kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot

Opiskelijoiden kokemuksia liikunnan ja vapaa-ajan koulutuksesta

Haluan, että mahdollisimman moni ihminen löytää mieluisan liikuntamuodon oman terveyden kannaltaOpiskelijakertomus Maiju 2023 420x200.jpg
Ennen Lapin AMKiin tulemista opiskelin Tanhuvaaran urheiluopistolla liikunnanohjauksen perustutkinnon eli valmistuin sieltä liikuntaneuvojaksi. Mulla on ollut yläasteen alusta asti suunnitelma, että ensin LPT opinnot Savonlinnassa, jonka jälkeen Rovaniemelle jatkamaan opintoja.

Liikunta-ala on ainoa mikä tosissaan on kiinnostanut ihan lapsesta asti. Haluan että mahdollisimman moni ihminen löytää sen oman mieluisan liikuntamuodon ihan jo oman terveyden kannalta. Tiedonjanoisena ihmisenä oli myös loogista jatkaa liikunnan opintoja toisen asteen jälkeen.

 

Mua on aina kiehtonut Lapin luonto, joten en voinut vastustaa kiusausta muuttaa opintojen perässä Lappiin etenkin kun koulukin vaikutti mulle sopivalta. Muutin Savonlinnasta Rovaniemelle. Lapissa on niin paljon erilaisia mahdollisuuksia esimerkiksi luontoliikunnan kannalta. Osa epäröi pitkään, että onko fiksua lähteä lähes 700 km päähän kotoa. Jännitti se itseänikin, mutta en ole katunut kertaakaan asiaa. Moni muukin on varmasti samassa tilanteessa.

Opiskelukaupunki

Rovaniemi opiskelukaupunkina juuri sopivan kokoinen, välimatkat taittuu hyvin pyörällä. Täällä on myös hyvät liikuntamahdollisuudet. Rovaniemen keskustasta muutama kilometri niin pääsee nauttimaan esimerkiksi Ounasvaaran luonnosta. Suosittelisin Rovaniemeä opiskelupaikkakunnaksi, koska täällä on hyvä opiskelijayhteisö. Eri alat tekevät hyvin yhteistyötä esimerkiksi tapahtumien kanssa. Ja Rovaniemeltä löytyy kaikki tarvitsevat paikat.

Opinnoista

Kursseja on ollut monenlaisia. Esimerkiksi Johdanto liikunta pedagogiikkaan, ihmisen anatomiaa, taitojen oppimista, luontoliikuntaa ja oma suosikki eli talviliikunta. Liikunta-alaan liittyy todella vahvasti ihmiskeho ja ohjaaminen eri ympäristöissä. Opiskelu on koostunut erilaisista luennoista ja yksilö ja ryhmätöistä. Lähijaksoilla päästään aina tekemään käytännössä esimerkiksi ohjauksia ja muita teoriassa käytyjä asioita käytännössä.

Joka vuosi on myös työharjoittelu, jolloin pääsee tutustumaan ja oppimaan oikeasti työelämästä liikunta-alalla oman mielenkiinnon mukaan. Opinnoissa ollaan hyödynnetty Lapin urheiluopiston tiloja ja Lapin AMKn Sports Labia,  jotka on kyllä huippu ympäristöjä oppia. Sports Labilla on erilaisia testaus laitteita, joita voi hyödyntää asiakkaiden testaamiseen ja ylipäätään eri laji treeneihin.

Käytännön tehtävissä tulee lähes aina työelämä mukaan, kun tulee ns asiakaskohtaamisia, kun ohjataan muita kurssilaisia ja päästään tekemään erilaisia tehtäviä. Monimuoto-opinnot on mahdollistanut hyvin esimerkiksi, jos haluaa olla kotona vanhempien luona pidemmän ajan. Tämä myös mahdollistaa hyvin, jos haluaa tehdä harjoittelujakson toisella paikkakunnalla. Ja ehkä tulevaisuutta ajatellen niin aikatauluttamisen opettelu. Milloin teet ja missä järjestyksessä tehtävät?

Parasta on ehdottomasti käytännön lähijaksot. Silloin pääsee näkemään myös muilta paikkakunnilta opiskelijoita livenä! Ja toki se, että pääsee käytännössä kokeilemaan ja oppimaan asioita. Ja monipuoliset kurssit.

Urahaaveita

Meillä on todella laaja työkenttä! Voin työskennellä esimerkiksi liikunta- ja urheiluseuroissa, -järjestöissä, kuntosaleilla, monenlaisissa ohjaus tehtävissä. Ohjaamisen lisäksi voisin työskennellä koulutustehtävissä ja myös yrittäjyyteen hyvät mahdollisuudet. Olen tehnyt sijaisuuksia peruskoululle ja kesät mennyt seikkailupuistossa työskennellessä. Urasuunnitelmat on vielä auki. Mutta eniten kiinnostaa luontoliikunnan ohjaaminen ja myös opetus tehtävät.

Lappiin jääminen on erittäin todennäköistä. En sulje pois muita vaihtoehtoja, mutta Lappiin jääminen kyllä houkuttelee.

Suositelen Lapin AMKia opiskelupaikaksi, koska meillä opiskelijat huomioidaan yksilöinä. Saadaan myös ohjausta hyvin opintoihin, jos sitä tarvitaan.

Kolme hyvää syytä opiskella Lapin AMKissa: 

  • Hyvät opiskeluympäristöt
  • Yhteisöllisyys
  • Laadukas opetus

Maiju Kilpeläinen, liikunnanohjaajaopiskelijaLapin ulkopuolella asuville ja mahdollisesti Lapin AMKia opiskelupaikaksi harkitseville haluaisin sanoa sen, että tehkää se!Opiskelijatarina Iida Hannus 2021 420x200.png
Minun nimeni on Iida. Olen 20-vuotias junantuoma rovaniemeläinen ja opiskelen tällä hetkellä ensimmäistä vuotta liikunnanohjaajaksi Lapin ammattikorkeakoulussa täällä Rovaniemellä.

Valmistuin keväällä 2020 ylioppilaaksi Keuruun lukiosta ja syksyn 2020 vietin Tampereella, Varalan urheiluopistossa, liikunnanohjauksen peruskurssilla. Kävin kurssin siksi, että se valmistaisi minua hyvin seuraavan kevään liikuntapedagogiikan pääsykokeisiin, mutta syksyn edetessä tajusin, ettei opettajuus ehkä olekaan minua varten. Halusin kuitenkin edelleen opiskella liikunta-alaa, joten päädyin hakemaan liikunnanohjaajaksi ammattikorkeakouluihin. Minulla on pitkä tausta valmentamisen parissa, lajeina voimistelu sekä uinti, ja halusin tulevan ammattini kouluttavan minua lisää ja mahdollistavan valmentamisen jatkumisen edelleen. Tällä hetkellä valmennan uimareita opiskelujeni ohella paikallisessa uimaseurassa.

Kuten aiemmin mainitsinkin, en suinkaan ole paljasjalkainen rovaniemeläinen. Juureni ovat syvällä Keski-Suomessa, Keuruulla, missä asuin viime elokuuhun saakka. Päätin lähteä opiskelemaan Rovaniemelle siksi, että olemassa olevista vaihtoehdoista se houkutti minua eniten. Liikunnanohjaajaksi voi Suomessa opiskella siis Rovaniemellä, Kajaanissa, Savonlinnassa sekä Vierumäellä. Lisäksi ajatus Lapissa asumisesta oli ollut mielessäni jo pidempään, vaikkakin tällä hetkellä tuntuukin siltä, etten vietä täällä aikaani opiskeluaikaa pidempään. Tällaiselle pikkupaikkakunnan kasvatille Rovaniemi on sopivan kokoinen kaupunki, mistä löytyy kuitenkin kaikki tarvittava. Olen viihtynyt täällä erittäin hyvin, paremmin kuin ajattelin, ja tunnen oloni kotoisaksi, vaikka olenkin melkein 600 kilometrin päässä lapsuudenkodistani. Näiden ensimmäisten kuukausien aikana, mitä olen täällä opiskellut ja elänyt, minusta tuntuu siltä, että varsinkin opiskelijoiden kesken täällä on erittäin hyvä ja yhtenäinen ilmapiiri, joka kannustaa osallistumaan kaikkeen yhteiseen tekemiseen. Suosittelisin Rovaniemeä opiskelukaupungiksi kaikille niille, jotka kaipaavat elämäänsä muutosta ja ns. uutta alkua. Täällä se on ollut helppoa, ainakin minulle.

Tähän asti liikunnanohjaajaopintoni ovat olleet juuri sellaisia, millaisiksi ne olen aina kuvitellutkin. Suurin osa opetuksesta on ollut verkossa, sillä vain pieni murto-osa meidän vuosikurssilaisista asuu Rovaniemellä, opiskelemmehan monimuoto-opintoina. Tähän mennessä meillä on ollut esimerkiksi kursseja nimeltä Vastuullinen valmentaminen, Johdanto liikuntapedagogiikkaan, Tuki- ja liikuntaelimistön anatomia sekä Johdanto ihmisen fysiologiaan, joihin on sisältynyt muun muassa erilaisia ryhmätöitä, ohjausharjoitteluita, itsenäisiä tehtäviä ja muutama tentti. Kuten sanoinkin, suurin osa opinnoista on suoritettu verkossa, joten monet verkko-oppimisympäristöt ovat tulleet tutuiksi ja koen, että ne ovat erittäin hyödyllisiä. Esimerkiksi ryhmätöiden teko on helppoa Teams-sovelluksen kautta. Tällöin ryhmätyön tekeminen ei vaadi kaikkien läsnäoloa Rovaniemellä tai edes samassa kaupungissa. Tämä mahdollistaa opiskelut melkein missä vain. Tähän mennessä parasta opinnoissa on kuitenkin mielestäni ollut uudet ystävät ja meidän luokan hyvä yhteishenki. Tunneille on ollut kiva mennä, kun viihtyy porukassa. Myös opettajat ovat mukavuudellaan, joustavuudellaan ja avoimuudellaan edesauttaneet sitä, että he ovat helposti lähestyttäviä, jos meillä on jotain mielen päällä.

Valmistuttuani voin työskennellä liikunta-alan organisointi-, ohjaus-, kehittämis- ja esihenkilötehtävissä, vaikkapa päävalmentajana. Kuten aiemmin mainitsinkin, työskentelen opintojen ohella uintivalmentajana, mikä tukee mielestäni opintojani hyvin. Vahvan valmennustaustani ansiosta voin keskittyä muiden asioiden oppimiseen, kun itse valmentaminen ja ryhmän edessä tietyllä tavalla esiintyminen on minulle tuttua. Valmistumiseni jälkeen haluaisin työskennellä liikunta-alalla monipuolisena osaajana, pääpainon ollessa valmentamisessa. Myös media-ala, markkinointi ja sisällöntuotanto kiinnostaisi hirveästi, ja toivonkin, että pystyn yhdistelemään näitä mielenkiinnonkohteitani tulevaisuudessa. Minun ikäisillä ihmisillä on niin paljon työuraa jäljellä, ja työt vievät niin ison osan päivästä, että haluan tehdä sellaisia asioita, joista nautin täysillä. Uskon, että valmistumisen jälkeen tieni vie jonnekin muualle täältä Lapista, mutta eihän sitä ikinä voi varmaksi sanoa.

