kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot

Opiskelijoiden kokemuksia fysioterapian opinnoista

Minusta on kiinnostavaa oppia, miten ihmiskeho toimiihanna pulkkinen.jpg
Päädyin opiskelemaan Lapin AMKiin, sillä olin kuullut hyvää fysioterapian koulutuksesta, Rovaniemi on kaupunkina minulle tuttu ja turvallinen sekä lähellä kotipaikkakuntaani Muoniota. Suoritin aiemmin Kiuruvedellä kolmoistutkinnon vuonna 2015 ja valmistuin ylioppilaaksi ja ratsastuksenohjaajaksi.

Jatkoin opintojani fysioterapeutiksi, sillä minulle on tärkeää saada tehdä käytännönläheistä työtä, jossa pystyn auttamaan ihmisiä. Minusta on kiinnostavaa oppia ihmiskehon toimintaa ja liikkuminen ylipäänsä on ollut aina lähellä sydäntäni.

Rovaniemi on opiskelukaupunkina aktiivinen. Opiskelijoille on järjestetty täällä monipuolisesti tapahtumia ja harrastusmahdollisuuksia vapaa-ajalle sekä ihmiset ovat mukavia. Kaupunki ei ole iso, mutta monipuoliset palvelut ovat hyvin saatavilla. Täältä on lyhyet välimatkat pohjoiseen ja luonnon rauhaakin löytyy, kun lähtee vähän kauemmas keskustasta.

Opiskelu on tähän asti ollut mielenkiintoista ja antoisaa. Haasteita riittää ja on paljon asiaa, mitä täytyy ottaa haltuun. Ensimmäisenä vuonna opiskelimme paljon anatomiaa, fysiologiaa ja biomekaniikkaa sekä lisäksi muun muassa motorista oppimista, liikunnan ohjausta, toimintakyvyn tutkimista ja palpointia. Nyt toisena vuonna olemme opiskelleet ja opetelleet klassista hierontaa, nivelliikkuvuuden ja lihasvoiman testauksia, tuki- ja liikuntaelinsairauksia ja geriatrista fysioterapiaa.

Aluksi opiskelu oli melko teoriapainotteista, mutta pikkuhiljaa päästiin enemmän ja enemmän myös harjoittelemaan käytännössä. Yleensä luennoilla käymme tietyn aiheen teoriaosuudet läpi, jonka jälkeen harjoittelemme asiat käytännössä työpaja-tunneilla. Viime syksynä järjestimme kuukauden mittaisen hieronta-klinikan, jonka aikana teimme klassisia hierontoja, kehonkoostumusmittauksia, kestävyyskunnon testaamista ja vedimme erilaisia ryhmäliikuntoja.

Kampukseltamme löytyy oikein hyvät puitteet opiskella työelämälähtöisesti. Luokista löytyy hierontapöytiä ja erilaisia testausvälineitä. Meillä on käytössämme myös kunto- ja liikuntasali sekä omat oleskelutilat, jossa tulee vietettyä aikaa sekä itsenäisen opiskelun, että muunkin ajanvieton merkeissä. Harjoittelemme myös jonkin verran sairaanhoitajien harjoitustiloissa esimerkiksi siirtoergonomiaa. Santa Sportin tiloissa Ounasvaaralla suoritimme pelastusuinnin kurssin.

Olen oppinut nyt vajaassa kahdessa vuodessa paljon ja tunne siitä, että opiskelen juuri itselle sopivalla alalla, on vain vahvistunut. Pidän käytännönlähteisestä opiskelusta ja siitä, että opettajat tuntevat meidät, jonka ansiosta opetuskin tuntuu henkilökohtaisemmalta. Olen myös saanut ihania ystäviä, joiden kanssa vietämme paljon aikaa yhdessä.
Opiskelemme ongelmaperustaisen oppimismenetelmän mukaan, joka nimenomaan kehittää työelämätaitoja. Se valmistaa meitä työskentelemään ryhmissä, etsimään tietoa luotettavista lähteistä ja soveltamaan tietoa käytännön tilanteisiin.

Valmistumisen jälkeen voin työskennellä julkisella puolella terveyskeskuksissa, yksityisellä puolella pienemmissä yrityksissä tai kolmannella sektorilla esimerkiksi eri urheiluseuroissa ja hankkeissa tai vaihtoehtoisesti perustaa oman yrityksen.

Pidemmän aikana minulla on ollut haaveena jatkokouluttautua jossain vaiheessa ratsastusterapeutiksi, jotta voisin kuntouttaa ihmisiä hevosten ja ratsastuksen avulla. Tässä vaiheessa tarkastelen kuitenkin kaikkia mahdollisuuksia avoimin mielin, niin monipuolinen tämä ala on. Tästä voi periaatteessa lähetä juuri siihen suuntaan mikä itseä kiinnostaa tai mistä parhaiten löytyy töitä. Ala vaatii jatkuvaa kouluttautumista ja itsensä kehittämistä, siksi varsinainen erikoistuminenkin tapahtuu vasta valmistumisen jälkeen työelämässä.
Me saamme oikein hyvät valmiudet työelämään tutkinnon kautta, sillä lähdemme pian ensimmäiseen harjoitteluun ja sen jälkeen käytännön harjoitteluja alkaa olla tiheään tahtiin. Opiskelu pyritään tehdä mahdollisimman käytännönlähteisesti ja meitä haastetaan koko ajan valmistaen oikeaan työelämään.

