, ja tärkeimpänä oppina niistä jää hyvät ryhmätyötaidot. Teemme paljon yhteistyötä matkailutoimijoiden kanssa: tähän mennessä olen osallistunut Pohjois-Suomen erämessujen ja Kelekkamessujen järjestämiseen, kehittänyt uusia matkailupalvelutuotteita Lapland Safarikselle ja District Rovaniemelle. Olen ollut mukana myös Matkailuparlamentin järjestämisessä. Kaikki projektit ovat opettaneet paljon siitä, mitä vaikkapa tapahtuman järjestäminen oikeasti vaatii ja niiden avulla on päässyt harjoittelemaan tärkeitä työelämän taitoja.

Ensimmäisen harjoitteluni ajan olin tonttuoppaana täällä Rovaniemellä. Opin hurjasti uutta, ja entisenä musiikkilukiolaisena joululauluja tuli laulettua aika paljon. Toisen harjoitteluni ajaksi muutin Ahvenanmaalle, ja olin töissä pienessä museossa. Tuon kesän muistan varmasti lopun ikäni, ja suosittelen ihan jokaiselle harjoittelua vähän kauempana tai vaihtoa ulkomailla. Nyt olen harjoittelussa hotellin vastaanotossa, ja seuraavaksi ajattelin hakeutua markkinointitehtäviin.

Tärkeintä opiskeluaikana on ollut oman polun löytäminen ja sitä kohti rohkeasti meneminen. Opintojen sisältöihin olen saanut itse vaikuttaa osallistumalla erilaisiin projekteihin ja tapahtumiin. Huippuhetkenä mainittakoon RESTO2020 -tietotaitokilpailun voitto yhdessä joukkueeni kanssa. En tiedä vielä mitä haluan tehdä valmistuttuani, mutta onneksi tämä tutkinto antaa hyvät lähtökohdat minne vain. 

Rovaniemi on mulle tuttu paikka ennestään, mutta opintojen ansiosta oon tutustunu aivan mahtaviin tyyppeihin ympäri Suomea! Paikkana Rovaniemi on juuri sopivan kokoinen, täältä löytyy kaikki mitä tarvii ja luonto on lähellä. Ole sinäkin rohkea ja hae opiskelemaan matkailualan moniosaajaksi. Suomen parhaat restonomit löydät Rovaniemeltä!

Veera Nurmela, restonomiopiskelija



Restonomikoulutus valmentaa sinusta tulevaisuuden matkailualan ammattilaisen



henkilökuva
Olen aikaisemmalta koulutukseltani graafinen suunnittelija. Valmistuin Raahesta Lybeckerin käsi- ja taideteollisesta oppilaitoksesta. Ennen Lapin AMKiin hakua tein pari vuotta satunnaisia töitä tällä ja muilla aloilla.

Kansainvälisyys ja matkailu ovat olleet itselläni aina lähellä sydäntä, joten halusin hakea koulutukseen, jossa nämä ovat isossa osassa ja restonomikoulutus oli siihen täydellinen. Suunnittelin myös haluavani hyödyntää aikaisempia kokemuksiani graafisen suunnittelun alalta, ja täydentää sitä markkinointitaidoilla mitä restonomikoulutuksessa saa. Ystäväni haki ja pääsi restonomikoulutukseen vuoden ennen minua, ja kuulin häneltä koulutuksesta ja sen tuomista mahdollisuuksista paljon. Ala vaikutti itselleni sopivalle ja mielenkiintoiselle, ja olin tarvinnut muutosta elämääni. Opiskelu tuntui vastauksena tähän muutoksenkaipuuseen.
Olin asunut paikkakunnalla jo useamman vuoden, joten paikkakunnalla oleva kampus tuntui luontevimmalle. Lapin AMKin arktiset tekijät ja osaaminen sen opinnoissa ja asenteessa myös puhuttelivat minua. Oppilaitokseen tutustuessa sain myös tietää Lapin AMKin tarjoamista laajoista opiskeluvaihto mahdollisuuksista, mikä lisäsi mielenkiintoani.

Muutin Rovaniemelle Kempeleestä, 18-vuotta täytettyäni. Olen kokenut Rovaniemellä paljon ja kasvanut ihmisenä, ja Rovaniemestä on nopeasti tullut kotipaikkakunta mistä ei ole mitään kiirettä pois. Lappi on aktiivinen alue asua. Joka paikassa hyvää kuhinaa ja jotain tekeillä. Lappi on alueena alati kasvamassa, ja on mielenkiintoista olla tässä kasvussa mukana ja todistaa sitä omin silmin. Matkailualalla myös työllistyminen on Lapissa helpompaa kuin muualla Suomessa. Lapin kaunis luonto ansaitsee myös oman kunniamainintansa.
Rovaniemi on hyvin kodikas kaupunki. Rantavitikan kampus on ihanteellisella sijainnilla: lähellä opiskelija-asuntoja ja ympäröivää asuinaluetta, kaupat ovat lähellä ja keskustaan pääsee näppärästi bussilla ja pyöräillen jos autoa ei ole käytettävissä. Pidän myös paljon Rovaniemen aktiivisuudesta. Joka sesongille kaupungilla on paljon elämää, tekemistä ja tapahtumia, myös paikallisia ajatellen. Vaikka turismi näkyykin kaupunkikuvassa paljon, Rovaniemen luonteen ja paikallisen arjen löytää helposti. Rovaniemi ei ole kooltansa iso kaupunki, mutta siinä on ison kaupungin tunnetta.

Opiskelu on haasteellista ja monella eri osa-alueella kehittävää. Lapin AMKin restonomikoulutus on hyvin työelämä-läheistä, ja yhteistyö yritysten kanssa lähti käyntiin heti ensimmäisen lukukauden aikana. Opiskelija itse kantaa vastuun opinnoistaan, ja se on mielestäni hyvä tapa oppia vastuuntuntoa. Opiskelu on ongelmalähtöistä, ja painottaa paljon ryhmätyöskentelyyn. Opiskellessa opiskelija oppii ryhmätyötaitoja, delegointia, aikatauluissa pysymistä ja hyödyllisiä interaktio-taitoja. Nämä kaikki ovat tärkeitä avaimia tulevaisuuden työelämään.
Kurssivalikoima ja niiden sisällöt ovat hyvin monipuolisia. Ne ovat käsitelleet kaikkea matkailualalla tärkeitä olevia osa-alueita, aina asiakastyytyväisyydestä turvallisuuden lainsäädäntöihin. Olemme oppineet tärkeitä polkuja, miten matkailuyritys toimii, sen sisäisistä prosesseista, miten heidän palvelunsa toimivat koko asiakaspolun ajan alusta loppuun, markkinointia, jne. Myös kielikurssit ovat olleet olennaisia opinnoissamme. Ammattisanaston Englanti ja Ruotsi ovat pakollisia kieliä, ja valinnaisia kieliä on laaja valikoima. Itse otin valinnaiseksi Saksan täydentääkseni aikaisempaa osaamista tässä kielessä. Ollessani vaihto-opiskelemassa, opiskelin myös islantia.

Työharjoittelut ovat myös tärkeä osa oppimista Lapin AMKissa. Niissä on päässyt suoraan työelämän ytimeen ja näkemään mitä se tosimeno Lapin matkailusesongeissa on. Ne ovat olleet myös oivallinen mahdollisuus verkostoitumiseen, ja moni on saanut vakituisen työsuhteen harjoitteluistaan. Itse olen yksi näistä onnekkaista, saatuani graafisen suunnittelijan paikan yhdestä Rovaniemen nimekkäästä matkailukonsernista.