Ai miksikö suosittelisin Lapin ammattikorkeakoulua opiskelupaikaksi? No ainakin tähän mennessä olen huomannut, että täällä opiskelijat ja heidän hyvinvointinsa ovat prioriteetti numero yksi. Täällä meidät huomioidaan yksilöinä, eikä osana suurta ihmismassaa, ja henkilökohtaisen opintopolun laatiminen on mahdollista ja siihen kannustetaan, olemmehan kaikki erilaisia ihmisiä erilaisilla taustoilla ja tulevaisuuden haaveilla. Hyviä syitä opiskella Lapin ammattikorkeakoulussa, edellä mainittujen lisäksi, ovat esimerkiksi yhteisöllisyys, aktiivinen opiskelijaelämä sekä kannustavat opettajat.

Teille Lapin ulkopuolella asuville ja mahdollisesti Lapin ammattikorkeakoulua opiskelupaikaksi harkitseville haluaisin sanoa sen, että tehkää se! Vaikka mahdollinen kaukainen etäisyys vanhasta kotikaupungista mietityttäisi ja jännittäisi, niin ei hätää. Moni opiskelija on tuossa täysin samassa tilanteessa, joten vertaistukea löytyy. Koen, että nimenomaan se, että monet muuttavat kaukaa tänne opiskelemaan, luo tiiviimmän yhteishengen.

- Iida Hannus, liikunnanohjaajaopiskelijaParas asia opinnoissamme on monipuolinen opintokokonaisuusVenla Linnakivi kertomuskuva 1.jpg
Opiskelin Perho Liiketalousopistossa Helsingissä ja valmistuin urheilulinjalta merkonomiksi. Keväällä hain yhteishaussa kouluihin, jotka kiinnostivat. Pääsin suoraan sisään, joten välivuosia en ole pitänyt. Merkonomiksi opiskellessa pidin siitä, että meillä oli melko paljon käytännön tekemistä sekä urheilulinjalla ollessani aamutreenit ja liikunta ylipäätään olivat myös parasta. Ajattelin, että nämä kaksi asiaa ovat varmasti läsnä liikunnanohjaaja opinnoissa. Liikunta on aina ollut iso osa elämää ja suuri intohimo, joten alan valinta oli sinänsä helppo. Haluan tehdä liikunnasta itselleni ammatin.

Liikunnanohjaajaksi pystyy opiskelemaan kolmella paikkakunnalla ja Rovaniemi kuulosti niistä parhaimmalta vaihtoehdolta. Pääsykokeissa ollessani tunne siitä, että haluan opiskella Lapissa, vain vahvistui. Valintaan vaikutti myös hyvät talviliikuntamahdollisuudet. Ei väliä onko talvi vai kesä, liikuntamahdollisuudet säilyvät.

Lappi kiehtoo paikkana paljon. On tullut käytyä nuorempana useasti Lapissa hiihtoloman aikaan ja aina olen tykännyt olla siellä. Eniten päätökseen vaikutti mahdollisuus nauttia kunnon talvesta. Kertaakaan en ole katunut päätöstäni, lähteä Lappiin opiskelemaan. Päinvastoin olen päiväpäivältä varmempi siitä, että tein täysin oikean valinnan. Täällä asuessani olen alkanut arvostamaan enemmän tiettyjä asioita, muun muassa luontoa ja puhtautta. Myös tietynlainen kiireettömyys ja rauhallisuus tekee Lapissa asumisesta parasta. Täällä osataan ottaa myös rennosti.

Rovaniemi on opiskelukaupunkina täydellinen. Sopivan kokoinen kaupunki, ei liian pieni, eikä liian iso. Rovaniemellä on kaikki tarvittava, ainakin itselleni. Kaikki palvelut ovat lähellä ja hyvin saatavilla. Täällä opiskelijoille järjestetään erilaisia tapahtumia ja heidät huomioidaan myös edullisilla hinnoilla. Kaikkea on riittävästi ja hyvät liikenneyhteydet tekevät kaupungista vielä paremman. Kaukaista sijaintia ei kannata ajatella pelkona, vaan mieluummin mahdollisuutena. Olen saanut kokea täällä paljon kaikkea sellaista, mitä en muualla olisi päässyt kokemaan.

Meidän opinnoissa käydään läpi ihmisen koko elämänkaari, niin fysiologisen kehityksen, motoriikan kuin liikunnan suhteen. Aloitetaan lapsesta ja päädytään ikääntyviin. Meidän opintoihin sisältyy myös anatomiaa ja fysiologiaa, eli päästään tarkemmin käymään läpi ihmisen toimintaa kokonaisvaltaisesti, joka on kuitenkin tosi iso osa myös liikuntaa ajatellen. Myös erilaisia ohjaustilanteita ollaan käyty läpi.

Meillä on luentoja, erilaisia toiminnallisia työpajoja, paljon käytännön tekemistä, projekteja ryhmässä ja myös itsenäistä työskentelyä. Teemme myös ryhmissä erilaisia liikunnallisia ohjauksia ja demoja. Problem based learning eli ongelmaperusteinen oppiminen on vahvasti läsnä opinnoissa. Mitä tehtäviä ja harjoitustöitä saadaankaan, niin ne perustuvat oikeaan työelämään ja sieltä tuleviin ongelmiin tai haasteisiin. Niihin pyritään saamaan ratkaisu joko ryhmässä tai yksin. Työharjoittelua meillä on joka vuosi 8 viikkoa.

Kokonaisuutena mielestäni meillä on sopivasti teoriaa suhteessa käytännönharjoitteluun. Esimerkiksi usein meidän luentoja seuraa käytännönharjoittelu, eli se mitä teoriassa opetellaan, viedään suoraan käytäntöön. Minusta tämä on hyvä tapa oppia ja samalla näkee, mikä toimii ja mikä ei. Liikunta-alaa ei opi vain kirjasta pänttäämällä vaan on myös tärkeää päästä itse kokeilemaan ja tekemään käytännössä asioita. Tämmöisiin meillä on loistavat tilat, sillä opiskelemme Santasportilla Ounasvaaralla, jossa on mahtavat puitteet liikuntaan. Tilat ovat siistit ja hyvässä kunnossa.

Meillä oli ensimmäisenä vuonna mahdollisuus valita uimaopettajan kurssi. Se on ollut ehdottomasti oma lempparini. Päästiin käytännössä kokeilemaan erilaisia juttuja ja ohjaamaan toisiamme altaassa. Kurssin puolessa välissä saatiin pareittain omat vastuu luokat tietyltä ala-asteelta. Päästiin itse suunnittelemaan ja ohjaamaan tunnit, joka opetti kyllä paljon. Todella käytännönläheinen kurssi, ensin itse opetellaan asiat ja sitten päästään opettamaan muita.

Työtehtäviä, jossa voi työskennellä on todella paljon. Liikunnanohjaaja voi työskennellä muun muassa hyvinvointivalmentajana, urheiluvalmentajana, yrittäjänä, urheilualan kouluttajana, ryhmäliikunnanohjaajana, kuntosaliohjaajana, kuntien ja kaupunkien tarjoamissa liikuntatoimissa, eri ikäisten liikunnanohjaustehtävissä sekä organisaation hallintopuolella. Halutessaan voi myös jatkokouluttautua liikunnanopettajaksi. Kun aloitat koulun, sinun ei tarvitse tietää mitä/missä haluat työskennellä valmistumisen jälkeen. Ajan kanssa se tulee kyllä esille. Toisen opiskeluvuoden syksyllä aloitin valmentamaan uimareita. Sain hienon mahdollisuuden päästä valmennustiimiin mukaan, joten tartuin haasteeseen. Ohjaan myös lasten uimakouluja viikoittain.

Minua kiinnostaa niin moni asia liittyen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, että pitää vielä pohtia mikä olisi just se minun oma juttu. Haluaisin tehdä personal trainerin töitä, mutta en välttämättä kokoaikaisesti. Myös ravitsemuspuoli kiinnostaa, joten mahdollisesti myös niitä hommia haluaisin tehdä. Onneksi ei ole kiire tietää mitä haluaa tehdä, vaan ajan kanssa se lopulta selkiytyy.

Paras asia opinnoissamme on monipuolinen opintokokonaisuus. Täällä on mahdollisuus muokata omaa opiskelupolkua oman näköiseksi, eli ottaa juuri niitä opintoja, jotka kiinnostavat sinua. Jokainen opiskelija kohdataan yksilönä, jolloin saat laadukkaampaa ja henkilökohtaisempaa opastusta opettajilta.

Lappi on aivan ihana paikka asua ja kyllä väittäisin, että viihtyisin täällä pitkäänkin. Harrastusmahdollisuudet ovat loistavat, vain taivas on rajana. Tänne jääminen riippuu tietenkin työmahdollisuuksista. En ole poissulkenut kumpaakaan vaihtoehtoa, Lappia tai muuta Suomea, aika näyttää minne päädyn.


Venla Linnakivi, liikunnanohjaajaopiskelija
Liikunta on se mun juttujaakko matola.jpg
Liikunta-ala oli jo pitkään kiinnostanut ja olin kuullut aiemmin valmistuneilta paljon positiivista palautetta Lapin AMKsta. Niinpä valmistuttuani ylioppilaaksi Ylivieskan lukiosta ja käytyäni armeijan, päätin lähteä opiskelemaan Lapin AMKiin.

Pitkän aikaa oli jo tuntunut, että liikunta on se mun juttu ja erityisesti liikunnanopettajan puoli kiinnosti. Lapin AMKin liikunnanohjaajan koulutuksen erikoisuutena on se, että se on ainut paikka, jossa voin yhdistää ilmaiseksi kasvatustieteen opintoja liikunnanohjaajan perustutkintoon. Se oli merkittävä etu muihin kyseistä tutkintoa tarjoaviin korkeakouluihin nähden.

Rovaniemi tuntuu juuri sopivan kokoiselta kaupungilta, etenkin kun olen kotoisin pienemmältä paikkakunnalta. Sen valinta oli helppo opiskelupaikaksi, sillä tuttujen positiiviset kokemukset niin koulusta kuin kaupungista vahvistivat päätöstäni. Lisäksi täällä talvi on vielä talvi ja pääsen harrastamaan talvilajeja pitkän aikaa.

Opiskelijoille täällä on tarjolla erilaisia tapahtumia ja palveluita edullisin hinnoin. Etenkin liikunnalle on luotu todella hyvät puitteet täällä ja uusia lajeja on helppo lähteä kokeilemaan vaikkapa joka viikko.  Meillä on hyvä luokkahenki ja mukava porukka, jonka kanssa viettää mielellään aikaa myös koulun ulkopuolella. Suosittelen Rovaniemeä opiskelupaikkakunnaksi, jos arvostaa pienempää kaupunkia, jossa ei ole mitään liikaa eikä varsinaisesti mitään puutukkaan.

Opiskelu on ollut mielestäni ollut hyvä yhdistelmä teoriaa ja käytäntöä. Lisäksi on ollut paljon ryhmätöitä, mikä on ainakin minulle ollut mieleistä. Meillä on monipuolisesti käytännönharjoituksia, luentoja ja työharjoittelua. Esimerkiksi ensimmäisenä vuonna käydään läpi lasten ohjaamisen teoriaa ja tehdään siitä yhdessä käytännönharjoituksia. Parasta on ollut juuri käytännössä tekeminen, kuitenkin liikunnanohjaamista oppii parhaiten vain ohjaamalla liikuntaa.

Erityisesti on jäänyt mieleen juuri tuo kahdeksan viikon harjoittelu, joka opetti paljon käytännön tekemisestä. Olin ala-asteella täällä Rovaniemellä ja tykkäsin siitä, että minulla oli melko vapaat kädet, tietysti huomioiden kuitenkin opetussuunnitelman. Koulun opettajat olivat aidosti kiinnostuneita minun oppimisestani ja kannustivat rohkeasti kokeilemaan jotain uutta.

