tyttokuva_banneri_1920x400px.JPG
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot

Opiskelijoiden kokemuksia tieto- ja viestintätekniikan päiväopinnoista

Alan osaajille on aina paikkoja työelämässämatti pehkonen filtteröity.jpeg
Opiskelen toista vuotta tieto –ja viestintätekniikan insinööriksi Lapin AMKissa ja haluaisin tulevaisuudessa työskennellä sellaisessa paikassa, jossa pääsen toteuttamaan itseäni. Jos mielekäs työpaikka ei osu kohdalle, niin en näe mahdottomana vaihtoehtona työllistää itse itseäni alkamalla oman alani yrittäjäksi.

Mielestäni tieto- ja viestintätekniikan koulutusohjelma on loistava, sillä työllistyminen on kuitenkin todella taattua. Opettajilla on intohimoa opettamiseen ja siihen mitä he tekevät ja IT- ala on koko ajan nousussa. Opettajien kanssa juttelemisen myötä on käynyt selväksi, että yrityksiltä tulee jatkuvasti puheluita, että löytyykö valmiita henkilöitä töihin. Alan osaajille on paikkoja aina vapaana ja hyville tyypeille löytyy tarvetta.

Ennen kuin tulin Lapin AMKiin opiskelemaan, valmistuin merkonomiksi. Tämä koulutusohjelma kuulosti hyvältä, ja olikin ainut paikka johon hain. En ole itse aikaisemmin työskennellyt tai opiskellut mitään alaan liittyvää, mutta olen harrastusmielessä tehnyt alaan liittyviä asioita ja myynyt esimerkiksi elektroniikkatuotteita. Lapin AMK vaikutti minulle hyvältä opiskelupaikalta, sillä olen Rovaniemeltä kotoisin ja en halunnut muuttaa muualle opiskelemaan. Rovaniemi on opiskelijakaupunkina viihtyisä ja täältä löytyy opintotarjontaa monelle alalle, opiskelijatapahtumat vetävät vertoja etelän kampuksien järjestämiin tapahtumiin, kaupunki myös tarjoaa hyvin vaihtelua ja aktiviteetteja, joten on hyvin muutakin tekemistä koulun vastapainoksi. Itse myös nautin siitä, että täällä luonto on lähellä ja pystyy olemaan pois kaupungin hälinästä halutessaan.

Opiskelu on ollut tähän asti mukavaa, olen oppinut paljon ja aiheet ovat olleet mielenkiintoisia. Opinnot alkavat rakentumaan täysin perusasioista aina haastavampiin, joten alasta ei tarvitse olla aikaisempaa tietämystä tai kokemusta, sillä täällä saa kaiken tarvittavan tiedon. Kursseilla olemme tehneet paljon nettisivuja ja toimineet paljon sähkön ja elektroniikan parissa. Opinnot ovat todella projektiluontoisia ja luentoja on vähän, joka tarkoittaa, että käytännön harjoitusta saa paljon.

Lapin AMK tarjoaa loistavat oppimisympäristöt, yhdestä rakennuksesta löytyy hyvät tilat yläkerrasta, joista löytyy opinnoissa tarvittavat laitteet. Erityisesti mieleen jääneitä projekteja olivat ihan ensimmäinen projektikurssimme, jossa oli paljon uutta ja mielenkiintoista asiaa ja viime kevään projekti, jossa rakensimme älytalot, nämä olivat todella opettavaisia ja jäivät hyvin mieleen. Parasta opinnoissa on ollut uusiin ihmisiin tutustuminen, täältä löytyy niin paljon erilaisia persoonia ja luokassa vallitsee yleensä hyvä ilmapiiri. Meidän luokkamme koostuu ihmisistä, jotka ovat tulleet ympäri Suomea, pohjoisin opiskelija on Ivalosta ja eteläisin on Vantaalta, opiskelijoita löytyy siis paljon erilaisista lähtökohdista. Myös työelämä on ollut vahvasti läsnä opinnoissa esimerkiksi yrityskahvien merkeissä. Yrityskahveille tulee ihmisiä työelämästä kertomaan heidän työstään ja miten heille voi päästä töihin. Yrittäjät tulevat muutenkin usein itse rekrytoimaan opiskelijoita suoraan Lapin AMKista.

Valmistumisen jälkeen voin työskennellä laidasta laitaan monipuolisissa työtehtävissä, mutta konkreettisia nimikkeitä ovat esimerkiksi järjestelmäasiantuntija, verkkoasiantuntija, suunnittelija, IT- tukihenkilö tai ohjelmoija. Itse haluaisin valmistumisen jälkeen jäädä Lappiin, mutta uskon muuttavani etelämmäksi töiden perässä, mutta myös yrittäjyys kiinnostaa. Opinnot itsessään ovat antaneet todella hyvät eväät työelämään, kattavat harjoitukset ovat pohjana monipuoliselle osaamiselle, josta voidaan yhäkin vain rakentaa sitä omaa tietämystä ja osaamista.

- Matti Pehkonen, tieto –ja viestintätekniikan insinööriopiskelija


Opintojen alusta asti tiesin, että tämä on se minun alanituomas pätsi.JPG
Muutin tieto -ja viestintätekniikan insinööriopintojen perässä Ranualta Rovaniemelle tullakseni opiskelemaan Lapin AMKiin. Paikka tuntui hyvältä ja oli lähellä kotipaikkakuntaani. Olen opintojen alusta asti tiennyt, että tämä on minulle oikea ala ja työllistymismahdollisuudet ovat laajat.

Valmistuin lukiosta vuonna 2014, jonka jälkeen menin armeijaan. Armeijasta päästyäni hain Lapin AMKiin ja pääsin sisään. Valitsin koulutuksen, koska olen aina tykännyt alasta ja se tuntui omalta. Olen myös itseopiskellut tietokoneisiin liittyviä asioita, jos on tullut kiinnostavia aiheita vastaan, olen niiden pohjalta oppinut hyvin alan perusasioita.

Rovaniemi on mielestäni opiskelukaupunkina hyvä, sillä täällä tutustuu ihmisiin helposti ja ihmiset ovat avoimia, myös palvelut ovat lähellä ja kävellen pääsee hyvin kauppaan. Täällä järjestetään paljon tapahtumia ja illanviettopaikkoja löytyy sopivasti, sekä luonto tarjoaa neljä vuodenaikaa. Rovaniemellä on laajat mahdollisuudet harrastuksille ja aktiviteeteille. Täällä pystyy hyvin metsästämään ja kalastamaan tai vaihtoehtoisesti täältä pystyy myös siirtymään nopeasti kotipaikkakunnalle harrastusteni perässä.

Kurssit sisältävät paljon projektitöitä ja monipuolisesti kaikkea IT-alaan liittyvää, kuten ohjelmointia. Yleensä ensin käydään teoriaa läpi, jonka jälkeen voidaan siirtyä käytännönharjoituksiin. Lapin AMK tarjoaa hyviä oppimisympäristöjä, joista löytyy kaikki opintoihin tarvittavat laitteet. Minulle erityisesti mieleen jäänyt kurssi oli ohjelmointia, joka haastoi mukavasti. Sitä kurssia varten saikin opiskella teoriaa jonkin verran, mutta sen avulla opin paljon, joka oli antoisaa. Lapin AMKissa luokkien ryhmäkoot eivät ole liian isoja, joten opettajat pystyvät tarjoamaan hyvin henkilökohtaista opetusta, mikäli sellaiselle on tarve.

