Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot

Opiskelijoiden kokemuksia kuvataiteen päiväopinnoista

Taideala ja itsensä kehittäminen kiinnostaaNoora Perälä.jpg
Ennen opintojani Lapin AMKissa opiskelin pelialan datanomiksi kaksoistutkintona, eli minusta tuli samalla ylioppilas. Valitsin kuvataiteilijan opinnot, koska halusin kehittää graafista osaamistani, mutten ollut vielä oikein varma siitä, mitä haluaisin tulevaisuudessa tehdä.

Lapin AMKin monipuolinen koulutus ei suuntaudu mihinkään tiettyyn, vaan käy laaja-alaisesti monia eri osa-alueita kuvan tekemisessä. Tämän vuoksi valitsin kuvataiteilijan opinnot juuri Lapin AMKista, sillä koulutuksen monipuolisuus viehätti ja olen aina unelmoinut asuvani pohjoisemmassa. Useimmissa muissa taidealalle suuntaavissa koulutuksissa suuntaudutaan tiettyyn tapaan tai tekniikkaan. Joissain kouluissa keskitytään esimerkiksi 3D:n tekemiseen, kun taas toisissa perinteinen maalaaminen on pääosassa. En tiennyt mitä haluan tehdä tulevaisuudessa, joten Lapin AMK tarjosi turvallisen vaihtoehdon. Täällä pääsee kokeilemaan vähän kaikkea ja sitä kautta näkemään, mistä kiinnostuu enemmän. En ollut ennen kuvataiteilijan opintoja opiskellut mitään alaan liittyvää ja piirtämisenkin aloitin kunnolla vasta opintojen alettua.

Olen alun perin kotoisin Seinäjoelta, mutta muutin 16-vuotiaana Kauhajoelle ja sieltä sitten tänne Tornioon. Koulutuksen sopivuus sekä pitkäaikainen unelma asua Lapissa vaikutti päätökseeni lähteä opiskelemaan tänne Tornioon. Pohjoisessa osataan ottaa vähän rennommin, eikä ole niin kova kiire. Viihdyn täällä äärimmäisen hyvin. Minusta on mahtavaa muuttaa uudelle paikkakunnalle. Siinä saa itselleen puhtaan pöydän ja uusia ihmisiä elämäänsä.

Opiskelupaikkakuntana Tornio on hyvin rento, omaa rauhaa on helppo saada. Kaikki tarvittavat kaupat ja kahvilat ovat lähellä. Kävellen kulkee helposti paikasta toiseen. Menoa ja meininkiäkin toki on. On ne tietyt illanviettopaikat missä opiskelijat käyvät. Sitten on tietysti keskittymiä, joissa asuu monta opiskelijaa pienellä alueella, mikä tuo mukanaan kotibileitä. Torniossa on mukava asua siitäkin syystä, että se on kansainvälinen. Haaparanta on vieressä, ja Ruotsin puolelle on äärimmäisen helppo mennä. Itse Tornion kampus on pieni ja tiivis, koulun käytävillä kohtaa harvoin tuntemattomia ihmisiä. Koulutuksilla on yleisesti ottaen tietyt luokat, missä tunnit pidetään. Tämä helpottaa kulkemista ja varmistaa sen, ettei kukaan ainakaan eksy. Itse tykkään siitä, että koulu on pieni ja luokat on helppo löytää.

Opiskelu on ollut rentoa ja mukavaa, olen tutustunut upeisiin ihmisiin ja kehittänyt osaamistani valtavasti. Kursseja meillä on ollut todella monipuolisesti. Olemme käyneet läpi esimerkiksi taiteen historiaa, perinteistä maalaamista, valokuvaamista ja 3D-mallintamista. Opintoihin kuuluu paljon harjoitustöitä ja käytännön tekemistä. Isompia projekteja olemme toteuttaneet ryhmissä. Opintoihin kuuluva työharjoittelu sijoittuu yleensä kolmannelle ja neljännelle vuodelle, mutta itse olen tehnyt jo muutamia työharjoittelun liittyviä opintopisteitä kesän aikana.

Meillä oli juuri koko lukukauden pituinen projekti videokuvaamisesta ja animoinnista, sen myötä opin hurjasti kuvaamisesta, editoinnista ja äänisuunnittelusta. Opetus oli innostavaa ja mielenkiintoista, tykkäsin kovasti lopullisesta tuotoksestani. Myös moni luokkatoverini auttoi minua projektin aikana ja hyvä fiilis oli mukana alusta loppuun. Vähän kliseisesti haluan sanoa, että parasta opiskelussa on ollut luokkatoverini. Olen löytänyt täältä monia hyviä ystäviä ja samankaltainen mielenkiintomme taiteeseen yhdistää meitä ryhmänä. Mahtavaa on ollut myös seurata omaa kehittymistä ja olen saanut uskomattoman paljon hyviä neuvoja niin opettajilta, kuin luokkalaisiltanikin.