Me opiskelemme ”omalla kukkulallamme” Ounasvaaralla Lapin urheiluopiston tiloissa, kun taas lähes kaikki muut alat ovat Jokiväylän toimipisteessä. Tilat ovat hyvät ja liikuntapaikkoja useita ja monet ulkoliikuntapaikat sijaitsevat myös urheiluopiston läheisyydessä.

Liikunnan ala on hyvin laaja ja kasvaa jatkuvasti. Työtehtäviä on käytännössä tarjolla niin monta kuin on opiskelijoitakin. Esimerkiksi voin toimia erilaisten lajien valmentajana, työllistyä kunnan liikuntatoimeen tai jatkokouluttautua liikunnanopettajaksi. Voin kuvitella jääväni Lappiin töihin, riippuen toki työllistymisestä. Kuitenkin valta osa työpaikoista sijaitsee Etelä-Suomessa. Yleisesti ottaen opinnot ovat antaneet todella hyvät eväät tulevaa työelämää ajatellen. Liikunnan ala on monitieteellinen ja kun opiskellaan ohjaamaan liikuntaa, opitaan myös fysiologiaa, psykologiaa ja ryhmätyötaitoja. Liikunnan alalla saa myös harjoitella projektien johtamista, joka valmistaa mahdollisiin tuleviin esimiestehtäviin.

Suosittelen Lapin AMKia opiskelupaikaksi, sillä täällä on osaava ja mukava henkilökunta, hyvät urheilumahdollisuudet sekä paljon käytännön tekemistä. Liikunnanohjaajaksi kannattaa lähteä, sillä koulutus on monipuolinen ja opintoja on mahdollista muokata yksilöllisen suunnitelman mukaan asiantuntevien opettajien avustuksella.

Lappiin kannattaa tulla, täällä on sulle hyvät urheilumahdollisuudet, ilmaiset kasvatustieteenopinnot liikunnanohjaajakoulutuksessa sekä kaupungin ja luonnon parhaat puolet lähekkäin.

 

Jaakko Matola, liikunnanohjaajaopiskelijaAvoimen AMKin kautta liikunnanohjaajaopiskelijaksiniko pimiä.jpg
Polkuni Lapin AMKin liikunnanohjaajaopiskelijaksi ei ole se perinteisin, sillä itse tulin tänne opiskelemaan avoimen AMKin kautta. Vaikka polkuni opintoihin oli hieman erilainen kuin muilla, niin pääsin silti opiskelemaan samoja liikunnanohjaajan opintoja, kuin mitä valintakokeiden kautta tulleet tutkinto-opiskelijatkin opiskelevat. Myöhemmin sain jatkaa opintoja erillishaun kautta suoraan toisen vuoden liikunnanohjaajan opintoihin tutun ryhmän kanssa tutkinto-opiskelijana. Lapin AMK tarjoama liikunnanohjaajakoulutus ei vaadi opiskelijalta sitä, että pitäisi olla urheilija, mielenkiinto ja palo liikuntaan on se pohja, josta lähdetään.”

Lähdin opiskelemaan liikunnanohjaajan koulutukseen Lappiin Sipoosta. Muuttaminen toiselle paikkakunnalle opiskelemaan avartaa katsetta ja antaa mahdollisuuden tutustua hyvin erilaisiin ihmisiin. Jos kokee olevansa arka lähtemään kotikaupungistaan, niin silloin ehdottomasti pitää lähteä, jolloin huomaa, että sitä elämää on kotikaupungin ulkopuolellakin. Täällä Lapissa ihmiset tulevat juttelemaan paljon helpommin, kuin jossain muualla, eikä täällä ole niin kiireinen ilmapiiri.

Ennen kuin tulin Lapin AMKiin opiskelemaan, kävin lukion Sipoossa, jonka jälkeen menin armeijaan. Siitä lähdin opiskelemaan merkonomiksi ylioppilaspohjaisella linjalla, jossa opiskelin 2 -vuotta Helmin liiketalousopistossa, joka nykyiseltä nimeltään toimii Perhon Liiketalousopistona. Lapin AMKiin päädyin opiskelemaan liikunnanohjaajaksi, sillä liikunta on aina kiinnostanut minua ja ollut lähellä sydäntäni. Lukion jälkeen hain muutamaan otteeseen opiskelemaan liikunnanohjaajan – sekä liiketalouden AMK –opintoihin, mutta en päässyt sisään. Merkonomitutkinnon jälkeen kuitenkin tuntui, että kaupan ala ei mahdollisesti olekaan se oma juttu ja aloin hakemaan liikuta-alan opintoihin.

Opiskelukaupungin suhteen minulla oli kolme vaihtoehtoa, ja huomasin, että Rovaniemellä oli kaikki oleellinen, joten päädyin tänne. Minua houkutti myös uusi kaupunki suhteellisen kaukana kotipaikkakunnasta. En kokenut itseäni paikkasidonnaiseksi, vaan pystyin mielelläni lähtemään kotipaikkakunnaltani Sipoosta. Tiesin millainen kaupunki Rovaniemi on, ja mitä täällä voi opiskella. Liikunta-alan houkutus vei mennessään.

Tulin Lapin AMKiin opiskelemaan avoimen AMKin polkuopintojen kautta, joka lähti siitä, että en päässyt esivalintakokeen jälkeen pääsykokeisiin, mutta halusin kuitenkin ehdottomasti Lapin AMKiin opiskelemaan. Selasin Lapin AMKin nettisivuja ja törmäsin siellä avoimen ammattikorkeakoulun opintoihin, joihin ilmoittauduin saman tien ja pääsin. Avoimessa on mahdollista opiskella vuosi haluamaansa alaa tai ottaa opintoja monelta alalta. Itse opiskelin vuoden ja maksoin opinnoistani 300 euroa, en tosin ollut opiskeluvuoteni aikana vielä koulun kirjoilla opiskelijana, joten en ollut oikeutettu opintotukeen, kivinen tie kukkarolle, mutta toimeentulotuella ja aktiivisuudella selvisin.

