Konetekniikka on mukavaa ja alalla voi työllistyä aika moneen paikkaan. Myös konetekniikan insinöörejä tarvitaan aina. Valitsin tämän koulutusohjelman koska konetekniikka vaikutti kiintoisalta vaihtoehdolta ja insinöörin palkkapussi suurelta, samalla mahdollisuus päästä työnjohtotehtäviin kiinnostaa paljon.
Valmistuin vuonna 2017 Kemin lyseon Lukiosta ylioppilaaksi. Sen jälkeen vietin kaksi vuotta työelämässä ja päätin haluavani paremman palkan ja työllistymismahdollisuuden, mitä alun perin itselleni suunnittelin hakevani yliopistosta. Päädyin opiskelemaan Lapin AMKiin koska se on kotipaikkakunnallani, eli ei liian kaukana vanhemmista, kavereista taikka muista läheisistä ihmisistä. Kyseisen alan opintojen olen kuullut olevan Lapin AMKissa käytännön läheisiä ja huippuluokkaa.
Haluan opiskella Lapissa koska täällä on tullut koko ikä asuttua, joten paikat alkavat olemaan jo melko tutut. Kemi on melko rauhallinen paikka opiskella, mutta silti se sisältää monia ajanvietto mahdollisuuksia. Kemin kampuksen ollessa melko pieni, tiivis yhteisö antaa hyvät eväät opiskelulla ja uusien kontaktien luomiseen. Opiskelu on ollut tähän mennessä oikein mukavaa, mikäli koronatilannetta ei oteta huomioon. Tähän asti parasta ovat olleet kaverit ja uudet tuttavuudet, joita on matkan varrella saanut.
Opiskeluympäristönä Lapin AMKilla, erityisesti Kemin Kosmoksella on erittäin hyvät laboratorio ja työskentelytilat. Opiskelu on melko monipuolista. Ensimmäisen vuoden opinnot olivat suurimmaksi osaksi yleisaineita ja luentopainotteisia, kuten matematiikkaa. Mutta meillä on myös laboratoriotyöskentelyä ja käytännönharjoituksia. Joka lukukaudelle on oma harjoitustyö, esimerkiksi nyt syksyllä on opeteltu suunnittelemaan tuuletin, luoden sille suunnitelmat, jotta se voidaan ensi lukukaudella rakentaa. Työharjoittelut suoritetaan kesätöinä. Opinnoissa puhutaan jo alusta saakka, kuinka lähellä työelämä tulee olemaan opintojamme. Meidän tehdessä projekteja ja töitä lähellä sijaitseville yrityksille ja tehtaille.
Valmistumisen jälkeen koneinsinööri voi toimia monenlaisissa tehtävissä, jotka painottuvat teknisiin asiantuntija- ja johtotehtäviin. Konetekniikka kohdistuu mm. erilaisten laitteiden, koneiden, tuotteiden ja rakenteiden suunnitteluun ja valmistamiseen. Joten skaala on aika laaja. Oma urapolku vie valmistumisen jälkeen luultavimmin työskentelemään työnjohtajana jossain, en vielä ole varma minkä tuotannossa tai missä päin Suomenmaata tai minkä firman vaatteissa, mutta johtotehtäviin ja mahdollisimman paljon kenttätöissä. Suosittelen Lapin AMKia opiskelupaikkana, koska tämä on lämmin ja tiivis yhteisö, joka antaa parhaat mahdolliset eväät työskennellä arktisella alueella ja miksei missä vain.
Aatu Piipponen, konetekniikan insinööriopiskelija, Kemi
Opiskelin Oulun seudun ammattiopistossa kone- ja metallialan perustutkinnon, josta valmistuin koneistajaksi. Valitsin ammattikoulun jälkeen insinööriopinnot, koska ne tukevat edellisiä opintoja ja työelämää. Halusin jatkaa samalla linjalla ja tähdätä korkeammalle työelämässä. Huomasin sattumalta, että Lapin AMKiin oli haluamalleni alalle täydennyshaku alkamassa, joten päädyin hakemaan. Kampuskaupunki on melko lähellä kotipaikkakuntaani ja maiseman vaihto virkistää.