Suosittelisin Lapin AMKia opiskelupaikaksi, sillä täällä on monipuolinen kattaus eri aloista, täällä on helppo verkostoitua ja tekemistä on järjestetty hyvin opiskelijoille. Fysioterapeutin opinnot kannattaa valita, sillä opetus on henkilökohtaista ja käytännönläheistä. Meillä on mukava ja tiivis fysioterapeuttiopiskelijoiden yhteisö ja rento meininki hyvissä puitteissa.

Hanna Pulkkinen, fysioterapeuttiopiskelija


Kiinnostus alaan heräsi, kun pääsin näkemään fysioterapeutin työtä käytännössäantti aho.jpg
Rovaniemi on minulle juuri sopivan kokoinen opiskelukaupunki, ja täältä löytyy varmasti jokaiselle jotakin. Liikuntamahdollisuudet ovat monipuolisia, ja se kannustaakin kokeilemaan uusia lajeja. Ihmiset Rovaniemellä ovat myös ystävällisiä ja rentoja. Päätin muuttaa Rovaniemelle Haapajärveltä opiskelemaan, sillä kiinnostus Lappia kohtaan heräsi jo armeijassa Sodankylässä. Lisäksi Lapin AMK tarjosi fysioterapian opintoja, jotka minua kiinnostivat.

Ennen opintojani Lapin AMKissa opiskelin vuoden liiketaloutta ammattikorkeakoulussa. Fysioterapian opinnot kuitenkin vaikuttivat niin mielenkiintoisilta, että päätin vaihtaa alaa. Kiinnostus tätä alaa kohtaan heräsi, kun pääsin näkemään fysioterapeutin työtä käytännössä omien urheiluvammojeni vuoksi. Halusin myös päästä tekemään käytännönläheistä työtä, jossa saa olla tekemisissä ihmisten kanssa. Perehtyessäni alaan tarkemmin, selvisi myös, että suuntautumisvaihtoehdot ovat monipuoliset. Ennen opintoihin hakua tutkin myös eri koulujen sivuja, jotka tarjosivat fysioterapian opintoja. Lapin AMK herätti mielenkiintoni, osittain näiden opiskelijakertomusten vuoksi.

 

Rovaniemellä on ollut mukavaa opiskella, ja täällä onkin paljon esimerkiksi opiskelijakortilla saatavia opiskelijaetuja. Myös välimatkat ovat lyhyitä paikasta toiseen. Rovaniemi tarjoaa monipuoliset ja ympärivuotiset liikuntapuitteet, etenkin Ounasvaaran ympäristössä.

 

Opiskelu on ollut alallani mukavan käytännönläheistä, ja olemme päässeet harjoittelemaan paljon koulun tiloissa. Opinnoissa ensimmäisenä vuonna painotetaan aika paljon terapiaopintoja, ja käsittelemme esimerkiksi anatomian ja fysiologian oppeja, joista saamme perusteet käytännön harjoituksiin. Itse opiskelen nyt toista vuotta, ja olemme päässeet harjoittelemaan esimerkiksi mobilisointia, fysikaalisia hoitomenetelmiä ja hierontaa. Opiskelu on koostunut luentojen lisäksi käytännönharjoittelusta. Nyt toisena opiskeluvuonna suoritamme keväällä neljä viikkoa kestävän geriatrisen harjoittelun, sekä neljä viikkoa kestävän tuki- ja liikuntaelinsairauksiin liittyvän harjoittelun.

 

Fysioterapian opiskelijat opiskelevat Rovaniemellä Rantavitikan toimipisteellä, omassa rakennuksessa. Rakennuksesta löytyy useita plinttiluokkia, kuntosali ja liikuntasali. Hyödynnämme yleensä itsenäisen työskentelyn ajalla tiloja, jolloin voimme muiden opiskelijoiden kanssa harjoitella yhdessä. Parhaiten tähän mennessä opinnoista on jäänyt mieleen toisen vuoden talvella suoritettu hierontaklinikka, joka kesti neljä viikkoa ja se suoritettiin Lapin AMKin omissa tiloissa. Pyöritimme siis hierontaklinikkaa, jossa pääsimme harjoittelemaan oikeita asiakaskohtaamisia. Saman harjoittelun aikana pidimme myös ryhmäliikuntatunteja, ja suoritimme toimintakykymittauksia. Parasta opinnoissamme on monipuolisuus, kun yhdistellään teoriaa ja käytännön harjoittelua. Teemme lisäksi paljon ryhmätöitä ja opiskelemme asioita itsenäisesti.