Valmistumisen jälkeen kuvataiteilijan tutkinnolla voi työskennellä, vaikka minkälaisissa tehtävissä. Voi ruveta esimerkiksi valokuvaajaksi, 3D-mallintajaksi, graafikoksi, tatuoijaksi tai kuvittajaksi, näin muutamia nimetäkseni. Itse olen päässyt työskentelemään alan työtehtävissä kesätöissä Aineen Taidemuseolla. Siellä nyt ei varsinaisesti päässyt itse taiteilemaan, mutta toimin heille tapahtumakuvaajana. Sitten olen päässyt tekemään myös tilaustöitä eri projekteihin ja yksityisille.

Alussa aioin lähteä tämän koulun jälkeen pelialalle graafikoksi, mutta olen sen sijasta ruvennut miettimään joko animaatioiden tekemistä musiikkivideoihin tai tatuoimista. Luulen kuitenkin, että suunnitelmani vielä muuttuvat, sillä omaa erikoistumista on vaikea vielä sanoa, kun niin moni asia kiinnostaa. Työelämä on myös ollut hyvin läsnä opinnoissa ja olemme tehneet koulun kautta projektiluonteisia töitä ulkopuolisille tilaajille. Olemme esimerkiksi ottaneet mainoskuvia ja suunnitelleet visuaalista ilmettä videoiden taustalle.

Suosittelen Lapin AMKia opiskelupaikaksi, sillä täällä on hyvät tilat, varusteita riittää ja ne ovat helposti saatavilla. Opinnoissa paljon vapautta. Hyvin saa tehtyä, vaikka kuinka paljon hommia, mikäli ei koe itsenäistä työskentelyä hankalaksi. Koulu ei vie koko vapaa-aikaa. Se on pitkälle itsestä kiinni, kuinka pärjää.

Olen itse tykännyt opinnoista ja kehittynyt tekijänä. Jos ei ole ihan varma siitä, mitä haluaa tehdä, mutta taideala kiinnostaa, niin Lapin AMK on hyvä paikka tulla kehittämään itseään. Opintojen aikana pääsee tutustumaan jo niin moniin taiteen eri osa-alueisiin, että valmistumisen jälkeen tietää jo paremmin mihin haluaa suuntautua työelämässä. Suosittelen lähtemään Lappiin opiskelemaan, koska laaja koulutus antaa monia mahdollisuuksia työelämän suhteen, ihmiset täällä ovat rentoja ja tietysti kaunis luonto viehättää. Talvella Lapin yötaivas täyttyy tähdistä ja revontulista, se jos mikä on kaunista.

- Noora Perälä, kuvataiteilijaopiskelijaKuvataiteen opiskelijalla on laajat työllistymismahdollisuudetOlen ollut visuaalinen ihminen pienestä saakka. Piirtelin ja maalailin paljon ennen kuin 15-vuotiaana ostin ensimmäisen kamerani ja aloin valokuvaamaan. Kuvankäsittely tuli kuvioihin valokuvaamisen yhteydessä, ja myöhemmin olen hankkinut myös piirtopöydän ja alkanut piirtämään digitaalisia teoksia. Ammattiopisto Lappiassa luin itseni kuva-artesaaniksi ja vietin vielä vuoden Limingan taidekoulussa.

karuselli Juho Nevalainen.jpg Ammattikorkeakouluopiskeluni Torniossa oli sen jälkeen kivuton jatkumo opintoihin. Lähes kaikki ystäväni asuvat Meri-Lapin alueella, joten tänne oli helppoa jäädä kun seuraa löytyy. Opiskelijayhteisöt ovat tiiviitä, ja koska Ruotsin rajakin on lähellä, niin meininki on myös kansainvälistä. Koulutilat ovat samat kuin Lappiassa opiskellessa ja koulutusohjelmassamme on myös osin samat ammattitaitoiset opettajat. He ovat rentoja ja hyväntuulisia, ja aina kannustamassa opiskelijoita monipuolisesti kaikenlaisessa taiteeseen ja kulttuuriin liittyvässä.

Koulutus painottuu digitaaliseen taiteeseen. Olemme opiskelleet muun muassa digitaalista maalaustaidetta, grafiikkaa ja 3D-mallinnusta, valokuvausta, kuvankäsittelyä, animaatioita, multimediaa, media- ja verkkotaidetta. Kävimme myös lyhyet kurssit liittyen videoiden äänten editointiin ja valaisuun. Meille opetetaan myös perinteisiä taiteenmuotoja, kuten piirtämistä, maalaamista, veistoa ja myös teoriaa liittyen semiotiikkaan ja tekijänoikeuksiin. Koulutukseen kuuluu myös vähintään yhden taidenäyttelyn järjestäminen.

Opiskelutapoja käytetään opiskelussa monipuolisesti. Välillä istumme taidehistorian tunneilla auditoriossa, kun taas piirustus ja maalaus-kurssilla saatamme hahmotella elävää mallia, joskus istumme luokassa ja opiskelemme taiteilijan ja freelancerin tekijänoikeuksia. Kahden viikon pituisen veisto-kurssin hyväksiluin osallistumalla muutaman luokkakaverin kanssa viikonlopun pituiseen Lumenveiston SM-kisatapahtumaan Kemissä. Kolmessa päivässä tuli tehtyä rankkaa fyysistä työtä 27h ja nukuttua alle seitsemän tuntia. Rankin viikonloppu mitä olen koskaan kokenut, mutta samalla myös yksi parhaista. Lumenveistoyhteisö otti meidät aloittelijat lämpimästi vastaan ja olivat aina auttamassa jos tarvitsimme työkaluja tai neuvoja.

Innomaraton kurssista on myös mukavia kokemuksia. Suoritimme sen yhdessä viestinnän opiskelijoiden kanssa. Meidät jaettiin ryhmiin, ja kaikkien piti toteuttaa jokin projekti. Meidän ryhmän hommaksi tuli suunnitella Lapin Yliopiston taiteiden tiedekunnalle mainosvideo. Oli hienoa päästä muiden alojen opiskelijoiden kanssa tekemään töitä.

Myös opiskelijoilla on mahdollisuus vaikuttaa kurssitarjontaan, esimerkiksi yksi ensi syksylle tulevista kursseista tulee meidän opiskelijoiden omasta aloitteesta. Kävimme kysymässä koulun johdolta, jos saisimme jotenkin parantaa Lapin AMKin Minerva rakennuksen ulkoasua. Johdolta tuli kommenttia, että tehkää suunnitelmat niin saattaa onnistua. Koottiin työryhmä ja yhteisesti valmisteltiin luonnoksia ja heiteltiin ideoita. Pomot tykkäsivät suunnitelmista ja ensi syksynä ainakin yksi seinämaalaus on varmasti tulossa Minervan etappitien seinään. Projektista tuli tosi hyvä fiilis, kun pääsi tekemään jotain pysyvää!

Koska koulutusohjelmamme painottuu digitaaliseen taiteeseen, meillä on kattavat työllistymismahdollisuudet. Itse olen ollut Tornion maakuntamuseolla kuvankäsittelijänä ja olen menossa sinne myös kesätöihin. Oppilaskunnalle olen tehnyt myös valokuvaushommia. Koulun sähköpostin kautta saa ilmoituksia suoraan toimeksiantajilta ja pääsee näin tekemään työtä asiakkaan kanssa. Asiakkaalle pyritään löytämään paras visuaalinen ratkaisu kuunnellen samalla kuitenkin hänen omia toiveitaan. Jos digitaaliset hommat ei sytytä, niin kuvataiteilijan ammattinimikkeen turvin voi hakea myös apurahaa taideprojekteille ja alkaa elämään boheemia taiteilijaelämää tai ryhtyä freelanceriksi. Työnimikkeitä voisi olla esimerkiksi valokuvaaja, kuvankäsittelijä, animaattori, taittaja, graafikko, kuvataiteilija, web-designer, ad-assistentti tai konseptitaiteilija. Kaikki on itsestä kiinni mitä aikoo tehdä. Taivas on vain rajana!

-Juho Nevalainen, kuvataiteen opiskelija

 

 Kuvataiteen korkeakoulut sijoittuvat paljon etelään, mutta minä viihdyn paremmin pohjoisessaHain kuvataiteen koulutukseen koska olen kiinnostunut kuvataiteesta ja edellisessä koulussani (Lybeckerin käsi- ja taideteollinen opisto) puhuttiin paljon juuri tästä koulusta ja koulutuksesta.

pAULA pASANEN.jpg Olen Pihtiputaalta kotoisin, enkä tiennyt Torniosta etukäteen mitään ja lähdin vain avoiminmielin katsomaan miten elo täällä lähtisi sujumaan. Kuvataiteen korkeakoulut sijoittuvat muuten paljon etelään mutta minä viihdyn paremmin pohjoisessa. Koulutus sisältää paljon yrittäjyys- ja markkinointiopintoja. Perinteistä piirrustusta ja maalausta on melko vähän ja koulutuksessa painotetaan digitaaliselle puolelle. Valokuvausta on paljon. Adoben perusohjelmista, kuten photoshopista ja illustratorista, opiskellaan perusteet.

Pääasiassa me opiskellaan Mac-luokassa tietokoneiden ääressä tehden samalla harjoituksia kun opettaja luennoi. Markkinoinnin opiskelu tapahtuu luennoilla. Projektiopintoja on tulossa kolmantena vuonna. Joskus on myös verkossa tapahtuvaa oppimista, iLincin välityksellä. Valokuvauksen opinnoista olen pitänyt eniten. Luennot ovat vapaamuotoisia ja me pääsemme tekemään paljon käytännön harjoituksia. Saamme myös toteuttaa omia projekteja. Suosittelen kuvataiteen alaa kaikille digitaalisesta mediasta, markkinoinnista ja yrittäjyydestä kiinnostuneille.

Valmistumiseni jälkeen päädyn varmaan tekemään töitä Freelancerina. Kuvataiteenosaajille kyllä riittää kaikenlaisia pieniä projekteja esimerkiksi yritysten nettisivujen ja logojen suunnittelusta. Toinen vaihtoehto on jatkaa koulutusta ja hakeutua opetuspuolelle.

- Paula Pasanen, Kuvataiteen opiskelija

 Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK