kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot

Valmistuneiden opiskelijoiden kokemuksia liikunnan ja vapaa-ajan koulutuksesta

Opinnoissa parasta on ollut niiden monipuolisuus sekä joustavuusKuva liikunnan opiskelijasta
Opiskellessa ja sen ohessa vuosikurssistamme muodostui tiivis porukka, jonka kanssa olen jakanut opiskeluvuosieni ikimuistoisimmat hetket.

Kolmisen vuotta sitten otin ensiaskeleeni nykyisessä kotikaupungissani, kun saavuin Rovaniemelle liikunnan ja vapaa-ajan koulutusohjelman pääsykokeisiin. Aikaisemmin kaupunki oli tuttu vain auton ikkunasta. Pohjois-Pohjanmaalta kotoisin olevalle suunnistuksen ja hiihdon harrastajalle vaaramaisemat ja luonnonläheisyys olivat kuitenkin tehneet sellaisen vaikutuksen, että vieraaseen kaupunkiin saapuminen tuntui melkein siltä, kuin olisi kotiin tullut. Ja koti siitä pian tulikin, kun ovet opintoihin aukesivat.

Ensimmäinen syksy uusiin luokkakavereihin tutustuessa kului nopeasti, ja uuden oppiminen vei mukanaan. Opiskellessa ja sen ohessa vuosikurssistamme muodostui tiivis porukka, jonka kanssa olen jakanut opiskeluvuosieni ikimuistoisimmat hetket. Liikunnan alalla ilmapiiri on muutenkin erityinen: perinteinen kuilu opiskelijoiden ja opettajien välillä on historiaa, ja palautekeskustelut käydään parhaimmillaan lounaspöydässä. Erityistä ilmapiiriä edesauttanee se, että ammatilliset kiinnostuksen kohteet liittyvät usein myös vapaa-ajan harrastuksiin. Ihmiset elävät samalla planeetalla ja puhuvat samaa kieltä.

Opintojeni alkaessa tunsin kokonaisvaltaista kiinnostusta liikunta-alan eri osa-alueita kohtaan, mutta minulla ei ollut selvää suunnitelmaa siitä, mihin suuntautuisin, tai minkälaiset työtehtävät minua alalla kiinnostaisi. Opinnoissa ehdottomasti parasta on ollut niiden monipuolisuus sekä joustavuus. Olen kokenut, ettei minun ole tarvinnut mahtua minkäänlaiseen muottiin, vaan olen voinut rakentaa omannäköiseni opintopolun. Tämä on mahdollistanut kiinnostuksen syventymisen paloksi kehittää omaa ammatillista osaamista erityisesti psyykkisen valmennuksen sekä aikuispedagogiikan saralla.

Opiskelustressin lieventämiseen kaupunki tarjoaa keskustasta kävelymatkan päässä olevia luontopolkuja, joita pitkin voi patikoida vaaran laelle ihailemaan auringonlaskua ja Ounasjoen kiemuroita. Väitän, että vähintäänkin keskikesän yöttömänä yönä tuo maisema on kokemisen arvoinen. Liikunnasta pitävälle Rovaniemi on sporttinen ja kompakti kaupunki, jossa välimatkat harrastuksiin, kavereille ja kouluun sujuvat helposti polkupyörällä. Jos arjesta haluaa syvempää irtautumista, lähimmille tuntureille matkustaa autolla vain parissa tunnissa.

Vaikka opiskeluvuoteni liivalla ovat tulleet päätökseen, elinikäisen oppimisen polulla olen vasta alkumatkassa. Odotan innolla tulevien työtehtävien ja jatko-opintojen tuomia oppeja ja kokemuksia, jotka vievät minua taas polullani eteenpäin. Tällä hetkellä päällimmäisin tunne on kiitollisuus, jota koen saadessani olla osa liikunnan ja vapaa-ajan koulutuksen yhteisöä ja Kipinä-vuosikurssiamme. Opiskeluvuosien varrella vahvistunut intohimo uuden oppimiseen ja itsensä kehittämiseen sekä opiskelukavereiden kanssa syntyneet ystävyyssuhteet ovat jotain niin arvokasta, että uskon niiden pysyvän elämässäni pitkään.

