kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot

Opiskelijoiden kokemuksia liikunnan ja vapaa-ajan koulutuksesta

Lapin ulkopuolella asuville ja mahdollisesti Lapin AMKia opiskelupaikaksi harkitseville haluaisin sanoa sen, että tehkää se!Opiskelijatarina Iida Hannus 2021 420x200.png
Minun nimeni on Iida. Olen 20-vuotias junantuoma rovaniemeläinen ja opiskelen tällä hetkellä ensimmäistä vuotta liikunnanohjaajaksi Lapin ammattikorkeakoulussa täällä Rovaniemellä.

Valmistuin keväällä 2020 ylioppilaaksi Keuruun lukiosta ja syksyn 2020 vietin Tampereella, Varalan urheiluopistossa, liikunnanohjauksen peruskurssilla. Kävin kurssin siksi, että se valmistaisi minua hyvin seuraavan kevään liikuntapedagogiikan pääsykokeisiin, mutta syksyn edetessä tajusin, ettei opettajuus ehkä olekaan minua varten. Halusin kuitenkin edelleen opiskella liikunta-alaa, joten päädyin hakemaan liikunnanohjaajaksi ammattikorkeakouluihin. Minulla on pitkä tausta valmentamisen parissa, lajeina voimistelu sekä uinti, ja halusin tulevan ammattini kouluttavan minua lisää ja mahdollistavan valmentamisen jatkumisen edelleen. Tällä hetkellä valmennan uimareita opiskelujeni ohella paikallisessa uimaseurassa.

Kuten aiemmin mainitsinkin, en suinkaan ole paljasjalkainen rovaniemeläinen. Juureni ovat syvällä Keski-Suomessa, Keuruulla, missä asuin viime elokuuhun saakka. Päätin lähteä opiskelemaan Rovaniemelle siksi, että olemassa olevista vaihtoehdoista se houkutti minua eniten. Liikunnanohjaajaksi voi Suomessa opiskella siis Rovaniemellä, Kajaanissa, Savonlinnassa sekä Vierumäellä. Lisäksi ajatus Lapissa asumisesta oli ollut mielessäni jo pidempään, vaikkakin tällä hetkellä tuntuukin siltä, etten vietä täällä aikaani opiskeluaikaa pidempään. Tällaiselle pikkupaikkakunnan kasvatille Rovaniemi on sopivan kokoinen kaupunki, mistä löytyy kuitenkin kaikki tarvittava. Olen viihtynyt täällä erittäin hyvin, paremmin kuin ajattelin, ja tunnen oloni kotoisaksi, vaikka olenkin melkein 600 kilometrin päässä lapsuudenkodistani. Näiden ensimmäisten kuukausien aikana, mitä olen täällä opiskellut ja elänyt, minusta tuntuu siltä, että varsinkin opiskelijoiden kesken täällä on erittäin hyvä ja yhtenäinen ilmapiiri, joka kannustaa osallistumaan kaikkeen yhteiseen tekemiseen. Suosittelisin Rovaniemeä opiskelukaupungiksi kaikille niille, jotka kaipaavat elämäänsä muutosta ja ns. uutta alkua. Täällä se on ollut helppoa, ainakin minulle.

Tähän asti liikunnanohjaajaopintoni ovat olleet juuri sellaisia, millaisiksi ne olen aina kuvitellutkin. Suurin osa opetuksesta on ollut verkossa, sillä vain pieni murto-osa meidän vuosikurssilaisista asuu Rovaniemellä, opiskelemmehan monimuoto-opintoina. Tähän mennessä meillä on ollut esimerkiksi kursseja nimeltä Vastuullinen valmentaminen, Johdanto liikuntapedagogiikkaan, Tuki- ja liikuntaelimistön anatomia sekä Johdanto ihmisen fysiologiaan, joihin on sisältynyt muun muassa erilaisia ryhmätöitä, ohjausharjoitteluita, itsenäisiä tehtäviä ja muutama tentti. Kuten sanoinkin, suurin osa opinnoista on suoritettu verkossa, joten monet verkko-oppimisympäristöt ovat tulleet tutuiksi ja koen, että ne ovat erittäin hyödyllisiä. Esimerkiksi ryhmätöiden teko on helppoa Teams-sovelluksen kautta. Tällöin ryhmätyön tekeminen ei vaadi kaikkien läsnäoloa Rovaniemellä tai edes samassa kaupungissa. Tämä mahdollistaa opiskelut melkein missä vain. Tähän mennessä parasta opinnoissa on kuitenkin mielestäni ollut uudet ystävät ja meidän luokan hyvä yhteishenki. Tunneille on ollut kiva mennä, kun viihtyy porukassa. Myös opettajat ovat mukavuudellaan, joustavuudellaan ja avoimuudellaan edesauttaneet sitä, että he ovat helposti lähestyttäviä, jos meillä on jotain mielen päällä.

Valmistuttuani voin työskennellä liikunta-alan organisointi-, ohjaus-, kehittämis- ja esihenkilötehtävissä, vaikkapa päävalmentajana. Kuten aiemmin mainitsinkin, työskentelen opintojen ohella uintivalmentajana, mikä tukee mielestäni opintojani hyvin. Vahvan valmennustaustani ansiosta voin keskittyä muiden asioiden oppimiseen, kun itse valmentaminen ja ryhmän edessä tietyllä tavalla esiintyminen on minulle tuttua. Valmistumiseni jälkeen haluaisin työskennellä liikunta-alalla monipuolisena osaajana, pääpainon ollessa valmentamisessa. Myös media-ala, markkinointi ja sisällöntuotanto kiinnostaisi hirveästi, ja toivonkin, että pystyn yhdistelemään näitä mielenkiinnonkohteitani tulevaisuudessa. Minun ikäisillä ihmisillä on niin paljon työuraa jäljellä, ja työt vievät niin ison osan päivästä, että haluan tehdä sellaisia asioita, joista nautin täysillä. Uskon, että valmistumisen jälkeen tieni vie jonnekin muualle täältä Lapista, mutta eihän sitä ikinä voi varmaksi sanoa.

Ai miksikö suosittelisin Lapin ammattikorkeakoulua opiskelupaikaksi? No ainakin tähän mennessä olen huomannut, että täällä opiskelijat ja heidän hyvinvointinsa ovat prioriteetti numero yksi. Täällä meidät huomioidaan yksilöinä, eikä osana suurta ihmismassaa, ja henkilökohtaisen opintopolun laatiminen on mahdollista ja siihen kannustetaan, olemmehan kaikki erilaisia ihmisiä erilaisilla taustoilla ja tulevaisuuden haaveilla. Hyviä syitä opiskella Lapin ammattikorkeakoulussa, edellä mainittujen lisäksi, ovat esimerkiksi yhteisöllisyys, aktiivinen opiskelijaelämä sekä kannustavat opettajat.

Teille Lapin ulkopuolella asuville ja mahdollisesti Lapin ammattikorkeakoulua opiskelupaikaksi harkitseville haluaisin sanoa sen, että tehkää se! Vaikka mahdollinen kaukainen etäisyys vanhasta kotikaupungista mietityttäisi ja jännittäisi, niin ei hätää. Moni opiskelija on tuossa täysin samassa tilanteessa, joten vertaistukea löytyy. Koen, että nimenomaan se, että monet muuttavat kaukaa tänne opiskelemaan, luo tiiviimmän yhteishengen.

- Iida Hannus, liikunnanohjaajaopiskelijaParas asia opinnoissamme on monipuolinen opintokokonaisuusVenla Linnakivi kertomuskuva 1.jpg
Opiskelin Perho Liiketalousopistossa Helsingissä ja valmistuin urheilulinjalta merkonomiksi. Keväällä hain yhteishaussa kouluihin, jotka kiinnostivat. Pääsin suoraan sisään, joten välivuosia en ole pitänyt. Merkonomiksi opiskellessa pidin siitä, että meillä oli melko paljon käytännön tekemistä sekä urheilulinjalla ollessani aamutreenit ja liikunta ylipäätään olivat myös parasta. Ajattelin, että nämä kaksi asiaa ovat varmasti läsnä liikunnanohjaaja opinnoissa. Liikunta on aina ollut iso osa elämää ja suuri intohimo, joten alan valinta oli sinänsä helppo. Haluan tehdä liikunnasta itselleni ammatin.

Liikunnanohjaajaksi pystyy opiskelemaan kolmella paikkakunnalla ja Rovaniemi kuulosti niistä parhaimmalta vaihtoehdolta. Pääsykokeissa ollessani tunne siitä, että haluan opiskella Lapissa, vain vahvistui. Valintaan vaikutti myös hyvät talviliikuntamahdollisuudet. Ei väliä onko talvi vai kesä, liikuntamahdollisuudet säilyvät.

Lappi kiehtoo paikkana paljon. On tullut käytyä nuorempana useasti Lapissa hiihtoloman aikaan ja aina olen tykännyt olla siellä. Eniten päätökseen vaikutti mahdollisuus nauttia kunnon talvesta. Kertaakaan en ole katunut päätöstäni, lähteä Lappiin opiskelemaan. Päinvastoin olen päiväpäivältä varmempi siitä, että tein täysin oikean valinnan. Täällä asuessani olen alkanut arvostamaan enemmän tiettyjä asioita, muun muassa luontoa ja puhtautta. Myös tietynlainen kiireettömyys ja rauhallisuus tekee Lapissa asumisesta parasta. Täällä osataan ottaa myös rennosti.

Rovaniemi on opiskelukaupunkina täydellinen. Sopivan kokoinen kaupunki, ei liian pieni, eikä liian iso. Rovaniemellä on kaikki tarvittava, ainakin itselleni. Kaikki palvelut ovat lähellä ja hyvin saatavilla. Täällä opiskelijoille järjestetään erilaisia tapahtumia ja heidät huomioidaan myös edullisilla hinnoilla. Kaikkea on riittävästi ja hyvät liikenneyhteydet tekevät kaupungista vielä paremman. Kaukaista sijaintia ei kannata ajatella pelkona, vaan mieluummin mahdollisuutena. Olen saanut kokea täällä paljon kaikkea sellaista, mitä en muualla olisi päässyt kokemaan.

Meidän opinnoissa käydään läpi ihmisen koko elämänkaari, niin fysiologisen kehityksen, motoriikan kuin liikunnan suhteen. Aloitetaan lapsesta ja päädytään ikääntyviin. Meidän opintoihin sisältyy myös anatomiaa ja fysiologiaa, eli päästään tarkemmin käymään läpi ihmisen toimintaa kokonaisvaltaisesti, joka on kuitenkin tosi iso osa myös liikuntaa ajatellen. Myös erilaisia ohjaustilanteita ollaan käyty läpi.

Meillä on luentoja, erilaisia toiminnallisia työpajoja, paljon käytännön tekemistä, projekteja ryhmässä ja myös itsenäistä työskentelyä. Teemme myös ryhmissä erilaisia liikunnallisia ohjauksia ja demoja. Problem based learning eli ongelmaperusteinen oppiminen on vahvasti läsnä opinnoissa. Mitä tehtäviä ja harjoitustöitä saadaankaan, niin ne perustuvat oikeaan työelämään ja sieltä tuleviin ongelmiin tai haasteisiin. Niihin pyritään saamaan ratkaisu joko ryhmässä tai yksin. Työharjoittelua meillä on joka vuosi 8 viikkoa.

Kokonaisuutena mielestäni meillä on sopivasti teoriaa suhteessa käytännönharjoitteluun. Esimerkiksi usein meidän luentoja seuraa käytännönharjoittelu, eli se mitä teoriassa opetellaan, viedään suoraan käytäntöön. Minusta tämä on hyvä tapa oppia ja samalla näkee, mikä toimii ja mikä ei. Liikunta-alaa ei opi vain kirjasta pänttäämällä vaan on myös tärkeää päästä itse kokeilemaan ja tekemään käytännössä asioita. Tämmöisiin meillä on loistavat tilat, sillä opiskelemme Santasportilla Ounasvaaralla, jossa on mahtavat puitteet liikuntaan. Tilat ovat siistit ja hyvässä kunnossa.

Meillä oli ensimmäisenä vuonna mahdollisuus valita uimaopettajan kurssi. Se on ollut ehdottomasti oma lempparini. Päästiin käytännössä kokeilemaan erilaisia juttuja ja ohjaamaan toisiamme altaassa. Kurssin puolessa välissä saatiin pareittain omat vastuu luokat tietyltä ala-asteelta. Päästiin itse suunnittelemaan ja ohjaamaan tunnit, joka opetti kyllä paljon. Todella käytännönläheinen kurssi, ensin itse opetellaan asiat ja sitten päästään opettamaan muita.

Työtehtäviä, jossa voi työskennellä on todella paljon. Liikunnanohjaaja voi työskennellä muun muassa hyvinvointivalmentajana, urheiluvalmentajana, yrittäjänä, urheilualan kouluttajana, ryhmäliikunnanohjaajana, kuntosaliohjaajana, kuntien ja kaupunkien tarjoamissa liikuntatoimissa, eri ikäisten liikunnanohjaustehtävissä sekä organisaation hallintopuolella. Halutessaan voi myös jatkokouluttautua liikunnanopettajaksi. Kun aloitat koulun, sinun ei tarvitse tietää mitä/missä haluat työskennellä valmistumisen jälkeen. Ajan kanssa se tulee kyllä esille. Toisen opiskeluvuoden syksyllä aloitin valmentamaan uimareita. Sain hienon mahdollisuuden päästä valmennustiimiin mukaan, joten tartuin haasteeseen. Ohjaan myös lasten uimakouluja viikoittain.

Minua kiinnostaa niin moni asia liittyen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, että pitää vielä pohtia mikä olisi just se minun oma juttu. Haluaisin tehdä personal trainerin töitä, mutta en välttämättä kokoaikaisesti. Myös ravitsemuspuoli kiinnostaa, joten mahdollisesti myös niitä hommia haluaisin tehdä. Onneksi ei ole kiire tietää mitä haluaa tehdä, vaan ajan kanssa se lopulta selkiytyy.

Paras asia opinnoissamme on monipuolinen opintokokonaisuus. Täällä on mahdollisuus muokata omaa opiskelupolkua oman näköiseksi, eli ottaa juuri niitä opintoja, jotka kiinnostavat sinua. Jokainen opiskelija kohdataan yksilönä, jolloin saat laadukkaampaa ja henkilökohtaisempaa opastusta opettajilta.

Lappi on aivan ihana paikka asua ja kyllä väittäisin, että viihtyisin täällä pitkäänkin. Harrastusmahdollisuudet ovat loistavat, vain taivas on rajana. Tänne jääminen riippuu tietenkin työmahdollisuuksista. En ole poissulkenut kumpaakaan vaihtoehtoa, Lappia tai muuta Suomea, aika näyttää minne päädyn.


Venla Linnakivi, liikunnanohjaajaopiskelija
Liikunta on se mun juttujaakko matola.jpg
Liikunta-ala oli jo pitkään kiinnostanut ja olin kuullut aiemmin valmistuneilta paljon positiivista palautetta Lapin AMKsta. Niinpä valmistuttuani ylioppilaaksi Ylivieskan lukiosta ja käytyäni armeijan, päätin lähteä opiskelemaan Lapin AMKiin.

Pitkän aikaa oli jo tuntunut, että liikunta on se mun juttu ja erityisesti liikunnanopettajan puoli kiinnosti. Lapin AMKin liikunnanohjaajan koulutuksen erikoisuutena on se, että se on ainut paikka, jossa voin yhdistää ilmaiseksi kasvatustieteen opintoja liikunnanohjaajan perustutkintoon. Se oli merkittävä etu muihin kyseistä tutkintoa tarjoaviin korkeakouluihin nähden.

Rovaniemi tuntuu juuri sopivan kokoiselta kaupungilta, etenkin kun olen kotoisin pienemmältä paikkakunnalta. Sen valinta oli helppo opiskelupaikaksi, sillä tuttujen positiiviset kokemukset niin koulusta kuin kaupungista vahvistivat päätöstäni. Lisäksi täällä talvi on vielä talvi ja pääsen harrastamaan talvilajeja pitkän aikaa.

Opiskelijoille täällä on tarjolla erilaisia tapahtumia ja palveluita edullisin hinnoin. Etenkin liikunnalle on luotu todella hyvät puitteet täällä ja uusia lajeja on helppo lähteä kokeilemaan vaikkapa joka viikko.  Meillä on hyvä luokkahenki ja mukava porukka, jonka kanssa viettää mielellään aikaa myös koulun ulkopuolella. Suosittelen Rovaniemeä opiskelupaikkakunnaksi, jos arvostaa pienempää kaupunkia, jossa ei ole mitään liikaa eikä varsinaisesti mitään puutukkaan.

Opiskelu on ollut mielestäni ollut hyvä yhdistelmä teoriaa ja käytäntöä. Lisäksi on ollut paljon ryhmätöitä, mikä on ainakin minulle ollut mieleistä. Meillä on monipuolisesti käytännönharjoituksia, luentoja ja työharjoittelua. Esimerkiksi ensimmäisenä vuonna käydään läpi lasten ohjaamisen teoriaa ja tehdään siitä yhdessä käytännönharjoituksia. Parasta on ollut juuri käytännössä tekeminen, kuitenkin liikunnanohjaamista oppii parhaiten vain ohjaamalla liikuntaa.

Erityisesti on jäänyt mieleen juuri tuo kahdeksan viikon harjoittelu, joka opetti paljon käytännön tekemisestä. Olin ala-asteella täällä Rovaniemellä ja tykkäsin siitä, että minulla oli melko vapaat kädet, tietysti huomioiden kuitenkin opetussuunnitelman. Koulun opettajat olivat aidosti kiinnostuneita minun oppimisestani ja kannustivat rohkeasti kokeilemaan jotain uutta.

Me opiskelemme ”omalla kukkulallamme” Ounasvaaralla Lapin urheiluopiston tiloissa, kun taas lähes kaikki muut alat ovat Jokiväylän toimipisteessä. Tilat ovat hyvät ja liikuntapaikkoja useita ja monet ulkoliikuntapaikat sijaitsevat myös urheiluopiston läheisyydessä.

Liikunnan ala on hyvin laaja ja kasvaa jatkuvasti. Työtehtäviä on käytännössä tarjolla niin monta kuin on opiskelijoitakin. Esimerkiksi voin toimia erilaisten lajien valmentajana, työllistyä kunnan liikuntatoimeen tai jatkokouluttautua liikunnanopettajaksi. Voin kuvitella jääväni Lappiin töihin, riippuen toki työllistymisestä. Kuitenkin valta osa työpaikoista sijaitsee Etelä-Suomessa. Yleisesti ottaen opinnot ovat antaneet todella hyvät eväät tulevaa työelämää ajatellen. Liikunnan ala on monitieteellinen ja kun opiskellaan ohjaamaan liikuntaa, opitaan myös fysiologiaa, psykologiaa ja ryhmätyötaitoja. Liikunnan alalla saa myös harjoitella projektien johtamista, joka valmistaa mahdollisiin tuleviin esimiestehtäviin.

Suosittelen Lapin AMKia opiskelupaikaksi, sillä täällä on osaava ja mukava henkilökunta, hyvät urheilumahdollisuudet sekä paljon käytännön tekemistä. Liikunnanohjaajaksi kannattaa lähteä, sillä koulutus on monipuolinen ja opintoja on mahdollista muokata yksilöllisen suunnitelman mukaan asiantuntevien opettajien avustuksella.

Lappiin kannattaa tulla, täällä on sulle hyvät urheilumahdollisuudet, ilmaiset kasvatustieteenopinnot liikunnanohjaajakoulutuksessa sekä kaupungin ja luonnon parhaat puolet lähekkäin.

 

Jaakko Matola, liikunnanohjaajaopiskelijaAvoimen AMKin kautta liikunnanohjaajaopiskelijaksiniko pimiä.jpg
Polkuni Lapin AMKin liikunnanohjaajaopiskelijaksi ei ole se perinteisin, sillä itse tulin tänne opiskelemaan avoimen AMKin kautta. Vaikka polkuni opintoihin oli hieman erilainen kuin muilla, niin pääsin silti opiskelemaan samoja liikunnanohjaajan opintoja, kuin mitä valintakokeiden kautta tulleet tutkinto-opiskelijatkin opiskelevat. Myöhemmin sain jatkaa opintoja erillishaun kautta suoraan toisen vuoden liikunnanohjaajan opintoihin tutun ryhmän kanssa tutkinto-opiskelijana. Lapin AMK tarjoama liikunnanohjaajakoulutus ei vaadi opiskelijalta sitä, että pitäisi olla urheilija, mielenkiinto ja palo liikuntaan on se pohja, josta lähdetään.”

Lähdin opiskelemaan liikunnanohjaajan koulutukseen Lappiin Sipoosta. Muuttaminen toiselle paikkakunnalle opiskelemaan avartaa katsetta ja antaa mahdollisuuden tutustua hyvin erilaisiin ihmisiin. Jos kokee olevansa arka lähtemään kotikaupungistaan, niin silloin ehdottomasti pitää lähteä, jolloin huomaa, että sitä elämää on kotikaupungin ulkopuolellakin. Täällä Lapissa ihmiset tulevat juttelemaan paljon helpommin, kuin jossain muualla, eikä täällä ole niin kiireinen ilmapiiri.

Ennen kuin tulin Lapin AMKiin opiskelemaan, kävin lukion Sipoossa, jonka jälkeen menin armeijaan. Siitä lähdin opiskelemaan merkonomiksi ylioppilaspohjaisella linjalla, jossa opiskelin 2 -vuotta Helmin liiketalousopistossa, joka nykyiseltä nimeltään toimii Perhon Liiketalousopistona. Lapin AMKiin päädyin opiskelemaan liikunnanohjaajaksi, sillä liikunta on aina kiinnostanut minua ja ollut lähellä sydäntäni. Lukion jälkeen hain muutamaan otteeseen opiskelemaan liikunnanohjaajan – sekä liiketalouden AMK –opintoihin, mutta en päässyt sisään. Merkonomitutkinnon jälkeen kuitenkin tuntui, että kaupan ala ei mahdollisesti olekaan se oma juttu ja aloin hakemaan liikuta-alan opintoihin.

Opiskelukaupungin suhteen minulla oli kolme vaihtoehtoa, ja huomasin, että Rovaniemellä oli kaikki oleellinen, joten päädyin tänne. Minua houkutti myös uusi kaupunki suhteellisen kaukana kotipaikkakunnasta. En kokenut itseäni paikkasidonnaiseksi, vaan pystyin mielelläni lähtemään kotipaikkakunnaltani Sipoosta. Tiesin millainen kaupunki Rovaniemi on, ja mitä täällä voi opiskella. Liikunta-alan houkutus vei mennessään.

Tulin Lapin AMKiin opiskelemaan avoimen AMKin polkuopintojen kautta, joka lähti siitä, että en päässyt esivalintakokeen jälkeen pääsykokeisiin, mutta halusin kuitenkin ehdottomasti Lapin AMKiin opiskelemaan. Selasin Lapin AMKin nettisivuja ja törmäsin siellä avoimen ammattikorkeakoulun opintoihin, joihin ilmoittauduin saman tien ja pääsin. Avoimessa on mahdollista opiskella vuosi haluamaansa alaa tai ottaa opintoja monelta alalta. Itse opiskelin vuoden ja maksoin opinnoistani 300 euroa, en tosin ollut opiskeluvuoteni aikana vielä koulun kirjoilla opiskelijana, joten en ollut oikeutettu opintotukeen, kivinen tie kukkarolle, mutta toimeentulotuella ja aktiivisuudella selvisin.

Myöhemmin sain jatkaa avoimesta erillishaun kautta suoraan toisen vuoden liikunnanohjaajan opintoihin tutun ryhmän kanssa, kun saavutin avoimen opinnot päätökseensä hyväksytysti ja sain kasaan 60 opintopistettä, silloin sain myös tutkinto-opiskelijan tittelin ja oikeudet opiskelijan tukiin. Avoimen opinnot tarjoavat hyvän polun päästä opintoihin, jos ei pääse pääsykokeiden avulla sisään. Opinnoista maksettava 300 euroa ei ole mielestäni paha maksu siitä, että saa hyvän keinon päästä kouluun sisään ja opiskelemaan mielestä alaa. Omalla kohdallanikin avoimen AMKin tarjoamat polkuopinnot lopulta mahdollistivat opiskelupaikani Lapin AMKissa.

Rovaniemi on kaupunkina mielestäni hyvä, välimatkat täällä ovat lyhyitä ja kaikki tarvittava on lähellä. Tosin, jos haluaa vaihtelua, on täältä helppo lähteä ja tulla takaisin hyvien liikenneyhteyksien ansiosta. Täältä löytyy myös paljon liikuntamahdollisuuksia, vähän kaikille kaikkea, jos haluaa harrastaa, esimerkiksi jalkapalloa, niin joukkueita löytyy hyvin. Opiskelukaupunkina Rovaniemi on loistava, täältä löytyy hyvin asuntoja edullisella vuokralla ja silti elinpiiri on rikasta, kaupunki on rauhallinen, vaikka tarjoaakin aktiviteetteja laidasta laitaan. Lapin AMKin Rovaniemen kampus Santasportilla, jossa liikunnanohjaajat opiskelevat on sopivan pieni, täällä tutustuu nopeasti opettajiin, jolloin henkilökohtaisen avun saaminen on helppoa.

Meillä on opiskelijakavereiden kanssa todella tiivis 40 hengen porukka, joiden kanssa pystyy tekemään hommia ja tarpeen tullen voimme olla toistemme apuna. Koulutuksessa vuodet menevät jaksotetusti ikäryhmittäin. Ensimmäisenä vuonna käsitellään lapsen kehittymistä syntymästä- ala-asteikäiseen ja nuoruuteen, käsitellään ihmisen varttumista ja suunnitellaan erilaisia liikunnanohjauksia pienille lapsille. Olemme esimerkiksi ohjanneet toisiamme leikkien niin, että joku on vuorollaan ollut lapsen roolissa. Toisella vuosikurssilla käsitellään jo ihmiselämän puoltaväliä, jolloin opinnoissa käydään läpi aikuisten liikkumista. Opinnot eivät kuitenkaan käsittele erityisesti vanhuusikää, sillä ikäihmiset jaotellaan samaan ohjattavaan liikuntaan, kuin aikuisetkin. Viimeisenä vuonna erikoistutaan huippuvalmennukseen tai terveysvalmennukseen, itse en ole vielä valinnut suuntautumistani, mutta minulla on vielä aikaa miettiä. Joka vuosi meillä on 8 viikon harjoittelu, joka on sisällytetty opintojaksolle, joten käytännönharjoitusta tulee runsaasti.

Urheiluopistolla Santasportilla sijaitseva kampuksemme näkyy opinnoissamme paljon, se mahdollistaa monen liikuntalajin kokeilun ja loistavan ympäristön liikunnalle, demoja on helppo tehdä, kun löytyy tarvittavat liikuntavälineet ja tilat. Sieltä löytyy kuitenkin myös normaaleja luokkatiloja, joissa käydään läpi teoriaopintoja. Käymme toisinaan myös Lapin AMKin Rantavitikan kampuksella kieltenopintojen luennoilla ja harjoittelemme IT- taitoja. Opiskelu ei siis ole kuitenkaan pelkkää liikuntaa, vaan paljon myös istutaan luennoilla ja pidetään toisillemme esityksiä ja luentoja sekä teemme ongelmanratkaisupohjaisia projektiopintoja.

Saamme paljon toimeksiantoja suoraan työelämästä. Esimerkiksi toisen vuoden syksyllä kokonainen kurssi oli työelämästä, jolla kehittelimme Levin Köngäs –nimiselle yritykselle kehitysideoita. Lähdimme kehittämään heille markkinointia ja yrityksen sisältöä. Tehtävä meni liikunnan – ja matkailun alan sekoitukseksi ja teimme yhdessä työtä sen eteen, että saimme sisällöstä mielenkiintoisempaa. Kurssi onkin yksi parhaiten mieleen jääneistä, sillä se mahdollisti opiskelijoille vierailun Levillä ja mm. lumikenkäilemisen. Kurssi oli todella työläheinen ja oli mahtavaa tehdä tiimityötä ja vastata itse omista toimistaan. Kurssista jäi käteen esimiestaitoja, ryhmän johtamistaitoja, valmistautumista ja vuorovaikutustilanteissa toimimisen osaamista, oli mukavaa toimia poissa kouluympäristöstä. Opintoihimme sisältyy siis monipuolisesti muutakin, kuin liikuntaa.

Opinnoissa parasta ovat tähän asti olleet oppimisen oivallukset, alkuun opinnot voivat tuntua vaikeilta, jos tulee paljon uutta asiaa, mutta kun niitä asioita käsitellään koko ajan ja niitä tulee yhä enemmän vastaan opinnoissa, alkaa ne nopeasti sisäistämään.

Valmistumisen jälkeen työllistymismahdollisuudet ovat monipuoliset. Konkreettisia ammatteja ovat esimerkiksi liikunnan opettajan sijaisuudet, kunnalla esimerkiksi liikuntakoordinaattori tai liikuntapalveluiden kehittäjä, valmentaja eri lajeissa, riippuen omasta suuntautumisesta työtehtävänä voi olla myös hyvinvoinnin edistämisen valmennus, jossa tarkoituksena on luoda terveellisempiä elämäntapoja.

Opintojen aikana olen ollut harjoittelussa päiväkodissa, jossa työtehtäviä oli lasten hoidosta lasten liikuttamiseen, jumppahetkiin, ulkoaktiviteettien toteuttamiseen vuodenajasta riippumatta. Lisäksi olen ollut Rovaniemen kaupungilla työharjoittelussa nuorisopalveluissa. Siellä ollessani valmensin fyysisesti ja psyykkisesti e- sportin pelaajia. E- sport tai e- urheilu on tietokoneilla tai konsoleilla pelaamista, nuorisopalvelut aloittivat tällaisen ryhmän, jotta pelaaminen olisi muutakin kuin istumista. Valmennuksen tarkoitus on tehdä istumapelaamisesta oikeaa urheilua, noissa peleissä liikkuu paljon rahaa, joten hyvin menestymällä voi jopa tienata. Turnauksiin ja otteluihin valmistaudutaan tähtäämällä pelaajan kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Jopa huipulla kisaavilla e-sportin pelaajilla on oikeat valmentajat, jotka tähtäävät siihen, että fyysisellä treenillä saadaan pidettyä koordinaatiokyky hyvänä ja psyykkisellä treenillä taas pyritään refleksien nopeaan toimimiseen, sillä peleissä päätöksentekokyvyn tulee olla nopeaa.

Viime vuonna olin kesätöissä Ropsin juniorijalkapalloilijoiden kakkosvalmentajana ja viime kaudella olin jalkapallojoukkue SantaClausin miestenjoukkueen johtajana. Vaikka monenlaista hommaa on tullut tehtyä urasuunnitelmat valmistumisen jälkeen ovat kuitenkin olleet minulle aina ikuisuuskysymys, en siis tiedä vielä mitä silloin haluan tehdä. Olen kuitenkin ajatellut, että muutan työnperässä sinne mistä löydän minulle sopivan työn, mahdollisesti jään Lappiin, jos täältä sellainen työ löytyy.

Opinnot antavat hyvät eväät työelämään, valmiutta sekä osaamista voi itse kehittää ja omalla opiskelupanoksellaan voi vaikuttaa siihen, kuinka paljon opinnoistaan saa irti. Opinnot ovat monipuolisia ja asioita käsitellään laajasti. Liikunnanohjaajan tutkinto valmistaa monipuoliselle osaamiselle, oli se sitten myyntiä, markkinointia, ihmisten kohtaamista ja vuorovaikutusta tai sitten liikuntaa ja valmennusta. Opettajien kanssa on helppoa suunnitella omaa urapolkuaan, josta voi lähteä rakentamaan suuntaa omaa tavoitetta kohti. Lapin Yliopisto mahdollistaa meille myös yhteistyön opintojemme lisäksi. Jos on mielenkiintoa opiskella esimerkiksi opettajaksi, on opintoihin mahdollista saada pedagogiset opinnot osaksi omaa opintosuunnitelmaa. Mikäli ennen liikunnanohjaajan AMK- tutkintoa on käynyt liikuntaneuvojan koulutuksen Santasportilla, on silloin mahdollisuus hypätä suoraan yhdellä vuodella opinnoissa ylöspäin, jolloin puhutaan väyläopinnoista.

- Niko Pimiä, liikunnanohjaajaopiskelijaMonipuoliset opiskelumetodit vahvuutenaLiisa Reinola liikunnanohjaaja.JPG
Liikunnanohjaajan opinnot ovat olleet todella antoisia ja yhteisömme on hyvin tiivis. Huomaan, että oma ajatteluni on kehittynyt valtavasti lukion jälkeen.

Olen kotoisin Utsjoelta. Opiskellessani lukion ensimmäistä vuotta, näin liikunta-alan mainoksen. Mainoksen nähtyäni huomasin, että liikunta-ala se, jota haluan tehdä tulevaisuudessa. Lähdin ottamaan selvää, missä kaikkialla kyseistä alaa pystyy opiskelemaan. Tutustuin ja hain kolmeen eri vaihtoehtoon. Saavuttuani pääsykokeisiin Rovaniemelle päätin, että tämä on se minun paikkani, jonne haluan tulla.

Suosittelen hakeutumista Lapin AMKin tarjoamaan liikunnanohjaajan koulutusohjelmaan, koska täällä käytettävät opiskelumetodit palvelevat erilaisia ihmisiä niin esteettisiä kuin audiovisuaalisiakin. Kaikki otetaan siis huomioon, joten täällä on hyvä olla.

- Liisa Reinola, liikunnanohjaajaopiskelijaRohkeasti Lappiin opiskelemaan omaa alaamira LIIVA.jpg
Reilu kolme vuotta sitten huomasin, että suuri osa minun kavereista on jo muuttanut pois kotipaikkakunnaltani Imatralta eikä minulla ollut mitään mielenkiintoa jäädä viettämään toista välivuotta vanhempien nurkkiin. Niimpä mie aloin kartottaa eri vaihtoehtoja, et mikä mie haluaisin olla isona.

Liikkuminen on aina antanu minulle positiivisia fiiliksiä ja rupesin funtsimaan, että olispa siistii päästä jakamaan niitä samoja fiiliksiä myös muille ihmisille. Tai mitä jos minusta tuliskin valmentaja? Minulla on kuitenkin pitkä tausta kilpa- ja huippu-urheilusta, minulla ois varmasti paljon annettavaa nuorille urheilijalupauksille. Tai entä jos haluaisin olla ryhmäliikuntavetäjä? Näitä kysymyksiä pyörittelin ja löysin lopulta Lapin ammattikorkeakoulun sivuille lukemaan tietoja linjasta nimeltään liikunta ja vapaa-aika. Se oli minun juttu, sitä kohti mie lähin.

En oo kertaakaan katunut valintaa. Kaukainen sijainti totta kai aluksi jännitti, mutta lentokoneet lentää ja junat kulkee. Rovaniemi on opiskelukaupunkina täydellinen. Palveluita on riittävästi ja opiskelijat on otettu huomioon esimerkiksi tarjoomalla meille paljon opiskelijaetuja eri ravintoloissa tai myymälöissä. Rovaniemellä on myös yliopisto, joka vilkastuttaa opiskelijaelämää. Parasta ehottomasti koulun alkaessa oli huomata se, että kaikki muut on ihan samassa tilanteessa minun kanssa. Ekaa kertaa pois vanhempien turvallisista nurkista ja kaukana kotona, ei ketään kehen vois turvautua. Alusta asti kuitenki puhallettiin ryhmän kanssa yhteen hiileen ja sama meno on jatkunu tänne kolmannen kevääseen asti.

Opiskelusta oon saanu irti tosi paljon, tykkään meiän itsenäisistä opiskelutyyleistä, joita on mm. problem based learning eli PBL sekä case based learning eli CBL. Jälkimmäisessä työskennellään ihan oikeitten tilanteitten ääressä, joita voi esimerkiksi olla jonkin tapahtuman toteuttaminen. Nää tyylit tuntu omituisilta lukion luentojen jälkeen, mutta kun työns ennakkoluulot sivuun, rupes niistä saamaan tosi paljon irti. Itestä se on tosi paljon kiinni kuinka paljon irti ylipäätänsä näistä opinnoista saa. Meiän opinnoissa opiskellaan koko ihmisen elämänkaari ja siihen liittyvästä liikunnasta ja urheilusta. Mennään aika syvälle ihmisen anatomiassa, mutta sitten esimerkiks valmennusta, niin hyvinvointi kuin huippu-urheilukin, käsitellään hyvin käytännönläheisesti tekemällä ite.

Meillä on enemmän työharjoitteluita, ku missään muussa Lapin AMKin aloista. Ensimmäisenä vuonna ohjattiin SportistiRoi -iltapäiväkerhoja Rovaniemellä ja harjottelu päätty kolmen viikon päiväkotijaksoon, jonka tein Imatralla. Toisena vuonna olin Rovaniemellä lukiossa ja nyt kolmantena vuonna oon Santasportilla Olympic Training Centerillä sekä Lapin urheiluakatemialla. Kaikki harjottelut jakautuu aina koko vuoden ympärille, käyään hakemassa koulusta teoriaosaamista ja sitte mennään kokeilemaan sitä käytäntöön. Ihan toimiva ratkasu minun mielestä!

Harjoitteluissa on päässy näkemään sitä hommaa käytännössä ja siellä jos missä selviää et mikä on just se oma juttu. Miulle se oma juttu löyty vasta kolmantena vuonna. Oon saanut harjottelusta ihan super paljon irti, oon ollu oma-aloitteinen ja tehny paljon töitä, koska oon tykänny kaikesta mitä siellä oon saanu tehdä. Harjotteluohjaajat on antanu paljon vastuuta ja oon päässy tekemään töitä ihan oikeitten huippu-urheilijoitten kanssa. Oon tehny koulun ohella paljon valmennuksia ja uskon, että tuun myös tekemään niitä valmistumisen jälkeen. Oma haave on päästä tekemään töitä huipulle tähtäävien kilpaurheilijoiden kanssa.

Parhaimmat muistot liittyy varmasti näihin ihmisiin, joitten kanssa on muodostunut vähä niinku yks iso perhe. Liikunnanopiskelijat opiskelee jatkuvasti yhessä ja viettää myös vapaa-aikaa pitkälti samassa porukassa. Nähään toistemme parhaat ja pahimmat puolet, jaetaan ilot ja surut ja kannustetaan aina kaveria ylittämään ittensä.

Jos oot yhtään miettiny, että kannattaiskohan tänne nyt hakea ni voin täydellä sydämellä sanoa et KANNATTAA! Et tuu pettymään!

- Mira Purovaara, liikunnanohjaajaopiskelijaTyöelämälähtöistä opiskelua liikunnan parissaVille LIIVA.jpg
Olen aina halunnut tehdä liikunnasta ammatin itselleni, koska olen ollut liikunnallinen ja pitänyt liikunnasta. Rovaniemi oli paras vaihtoehto mahdollisista liikunnanohjaajan opiskelupaikoista, sen vuoksi hain liikunnanohjaajaksi nimenomaan Lapin AMKiin.

Opinnoissa meillä on käytössä ongelmaperustainen oppimistapa eli se tarkoittaa paljon tutoriaalityöskentelyä ryhmissä eikä juurikaan luentoja. Lisäksi opintoihin on kuulunut työelämälähtöisiä caseja, missä saadaan työelämästä toimeksiantaja, jonka jälkeen cese toteutetaan ryhmätyöskentelynä.

Työelämälähtöistä oppimista edesauttaa työharjoittelu, joita on 15 opintopistettä ensimmäisenä, toisena ja kolmantena vuonna. Neljäntenä vuonna on vielä 10 opintopistettä työharjoittelua. Itse olin ensimmäisenä vuonna päiväkodissa ja Sportisti Roi:lla ohjaamassa liikuntakerhoja, toisena vuonna lukiolla koordinoimassa liikuntaa ja nyt kolmantena vuonna olen Lapin Urheiluakatemialla valmentamassa jääkiekkoilijoita ja neljäntenä vuonna on vielä tulossa tapahtuman järjestäminen.

Oppimisympäristössämme Santasportilla, Olympic Training Centerillä on hyvä tilat, joten opiskelemme koko ajan lähellä urheilua. Meillä on loistava ryhmähenki luokan kesken sekä paljon yhteistä tapahtumia myös kaikkien liikunnanohjaajaopiskelijoiden kanssa. On ollut tosi mukavaa, kun on saanut uusia kavereita ja ollaan mm. perustettu jääkiekkojoukkue liivalaisten (liikunnan ja vapaa-ajan opiskelijoiden) kanssa ja luokkalaisten kanssa ollaan pelattu jalkapalloa ja salibandy harrastesarjoissa.

Rovaniemi on kaupunkina mukava paikka, vaikka ollaan aika pohjoisessa, niin kaupunki on urheilullinen. Rovaniemeltä löytyy eri lajeja ja seuroja, joiden pelejä voi käydä katsomassa ja saa yhdistettyä hyvin opinnot liikuntaan. Rovaniemellä on sekä yliopisto että ammattikorkeakoulu, joten opiskelijatapahtumiakin löytyy, jos haluaa sellaisissa rientää.

Opiskeluajalta on todella paljon hyviä muistoja, niin koulusta kuin vapaa-ajalta. Totta kai tulee urheiluharrastukset mieleen: jääkiekko, jalkapallo, salibandy ja koulusta sohvilla löhöily. Mieleenpainuvimpana ehkä kuitenkin toisena vuotena järjestetty vaellus-seikkailu tuolla Pyhä-Luostolla, missä pääsimme vaeltamaan hienoille tuntureille ja nukkumaan yöt teltassa, marraskuun lämmössä.

Kolmantena opiskelu vuonna erikoistuimme joko hyvinvointi- tai urheiluvalmennukseen, joista itse valitsin urheiluvalmennuksen, joten totta kai valmistumisen jälkeen olisi mukavaa päästä urheiluvalmennukseen töihin. Olen kuitenkin avoin kaikille liikunta-alan työpaikoille ja uusille haasteille. Yhtenä vaihtoehtonani on myös jatkokouluttautuminen esim. liikunnanopettajaksi.

- Ville Suojärvi, liikunnanohjaajaopiskelija

 Harrastuksesta ammatiksiValitsin liikunnanohjaajan opinnot, koska liikunta on kiinnostanut minua niin kauan kuin muistan ja halusin tehdä harrastuksesta itselleni ammatin. Olen kotoisin Sodankylästä, joten lähdin niin sanotusti etelään opiskelemaan kun muutin Rovaniemelle.

Liikunnanohjaaja Tero Kuusela.jpgLapin AMK oli lähin paikka, jossa liikunnanohjaajaksi pystyi kouluttautumaan, joten sen vuoksi päädyin tänne. Olen tosiaan itse harrastanut liikuntaa jo pienestä pitäen kavereiden kanssa harraste pohjalta, ja tällä haluan korostaa nimenomaan sitä, että ei tarvitse olla kilpaurheilija, jotta voi opiskella liikunnanohjaajaksi. Motivaatio ja aktiivinen elämäntapa riittävät oikein hyvin.

Opiskelumuoto koulutuksessa on ennen kaikkea toiminnallinen ja muun muassa ryhmätyöskentelyä ja tiedonhakua on paljon, sillä meillä on käytössä ongelmalähtöinen oppiminen (PBL). Varsinkin nyt kolmannen vuoden keväällä meillä on ollut paljon projektimaista opiskelua, sillä opiskeluun on kuulunut case – työskentelyä. Se on ollut hyvin sidoksissa työelämään ja siihen on liittynyt muun muassa liiketoiminta, yrittäjyys, kehittämisosaaminen ja johtaminen, lähinnä liikunta-alan näkökulmasta.

Ihmisen elinikä käydään opintojen aikana tarkasti läpi vauvasta vaariin. Ensimmäisenä vuonna opinnoissa keskitytään 0-12 vuotiaisiin lapsiin ja niiden kokonaisvaltaiseen kehitykseen sekä lasten liikunnanohjaukseen. Toisena vuonna sitten kohteena ovat nuoret ja aikuiset, johon kuuluu esimerkiksi nuorten valmennus ja ohjaus, personal fitness coach-toiminta , luontoliikunta ja elämyspedagogiikka. Kolmantena vuonna sitten suuntaudutaan joko hyvinvointiliikuntaan tai kilpa- ja huippu-urheiluun. Itse olen päässyt opinnoissani kokeilemaan molempia, sillä syksyn olin hyvinvointipuolella ja keväällä vaihdoin huippu-urheiluun. Halusin kokeilla molempia ja ottaa kaiken hyödyn irti opinnoista ja niiden monipuolisuudesta. Molemmissa suuntautumisvaihtoehdoissa tehdään samankaltaisia tehtäviä, mutta ne ajatellaan ja toteutetaan oman suuntautumisen pohjalta.

Opintoihin kuuluu lisäksi todella paljon harjoittelua, 15 opintopistettä per vuosi ja neljäntenä vuonna 10 opintopisteen verran. Itse olen suorittanut harjoittelut Rovaniemen alueella. Mieleenpainuvimmat harjoittelu paikat ovat olleet Ounasvaaran atleettiklubi, päiväkoti Sunnaborg ja Viirinkankaan ala-aste. Nyt kolmantena vuonna olen myös tykännyt olla mukana Lapin urheiluakatemiassa. Harjoitteluissa mukavaa on se kun pääsee keskustelemaan ammattivalmentajien kanssa ja samaan heiltä käytännönoppeja sekä esimerkkejä.

Opintoihin kuuluu todella harvoin mitään perinteisiä luentoja, sillä myös niin sanotut luennot ovat hyvin toiminnallisia, teemme yleensä tehtäviä työpaja tyyliin. Toisinaan teemme myös ryhmissä liikunnallisia ohjausharjoituksia, demoja, liikunnan suunnittelua sekä toteutusta. Pääasiassa opinnot koostuvat kuitenkin tasaisin väliajoin teoriasta ja harjoittelusta, eli ensin opetellaan jokin asia teoriassa ja sen jälkeen sitä harjoitellaan käytännössä. Tällä tavalla korostetaan jatkuvaa teorian viemistä käytäntöön.

Liikunnanohjaajana voi työskennellä esimerkiksi valmentajana eri kohderyhmille, hyvinvointivalmentajana, kuntosaliohjaajana, kaupunkien ja kuntien liikuntatoimen tehtävissä sekä muiden liikuntaorganisaatioiden eri tehtävissä jopa hallinnollisella puolella ja yleensäkin yleisissä lasten, aikuisten, ikääntyvien ja erityisryhmien liikunnanohjaustehtävissä. Työllistymismahdollisuuksia ja työtehtäviä on siis todella paljon. Itse näen työllistymisen siten, että hyvälle työntekijälle löytyy aina töitä, pitää vain olla avoin ja hyvä tyyppi. Hyvinvointiala on kokoajan nousussa, sillä ihmiset haluavat koko ajan tehdä enemmän asioita oman hyvinvointinsa eteen. Mielestäni myös täällä Rovaniemellä on useita mahdollisuuksia, aluksi vain pitää aloittaa jostain. Etelä-Suomessa on tietysti paljon enemmän työpaikkoja, mutta kyllä niitä täällä Lapissakin on, ne vain pitää osata hakea.

Omien urasuunnitelmien suhteen olen avoin ja lähden mielelläni tutkailemaan mitä muualla Suomessa näkyy, toiveena on ennen kaikkea saada oman alan töitä ja sitten jossain vaiheessa kouluttautua lisää. Asiakkaan osallistaminen, innostaminen ja ihmisen käsitteleminen kokonaisvaltaisesti sekä asiakaslähtöisesti voisivat olla niin sanotusti minun tavaramerkkejä tulevassa työssäni. Liikunnanohjaajan koulutusohjelma antaa hyvät valmiudet työelämää varten, sillä asiat käydään läpi työelämälähtöisesti ja asioita tehdään paljon käytännössä. Opitut taidot sitten lopulta syventyvät vielä työelämässä, sillä työ opettaa parhaiten. Itse olen työskennellyt jo opintojen aikana alaa vastaavissa työtehtävissä juniorivalmentajana Santas´s Unitedissa.

Mukavinta opinnoissa on ollut se, että on saanut opiskella sellaisten asioiden parissa, jotka oikeasti kiinnostavat. Se motivoi todella hyvin kun saa tehdä mielekästä työtä, joka ei oikeastaan edes tunnu työltä. Lisäksi Rovaniemi on ollut opiskelupaikkana erittäin virkeä, tämä on myös hyvin opiskelijaystävällinen kaupunki ja täällä on paljon nuoria. Itse tykkään täällä luonnonläheisyydestä, sillä se tuntuu minusta kotoisalta. Lappi on muutenkin erinomainen paikka liikunnan harjoittamiselle, täällä on arktinen luonto ja ennen kaikkea loistavat talviliikuntamahdollisuudet.

Koulutusohjelmaa kuvailisin sanoilla uudenaikainen, yhteisöllinen ja liikunnallinen. Suosittelisin alaa myös muille, sillä opinnot ja aiheet ovat todella mielenkiintoisia. Ne vastaavat hyvin tulevaisuuden tarpeita. Lisäksi yksi merkittävimmistä asioista opinnoissa on ollut nimenomaan yhteisöllisyys, se on ollut niin huikeaa, että harvoin näkee vastaavaa. Tosin sen eteen on kyllä tehty paljon töitä. Mielestäni tämä on ollut kaikin puolin hyvä opiskelupaikka, joten jos motivaatio on kunnossa ja liikunta kiinnostaa, niin mukaan vain. Ei tosiaan tarvitse olla kilpaurheilija, jotta voi opiskella liikunnanohjaajaksi. Motivaatio ja aktiivinen elämäntapa riittävät oikein hyvin, tee sinäkin intohimostasi ammatti.

 

- Tero Kuusela, liikunnanohjaajaopiskelijaOpinnoissa parasta on ollut niiden monipuolisuus sekä joustavuusKuva liikunnan opiskelijasta
Opiskellessa ja sen ohessa vuosikurssistamme muodostui tiivis porukka, jonka kanssa olen jakanut opiskeluvuosieni ikimuistoisimmat hetket.

Kolmisen vuotta sitten otin ensiaskeleeni nykyisessä kotikaupungissani, kun saavuin Rovaniemelle liikunnan ja vapaa-ajan koulutusohjelman pääsykokeisiin. Aikaisemmin kaupunki oli tuttu vain auton ikkunasta. Pohjois-Pohjanmaalta kotoisin olevalle suunnistuksen ja hiihdon harrastajalle vaaramaisemat ja luonnonläheisyys olivat kuitenkin tehneet sellaisen vaikutuksen, että vieraaseen kaupunkiin saapuminen tuntui melkein siltä, kuin olisi kotiin tullut. Ja koti siitä pian tulikin, kun ovet opintoihin aukesivat.

Ensimmäinen syksy uusiin luokkakavereihin tutustuessa kului nopeasti, ja uuden oppiminen vei mukanaan. Opiskellessa ja sen ohessa vuosikurssistamme muodostui tiivis porukka, jonka kanssa olen jakanut opiskeluvuosieni ikimuistoisimmat hetket. Liikunnan alalla ilmapiiri on muutenkin erityinen: perinteinen kuilu opiskelijoiden ja opettajien välillä on historiaa, ja palautekeskustelut käydään parhaimmillaan lounaspöydässä. Erityistä ilmapiiriä edesauttanee se, että ammatilliset kiinnostuksen kohteet liittyvät usein myös vapaa-ajan harrastuksiin. Ihmiset elävät samalla planeetalla ja puhuvat samaa kieltä.

Opintojeni alkaessa tunsin kokonaisvaltaista kiinnostusta liikunta-alan eri osa-alueita kohtaan, mutta minulla ei ollut selvää suunnitelmaa siitä, mihin suuntautuisin, tai minkälaiset työtehtävät minua alalla kiinnostaisi. Opinnoissa ehdottomasti parasta on ollut niiden monipuolisuus sekä joustavuus. Olen kokenut, ettei minun ole tarvinnut mahtua minkäänlaiseen muottiin, vaan olen voinut rakentaa omannäköiseni opintopolun. Tämä on mahdollistanut kiinnostuksen syventymisen paloksi kehittää omaa ammatillista osaamista erityisesti psyykkisen valmennuksen sekä aikuispedagogiikan saralla.

Opiskelustressin lieventämiseen kaupunki tarjoaa keskustasta kävelymatkan päässä olevia luontopolkuja, joita pitkin voi patikoida vaaran laelle ihailemaan auringonlaskua ja Ounasjoen kiemuroita. Väitän, että vähintäänkin keskikesän yöttömänä yönä tuo maisema on kokemisen arvoinen. Liikunnasta pitävälle Rovaniemi on sporttinen ja kompakti kaupunki, jossa välimatkat harrastuksiin, kavereille ja kouluun sujuvat helposti polkupyörällä. Jos arjesta haluaa syvempää irtautumista, lähimmille tuntureille matkustaa autolla vain parissa tunnissa.

Vaikka opiskeluvuoteni liivalla ovat tulleet päätökseen, elinikäisen oppimisen polulla olen vasta alkumatkassa. Odotan innolla tulevien työtehtävien ja jatko-opintojen tuomia oppeja ja kokemuksia, jotka vievät minua taas polullani eteenpäin. Tällä hetkellä päällimmäisin tunne on kiitollisuus, jota koen saadessani olla osa liikunnan ja vapaa-ajan koulutuksen yhteisöä ja Kipinä-vuosikurssiamme. Opiskeluvuosien varrella vahvistunut intohimo uuden oppimiseen ja itsensä kehittämiseen sekä opiskelukavereiden kanssa syntyneet ystävyyssuhteet ovat jotain niin arvokasta, että uskon niiden pysyvän elämässäni pitkään.

Jannaliina Jussinniemi
LiikunnanohjaajaAskel kohti unelmiaJessika opiskelijatarina 300x400.jpg
Olen ollut pienestä asti hyvin liikunnallinen ja harrastanut kilpaurheilua aktiivisesti, joten liikunta-alan valikoituminen tuntui omalta vaihtoehdolta.

Ylä-asteen alusta saakka unelmani on ollut työskennellä joskus liikunnanopettajana. Lukiossa opinto-ohjaajani kuitenkin suositteli hakemaan ensin ammattikorkeakouluun opiskelemaan liikunnanohjaajaksi, sillä reitti sitä kautta liikuntapedagogiikan opintoihin olisi myös mahdollinen. Toiseksi hakuvaihtoehdoksi heti Jyväskylän liikuntapedagogiikan jälkeen nousikin Rovaniemen liikunnanoh-jaajaopinnot, jonne pääsin ensimmäisellä yrittämällä. Koska paikka Jyväskylään ei auennut, päätin tarttua mahdollisuuteen ja ottaa askeleen kohti unelmiani.

Epäröinnistä huolimatta lähteminen Rovaniemelle kannatti, sillä sain viettää siellä kolme unohtumatonta opiskeluvuotta.

Opiskelu Lapin AMK:ssa on ollut kiinnostavaa, joustavaa ja innostavaa. Unohtamatta haasteita sekä omalle epämukavuusalueelle menemistä. Yhteishenki opiskeluryhmän ja koko Liivan kesken oli aivan mahtava. Avoin ja tiivis ryhmä ympärillä antoi motivaatiota kouluhommien puskemiseen sekä jaksamista kaamoksen keskellä. Koulussa opettajien ja oppilaiden välinen vuorovaikutus on rentoa ja opettajille voi mennä juttelemaan todella matalalla kynnyksellä.

Opintojen suunnittelussa otettiin hyvin huomioon henkilökohtainen opetussuunnitelma. Opetussuunnitelmassa olevien opintojen lisäksi Liivalla on mahdollista tehdä opintoja avoimen yliopiston puolelta, joten suoritin kasvatustieteen perusopinnot avoimen yliopiston tarjonnasta. Se mahdollisti valmistumiseni kolmessa vuodessa.

Työharjoitteluihin pääsi itse vaikuttamaan ja niitä oli mahdollista hyväksilukea aikaisemmalla työkokemuksella. Hyväksiluin ensimmäisen vuoden harjoittelun, sillä minulla oli jo paljon kokemusta lasten liikunnan ohjaa-misesta. Toisen vuoden harjoittelun suoritin Ounasvaaran lukiossa ja kolmannen vuoden harjoittelun Lapin urheiluakatemiassa yleisurheilun lajiryhmässä. Näistä harjoitteluista sain paljon kokemusta tulevaisuuden työelämää ajatellen sekä vahvistuksen olevani liikunta-alalla oikealla polulla.

Valmistumisen jälkeen hain jatko-opiskelemaan liikuntapedagogiikan maisterivaiheeseen, johon liikunnanoh-jaajatutkinnon suorittanut voi hakea. Valmistumiskevään aikana varmistin myös osa-aikatyön Oulun Pyrinnöl-lä nuorten yleisurheiluryhmien valmentajana sekä ohjaajana. Valmennustyön on tarkoitus jatkua syksylle sekä siitä eteenpäin, ja laajentua yksilövalmennukseen sekä mahdollisesti kokopäiväisempään työskentelyyn.

Tulevaisuuden työhaaveeni liittyvätkin vahvasti liikunnanopettajan sekä urheiluvalmentajan työn yhdistämiseen. Tiedän sen olevan haastava yhtälö, mutta liikunnanohjaajaopintojen aikana sain paljon itseluottamusta ja uskoa haaveiden toteuttamiseen.

Liikunnanohjaajan tutkinto on antanut minulle avaimia työelämään ja valmistanut minut monipuolisesti kohtaamaan työelämän haasteita. Koulutus on ollut ensimmäinen askel kohti unelmiani. Olen oppinut tähtää-mään korkealle ja kehittämään jatkuvasti itseäni. Lisäksi mukaan on tarttunut elinikäisiä ystäviä ja mikä parasta, olen saanut tehdä harrastuksesta ammatin.

- Jessika Raudaskoski, Liikunnanohjaaja


Hyviä muistoja ja tärkeitä oppejaMarkus Vilander (002).jpg
Opiskelu Lapin AMKissa on ollut tähän mennessä parhaimpia aikoja elämässäni.

Liikunta on kiinnostanut minua pienestä pitäen varsinkin lentopallon muodossa. Hakiessani kouluihin lukion jälkeen Rovaniemi nousi hakuvaihtoehdoista 1. sijalle mahdollisuudesta opiskella liikuntaa ja harrastaa lentopalloa samaan aikaan.


Opiskelu Lapin AMKissa on ollut tähän mennessä parhaimpia aikoja elämässäni. Luokka, jonka kanssa sain opiskella, oli aivan mahtava. Rento ja silti määrätietoinen ilmapiiri luokassa antoi motivaatiota sekä voimaa tehdä tehtävät huolella.


Työharjoittelun kannalta saimme koulussa olla monessa mukana. Tärkeimmät ja mieleenpainuvimmat harjoittelut minulla oli kuukauden mittaiset pätkät päiväkodissa sekä alakoulussa, toimiminen yläkouluakatemian ryhmänohjaajana yhden lukukauden verran ja kahden kuukauden mittainen vapaaharjoittelu Santasport Lapin urheiluopistolla lasten ja nuorten liikunnan harrastamisen edistämiseksi.

Harjoittelut antoivat minulle näkemystä monesta eri työstä. Ne auttoivat minua valitsemaan oman suuntautumisen liikunnan osalta. Harjoitteluiden jälkeen tunsin, että lasten ja nuorten opettaminen ja kasvattaminen oli lähellä sydäntäni. Sillä tiellä olen edelleen. Harjoittelut antoivat myös paljon kokemusta, kuinka asioita tulisi hoitaa ja miten saada stressi hallintaan jos se alkaa rasittamaan liikaa.


Rovaniemi on runsaan opiskelijamäärän ansiosta virkeä ja tapahtumarikas vuoden ajasta riippumatta. Jos jokin tapahtuma järjestetään, niin se on varmaa, että silloin on kaupungilla porukkaa liikenteessä. Virkeä ja kaunis kaupunki kesällä kuin talvellakin antaa hyvää vastapainoa opiskelulle. Täällä kannattaa muistaa ottaa kaikki irti lähellä olevasta luonnosta!