Olin toisen lukuvuoden syyslukukauden Islannissa, maan pohjoisosassa olevassa kaupungissa Akureyrissa, suorittamassa opiskelijavaihtoa. Jo ensimmäisen lukuvuoden syksystä asti pääsin tutustumaan koulun laajoihin vaihtomahdollisuuksiin erilaisten infotilaisuuksien kautta. Ja koska unelmani oli aina ollut käydä Islannissa, tartuin tilaisuuteen! Vaihtoon lähtö oli prosessina helppo. Koulun kv-koordinaattorit ja tuutor-opettaja auttoivat jokaisen askeleen kanssa eteenpäin, ja opiskelijana tuntui, että ei missään vaiheessa ollut prosessissa yksin oman onnensa nojassa. Lapin AMKin tarjoama tuki on sekä taloudellista että henkistä. Opettajat ovat vain yhden s-postin päässä jopa sieltä ulkomailta. Opiskeluvaihto oli mahtava oppikokemus, jota voi muistella lämmöllä pitkään. Se opetti paljon itsenäisyyttä ja kasvatti ihmisenä. Vaihtokokemus oli kulttuurillinen oppikokemus, kielikylpy, ja vierasmaalaisilla opinnoillaan mahtava lisä omaan opintosuoritukseeni.

Restonomikoulutuksesta valmistuessa on valmiudet hyvin laajasti moneen eri alaan. Matkailuala itsessään on niin laaja käsite. Mutta itse aion suunnata markkinointityöhön, ja mielellään kansainväliseen työympäristöön. Jatkaisin mielelläni graafisen suunnittelun töitä siinä ohessa, ja ihanteellista olisi, jos pystyisin näistä kaikista tekemään toimivan paketin. Opinnoissa työelämä on läsnä lähes jokaisella kurssilla. Projektitöillämme on usein aina oikea toimeksiantaja asiakkaana. Meillä on usein käynyt myös vierasluennoitsijoita paikallisista matkailuyrityksistä. Olemme myös olleet osana Rovaniemen paikallisissa tapahtumissa ja messuissa.

Lapin AMK on hyvä pohja alkaa rakentaa uraa. Sieltä saa mainiot eväät työelämään ja antoisia kokemuksia, jotka vievät pitkälle. Restonomikoulutus on laaja ja monipuolinen. Se valmentaa sinusta tulevaisuuden matkailualan ammattilaista, omien suuntautumistoiveittesi mukaan. Kun asenne on kohdillaan, tästä koulutuksesta tulee olemaan runsaasti hyötyä työelämässä.
Lappi on aktiivinen ja elävä, ja sen ihmiset sisukkaita ja periksiantamattomia. Lapista tulee tulevaisuuden tekijät.

Julia Autio, restonomiopiskelija


Restonomiopinnot avaavat ovia monipuolisiin työtehtäviin



unna vuolli.jpeg
Valmistuin Kittilän lukiosta ja hain suoraan opiskelemaan restonomiksi Lapin AMKiin. Rovaniemi oli jo ennestään tuttu kaupunki minulle ja Lapin AMKin restonomikoulutuksessa on myös painotus arktiseen matkailuun. Opinnot vaikuttivat mielenkiintoisilta ja monipuolisilta ja niiden avulla saa helposti töitä myös täällä pohjoisessa.

Haluan opiskella Lapissa, sillä se on minun kotipaikkani, ei ole toista samanlaista. Rovaniemi opiskelukaupunkina on monipuolinen, täällä löytyy vähän kaikkea harrastusmahdollisuuksista opiskelijatapahtumiin. Kaikki tarvittava on lähellä ja kampukset eivät ole kaukana keskustasta.

Suosittelen Rovaniemeä opiskelupaikkakunnaksi, sillä täällä eri koulutusalat tekevät yhteistyötä keskenään ja uusiin ihmisiin on helppo tutustua. Opiskelijatapahtumia on paljon aina bileistä peli-iltoihin. Meillä tehdään aktiivista yhteistyötä yliopiston kanssa, joka tuo monipuolisuutta opiskelija-arkeen. Opiskelijoista pidetään hyvää huolta ja meitä kuunnellaan aktiivisesti.

Opiskelu on ollut mukavaa ja monipuolista. Välillä on rankempia jaksoja ja suurempia projekteja ja toisinaan helpompia perusopintoja. Kurssit ovat painottuneet suurimmaksi osaksi matkailuun, mutta meillä on opintoja myös eri kielistä ja itsensä kehittämisestä. Matkailua käydään läpi muun muassa asiakaspalvelun, trendien, talouden, viestinnän ja globaalin toimintaympäristön kannalta.
Opinnot on toteutettu erittäin projektiluontoisesti. Moni kurssi voi vaikuttaa eri tavoin yhteen ja samaan projektiin. Tavallisena päivänä aamulla käydään läpi päivän aiheet, ollaan luokan kanssa yhteisellä luennolla ja iltapäivästä hyödynnetään luennoista saatua oppia ja materiaaleja meneillä olevaan projektiin. Opintoja toteutetaan monella eri tavalla, kuten luentojen, itseopiskelun, verkko-opintojen, projektien, harjoitusten ja työharjoitteluiden avulla.

Hyödynnämme opinnoissamme laajasti erilaisia Lapin AMKin oppimisympäristöjä ja ohjelmia. Lapin AMKilla on verkkokampus Moodlessa, käytämme Adobe Connectia verkkoluennoilla, Googlen palveluita, kuten Drivea sekä Office 365:n ohjelmia. Käytössä on myös eri palveluita opintojen suoritusten tutkimiseen, opetussuunnitelmien päivittämiseen ja verkkokirjastoon.

Yksi kurssi on jäänyt opintojen aikana erityisesti mieleen normaalista poikkeavana. Kurssilla käytiin läpi eri maiden ruoka- ja juomakulttuureja. Sen aikana maisteltiin erityyppisiä ruokia ja opiskelijat opettivat toisilleen, miten kyseisen maan ruokakulttuurissa käyttäydytään ja mikä siitä tekee erilaista. Juomakulttuurien osalta pidettiin mm. viininmaisteluita, joissa testailtiin erilaisia viinejä ja niiden tuotantotapoja ja muita eroavaisuuksia.

Opinnoissa on ollut tähän asti parasta työelämälähtöisyys. Opintoihin liittyvät projektit tehdään oikeille toimeksiantajille ja yritykset ovat mukana projektien kehittämisessä. Opintojen aikana pysyy verkostoitumaan alan ihmisten kanssa. Restonomi on matkailu-, ravintola- ja palvelualojen esimiestutkinto, joten valmistumisen jälkeen on mahdollista työskennellä muun muassa vuoropäällikkönä, ravintolapäällikkönä, palveluvastaavana, yrittäjänä tai markkinointipäällikkönä. Olen päässyt harjoitteluiden antaman työkokemuksen ansiosta työskentelemään opintojen ohessa paikallisen ravintolan keittiöön.

Urasuunnitelmani ovat vielä auki, sillä etsin omaa suuntaani. Tavoitteenani on kuitenkin edetä alallani ylöspäin ja etsiä töitä, jotka motivoivat itseäni kehittymään. Työelämä on vahvasti läsnä opinnoissa, moni projektitehtävä tulee toimeksiantona suoraan paikalliselta lappilaiselta yritykseltä. Työharjoittelut tehdään alan yrityksissä ja moni harjoittelupaikka palkkaa harjoittelijan myös töihin.

Valmistumisen jälkeen haluaisin jäädä Lappiin töihin, mutta en pidä muualla työskentelyä yhtään huonompana vaihtoehtona. Käytännön kautta tehdyt opinnot ovat antaneet todella hyvää oppia tulevaa työelämää ajatellen ja harjoittelussa pääsee tekemään ja oppimaan oikeissa työtehtävissä ja työympäristössä. Tänne kannattaa hakea opiskelemaan, sillä Lapin AMKissa on oma tunnelmansa ja restonomiopinnot avaavat ovia hyvin monipuolisiin työmahdollisuuksiin.