 

Valmistumisen jälkeen fysioterapeuteilla on mahdollisuus lähteä opiskelemaan ja jatkokouluttautumaan lisää haluamallamme osa-alueella. Fysioterapeutit voivat kuitenkin myös heti tutkinnon saatuaan työskennellä esimerkiksi sairaaloissa, terveyskeskuksissa, järjestöissä tai yksityisissä yrityksissä. Itse haluaisin työskennellä valmistumisen jälkeen tuki- ja liikuntaelinsairauksien tai lasten fysioterapian parissa. Tarkoitukseni on myös kouluttautua lisää. Harjoittelujen kautta saa hyvin kuvaa fysioterapian työelämästä, ja niiden avulla saa visiota siitä, mihin urallaan lähtee suuntautumaan. Itse jäisin mielelläni Lappiin töihin valmistuttuani, sillä olen kotiutunut Rovaniemelle hyvin. Lapin AMKin tarjoamat opinnot antavat erinomaiset eväät tulevaan työelämään, ja suosittelen fysioterapian koulutusta, jos tykkää tehdä asioita käsillä ja haluaa auttaa ihmisiä.

 

- Antti Aho, fysioterapeuttiopiskelijaLapin rauhallinen meno viehättijouko kotajärvi.jpg
Yksi suurimmista hakemiseen vaikuttavista tekijöistä oli käytännönopetus ja harjoittelut, joista luin Lapin AMKin sivuilta jo ennen hakemista. Veljeni on myös valmistunut samalta alalta, joten opinnot olivat sitä kautta jo tuttuja.

Ennen kuin tulin Lapin AMKiin opiskelemaan, valmistuin ylioppilaaksi, jonka jälkeen kävin armeijan. Sitten kävin vuosina 2015 -2016 liikunnanohjauksen peruskurssin, jonka jälkeen hain Lapin AMKiin. Ykkösvaihtoehtona tosin minulla oli yhteishaussa liikunnanohjaajan koulutusohjelma, mutta en ikäväkseni päässyt siihen koulutukseen sisään. Hain kuitenkin samalla myös fysioterapeutin koulutukseen sen takia, että työ liittyy läheisesti liikuntaan ja vammojen kuntoutukseen sekä -ehkäisyyn. Itseltä löytyi myös kiinnostusta opiskella ihmisen anatomiaa ja fysiologiaa. Fysioterapeutin opintoja pääsinkin sitten opiskelemaan Lapin AMKiin.

Itse kun olen Kemistä lähtöisin, koin, että Rovaniemelle lähtö tuntuu helpolta, koska se on niin lähellä kotipaikkakuntaa, joka myös vaikutti päätökseeni lähteä tänne opiskelemaan. Täältä on helppo käväistä kotipaikkakunnalla vanhempien tykönä ja tapaamassa ystäviä. Tämän lisäksi myös Lapin rauhallinen meno viehätti. Koin myös, että Rovaniemellä kaikki palvelut ovat suhteellisen helposti saavutettavissa. Kaupunkina Rovaniemi on rauhallinen, mutta silti täällä on paljon kaikkea, niin sanotusti tämä on pieni suuri kaupunki. Rovaniemi tarjoaa myös hyvin paljon harrastusmahdollisuuksia, jos tykkää esimerkiksi talviurheilusta. Sporttipassi mahdollistaa myös monipuolisen liikunnan harrastamisen ja se on vielä edullinen sen tarjontaan ja hyötyyn nähden. Täällä saa myös paljon opiskelija-alennuksia eri paikoista.

Opiskelen tällä hetkellä toista vuotta fysioterapeutiksi ja opinnot ovat tähän asti olleet mielenkiintoisia, mukavia ja hauskoja, mutta myös haastaviakin. Välillä saattaa olla todella rauhallista ja välillä todella hektistä. Ensimmäinen opiskeluvuosi sisälsi paljon anatomian ja fysiologian opintoja sekä asiakaskohtaamisia. Opettelimme silloin fysiologian peruskäsitteitä. Toisena vuonna on sitten ollut enemmän käytännönoppia, syksyllä opettelimme hieromaan ja keväällä on esimerkiksi fysikaalisen terapian hoitomuotojen opettelua sekä mobilisointia.

Aluksi meillä oli paljon teoriaa ja sen jälkeen käytäntöä, sillä koko koulutuksen perusluonne on, että ensin pitää oppia teoria ennen kuin mitään voi tehdä asiantuntevasti käytännössä. Ensimmäisenä vuonna meillä oli työharjoittelua pari lyhyttä viikon jaksoa, toisena vuonna pidimme hierontaklinikan, joka lasketaan harjoitteluihin ja nyt toisen opiskeluvuoden keväällä meillä on tulossa kaksi 4 viikon harjoittelua. Harjoittelemme koko ajan niitä asioita, joita voi työelämässä tulla vastaan, ja opimme konkreettisesti kuntoutuksen eri taitoja ja muotoja. Olemme opintojemme aikana hyödyntäneet paljon Lapin AMKin oppimisympäristöjä, meillä on oikeastaan kokonainen oma rakennus, joka on vain meidän käytössämme. Rakennuksesta löytyy plinttiluokkia, joissa hierotaan, sekä fysikaalisen terapian laitteistoja, kuten ultraäänilaitteita. Rakennuksesta löytyy myös polkupyöräergotestaukseen käytettävä luokka, sekä liikuntasali ja kuntosali liikunnanohjauksia varten. Mielestäni opiskelulle löytyy erittäin hyvä ympäristö ja laitteisto, joita kaikkia olemme hyödyntäneet koulutuksen aikana.