Muistoja on jäänyt todella paljon mieleen, joista vain yhden parhaan valitseminen on mahdotonta. Kokonaisuutta ajatellen paras muistoni on meidän oma luokka, jossa suurin osa lähti tempauksiin mukaan täydellä sydämellä ja osasi heittäytyä tilanteessa kuin tilanteessa!

Halusin valmistumisen jälkeen työhön, jossa voin toteuttaa itseäni, auttaa sekä kasvattaa lapsia ja nuoria. Sain mahtavan mahdollisuuden päästä tutustumaan pedagogiaan Korkalovaaran Touhulassa lastentarhan sijaisena puolen vuoden ajaksi. Puolen vuoden jälkeen sain lomailla kesä- ja heinäkuun, jonka jälkeen siirryin nykyiseen työtehtävääni. Nykyinen työtehtäväni on lasten ja nuorten lentopallovalmentaja Napapiirin Palloketuissa. Vastuullani on toimia kolmen ikäluokan päävalmentajana ja auttaa järjestämään erinäisiä lentopalloon liittyviä tapahtumia, esimerkiksi Kultavaskooli, Junnuvaskooli ja kesällä järjestettävät lentopalloleirit.


Koulutuksemme on antanut monia eväitä tulevaisuuden varalle. Yksi tärkeimmistä opeista mielestäni on se, että liivalla pääsee tutustumaan liikunnan alaan monesta näkökulmasta mahdollistaen oppia asioita itsestä ja löytämään omat vahvuudet sekä heikkoudet. Opit ihmiskehon ja -mielen toiminnasta ovat valmistaneet siihen, että rankassa työelämässä osaat huolehtia omasta hyvinvoinnistasi fyysisellä kuin henkiselläkin tasolla.

Liikunnan ja vapaa-ajan ohjauksen ilmapiiri innovatiivisesta ja ennakkoluulottomasta suhtautumisesta elämään sekä työskentelyyn liikunta-alalla on mahdollistanut sen, että työtehtävissäni en ole sulkeutunut ja tyytynyt hoitamaan tehtäviäni puolella teholla. Töissäni olen pyrkinyt kehittämään itseäni ja työympäristöä.

Liikunnanohjaajan tutkinto on valmistanut minua monella eri tavalla työelämään, niitä kaikkia osioita on vain haastava saada kerrottua yhdeltä istumalta. Se täytyy kokea.

- Markus Vilander, liikunnanohjaaja


Opiskelu koulussa oli todella mukavaa ja motivoivaa!18035715_10211035810225145_1784797119_n.jpg
Liikunnan ja vapaa-ajan koulutusohjelmassa opiskelu on antanut niin paljon hyviä muistoja, että yksittäisiä parhaita ei osaa enää edes poimia.

Hain liikunnanohjaajaksi Lapin AMKiin koska tämä tuntui minusta lukion jälkeen itselleni sopivimmalta ammatilta, sekä tiesin että haluan työskennellä liikunnan ja urheilun parissa. Sotkamosta kotoisin olevana en halunnut Kajaaniin tai Vierumäelle opiskelemaan, niinpä ennestään tuntematon Rovaniemi tuntui jotenkin eksoottiselta valinnalta.

Opiskelu koulussa oli todella mukavaa ja motivoivaa, sekä välillä myös hyvin haastavaa. Vaikka välillä opiskelu tuntui rankalta, niin tiesin sen valmistavan parhaiten työelämään ja sen haasteisiin. Erityistä hyvää oli, että opiskellessa sai käyttää Lapin Urheiluopiston loistavia tiloja myös omaan harjoitteluun.

Olen ollut työharjoittelussa Trainer4you:lla, Vuokatin urheiluopistolla ja saanut osan harjoitteluista hyväksiluetuksi aikaisemmalla työkokemuksella muun muassa parkourin ohjaamisen ja liikunta-alueiden suunnittelun vuoksi. Harjoittelu oli oiva tapa tutustua erilaisiin työympäristöihin ja liikunta-alan erilaisiin yrityksiin/organisaatioihin. Ne auttoivat minua ymmärtämään, minkälaisesta liikunnanohjaajan työstä pidän ja mitä oikeasti haluan tehdä.

Talven pimeydestä huolimatta Rovaniemellä on erittäin avoin ja mukava ilmapiiri.

Liikunnan ja vapaa-ajan koulutusohjelmassa opiskelu on antanut niin paljon hyviä muistoja, että yksittäisiä parhaita ei osaa enää edes poimia.

Ennen valmistumista olin jo saanut työpaikan Rollohallista, jota pääsin jo alusta alkaen suunnittelemaan ja jossa työskentelen edelleen. Valmistumisen jälkeen olenkin pääasiassa työskennellyt Rollohallissa ja tehnyt muutamia satunnaisia parkourin opetuskeikkoja.

Tutkinto on valmistanut minua hyvin työelämän vaatimuksiin, mutta jos töitä haluaa saada, pitää itse tehdä paljon töitä sen eteen myös vapaa-ajalla koulun ja harrastusten ohella. Töiden saamisessa on etu, jos on jo erikoistunut johonkin tiettyyn osa-alueeseen.


Ville Lotvonen, Liikunnanohjaaja


Saan tehdä juuri niitä töitä mitä haluan!Juuso Laitinen.jpg
Tykkäsin kyllä Rovaniemestä kaupunkina ja itseasiassa paras muistoni on varmaankin pyöräilijäpojan kanssa valmisteltu cyclocross rata ja sen avulla SM -kisoihin valmistautuminen.

Olen kohta 27 vuotias eli voin vielä sanoa olevani nuori liikunta-alan yrittäjä ja triathlonisti.

Lukion jälkeen en tiennyt vielä mihin hakisin kouluun, joten jätin silloin hakematta, en tiedä kyllä miksi… Lakin saatuani olin jopa lehtijutussa maininnut, että liikunnasta ei ole ammatiksi. Onneksi olin väärässä! Armeijavuoteni lopulla päätin kuitenkin hakea opiskelemaan liikunnanohjaajaksi Lapin AMKiin (silloiseen Rovaniemen ammattikorkeakouluun). Pääsykokeet olivat mielenkiintoiset, mutta opiskelupaikka jäi 1,5 pisteestä kiinni. Yhtenä päivänä sain kuitenkin kirjeen, että pääsin sittenkin kouluun seitsemänneltä varasijalta. Silloin alkoi hirveällä kiireellä asunnon etsiminen Rovaniemeltä.

Opiskeluaikaa ei mielestäni turhaan tituleerata ihmisen parhaaksi ajaksi, sillä sitä se oli. Olin tiedon ytimessä ja koko opiskeluporukka oli menossa samaa tavoitetta kohti eli valmistumista! Se sai aikaan hyvän yhteishengen. Pidin opiskelusta ryhmässä, koska monta päätä saa käsiteltyä yhtä asiaa niin monelta eri kantilta.

Työharjoitteluja suoritin yrityksissä perehtymällä lasten leirien suunnitteluun sekä toteutukseen. Muita harjoitteluja suoritin sitten koulun ohella. Valmennusvuotena (3. vuosi) sain upean pyöräilijäpojan valmennukseeni, opimme paljon toisiltamme.

Tykkäsin kyllä Rovaniemestä kaupunkina ja itseasiassa paras muistoni on varmaankin pyöräilijäpojan kanssa valmisteltu cyclocross rata ja sen avulla SM -kisoihin valmistautuminen. Toki myös monet opiskeluporukan kanssa yhdessä vietetyt hetket esim. 35 henkilön voimin jääkiekon MM-finaalin katsominen 41 neliön kaksiossa, jonka Suomi vielä voitti!

Halusin valmistumisen jälkeen työllistyä johonkin liikunta-alan hankkeeseen. Vielä en kuitenkaan ole sellaiseen työllistynyt vaan olen toiminut uimavalvojana/opettajana, Saarijärven Pullistuksen junioripäällikkönä ja nyt yli 2 vuotta yksityisyrittäjänä. Vaikka 22-vuotiaana yrittäjyysopintojen aikana ajattelinkin, että "Minusta ei ainakaan koskaan tule yrittäjää."

Toisin kävi ja nyt työskentelen siis itseni pomona ja pyöritän Kittilässä kuntosalia nimeltä Aslakin liike. Saan tehdä juuri niitä töitä mitä haluan. Olin ajautua jo burn outin partaalle palattuani 2015 Kittilään Saarijärveltä ja tehdessäni välillä jopa kolmea eri työtä. Päätin lopulta, että joko heitän yrityshommat kokonaan pois tai jatkaa niitä täysiä. Ja täysiä jatkoin, jota en ole katunut. Pidän kesäisin juoksu- ja kävelykouluja sekä triathlonkoulua. Lopun ajan käytän homman kehittämiseen ja ihmisten valmennukseen.


- Juuso Laitinen, liikunnanohjaaja