Myöhemmin sain jatkaa avoimesta erillishaun kautta suoraan toisen vuoden liikunnanohjaajan opintoihin tutun ryhmän kanssa, kun saavutin avoimen opinnot päätökseensä hyväksytysti ja sain kasaan 60 opintopistettä, silloin sain myös tutkinto-opiskelijan tittelin ja oikeudet opiskelijan tukiin. Avoimen opinnot tarjoavat hyvän polun päästä opintoihin, jos ei pääse pääsykokeiden avulla sisään. Opinnoista maksettava 300 euroa ei ole mielestäni paha maksu siitä, että saa hyvän keinon päästä kouluun sisään ja opiskelemaan mielestä alaa. Omalla kohdallanikin avoimen AMKin tarjoamat polkuopinnot lopulta mahdollistivat opiskelupaikani Lapin AMKissa.

Rovaniemi on kaupunkina mielestäni hyvä, välimatkat täällä ovat lyhyitä ja kaikki tarvittava on lähellä. Tosin, jos haluaa vaihtelua, on täältä helppo lähteä ja tulla takaisin hyvien liikenneyhteyksien ansiosta. Täältä löytyy myös paljon liikuntamahdollisuuksia, vähän kaikille kaikkea, jos haluaa harrastaa, esimerkiksi jalkapalloa, niin joukkueita löytyy hyvin. Opiskelukaupunkina Rovaniemi on loistava, täältä löytyy hyvin asuntoja edullisella vuokralla ja silti elinpiiri on rikasta, kaupunki on rauhallinen, vaikka tarjoaakin aktiviteetteja laidasta laitaan. Lapin AMKin Rovaniemen kampus Santasportilla, jossa liikunnanohjaajat opiskelevat on sopivan pieni, täällä tutustuu nopeasti opettajiin, jolloin henkilökohtaisen avun saaminen on helppoa.

Meillä on opiskelijakavereiden kanssa todella tiivis 40 hengen porukka, joiden kanssa pystyy tekemään hommia ja tarpeen tullen voimme olla toistemme apuna. Koulutuksessa vuodet menevät jaksotetusti ikäryhmittäin. Ensimmäisenä vuonna käsitellään lapsen kehittymistä syntymästä- ala-asteikäiseen ja nuoruuteen, käsitellään ihmisen varttumista ja suunnitellaan erilaisia liikunnanohjauksia pienille lapsille. Olemme esimerkiksi ohjanneet toisiamme leikkien niin, että joku on vuorollaan ollut lapsen roolissa. Toisella vuosikurssilla käsitellään jo ihmiselämän puoltaväliä, jolloin opinnoissa käydään läpi aikuisten liikkumista. Opinnot eivät kuitenkaan käsittele erityisesti vanhuusikää, sillä ikäihmiset jaotellaan samaan ohjattavaan liikuntaan, kuin aikuisetkin. Viimeisenä vuonna erikoistutaan huippuvalmennukseen tai terveysvalmennukseen, itse en ole vielä valinnut suuntautumistani, mutta minulla on vielä aikaa miettiä. Joka vuosi meillä on 8 viikon harjoittelu, joka on sisällytetty opintojaksolle, joten käytännönharjoitusta tulee runsaasti.

Urheiluopistolla Santasportilla sijaitseva kampuksemme näkyy opinnoissamme paljon, se mahdollistaa monen liikuntalajin kokeilun ja loistavan ympäristön liikunnalle, demoja on helppo tehdä, kun löytyy tarvittavat liikuntavälineet ja tilat. Sieltä löytyy kuitenkin myös normaaleja luokkatiloja, joissa käydään läpi teoriaopintoja. Käymme toisinaan myös Lapin AMKin Rantavitikan kampuksella kieltenopintojen luennoilla ja harjoittelemme IT- taitoja. Opiskelu ei siis ole kuitenkaan pelkkää liikuntaa, vaan paljon myös istutaan luennoilla ja pidetään toisillemme esityksiä ja luentoja sekä teemme ongelmanratkaisupohjaisia projektiopintoja.

Saamme paljon toimeksiantoja suoraan työelämästä. Esimerkiksi toisen vuoden syksyllä kokonainen kurssi oli työelämästä, jolla kehittelimme Levin Köngäs –nimiselle yritykselle kehitysideoita. Lähdimme kehittämään heille markkinointia ja yrityksen sisältöä. Tehtävä meni liikunnan – ja matkailun alan sekoitukseksi ja teimme yhdessä työtä sen eteen, että saimme sisällöstä mielenkiintoisempaa. Kurssi onkin yksi parhaiten mieleen jääneistä, sillä se mahdollisti opiskelijoille vierailun Levillä ja mm. lumikenkäilemisen. Kurssi oli todella työläheinen ja oli mahtavaa tehdä tiimityötä ja vastata itse omista toimistaan. Kurssista jäi käteen esimiestaitoja, ryhmän johtamistaitoja, valmistautumista ja vuorovaikutustilanteissa toimimisen osaamista, oli mukavaa toimia poissa kouluympäristöstä. Opintoihimme sisältyy siis monipuolisesti muutakin, kuin liikuntaa.

Opinnoissa parasta ovat tähän asti olleet oppimisen oivallukset, alkuun opinnot voivat tuntua vaikeilta, jos tulee paljon uutta asiaa, mutta kun niitä asioita käsitellään koko ajan ja niitä tulee yhä enemmän vastaan opinnoissa, alkaa ne nopeasti sisäistämään.

Valmistumisen jälkeen työllistymismahdollisuudet ovat monipuoliset. Konkreettisia ammatteja ovat esimerkiksi liikunnan opettajan sijaisuudet, kunnalla esimerkiksi liikuntakoordinaattori tai liikuntapalveluiden kehittäjä, valmentaja eri lajeissa, riippuen omasta suuntautumisesta työtehtävänä voi olla myös hyvinvoinnin edistämisen valmennus, jossa tarkoituksena on luoda terveellisempiä elämäntapoja.