Unna Vuolli, restonomiopiskelija


Opettajasta oppijaksi



martti kotakorva.JPG


Kun ikää on jo yli 50 vuotta, hiuksissa sävy vaalentunut ja kasvoissa uurteita, uskoisi helposti, että siinä se työura alkaa sitten olla. Itsestäni tosin tuntuu, että työkykyä ja halua tehdä töitä vielä on. Työmoraali on korkealla ja ei haluaisi vielä heittäytyä työelämästä, kun annettavaa vielä voisi olla. No haastoin itseni ja hakeuduin opiskelemaan ammattikorkeakouluun. Ammattikorkeakoulutus täydentäisi vanhaa opistoasteen tutkintotaustaani ja kenties vahvistaisi vielä työmahdollisuuksiani. Minulla on pitkä työura ravintola-alalla, jossa useampia vuosia esimiehen työtehtävissäkin. Koulutukseltani olen ravintola-alan ammatillinen opettaja. Opettajaksi olen valmistunut Jyväkylän ammatillisesta opettajakorkeakoulusta 1995. Nimestään huolimatta, Jyväskylä ei kuitenkaan tarjonnut vielä tuolloin virallista korkeakoulututkintoa.

Tammikuussa 2016 olin työtä vailla. Pohdintani jälkeen otin uuden suunnan ja pistin koulureppuni vuosien tauon jälkeen selänpykälään sekä suuntasin Pohjanmaan peltolakeuksille opiskelemaan ravitsemispalvelujen saloja. Olin tullut valituksi Seinäjoen ammattikorkeakouluun opiskelemaan restonomiksi. Matkasin kuukausittain reilun 500 km:n taipaleen kohti tulevaa restonomiuttani. Vaan ei ole Pohjanmaan peltolakeudet Lapin miehen sielunmaisemia, kaipuu tunturiin on vankkumaton ja pitäähän opintopolulla olla muutakin kuin pellonvieren kiertämistä. Siirtohaun tuloksena olinkin koulureppuineni Rovaniemellä syksyllä 2016 Lapin ammattikorkeakoulussa matkailuopintojen parissa. Olin palannut pohjoiseen, kotiseudulleni saattaakseni jo aiemmin aloittamani Seinäjoen opinnot loppuun. Rovaniemellä laadittiin uudet suunnitelmat opintojeni edistämiseksi, ja todellakin, täällä huomioitiin vahva yli 30 vuoden alan työkokemustaustani. Osaamiseni tunnistettiin, mutta myös tunnustettiin. Ammatilliselle osaamiselleni haettiin restonomin opinnoista täydentävät ja osaamiseni ajantasaistavia opintokokonaisuuksia, mielekkäitä sellaisia.

Lapin ammattikorkeakoulua voin pitää edistyksellisenä opinahjona, tarjotaanhan monimuoto-opiskelijoille mielekkäitä opintomuotoja esim. verkko-opintoja hyödyntäen. Luennot netin kautta mahdollistavat joustavan opiskelun ja opinnot ovat sovitettavissa näin helpommin muun elämän rinnalle. Toki monimuoto-opinnot vaativat oppijalta kurinalaisuutta ja aika lailla omaa itsenäistä työskentelyä. Homma kyllä sujuu, kunhan vain pitää annetuista päivämääristä ja tehtävänannoista vastuullisesti kiinni. Varttuneempikin oppija voi poimia itselleen uutta mielenkiintoista tietoa, kehittää itseään. Itselleni esimerkiksi konseptointiopintojen jälkeen avautui todella ajatus asiakaslähtöisyydestä. Olemmeko toimissamme sittenkään oikeasti asiakaslähtöisiä vai vainko kuvittelemme olevamme? Tässä pohdinnassa on valtava ero ja on aiheellista palveluketjussa pohtia oikeaa näkökulmaamme. Itselleni sydäntä lähellä on tarinallistaminen. Tarina antaa tuotteellemme aivan uutta ulottuvuutta, syvyyttä ja persoonaa. Tarinallistamiseenkin saa opiskelun kautta uusia eväitä ja Lapissa, jos missä on tarinan ja hyvän palvelutuotteen suuri mahdollisuus.

Lapissa Lapin mielenmaiseman mukainen opintopolku

”Kuinkas aikuisen opinnot sitten sujuvat?” No niiden eteneminen on tietysti kuin Lapin kairankulkijan taival. On jyrkkää, työteliästä nousua pitkin tunturin rinnettä kohti aukeaa tunturilakea. Taival tuntuu ajoittain jäsenissä, se on raskas, joskus jopa tuskaisa. Pääsy huipulle on kuitenkin tavoittelemisen arvoinen. Ja voi noita huipun näkymiä. On tosiaankin noustava aivan tunturinlaelle, jotta voi nähdä kaukana siintävän suuntansa määränpäineen. On otettava kartta käteen, tarkasteltava suuntaa ja katsottava kompassin opastavaa neulaa. Välillä polku on hukassa ja taival vaan ei etene. On pysähdyttävä, levähdettävä, kenties leiriydyttäväkin. Ja jälleen matka taittuu ja voi nauttia uusista maisemista ja kokemuksista. Ole myös rohkea ja kysy neuvoa.

Lapin matkailussa on tulevaisuutta

Lapin matkailu on vahvassa nousussa. Meillä on hyviä toimijoita sekä laadukkaita ja kiinnostavia tuotekokonaisuuksia. Vahvuutemme on nimenomaan laatu, mutta sen eteen on työskenneltävä uutterasti koko ajan. On oltava valpas ja tarkkailtava asiakasodotuksia herkin aistein. Vahvuutemme on myös ruokatuotteessa, meillä on ainutlaatuiset ja monipuoliset luonnon raaka-aineet. Raaka-aineemme ovat matkailijoissa mielenkiintoa herättäviä ja luonnon ruoka-aittamme antimia arvostetaan. Ruokamatkailusta tulee kehittymään yksi alueemme vahva vetovoimatekijä. Jotta voimme palvella kasvavia matkailijamääriä, tarvitaan alalle runsaasti uutta osaavaa väkeä. Tekijöiden tulee olla ammattilaisia työssään, mutta tärkeintä on kuitenkin luonteva ja hyvä palveluasenne. Hyvä palvelija on aidosti kiinnostunut asiakkaasta ja hän pyrkii mahdollisuuksiensa mukaan vastaamaan odotuksiin, mutta myös luomaan niitä kaivattuja positiivisia elämyksiä ja kokemuksia. Sosiaaliset taidot, luonteva vuorovaikutus ja hyvä palveluasenne ovat niitä taitoja, joilla pärjää työelämässä. Lappi tarvitsee kasvavan matkailun tueksi vahvaa alan koulutusta. Tähän koulutukselliseen haasteeseen toivon Lapin ammattikorkeakoulun voivan vastata myös tulevaisuudessa. Meidän kaikkien on pidettävä huoli siitä, että koulutus alueellamme säilyy, pysyy kehityksen kiihtyvässä kelkassa ja antaa niitä tarvittavia hyviä eväitä työelämän haasteellisuuteen. Koulutus tarvitsee erityisesti alasta aidosti kiinnostuneita, itseään kehittäviä tekijöitä, opiskelijoita. Rohkaisen kaikkia iästä riippumatta opiskelemaan, olkoon elämä ikuista opiskelua positiivisessa hengessä.

 

- Martti Kotakorva, restonomiopiskelija

 





Monimuoto-opiskelua toiselta paikkakunnalta käsin



Päädyin opiskelemaan restonomiksi, sillä koin matkailualan kehittyvänä ja hyvin työllistävänä, mielenkiintoisena sekä kansainvälisenä alana. Tämän lisäksi halusin saada korkeakoulututkinnon, joka antaa käytännönläheiset ja laajat työnkuvamahdollisuudet. Hakeuduin opiskelemaan Lapin AMKiin, sillä lappilaisuus kiehtoi minua ja arvostin Lapin AMKia Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutin vuoksi.

NinaReivonen (restonomi, uusi kuva) v2.jpgAikuisena on usein sovitettava perhe- ja työelämä opiskeluiden lomaan, sillä ei ole taloudellisesti kannattavaa jäädä pitkäksi aikaa pois työelämästä. Tämä oli syy miksi itse valitsin monimuoto-opiskelun päiväopintojen sijaan. Monimuoto-opiskelu tarjoaa myös opiskelijalle enemmän joustavuutta ja mahdollistaa opiskelun toiselta paikkakunnalta käsin. Opiskelu työn ohessa vaatii kuitenkin itsekuria ja erittäin hyviä ajankäytön hallintataitoja.

Restonomiopintojen alkuvaiheessa perehdytään ensin opiskelutekniikkaan ja sähköisen opiskelumaailman ohjelmiin. Restonomiopintojen johdantona voisi pitää jatkuvan itsereflektoinnin eli oman oppimisen arvioinnin ja raporttien kirjoittamisen opettelua. Ne ovat itseohjautuvassa monimuoto-opiskelussa erittäin tärkeitä. Toisen ja kolmannen opiskeluvuoden aikana osaamisen syventyessä päästään sitten mukaan tapahtumien järjestämiseen, oikeiden yritysten toimeksiantoihin ja kehittämisprojekteihin.

Restonomiopinnot ja yleensäkin matkailuala on mielenkiintoisen verkostoitunut toimintaympäristö, jossa voi hyödyntää aiemmin työelämässä opittuja taitoja monipuolisesti. Opiskelu etenee yksilöllisesti oman elämäntilanteen ja opiskelusuunnitelman mukaisesti. Opintojen aikana tiimityötaidotkin kehittyvät, sillä ryhmätöitä tehdessä jokainen on vastuussa koko ryhmän työskentelystä, eikä sovituista ajoista tai tehtävistä voi luistaa. Usein ryhmän jäsenet ovat fyysisesti ympäri Suomea tai välillä ulkomaillakin, jolloin WhatsApp on ollut näppärä sisäisen viestinnän väline. Opintojen aikana sosiaalinen media tulee myös tutuksi, sillä sähköinen markkinointi eri kanavissa kuuluu oleellisesti opintoihin. Niiden myötä olen päivittänyt oman osaamiseni tälle vuosituhannelle vasta restonomiopinnoissa. Koen olevani nyt valmiimpi jatkuvasti muuttuviin työelämän pyörteisiin enkä kauhistele uusia tapoja toimia.

Lähipäiväjaksoja on keskimäärin neljä kertaa vuodessa, jotka ovat 2-3 päivän mittaisia. Ajankohdat ilmoitetaan kuitenkin jo hyvissä ajoin, jolloin itselle jää hyvin aikaa järjestellä tarvittaessa matkalippu- tai työvapaa-asioita. Monimuoto-opiskelukin on ihan yhtälailla kokopäiväistä opiskelua, jota tuetaan Kelan ateriakortin ja opiskelija-alennusten muodossa, kuten päiväopintojakin.

Monimuoto-opinnoissa netissä järjestettäviä luentoja on noin kahden viikon välein kahtena päivänä peräkkäin. Kuvailisin opiskelun olevan hyvin työelämälähtöistä, mikä näkyy opettajien pitämillä virtuaaliluennoilla käytännön esimerkeissä, vierailevien yritysedustajien esityksissä ja ajan hermolla olevissa opetusmenetelmissä. Englannin ja ruotsinkielen lisäksi opinnot mahdollistavat myös muiden kielien opiskelun oman kiinnostuksen mukaan. Opintoihin kuuluu lisäksi kaksi harjoittelujaksoa. Ensimmäinen on perusharjoittelu, jonka voi suorittaa kun alan perusteet ovat hallussa ja kun ensiapukortti, matkailualan turvallisuuspassi, anniskelu- ja ympäristöpassi on suoritettu. Toisen eli syventävän harjoittelun aikana tehdään teoreettisesti perusteltu kehittämisprojekti harjoittelupaikkaan. 

Restonomi voi työllistyä muun muassa kansainvälisiin kehittämis-, palvelu- tai asiantuntijatehtäviin. Työ voi olla sesonki- tai projektiluontoista hankkeisiin tai muihin toimeksiantoihin liittyvää tai esimiestyötä esimerkiksi hotellissa, ravintolassa tai matkatoimistossa. Restonomi voi toimia myös tapahtumanjärjestäjänä tai hyvinvointi- ja luontomatkailun parissa. Näin ollen restonomin tutkinto antaa monipuolisen osaamisen matkailualan eri tehtäviin, joten olen sen vuoksi luottavainen työllistymisen suhteen vaikka työ saattaa, ainakin aluksi olla sesonkiluontoista tai määräaikaista.

Itse olen työskennellyt ammatillisena opettajana terveydenhuoltoalalla opiskelujeni ohella. Voin mielestäni hyvin yhdistää osaamisalojani ja erikoistua hyvinvointimatkailuun. Myös oma toiminimi on valmiina, jos polkuni johtaakin yrittäjyyteen. Tarkempien urasuunnitelmien suhteen olen kuitenkin hyvin avoin. Syventävän harjoitteluni ajan nautin työskentelystä lempipaikassani Suomen Luontokeskus Haltiassa Nuuksiossa; kuka tietää mihin suunnitelmiin tämä kokemus vielä johtaa.


Tällä alalla projekti-, asiantuntija- tai kehittämistehtävissä palkkaus on korkeampi kuin niin sanotuissa suorittavan työn palkkauksissa. Vuoro- ja viikonlopputyöstä saa asianmukaiset lisät, mutta mielestäni työn arvo muodostuu kuitenkin myös paljon muusta kuin euroista. Työelämässä ja varsinkin johtotehtävissä tarvitaan monitaituruutta, jota olen kyllä saanut Lapin AMKin restonomiopinnoissa. Vielä on opinnäytetyön tekeminen ja valmistuminen edessä, mutta voin lämpimästi suositella tätä seikkailua kaikille restonomiopinnoista kiinnostuneille.



-Nina Reivonen, restonomi monimuoto-opiskelija



Monimuoto-opiskelua vakituisen työn ja perhe-elämän ohessa



Olen tehnyt töitä hotelli- ja ravintola-alalla noin 20 vuotta, vaikka olenkin koulutukseltani sähköteknikko. Hiljattain minulle kuitenkin tarjoutui sopiva hetki opiskella itselleni työhöni sopiva tutkinto, sillä lapseni alkavat olla jo sen verran isoja, etteivät he vaadi enää niin paljoa aikaa.

Pou Gascon David (restonomi) v2.jpgPäädyin opiskelemaan Lapin AMKiin, koska asun Sinetässä ja työskentelen Rovaniemellä. Lisäksi huomasin Lapin AMKin tarjoavan hyvän mahdollisuuden monimuoto-opiskelulle, sillä niiden ansiosta pystyn hyvin aikatauluttamaan itse opiskeluaikaani työn ohella.

Monimuoto-opintoihin kuuluu paljon itsenäistä opiskelua, mutta myös ryhmätyöskentelyä. Lähes kaikki luennot ovat ilincissä, eli netissä. Jos tunneille ei pääse osallistumaan livenä, niin tunnit on mahdollista kuunnella jälkikäteen. Rovaniemellä pidettäviä lähitunteja meillä on muutaman kerran vuodessa. Lisäksi opintoihin kuuluu työharjoittelua, myös erilaisiin projekteihin osallistuminen on mahdollista. Työssäkäyviä opiskelijoita on huomioitu opinnoissa hyvin ajankäytönsuunnitelmalla ja opintojen alkuvaiheessa jokainen opiskelija tekee oman henkilökohtaisen opintosuunnitelman vastuuopettajansa kanssa. Ryhmätöitä kuuluu opintoihin myös sen takia, että opiskelijat voivat auttaa ja tukea toisiaan.

Eri vuosikursseilla käytäviä aiheita restonomin opinnoissa ovat muun muassa asiakaslähtöisyys ja vieraanvaraisuus, turvallisuus matkailu- ja ravitsemisalalla, matkailualan englanti, markkinointi, vastuullinen esimiestyö, ostot ja hankinnat, lainsäädäntö, hinnoittelu ja talous, projektien hallinta, alan prosessit, kannattavuusseuranta ja johtaminen. Tämä ala oli minulle tosiaan jo entuudestaan tuttu, sillä olen työskennellyt ravintolassa jo 15 vuotiaana. Tällä hetkellä olen 37 vuotias ja olen tehnyt alan töitä ravintolassa, baarissa, yökerhossa, kahvilassa, hotellissa ja huvipuistossa, joten työkokemusta minulla on paljon alalta. Tästä huolimatta olen restonomiopintojen myötä oppinut käsittelemään alaan liittyviä asioita ja tietoja paljon laajemmin sekä päässyt myös verkostoitumaan paremmin. Tämän ansiosta koen, että tulevaisuuteni on täynnä mahdollisuuksia.

Mielestäni haastavinta opinnoissa on ajankäyttöhallinta ja sopivan tasapainon löytäminen työn, opiskelun ja oman elämän välillä. Mukavinta opinnoissa puolestaan on loistava verkostoitumismahdollisuus ja oman tiedonhallinnan kehittäminen ja se, että saan opiskelusta kaiken mitä en saa työpaikalta. Pääsen lisäksi oppimaan uusia ja tulevia trendejä, sekä tutustumaan muihin alan edustajiin. Yleisesti ottaen monimuoto-opinnot ovat mielestäni paras vaihtoehto, työssäkäyville tai henkilöille, jotka muuten vain tarvitsevat elämässään omaa aikaa. Tällainen opiskelutyyli mahdollistaa oman opiskelun aikatauluttamisen. Itsekin valitsin monimuoto-opinnot päiväopintojen sijaan juuri sen takia, että minulla on vakituinen täysituntinen työ, perhe ja talous hoidettavana, sekä harrastuksia.

Koen, että tällä hetkellä matkailu-, hotelli- ja ravintola-alalta työllistyy Lapissa hyvin valmistumisen jälkeen, sillä täällä ei ole enää pelkkää talvisesonkia vaan sesonki laajenee kovalla vauhdilla, ja matkailijoita on syksyn ja kevään lisäksi myös kesällä. Valmistumiseni jälkeen uskon saavani mahdollisuuden laajentaa kokemustani, tai tilaisuuden kokeilla uusia asioita.

Restonomi voi työllistyä esimerkiksi esimiestason työtehtäviin muun muassa ravintolassa tai matkailuyrityksessä. Työllistyminen voi kuitenkin tapahtua jopa myös myynnin tai markkinoinnin eri tehtävissä. Rovaniemi on tällä hetkellä melko varma paikka saada tämän alan töitä, sillä hotellit, ravintolat kuin matkailuyrityksetkin ovat kovassa käytössä. Omat urasuunnitelmani valmistumisen jälkeen keskittyvät lähinnä siihen, että haluan saada enemmän kokemusta majoitusalalta ja sen johtamisesta, sillä oman pienen majoitusyrityksen perustaminen on ollut mielessä.

Suosittelisin monimuoto-opintoja myös muille, koska opinnot ovat joustavia, kiinnostavia ja opiskelumuotona hyvä. Restonomiopintoja puolestaan suosittelen sen vuoksi, että koskaan ei ole liian myöhäistä oppia uutta ja kehittää itseään. Juuri tällä alalla on tärkeää pysyä ajan hermoilla, ja restonomiopinnoista saa kyllä kaikki alalla tarvittavat välineet.

 

David ”Taavi” Pou Gascón, restonomi monimuoto-opiskelija

 



Myyntineuvottelijan sydän sykkii matkailulle



Lotta Lonka1.jpg
Viihdyin Degree programme in Tourism – tutkinnon parissa erinomaisesti. Nuoret ja kansainväliset luennoitsijat yhdessä kansainvälisen ilmapiirin kanssa eivät ainoastaan antaneet eliniän kestäviä ystäviä vaan myös motivaatiota, ymmärtämystä muita kulttuureja ja työskentelytapoja kohtaan sekä laajan kansainvälisen verkoston.

Nykyisellä työnantajalla olen työskennellyt kaikilla mahdollisilla osa-alueilla ja hypännyt aina apuun sinne, missä on tarvittu. Tänään olen osa vakituista myyntitiimiä, jossa pääsen kehittämään kansainvälisten matkailijoiden palveluita alueella. Rakastan työtäni, tiimimme on upea - ja pian on jälleen uusi sesonki ja pääsemme näkemään ja kuulemaan, mitä asiakkaat ovat mieltä aikaansaannoksistamme.


Myyntitiimin monipuoliset työtehtävät


Työskentelen myyntitiimissä ohjelmapalveluyritys Safarticassa Sales Managerina. Edessä on neljäs talvisesonki firmassa, jonka pienestä tiimistämme kaikki osallistuvat yrityksen päivittäiseen pyörittämiseen. Tänä talvena tulen tekemään ryhmämyyntiä, uusasiakashankintaa sekä muita myynnin ja markkinoinnin tehtäviä. Vastaan myös asiakaspalvelun laadusta sekä yritysyhteistyöstä paikallisten sidosryhmien ja alihankkijoiden kanssa.

Tyypillinen työpäivä alkaa sähköpostista, josta rakentuu työpäivän sisältö. Suunnittelemme tiimissä yhdessä työnjakoa sekä asiakkaille lähettämiemme tarjousten sisältöä sekä esimerkiksi markkinointikampanjoita. Osallistun myös asiakaspalvelun arkeen: ohjaan, koulutan ja rekrytoin tiimiimme lisää jäseniä ja autan ongelmatilanteissa. Parhaita ovat päivät, joissa on paljon sisältöä ja pääsee tapaamaan loppuasiakasta, oppaita ja ehkä itsekin pääsee kelkan kyytiin tai vierailemaan poro- ja huskytilallamme Raitolassa. Minulla on siellä oma nimikkohusky - pieni, energinen ja iloinen alaskanmalamuuttityttö nimeltä Lotta.

Uralleni on mahtunut monta eri yritystä, maata, maanosaa ja kaupunkia, mutta matkailualan työt ovat vetäneet aina puoleensa. Tein jo opiskeluaikana kaikkea mahdollista mistä sain rahaa ja kokemusta: istutin puita, siivosin mökkejä, pesin turistien sukkia, poimin omenoita, opastin tulivuorivaelluksia, järjestin häitä, myin bageleita, tonttuilin ja siivosin koalan kakkaa. Jokainen työ on vienyt minua aina eteenpäin ja opettanut omalta osaltaan joko elämästä tai matkailualasta. Asiakaspalvelutöistä siirryin vuoropäälliköksi, vuoropäälliköstä takatoimistoon myyntiin tai esimieheksi, ja esimiehestä markkinointivastaavaksi tai kohdepäälliköksi. Välillä aloitin reitin jälleen alusta, kun työnantaja matkan varrella vaihtui.


Opiskelu kansainvälisessä ilmapiirissä


Valmistuin Rovaniemen ammattikorkeakoulusta englanninkielisestä Degree Programme in Tourism – koulutusohjelmasta bacheloriksi ja myöhemmin Lapin ammattikorkeakoulusta Ylemmän ammattikorkeakoulun restonomiksi. Viihdyin Degree programme in Tourism – tutkinnon parissa erinomaisesti. Nuoret ja kansainväliset luennoitsijat yhdessä kansainvälisen ilmapiirin kanssa eivät ainoastaan antaneet eliniän kestäviä ystäviä vaan myös motivaatiota, ymmärtämystä muita kulttuureja ja työskentelytapoja kohtaan sekä laajan kansainvälisen verkoston.