Minulle parhaiten mieleen on jäänyt hieronnan kurssi, jossa pääsi hieromaan todella paljon. Parasta opinnoissa on kuitenkin ollut uusiin ihmisiin tutustuminen ja siitä syntyneet kaverisuhteet ja opiskelu on pysynyt mielenkiintoisena. Lapin AMK tarjoaa hyvät puitteet opiskelulle tilojensa puolesta. Suosittelisin oman koulutusohjelmani opintoja kaikille, joita liikunta, ihmisen anatomia ja –auttaminen kiinnostaa, tutkinto on erittäin monipuolinen ja mielenkiintoinen.

Voin valmistumiseni jälkeen työskennellä fysioterapeuttina niin yksityisillä, kuin kunnallisillakin puolilla. Voin myös halutessani perustaa oman yrityksen. Fysioterapeutti voi myös toimia ohjaajana tai neuvonantajana erilaisille firmoille, esimerkiksi työfysioterapian kautta, on myöskin mahdollista päästä urheiluseuran fysioterapeutiksi. Itse aion valmistumisen jälkeen jatkaa vielä opintoja ja pyrkiä Jyväskylään liikuntabiologiseen tiedekuntaan opiskelemaan, sillä fysioterapeutin tutkinto mahdollistaa suoran maisterivaiheeseen pääsyn niihin opintoihin. Mielestäni opinnot antavat hyvät eväät tulevaan työelämään, sillä harjoittelut antavat selkeän kuvan siitä, mitä työ tulee oikeasti olemaan.

- Jouko Kotajärvi, fysioterapeuttiopiskelijaLapin AMK tarjoaa loistavat tilat ja puitteet opiskelulleAleksi Mustonen.JPG
Olen Vaalasta lähtöisin oleva toisen vuoden fysioterapiaopiskelija. Hain Lapin ammattikorkeakouluun opiskelemaan fysioterapiaa, koska olin kuullut paljon hyvää koulusta ja sen opetuksen laadusta. Ennen tänne tuloa opiskelin Vuokatin urheiluopistolla urheiluhierojaksi, joten siitä jatkaminen fysioterapian opintoihin oli hyvin luonnollista. Sainkin siitä jo kuvaa, millaista on toiminen asiakkaiden parissa ja se vaikutti myös jatkokoulutukseni valintaan. Omaan myös vahvan urheilutaustan eri pallopelien osalta ja olenkin aina ollut kiinnostunut siellä ilmenneistä vammoista ja niiden hoidoista. Tällä hetkellä pelaan salibandyä rovaniemeläisessä Santa’s Unitedissa.

Paikkakuntana Rovaniemi oli minulle hyvin vieras ennen opintojeni aloittamista. Tuttuja paikkoja olivat ainoastaan keskuskenttä sekä Keltakankaan salibandyareena, mutta onneksi nopeasti muuton ja kotiutumisen jälkeen tutustuin täällä ihmisiin ja huomasin kuinka ystävällisiä he ovat. Meidän luokassamme on mahtava ilmapiiri ja sen myötä luokkakaverit ovat tulleet entistä tutummiksi, ja tuntuukin kuin olisin tuntenut heidät jo ikuisuuden. Rovaniemeltä kaikki löytyy hyvin läheltä ja helposti, joten täällä asuminen on mielekästä. Täällä on myös tarjolla upea valikoima erilaisia urheilumahdollisuuksia.


Fysioterapian opiskelu on tähän asti ollut hyvin intensiivistä ja mielenkiintoista. Anatomian ja fysiologian tietämys on meille kaiken perustana, niiden perusteet opiskelimme ensimmäisenä vuotena. Niiden opiskeleminen tulee kuitenkin jatkumaan koko tulevan työuran ajan. Opiskelujen lopussa suuntaudumme urheilufysioterapiaan, mikä oli myös yksi tärkeä asia tänne hakiessani. Tällä hetkellä pääpainomme on ollut tuki- ja liikuntaelin opinnoissa, joista suoritamme kevään aikana 4 viikon harjoittelun. Kevääseen kuuluu myös 4 viikon geriatrinen harjoittelu. Opinnoissa on mielestäni ollut parasta juuri fysioterapia-alan kiinnostavuus ja se, että huomaa koko ajan oppivansa jotain uutta.

Ympäristönä Lapin ammattikorkeakoulu tarjoaa fysioterapiaopiskelijoille loistavat tilat ja puitteet. Meillä on oma ”valkoinen talo”, missä luokkatilat ovatkin kovassa käytössä niin koulu aikana kuin myös vapaa-aikanakin. Lukujärjestyksessämme on paljon itsenäistä opiskelu aikaa milloin nämä tilat ovatkin kovassa käytössä. Niistä löytyy tarvittavat välineet tehdä erilaisia tutkimuksia ja mittauksia. Opiskelumme onkin hyvin käytännönläheistä, mikä varmasti helpottaa harjoitteluihin ja työelämään siirtymistä. Täällä saamme meidän loistavilta ja ammattitaitoisilta opettajilta ajankohtaista tietoa, ja he mielellään tarjoavatkin auttavaa kättä kiperissä tilanteissa.

Lappi ja Rovaniemi ovatkin antaneet tähän mennessä hyvän kuvan minulle ja valmistumisen jälkeen en ihmettelisi yhtään vaikka löytäisin itseni täältä vielä 10 vuoden päästäkin. Lapin AMKista saa hyvät valmiudet tulevaan työelämään ja täältä valmistuneilla fysioterapeuteilla onkin hyvä maine työmarkkinoilla. Fysioterapia onkin siitä loistava ala, että sitä voit tehdä lähes missä vain. Jatkokoulutuksia ja oman ammattitaidon kehittämisen mahdollisuuksia on lukuisia, ja kaikille löytyy varmasti sitä kautta oma mielekäs suuntautumisvaihtoehto.

- Aleksi Mustonen, fysioterapiaopiskelija
Parasta opinnoissa on käytännönläheisyyshotari sini-pauliina.JPG
Olen toisen vuoden fysioterapiaopiskelija Valkeakoskelta. Muutin Rovaniemelle opiskelemaan, koska kaipasin maisemanvaihdosta ja halusin mahdollisimman kauas. Rovaniemi paikkakuntana kiinnosti minua myös luonnon takia. Opiskelin aiemmin liikuntatieteen hallintotieteitä ulkomailla, mutta halusin käytännönläheisemmälle alalle. Minulta löytyy taustaa myös kilpaurheilusta, joten fysioterapia-ala oli minulle ennestään tuttu asiakkaan näkökulmasta.

Muutettuani Rovaniemelle en tuntenut täältä ketään. Ihmiset olivat kuitenkin tosi vastaanottavaisia, mikä oli helpotus. Meillä on luokassa todella hyvä ryhmähenki ja olen saanut paljon kavereita. Parasta opinnoissa onkin meidän luokka, jossa on huippuja tyyppejä. Luokkamme on tiivis yhteisö, jossa myös opettajat tuntevat opiskelijat nimeltä. Rovaniemi opiskelukaupunkina on mielestäni sopivan kokoinen enkä osaisi kuvitella itseäni isompaan paikkaan. Täällä on paljon harrastusmahdollisuuksia, kun pääsee liikkumaan ulkona ja tekemään kaikenlaista vapaa-ajalla. Olen kyllä viihtynyt Rovaniemellä.


Tähän mennessä olemme käyneet kursseillamme läpi muun muassa ihmisen fysiologiaa ja anatomiaa. Pääsimme suorittamaan käytännön harjoittelua jo ensimmäisenä vuonna. Käytäntöä fysioterapian opinnoissa onkin paljon ja olemme päässeet tähän mennessä tekemään esimerkiksi hierontaa, mittauksia ja testejä. Erityisesti minulle on jäänyt mieleen viime syksyn hierontakurssi/hyvinvointiklinikka. Kyseisellä kurssilla pääsimme tekemään töitä käsillä sekä mukaan ihan oikeisiin asiakastilanteisiin. Myös tuki-ja liikuntaelinsairauksien kurssi oli meidän luokallamme suosittu, koska luokallamme on liikunnallisia ihmisiä. Rovaniemellä fysioterapiakoulutuksessa suuntaudumme urheilufysioterapiaan, mutta tulevassa työelämässä jokainen voi erikoistua halumaansa. Käytännön tekemisen lisäksi meillä on toki myös tavallisiakin luentoja.


Opiskelu on ollut mielenkiintoista ja fysioterapia tuntuu minulle omalta alalta. Opinnoissamme on myös itsenäistä opiskelua, joka on hyvä juttu, niin saamme tehdä opintoja myös oman aikataulun mukaan. Meillä on lisäksi mahdollisuus jäädä vapaa-ajalla yhdessä opiskelemaan. Lapin ammattikorkeakoulussa vallitsee opiskelijaystävällinen ympäristö ja viihtyisät tilat. Koulumme tarjoaakin todella hyvät puitteet fysioterapian opiskeluun. Koululta löytyy kaikki tarvittavat tilat ja välineet, kuten kuntosali, liikuntasali sekä mittaus- ja testausvälineitä.


Fysioterapeuttien työmahdollisuudet ovat hyvät ja Lapin ammattikorkeakoulusta valmistuu Suomen osaavimpia fysioterapeutteja, koska saamme tehdä paljon käsillä. Opinnoissamme onkin parasta käytännönläheisyys ja olemme saaneet myös kentältä kehuja. Käytännön harjoitteluissa pääsemme itse tekemään ja koen, että meillä on tosi hyvät ammatilliset valmiudet valmistuttuamme. Opinnot antavat todella hyvät eväät tulevaa työelämää varten. Itse haluaisin työskennellä valmistumiseni jälkeen lasten fysioterapian parissa Suomessa tai ulkomailla. Meillä on mahdollisuus lähteä opintojemme aikana myös kansainväliseen vaihtoon, ja olenkin itse ajatellut tehdä viimeisen vuoden työharjoittelun ulkomailla esimerkiksi Norjassa.

- Sini-Pauliina Hotari, fysioterapiaopiskelija
Tapahtumien järjestäminen osana opiskeluaValitsin alakseni fysioterapian, sillä isäni on kuntoutusalan ammattilainen ja lapsuudesta on jäänyt mukavia mielikuvia isästä työpaikalla collegeasu päällä terapiaan lähdössä. Päätös lähteä opiskelemaan fysioterapiaa oli kuitenkin ihan oma. Olen kotoisin Posiolta, joten Rovaniemelle tuttuun kaupunkiin oli helppo muuttaa. Olen asunut myös Oulussa, mutta Rovaniemi oli rennompi vaihtoehto.

Liikuntamahdollisuudet ovat täällä rajattomat ja opiskelijoille tulee usein ilmoituksia uusista lajeista, joita voi tulla kokeilemaan. Ounasvaaran läheisyys on mahtavaa, ei monella kaupungilla ole sellaista paikkaa keskustassa. Liikuntaharrastuksien kautta olen saanut paljon hyviä kavereita.

Opinnot etenevät teoriasta käytäntöön. Ensimmäisenä vuonna oli paljon teoriaa, josta pikku hiljaa siirryttiin seuraavana vuonna käytännön harjoituksiin kuten hierontaan, manuaaliseen terapiaan ja kuntosaliohjaukseen.haastattelukuva_Severi Varanka.JPGTentteihinkin materiaalia saa oikeista käytännön harjoituksista, jotka sitten vain kirjoitetaan paperille. Esimerkiksi ergonomiasta teimme harjoituksia, joista oli kirjallinen tentti. Opintoihin kuuluu myös käytännönläheinen teoriaopiskelu Problem Based Learningin (PBL), eli ongelmaperusteinen oppiminen. Tiedonhaullisessa tehtävässä ryhmä saa tehdä tutkimuksen tietystä ongelmasta, esimerkiksi selän liikkuvuudesta, ja lopuksi tuotokset kootaan ja ratkaistaan yhdessä ongelma. PBL sopii opiskeluuni hyvin ja se on sopivan haastavaa. Siinä oppii miten paljon fysioterapeutilla on työkaluja ihmisen auttamiseen ja toimintakyvyn ylläpitämiseen.

Harjoittelu on tietenkin tärkeä osa tutkintoa. Ensimmäisenä vuonna oli muutaman viikon seurantajakso ja kolmantena vuonna odottaa kaksi pitkää harjoittelua. Pyrkimyksenä olisi löytää harjoittelupaikka, josta voisi siirtyä työelämään. Mahdollisuuksia valmistuneelle olisi perustaa oma yritys tai mennä vaikka sairaalaan, kuntoutuskeskukseen tai kylpylään. Opintoihin kuuluu myös projekteja ja muita isoja töitä. Olemme järjestäneet muun muassa ulkoilutapahtuman erityislapsille ja olen parhaillaan mukana poronhoitajien työhyvinvointi projektissa, joka toteutetaan osittain Levin ja Oulun kylpyläympäristöissä.

Parhaiten on jäänyt mieleen viime keväältä isompi opintokokonaisuus, jossa vapaasti valitusta aiheesta sai tehdä työn, ja esitellä sen opintojakson päättävässä seminaarissa. Mielenkiinto on pysynyt yllä kun on saanut kokoajan kehittää itseään ja olla ajanhermoilla. Opiskelu on niin lähellä oikeaa työskentelyä, että tietää mitä voi tulevaisuudelta odottaa. Alusta asti tehdään töitä ihmisten kanssa ja tämän kautta oppii empatiaa ja sosiaalisuutta.

- Severi Varanko, fysioterapian opiskelijaUrheilutausta kannusti fysioterapeutin opintoihinHakeuduin opintoihin, koska oma urheilutausta kannusti lähtemään fysioterapeuttiopintoihin. Minua kiinnosti esimerkiksi urheilijoiden kuntouttaminen, eli millä tavoin urheilija kuntoutuu parhaiten vammojen tultua. Opiskelin ammattikorkeakoulussa aikaisemmin hierontaa aikuiskoulutuksena. Hieronnan opiskeluiden mielekkyys ja kiinnostus vahvisti haluja päästä opiskelemaan fysioterapiaa.

Hakeuduin Lapin AMKiin, koska oFysioterapeutti Harri Karvonen.jpglin kuullut hyvää palautetta Lapin AMKin fysioterapian koulutuksesta. Kavereita minulla oli valmiiksi Rovaniemellä, joten sen takia tänne oli helppo muuttaa. Kävin myös armeijan Rovaniemellä, joten ympäristö oli tuttu. Lisäksi Rovaniemellä on hyvät mahdollisuudet harrastaa mitä vain liikuntaa ja täällä liikunnan harrastamiseen puitteet on kunnossa.

Ensimmäisenä vuotena meillä oli kielistä perusteet (ruotsi ja englanti) sekä anatomian perusteet. Teoria on lähtenyt perusteista ja syvenee kokoajan mitä pidemmälle opiskeluissa mennään. Projektiopintoja tehdään opiskeluiden aikana. Projekteista esimerkkinä on tapahtuma, joka järjestettiin erityistä tukea tarvitsevien lasten kanssa viime keväänä 2014. Tapahtuma oli ulkoilupäivä ja ohjelmaan kuului makkaranpaistoja laavulla, kävelyä jäällä ja erilaisia leikkejä. Päivän ohjelman opiskelijat suunnittelivat itse ryhmissä. Myös liikuntatunteja on pidetty erityistä tukea tarvitseville lapsille. Ensimmäisenä vuotena oli myös viikon harjoittelu vuodeosastolla. Toisena vuotena oli käytännön harjoittelua opiskelijoiden kanssa aiheista mobilisointi, nivelliikkuvuus ja lihasvoiman testaaminen. Kolmanteen vuotena on opinnäytetyön tekeminen ja kaksi 4 viikon harjoittelua. Neljännen vuoden syksyllä tehdään vielä kaksi 4 viikon harjoittelua. Itse olin vaihdossa marraskuusta 2014 helmikuu 2015 saakka Espanjan Fuengirola Health Centerissä ja Bedalmadena Xanit International Hospitalissa, jossa tein kolme harjoittelua kolmessa kuukaudessa. Koulu tukee hyvin vaihtoon lähtevää opiskelijaa ja koululta saa matkakuluihin tukea.  

Opiskeluun kuuluu luennot, käytännön harjoittelu, ryhmätyöt, PBL eli ongelmaperustainen oppiminen ensimmäisenä vuotena sekä projektitöitä. Fysioterapeutiksi opiskelevat voivat hakeutua myös Urheiluakatemiaan, jossa päästään tekemään päivystystunteja: jos esimerkiksi Urheiluakatemian urheilijat loukkaantuvat harjoituksissa, fysioterapeuttiopiskelijat kutsutaan paikalle. Lisäksi fysioterapeutit pitävät testejä urheilijoille esimerkiksi lihasvoimasta tai liikkuvuudesta.  Opinnoissa mukavinta onkin ollut käytännönläheisyys: pääsee tekemään erilaisia juttuja käytännöntasolla. Erilaiset tapahtumat tuovat mielekkyyttä myös opiskeluun ja se, että pääsee suunnittelemaan ja toteuttamaan erilaisia projekteja ryhmässä.                        

Fysioterapeutiksi kannattaa hakeutua jos löytyy vähäänkään kiinnostusta urheiluun, tykkää olla ihmisten kanssa tekemisissä, ihmisten auttaminen kiinnostaa ja erilaisten vaivojen ja vammojen parantaminen. Lapin AMKissa on hyvä tilat ja tiloja pyritään uudistamaan ja pysymään kehityksen mukana. Työllisyyden näkymät näen hyvänä. Hierojan sekä fysioterapeutin paperit ovat positiivinen asia omalla kohdallani. Myös opiskeluaikana tapahtuvien työharjoitteluiden kautta pystyy jo luomaan kontakteja työelämän kanssa mikä myös auttaa työllistymistä. Fysioterapeutiksi valmistuttua voi työllistyä yksityiselle tai julkiselle sektorille (terveystalot ja sairaalat), voi perustaa oman toiminimen, oman yrityksen tai sitten voi työllistyä erilaisiin yhdistyksiin.

- Harri Karvonen, fysioterapian opiskelijaOpiskelu on hyvin työelämäläheistäOlen aikaisemmin suorittanut liikunnanohjaajan koulutusohjelman Lapin ammattikorkeakoulussa. Kiinnostus heräsikin juuri tämän koulutusohjelman kautta fysioterapian puolelle, koska halusin syventää tietämystäni ihmisen anatomiaan ja kuntouttamiseen liittyen.

Aikaisemmasta liikunnanohjaaja koulutuksesta minulla oli hyvät lähtötiedot valmiiksi, ja sain hieman myös hyväksilukuja. Suurin ero näiden kahden koulutusohjelman välillä on, että fysioterapeutin puolella mennään syvemmälle ihmisen anatomiaan, eikä keskitytä niinkään ihmisen ohjaamiseen. Kuitenkin ne toisaalta tukevat hyvin toisiaan monessa asiassa.

Opiskelu on hyvinhaastattelukuva_Jenni Laakso.JPGtyöelämäläheistä. Olen itse henkilökohtaisesti tykännyt paljon PBL (Problem based learning) opetustavasta, koska siinä jokaisen opiskelijan ryhmätyöskentelyosaaminen kehittyy opiskelujen aikana. Lisäksi opiskelijan tiedonhakutaito kehittyy ja rohkeutta tulee varsinkin vähän ujoimmilla opiskelijoilla lisää. Teemme paljon ryhmätöitä , ja sen takia meillä on hyvä luokkahenki. Luentoja on riittävästi mielestäni, ja ne ovat hyvässä balanssissa käytännön työn ja harjoittelujen kanssa.

Tykkään asua pohjoisessa, koska oma suku asuu täällä, ja muutenkin Rovaniemi tuntuu itselleni mieluisalta ympäristöltä asua. Harrastan metsästystä ja Rovaniemi tarjoaa sen saralle kyllä todella hyvät mahdollisuudet. Harrastan lisäksi salibandya RSB (1.6.2015 alkaen Santa’s United) naisten edustusjoukkueessa.

 - Jenni Laakso, fysioterapian opiskelijaLaajat mahdollisuudet työllistymiseenHakeuduin opiskelemaan fysioterapiaa, sillä olen harrastanut ikäni liikuntaa muun muassa jalkapalloa eri seurajoukkueissa. Näin harrastuksen ohella fysioterapeutin työtä, josta syttyi kipinä alalle. Olen Oulusta kotoisin, mutta Rovaniemi kuulosti itselle luonnolliselta valinnalta hakiessani koulutusohjelmaan.

Opiskelumuodoista eri Ari Hiltunen fysioterapeutti.jpgprojektit, käytännönharjoittelut ja opinnäytetyö jäivät päällimmäisinä mieleen. Fysioterapeutin koulutus antaa hyvän perustietämyksen alalta työtä varten. Kuitenkin itse työ on opettanut minua kaikista parhaiten, ja sitä kautta on syventynyt erilaisiin kokonaisuuksiin työelämässä. Fysioterapeutiksi opiskeltaessa tilat olivat hyvät ja mahdollistivat hyvin opiskelun vaatimukset. Opintojen aikana käytännön harjoittelut olivat parhaimpia. Opintojen aikana meillä oli loistava ja tiivis porukka ja vieläkin olemme tekemisissä, ja olemme järjestelleet luokkakokouksia.

Jos tykkää käytännön työstä ja tykkää olla ihmisten kanssa sekä ihmisten auttaminen on lähellä sydäntä, kannattaa hakeutua fysioterapeutiksi. Fysioterapeuteilla ovat laajat mahdollisuudet työllistyä sekä kenttä on suuri. Myös jatkokouluttautuminen on mahdollista sen jälkeen kun on valmistunut fysioterapeutiksi.

- Fysioterapeutiksi valmistunut Ari Hiltunen, Lapin SairaanhoitopiiriUrheilijasta fysioterapeutiksiSain kipinän hakea fysioterapeutin koulutusohjelmaan oman kumparelaskuun liittyvän loukkaantumisen myötä. Sain leikkausta vaatineen vamman, ja leikkauksen jälkeen sain kuntoutusvaiheessa kipinän, että juuri ihmisten auttaminen ja kuntouttaminen voisi olla se oma juttu, mitä haluaisin tulevaisuudessa tehdä työkseni.

Hain Rovaniemelle, koska olen itse Pelkosenniemeltä kotoisin, ja Lappi on tuntunut aina mieluisalta paikalta asua. Lisäksi suoritin varusmiespalvelukseni Rovaniemellä, joten hakupaikka oli aika helppo valita. Pidän Rovaniemestä, koska se on niin luonnonläheinen kaupunki ja liikuntamahdollisuudet ovat hyvät.

Juha-Matti Rytilahti fysioterapeutti.jpgEnsimmäinen vuoteni fysioterapeuttiopiskelijana keskittyi teoriapuoleen ja lähdettiin aivan perusasioista liikkeelle. Alueina olivat muun muassa anatomia, tautioppi ja kinesiologia. Toisella ja kolmannella vuonna erilaiset harjoittelut olivat suurimmassa osassa opiskelua. Lisäksi tunneilla tutustuttiin sähköhoitoon, hierontaan, harjoitusterapiaan ja neurologiaan. Järjestimme myös erilaisia projekteja, esimerkiksi erityistä tukea tarvitseville lapsille järjestimme sporttileirin, johon suunnittelimme sisällön ja ohjelman itse opiskelijaryhmässä.

Ammattikorkeakouluopinnoista on jäänyt hyvä muistot näin kun jälkeenpäin muistelen. Meillä oli hyvä ja tiivis porukka ja vietimme paljon aikaa yhdessä. Koulun tilat olivat hyvät ja ne mahdollistivat sujuvan ja onnistuneen opetuksen.

Mielestäni fysioterapeutin työllistymismahdollisuudet ovat hyvät valmistumisen jälkeen, koska ”fysioterapian kenttä” on niin laaja. Tietenkin oma aktiivisuus ja halu luonnollisesti parantavat mahdollisuuksia saada töitä. Töitä voi saada esimerkiksi yhdistyksiltä, yrityksiltä, urheiluseuroilta ja julkiselta sektorilta. Kannustan valmistuneita hakeutumaan jatkokoulutuksiin valmistumisen jälkeen, koska se laajentaa ymmärrystä alasta entisestään, ja myös työnantajat arvostavat jatkokouluttautuneita. Olen itse suorittanut valmistumisen jälkeen OMT – kurssit, fysioterapian C-kurssin, McKenzie opintoja ja NMP. Jatko-opiskelu tuntuu luontevalta, koska tietää minkälaista opiskelu on, ja tietää esimerkiksi miten opinnäytetyö tehdään.

- Fysioterapeutiksi valmistunut Juha-Matti Rytilahti, TerveystaloVerkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää evästeistä. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK