kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot

Opiskelijoiden kokemuksia kuvataiteen päiväopinnoista

Opiskelu on monipuolista ja innostavaaalex lundgren.jpg
Ennen opintojani Lapin ammattikorkeakoulussa opiskelin tietokoneanimaatiota ja pelejä ammattikoulussa, josta valmistuin graafisen suunnittelijan nimikkeellä. Päädyin valitsemaan kuvataiteen koulutusohjelman, koska olen aina kokenut taiteen omaksi jutukseni ja juuri tässä ohjelmassa pääsisi käymään läpi taiteen monia eri muotoja, eikä keskittyä pelkästään vain ja ainoastaan yhteen osa-alueeseen. Itseäni kiinnostaa eniten digitaalinen taide, joka olikin yksi tärkeä tekijä opiskelupaikkaa pohtiessani. On myös mielenkiintoista päästä kokeilemaan erilaisia tapoja itseni ilmaisuun. Aiemmin pelejä ja animaatiota opiskellessani keskityin paljon juurikin taiteelliseen puoleen ja pidin animoinnista.

Opiskelupaikkoja selaillessani huomasin Lapin ammattikorkeakoulun kuvataiteen koulutusohjelman ja se alkoi kiinnostaa minua heti, juurikin monipuolisuutensa takia. Myös Tornio paikkakuntana kiinnosti, koska ajatus muuttamisesta kauas tutusta kaupungista kiehtoi. Olin asunut koko elämäni Porissa, joten muutto Tornioon tuntui todella hyvältä eli tavallaan uudelta seikkailulta, johon tartuin mielelläni. Ja päätös on ollut oikea. Tornio tuntui aluksi pieneltä, mutta vieressä oleva Ruotsin raja laajentaa keskustan aluetta paljon. Myös kaikki tarvittavat kaupat ja palvelut ovat lähellä ja paikasta paikkaan on helppo kävellä.

Kampuksen opiskelijayhteisö on tiivis ja lämmin, joten on helppoa olla oma itsensä. Oppilaita tulee ympäri Suomea ja koulun henkeä rikastuttavat myös vaihto-oppilaat. Yhteistä menoa ja tapahtumia järjestetään jonkin verran, mutta myös vapaa-ajalla on kiva viettää aikaa luokkalaisten kanssa. Menoa ja meininkiä löytyy, opiskelijoille löytyy myös hyviä illanviettopaikkoja.

Opiskelu on ollut hyvin monipuolista ja innostavaa. Haasteita on ollut, mutta niihin on saanut aina tarvittavan avun ja ohjauksen, myös omilta opiskelukavereilta on voinut kysyä apua ja neuvoja. Tuntuu hyvältä seurata omaa ja myös muiden luokkalaisten kehitystä, myös omaa tekemistä inspiroi muiden taitavien ihmisten ympäröitynä oleminen. Vapaa-aikaa jää koulutehtävistä hyvin, toki se on myös itsestä kiinni. Olemme käyneet läpi perinteistä taidetta, valokuvausta ja 3D mallinnusta. Seuraavaksi edessä on animaatio ja sen ympärille kuuluvat asiat. Opiskelu on hyvin käytännönläheistä ja sisältää paljon erilaisia harjoituksia ja projekteja.

Ensimmäisenä vuonna järjestimme koko luokan kesken oman taidenäyttelyn, jonka järjestämisestä vastasimme suurimmilta osin itse. Tämän lukukauden aikana teimme 3D projektin yhteydessä yhteistyötä Levillä sijaitsevan Tonttulan kanssa, jonne 3D mallinsimme ja tulostimme figuureja, jotka perustuivat Tonttulan omiin hahmoihin. Projekteissa kaikilla on pysynyt hyvä yhteishenki ja halu tehdä parhaansa, se on tuntunut myös itsestä hyvältä.

Työelämästä keskustellaan paljon opintojen aikana ja opiskelijoita pyritään valmentamaan hyvin tulevaisuutta ajatellen opiskelujen aikana. Olemme keskustelleet juurikin yrittäjänä toimimisesta, tekijänoikeuksista yms. Valmistumisen jälkeen olen itse ajatellut hakea vielä yliopistoon suorittamaan maisterin tutkintoa, joten voisin hyvinkin valmistumisen jälkeen vielä jäädä Lappiin!

Suosittelen Lapin ammattikorkeakoulua, koska täällä opetus on hyvälaatuista ja monipuolista. Myös laitteet ja tarvikkeet ovat loistavia ja niitä on riittämiin. Yhteisö on tiivis ja hyväksyvä, olen tavannut monia samanhenkisiä ihmisiä kuin itse olen, jotka tekevät opiskeluajastani ikimuistoista. Jos kuvataide kiinnostaa muttet ole vielä varma mikä sen osa-alueista, on Lapin ammattikorkean kuvataide koulutusohjelmana juuri sopiva, täällä pääsee kokeilemaan ja löytämään oman juttunsa, jossa kehittää itseään.

