Valmistuin Oulun Seudun Ammattiopistosta lähihoitajaksi keväällä 2021, opintojen ohessa suoritin myös ylioppilastutkinnon. Hain keväällä -21 yhteishaussa fysioterapeutin koulutusohjelmaan useampaan paikkaan mm. Ouluun, Rovaniemelle ja Seinäjoelle. Minulle aukesi opiskelupaikka Lapin AMKsta todistusvalinnan perusteella. Minulla asui muutamia tuttuja Rovaniemellä, joka helpotti päätöksen tekoa ottaa opiskelupaikka vastaan Lapista.
Minua on kiinnostanut aina ihmisten hyvinvointi ja kuntoutus, vaikka itsellä ei ole minkäänlaista kokemusta fysioterapiasta on tämä osoittautunut minulle oikeaksi alaksi. Fysioterapia on alana kiinnostanut, sillä ihmiskeho ja sen kokonaisvaltainen toiminta on todella mielenkiintoista. Tämä antaa hyvän pohjakoulutuksen, josta voi lähteä helposti jatkokouluttautumaan mihin tahansa.
Opiskelijakaupunki
Muutin Oulun vierestä Lumijoelta, jossa olen asunut koko ikäni ennen Rovaniemelle muuttoa. Täältä ei onneksi ole ihan hirveän pitkämatka kotiin niin kotona käyminen onnistuu melko usein. Lapin kaunis luonto sekä omalta osaltaan maiseman vaihdos vaikutti päätökseeni hakea Lappiin. Kun on asunut kokoelämänsä samalla paikkakunnalla, teki ihan hyvää aloittaa oma elämä toisella paikkakunnalla.
Täällä kaikki palvelut ovat melko lähellä, kaunis luonto sekä mahdollisuus käydä kauppakeskuksissa tai syömässä erilaisissa ravintoloissa kavereiden kanssa. Opiskelukaupunkina Rovaniemi on sijainniltaan aivan loistava. Monia tapahtumia on tehty yhteistyössä Lapin yliopiston kanssa, joten pääsee hyvin verkostoitumaan eri alojen kanssa. Luonto on täällä lähellä ja Lappi tarjoaa aina parastaan. Rovaniemi on hyvin monipuolinen kaupunki, täältä löytyy kaikkea mahdollista luonnon rauhasta kaupungin vilinään. Rovaniemeltä löytyy myös yliopisto, joten jokaiselle löytyy täältä varmasti jokin opiskeltava ala.
Opinnoista
Tähän mennessä olemme käsitelleet ihmisen anatomiaa, liikkumista ja toimintakykyä. Myös ammatilliset ruotsin ja englannin kurssit. Innolla odotan mitä tulevaisuudessa tulee vastaan. Olemme tehneet ryhmätöitä erilaisista aiheista sekä harjoiteltu suoritus- sekä toimintakyvyn arvioinnin menetelmiä ja mittareita kuten lihasvoiman ja nivelliikkuvuuden testausta sekä ensimmäisenä vuonna päästiin palpoinnin ihmeelliseen maailmaan, kirjaimellisesti iholle kiinni.
Olemme käyneet todella monta asiaa, jotka tuntuvat irrallisilta, mutta opintojen edetessä oppii soveltamaan tietoa ja yhdistämään tietoa uusiksi kokonaisuuksiksi. Yleensä ensin opiskelemme asiat teoriassa, jonka jälkeen pääsemme tekemään asioita käytännössä. Ensimmäinen vuosi koostui oikeastaan pelkistä teoria opinnoista. Suoritin yhden työharjoittelun, jossa seurasin muutaman päivän fysioterapeutin työtä. Ns. vuodeosastoharjoittelun sain hyväksi luettua lähihoitajan tutkinnolla.