Jannaliina Jussinniemi
LiikunnanohjaajaAskel kohti unelmiaJessika opiskelijatarina 300x400.jpg
Olen ollut pienestä asti hyvin liikunnallinen ja harrastanut kilpaurheilua aktiivisesti, joten liikunta-alan valikoituminen tuntui omalta vaihtoehdolta.

Ylä-asteen alusta saakka unelmani on ollut työskennellä joskus liikunnanopettajana. Lukiossa opinto-ohjaajani kuitenkin suositteli hakemaan ensin ammattikorkeakouluun opiskelemaan liikunnanohjaajaksi, sillä reitti sitä kautta liikuntapedagogiikan opintoihin olisi myös mahdollinen. Toiseksi hakuvaihtoehdoksi heti Jyväskylän liikuntapedagogiikan jälkeen nousikin Rovaniemen liikunnanoh-jaajaopinnot, jonne pääsin ensimmäisellä yrittämällä. Koska paikka Jyväskylään ei auennut, päätin tarttua mahdollisuuteen ja ottaa askeleen kohti unelmiani.

Epäröinnistä huolimatta lähteminen Rovaniemelle kannatti, sillä sain viettää siellä kolme unohtumatonta opiskeluvuotta.

Opiskelu Lapin AMK:ssa on ollut kiinnostavaa, joustavaa ja innostavaa. Unohtamatta haasteita sekä omalle epämukavuusalueelle menemistä. Yhteishenki opiskeluryhmän ja koko Liivan kesken oli aivan mahtava. Avoin ja tiivis ryhmä ympärillä antoi motivaatiota kouluhommien puskemiseen sekä jaksamista kaamoksen keskellä. Koulussa opettajien ja oppilaiden välinen vuorovaikutus on rentoa ja opettajille voi mennä juttelemaan todella matalalla kynnyksellä.

Opintojen suunnittelussa otettiin hyvin huomioon henkilökohtainen opetussuunnitelma. Opetussuunnitelmassa olevien opintojen lisäksi Liivalla on mahdollista tehdä opintoja avoimen yliopiston puolelta, joten suoritin kasvatustieteen perusopinnot avoimen yliopiston tarjonnasta. Se mahdollisti valmistumiseni kolmessa vuodessa.

Työharjoitteluihin pääsi itse vaikuttamaan ja niitä oli mahdollista hyväksilukea aikaisemmalla työkokemuksella. Hyväksiluin ensimmäisen vuoden harjoittelun, sillä minulla oli jo paljon kokemusta lasten liikunnan ohjaa-misesta. Toisen vuoden harjoittelun suoritin Ounasvaaran lukiossa ja kolmannen vuoden harjoittelun Lapin urheiluakatemiassa yleisurheilun lajiryhmässä. Näistä harjoitteluista sain paljon kokemusta tulevaisuuden työelämää ajatellen sekä vahvistuksen olevani liikunta-alalla oikealla polulla.

Valmistumisen jälkeen hain jatko-opiskelemaan liikuntapedagogiikan maisterivaiheeseen, johon liikunnanoh-jaajatutkinnon suorittanut voi hakea. Valmistumiskevään aikana varmistin myös osa-aikatyön Oulun Pyrinnöl-lä nuorten yleisurheiluryhmien valmentajana sekä ohjaajana. Valmennustyön on tarkoitus jatkua syksylle sekä siitä eteenpäin, ja laajentua yksilövalmennukseen sekä mahdollisesti kokopäiväisempään työskentelyyn.

Tulevaisuuden työhaaveeni liittyvätkin vahvasti liikunnanopettajan sekä urheiluvalmentajan työn yhdistämiseen. Tiedän sen olevan haastava yhtälö, mutta liikunnanohjaajaopintojen aikana sain paljon itseluottamusta ja uskoa haaveiden toteuttamiseen.

Liikunnanohjaajan tutkinto on antanut minulle avaimia työelämään ja valmistanut minut monipuolisesti kohtaamaan työelämän haasteita. Koulutus on ollut ensimmäinen askel kohti unelmiani. Olen oppinut tähtää-mään korkealle ja kehittämään jatkuvasti itseäni. Lisäksi mukaan on tarttunut elinikäisiä ystäviä ja mikä parasta, olen saanut tehdä harrastuksesta ammatin.

- Jessika Raudaskoski, Liikunnanohjaaja


Hyviä muistoja ja tärkeitä oppejaMarkus Vilander (002).jpg
Opiskelu Lapin AMKissa on ollut tähän mennessä parhaimpia aikoja elämässäni.

Liikunta on kiinnostanut minua pienestä pitäen varsinkin lentopallon muodossa. Hakiessani kouluihin lukion jälkeen Rovaniemi nousi hakuvaihtoehdoista 1. sijalle mahdollisuudesta opiskella liikuntaa ja harrastaa lentopalloa samaan aikaan.


Opiskelu Lapin AMKissa on ollut tähän mennessä parhaimpia aikoja elämässäni. Luokka, jonka kanssa sain opiskella, oli aivan mahtava. Rento ja silti määrätietoinen ilmapiiri luokassa antoi motivaatiota sekä voimaa tehdä tehtävät huolella.


Työharjoittelun kannalta saimme koulussa olla monessa mukana. Tärkeimmät ja mieleenpainuvimmat harjoittelut minulla oli kuukauden mittaiset pätkät päiväkodissa sekä alakoulussa, toimiminen yläkouluakatemian ryhmänohjaajana yhden lukukauden verran ja kahden kuukauden mittainen vapaaharjoittelu Santasport Lapin urheiluopistolla lasten ja nuorten liikunnan harrastamisen edistämiseksi.

Harjoittelut antoivat minulle näkemystä monesta eri työstä. Ne auttoivat minua valitsemaan oman suuntautumisen liikunnan osalta. Harjoitteluiden jälkeen tunsin, että lasten ja nuorten opettaminen ja kasvattaminen oli lähellä sydäntäni. Sillä tiellä olen edelleen. Harjoittelut antoivat myös paljon kokemusta, kuinka asioita tulisi hoitaa ja miten saada stressi hallintaan jos se alkaa rasittamaan liikaa.


Rovaniemi on runsaan opiskelijamäärän ansiosta virkeä ja tapahtumarikas vuoden ajasta riippumatta. Jos jokin tapahtuma järjestetään, niin se on varmaa, että silloin on kaupungilla porukkaa liikenteessä. Virkeä ja kaunis kaupunki kesällä kuin talvellakin antaa hyvää vastapainoa opiskelulle. Täällä kannattaa muistaa ottaa kaikki irti lähellä olevasta luonnosta!


Muistoja on jäänyt todella paljon mieleen, joista vain yhden parhaan valitseminen on mahdotonta. Kokonaisuutta ajatellen paras muistoni on meidän oma luokka, jossa suurin osa lähti tempauksiin mukaan täydellä sydämellä ja osasi heittäytyä tilanteessa kuin tilanteessa!

Halusin valmistumisen jälkeen työhön, jossa voin toteuttaa itseäni, auttaa sekä kasvattaa lapsia ja nuoria. Sain mahtavan mahdollisuuden päästä tutustumaan pedagogiaan Korkalovaaran Touhulassa lastentarhan sijaisena puolen vuoden ajaksi. Puolen vuoden jälkeen sain lomailla kesä- ja heinäkuun, jonka jälkeen siirryin nykyiseen työtehtävääni. Nykyinen työtehtäväni on lasten ja nuorten lentopallovalmentaja Napapiirin Palloketuissa. Vastuullani on toimia kolmen ikäluokan päävalmentajana ja auttaa järjestämään erinäisiä lentopalloon liittyviä tapahtumia, esimerkiksi Kultavaskooli, Junnuvaskooli ja kesällä järjestettävät lentopalloleirit.


Koulutuksemme on antanut monia eväitä tulevaisuuden varalle. Yksi tärkeimmistä opeista mielestäni on se, että liivalla pääsee tutustumaan liikunnan alaan monesta näkökulmasta mahdollistaen oppia asioita itsestä ja löytämään omat vahvuudet sekä heikkoudet. Opit ihmiskehon ja -mielen toiminnasta ovat valmistaneet siihen, että rankassa työelämässä osaat huolehtia omasta hyvinvoinnistasi fyysisellä kuin henkiselläkin tasolla.

Liikunnan ja vapaa-ajan ohjauksen ilmapiiri innovatiivisesta ja ennakkoluulottomasta suhtautumisesta elämään sekä työskentelyyn liikunta-alalla on mahdollistanut sen, että työtehtävissäni en ole sulkeutunut ja tyytynyt hoitamaan tehtäviäni puolella teholla. Töissäni olen pyrkinyt kehittämään itseäni ja työympäristöä.

Liikunnanohjaajan tutkinto on valmistanut minua monella eri tavalla työelämään, niitä kaikkia osioita on vain haastava saada kerrottua yhdeltä istumalta. Se täytyy kokea.

- Markus Vilander, liikunnanohjaaja


Opiskelu koulussa oli todella mukavaa ja motivoivaa!18035715_10211035810225145_1784797119_n.jpg
Liikunnan ja vapaa-ajan koulutusohjelmassa opiskelu on antanut niin paljon hyviä muistoja, että yksittäisiä parhaita ei osaa enää edes poimia.

Hain liikunnanohjaajaksi Lapin AMKiin koska tämä tuntui minusta lukion jälkeen itselleni sopivimmalta ammatilta, sekä tiesin että haluan työskennellä liikunnan ja urheilun parissa. Sotkamosta kotoisin olevana en halunnut Kajaaniin tai Vierumäelle opiskelemaan, niinpä ennestään tuntematon Rovaniemi tuntui jotenkin eksoottiselta valinnalta.

Opiskelu koulussa oli todella mukavaa ja motivoivaa, sekä välillä myös hyvin haastavaa. Vaikka välillä opiskelu tuntui rankalta, niin tiesin sen valmistavan parhaiten työelämään ja sen haasteisiin. Erityistä hyvää oli, että opiskellessa sai käyttää Lapin Urheiluopiston loistavia tiloja myös omaan harjoitteluun.

Olen ollut työharjoittelussa Trainer4you:lla, Vuokatin urheiluopistolla ja saanut osan harjoitteluista hyväksiluetuksi aikaisemmalla työkokemuksella muun muassa parkourin ohjaamisen ja liikunta-alueiden suunnittelun vuoksi. Harjoittelu oli oiva tapa tutustua erilaisiin työympäristöihin ja liikunta-alan erilaisiin yrityksiin/organisaatioihin. Ne auttoivat minua ymmärtämään, minkälaisesta liikunnanohjaajan työstä pidän ja mitä oikeasti haluan tehdä.

Talven pimeydestä huolimatta Rovaniemellä on erittäin avoin ja mukava ilmapiiri.

Liikunnan ja vapaa-ajan koulutusohjelmassa opiskelu on antanut niin paljon hyviä muistoja, että yksittäisiä parhaita ei osaa enää edes poimia.

Ennen valmistumista olin jo saanut työpaikan Rollohallista, jota pääsin jo alusta alkaen suunnittelemaan ja jossa työskentelen edelleen. Valmistumisen jälkeen olenkin pääasiassa työskennellyt Rollohallissa ja tehnyt muutamia satunnaisia parkourin opetuskeikkoja.

Tutkinto on valmistanut minua hyvin työelämän vaatimuksiin, mutta jos töitä haluaa saada, pitää itse tehdä paljon töitä sen eteen myös vapaa-ajalla koulun ja harrastusten ohella. Töiden saamisessa on etu, jos on jo erikoistunut johonkin tiettyyn osa-alueeseen.


