kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot

Opiskelijoiden kokemuksia metsätalouden opinnoista

Näissä hommissa oppii paljon joka päivä, ja mahtavinta on, ettei varmasti tule tietopankki täydeksi koskaan, vaikka olisikin jo siirtynyt työelämään



Opiskelijakertomus Leila 2022 420x200.jpg


Oon Jokelaisen Leila, 25-vuotias, neljännen vuoden metsätalousinsinööriopiskelija. Alun perin oon kotosin Kainuusta, mutta sittemmin oon muuttanut Kuopioon. Asuin puolitoista vuotta Rovaniemiemellä, ja sinä aikana kävin koulua päiväopintoina. Koronan alkaessa muutin takaisin Kuopioon ja vaihdoin monimuotototeutukseen, jotta voin työskennellä samalla. Työskentelin ja opiskelin aiemmin ravintola-alalla, joten vaihdoin uraa oikein lennosta.

 

Opiskelukaupunki

Rovaniemen pohjoinen luonto ja hyvät puitteet opiskelulle houkuttivat eniten opiskelukaupungeista. Ite tykkään Rovaniemen kotoisuudesta. Kaikki tarvittava on lähellä, mutta kaupunki on riittävän pieni rauhaa rakastavalle opiskelijalle. Ihmisvilinää on vain turistiaikoina, jolloin Rovaniemi herää eloon ihan uudella tavalla. Harrastusmahdollisuuksia löytyy liikunnan, ulkoilun ja taiteen parissa, eli varmasti ihan jokaiselle jotain.

Opinnoista

Kursseista eniten olen pitänyt suo- ja metsätyypittelystä, kestävän metsänkäytön sekä suometsien hoidon kurssikokonaisuuksista. Nämä ovat sisältäneet paljon maastossa olemista, kasvuympäristöön tutustumista ja ratkaisujen kehittämistä itsenäisesti. Jopa minulle aiemmin haasteellinen matematiikan osuus oli lopulta mielenkiintoista ja antavaa. Tottakai yhtenä parhaista kokemuksista oli myös 4,5 kk vaihto Norjassa, jolloin suoritin Boreal Forest Management - kurssikokonaisuutta Evenstadin kampuksella!️ Kielitaito parani ja tieto pohjoismaisten vesistöjen ja metsien hoidosta kehittyi, ammentaen uusia mahdollisuuksia urapolulla.

Opetusmuotoina meillä metsätalousinsinöörin monimuoto-opiskelijoilla käytetään lähi-, etä- ja maasto-opetusta. Teoriaa käydään usein läpi opettajajohtoisina etätunteina, ryhmätöinä ja myös siten, että oppilaat perehtyvät tiettyyn aiheeseen ja opettavat sen luokkatovereilleen. Maastotunnit keskittyvät metsävaratiedon keruuseen ja mittausharjoituksiin. Muita, kuin maastolähitunteja monimuoto-opiskelijoilla on vähän, mutta silloin tällöin niitäkin järjestetään. Tein ensimmäisen suorittavaan työhön painottuvan harjoittelun v. 2020 omissa metsissä raivaten ja istuttaen metsää. Ennen en ollut raivaussahaakaan kädessä pitänyt, mutta siitä se touhu yllättäen lähti sujumaan. 2–3 harkan hyväksi luen oman alan työtunneilla.

Metsäalasta

Metsäalalle pyrin koska halusin oppia hoitamaan tulevaisuudessa omia metsiäni paremmin ja luomaan tulevaisuutta monitavoitteiselle metsänomistajuudelle myös töiden puolesta.

Suosittelen metsäalaa ihmiselle, joka on kiinnostunut luonnosta, omaa päättäväisen asenteen, pystyy toiminaan sekä yksin että ryhmässä ja on myös oma-aloitteinen. Näissä hommissa oppii paljon joka päivä, ja mahtavinta on, ettei varmasti tule tietopankki täydeksi koskaan, vaikka olisikin jo siirtynyt työelämään. Tällä hetkellä olen jo siirtynyt osittain työelämään koulun lomassa ja näen omat työllistymismahdollisuudet jatkossa valoisina. Yksi vinkki harjoitteluihin ja töihin hakiessa on, että älä luovuta! Hakijoita on paljon, mutta avoimia paikkoja avautuu koko ajan.

Leila Jokelainen, metsätalousinsinööriopiskelija



Opiskelussa parasta oli metsässä oleminen ja uuden oppiminen



Opiskelijakertomus Johanna 2022 420x200.jpg


Olen Johanna Ihme ja Sodankylästä kotoisin. Opiskelin päiväopintoina ja valmistuin 2022 helmikuussa. Mulla on puolen vuoden määräaikainen työsopimus suunnittelijana Metsähallituksella, josta on 2 kuukautta jäljellä. Siellä teen luontokohteiden inventointeja.

Opiskelukaupunki

Rovaniemelle päädyin opiskelemaan, koska se on lähinnä kotipaikkaani. Ei ole ollut tarkoituksenakaan lähteä kauemmaksi. Lisäksi Rovaniemi on mukava paikka ja täällä on metsät lähellä, mikä tekee siitä sopivan paikan metsäalan opiskelulle. Asun itse 70 kilometrin päässä Rovaniemen keskustasta, mutta silti olen rovaniemeläinen. Rovaniemeltä löytyy kaikki kaupungin palvelut, josta löytyy kaikki tarpeellinen. Läheltä löytyy hyvät mahdollisuudet harrastaa ja liikkua luonnossa.

Opinnoista

Opiskelussa parasta oli metsässä oleminen ja uuden oppiminen. Maastossa pääsi kiinni hyvin käytännön töistä jyvälle.Parhaita kursseja mielestäni olivat metsäsuunnittelun ja kaukokartoituksen perusteet, metsäsuunnittelun menetelmät ja sille jatkokurssina ollut metsäsuunnitelman laatiminen ja kaukokartoitusaineistot. Korona sattui tulemaan myös opintojeni aikana, jonka vuoksi on ollut paljon etänä. Jotkut kurssit olivat vaikeampia suorittaa etänä, mutta toisaalta nauhoitettuja luentoja voi kuunnella uudelleen, ja siten saa aikaa asian ymmärtämiseen. Yhdistin opinnoissani monimuotopuolen opintoja, mikä mahdollisti valmistumisen puolivuotta etukäteen. Opiskelu tapahtui valtaosin etänä koronan vuoksi, toki maasto- ja lähiopetusta oli myös. Ensimmäisenä vuotena on suurin osa lähiopetusta, joka vaihtui myöhemmin etäopetukseksi. Asun kaukana Rovaniemen kaupungista, niin osa opinnoista oli mahdollista suorittaa kuitenkin myös joustavasti etänä. Etäopetus siinä mielessä sopi hyvin itselleni. Ensimmäisen työharjoitteluni sain hyväksilukuna istutustöistä. Toisessa työharjoittelussa olin Agroforestryn hankkeessa. Kolmannessa työharjoittelussa olin Metsäkeskuksella koealamittaajana ja Riistakeskuksella, jossa tein vesilintulaskentaa, josta tein myös opinnäytetyön. Lisäksi keräsin majavansyönnöslastuja, joita lähetettiin Lukelle tutkittavaksi.

Suosittelisin metsäalaa kaikille, jotka tuntevat pärjäävänsä ja viihtyvänsä maastossa.

Metsäalasta

Paljon metsäalalla on toimistotöitäkin, mutta edelleen maastotyöt kuuluvat moniin työtehtäviin. Kiinnostusta metsiin olisi hyvä olla ja myös metsätalouteen, sillä talouspuoli kuuluu olennaisesti opintoihin. Metsätalousinsinöörin tutkinto on monipuolinen, sillä voi myös suuntautua luontopuolellekin.

Työllisyysnäkymät ovat hyvät, mutta töiden perässä on joskus lähdettävä kauemmaskin. Aina ei paikkoja ole tarjolla joka kolkasta. Verkostoituminen on myös erittäin tärkeää metsäalalla. Pitää osata tuoda itseään esille ja olla yhteyksissä alan henkilöiden kanssa. Työharjoittelut ovat erittäin tärkeitä tässä suhteessa.

Johanna Ihme, metsätalousinsinööri



Varmasti on työpaikkoja ja metsätalousinsinöörejä tullaan tarvitsemaan ympäri Suomen



Opiskelijakertomus Antti 2022 420x200.jpg


Olen Antti Heikkilä Hyrynsalmelta Kainuusta kotoisin. Ensimmäistä vuotta opiskelen metsätalousinsinööriksi päiväopiskelijana. Yhden vuoden opinnot olen saanut yritystoiminnalla hyväksi luettua, sillä olen ollut 2,5 vuotta yrittäjänä metsäalalla. Yritykseni ATM yhtymä Oy ja tällä hetkellä minulla on kymmenkunta työntekijää, jotka ovat metsureita. Teemme energiapuuhakkuita Varsinais-Suomessa.

Lähdin yrittäjäksi ylioppilastutkinnon pohjalta. Metsätalousinsinöörin tutkinto toimii hyvänä jatkokoulutuksena siihen. Lisäksi alan ammattikorkeakoulututkinto lisää luotettavuutta asiakkaitakin ajatellen.

Opiskelukaupunki

Rovaniemi valikoitui myös siksi, että tyttöystäväni opiskelee täällä. Jokiväylän kampuskin on vasta remontoitu ja siisti, mikä tekee tästä hyvän paikan opiskella. Kaikin puolin hyvä paikka. Harrastan itse metsästystä ja kalastusta silloin kun kerkeää. Rovaniemi on hieno kaupunki. Täällä on hyvät maastot ja mahdollisuudet harrastaa esimerkiksi laskettelua, suunnistusta, metsästystä sekä muutakin eräilyä.

Opinnoista

Opintoni on vasta alkuvaiheessa, mutta Pohjoiset ekosysteemit ja kasvit on ollut ensimmäisen syksyn paras kurssi. Luonnossa on saanut olla paljon ja siellä ryhmäydyttiin hyvin ja meillä on hyvä ryhmähenki. Oppimismuotoina on ollut lähi- ja etäopetusta ja maastoa nyt syksyllä aika paljon, sillä talvella siellä ei oikein pysty kulkemaan tai kasveja tunnistamaan. Työharjoittelut olen saanut hyväksi luettua yritystoiminnan puolesta.

Suosittelen metsäalaa kaikille siitä kiinnostuneille ja luonnossa liikkujille. Varmasti on työpaikkoja ja metsätalousinsinöörejä tarvitaan ja tullaan tarvitsemaan ympäri Suomen. Vapaita työpaikkoja on koko ajan ja työllistymismahdollisuudet ovat hyvät.

Antti Heikkilä, metsätalousinsinööriopiskelija



Opinnoissa parasta on ollut uuden oppiminen ja mahtava yhteishenki opiskelijoiden kesken



Saara Nurminen opiskelijatarina 400x300.jpg
Olen Saara Nurminen ja opiskelen neljättä vuotta metsätalousinsinööriksi Lapin ammattikorkeakoulussa. Päätin lähteä opiskelemaan metsätalousinsinööriksi, sillä metsä on ollut minulle aina kuin toinen koti. Jossain vaiheessa virheellisesti kuvittelin, etten voisi hakea opiskelemaan metsäalaa, sillä minulla ei ollut mitään metsätalouteen liittyvää pohjakoulutusta takana.

Lähdin kuitenkin tutustumaan Lapin AMKiin ja sain onnekseni kuulla, että koulutus aloitetaan niin sanotusti ”ruohonjuuritasolta”, eikä opiskelijan tarvitse tietää metsästä mitään etukäteen. Itsekään en ole aiemmin työskennellyt alalla, mutta esimerkiksi metsästysharrastukseni vuoksi olen liikkunut metsässä jo pienestä asti.

Valitsin Lapin AMKin monesta syystä opiskelupaikaksi. Halusin pysyä Lapin alueella, Lapin AMKilla on pitkät perinteet metsätalouden opettamisessa ja täällä huomioidaan arktiset olosuhteet opinnoissa. Yksi tärkeimmistä syistä oli kuitenkin se, että kun olin vasta tutustumassa kyseiseen oppilaitokseen, sain lämpimän vastaanoton ja uskalsin olla oma itseni jo tuolloin.

Muutin Rovaniemelle alun perin Ylitorniolta. Perheeni tosin muutti Keski-Suomesta vuonna 2006 Lappiin isäni työn perässä. Vaikka nuorempana haaveilin Jyväskylän eteläpuolelle palaamisesta, en edes hakenut etelästä opiskelupaikkaa. Yksi mahtavimmista asioista Lapin AMKissa on sen pienempi koko verrattuna etelän suuriin oppilaitoksiin. Opettajat tuntevat oppilaat nimeltä ja kaikki huomioidaan myös yksilöinä, eikä vain osana massaa.

Rovaniemi on mahtava kaupunki opiskelijalle! Harrastusmahdollisuuksia on todella paljon ja monissa paikoissa opiskelijat huomioidaan opiskelijahinnoilla. Vapaa-ajan tekemistä löytyy varmasti jokaiseen makuun. On juhlia, tapahtumia, liikuntamahdollisuuksia… Lista on melkein loputon! Täällä opiskelu on mukavaa erityisesti siksi, että Rovaniemi pitää huolta opiskelijoiden hyvinvoinnista, johon panostetaan paljon ja tuntuu kuin kaupunki olisi ylpeä opiskelijoistaan. Suosittelen tulemaan Rovaniemelle opiskelemaan, sillä täällä on todella paljon erilaisia harrastusmahdollisuuksia ja me metsässä viihtyvätkin pääsemme luonnon helmaan muutamassa minuutissa.

Opinnoissa parasta on ollut uuden oppiminen ja mahtava yhteishenki opiskelijoiden kesken. Lapin AMKin Rantavitikan kampus Rovaniemellä on todella miellyttävä opiskeluympäristö. Se on selkeä ja luokkahuoneet ovat helposti löydettävissä.

Tulevaisuudeltani metsäalalla odotan monipuolisia ja mielenkiintoisia työtehtäviä. Ikinä ei voi tietää, minkälaisia työpaikkoja tulee vastaan ja olen avoin kaikelle. Jos minun pitäisi nyt valita yksi tehtävä, jossa haluaisin työskennellä metsäalalla, se olisi korjuuesimiehen tehtävä.

Saara Nurminen, metsätalousinsinööriopiskelija, Rovaniemi



On ollut mukava huomata, että vähän jo varttuneempana opiskelumotivaatio on ollut hyvä



Antti Hillberg opiskelijatarina 400x300.jpg
Minä olen Antti rovaniemeläinen neljännen vuosikurssin metsätalousinsinööriopiskelija Lapin ammattikorkeakoulusta. Minun tarinani ei ehkä ole se kaikkein tyypillisin opiskelijakertomus. Tässäpä lyhyt versio siitä, miten olen päätynyt opiskelemaan metsäalaa Lapin ammattikorkeakouluun.

Hain opiskelemaan metsäalaa, koska aiemmassa ammatissani rakennusalalla epäpuhtauksien altistamana sairastuin krooniseen keuhkoputkentulehdukseen. Rakennusalan suhdanneherkkyyden vuoksi olin jossakin kohtaa työttömänä ja mietin siinä samalla, että eikö tässä joutilaana aikana voisi vaikka opiskella jotakin.

Hain opiskelemaan metsäalan perustutkintoon metsäenergiantuottajaksi Lapin ammattiopistoon ja pääsinkin opiskelemaan metsäalaa. Siitäpä tämä uranvaihdos oikeastaan lähti. Opiskelu Lapin ammattiopistossa (nyk. REDU) oli käytännönläheistä ja mielenkiintoista. Opettajat olivat päteviä oman alansa ammattilaisia. Vaikka suuntauduinkin perustutkinnossa lämpölaitospuolelle, huomasin aina tilaisuuden tullen vääntyväni metsuri- ja metsäpalvelujen tuottajiksi opiskelevien porukkaan.

Korkeakouluopintoja olin kypsytellyt jo jonkin aikaa. Ajattelin, että kouluun pääsee tai ei pääse. Minä pääsin. Vähän piti ennen pääsykoetta kertailla matematiikan saloja. Aloitin opinnot Lapin ammattikorkeakoulussa 2017 syksyllä ja alkutalvesta 2020 loppusuora häämöttää. Opiskelu on ollut antoisaa ja hyvin mielenkiintoista. Opiskelujeni alussa tuntui, että aivot ovat turvoksissa kaikesta siitä tietomäärästä, mitä ensimmäisinä viikkoina meille opetettiin. Tuntui, että täytyi opetella uudestaan oppimaan. Varmasti jokainen opiskelija muistelee lämmöllä kasvien nimien opiskelua latinaksi. Siitäkin selvittiin.

Metsäalan perustutkinnon suorittamisesta on ollut itselleni paljon hyötyä korkeakouluopinnoissa, Hyvä asenne ja halu oppia uusia asioita riittää. On ollut mukava huomata, että vähän jo varttuneempana opiskelumotivaatio on ollut hyvä. Oma innostus ja panostus auttavat asiassa kummasti. Välillä sitä mietti, mihin tätä kaikkea tietoa tarvitaan, mutta nyt loppusuoralla on ollut mielenkiintoista huomata, kuinka asiat nivoutuvat yhteen. Opiskelu metsätalousinsinööriksi antaa mielestäni valmiudet toimia hyvin erilaisissa tehtävissä niin metsäalalla kuin ym-päristöön liittyvissä asioissakin. Aika näyttää, mihin tästä vielä edetään.

Antti Hillberg, metsätalousinsinööriopiskelija, Rovaniemi



Lapissa houkutteli kaunis luonto ja mukavat ihmiset sekä hyvät ja monipuoliset harrastusmahdollisuudet



Arttu opiskelijatarina 400x300.jpg
Valitsin metsätalousinsinöörin koulutusohjelman, koska se oli kiinnostava ja oli lähellä mielenkiintoni kohteita. Olen muuttanut Rovaniemelle Kajaanista. Lukion jälkeen kävin armeijassa vuoden, jonka jälkeen opiskelin hetken ammattikoulussa sähköpuolta, joka ei osoittautunut omakseni.

Lapin AMK vaikutti hyvältä vaihtoehdolta, ja olen aina halunnut asua pohjoisessa, joten siksikin se oli luonteva vaihtoehto. Luin aikaisempien vuosien opiskelijakertomuksia ja ne antoivat hyvän vaikutelman, joten siksi valitsin kyseisen alan opinnot juuri Lapin AMKista. Lapissa houkutteli kaunis luonto ja mukavat ihmiset sekä hyvät ja monipuoliset harrastusmahdollisuudet, jotka löytyvät läheltä. Rovaniemi on erittäin monipuolinen opiskelukaupunki ja lisäksi se on juuri sopivan kokoinen paikka.

Ammattikorkeakoululla on hyvät tilat ryhmätöiden tekoon ja siellä on mukava opiskella. Oppimisympäristöjä olemme käyttäneet ja niistä on ollut suuri hyöty opiskelussa. Käytännön harjoitukset ja uudet mukavat ihmiset ovat olleet parasta opiskelussa. Parhaiten mieleen on jäänyt aivan opintojen alussa ollut - Pohjoiset ekosysteemit ja kasvit - kurssi, jossa pääsimme tutustumaan ihan käytännön tasolla erilaisiin kasvupaikkatyyppeihin. Opettajat kurssilla olivat innostavia ja silloin pääsi tutustumaan matalalla kynnyksellä uusiin opiskelutovereihin. Opintoihin sisältyvillä kursseilla käsiteltävät aiheet, ovat suurelta osin liittyneet metsänhoitoon, metsäkoneisiin, puunkuljetukseen sekä kestävään metsien käyttöön. Viime kesänä harjoittelussa tein käytännön taimikonhoitoa raivaussahalla, lisäksi olemme tehneet maastossa käytännön mittauksia.

Koulutusohjelmani opintoja suosittelen muille, koska ne ovat hyödyllisiä ja kiinnostavia, varsinkin jos olet yhtään kiinnostunut luonnosta. Alan työllisyyskin on hyvällä tasolla, joten myös siksi voin suositella metsätalouden opintoja. Valmistumisen jälkeen voi työskennellä puun tai metsien ostajana, kuljetusesimiehenä, eräsuunnittelussa ja erilaisissa asiantuntijatehtävissä. Olen työskennellyt 1. harjoittelun aikana yrityksessä nimeltä Metsät Kuntoon. Työ oli metsänraivausta, joka on yksi alan työskentelymahdollisuus. Työelämä on läsnä opiskeluissa aika paljon. Lisäksi meille on esitelty erilaisia työmahdollisuuksia metsäalan yritysten ja meiltä valmistuneiden opiskelijoiden puolesta.