Kansainvälisestä koulutusohjelmasta tuleekin pitää kiinni. Maailmalla ei enää pärjätä perinteisin opein ja jatkuvasti kansainvälistyvä Suomi tarvitsee maailmanlaajuisesti verkostoituneita nuoria. Uusi sukupolvi on astumassa työelämään, joka tulee muuttamaan myös työnantajien tavan toimia. Yrittäjäyhteistyö koulun ja paikallisten yritysten välillä valmentaa molempia osapuolia kohtaamaan tulevaisuuden haasteet ja ymmärtämään muutoksen tuoman hyödyn, myös taloudellisesti.

Mieleenpainuvimmat opiskelumuistot liittyvätkin kansainvälisenä tutorina toimimiseen ja kaikkiin niihin mökkireissuihin ja bileisiin, joita järjestimme opintojen välissä. Myös viimeisen vuoden, viime hetken, opintopisteiden keruumatka restonomien vuosittaiseen Resto-kisaan on muistoissa opintojen viimeisenä reissuna. Voitimme toisen sijan kansallisessa kilpailussa, joka silloin oli Rovaniemen ammattikorkeakoulun paras sijoitus. Saumattoman yhteistyön tuloksena vietimme upean viikonlopun Mikkelissä ja olemme olleet siitä saakka ystäviä.

- Lotta Lonka, Sales Manager, Safartica


Makumestarina omassa yrityksessä



Jari Kurtti.jpg
Olen aina lähtenyt liikkeelle siitä, että makuelämys syntyy huolella valituista raaka-aineista.

Työskennellessäni useiden vuosien ajan keittiömestarina huippuravintoloissa totuin käyttämään parhaita kotimaisia ja pohjoisen alueen puhtaita raaka-aineita. Muutettuani Leville huomasin jälleen, millaisen aarreaitan äärellä me asumme, sillä metsät ja maastot ovat täällä täynnä puhdasta superruokaa. Kehitin Arctic Superfoods EVÄS-patukat, jotta pohjoisen mahtavat maut ja ravintoaineet olisivat jokaisen saatavilla.

Toimin yrittäjänä yrityksessäni Arctic Forest Foods Oy, joka tunnetaan paremmin Arctic Superfoods -tuotebrändimme kautta. Samalla toimin myös yritykseni toimitusjohtajana. Yritys työllistää tällä hetkellä täysipäiväisesti ainoastaan minut, toimintamme rakentuu pääsääntöisesti monipuolisen alihankkijaverkoston kautta. Työpäiväni ovat kaikki erilaisia, kahta samanlaista päivää ei ole. Päivät täyttyvät sähköposteista, puheluista, sosiaalisesta mediasta ja erilaisista tapaamisista. Hoidan muun muassa yrityksen myyntiä, markkinointia, taloushallintoa – eli kaikkea mitä yrityksen toimintaan kuuluu.

Urallani olen saanut työskennellä ravintola-alalla hyvin monipuolisissa tehtävissä kokkina, keittiömestarina ja ravintolatoimenpäällikkönä. Ravintolauran jälkeen siirryin työskentelemään kaupan alalle, Rovaniemen Metrotukun pikatukkupäälliköksi. Muutimme puolisoni työn perässä Leville. Tuolloin tein rohkean päätöksen irtisanoa itseni vakituisesta pestistä pikatukkupäällikkönä. Lopulta päädyin yrittäjäksi hieman varkain. Se oli osittain sattumankauppaa, koska olin tilanteessa, jossa halusin itse työllistää itseni. Maailman puhtaimman ilman ympäröimänä mietin, että mitä sitä voisi tehdä. Silloin keksin yritykseni tämän hetkiset tuotteet - EVÄS-patukat. EVÄS-patukoiden ideana on tarjota pohjoisen luontomme parhaat antimet kätevässä muodossa ja samalla brändätä pohjoisen marjat ja villiyrtit uudella, mielenkiintoisella tavalla.

Opiskelumuistoja kulinaarikeittiölinjalta

Valmistuin Rovaniemen ammattikorkeakoulusta kulinaarikeittiölinjalta restonomiksi. Opinnot loivat loistavan perustan työelämään. Toivon, että opinnoissa myös tulevaisuudessa painotetaan ammatillista keittiöosaamista. Suhtauduin opintoihini innolla ja koin opiskeluvuodet erittäin antoisiksi. Mieleenpainuvin opiskelumuistoni on ehdottomasti valtakunnallisen ravintolakoulujen ammattitaitokilpailun voitto Helsingissä. Voiton ansiosta joukkueemme pääsi osallistumaan myös EM-kilpailuihin Brysselissä.


Tärkein anti opinnoista on mielestäni ollut ammatillinen keittiökokemus, johon kuuluvat myös esimerkiksi katteet, reseptiikka, laatujohtaminen ja viranomaisvelvoitteet, kuten omavalvonta. Olen saanut myös erittäin tärkeitä oppeja nykyistä yrittäjyyttä ajatellen markkinoinnista, asiakaspalvelusta ja taloushallinnosta.
Opiskeluaikoina tehdyt erilaiset yritysvierailut, työharjoittelut ja muut tapaamiset sekä opiskelukaverit loivat pohjan työelämän yhteistyöverkostolle. Oppilaitosten tuleekin seurata toimialan kehitystä tarkkaavaisesti ja pitää jatkuvaa yhteyttä alan yrityksiin. Parhaimmillaan oppilaitokset ovat luonteva osa työelämän kenttää.

- Jari Kurtti, Arctic Forest Foods Oy:n toimitusjohtaja



Matkalla huipulle – urapolkuni



Laurankuva.jpg
Miellän vahvuuteni olevan asiakkaiden ja asiakkuuksien hallinnassa sekä järjestelmällisyydessä, eli operatiivisessa toiminnassa. Tämän asian toteaminen vahvistui opiskeluni myötä, ja pidän tällä hetkellä mielekkäimpänä ihmisten ja käytännön asioiden kanssa toimimisen.

Tällä hetkellä vedän 1,5 vuoden mittaista projektia nimeltään ”Väylänvartta tunturiin ja takaisin – Alkuperäinen Lappi”. Projektissa kehitetään Tornionjokilaakson ja Tunturi-Lapin kylien matkailua yhteistyössä kahden muun Leader-alueen, Outokaira Tuottamhan ry:n ja Ruotsin puolen Tornedalen 2020:n kanssa.

Olemme puolivälissä projektia, ja asetetut tavoitteet on jo saavutettu. Syksyn 2018 aikana järjestin yli 20 erilaista tiedotus- ja koulutustilaisuutta erilaisten teemojen puitteissa, kuten valmismatkalain muutosten luentoja ja Bókun-varausjärjestelmän koulutustyöpajoja. Samoilla teemoilla mennään myös tämä kevät, lisäksi pidämme isomman verkostoitumistyöpajan Enontekiön Hetassa huhtikuun lopussa. Tänne osallistuu myös yrityksiä ja elinkeinoa Norjan puolelta.

Hankealueeni koostuu neljästä Tunturi-Lapin kunnasta; Enontekiö, Kittilä, Kolari ja Muonio. Työskentelen tiiviisti kuntien elinkeinojen sekä paikallisten matkailuorganisaatioiden kanssa. Työviikko sisältää yleensä liikkumista koko Tunturi-Lapin alueella, mutta toimistoni sijaitsee Kolarissa.

Asun lapinkoirani Hallan kanssa Kurtakon kylässä pienessä sinisessä talossa, jossa viihdyn kovasti. Jos mahdollista, teen töitä myös kotoa käsin ja joustavalla aikataululla. Työnantajani on erittäin joustava näissä asioissa ja luottaa siihen, että hommat tulevat tehtyä ajallaan ja laadukkaasti työntekopaikasta huolimatta.