Vaikka Kemi onkin pieni kaupunki, niin täältä löytyy myös aktiviteettiä vapaa ajalle. Kampuksen koko ja henkilömäärä on juuri sopiva. Opiskelijat ovat yhteisöllisiä, auttavat toisiaan ja tuntevat paljon myös muiden alojen opiskelijoita eikä vain omaansa. Ihmisiin oli helppo tutustua myös ulkopaikkakuntalaisena. Olen viihtynyt täällä, vaikka en paikkakunnalta tuntenutkaan ketään ennen opintoja.
Opiskelu on melko monipuolista. Ensimmäisen vuoden opinnot olivat suurimmaksi osaksi yleisaineita ja luentopainotteisia, kuten matematiikkaa. Mutta meillä on myös laboratoriotyöskentelyä ja käytännönharjoituksia. Teemme paljon ryhmätöitä. Opettajat ovat motivoituneita ja auttavat aina tarvittaessa mielellään. Yleisten matemaattis-luonnontieteellisten aineiden lisäksi monissa muissakin kursseissa käytetään matemaattisia taitoja, jonka väitetäänkin olevan insinöörin ykköstyökalu.
Ammattiopintoihin kuuluu muun muassa projektityöskentelyä, materiaalioppia, 3D-tulostusta, erilaisiin valmistusmenetelmiin tutustumista, hydrauliikkaa ja pneumatiikkaa sekä erilaisilla CAD-ohjelmilla piirtämistä. Itse henkilökohtaisesti pidän CAD-ohjelmoinnista ja 3D-tulostuksen kursseista sekä projektikursseista, koska pääsee itse käytännössä näkemään ja tekemään koko prosessin suunnittelusta ihan valmiiseen tuotteeseen. Lapin AMKilla, erityisesti Kemin Kosmoksella on erittäin hyvät laboratorio ja työskentelytilat. Kampuksen 2019 remontin myötä saimme paljon uusia laitteita ja uusia tiloja opiskeluun.
Harjoittelujaksoja on yleensä kolme ja ne suoritetaan kesätöissä, jolloin tästä saa myös palkkaa. Opiskelussa on ollut parasta se, kun on päässyt tutustumaan uusiin ihmisiin ja toimimaan täysin erilaisessa ympäristössä kuin ennen.
Koneinsinööri voi toimia monenlaisissa tehtävissä, jotka painottuvat teknisiin asiantuntija- ja johtotehtäviin. Konetekniikka kohdistuu mm. erilaisten laitteiden, koneiden, tuotteiden ja rakenteiden suunnitteluun ja valmistamiseen. Tavoitteena valmistumisen jälkeen olisi päästä töihin tuotteiden ja/tai tuotantolaitosten suunnittelu- ja kehittämistehtäviin.
Suosittelisin konetekniikan opintoja niille, jotka ovat kiinnostuneet työskentelemään tekniikan alan insinööritehtävissä ja ovat valmiita näkemään vähän vaivaa sekä kohtaamaan haasteita sen eteen. Lapin AMK tarjoaa konetekniikan opiskelijoille laadukasta opetusta. Suosittelen erityisesti niille, jotka ovat kiinnostuneet työllistymään Lapin alueelle.
Mira Pelttari, konetekniikan insinööriopiskelija
Olen valmistunut Keminmaan lukiosta ylioppilaaksi. Valitsin konetekniikan opinnot siksi, koska kiinnostuin jo yläkoulussa erilaisista tekniikan aloista, joista eniten kiinnosti konetekniikka.