Tulevaisuudessa olisi mukavaa saada töitä jostain metsäyhtiöstä. Lapissa työskentely kiinnostaisi, mutta myös kotiseudulla työllistyminen on mahdollista, joten sitäkään en sulje pois. Työelämää ajatellen opiskelu on tarjonnut monia hyviä asioita ja hyödyllisiä taitoja ja tietoja. Opiskelu on ollut mukavaa ja olen oppinut paljon uusia asioita ja olen tutustunut moniin hienoihin ihmisiin. Suosittelen Rovaniemeä opiskelupaikkakunnaksi, koska ihmiset ovat mukavia, luonto on kaunis ja lähellä. Lisäksi liikuntapaikkoja on runsaasti ja muitakin harrastusmahdollisuuksia löytyy hyvinkin paljon ja vieläpä sopivan läheltä. Rovaniemeltä on hyvät liikenneyhteydet muualle Suomeen. Lisäksi Rovaniemi on hyvin kansainvälinen kaupunki.

Arttu Kemppainen, metsätalousinsinööriopiskelija, Rovaniemi


Metsätalousinsinööri on tulevaisuuden ammatti



Miika Mantere opiskelijakertomus.jpg
Olen valmistunut Lohjan Yhteislyseon lukiosta ja sen jälkeen työskennellyt kaupan alalla ennen opiskelujen aloittamista. Pohdin alaa tarjoavien ammattikorkeakoulujen välillä ja lopulta päädyin Lapin AMKiin, koska Lapissa asuminen kiinnosti minua. Luonto ja luonnossa liikkuminen kiinnostaa. Metsätalousinsinööri on tulevaisuuden ammatti, jossa työllisyysprosentti on hyvä.

Rovaniemi on opiskelukaupunkina mielestäni erinomainen. Koulut on sijoitettu mielestäni fiksusti ja keskusta-alueella etäisyydet ovat lyhyitä, ja kaikki tarvittavat palvelut löytyvät. Minulla oli mielikuva, että vaikka Rovaniemi on suhteellisen suuri kaupunki, niin siellä ei ole ns. ”suuren kaupungin menoa”. Tällä tarkoitan sitä, ettei ole esimerkiksi jokapäiväisiä suuria ruuhkia. Ihmiset ovat Lapissa jotenkin rennomman oloisia.

Rovaniemellä opiskelu on mukavaa, koska löytyy paljon tekemistä opiskelun ohelle. Täällä on paljon erilaisia mahdollisuuksia muun muassa harrastamiseen. Myös perinteinen opiskelijaelämää näkyy kaupungin katukuvassa hyvin ja opiskelijatapahtumia järjestetään mielestäni sopivaan tahtiin ja toiminta on suhteellisen aktiivista.

Opiskelu on käytännönläheistä, syksyllä aloitamme yleensä muutamaa viikkoa aikaisemmin muihin aloihin verrattuna, sillä vietämme lukuvuoden ensimmäiset viikot metsässä. Tämä osuus pitää suorittaa lukukauden alussa, koska talvella ei pysty samalla tavalla hyödyntämään metsää opetusympäristönä.

Ensimmäisenä vuonna käytiin alaan liittyviä perusasioita läpi, jotta saadaan hyvä pohja tulevien vuosien opetukselle. Suurin osa opetuksesta koostuu syksyllä maastotunneista ja niiden loppuessa siirrytään ”perinteisen” luennoinnin pariin. Sen olen huomannut, että ryhmätöitä tehdään paljon. Toisen vuoden alussa teimme projektin, jossa meille määrättiin tietty kuvio metsästä ja meidän tuli tehdä sille metsäkäytönsuunnitelma tulevaisuutta varten. Luonnonläheisyys opetuksessa on mielestäni kivaa. Maastopäivät ovat ehdottomasti lukuvuoden parhaita. Olen myös pitänyt siitä, kuinka käytännönläheistä opetus on.

Olin 1. vuoden harjoittelussa Länsi-Uudenmaan Metsänhoitoyhdistyksellä. Työtehtäviini kuului puuntaimien istuttaminen sekä leimikoiden merkkaaminen kuitunauhalla. Todennäköisesti valmistumisen jälkeen on edessä muutto etelään, mutta Lappi ei tietenkään ole kokonaan poissuljettu vaihtoehto.

Metsätalousinsinöörinä suunnittelen ja toteutan metsien hoitoa esimerkiksi metsäsuunnittelun ja metsäneuvonnan tai puunhankinnan tehtävissä. Saatan myös ohjata puunkorjuuta ja –kuljetuksia tai toimia metsäpalveluyrittäjänä. Metsäbiotalouden kasvu takaa entistä paremmat työllistymismahdollisuudet. Opinnot antavat mielestäni hyvät eväät työelämään. On mielestäni hyvä, että jo ensimmäisenä kesänä on pakollinen työharjoittelu alalla, joten pääsee heti sisään työelämään ja on mahdollista aloittaa verkostoituminen ja kerryttää työkokemusta ensimetreistä asti.

Lapin AMK on opiskeluympäristönä hyvä. Kaikki mahdollisuudet menestykseen ovat tarjolla. Ainakin meillä täällä opiskelu on ollut käytännönläheistä mikä on mielestäni hyvä asia.

Miika Mantere, metsätalousinsinööriopiskelija




Haluan tehdä työtä, jolla on tarkoitus



mariahietanen.jpg
Luonnonlähteisenä ihmisenä halusin alalle, jossa voin työskennellä luonnon parissa, joten siksi valitsin metsätalousinsinöörin opinnot. Haluan tehdä työtä, jolla on tarkoitus ja minulle metsien hyvinvointi on tärkeää.

Olen aiemmin nuorempana työskennellyt alaan liittyvissä tehtävissä istuttaen ja kylväen metsää. Kävin aiemmin ennen opintoja Lapin AMKssa lukion Kolarissa ja valmistuin ylioppilaaksi vuonna 2016.

Päädyin opiskelemaan Lapin AMKiin, sillä halusin opiskella Lapissa. Täältä löytyi itselleni sopiva ala, joten ajattelin, miksi lähteä turhaan yhtään kauemmas. Koulu ei ole liian suuri ja ryhmäkoot ovat sopivan kokoisia, jolloin saamme paljon henkilökohtaisempaa opetusta. Myös opettajat tuntevat opiskelijat nimeltä. Lapin AMKin metsätalouden opinnoissa on mukana pohjoinen näkökulma ja arktinen osaaminen, joten siitä on hyötyä, etenkin jos haluaa työllistyä Lappiin.

Miellän Lapin mukavaksi paikaksi opiskella. Täällä luonto on tarpeeksi lähellä. Lisäksi ei ole pitkä matka käydä kotona lomilla, sillä olen kotoisin Kolarista. Opiskelukaupunkina Rovaniemi on todella monipuolinen. On paljon harrastusmahdollisuuksia ja mielestäni Rovaniemi on sopivan kokoinen kaupunki, ei liian suuri eikä liian pieni. Täältä löytyy kaikki. Kampuksella pääsee verkostoitumaan ja saamaan kavereita helposti.

Olen tykännyt opinnoista tähän mennessä. Opiskelu on riittävän monipuolista: on teoriaa ja maastossa taas opimme, miten kaikki tapahtuu käytännössä. Lisäksi meillä on paljon erilaisia projekteja ja ryhmätöitä.

Opintoihin on sisältynyt kursseja muun muassa pohjoisista ekosysteemeistä ja kasveista, kasvien kasvusta ja siihen vaikuttavista tekijöistä, metsänhoidosta, leimikon suunnittelusta, metsikön mittauksesta, metsävaratietojen hallinnasta sekä puuraaka-aineen, puunjalostuksen ja puunhankintaan liittyvistä asioista. Olemme käyneet aluksi kursseilla kaikki ihan alusta alkaen, eli lähetty liikkeelle siitä, miten kasvit kasvavat. Sittemmin olemme opetelleet tunnistamaan metsä- ja suotyyppejä. Lisäksi käymme läpi kaikki tekijät, jotka vaikuttavat metsän kasvuun ja uusiutumisen. Olemme perehtyneet siihen, miten metsää hoidetaan kestävästi.

Opiskelu on koostunut erilaisista luennoista, käytännönharjoitteluista, projekteista ja ryhmätöistä. Teorian lisäksi opimme maastossa, miten asiat tehdään käytännössä. Esimerkiksi metsikön mittauksen. Käymme silloin tällöin yritysvierailuilla tutustumassa alan yritysten toimintaan. Myös eri yritysten ihmisiä käy puhumassa tai pitämässä luentoja meille. Meillä on myös työharjoittelua, joka suoritetaan kesäisin. Teemme harjoittelut metsäalan töissä. Ensimmäinen harjoittelu sisältää käytännön töitä eli raivausta ja istutusta. Toinen ja kolmas harjoittelu taas sisältää enemmän asiantuntijatöitä.

Työllistymismahdollisuudet alalla ovat laajat. Emme varsinaisesti erikoistu mihinkään vaan voimme työllistyä monenlaisiin eri tehtäviin. Koulutus tarjoaa mahdollisuuden toimia erilaisissa alan suunnittelu-, neuvonta-, ja johtamis- ja kehittämistehtävissä ja itsenäisenä yrittäjänä. En tiedä vielä tarkalleen, mitä metsäalan hommia haluan tehdä valmistumisen jälkeen, mutta tiedän sen, että haluan mieluiten työllistyä Lapissa. Työelämä on ollut opinnoissa vahvasti läsnä.

Opinnot ovat antaneet mielestäni hyvät eväät työelämää varten. Koulussa opimme, miten kaikki tehdään teoriassa. Kesällä harjoitteluissa pääsemme sitten kokeilemaan, miten asiat tehdään käytännössä. Lisäksi saamme ajankohtaista tietoa, joten pysymme perillä siitä, millaiset työllistymismahdollisuutemme ovat. Tällä hetkellä työllistymismahdollisuudet ovat hyvät.

Suosittelen Lapin AMKia opiskelupaikaksi, sillä täältä löytyy kaikki tarvittava ja opiskelijoita kampuksilla on sopivasti, jolloin tutustuminen on helpompaa sekä oman alan, että muiden alojen opiskelijoihin. Metsätalousinsinöörin opintoja suosittelen, jos tykkää olla luonnossa ja tehdä metsän parissa töitä. Opinnot ovat todella monipuolisia ja vaikkei olisi aiempaa kokemusta metsäalalta, se ei haittaa, sillä kaikki opetetaan ihan alusta alkaen.

Maria Hietanen, metsätalousinsinööriopiskelija


Suurin kiinnostuksen kohde on luonto



Kaisa.jpg
Aikaisemmalta koulutukseltani olen teollisuuslaborantti, joka on ammatillinen tutkinto. Kaikista suurin kiinnostuksen kohde minulla on luonto, eikä mikään tunnu paremmalta kuin olemalla osa sitä. Pienikin pistäytyminen metsässä saa ajatuksia selkeämmäksi.

Metsätalousinsinöörin opintojen valinta oli hyvin selvää. Mielestäni tätä kautta pääsee vaikuttamaan ympäristönsä asioihin tämän päivän maailmassa. Nykyään metsätalous välittää koko ajan enemmän ja enemmän ekologisista arvoista. Esimerkiksi Suomen uhanalaisten metsälajien elinmahdollisuuksia parannetaan jättämällä talousmetsiin eri-ikäisiä ja eri puulajeista koostuvaa lahoavaa puuainesta. Lappi on paras paikka kehittää erilaisia keinoja luonnon ja sen eliöiden säilymisen avuksi, koska täällä on laajasta eri tyypin metsiä ja suoalueita.

Harrastan ratsastusta ja voin vapaa-ajallakin hyvin yhdistää nämä kaksi kiinnostuksen kohdetta. Minusta on valtavan ihanaa tavata uusia ihmisiä ja persoonia ympäri maailmaa. Se on hyvin mieltä rikastuttavaa ja hauskaa!

Kaisa Paakkari, metsätalousinsinööriopiskelija



Joustavaa ja mielekästä monimuoto-opiskelua



Valitsin metsätalousalan opinnot, koska koin alalla olevan monia työmahdollisuuksia ja tulevaisuudessa niitä on luvassa vielä enemmän metsäalan kasvamisen ja eläköitymisen johdosta. Sukulaisillani on myös metsää ja olen ollut aina kiinnostunut metsänhoidosta. Metsässä työskentely on minulle mielekästä kun pääsee tekemään töitä raittiissa ilmasta.

juho Haveri-Heikkilä (metsätalous).jpgLapin AMKiin päädyin opiskelemaan sen vuoksi, että olen aina viihtynyt Lapissa ja pitänyt Lapin luonnosta. Pohjoisessa myös ihmiset ovat rennompia, eikä heillä ole niin kiire joka paikkaan kuin etelässä. Lisäksi monimuoto-opiskelu oli tehty helpoimmaksi työnohella opiskelevalle nimenomaan Lapin AMKissa.

Metsätalous oli alana minulle aivan uusi. Ennen metsätalousopintoja työskentelin ravintola kokkina kymmenen vuotta ja työskentelen edelleen opiskelujen ohella siihen asti, että saan töitä metsätalouden alalta. Mielestäni metsätalousalan yksi parhaimmista puolista on se, että alalta voi työllistyä niin moniin eri tehtäviin. Metsätalousinsinööri voi työskennellä esimerkiksi metsäsuunnittelu tehtävissä, virkistys- ja suojelualueiden tehtävissä luontopalveluiden puolella, puunhankintayritysten puun osto- ja korjuutehtävissä, metsäyritysten toiminnanjohto- ja metsäneuvojan tehtävissä, muissa johto- ja esimiestehtävissä, opettajina ja asiantuntijoina tai itsenäisinä yrittäjinä. Alalla työtehtävien kirjo on siis todella laaja ja edellä mainitut tehtävät olivat vain niitä yleisimpiä, joten mahdollisuuksia kyllä riittää.

Työllistyminen alalla kasvaa esimerkiksi uusien biotalous tehtaiden tullessa toimintaan, joka lisää puun korjuuta koko maassa. Eläkkeelle myös on jäämässä lähivuosina monia ammattilaisia, joka myös puolestaan lisää työpaikkoja tulevaisuudessa opintojeni jälkeen. Myös asuinpaikkakunnallani Jyväskylässä työllistyminen lisääntyy lähivuosina, koska vuonna 2018 on tarkoitus valmistua uusi Äänekosken biotuotetehdas, joka varmasti lisää työtä metsätalousalalla Keski-Suomen alueella. Työllistyminen eri tehtäviin on monialainen, koska vaikutukset puun myynnin ja kuljetuksen osalta ovat niin suuret. Itse en ole vielä lyönyt lukkoon omia urasuunnitelmiani, mutta tällä hetkellä minua kiinnostaa erityisesti metsäsuunnittelu tehtävät ja työllistyminen luontopalveluiden puolella. Asiakaspalvelutyötä tehneenä esimerkiksi asiakaspalvelutyöt metsänomistajien parissa olisivat myös luontevia ja kiinnostavia työtehtäviä.

Monimuoto-opinnoissa opiskelu koostuu paljon iLinc luennoista tietokoneella. Luentoja on arki iltaisin 3-4 kertaa viikossa ja luennot ovat sijoittuneet maanantaista torstaihin klo 17 - 20:30 välille. Joillain kursseilla meille annetaan myös harjoitustöitä ja projekteja, jotka tehdään joko ryhmä- tai yksilötyönä. Niiden palautusajoissa on onneksi huomioitu se, että opiskelu tapahtuu monella työn ohessa, joten joustoa löytyy. Lähijaksoja meillä on kerrankuussa ja niiden kesto on 2-3 päivää. Syksyisin lähijaksot ovat tosiaan pidempiä maastoharjoitusjaksoja, jotka kestävät 1-3 viikkoa. Kauempaa opiskelu onnistuu mielestäni oikein hyvin, koska opiskelu on niin joustavaa ja lähes kaikki onnistuu nykyään tietokoneen kautta. Myös matkustamiseen kuluvan ajan voi hyvin käyttää opiskeluun jos liikkuu julkisilla. Opiskelu vie tietenkin aikaa töiden ohella ja muutenkin, kun arki-iltoina töiden päätteeksi on iltaluentoja ja viikonloppuisin täytyy myös harjoitella ja tehdä tehtäviä. Aikaa vieväähän tämä on, mutta hyvillä ajankäytönsuunnitelmilla kyllä pysyy opintojen perässä. Työharjoittelujaksoja opintoihin kuuluu kaksi neljän vuoden aikana. Ensimmäisenä vuonna on käytännön harjoittelu kestää 10 viikkoa, joka pitää sisällään muun muassa istutustöitä ja taimikonhoitoa. Kolmantena vuonna puolestaan on johtotehtäviin painottuva harjoittelu, joka kestää noin kolme kuukautta.

Ensimmäisenä vuonna opinnoissa keskitytään perusasioihin, kuten kasvien-, metsätyyppien- ja kasvupaikkojen tunnistaminen, puu raaka-aineena, puu jalostus ja puutavaran mittaus, puun kemia ja muut yleiset oppiaineet kuten matematiikka. Toisena vuonna syvennytään enemmän esimerkiksi metsäkuvioiden suunnitteluun, logistiikan tarpeen suunnitteluun, luonnonhoitoon, luonnonsuojeluun, metsällisiin mittauksiin ja paikkatietoon, kannattavaan luonnonvarayrittämiseen ja yrityksen liiketoimintaan. Kolmantena vuonna sitten perehdytään enemmän suometsien hoitoon ja opinnäytetyöhön. Maastoharjoituksia meillä on useasti yleensä syksyisin. Toisen vuoden syksyllä on pitkä 3 viikkoa yhtäjaksoisesti kestävä maastoharjoitus, joka on ollut tähän mennessä yksi parhaimmista ja kiinnostavimmista opetuksen muodoista. Myös monimuoto-opiskelijat pääsevät olemaan maastossa paljon ja itse koen käytännön opiskelun maastossa juuri yhdeksi parhaimmista tavoista oppia. Mikä voisi olla parempaa kuin juoda nokipannukahvia ja paistaa makkaraa nuotion ääressä lounastauolla miellyttävissä Lapin maisemissa, seurana motivoituneet opiskelija toverit, suosittelen!
Metsätalousalan opinnoissa mielekkäintä minun mielestäni ovat mainitsemani maastoharjoitukset metsässä sekä mielenkiintoiset projektit ja työharjoittelut. Opinnot ovat hyvin kehittäneet ammatillista osaamistani, sillä metsätalousala oli minulle uusi, opinnot vastaavat siis koko minun ammatillista osaamistani alasta valmistumisen jälkeen. Opinnot ovat kehittäneet sosiaalisia taitoja, toimimista käytännön tehtävissä, joustavuutta ja antanut paljon tietoa metsätalousalasta. Haastavinta opinnoissa on ollut ajan järjestäminen arkiasioiden, koulun ja työelämän suhteen ainakin siinä tapauksessa, jos tekee töitä kokoaikaisesti. Kannattaa tehdä järjestelmälliset suunnitelmat, että mitä opiskelee ja tekee minäkin päivänä. Mukavinta opiskelussa on ehdottomasti ollut mahtavat luokkatoverit, joilta voi pyytää apua opiskeluun liittyvissä kysymyksissä ja viettää heidän kanssaan vapaa-aikaa lähijaksoilla. Myös maastojaksot ovat mukavimpia ja varsinkin oppimisen kannalta kaikkein antoisampia.

Yleisesti opiskelu monimuoto-opintojen parissa on joustavaa, koska opiskelu tapahtuu tietokoneen välityksellä missä vain, ja jos iltaluonnot jäävät jostain syystä väliin, ne voi kuunnella myöhemmin nauhoituksista. Monimuoto-opiskelu on myös aika itsenäistä puuhaa ja tiedonhankintaa täytyy harjoitella, sillä sitä täytyy tehdä paljon. Monimuoto-opiskelujen valitseminen oli minulle luontevaa, koska olen työssäkäyvä eikä minun sen vuoksi tarvinnut edes tukeutua pelkästään opintotukeen, sillä töissä käyminen onnistuu opiskelujen ohessa niin hyvin. Monimuoto-opiskelu mahdollisti myös sen, ettei minun tarvinnut muuttaa toiselle paikkakunnalle.

Suosittelen monimuoto-opintoja myös muille, koska se on joustava tapa opiskella uutta ammattia töiden ohessa ja on hienoa päästä Lappiin joka kuukausi lähijaksojen ajaksi. Metsätalousalaa suosittelen puolestani sen vuoksi, että työllistymisen mahdollisuudet ovat hyvät tulevina vuosina ja metsätalousalalla työtehtävien määrä on vaihtelevaa, joten jokaiselle löytyy varmasti jotakin. Kaikkien metsistä ja luonnosta kiinnostuneiden kannattaa lähteä opiskelemaan metsätalousalaa Lapin AMKiin.

 

- Juho Haveri-Heikkilä, metsätalouden monimuoto-opiskelija