Valmistumisen jälkeen työllistymisen kenttä on hyvinkin laaja. Voi toimia yrittäjänä esimerkiksi valokuvaajana, kuvittajana, graafisena suunnittelijana. Opintoja voi myös jatkaa esimerkiksi yliopistossa suorittamalla maisterin tutkinnon ja siitä eteenpäin.

Suosittelen Lappia opiskelupaikaksi rentojen ihmisten, hyvän koulutuksen ja kauniin luonnon takia!

Alex Lundgren, kuvataiteenopiskelija


Taideala ja itsensä kehittäminen kiinnostaaNoora Perälä.jpg
Ennen opintojani Lapin AMKissa opiskelin pelialan datanomiksi kaksoistutkintona, eli minusta tuli samalla ylioppilas. Valitsin kuvataiteilijan opinnot, koska halusin kehittää graafista osaamistani, mutten ollut vielä oikein varma siitä, mitä haluaisin tulevaisuudessa tehdä.

Lapin AMKin monipuolinen koulutus ei suuntaudu mihinkään tiettyyn, vaan käy laaja-alaisesti monia eri osa-alueita kuvan tekemisessä. Tämän vuoksi valitsin kuvataiteilijan opinnot juuri Lapin AMKista, sillä koulutuksen monipuolisuus viehätti ja olen aina unelmoinut asuvani pohjoisemmassa. Useimmissa muissa taidealalle suuntaavissa koulutuksissa suuntaudutaan tiettyyn tapaan tai tekniikkaan. Joissain kouluissa keskitytään esimerkiksi 3D:n tekemiseen, kun taas toisissa perinteinen maalaaminen on pääosassa. En tiennyt mitä haluan tehdä tulevaisuudessa, joten Lapin AMK tarjosi turvallisen vaihtoehdon. Täällä pääsee kokeilemaan vähän kaikkea ja sitä kautta näkemään, mistä kiinnostuu enemmän. En ollut ennen kuvataiteilijan opintoja opiskellut mitään alaan liittyvää ja piirtämisenkin aloitin kunnolla vasta opintojen alettua. 

Olen alun perin kotoisin Seinäjoelta, mutta muutin 16-vuotiaana Kauhajoelle ja sieltä sitten tänne Tornioon. Koulutuksen sopivuus sekä pitkäaikainen unelma asua Lapissa vaikutti päätökseeni lähteä opiskelemaan tänne Tornioon. Pohjoisessa osataan ottaa vähän rennommin, eikä ole niin kova kiire. Viihdyn täällä äärimmäisen hyvin. Minusta on mahtavaa muuttaa uudelle paikkakunnalle. Siinä saa itselleen puhtaan pöydän ja uusia ihmisiä elämäänsä. 

Opiskelupaikkakuntana Tornio on hyvin rento, omaa rauhaa on helppo saada. Kaikki tarvittavat kaupat ja kahvilat ovat lähellä. Kävellen kulkee helposti paikasta toiseen. Menoa ja meininkiäkin toki on. On ne tietyt illanviettopaikat missä opiskelijat käyvät. Sitten on tietysti keskittymiä, joissa asuu monta opiskelijaa pienellä alueella, mikä tuo mukanaan kotibileitä. Torniossa on mukava asua siitäkin syystä, että se on kansainvälinen. Haaparanta on vieressä, ja Ruotsin puolelle on äärimmäisen helppo mennä. Itse Tornion kampus on pieni ja tiivis, koulun käytävillä kohtaa harvoin tuntemattomia ihmisiä. Koulutuksilla on yleisesti ottaen tietyt luokat, missä tunnit pidetään. Tämä helpottaa kulkemista ja varmistaa sen, ettei kukaan ainakaan eksy. Itse tykkään siitä, että koulu on pieni ja luokat on helppo löytää. 

Opiskelu on ollut rentoa ja mukavaa, olen tutustunut upeisiin ihmisiin ja kehittänyt osaamistani valtavasti. Kursseja meillä on ollut todella monipuolisesti. Olemme käyneet läpi esimerkiksi taiteen historiaa, perinteistä maalaamista, valokuvaamista ja 3D-mallintamista. Opintoihin kuuluu paljon harjoitustöitä ja käytännön tekemistä. Isompia projekteja olemme toteuttaneet ryhmissä. Opintoihin kuuluva työharjoittelu sijoittuu yleensä kolmannelle ja neljännelle vuodelle, mutta itse olen tehnyt jo muutamia työharjoittelun liittyviä opintopisteitä kesän aikana. 

Meillä oli juuri koko lukukauden pituinen projekti videokuvaamisesta ja animoinnista, sen myötä opin hurjasti kuvaamisesta, editoinnista ja äänisuunnittelusta. Opetus oli innostavaa ja mielenkiintoista, tykkäsin kovasti lopullisesta tuotoksestani. Myös moni luokkatoverini auttoi minua projektin aikana ja hyvä fiilis oli mukana alusta loppuun. Vähän kliseisesti haluan sanoa, että parasta opiskelussa on ollut luokkatoverini. Olen löytänyt täältä monia hyviä ystäviä ja samankaltainen mielenkiintomme taiteeseen yhdistää meitä ryhmänä. Mahtavaa on ollut myös seurata omaa kehittymistä ja olen saanut uskomattoman paljon hyviä neuvoja niin opettajilta, kuin luokkalaisiltanikin. 

