kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot

Opiskelijoiden kokemuksia metsätalouden päiväopinnoista

Opinnoissa parasta on ollut uuden oppiminen ja mahtava yhteishenki opiskelijoiden keskenSaara Nurminen opiskelijatarina 400x300.jpg
Olen Saara Nurminen ja opiskelen neljättä vuotta metsätalousinsinööriksi Lapin ammattikorkeakoulussa. Päätin lähteä opiskelemaan metsätalousinsinööriksi, sillä metsä on ollut minulle aina kuin toinen koti. Jossain vaiheessa virheellisesti kuvittelin, etten voisi hakea opiskelemaan metsäalaa, sillä minulla ei ollut mitään metsätalouteen liittyvää pohjakoulutusta takana.

Lähdin kuitenkin tutustumaan Lapin AMKiin ja sain onnekseni kuulla, että koulutus aloitetaan niin sanotusti ”ruohonjuuritasolta”, eikä opiskelijan tarvitse tietää metsästä mitään etukäteen. Itsekään en ole aiemmin työskennellyt alalla, mutta esimerkiksi metsästysharrastukseni vuoksi olen liikkunut metsässä jo pienestä asti.

Valitsin Lapin AMKin monesta syystä opiskelupaikaksi. Halusin pysyä Lapin alueella, Lapin AMKilla on pitkät perinteet metsätalouden opettamisessa ja täällä huomioidaan arktiset olosuhteet opinnoissa. Yksi tärkeimmistä syistä oli kuitenkin se, että kun olin vasta tutustumassa kyseiseen oppilaitokseen, sain lämpimän vastaanoton ja uskalsin olla oma itseni jo tuolloin.

Muutin Rovaniemelle alun perin Ylitorniolta. Perheeni tosin muutti Keski-Suomesta vuonna 2006 Lappiin isäni työn perässä. Vaikka nuorempana haaveilin Jyväskylän eteläpuolelle palaamisesta, en edes hakenut etelästä opiskelupaikkaa. Yksi mahtavimmista asioista Lapin AMKissa on sen pienempi koko verrattuna etelän suuriin oppilaitoksiin. Opettajat tuntevat oppilaat nimeltä ja kaikki huomioidaan myös yksilöinä, eikä vain osana massaa.

Rovaniemi on mahtava kaupunki opiskelijalle! Harrastusmahdollisuuksia on todella paljon ja monissa paikoissa opiskelijat huomioidaan opiskelijahinnoilla. Vapaa-ajan tekemistä löytyy varmasti jokaiseen makuun. On juhlia, tapahtumia, liikuntamahdollisuuksia… Lista on melkein loputon! Täällä opiskelu on mukavaa erityisesti siksi, että Rovaniemi pitää huolta opiskelijoiden hyvinvoinnista, johon panostetaan paljon ja tuntuu kuin kaupunki olisi ylpeä opiskelijoistaan. Suosittelen tulemaan Rovaniemelle opiskelemaan, sillä täällä on todella paljon erilaisia harrastusmahdollisuuksia ja me metsässä viihtyvätkin pääsemme luonnon helmaan muutamassa minuutissa.

Opinnoissa parasta on ollut uuden oppiminen ja mahtava yhteishenki opiskelijoiden kesken. Lapin AMKin Rantavitikan kampus Rovaniemellä on todella miellyttävä opiskeluympäristö. Se on selkeä ja luokkahuoneet ovat helposti löydettävissä.

Tulevaisuudeltani metsäalalla odotan monipuolisia ja mielenkiintoisia työtehtäviä. Ikinä ei voi tietää, minkälaisia työpaikkoja tulee vastaan ja olen avoin kaikelle. Jos minun pitäisi nyt valita yksi tehtävä, jossa haluaisin työskennellä metsäalalla, se olisi korjuuesimiehen tehtävä.

Saara Nurminen, metsätalousinsinööriopiskelija, RovaniemiOn ollut mukava huomata, että vähän jo varttuneempana opiskelumotivaatio on ollut hyväAntti Hillberg opiskelijatarina 400x300.jpg
Minä olen Antti rovaniemeläinen neljännen vuosikurssin metsätalousinsinööriopiskelija Lapin ammattikorkeakoulusta. Minun tarinani ei ehkä ole se kaikkein tyypillisin opiskelijakertomus. Tässäpä lyhyt versio siitä, miten olen päätynyt opiskelemaan metsäalaa Lapin ammattikorkeakouluun.

Hain opiskelemaan metsäalaa, koska aiemmassa ammatissani rakennusalalla epäpuhtauksien altistamana sairastuin krooniseen keuhkoputkentulehdukseen. Rakennusalan suhdanneherkkyyden vuoksi olin jossakin kohtaa työttömänä ja mietin siinä samalla, että eikö tässä joutilaana aikana voisi vaikka opiskella jotakin.

Hain opiskelemaan metsäalan perustutkintoon metsäenergiantuottajaksi Lapin ammattiopistoon ja pääsinkin opiskelemaan metsäalaa. Siitäpä tämä uranvaihdos oikeastaan lähti. Opiskelu Lapin ammattiopistossa (nyk. REDU) oli käytännönläheistä ja mielenkiintoista. Opettajat olivat päteviä oman alansa ammattilaisia. Vaikka suuntauduinkin perustutkinnossa lämpölaitospuolelle, huomasin aina tilaisuuden tullen vääntyväni metsuri- ja metsäpalvelujen tuottajiksi opiskelevien porukkaan.

Korkeakouluopintoja olin kypsytellyt jo jonkin aikaa. Ajattelin, että kouluun pääsee tai ei pääse. Minä pääsin. Vähän piti ennen pääsykoetta kertailla matematiikan saloja. Aloitin opinnot Lapin ammattikorkeakoulussa 2017 syksyllä ja alkutalvesta 2020 loppusuora häämöttää. Opiskelu on ollut antoisaa ja hyvin mielenkiintoista. Opiskelujeni alussa tuntui, että aivot ovat turvoksissa kaikesta siitä tietomäärästä, mitä ensimmäisinä viikkoina meille opetettiin. Tuntui, että täytyi opetella uudestaan oppimaan. Varmasti jokainen opiskelija muistelee lämmöllä kasvien nimien opiskelua latinaksi. Siitäkin selvittiin.

Metsäalan perustutkinnon suorittamisesta on ollut itselleni paljon hyötyä korkeakouluopinnoissa, Hyvä asenne ja halu oppia uusia asioita riittää. On ollut mukava huomata, että vähän jo varttuneempana opiskelumotivaatio on ollut hyvä. Oma innostus ja panostus auttavat asiassa kummasti. Välillä sitä mietti, mihin tätä kaikkea tietoa tarvitaan, mutta nyt loppusuoralla on ollut mielenkiintoista huomata, kuinka asiat nivoutuvat yhteen. Opiskelu metsätalousinsinööriksi antaa mielestäni valmiudet toimia hyvin erilaisissa tehtävissä niin metsäalalla kuin ym-päristöön liittyvissä asioissakin. Aika näyttää, mihin tästä vielä edetään.

Antti Hillberg, metsätalousinsinööriopiskelija, RovaniemiLapissa houkutteli kaunis luonto ja mukavat ihmiset sekä hyvät ja monipuoliset harrastusmahdollisuudetArttu opiskelijatarina 400x300.jpg
Valitsin metsätalousinsinöörin koulutusohjelman, koska se oli kiinnostava ja oli lähellä mielenkiintoni kohteita. Olen muuttanut Rovaniemelle Kajaanista. Lukion jälkeen kävin armeijassa vuoden, jonka jälkeen opiskelin hetken ammattikoulussa sähköpuolta, joka ei osoittautunut omakseni.

Lapin AMK vaikutti hyvältä vaihtoehdolta, ja olen aina halunnut asua pohjoisessa, joten siksikin se oli luonteva vaihtoehto. Luin aikaisempien vuosien opiskelijakertomuksia ja ne antoivat hyvän vaikutelman, joten siksi valitsin kyseisen alan opinnot juuri Lapin AMKista. Lapissa houkutteli kaunis luonto ja mukavat ihmiset sekä hyvät ja monipuoliset harrastusmahdollisuudet, jotka löytyvät läheltä. Rovaniemi on erittäin monipuolinen opiskelukaupunki ja lisäksi se on juuri sopivan kokoinen paikka.

Ammattikorkeakoululla on hyvät tilat ryhmätöiden tekoon ja siellä on mukava opiskella. Oppimisympäristöjä olemme käyttäneet ja niistä on ollut suuri hyöty opiskelussa. Käytännön harjoitukset ja uudet mukavat ihmiset ovat olleet parasta opiskelussa. Parhaiten mieleen on jäänyt aivan opintojen alussa ollut - Pohjoiset ekosysteemit ja kasvit - kurssi, jossa pääsimme tutustumaan ihan käytännön tasolla erilaisiin kasvupaikkatyyppeihin. Opettajat kurssilla olivat innostavia ja silloin pääsi tutustumaan matalalla kynnyksellä uusiin opiskelutovereihin. Opintoihin sisältyvillä kursseilla käsiteltävät aiheet, ovat suurelta osin liittyneet metsänhoitoon, metsäkoneisiin, puunkuljetukseen sekä kestävään metsien käyttöön. Viime kesänä harjoittelussa tein käytännön taimikonhoitoa raivaussahalla, lisäksi olemme tehneet maastossa käytännön mittauksia.

Koulutusohjelmani opintoja suosittelen muille, koska ne ovat hyödyllisiä ja kiinnostavia, varsinkin jos olet yhtään kiinnostunut luonnosta. Alan työllisyyskin on hyvällä tasolla, joten myös siksi voin suositella metsätalouden opintoja. Valmistumisen jälkeen voi työskennellä puun tai metsien ostajana, kuljetusesimiehenä, eräsuunnittelussa ja erilaisissa asiantuntijatehtävissä. Olen työskennellyt 1. harjoittelun aikana yrityksessä nimeltä Metsät Kuntoon. Työ oli metsänraivausta, joka on yksi alan työskentelymahdollisuus. Työelämä on läsnä opiskeluissa aika paljon. Lisäksi meille on esitelty erilaisia työmahdollisuuksia metsäalan yritysten ja meiltä valmistuneiden opiskelijoiden puolesta.

Tulevaisuudessa olisi mukavaa saada töitä jostain metsäyhtiöstä. Lapissa työskentely kiinnostaisi, mutta myös kotiseudulla työllistyminen on mahdollista, joten sitäkään en sulje pois. Työelämää ajatellen opiskelu on tarjonnut monia hyviä asioita ja hyödyllisiä taitoja ja tietoja. Opiskelu on ollut mukavaa ja olen oppinut paljon uusia asioita ja olen tutustunut moniin hienoihin ihmisiin. Suosittelen Rovaniemeä opiskelupaikkakunnaksi, koska ihmiset ovat mukavia, luonto on kaunis ja lähellä. Lisäksi liikuntapaikkoja on runsaasti ja muitakin harrastusmahdollisuuksia löytyy hyvinkin paljon ja vieläpä sopivan läheltä. Rovaniemeltä on hyvät liikenneyhteydet muualle Suomeen. Lisäksi Rovaniemi on hyvin kansainvälinen kaupunki.

Arttu Kemppainen, metsätalousinsinööriopiskelija, Rovaniemi


Metsätalousinsinööri on tulevaisuuden ammattiMiika Mantere opiskelijakertomus.jpg
Olen valmistunut Lohjan Yhteislyseon lukiosta ja sen jälkeen työskennellyt kaupan alalla ennen opiskelujen aloittamista. Pohdin alaa tarjoavien ammattikorkeakoulujen välillä ja lopulta päädyin Lapin AMKiin, koska Lapissa asuminen kiinnosti minua. Luonto ja luonnossa liikkuminen kiinnostaa. Metsätalousinsinööri on tulevaisuuden ammatti, jossa työllisyysprosentti on hyvä.

Rovaniemi on opiskelukaupunkina mielestäni erinomainen. Koulut on sijoitettu mielestäni fiksusti ja keskusta-alueella etäisyydet ovat lyhyitä, ja kaikki tarvittavat palvelut löytyvät. Minulla oli mielikuva, että vaikka Rovaniemi on suhteellisen suuri kaupunki, niin siellä ei ole ns. ”suuren kaupungin menoa”. Tällä tarkoitan sitä, ettei ole esimerkiksi jokapäiväisiä suuria ruuhkia. Ihmiset ovat Lapissa jotenkin rennomman oloisia.

Rovaniemellä opiskelu on mukavaa, koska löytyy paljon tekemistä opiskelun ohelle. Täällä on paljon erilaisia mahdollisuuksia muun muassa harrastamiseen. Myös perinteinen opiskelijaelämää näkyy kaupungin katukuvassa hyvin ja opiskelijatapahtumia järjestetään mielestäni sopivaan tahtiin ja toiminta on suhteellisen aktiivista.

Opiskelu on käytännönläheistä, syksyllä aloitamme yleensä muutamaa viikkoa aikaisemmin muihin aloihin verrattuna, sillä vietämme lukuvuoden ensimmäiset viikot metsässä. Tämä osuus pitää suorittaa lukukauden alussa, koska talvella ei pysty samalla tavalla hyödyntämään metsää opetusympäristönä.

Ensimmäisenä vuonna käytiin alaan liittyviä perusasioita läpi, jotta saadaan hyvä pohja tulevien vuosien opetukselle. Suurin osa opetuksesta koostuu syksyllä maastotunneista ja niiden loppuessa siirrytään ”perinteisen” luennoinnin pariin. Sen olen huomannut, että ryhmätöitä tehdään paljon. Toisen vuoden alussa teimme projektin, jossa meille määrättiin tietty kuvio metsästä ja meidän tuli tehdä sille metsäkäytönsuunnitelma tulevaisuutta varten. Luonnonläheisyys opetuksessa on mielestäni kivaa. Maastopäivät ovat ehdottomasti lukuvuoden parhaita. Olen myös pitänyt siitä, kuinka käytännönläheistä opetus on.

Olin 1. vuoden harjoittelussa Länsi-Uudenmaan Metsänhoitoyhdistyksellä. Työtehtäviini kuului puuntaimien istuttaminen sekä leimikoiden merkkaaminen kuitunauhalla. Todennäköisesti valmistumisen jälkeen on edessä muutto etelään, mutta Lappi ei tietenkään ole kokonaan poissuljettu vaihtoehto.

Metsätalousinsinöörinä suunnittelen ja toteutan metsien hoitoa esimerkiksi metsäsuunnittelun ja metsäneuvonnan tai puunhankinnan tehtävissä. Saatan myös ohjata puunkorjuuta ja –kuljetuksia tai toimia metsäpalveluyrittäjänä. Metsäbiotalouden kasvu takaa entistä paremmat työllistymismahdollisuudet. Opinnot antavat mielestäni hyvät eväät työelämään. On mielestäni hyvä, että jo ensimmäisenä kesänä on pakollinen työharjoittelu alalla, joten pääsee heti sisään työelämään ja on mahdollista aloittaa verkostoituminen ja kerryttää työkokemusta ensimetreistä asti.

Lapin AMK on opiskeluympäristönä hyvä. Kaikki mahdollisuudet menestykseen ovat tarjolla. Ainakin meillä täällä opiskelu on ollut käytännönläheistä mikä on mielestäni hyvä asia.

Miika Mantere, metsätalousinsinööriopiskelija
Haluan tehdä työtä, jolla on tarkoitusmariahietanen.jpg
Luonnonlähteisenä ihmisenä halusin alalle, jossa voin työskennellä luonnon parissa, joten siksi valitsin metsätalousinsinöörin opinnot. Haluan tehdä työtä, jolla on tarkoitus ja minulle metsien hyvinvointi on tärkeää.

Olen aiemmin nuorempana työskennellyt alaan liittyvissä tehtävissä istuttaen ja kylväen metsää. Kävin aiemmin ennen opintoja Lapin AMKssa lukion Kolarissa ja valmistuin ylioppilaaksi vuonna 2016.

Päädyin opiskelemaan Lapin AMKiin, sillä halusin opiskella Lapissa. Täältä löytyi itselleni sopiva ala, joten ajattelin, miksi lähteä turhaan yhtään kauemmas. Koulu ei ole liian suuri ja ryhmäkoot ovat sopivan kokoisia, jolloin saamme paljon henkilökohtaisempaa opetusta. Myös opettajat tuntevat opiskelijat nimeltä. Lapin AMKin metsätalouden opinnoissa on mukana pohjoinen näkökulma ja arktinen osaaminen, joten siitä on hyötyä, etenkin jos haluaa työllistyä Lappiin.

Miellän Lapin mukavaksi paikaksi opiskella. Täällä luonto on tarpeeksi lähellä. Lisäksi ei ole pitkä matka käydä kotona lomilla, sillä olen kotoisin Kolarista. Opiskelukaupunkina Rovaniemi on todella monipuolinen. On paljon harrastusmahdollisuuksia ja mielestäni Rovaniemi on sopivan kokoinen kaupunki, ei liian suuri eikä liian pieni. Täältä löytyy kaikki. Kampuksella pääsee verkostoitumaan ja saamaan kavereita helposti.

Olen tykännyt opinnoista tähän mennessä. Opiskelu on riittävän monipuolista: on teoriaa ja maastossa taas opimme, miten kaikki tapahtuu käytännössä. Lisäksi meillä on paljon erilaisia projekteja ja ryhmätöitä.

Opintoihin on sisältynyt kursseja muun muassa pohjoisista ekosysteemeistä ja kasveista, kasvien kasvusta ja siihen vaikuttavista tekijöistä, metsänhoidosta, leimikon suunnittelusta, metsikön mittauksesta, metsävaratietojen hallinnasta sekä puuraaka-aineen, puunjalostuksen ja puunhankintaan liittyvistä asioista. Olemme käyneet aluksi kursseilla kaikki ihan alusta alkaen, eli lähetty liikkeelle siitä, miten kasvit kasvavat. Sittemmin olemme opetelleet tunnistamaan metsä- ja suotyyppejä. Lisäksi käymme läpi kaikki tekijät, jotka vaikuttavat metsän kasvuun ja uusiutumisen. Olemme perehtyneet siihen, miten metsää hoidetaan kestävästi.

Opiskelu on koostunut erilaisista luennoista, käytännönharjoitteluista, projekteista ja ryhmätöistä. Teorian lisäksi opimme maastossa, miten asiat tehdään käytännössä. Esimerkiksi metsikön mittauksen. Käymme silloin tällöin yritysvierailuilla tutustumassa alan yritysten toimintaan. Myös eri yritysten ihmisiä käy puhumassa tai pitämässä luentoja meille. Meillä on myös työharjoittelua, joka suoritetaan kesäisin. Teemme harjoittelut metsäalan töissä. Ensimmäinen harjoittelu sisältää käytännön töitä eli raivausta ja istutusta. Toinen ja kolmas harjoittelu taas sisältää enemmän asiantuntijatöitä.

Työllistymismahdollisuudet alalla ovat laajat. Emme varsinaisesti erikoistu mihinkään vaan voimme työllistyä monenlaisiin eri tehtäviin. Koulutus tarjoaa mahdollisuuden toimia erilaisissa alan suunnittelu-, neuvonta-, ja johtamis- ja kehittämistehtävissä ja itsenäisenä yrittäjänä. En tiedä vielä tarkalleen, mitä metsäalan hommia haluan tehdä valmistumisen jälkeen, mutta tiedän sen, että haluan mieluiten työllistyä Lapissa. Työelämä on ollut opinnoissa vahvasti läsnä.

Opinnot ovat antaneet mielestäni hyvät eväät työelämää varten. Koulussa opimme, miten kaikki tehdään teoriassa. Kesällä harjoitteluissa pääsemme sitten kokeilemaan, miten asiat tehdään käytännössä. Lisäksi saamme ajankohtaista tietoa, joten pysymme perillä siitä, millaiset työllistymismahdollisuutemme ovat. Tällä hetkellä työllistymismahdollisuudet ovat hyvät.

Suosittelen Lapin AMKia opiskelupaikaksi, sillä täältä löytyy kaikki tarvittava ja opiskelijoita kampuksilla on sopivasti, jolloin tutustuminen on helpompaa sekä oman alan, että muiden alojen opiskelijoihin. Metsätalousinsinöörin opintoja suosittelen, jos tykkää olla luonnossa ja tehdä metsän parissa töitä. Opinnot ovat todella monipuolisia ja vaikkei olisi aiempaa kokemusta metsäalalta, se ei haittaa, sillä kaikki opetetaan ihan alusta alkaen.

Maria Hietanen, metsätalousinsinööriopiskelija


Suurin kiinnostuksen kohde on luontoKaisa.jpg
Aikaisemmalta koulutukseltani olen teollisuuslaborantti, joka on ammatillinen tutkinto. Kaikista suurin kiinnostuksen kohde minulla on luonto, eikä mikään tunnu paremmalta kuin olemalla osa sitä. Pienikin pistäytyminen metsässä saa ajatuksia selkeämmäksi.

Metsätalousinsinöörin opintojen valinta oli hyvin selvää. Mielestäni tätä kautta pääsee vaikuttamaan ympäristönsä asioihin tämän päivän maailmassa. Nykyään metsätalous välittää koko ajan enemmän ja enemmän ekologisista arvoista. Esimerkiksi Suomen uhanalaisten metsälajien elinmahdollisuuksia parannetaan jättämällä talousmetsiin eri-ikäisiä ja eri puulajeista koostuvaa lahoavaa puuainesta. Lappi on paras paikka kehittää erilaisia keinoja luonnon ja sen eliöiden säilymisen avuksi, koska täällä on laajasta eri tyypin metsiä ja suoalueita.

Harrastan ratsastusta ja voin vapaa-ajallakin hyvin yhdistää nämä kaksi kiinnostuksen kohdetta. Minusta on valtavan ihanaa tavata uusia ihmisiä ja persoonia ympäri maailmaa. Se on hyvin mieltä rikastuttavaa ja hauskaa!

Kaisa Paakkari, metsätalousinsinööriopiskelijaLuokkahuoneenamme toimii usein metsäsara nurminen.jpg
Kirjoitin ylioppilaaksi Ylitornion yhteiskoulun lukiossa vuonna 2016. Päätin lähteä opiskelemaan metsätalousinsinööriksi, sillä metsä on ollut minulle aina kuin toinen koti. Jossain vaiheessa virheellisesti kuvittelin, etten voisi hakea opiskelemaan metsäalaa, sillä minulla ei ollut mitään metsätalouteen liittyvää pohjakoulutusta takana.

Lähdin kuitenkin tutustumaan Lapin AMKiin ja sain onnekseni kuulla, että koulutus aloitetaan niin sanotusti ”ruohonjuuritasolta”, eikä opiskelijan tarvitse tietää metsästä mitään etukäteen. Itsekään en ole aiemmin työskennellyt alalla, mutta esimerkiksi metsästysharrastukseni vuoksi olen liikkunut metsässä jo pienestä asti.

Valitsin Lapin AMKin monesta syystä opiskelupaikaksi. Halusin pysyä Lapin alueella, Lapin AMKilla on pitkät perinteet metsätalouden opettamisessa ja täällä huomioidaan arktiset olosuhteet opinnoissa. Yksi tärkeimmistä syistä oli kuitenkin se, että kun olin vasta tutustumassa kyseiseen oppilaitokseen, sain lämpimän vastaanoton ja uskalsin olla oma itseni jo tuolloin.

Muutin Rovaniemelle alun perin Ylitorniolta. Perheeni tosin muutti Keski-Suomesta vuonna 2006 Lappiin isäni työn perässä. Vaikka nuorempana haaveilin Jyväskylän eteläpuolelle palaamisesta, en edes hakenut etelästä opiskelupaikkaa. Yksi mahtavimmista asioista Lapin AMKissa on sen pienempi koko verrattuna etelän suuriin oppilaitoksiin. Opettajat tuntevat oppilaat nimeltä ja kaikki huomioidaan myös yksilöinä, eikä vain osana massaa.

Rovaniemi on mahtava kaupunki opiskelijalle! Harrastusmahdollisuuksia on todella paljon ja monissa paikoissa opiskelijat huomioidaan opiskelijahinnoilla. Vapaa-ajan tekemistä löytyy varmasti jokaiseen makuun. On juhlia, tapahtumia, liikuntamahdollisuuksia… Lista on melkein loputon! Täällä opiskelu on mukavaa erityisesti siksi, että Rovaniemi pitää huolta opiskelijoiden hyvinvoinnista, johon panostetaan paljon ja tuntuu kuin kaupunki olisi ylpeä opiskelijoistaan. Suosittelen tulemaan Rovaniemelle opiskelemaan, sillä täällä on todella paljon erilaisia harrastusmahdollisuuksia ja me metsässä viihtyvätkin pääsemme luonnon helmaan muutamassa minuutissa.

Opiskelu on tähän asti ollut sujuvaa ja monipuolista. Opintoihin on tähän mennessä sisältynyt jo todella paljon erilaisia kursseja. Yhdellä kurssilla olemme tutustuneet kasvien anatomiaan ja toisessa tutkimmekin jo puutavara-autoja. Suosikkikurssejani ovat olleet Siemenestä taimikoksi -, Taimikosta metsäksi – ja Kestävä metsänkäyttö –kurssit.
Opiskelu on koostunut erilaisista luennoista, harjoitustehtävistä, käytännönharjoituksista, projekteista ja työharjoittelusta. Meidän opintoihin tuo jo itsessään suurta vaihtelua se, että usein luokkahuoneenamme toimii metsä. Esimerkiksi viime syksynä kurssin, jonka päätehtävä oli laatia ryhmissä toimintasuunnitelmia opetusmetsässä sijaitseville kuvioille. Suurin osa kurssista toteutettiin siis luonnon helmassa.

Parhaiten mieleen jäänyt kurssi tähän mennessä on ollut ensimmäisten kurssien joukossa käyty Pohjoiset ekosysteemit ja kasvit –kurssi. Ennen sitä metsä oli ”vain metsää” ja suo ”vain suota”, mutta kurssin aikana kiersimme erilaisia metsä- ja suotyyppejä, ymmärsin, että ne ovat paljon moninaisempia kokonaisuuksia kuin olin aiemmin osannut edes ajatella. Ruon kurssin aikana opettelimme myös tunnistamaan yli sata erilaista kasvia, joiden avulla esimerkiksi metsätyyppejä erotetaan toisistaan. Tuona syksynä jahtikaverini huomauttivat muutaman kerran siitä, kun mahdollisen riistan sijasta bongailin erilaisia sammaleita.

Opinnoissa parasta on tähän mennessä ollut yksinkertaisesti uuden oppiminen. Ensimmäisenä vuonna tietovyöry tuntui valtavalta, mutta tänä vuonna olemme päässeet jo soveltamaan viime vuonna opittuja asioita käytännössä. On ollut mahtavaa huomata, että kyllä tähän päähän on tietoa tarttunut opintojen aikana.Lapin AMKin Rantavitikan kampus Rovaniemellä on todella miellyttävä opiskeluympäristö. Se on selkeä ja luokkahuoneet ovat helposti löydettävissä.

Valmistumisen jälkeen voin työskennellä esimerkiksi metsäasiantuntijana metsä- ja ympäristöalan yrityksissä ja organisaatioissa. Työ voi olla metsänomistajien neuvontaa, metisen hoidon ja käytön suunnittelua ja organisointia, puunhankinnan tehtäviä tai luonnon virkistyskäytön suunnittelua ja toteutuksen ohjausta. Koulutus tarjoaa myös mahdollisuuden toimia esimerkiksi itsenäisenä metsäpalveluyrittäjänä ja projekti- ja opetustehtävissä. Omat urasuunnitelmani eivät ole vielä kovinkaan selkeät. Minua eniten kiinnostavat aiheet ovat riistametsänhoito ja puunhankinta.

Työelämä on ollut opinnoissamme läsnä erilaisina vierailevina luennoitsijoina ja tutustumiskäynteinä. Näitä on ollut tasaisin väliajoin, mikä mielestäni ylläpitää sopivasti myös opiskelumotivaatioita. Valmistumisen jälkeen jäisin mieluiten töihin Lapin alueelle, mutta kaikkihan on aina mahdollista. Opinnot ovat mielestäni antaneet varsin hyvät eväät tulevaan työelämään. Koulussa saamme kattavat pohjatiedot, joita pääsemme hyödyntämään, kun työllistymme alalle.

Suosittelen Lapin AMKia opiskelupaikaksi, sillä ainakin minulle se on juuri sopivan kokoinen oppilaitos. Tässä koulussa emme huku massaan, vana opiskelijat ja opettajat oppivat tuntemaan toisensa nimeltä. Se on minusta hienoa. Metsätalousinsinöörin opintoja taas suosittelen siksi, että metsä on tulevaisuuden ala ja tästä syystä myös työllisyysnäkymät ovat hyvät. Koulutus on todella monipuolinen ja metsätalousinsinööri voi työllistyä todella monenlaisiin tehtäviin.

Saara Nurminen, metsätalousinsinööriopiskelija


Tulevaisuudennäkymät metsäalalla näyttävät valoisiltaJami Nygård.jpg
Ennen kouluun hakemistani pohdin mikä koulutus minua kiinnostaisi. Kriteereinä olivat, että koulutus liittyy luontoon ja opiskelu olisi mieluummin käytännönläheistä, kuin teoriapainotteista. Yliopisto ei siis tullut minun tapauksessani kyseeseen.

Päädyin hakemaan metsätalousinsinöörikoulutukseen Lapin ammattikorkeakouluun. Metsätalousinsinöörin opinnot ovat täyttäneet kaksi kriteeriäni, ja Rovaniemen ympäristö antaa mahtavat puitteet niin koulutuksen kuin myös vapaa-ajan harrastamiseen luonnossa.

Olen Alun perin kotoisin Vimpelistä, Etelä-Pohjanmaalta ja tällä hetkellä opiskelen toista vuotta Lapin AMKissa metsätalousinsinööriksi. Valitsin Rovaniemen ja Lapin AMKin opiskelupaikaksi, koska kaupungista ei tarvitse lähteä kauas hankkimaan luontoelämyksiä. Rovaniemi sijaitsee kahden suuren joen: Ounasjoen ja Suomen pisimmän joen Kemijoen risteyskohdassa. Molemmat hyviä kalavesiä. Metsääkin Rovaniemen alueella riittää kierreltäväksi enemmän kuin tarpeeksi. Eli jos harrastukset luonnon parissa ovat lähellä sydäntä on Rovaniemi varmasti oikea paikka. Kaupunkina Rovaniemi on mielestäni sopivan kokoinen ja täältä löytyvät kaikki tarpeelliset palvelut. Harrastusmahdollisuudet ovat mielestäni myös hyvät. Suureksi kaupungiksi Rovaniemeä ei voi kuitenkaan kutsua.

Koulutukseen hakemiseksi ei vaadita aiempaa tietoa tai taitoa metsä-alaan liittyen, vaan kiinnostus aiheeseen liittyen riittää. Uutta asiaa tulee varmasti kaikille, ja ryhmätöiden kautta enemmän kokemusta omaavat pystyvät jakamaan tietojansa muillekin.

Syksyisin ja keväisin opinnot painottuvat maastossa oppimiseen. Maastossa harjoitellaan esimerkiksi kasvien tunnistusta ja puiden mittausta. Teoria käydään läpi luento-opetuksella ja tietoa sovelletaan käytännössä maastossa. Talvella lumen aikaan opiskellaan enemmän koululla teoriapainotteisesti esimerkiksi matematiikkaa. Parasta koulutuksessa on varmaankin maastossa vietetyt päivät, ja hienot kohteet joita olemme käyneet katsomassa. Maastossa myös ruoka maistuu paljon paremmalta. Vapaa-aikana piristystä arkeen tuovat metsässä samoilemisen lisäksi myös opiskelijatapahtumat joita Rovaniemellä järjestetään kohtuullisen runsaasti.

Tulevaisuudennäkymät metsäalalla näyttävät valoisilta tällä hetkellä. Suuria investointeja on toteutunut ja toteutumassa niin Lappiin kuin eteläisempäänkin Suomeen. Tämän lisäksi metsäala tarjoaa nykyään huomattavasti laajemmalta alueelta työpaikkoja kuin aiemmin. Esimerkiksi metsien virkistyskäytön merkitys on kasvanut huomattavasti viime aikoina.

-Jami Nygård, MetsätalousinsinööriopiskelijaOma ala ja kunnon talvi löytyi LapistaPitkänen Joonas.jpg
Valitsin metsätalousinsinöörin opinnot, koska olen pienestä pitäen ollut kiinnostunut luonnosta ja iän myötä myös luonnonvarojen käyttö ja metsien hyödyntäminen on alkanut kiinnostaa. Oikeastaan minusta tuntui, että tämä oli ainoa ala, joka oikeasti kiinnosti ja tiesin heti kun tästä kuulin, että tälle alalle haluaisin opiskelemaan.

Olen kotoisin Vantaalta ja syy siihen miksi tulin Rovaniemelle asti Lapin AMKiin opiskelemaan, on se, että halusin mahdollisimman kauas etelästä, ja Lappi on aina ollut lähellä sydäntä. Täällä Lapissa on kaipaamani neljä vuodenaikaa ja sen myötä kunnon talvi, mitä Etelä-Suomessa ei ole.

Opiskelukaupunkina Rovaniemi on sopivan pieni, mutta silti kaupunki. Täältä löytyy kaikki mitä tarvitsee ja lisäksi luonto on lähellä. Kemijoki on iso osa kaupungin maisemaa ja se myös virtaa ihan kampuksemme vierestä. Koska Rovaniemellä on sekä ammattikorkeakoulu että yliopisto, täällä on vilkas opiskelijaelämä ja paljon tapahtumia. Suosittelisin Rovaniemeä opiskelukaupungiksi myös muille, sillä edellä mainittujen asioiden lisäksi täällä vallitsee hyvä ilmapiiri opiskelijoiden keskuudessa, ja ulkoilu- sekä harrastusmahdollisuudet ovat erittäin hyvät.

Opiskelen tällä hetkellä toista vuotta metsätalousinsinööriksi, ja opiskelu on mielestäni ollut mielenkiintoista ja käytännönläheistä. Sulan maan aikaan olemme ja opiskelemme paljon metsässä, talvella opinnot puolestaan painottuvat teoriaan. Kurssit ovat sisältäneet muun muassa metsän mittausta, metsikön suunnittelua, luontokohteiden tunnistamista, metsän käytön suunnittelua, luonnonhoitoa ja metsänhoitoa. Kontaktiopetus on ollut laadukasta.

Ensimmäisen vuoden keväällä ennen työharjoittelua käytännön harjoitteluun kuului mm. metsänistutusta, raivausta ja viljelyä. Syksyllä puolestaan harjoittelimme käytännön työtehtäviä esimerkiksi metsän mittaamista ja suunnittelua koulun opetusmetsissä. Ryhmätöitä on myös ollut mukavasti. Opintoihin kuuluu lisäksi kaksi työharjoittelua, joista ensimmäisen suoritin Metsähallitus Metsätalous Oy:n Ivalon toimipisteessä.

Metsätuhokurssi on sellainen mikä itselläni on jäänyt erityisesti mieleen, siellä kurssilla tuli opittua niin paljon uutta. Käytännön kursseista puolestaan pidin metsän käytön suunnittelusta, jossa jokainen ryhmä sai opetusmetsästä oman alueen, jolle tehtiin hakkuusuunnitelma.

Koulutusohjelma antaa mielestäni hyvät eväät työelämään, sillä ihan nollasta olen itsekin alan opinnot täällä aloittanut, sillä aiempaa kokemusta alasta minulla ei ennestään ollut. Näin opintojen puolessa välissä tuntuu siltä, että oppimista on tapahtunut ja kokemusta kertynyt sen verran, että joitain alan hommia osaisi jo hyvin tehdä työelämässä. Pikkuhiljaa kun pääsee soveltamaan opittua käytäntöön enemmän ja enemmän, niin osaaminen kehittyy.

Itse haluan ehdottomasti jäädä valmistumisen jälkeen töihin Lappiin, sillä Rovaniemeä etelämmäksi en halua enää muuttaa. Täällä Lapissa on paljon rennompi meininki, talvi ja luonto lähellä. On todella paljon vaihtoehtoja mihin metsätalousinsinööri voi työllistyä, tällä hetkellä minua kiinnostaisi eniten työllistyä joko suunnitteluun, metsän hoitoon, puunkorjuuseen tai puun hankintaa.

Suosittelen alan koulutusta sellaisille ihmisille, joita kiinnostaa metsien käyttäminen ja hyödyntäminen tai jos jollain esimerkiksi perhe tai suku omistaa metsää ja itse haluaisi saada siitä enemmän irti, mutta tosiaan myös pelkkä kiinnostus alaa kohtaan riittää hyvin. Se mikä Lapin AMKin vahvuus tällä alalla on, liittyy vahvasti arktiseen osaamiseen, sillä opinnoissa on vahvasti mukana pohjoinen näkökulma, jota muualla Suomessa tuskin on.

-Joonas Pitkänen, metsätalousinsinööriopiskelijaKäytännönläheistä opiskelua luonnossaHakeuduin Lapin ammattikorkeakouluun opiskelemaan metsätalousinsinööriksi, sillä se tuntui luonnolliselta valinnalta, sillä myös aiempi koulutus on luontoon liittyvää. Sen vuoksi tämä oli myös oikeastaan ainoa ala joka kiinnosti, sillä luonto on edelleen lähellä sydäntä. Olen Rovaniemeltä kotoisin, joten opiskelupaikkakuntakin oli helppo valita. Sen lisäksi, että tämä oli lähellä ja ennestään tuttu kaupunki, niin tykkään asua Rovaniemellä. Täällä on selkeät neljä vuodenaikaa ja aina löytyy jostain jokin rauhallinen paikka jonne voi välillä vetäytyä. Etelä-Suomi ei houkuta minua ollenkaan.

Topi Karjalainen (metsätalous, kuva julkaisuun).jpg Metsätalous on alana erittäin käytännönläheinen. Opintoihin kuuluu perusopintojen lisäksi paljon metsässä opiskelua, myös osa luennoista pidetään metsässä. Tämä on mielestäni erittäin hyvä asia, sillä ei niitä asioita oikein voi muuten oppia. Kasvit ja puut tulevat paljon paremmin tutuksi kun niitä pääsee metsässä itse tutkimaan ja tunnustelemaan, sen sijaan että opiskelisi vain kirjasta. Teoriaakin opintoihin tietysti kuuluu, mutta sekin vain vahvistaa ja antaa pohjaa käytännön työlle. Näin ollen kaikissa opiskeltavissa aineissa on puolensa, kun ne ovat hyvin sidoksissa toisiinsa.

Syksyisin opiskelu tapahtuu metsässä ja talvella on sitten enemmän niitä perinteisiä luentoja. Olemme tehneet myös erilaisia projekteja opintojeni aikana, yhden niistä muistan todella hyvin, siinä teimme metsäsuunnitelmia ihan oikeaan käyttöön. Se oli mukavaa ja mielenkiintoista. Lisäksi käymme pari kertaa vuodessa alaan liittyvillä tutustumiskäynneillä eri paikkakunnilla.

Opintoihin sisältyy käytännönläheisen oppimistyylin lisäksi myös paljon harjoittelua. Ensimmäisen vuoden käytännön harjoitteluun kuuluu pää-asiassa taimikon hoitoa. Toinen harjoittelu puolestaan keskittyy jo enemmän insinöörin työhön, sillä siihen kuuluu muun muassa tila arviointia ja metsäsuunnitelmien tekoa. Oikea työ opettaa mielestäni kaikkein parhaiten ja opinnoissa suoritetut harjoittelut työllistävät myös hyvin kesän ajaksi.

Työllistymismahdollisuudet ovat muutenkin alalla hyvät ja valinnan varaakin on yllättävän paljon. Tältä alalta voi esimerkiksi työllistyä metsänhoitoyhdistyksiin tai metsä- ja ympäristöalan yrityksiin. Esimerkiksi Stora Enso on yksi iso työllistäjä tällä alalla. Itselläni ei ole vielä ainakaan mielessä mitään tiettyä paikkaa, jonne haluaisin valmistumisen jälkeen hakeutua töihin. Toisaalta mikä vain alan työpaikka kelpaa, tärkeintä on että saa tehdä töitä.

Mielestäni alaa voi tulla opiskelemaan kuka tahansa, ei tarvitse olla lainkaan aiempaa tietämystä tai osaamista metsätaloudesta, sillä opinnot aloitetaan ihan perusasioita, joita sitten pikku hiljaa syvennetään opintojen edetessä. Perusasioihin kuuluu esimerkiksi kasvien tunnistaminen, metsien tyypitys ja mittavälineiden käyttö. Opinnoissa jopa matematiikka liittyy jollain tapaa metsätalouteen.

Tämän vuoksi suosittelen alaa kaikille, joita käytännönläheinen oppimistyyli ja luonto kiinnostavat. Opiskelu on kaikin puolin vaihtelevaa sekä monipuolista. On mukavaa kun ei tarvitse aina istua koulussa neljän seinän sisällä, vaan saa olla metsässä. Opiskelu luonnossa tekee oppimisympäristöstä sopivasti rennon ja ainakin omalla kohdalla se on edistänyt oppimista tehokkaasti.

 

- Topi Karjalainen, metsätalouden opiskelija
Edellinen 1 2Seuraava