Opinnoissa tähän asti parasta on ollut se, ettei meillä ole niin paljoa pelkkiä teorialuentoja, vaan olemme päässeet tekemään asioita käytännössä, niin projekti -kuin ryhmätöinäkin. Projektityöskentelyssä meille annetaan ohjeet, joiden avulla varmistetaan projektin läpivienti, käytännössä projektien toteutus tehdään samalla kaavalla, kuin työelämässäkin. Opintoihin sisältyy myös harjoittelua työelämässä, kävin itse harjoittelussa täällä Lapin AMKissa ensimmäisen opiskeluvuoden kesällä. Kyse oli Kesäpeli -kurssista, joka oli mahtavaa oman alan harjoitusta ja kesti koko kesän ajan. Saimme siellä tehtyä konkreettisen pelin alusta loppuun, jossa missiona oli ampua örkkejä sekä väistellä niitä.

Valmistumisen jälkeen tieto- ja viestintätekniikan insinööri voi toimia monipuolisesti IT-alan työtehtävissä mutta konkreettisia nimikkeitä ovat esimerkiksi ohjelmoija tai projektipäällikkö. Kun valmistuu insinööriksi, niin sen myötä aukeaa hyvät mahdollisuudet työllistyä monenlaisiin tehtäviin. Itse aion valmistumisen jälkeen hankkia jotain perus -töitä mitä mahdollisuuksien mukaan tulee vastaan. Mielelläni jäisin Lappiin töihin, mutta etelämmäs töiden perässä muuttaminenkaan ei ole poissuljettua. Tarkoitus on kuitenkin jossain vaiheessa työllistyä ylempiin insinööritöihin. Opinnot tarjoavat hyvät eväät tulevaa työelämää ajatellen, alani on monipuolinen ja omalla panoksellaan voi vaikuttaa ja suunnitella opiskeluja sen mukaan, mihin itse tähtää työelämässä. Opiskelu on hauskaa ja jos kokee, että tieto- ja viestintätekniikan insinöörin ala kiinnostaa, niin ehdottomasti kannattaa hakea opiskelemaan, sillä silloin pääsee käytännössä harjoittelemaan ja haastamaan itseään sekä takaa valmistumisen jälkeen erittäin laajat työllistymismahdollisuudet.

- Tuomas Pätsi, Tieto -ja viestintätekniikan insinööriopiskelija


Tietotekniikka on tulevaisuuden alaerno kärhä.JPG
Aluksi minulla oli sellainen tunne lukiossa, että nyt olen tarpeeksi istunut koulussa enkä enää opiskele, mutta sitten kävin töissä vähän aikaa ja tulin siihen tulokseen, että hommaan ammatin itselleni. Päädyin Lapin AMKiin opiskelemaan, sillä päätavoitteena minulla oli juurikin se, että saisin ammatin itselleni ja ammattikorkeakoulu kuulosti hyvältä vaihtoehdolta. Aiemmin en siis ollut opiskellut kyseistä alaa, mutta olin ollut kyllä töissä IT-tuessa.

Opiskelu on ollut tähän asti mukavaa, käytännönläheistä ja siihen on kuulunut myös sopivan paljon teoriaa, jota sitten saa soveltaa käytännössä. Eli opiskelu ei ole vain sellaista, että istutaan luokassa luennoilla ja yksi puhuu, vaan oikeasti päästään tekemään jotain.

Opintojen alussa lähdimme liikkeelle täysin perusasioista: purettiin tietokone ja kasattiin se uudestaan ja sitten alettiin ohjelmoimaan. Ensin aloitimme C -kielellä ja siitä lähdettiin eteenpäin. Kyse oli siis ohjelmoinnista, josta siirryttiin sähkö-elektroniikan puolelle ja käytiin siitä osa-aluetta läpi sekä myös testauksen perustaitoja, eli sellaisia hyvin perustason juttuja. C-kieli on siis yksi ohjelmointikieli, jonka avulla voi tehdä asioita. Eli jos kirjoitat tietynlaisia komentoja, käskyjä tai merkkijonoja, niin tietokone sitten kääntää ne, josta sitten tapahtuu jotain. Olemme opiskelleet kursseilla myös mm. matikkaa ja kieliä.

Yleensä esimerkiksi syksyt on aloitettu siten, että ollaan käyty läpi teoriaa ja oltu luennoilla, jossa ollaan omaksuttu teoria. Sen jälkeen ollaan sovellettu tietoa käytäntöön, tehty konkreettisia töitä/harjoituksia. Sitten meillä on yleensä joku kevään/syksyn projekti, jossa sovelletaan niitä asioita mitä ollaan ensin opiskeltu ja opittu.

Olaan opinnoissa hyödynnetty myös hyvin Lapin AMKin omia oppimisympäristöjä, sillä meillä on aika kattavasti tuo A-rakennus täynnä kaikkea tieto- ja viestintätekniikkaan liittyviä juttuja, kuten tietokoneita, elektroniikka labra ja Cisco labra, jossa on Macbookeja. Eli löytyy siis hyvin paljon tiloja, joissa on elektroniikkaa jonka kanssa harjoitella, projektilabra löytyy myös vielä erikseen.

Erityisesti minulle on jäänyt mieleen yhden opettajan sähköelektroniikan tunnit, jotka alkavat sillä, että laitetaan Radio Rock soimaan, sitten kuunnellaan hyvin raskasta metallia ja värkätään tietokoneiden kanssa. Kaikista mukavinta opinnoissa on kuitenkin se, että saa harjoitella käytännössä. Itse koen oppivani parhaiten sillä, että mulle annetaan teoria, josta saan lähteä soveltamaan käytäntöön oppimaani, se vaan on parasta. Lisäksi se, että saa aika pitkälti itse määrittää aikataulut asioiden työstämiselle, on aika mukavaa.

Työelämä on ollut paljon mukana opinnoissa. Esimerkiksi projektit toteutetaan usein siten, että opettajat ovat meidän esimiehiä ja ohjaavat meitä, jos esimerkiksi saadaan jokin toimeksianto, kuten esimerkiksi viimekeväänä saatiin älytalon toteuttaminen. Sitten ollaan myös keksitty ja kehitetty tuotteita eteenpäin, joita esiteltiin lopuksi opettajille. Samalla tavalla kun pitchaisi jollekin esimiehelle. Käytännössä kaikki on käytännönläheistä, kun kaikki tehdyt tunnit merkataan työtunneiksi ja ollaan yhteydessä esimiehiin(opettajiin). Opinnot antavat hyvät ja kattavat eväät työelämään.

Valmistumisen jälkeen voi työskennellä kaikissa työtehtävissä mihin liittyy tietotekniikka. Perusammatteja ovat esimerkiksi sovellussuunnittelija, tietoturva-asiantuntija ja IT-päällikkö. Käytännön esimerkkinä heittäisin, vaikka toimimisen kanta.fi palvelun ylläpitäjänä ja verkkosivun kehittäjänä. Itse haluaisin työllistyä johonkin isoon tietotekniikan firmaan.

Tietotekniikka on tulevaisuuden ala. Työllistymismahdollisuudet ovat hyvät ja ala on käytännönläheinen ja täällä oikeasti oppiikin jotakin, sen vuoksi suosittelisin alan opintoja myös muille. Rovaniemeä puolestaan suosittelen opiskelukaupungiksi, sen vuoksi, että mun mielestä tää on maailman paras paikka mikä voi olla, tää on mukava, viehättävä pikkukaupunki ja myös koko ajan kasvava metropoli, vaikka nyt näin Rovaniemeläisenä sanonkin.

- Erno Kärhä, tieto- ja viestintätekniikan opiskelija


Paljon käytännönläheisiä projektitöitäOma polkuni tieto- ja viestintätekniikan opiskelijaksi eroaa valtaosan reitistä siten, että olen jo ehtinyt olemaan työelämässäkin 3,5 vuotta ennen opiskeluiden aloittamista Lapin AMKissa. Työni lennonjohtajana päättyivät Kauhavan tukikohdan sulkemisen jälkeen, ja edessä oli vaihtoehtoisesti joko pitkä työttömyys tai uudet kuviot, joista valitsin jälkimmäisen.

Pekka SonninenTVT.jpg Olen elämäni aikana ollut tietotekniikan kanssa tekemisissä pikkupojasta saakka, ja tämä tuntui siksi hyvin luontevalta valinnalta. Lisäksi motivoivana tekijänä oli mahdollisuus myöhemmin hyötyä kummastakin tutkinnosta toista ajatellen tulevaisuudessa työelämään jälleen siirryttäessä, kenties jopa yhdistellä niitä. Rovaniemi valikoitui opiskelupaikkakunnaksi ilmaston (aidosti neljä vuodenaikaa) ja muutaman jo paikkakunnalla opiskelevan kaverin ansiosta. Tätä valintaa en ole katunut päivääkään koulun alun jälkeen, eikä Rovaniemi kuulostaisi yhtään huonolta paikalta jäädä asumaan valmistumisen jälkeenkään, mikäli sopiva työpaikka kohdalle osuu.

Näin toista opintovuotta aloittaessa voi todeta, että ensimmäinen opintovuosi meni meidän osaltamme varsin joutuisasti ja lukuisien uusien asioiden oppimisen merkeissä. Opintojaksokokonaisuudet oli suunniteltu järkevästi siten, että pystyimme hyödyntämään niin syksyllä kuin keväälläkin kyseisellä opintojaksolla opiskeltuja aineita soveltaen niitä projekteissamme.

Syksyn aikana kävimme läpi ammatilliseen perusosaamiseen liittyviä juttuja, kuten aiempia opintoja kertaavaa matematiikkaa sekä ohjelmoinnin perusteita. Kaikki tämä oli kuitenkin vain lämmittelyä kevättä varten, sillä keväällä saimme hoitaaksemme ensimmäisen todellisen haasteen, kun SmartCabin-projektimme käynnistyi. Tarkoituksena oli luoda toimiva pienoismalli-prototyyppi tulevaisuuden älytalosta, jossa kaikkia järjestelmiä ohjattaisiin älykkäästi esimerkiksi tietokoneen tai älypuhelimen kautta. 

Elektroniikan perustaitoja ja tietoverkkoja sekä verkkopalvelimen pystyttämistä harjoiteltiin käytännön toimenpitein ja tietoturvaa sekä testauksen perustaitoja iskostettiin mieliin luennoilla. Lopuksi tämä kaikki opittu osaaminen otettiin käyttöön käytännön tasolla. Niin talon pienoismalli itsessään kuin myös siellä käytettävät toiminnalliset komponentit olivat lähes kaikki itse tehtyjä, kuten myös kaapeloinnit ja kytkennät. Kokonaisuutta ohjattiin itse kehittelemiemme käyttöliittymien avulla Raspberry Pi2-tietokoneen kautta. Näille kyseisille koneille loimme itse "älytalon" tarvitsemat palvelinominaisuudet kattavat palvelimet, ja täten pystyimme mahdollistamaan myös etäkäytön esimerkiksi älypuhelimen kautta. Lopuksi testasimme kaiken toimivuuden sekä yhteensopivuuden oppimamme mukaisesti. Koko kevään kestänyt kokonaisuus huipentui huhtikuun lopulla, kun esittelimme Rovaniemen Jokiväylän toimipisteen aulassa järjestetyillä messuillamme omia luomuksiamme.

Koin itse tällaisen projektikeskeisen opintotavan, jossa muut opintojaksolla opetettavat aineet tukevat itse projektia, varsin mielekkääksi. Kaikkea opittua pääsi suoraan soveltamaan käytäntöön, ja toden totta, niin kuin vanha sanonta sanoo, tekemällä oppii! Opettajat ovat myös olleet erittäin mukavia ja helposti lähestyttäviä, joten ilmapiiri koko koulussa on tämän vuoksi varsin avoin ja kannustava. Tuntevat meidät nimeltäkin! Omiakin ideoita on voinut esittää, ja niihin on suhtauduttu kannustavasti ja myönteisesti. Koulullamme on myös erittäin hyvät tilat opiskella alaa. Meiltä löytyy esimerkiksi hyvinkin viimeisen päälle oleva ohjelmistotekniikan laboratorio, pLab. Mielestäni on myös äärimmäisen hyvä, että nämä projektit ovat ajan hermolla, sillä tämän tyyppinen osaaminen tulee tulevaisuudessa avaamaan useita ovia työmarkkinoille.

Voin lämpimästi suositella Lapin ammattikorkeakoulua ja tieto- ja viestintätekniikan opintoja kaikille mielenkiintoisia uusia haasteita etsiville, jotka haluavat haastaa itseään oppimaan paljon uutta ja tulevaisuudessa työskennellä jatkuvasti kehittyvässä ympäristössä. Koska opinnoissa lähdetään aina liikkeelle nollaosaamisesta, ei hakiessa tarvitse myöskään murehtia siitä, ettei alan kanssa ole ollut tekemisissä. Täällä me kaikki opimme uutta, jatkuvasti!

Pekka Sonninen, Tieto- ja viestintätekniikan opiskelijaHaaveena suureen pelifirmaan työllistyminenLukiossa ollessani mietin, että johonkin pitää hakea, mutta silloin ei ollut selkeää päämäärää. Opettajat olivat lukiossa kutsuneet naisvierailijan Electronic Arts-yrityksestä Helsingistä (yksi maailman suurimmista pelialan yrityksistä) puhumaan tietotekniikasta. Kiinnostuin heti esityksen jälkeen alasta ja päätin hakeutua opiskelemaan tieto- ja viestintätekniikkaa.

Jonna Lamminaho.jpgOlen kotoisin Haapajärveltä ja halusin Rovaniemelle, kun suurkaupungit eivät kiinnostaneet ja Rovaniemi tuntui sopivan isolta kaupungilta. Lisäksi kuullut hyvää kaupungista, kun paikkakunnalla on asunut ja opiskellut tuttuja. Harrastan pyöräilyä ja Rovaniemen luonto on siihen harrastukseen juuri otollinen.

Meillä on koodaamiseen perustuvia kursseja, erilaisia projekteja on suurimmassa osassa opiskelua ja opintoja. Opinnot syvenevät vuosi vuodelta ja joka vuosi tulee uusia projekteja. Ensimmäisenä vuotena meillä oli projektina Roborace (legosta rakennetaan robotteja, jotka kisaavat sitten turnauksissa). Projektissa syntyneet tuotokset esitellään ja pyritään markkinoimaan mahdollisimman myyvästi eli ei riitä, että rakennetaan jotakin, sillä tuotekehityksen lisäksi tehdään myyntiä ja markkinointia. Meillä on myös luentoja, 30op työharjoittelua Myös ohjelmistotekniikan laboratoriossa, pLabissa pystyy suorittamaan opintoja. Jotkut tekevät neljäntenä vuotena puoli vuotta harjoittelua putkeen (30op) eli kaikki työharjoittelut samalla kertaa.

Opinnoissa kaikki on ollut uutta, koska aikaisempaa kokemusta tietotekniikasta ei ole. Koko ajan oppiikin uusia asioita ja asiat on tuntunut mielenkiintoisilta. Meillä koulutuksessa on tasokas opetus, ja hyvät opettajat (auttavat jos on tarvetta ja järjestävät erilaisia vierailuja). Meillä oli esimerkiksi lennostosta vierailijoita, ja he kertoivat mitä tekevät lennostossa: lennostossa on töissä myös tietotekniikan insinöörejä.

Haaveilen työllistymisestä suureen pelifirmaan valmistumisen jälkeen. Alalta voikin työllistyä laajasti, esimerkiksi jonkin organisaation IT-tukeen, ja tietenkin peliteknologia on kasvava ala, jonne voi myös työllistyä. Itseäni kiinnostaa juuri peliteknologian puolelle työllistyminen koska se on kasvava ala ja minulla on osaamista taiteiden puolelta. Esimerkiksi toukokuussa olen menossa yliopistolle pelihahmokurssille, joka kestää viikon. Sulautetut järjestelmät myös kiinnostavat (esimerkiksi softan asentaminen digitaalikellon sisään, eli erilaisten alustojen asentaminen laitteisiin).

Mielestäni koulutus antaa hyvät valmiudet työelämään. Projektiosaamiseen panostetaan opinnoissa, koska työelämässä vaaditaan nykyään paljon ryhmätyötaitoja. Työnantajia ei välttämättä aina kiinnosta työntekijässä tarkempi ja kaiken asian osaaminen, vaan työntekijän halu myös oppia uusia asioita ja motivaatio alaa kohtaan.

Suosittelisin hakeutumaan tieto- ja viestintätekniikkaan jos vähääkään on kiinnostusta alalle. Itse olen hyvin sulautunut tälle alalle ja joukkoon, ja hyvin on mennyt. Kavereita on saanut niin miehistä kuin naisista. Tieto- ja viestintätekniikan opinnot ovat mielenkiintoiset, vaihtelevat ja käytännönläheiset.

 

 - Jonna Lamminaho, Tieto- ja viestintätekniikan opiskelijaPaljon erilaisia osa-alueita joihin syventyäHakeuduin opiskelemaan tieto- ja viestintätekniikan puolelle Lapin ammattikorkeakouluun, koska olen kiinnostunut tietotekniikasta. Mielestäni tietotekniikan puolella on myös laaja kirjo erilaisia osa-alueita mihin syventyä. Olen kotoisin Rovaniemeltä, joten tänne opiskelemaan jääminen tuntui luonnollisesta ja oma tukiverkko löytyy täältä myös.

haastattelukuva_Petra Niemi.jpgKoulussa olemme käyneet läpi koodauksen puolelta esimerkiksi c++, c#, python, java, html ja php ohjelmointikieliä. Testauksen perusteet kuuluvat myös opintosuunnitelmaan, siinä opetetaan esimerkiksi dokumentin läpikäyntiä, miten testauksia tehdään ja miksi testaus on tuotekehittelyn kannalta tärkeää. Opintojen alussa käydään läpi perusteita ja koulun edetessä syvennytään yhä pienempiin osa-alueisiin.

Meillä kävi myös Itävallasta opettaja vierailulla, ja hän kertoi meille tietoturvan ja testauksen tärkeydestä. Hän piti ensimmäisenä päivänä luennon ja seuraavat päivät teimme käytännön tehtäviä.

Uusimman OPS:in myötä omia suuntautumisvaihtoehtoja ei ole, mutta omilla kurssivalinnoilla pystyy hyvin syventymään asioihin, joista itse on kiinnostunut ja jonka parissa mahdollisesti haluaa myöhemmin työelämässä olla tekemisissä. Teemme kursseilla projekteja, raportteja ja oppimispäiväkirjoja, koska niitä tehdään paljon myös työelämässä. Luennoilla opetettu teoria ja käytännön harjoittelut menevät mielestäni käsi kädessä, ja molempia on opiskelun aikana riittävä määrä. Itselleni tähän asti mielenkiintoisin asia on ollut sulautetut järjestelmät ja se voisi olla se juttu, jonka parissa voisin valmistumisen jälkeen työskennellä.

Tieto- ja viestintätekniikan puolelta voi muun muassa työllistyä pelialan, koodauksen, ohjelmistotekniikan, johdon- ja asiantuntijatehtäviin, mittariston suunnitteluun, intranetien ylläpitoon, 3D-mallinnukseen ja tietoturva puolelle. Lisäksi erilaiset komponenttivalmistajat työllistävät yleensä hyvin ja suomalaista tietotekniikkaosaamista arvostetaan maailmalla. Näen työllisyysnäkymät siis hyvänä.

 - Petra Niemi, Tieto- ja viestintätekniikan opiskelija