Sain itselleni myös harjoittelijan hankkeeseen, Hanna Kallioniemi on markkinoinnin rautainen ammattilainen, joka tutustuu nyt työssäoppimisen kautta matkailualaan. Apukädet tulevat tarpeeseen, sillä tekemistä riittää.

Opiskelin Lapin ammattikorkeakoulussa matkailun koulutusohjelmassa kolmen vuoden ajan, ja valmistuin Restonomi amk-tutkintoon puoli vuotta etuajassa. Työharjoittelut suoritin rovaniemeläisessä kokoushotellissa ja opinnäytetyöni käsitteli tunnetun ohjelmapalveluyrityksen laatu- ja perehdytysasioita.

Olin opiskellut matkailualaa viimeksi 90-luvulla, ja vaikka olin työskennellyt matkailualalla koko tämän välisen ajan, minusta tuntui, että halusin päivittää tietoni ajan tasalle. Vaikka olisin voinut ahotoida useampia ensimmäisen vuoden ns. perustiedon kursseja, valitsin niiden suorittamisen käytännön tasolla täysin ajatellen tuota tietojen päivittämisen tarvetta. Koen, että tästä valinnasta oli erityisen paljon apua ajatellen tulevia työtehtäviäni. Opinnot kehittivät suuresti myös sisällöntuotantotaitoja ja kirjoittamisen taitojani.

Opiskeluajalta on jäänyt monia hyviä muistoja. Päällimmäisinä ovat kuitenkin käytännön oppimisen asiat. Ruokatuotannon kurssini sain suorittaa osallistumalla Lapin yliopiston luontomatkailun kenttäkurssilaisten muonitustehtävällä Ylläksellä. Tehtävä sisälsi neljän päivän ajan viidentoista hengen koko päivän ruokailut, eli niiden suunnittelu tuotekorttien ja katelaskennan muodossa sekä käytännön toteutus.

Toinen hieno muisto on kokous- ja kongressipalveluiden kurssin suorittaminen korkeakoulujen kansainvälisten asioiden kevätpäivien järjestämisessä Levillä, jossa pääsi käytännön tasolla tutustumaan ison kokoustapahtuman järjestelyihin. Myös työssäoppimisen aika kokoushotellin myyntipalvelussa toi kokonaan uuden näkökulman myyntipalvelun tehtäviin käytännön tasolla. Muun muassa erilaisten varauskanavien hallinnointi oli tuolloin minulle uutta.

Matkailualan työkokemukseni on 20 vuoden ajan sisältänyt niin hotelli- ja ravintola-alan käytännön töitä kuin työskentelyä IT-projektien ja taustasovellusten parissa. Työtehtäviin on kuulunut asiakastuki- ja koulutusprojekteja, asiakkuuksien hoitoa, projektinhallintaa sekä myyntiä ja markkinointia. Vaikken pidä itseäni erityisen teknisenä ihmisenä, enkä ole tietotekniikkaa juuri opiskellut, urallani on kuitenkin ollut melko paljon IT-alan osaamista ja teknisten asioiden ymmärrystä.

Miellän vahvuuteni olevan kuitenkin asiakkaiden ja asiakkuuksien hallinnassa sekä järjestelmällisyydessä, eli operatiivisessa toiminnassa. Tämän asian toteaminen vahvistui opiskeluni myötä, ja pidän tällä hetkellä mielekkäämpänä ihmisten ja käytännön asioiden kanssa toimimisen kuin IT-alan tausta-asioiden hoitamisen, vaikka näillä tehtävillä onkin selkeä palkkausero matkailualalla. Lukiessani tämänhetkisen työni työnhakuilmoitusta, minulle tuli välitön tarve hakea paikkaa, vaikka olin vielä edellisessä työpaikassa tiukasti töissä. Näin yleensä työpaikkojen kanssa käy, että tehdään sitten viimeiset kuukaudet limittäin ja annetaan itsestä se 150% irti. Onneksi perehdytys nykyiseen työni oli mutkatonta, ja sain rauhassa suunnitella oman työtahtini ja projektisuunnitelmani toteutuksen käytäntöön.

Mielestäni restonomitutkinnon ideaalinen suorittamisaika on kolme vuotta, koulutusohjelman voisi hyvin lyhentää siihen. Omalla vuosikurssillani useat saivat tutkinnon suoritettua 2,5 vuodessa, johon olisin varmasti itsekin pystynyt, ellen olisi ollut koko opiskelujeni ajan työelämässä.

Monimuotoinen opiskelu etä- ja lähiopiskelujen yhdistelmänä on erittäin hyvä tapa opiskella, vaikkakin se vaatii suuren motivaation opiskelijalta. Koin, että lähipäiviä olisi voinut olla enemmänkin, mielestäni lukukauden aikana niitä voisi olla kahteen otteeseen eli lukuvuonna neljä tapaamiskertaa.

Lisäisin vielä entisestään työelämään tutustumista kaikille kursseille joko käyntien tai luentojen muodossa. Antoisinta oli kuulla käytännön tasolla yrittäjiltä heidän urapolkujaan ja yritysmaailman haasteita. Myös mitä enemmän kurssien suorituksessa käytännön tehtävissä on mahdollista joustaa, koen sen olevan erityisen tärkeää oppimisen kannalta. Kaiken kaikkiaan olen erittäin tyytyväinen opiskeluihini Lapin ammattikorkeakoulussa ja parhaillaan opiskelen matkailualan ylemmän ammattikorkeakoulun tutkintoa. Isot kiitokset kaikille opiskelukavereilleni, opettajille ja etenkin omille tutoreilleni Päivi Hanni-Vaaralle ja Minna Sipposelle!

 

Laura Hokajärvi, Väylänvartta tunturiin ja takaisin – Alkuperäinen Lappi -hanke




Lehtorina restonomikoulutusohjelmassa – innostavaa ja inspiroivaa!



Heidi Kaihua restonomi.jpg
Työkuvani on ihanan laaja - päivät eivät tosiaankaan ole samanlaisia. On upeaa seurata toimivaa ryhmädynamiikkaa ja sen voimalla saavutettua oppimista. Asiantuntijana toimiminen erilaisissa hankkeissa vie minut lähelle elinkeinoa ja kehittää samalla omaa osaamistani.

Matkailuala veti mukaansa

Lukion ja lähihoitajatutkinnon jälkeen sain tilaisuuden työskennellä huskyfarmilla. Tämän työn myötä varmistui, että matkailuala on minun juttuni. Lähdin opiskelemaan matkailun restonomiksi ja valmistuin vuonna 2005. Tämän jälkeen työskentelin mm. Santamuksessa, Matka-Vekassa sekä Lapin Matkailussa. Vuonna 2009 valmistuin restonomin ylemmästä ammattikorkeakoulututkinnosta ja 2011 sain takataskuuni opettajan pedagogiset opinnot.

Opinnot auttoivat minua katsomaan matkailualaa monesta näkökulmasta. Sain luotua verkostoja Innoakatemiassa, jossa toteutimme lähes kaikki opintomme projekteina eri yrityksille. Tätä työelämäläheistä oppimistapaa olen halunnut myös jatkaa omassa opetustyössäni. Mieleenpainuvin opiskelumuistoni on ohjaajien antama tuki projekteja tehdessä. Kaikkea ei annettu valmiina, aina sai erehtyä, mutta harhareitiltä ohjattiin tarvittaessa takaisin oikeaan suuntaan.

Kipinä opettajuuteen syttyi

Valmistuessamme ensimmäisinä matkailualan ylemmästä ammattikorkeakoulusta meille tarjottiin mansikkakakkukahvit. Kakkukahvien lomassa silloinen rehtori Tienranta kertoi ylpeänä, että olisimme aina tervetulleita töihin ammattikorkeakouluun. Juuri silloin kipinä minun kohdallani syttyi. Halusin töihin Lapin ammattikorkeakouluun.

Haluan tarjota opiskelijoille samanlaisia ammattiin valmentavia elämyksiä, mistä olen itsekin saanut nauttia - ja kunnianhimoisena vähän enemmänkin. Opettajan roolin muuttuessa ohjaan opiskelijoita esimiestehtäviin matkailualle, konseptoinnin, tarinallistamisen ja matkailun turvallisuuden saloihin. Saan motivaatiota opiskelijoiden onnistumisista ja pidän tärkeänä kannustaa heitä saavutusten tiellä. Tyypillinen työpäiväni koostuu esimerkiksi laajasta opetussuunnitelmatyöstä opiskelijoiden työpajojen ohjaukseen ja opetukseen.

On upeaa työskennellä tutussa opinahjossa ja entisten opettajieni rinnalla, edelleen arvostaen heidän ammattitaitoaan. On myös mahtavaa nähdä oman organisaation huima kehitys ja se, että pysymme työelämän muutoksessa mukana!

- Heidi Kaihua, lehtori (matkailu), Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti (MTI)/ Lapin ammattikorkeakoulu



Managerista leaderiksi – Rovaniemen kautta Ouluun hotellinjohtajaksi



Juha Kolehmainen RESTO.jpg
Mistä löytyy Oulun hotellien ykkönen? Se on mitä ilmeisimmin kiinni siitä, että minkälaisia mittareita ykkössijan mittaamiseen käytetään. Minulle Oulun paras hotelli on tietysti oma työpaikkani – Scandic Oulu. Kun en osaa järkevästi mistään muustakaan haaveilla, niin minulla on myös mielestäni maailman paras työ toimiessani hotellinjohtajana Scandic Hotels Oy:n palveluksessa.

Oulu on hotelliyrityksen kannalta katsottuna mielenkiintoinen kaupunki, sillä Oulussa hotellien liiketoiminta voidaan tiivistää mielestäni näin: sopivasti kapasiteettia suhteessa kysyntään. Tämä tilanne takaa ainakin vielä toistaiseksi sen, että oululaiset hotellit pärjäävät toiminnassaan keskimääräistä paremmin, sillä hotellien käyttöaste ja huonetuotto ovat Suomen kolmanneksi parhaalla tasolla (tilastokeskus 11/2016). Edelle kiilaavat ainoastaan Helsinki ja Vantaa.

Hotellinjohtajan työpäivä aamiaiskattauksesta some-päivityksiin

Pidän nykyisestä työstäni hyvin paljon, sillä vaikka hotellimme on osa Pohjoismaiden suurinta hotelliketjua, on ympärillämme riittävästi tilaa itsenäiseen päätöksentekoon ja nopeaan reagointiin, jos sellaiseen tulee tarvetta.

Tyypilliseen työpäivääni kuuluu itse määrittelemäni sekoitus ns. paperihommia ja ihmisten kanssa keskustelua, tekemistä ja olemista. Saatan aloittaa aamuni auttamalla aamiaishoitajaamme selviämään hetkellisestä ruuhkasta ja mennä sen jälkeen toimistohommiin, kunnes palaan ravintolaamme ja autan lounaan kattamisessa. Toisinaan tilanne voi olla sellainenkin, etten malta tai ehdi siirtyä exceleiden yms. parista ”oikeisiin töihin”, sillä tehtäviini kuuluu myös tulevaisuudestamme huolehtiminen. Tämä tarkoittaa varsin laajaa tehtäväkenttää kiinteistöömme liittyvistä asioista aina työkavereideni hyvinvoinnista ja jaksamisesta huolehtimiseen.

Tässä yhteydessä on kuitenkin hyvä nostaa esille yksi asia, joka vie ajastani yhä suuremman siivun: asiakaspalautteet. Seuraamme tällä hetkellä aika tiiviisti erilaisista kanavista saamiamme palautteita ja pyrimme reagoimaan niihin ilman pitkiä viiveitä. Näitä sosiaalisen median kanavia, joihin edellä viittaan, ovat esimerkiksi Booking.com, Tripadvisor, Google, Facebook ja Expedia. Onnekseni voin todeta, että saamme vain harvoin osaksemme negatiivista palautetta, joten positiivisiin palautteisiin kirjailee vastineita melkeinpä mielikseen. Sanottakoon vielä, että tokihan olemme jakaneet nämä kanavat ja monta muutakin tehtävää keskenämme vastuualueisiin, joten en suinkaan huolehdi läheskään kaikista asioista yksin. Aikaa jää siis muuhunkin touhuamiseen.

Määrätietoista opiskelua kohti päämäärää

Joku voi olla tässä vaiheessa lukemaansa kiinnostunut siitä, miten olen päätynyt nykyiseen tehtävääni. Olen tehnyt hotellinjohtajan töitä nyt runsaat 11 vuotta. Tie tähän pisteeseen on ollut aika pitkä ja myönnän, että se on tuntunut joskus urani alkuaikoina hieman kivikkoiselta. Tekemiseni on kuitenkin ollut aina päämäärätietoista, sillä olen opiskellut alaa lukion jälkeen ahkerasti ja yrittänyt tehdä siinä samalla hotelli- ja ravintolatöitä mahdollisimman monipuolisesti. Olen työskennellyt ruokaravintoloissa, tanssiravintoloissa, baareissa ja hotellien vastaanotoissa eri rooleissa, joten tunnen hotellien monipuoliset työtehtävät jo verrattain hyvin.

Koulutukseni voisin tiivistää muotoon eMBA, restonomi AMK. Alkuperäinen koulutukseni on hotelli- ja ravintolaesimiehen tutkinto, opinahjon oltua legendaarinen Rovaniemen hotelli- ja ravintolaoppilaitos (RHROL). Paljosta on kiittäminen Naaskon Jaakkoa, Autin Selma-Leenaa, Vankan Merjaa, Karkkolan Seppoa, Maaningan Tanjaa ja monia muita, jotka ovat kohdalleni osuneet. Opiskelin itselleni takataskuun myös ammatillisen opettajan pätevyyden viime vuosikymmenellä Jyväskylässä, joka ei sekään ollut hukkaan heitettyä aikaa.

Ammatillinen kehityskaari


Nämä kaikki opinnot ovat tukeneet ammatillista kehittymistäni ehkä enemmän kuin osaan edes aavistaa. RHROL:ssa viettämäni vuodet takasivat minulle vahvan käytännön osaamisen, josta on ollut todella paljon hyötyä kaikkien näiden vuosien varrella. Ammattikorkeakoulun ja Lapin Yliopiston eMBA –koulutus avarsivat ajattelumaailmaani niin, että näen metsän puilta, osaan toimia muuttuvassa toimintaympäristössä rationaalisesti ja pystyn luomaan omasta työpaikastani menestyvän yksikön yhdessä työkavereideni kanssa. Professori Meriläinen taisi aikanaan osua ”managerista leaderiksi” – lausahduksellaan oikeaan joitain vuosia sitten, sillä olen kenties itsekin tuollaisen kehityskaaren kulkenut. En tosin olisi osannut kaarta kulkea ilman opiskelumahdollisuuksia.

Olen myös siinä mielessä onnekas, että olen saanut tehdä töitä ja opiskella Rovaniemellä, Lapin matkailun ytimessä, kolmella eri vuosikymmenellä ja nähdä matkailun kehittyvän ylä- ja alamäkineen. Matkailu, ja erityisesti Lapin matkailu, elää vahvaa kasvukautta, joka tarjoaa alamme ammattilaisille leipää pöytään - aivan kuten se on tarjonnut elannon minullekin jo noin 20 vuoden ajan. Tiedän, että Lapista valmistuu jatkossakin motivoituneita ammattilaisia ja hyviä esimiehiä pyörittämään matkailubisnestä Suomessa - ja muuallakin maailmassa.

- Juha Kolehmainen, hotellinjohtaja, Scandic Oulu