Ennen opintojen alkamista olin opiskellut lukiossa fysiikkaa ja pitkää
matematiikkaa, jotka helpottivat tiettyjä opintoja, koska tiesin tarvitsevani
niitä myöhemmin opinnoissani. Hain Lapin AMKiin siksi, koska siellä oli
lähimpänä konetekniikka, mikä kiinnosti minua eniten ja halusin pysyä Lapissa.
Asuin ensimmäisen vuoden ajan Keminmaassa, mutta muutin viime kesän alussa
Kemiin poikaystäväni kanssa yhteen ja koululle on lyhyempi matka. Haluan asua
Lapissa sen takia, koska olen aina asunut Meri-Lapissa ja tämä alue on minulle
ennestään tuttu. Kemi on opiskelukaupunkina hyvä, koska täällä on
opiskelijoille tapahtumia ja täällä on erilaisia palveluita joita opiskelija
voi tarvita. Kemi on rauhallinen ja pieni kaupunki asua ja kävelymatkan päässä
on tarvittavat palvelut. Suosittelen Kemiä opiskelupaikkakunnaksi siksi, koska
kampus sijaitsee lähellä, täältä löytyvät tarvittavat palvelut,
kulkumahdollisuudet ovat hyvät ja monipuoliset ja täältä löytyy erilaisia
aktiviteetteja muun muassa uimahalli ja monia kuntosaleja.
Opiskelu on ollut mielekästä ja uusia asioita on ollut aika paljon, mikä on
hyvä juttu. Uuden oppiminen on mielekästä ja vanhan kertaaminen ei ole koskaan
huono asia. Perusopinnot ovat olleet monipuolisia, osa on ollut pääosin luentopainotteisia
ja osassa on ollut mukana myös käytännönharjoituksia ja harjoitustöitä.
Perusopinnot sisältävät myös yleisaineita, kuten fysiikkaa ja matematiikkaa.
Opintoihin sisältyy myös projektiluontoisia kursseja, joissa pääsee tutkimaan
erilaisia näytteitä ja pääsee suunnittelemaan erilaisia projekteja. Monissa
kursseissa olemme tehneet erilaisia ryhmä- ja paritöitä. Työharjoittelut ovat
meillä kesäisin, joka suoritetaan oman alan työpaikalla töissä, mistä myös
maksetaan palkkaa.
Erityisesti mieleen jäänyt kurssi on ensimmäiseltä vuodelta, kun piti ryhmän
kanssa suunnitella ja toteuttaa opettajan antama aihe. Projektin aikana
tutustuttiin erilaisiin valmistusmenetelmiin, joiden avulla teimme projektimme.
Opinnoissa parasta on se, kun on tutustunut uusiin ihmisiin ja heidän kanssa on
saanut tehdä ryhmätöitä. Koulu ympäristönä on mukava ja siellä on hyviä tiloja
tehdä koulutehtäviä.
Valmistumisen jälkeen voin työskennellä erilaisissa tuotantotekniikan
insinöörin töissä esimerkiksi täällä lapissa paperi- ja kartonkiteollisuudessa
tai vaikkapa terästeollisuudessa. Valmistumisen jälkeen jään mieluiten
Oulu-Kemi-Tornio akselille, koska tällä alueella on paljon teollisuutta ja
mahdollisuuksia päästä omalle alalle töihin.
Lapin AMKin konetekniikan opinnot tarjoaa laadukasta opetusta. Jos on vähänkään
tekniikasta kiinnostut, niin kannattaa valita konetekniikan koulutus, sillä se
takaa tulevaisuudessa todella monipuoliset ja hyvät työllistymismahdollisuudet.
- Veera Palokangas, konetekniikan insinööriopiskelija
Konetekniikan opinnot olivat minulle luonteva valinta, sillä kiinnostuin koneista ja niiden toiminnasta jo polvenkorkuisena. Alaan liittyvää koulutusta minulta ei ennestään löytynyt vaan lähtökohdan AMK-opintoihin minulle tarjosi lukio.
Valitsin Lapin AMKin, koska halusin olla lähellä pohjoisen luontoa, nauttia
oikeasta talvesta, lumesta ja pakkasesta, sekä kesällä yöttömästä yöstä. Yhtenä
valintakriteerinä oli myös koulun läheinen yhteistyö paikallisen raskaan
teollisuuden kanssa, sekä se, että Lapin AMKin tarjoama opetus antaa
erinomaiset valmiudet toimia erilaisissa teollisuuden tehtävissä. Lisäksi
opinnoissa korostuu pohjoisen luonnonolojen huomioiminen, joka vaikutti myös
valintaani.
Muutin Kemiin opiskeluiden myötä Keminmaasta. Opiskelijakaupunkina Kemi on
pieni, mutta tiivis. Kemi on sopivankokoinen liikkua jalan ja vuokrataso on
opiskelijaystävällinen. Opiskelijapiirit ovat kohtuullisen kokoiset, joten
täällä on helppo tutustua ja verkostoitua muiden opiskelijoiden kanssa.
Opinnot ovat edenneet mukavasti mielenkiintoisten kurssien myötä. Näin
toisen vuoden keväällä perusopinnot alkavat olla takana ja suuntaavat opinnot
edessäpäin. Perusopinnot sisältävät paljon yleisaineita. Opinnot sisältävät
myös paljon projektiluontoisia kursseja, joissa harjoitellaan kunnossapitoa,
näytteentutkimista sekä muuta alaan liittyvää. Työharjoittelut suoritamme
kesäisin olemalla alan työpaikoissa oikeissa töissä, ja näin ollen
harjoittelusta saamme siis myös palkan.
Olemme käyneet vuosikurssini kanssa tutustumassa muun muassa Outokummun
terästehtaaseen Torniossa, tuulivoimaloihin ja metsähakkuisiin, joten aina ei
tarvitse istua koulun penkillä vaan pääsee tutustumaan mielenkiintoisiin
paikkoihin. Mielestäni tämä on mukavaa vaihtelua. Ympäristönä Lapin AMK antaa
hyvät puitteet opiskeluun ja oppimiseen.
Lappi on täynnä mahdollisuuksia ja pelkästään Meri-Lapin alueelta löytyy
useita potentiaalisia työnantajia konetekniikan insinöörille esimerkiksi
paperi- ja kartonkiteollisuudessa tai terästeollisuudessa ja kaivosalalla. Kun
tähän lisätään hyvin sujuneet opinnot, työllistymistilanne näyttää mielestäni
valoisalta.
- Martti Holopainen, konetekniikan insinööriopiskelija
Ennen opintojeni alkua en oikeastaan tiennyt mitä halusin opiskella tai missä. Korkeakoulutus kuitenkin kiinnosti suuresti ja tekniikka on aina ollut lähellä sydäntäni, joten Lapin AMKin konetekniikan koulutusohjelma vaikutti loistavalta vaihtoehdolta ja sitä se on ollutkin.
Kemiin muuttaminen Rovaniemeltä oli kaikkia ennakkoluuloja vastaan sangen
miellyttävä kokemus. Kemi on rauhallinen ja mukava pieni kaupunki meren äärellä.
Kaikki tarvittavat palvelut ovat lähellä ja kulkumahdollisuudet Tornioon,
Ouluun sekä Rovaniemelle ovat monipuoliset ja hyvät.
Opiskelut ovat olleet alusta asti teorian ja käytännön sekoitusta, luentoja
sekä projekteja. Tämä on sopinut minulle todella hyvin ja oppiminen on ollut
mielekästä. Toisen opintovuoden aikana oli mahdollisuus valita kolmen
suuntautumisvaihtoehdon väliltä: kaivos-, tuotanto- tai konetekniikka. Omalla
kohdallani päätös oli selkeä: konetekniikka. Suuntautumisvaihtoehto antaa minulle
täydet valmiudet työskennellä tulevaisuudessa konealan suunnittelutehtävissä.
Olemme perehtyneet nyt kolmannella opintovuodella syvällisesti 3D-tulostukseen
sekä työelämän oikeisiin suunnittelutöihin. Konetekniikan puolella teemme myös
yhteistyötä Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksen CERN:in kanssa.
Lähdenkin tämän yhteistyön mahdollistamana työharjoitteluun Sveitsiin ensi
kesän ajaksi. Yhteistyö jatkuu myös tulevaisuudessa ja joka vuosi valitaan
uudet kaksi konetekniikan opiskelijaa, jotka pääsevät työskentelemään maailman
kehittyneimmässä tutkimuslaitoksessa.
Opinnot Lapin AMKissa mahdollistivat minulle myös opiskelun ulkomailla. Kävin
kolmannen vuoden syksyllä vaihdossa Yhdysvalloissa viiden kuukauden ajan ja
lähtöäni en ole katunut hetkeäkään. Reissaamisen ohella opiskelin Tennesseen
teknillisessä yliopistossa samankaltaisia asioita mitä luokkatoverini Suomessa.
Opinnot ulkomailla olivat erittäin mielenkiintoisia ja ovat varmasti hyödyksi
tulevaisuudessa insinöörinä työskennellessäni.
Lapin AMKin konetekniikan osasto tarjoaa laadukasta opetusta sekä loistavia
mahdollisuuksia tulevaisuutta ajatellen. Tekniikasta vähääkään kiinnostuneen
kannattaa valita konetekniikan koulutus, sillä se takaa tulevaisuudessa todella
monipuoliset ja hyvät työllistymismahdollisuudet. Valmistumisen jälkeen aion
suunnata ulkomaille töihin. Mikäli mielenkiintoisia työtarjouksia ei ilmene,
jatkan opiskelua diplomi-insinööriksi. Lapin AMK on mielestäni antanut minulle
erinomaiset valmiudet tehdä tulevaisuudessa mitä ikinä haluankaan. Loppu on
kiinni omasta motivaatiosta.
- Jani Puska, konetekniikan insinööriopiskelija
Valmistuttuani lukiosta päätin hakea Lapin ammattikorkeakouluun opiskelemaan konetekniikan insinööriksi, koska koneet ja etenkin kaivosala kiinnostivat minua.
Olin aiemmin työskennellyt Kittilässä kaivoksella ja minulla on myös
sukulaisia, jotka ovat töissä täällä Lapissa. Sen vuoksi muuttaminen Espoosta
Kemiin ei ollut minulle ongelma ja muutenkin vaihtelu vain virkistää. Kemi on
opiskelupaikkakuntana pieni, mutta silti täältä löytyy hyvin opiskelijan
kaipaamat palvelut. Lapin AMK itsessään opiskelupaikkana oli minulle
positiivinen yllätys.
Konetekniikan opinnot ovat olleet mielenkiintoisia. Ensimmäisen vuoden
loppupuolella valitsemme suuntautumisen, joka omalla kohdallani on kaivosala.
Kaksi ensimmäistä vuotta opinnoissa ovat kuitenkin yhteisiä perusopintoja ja
kolmantena vuonna vasta aloitetaan suuntautuvat opinnot. Opintoihin kuuluu myös
käytännönläheisiä projekteja ihan opintojen alkuvaiheesta lähtien. Se tarkoittaa
sitä, että käymme ensin läpi teoriaa, jonka jälkeen siirrymme toteuttamaan
asiat käytännössä. Minua on opinnoissa kiinnostanut varsinkin suunnittelupuoli
ja suunnitteluohjelmistojen käyttö.
Opintoihin kuuluvat harjoittelut suoritetaan pääasiassa kesäisin kesätöiden
yhteydessä palkallisina. Kemissä tehtaat rekrytoivat paljon opiskelijoita
töihin, mutta töiden saamiseen vaikuttaa myös oleellisesti oma aktiivisuus.
Tehtaiden lisäksi myös kaivokset työllistävät esimerkiksi
kunnossapitotehtäviin. Itse olen työllistynyt hyvin jo opintojen aikana ja
tulevana kesänä työskentelen toista kertaa terästehtaalla tuotantopuolella.
Valmistumisen jälkeen konetekniikan insinööri voi työllistyä muun muassa
työnjohtotehtäviin, suunnittelutehtäviin tai teollisuusinsinööriksi.
Suosittelen konetekniikan alaa myös muille, sillä se tarjoaa hyvät
työllistymismahdollisuudet ja on kaikin puolin monipuolinen ala. Itse ainakin
koen tämän hyväksi koulutukseksi ja opiskelun mieluisaksi. Koulutusohjelmaan
kuuluu paljon hyviä kursseja ja koulusta löytyy myös hyvät ja ammattitaitoiset
opettajat.
-Niko Valvimo, konetekniikan insinööriopiskelija
Koulutusohjelma sisältää matemaattisia aineita, lujuuslaskentaa, fysiikkaa. Lisäksi siihen kuuluu tuotteiden suunnittelua sekä mallinnusta eri mallinnusohjelmilla.
Alussa oli paljon luentoja, tavallisia kursseja läksyineen.
Loppua kohden opetus on muuttunut enemmän projektipainotteisemmaksi. Yleensä
projektit ovat työelämästä tulleita, oikean pohjan omaavia tehtäviä. Niitä ei
ole keksitty pelkästään opetusta varten, vaan ovat juurikin sellaisia
projekteja ja tehtäviä joita työelämässä joudutaan tekemään. Mielestäni tämä on
erittäin hyvää koulutusta ja valmistautumista työelämän tehtäviin. Harjoitellaan,
kuinka projektissa toimitaan ja mitä siinä tulee tehdä.
Parasta opinnoissa on ehdottomasti mielekkäät projektit. Ne
ovat auttaneet suhteuttamaan, millaista on olla työelämässä mukana
valmistumisen jälkeen. Myös aina saatavilla oleva opettajien apu ja opastus on
ollut erittäin suuressa asemassa opiskelujen aikana.
Ala antaa erittäin hyvän pohjan kaikkiin teollisuuden
insinööritehtäviin. Ei ole oikeastaan mitään tehdasta mihin et voisi mennä
töihin tällä koulutusalalla. Lisäksi tehtävät asiat ovat mielenkiintoisia, sekä
niissä pääsee toteuttamaan itseänsä, esimerkiksi suunnittelussa ja uusien
asioiden ja keksintöjen kehittämisessä.
Kemi on suhteellisen pieni paikkakunta. Täällä
opiskelijapiirit ovat pieniä, mikä edesauttaa opiskelijoiden sosiaalista
verkostoitumista. Tämä on erittäin hyvä asia, sillä tämän hetken opiskelijatoverit
voivat olla tulevaisuudessa työnantajiasi, työkavereita tai mahdollisia
alaisia. Lisäksi pieni koulu sekä pieni opiskelijamäärä mahdollistavat paremman
opetuslaadun sekä paremman tuen ja opastuksen opettajilta.
Työllistyminen ei enää ole itsestään selvä asia näinä
aikoina, mutta mitä olen tutkimuksia seurannut, ainakin Lapin AMK Kemin
yksiköstä valmistuneet koneinsinöörit ovat kovassa kysynnässä Suomessa.
Valmistuneista lähes kaikki saavat työpaikan. Noin 90% valmistuneista
työskentelee Lapissa ja loput 10% Pohjois-Pohjanmaalla. Tällä alueella
suurimmat työllistäjät ovat paperi- ja terästeollisuus. Yleisimmin insinöörit
työskentelevät asiantuntijoina projekteissa sekä suunnittelutoimistoissa.
- Juho Jakku, konetekniikan insinööriopiskelija