Opintojen aikana olen ollut harjoittelussa päiväkodissa, jossa työtehtäviä oli lasten hoidosta lasten liikuttamiseen, jumppahetkiin, ulkoaktiviteettien toteuttamiseen vuodenajasta riippumatta. Lisäksi olen ollut Rovaniemen kaupungilla työharjoittelussa nuorisopalveluissa. Siellä ollessani valmensin fyysisesti ja psyykkisesti e- sportin pelaajia. E- sport tai e- urheilu on tietokoneilla tai konsoleilla pelaamista, nuorisopalvelut aloittivat tällaisen ryhmän, jotta pelaaminen olisi muutakin kuin istumista. Valmennuksen tarkoitus on tehdä istumapelaamisesta oikeaa urheilua, noissa peleissä liikkuu paljon rahaa, joten hyvin menestymällä voi jopa tienata. Turnauksiin ja otteluihin valmistaudutaan tähtäämällä pelaajan kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Jopa huipulla kisaavilla e-sportin pelaajilla on oikeat valmentajat, jotka tähtäävät siihen, että fyysisellä treenillä saadaan pidettyä koordinaatiokyky hyvänä ja psyykkisellä treenillä taas pyritään refleksien nopeaan toimimiseen, sillä peleissä päätöksentekokyvyn tulee olla nopeaa.

Viime vuonna olin kesätöissä Ropsin juniorijalkapalloilijoiden kakkosvalmentajana ja viime kaudella olin jalkapallojoukkue SantaClausin miestenjoukkueen johtajana. Vaikka monenlaista hommaa on tullut tehtyä urasuunnitelmat valmistumisen jälkeen ovat kuitenkin olleet minulle aina ikuisuuskysymys, en siis tiedä vielä mitä silloin haluan tehdä. Olen kuitenkin ajatellut, että muutan työnperässä sinne mistä löydän minulle sopivan työn, mahdollisesti jään Lappiin, jos täältä sellainen työ löytyy.

Opinnot antavat hyvät eväät työelämään, valmiutta sekä osaamista voi itse kehittää ja omalla opiskelupanoksellaan voi vaikuttaa siihen, kuinka paljon opinnoistaan saa irti. Opinnot ovat monipuolisia ja asioita käsitellään laajasti. Liikunnanohjaajan tutkinto valmistaa monipuoliselle osaamiselle, oli se sitten myyntiä, markkinointia, ihmisten kohtaamista ja vuorovaikutusta tai sitten liikuntaa ja valmennusta. Opettajien kanssa on helppoa suunnitella omaa urapolkuaan, josta voi lähteä rakentamaan suuntaa omaa tavoitetta kohti. Lapin Yliopisto mahdollistaa meille myös yhteistyön opintojemme lisäksi. Jos on mielenkiintoa opiskella esimerkiksi opettajaksi, on opintoihin mahdollista saada pedagogiset opinnot osaksi omaa opintosuunnitelmaa. Mikäli ennen liikunnanohjaajan AMK- tutkintoa on käynyt liikuntaneuvojan koulutuksen Santasportilla, on silloin mahdollisuus hypätä suoraan yhdellä vuodella opinnoissa ylöspäin, jolloin puhutaan väyläopinnoista.

- Niko Pimiä, liikunnanohjaajaopiskelijaOpinnoissa parasta on ollut niiden monipuolisuus sekä joustavuusKuva liikunnan opiskelijasta
Opiskellessa ja sen ohessa vuosikurssistamme muodostui tiivis porukka, jonka kanssa olen jakanut opiskeluvuosieni ikimuistoisimmat hetket.

Kolmisen vuotta sitten otin ensiaskeleeni nykyisessä kotikaupungissani, kun saavuin Rovaniemelle liikunnan ja vapaa-ajan koulutusohjelman pääsykokeisiin. Aikaisemmin kaupunki oli tuttu vain auton ikkunasta. Pohjois-Pohjanmaalta kotoisin olevalle suunnistuksen ja hiihdon harrastajalle vaaramaisemat ja luonnonläheisyys olivat kuitenkin tehneet sellaisen vaikutuksen, että vieraaseen kaupunkiin saapuminen tuntui melkein siltä, kuin olisi kotiin tullut. Ja koti siitä pian tulikin, kun ovet opintoihin aukesivat.

Ensimmäinen syksy uusiin luokkakavereihin tutustuessa kului nopeasti, ja uuden oppiminen vei mukanaan. Opiskellessa ja sen ohessa vuosikurssistamme muodostui tiivis porukka, jonka kanssa olen jakanut opiskeluvuosieni ikimuistoisimmat hetket. Liikunnan alalla ilmapiiri on muutenkin erityinen: perinteinen kuilu opiskelijoiden ja opettajien välillä on historiaa, ja palautekeskustelut käydään parhaimmillaan lounaspöydässä. Erityistä ilmapiiriä edesauttanee se, että ammatilliset kiinnostuksen kohteet liittyvät usein myös vapaa-ajan harrastuksiin. Ihmiset elävät samalla planeetalla ja puhuvat samaa kieltä.

Opintojeni alkaessa tunsin kokonaisvaltaista kiinnostusta liikunta-alan eri osa-alueita kohtaan, mutta minulla ei ollut selvää suunnitelmaa siitä, mihin suuntautuisin, tai minkälaiset työtehtävät minua alalla kiinnostaisi. Opinnoissa ehdottomasti parasta on ollut niiden monipuolisuus sekä joustavuus. Olen kokenut, ettei minun ole tarvinnut mahtua minkäänlaiseen muottiin, vaan olen voinut rakentaa omannäköiseni opintopolun. Tämä on mahdollistanut kiinnostuksen syventymisen paloksi kehittää omaa ammatillista osaamista erityisesti psyykkisen valmennuksen sekä aikuispedagogiikan saralla.

Opiskelustressin lieventämiseen kaupunki tarjoaa keskustasta kävelymatkan päässä olevia luontopolkuja, joita pitkin voi patikoida vaaran laelle ihailemaan auringonlaskua ja Ounasjoen kiemuroita. Väitän, että vähintäänkin keskikesän yöttömänä yönä tuo maisema on kokemisen arvoinen. Liikunnasta pitävälle Rovaniemi on sporttinen ja kompakti kaupunki, jossa välimatkat harrastuksiin, kavereille ja kouluun sujuvat helposti polkupyörällä. Jos arjesta haluaa syvempää irtautumista, lähimmille tuntureille matkustaa autolla vain parissa tunnissa.

Vaikka opiskeluvuoteni liivalla ovat tulleet päätökseen, elinikäisen oppimisen polulla olen vasta alkumatkassa. Odotan innolla tulevien työtehtävien ja jatko-opintojen tuomia oppeja ja kokemuksia, jotka vievät minua taas polullani eteenpäin. Tällä hetkellä päällimmäisin tunne on kiitollisuus, jota koen saadessani olla osa liikunnan ja vapaa-ajan koulutuksen yhteisöä ja Kipinä-vuosikurssiamme. Opiskeluvuosien varrella vahvistunut intohimo uuden oppimiseen ja itsensä kehittämiseen sekä opiskelukavereiden kanssa syntyneet ystävyyssuhteet ovat jotain niin arvokasta, että uskon niiden pysyvän elämässäni pitkään.

Jannaliina Jussinniemi
LiikunnanohjaajaAskel kohti unelmiaJessika opiskelijatarina 300x400.jpg
Olen ollut pienestä asti hyvin liikunnallinen ja harrastanut kilpaurheilua aktiivisesti, joten liikunta-alan valikoituminen tuntui omalta vaihtoehdolta.

Ylä-asteen alusta saakka unelmani on ollut työskennellä joskus liikunnanopettajana. Lukiossa opinto-ohjaajani kuitenkin suositteli hakemaan ensin ammattikorkeakouluun opiskelemaan liikunnanohjaajaksi, sillä reitti sitä kautta liikuntapedagogiikan opintoihin olisi myös mahdollinen. Toiseksi hakuvaihtoehdoksi heti Jyväskylän liikuntapedagogiikan jälkeen nousikin Rovaniemen liikunnanoh-jaajaopinnot, jonne pääsin ensimmäisellä yrittämällä. Koska paikka Jyväskylään ei auennut, päätin tarttua mahdollisuuteen ja ottaa askeleen kohti unelmiani.

Epäröinnistä huolimatta lähteminen Rovaniemelle kannatti, sillä sain viettää siellä kolme unohtumatonta opiskeluvuotta.

Opiskelu Lapin AMK:ssa on ollut kiinnostavaa, joustavaa ja innostavaa. Unohtamatta haasteita sekä omalle epämukavuusalueelle menemistä. Yhteishenki opiskeluryhmän ja koko Liivan kesken oli aivan mahtava. Avoin ja tiivis ryhmä ympärillä antoi motivaatiota kouluhommien puskemiseen sekä jaksamista kaamoksen keskellä. Koulussa opettajien ja oppilaiden välinen vuorovaikutus on rentoa ja opettajille voi mennä juttelemaan todella matalalla kynnyksellä.

Opintojen suunnittelussa otettiin hyvin huomioon henkilökohtainen opetussuunnitelma. Opetussuunnitelmassa olevien opintojen lisäksi Liivalla on mahdollista tehdä opintoja avoimen yliopiston puolelta, joten suoritin kasvatustieteen perusopinnot avoimen yliopiston tarjonnasta. Se mahdollisti valmistumiseni kolmessa vuodessa.

Työharjoitteluihin pääsi itse vaikuttamaan ja niitä oli mahdollista hyväksilukea aikaisemmalla työkokemuksella. Hyväksiluin ensimmäisen vuoden harjoittelun, sillä minulla oli jo paljon kokemusta lasten liikunnan ohjaa-misesta. Toisen vuoden harjoittelun suoritin Ounasvaaran lukiossa ja kolmannen vuoden harjoittelun Lapin urheiluakatemiassa yleisurheilun lajiryhmässä. Näistä harjoitteluista sain paljon kokemusta tulevaisuuden työelämää ajatellen sekä vahvistuksen olevani liikunta-alalla oikealla polulla.

Valmistumisen jälkeen hain jatko-opiskelemaan liikuntapedagogiikan maisterivaiheeseen, johon liikunnanoh-jaajatutkinnon suorittanut voi hakea. Valmistumiskevään aikana varmistin myös osa-aikatyön Oulun Pyrinnöl-lä nuorten yleisurheiluryhmien valmentajana sekä ohjaajana. Valmennustyön on tarkoitus jatkua syksylle sekä siitä eteenpäin, ja laajentua yksilövalmennukseen sekä mahdollisesti kokopäiväisempään työskentelyyn.

Tulevaisuuden työhaaveeni liittyvätkin vahvasti liikunnanopettajan sekä urheiluvalmentajan työn yhdistämiseen. Tiedän sen olevan haastava yhtälö, mutta liikunnanohjaajaopintojen aikana sain paljon itseluottamusta ja uskoa haaveiden toteuttamiseen.

Liikunnanohjaajan tutkinto on antanut minulle avaimia työelämään ja valmistanut minut monipuolisesti kohtaamaan työelämän haasteita. Koulutus on ollut ensimmäinen askel kohti unelmiani. Olen oppinut tähtää-mään korkealle ja kehittämään jatkuvasti itseäni. Lisäksi mukaan on tarttunut elinikäisiä ystäviä ja mikä parasta, olen saanut tehdä harrastuksesta ammatin.

- Jessika Raudaskoski, Liikunnanohjaaja