Ville Lotvonen, Liikunnanohjaaja


Saan tehdä juuri niitä töitä mitä haluan!Juuso Laitinen.jpg
Tykkäsin kyllä Rovaniemestä kaupunkina ja itseasiassa paras muistoni on varmaankin pyöräilijäpojan kanssa valmisteltu cyclocross rata ja sen avulla SM -kisoihin valmistautuminen.

Olen kohta 27 vuotias eli voin vielä sanoa olevani nuori liikunta-alan yrittäjä ja triathlonisti.

Lukion jälkeen en tiennyt vielä mihin hakisin kouluun, joten jätin silloin hakematta, en tiedä kyllä miksi… Lakin saatuani olin jopa lehtijutussa maininnut, että liikunnasta ei ole ammatiksi. Onneksi olin väärässä! Armeijavuoteni lopulla päätin kuitenkin hakea opiskelemaan liikunnanohjaajaksi Lapin AMKiin (silloiseen Rovaniemen ammattikorkeakouluun). Pääsykokeet olivat mielenkiintoiset, mutta opiskelupaikka jäi 1,5 pisteestä kiinni. Yhtenä päivänä sain kuitenkin kirjeen, että pääsin sittenkin kouluun seitsemänneltä varasijalta. Silloin alkoi hirveällä kiireellä asunnon etsiminen Rovaniemeltä.

Opiskeluaikaa ei mielestäni turhaan tituleerata ihmisen parhaaksi ajaksi, sillä sitä se oli. Olin tiedon ytimessä ja koko opiskeluporukka oli menossa samaa tavoitetta kohti eli valmistumista! Se sai aikaan hyvän yhteishengen. Pidin opiskelusta ryhmässä, koska monta päätä saa käsiteltyä yhtä asiaa niin monelta eri kantilta.

Työharjoitteluja suoritin yrityksissä perehtymällä lasten leirien suunnitteluun sekä toteutukseen. Muita harjoitteluja suoritin sitten koulun ohella. Valmennusvuotena (3. vuosi) sain upean pyöräilijäpojan valmennukseeni, opimme paljon toisiltamme.

Tykkäsin kyllä Rovaniemestä kaupunkina ja itseasiassa paras muistoni on varmaankin pyöräilijäpojan kanssa valmisteltu cyclocross rata ja sen avulla SM -kisoihin valmistautuminen. Toki myös monet opiskeluporukan kanssa yhdessä vietetyt hetket esim. 35 henkilön voimin jääkiekon MM-finaalin katsominen 41 neliön kaksiossa, jonka Suomi vielä voitti!

Halusin valmistumisen jälkeen työllistyä johonkin liikunta-alan hankkeeseen. Vielä en kuitenkaan ole sellaiseen työllistynyt vaan olen toiminut uimavalvojana/opettajana, Saarijärven Pullistuksen junioripäällikkönä ja nyt yli 2 vuotta yksityisyrittäjänä. Vaikka 22-vuotiaana yrittäjyysopintojen aikana ajattelinkin, että "Minusta ei ainakaan koskaan tule yrittäjää."

Toisin kävi ja nyt työskentelen siis itseni pomona ja pyöritän Kittilässä kuntosalia nimeltä Aslakin liike. Saan tehdä juuri niitä töitä mitä haluan. Olin ajautua jo burn outin partaalle palattuani 2015 Kittilään Saarijärveltä ja tehdessäni välillä jopa kolmea eri työtä. Päätin lopulta, että joko heitän yrityshommat kokonaan pois tai jatkaa niitä täysiä. Ja täysiä jatkoin, jota en ole katunut. Pidän kesäisin juoksu- ja kävelykouluja sekä triathlonkoulua. Lopun ajan käytän homman kehittämiseen ja ihmisten valmennukseen.


- Juuso Laitinen, liikunnanohjaaja