Valmistumisen jälkeen kuvataiteilijan tutkinnolla voi työskennellä, vaikka minkälaisissa tehtävissä. Voi ruveta esimerkiksi valokuvaajaksi, 3D-mallintajaksi, graafikoksi, tatuoijaksi tai kuvittajaksi, näin muutamia nimetäkseni. Itse olen päässyt työskentelemään alan työtehtävissä kesätöissä Aineen Taidemuseolla. Siellä nyt ei varsinaisesti päässyt itse taiteilemaan, mutta toimin heille tapahtumakuvaajana. Sitten olen päässyt tekemään myös tilaustöitä eri projekteihin ja yksityisille. 

Alussa aioin lähteä tämän koulun jälkeen pelialalle graafikoksi, mutta olen sen sijasta ruvennut miettimään joko animaatioiden tekemistä musiikkivideoihin tai tatuoimista. Luulen kuitenkin, että suunnitelmani vielä muuttuvat, sillä omaa erikoistumista on vaikea vielä sanoa, kun niin moni asia kiinnostaa. Työelämä on myös ollut hyvin läsnä opinnoissa ja olemme tehneet koulun kautta projektiluonteisia töitä ulkopuolisille tilaajille. Olemme esimerkiksi ottaneet mainoskuvia ja suunnitelleet visuaalista ilmettä videoiden taustalle. 

Suosittelen Lapin AMKia opiskelupaikaksi, sillä täällä on hyvät tilat, varusteita riittää ja ne ovat helposti saatavilla. Opinnoissa paljon vapautta. Hyvin saa tehtyä, vaikka kuinka paljon hommia, mikäli ei koe itsenäistä työskentelyä hankalaksi. Koulu ei vie koko vapaa-aikaa. Se on pitkälle itsestä kiinni, kuinka pärjää. 

Olen itse tykännyt opinnoista ja kehittynyt tekijänä. Jos ei ole ihan varma siitä, mitä haluaa tehdä, mutta taideala kiinnostaa, niin Lapin AMK on hyvä paikka tulla kehittämään itseään. Opintojen aikana pääsee tutustumaan jo niin moniin taiteen eri osa-alueisiin, että valmistumisen jälkeen tietää jo paremmin mihin haluaa suuntautua työelämässä. Suosittelen lähtemään Lappiin opiskelemaan, koska laaja koulutus antaa monia mahdollisuuksia työelämän suhteen, ihmiset täällä ovat rentoja ja tietysti kaunis luonto viehättää. Talvella Lapin yötaivas täyttyy tähdistä ja revontulista, se jos mikä on kaunista. 

- Noora Perälä, kuvataiteilijaopiskelija Kuvataiteen korkeakoulut sijoittuvat paljon etelään, mutta minä viihdyn paremmin pohjoisessaHain kuvataiteen koulutukseen koska olen kiinnostunut kuvataiteesta ja edellisessä koulussani (Lybeckerin käsi- ja taideteollinen opisto) puhuttiin paljon juuri tästä koulusta ja koulutuksesta.

pAULA pASANEN.jpg Olen Pihtiputaalta kotoisin, enkä tiennyt Torniosta etukäteen mitään ja lähdin vain avoiminmielin katsomaan miten elo täällä lähtisi sujumaan. Kuvataiteen korkeakoulut sijoittuvat muuten paljon etelään mutta minä viihdyn paremmin pohjoisessa. Koulutus sisältää paljon yrittäjyys- ja markkinointiopintoja. Perinteistä piirrustusta ja maalausta on melko vähän ja koulutuksessa painotetaan digitaaliselle puolelle. Valokuvausta on paljon. Adoben perusohjelmista, kuten photoshopista ja illustratorista, opiskellaan perusteet.

Pääasiassa me opiskellaan Mac-luokassa tietokoneiden ääressä tehden samalla harjoituksia kun opettaja luennoi. Markkinoinnin opiskelu tapahtuu luennoilla. Projektiopintoja on tulossa kolmantena vuonna. Joskus on myös verkossa tapahtuvaa oppimista, iLincin välityksellä. Valokuvauksen opinnoista olen pitänyt eniten. Luennot ovat vapaamuotoisia ja me pääsemme tekemään paljon käytännön harjoituksia. Saamme myös toteuttaa omia projekteja. Suosittelen kuvataiteen alaa kaikille digitaalisesta mediasta, markkinoinnista ja yrittäjyydestä kiinnostuneille.

Valmistumiseni jälkeen päädyn varmaan tekemään töitä Freelancerina. Kuvataiteenosaajille kyllä riittää kaikenlaisia pieniä projekteja esimerkiksi yritysten nettisivujen ja logojen suunnittelusta. Toinen vaihtoehto on jatkaa koulutusta ja hakeutua opetuspuolelle.

- Paula Pasanen, Kuvataiteen opiskelija