Nyt meillä on alkanut klinikkaharjoittelu, jossa vastaanotollemme tulee oikeita asiakkaita mm. Hierontaan ja toimintakyky mittauksiin. Olemme päässeet ohjaamaan myös erilaisille ryhmille ryhmäliikuntoja. Ohjausryhmät ovat olleet vauvasta vaariin. Näissä on päästään harjoittelemaan erilaisten asiakkaiden kohtaamista sekä heidän kanssa toimimista. Myös koulun ulkopuolelle suoritettavista harjoitteluista saa paljon työelämäkontaktia ja tapoja, miten toimia erilaisten asiakkaiden kanssa. Tulossa on vielä useampi harjoittelu, joka suoritetaan koulun ulkopuolelle ja odotan niitä innolla, jotta pääsee vahvistamaan omaa osaamistaan.
Campus Borealis 2 on melkein ainoastaan meidän fysioterapeutti opiskelijoiden käytössä. Meiltä löytyy useampi plinttiluokka, kuntosali ja liikuntasali. Muutamia kertoja olemme käyneet koulumme ENVI- oppimisympäristössä mm. harjoittelemassa potilassiirto ergonomiaa. Uutena asiana on meidän käytössä olleet VR-lasit, joiden kautta on päässyt kertaamaan anatomiaa.Olemme monipuolisesti saaneet kontakteja työelämään ja useat opettajien antamat esimerkit ovat lähtöisin käytännön kentältä. Myös koulun ulkopuolelle suunnatut harjoittelut antavat kosketusta käytännön työelämään Monimuotototeutus on mahdollistanut sen että voi opiskella missä vain melkein milloin tahansa. Kuukaudessa on ollut muutamia pakollisia luentoja ja muutamia nauhoitettuja luentoja sekä paljon itsenäistä opiskelua. Opinnot eivät ole pääsääntöisesti sidottuja paikkaan. Kuitenkin oma vastuu on iso, että tehtävät tulee hoidettua ajoissa mutta hyvä aikataulutus auttaa asiaan ja tietää koska on tehtävien palautukset ja tentit. Opinnoissa on ollut parasta käytännönläheisyys ja monipuolisuus. Olen enemmän tekevä ihminen ja opin tekemällä, joten harjoitustunnit ja ryhmätöiden tekeminen on ollut parasta antia. Myös klinikkaharjoittelun suunnittelu ja toteuttaminen on ollut huippua kun ollaan itse päästy tekemään kaikki alusta loppuun, tietenkin opettajien avustuksella. Tärkeimmäksi asiaksi opiskeluissa nostan kuitenkin ryhmähengen. Aina on mukava tulla koululle kun on iloisesti moikkaavia luokkakavereita vastassa. Uusien ystävien saaminen tukee toki opiskeluita mutta myös auttaa jaksamaan, välillä on mukava vain olla ja hengata luokkatovereiden kanssa.
Tulevaisuuden suunnitelmat
Valmistumisen jälkeen voin työskennellä esimerkiksi erilaisissa kuntoutuspaikoissa, sairaaloissa, terveyskeskuksissa tai apuvälineiden parissa. Voin myös perustaa oman yrityksen ja ruveta yrittäjäksi ja näin työllistää itseäni. Lisäksi fysioterapeutti voi mennä ammatinharjoittajaksi jo olemassa olevaan yritykseen. Minulla kiinnostaa urheilufysioterapia sekä myös urheiluhieronta, Ehkä jatkan vielä opiskeluita ja tulevaisuudessa toivon että pääsen työskentelemään urheilijoiden parissa. En tiedä mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Olen ihastunut niin Lapin luontoon että voi olla hyvin mahdollista että tänne jään. Fysioterapeutteja tarvitaan aina joten töitä varmasti löytyy. Mahdollisesti opintojen jälkeen palaan lähemmäksi kotia.
Opinnot ovat antaneet hyvää pohjaa työelämään. Fysioterapeutinkoulutus antaa valmiudet toimia monenlaisissa tehtävissä eri-ikäisten ihmisten hyvinvoinnin, toimintakyvyn ja liikkumisen edistämisen ja tukemisen parissa.
Kolme hyvää syytä opiskella Lapin AMKissa:
- Monipuolisuus, täältä löytyy monta alaa mitä on mahdollista opiskella
- Opettajat, kannustavia, ammattitaitoisia ja ymmärtäväisiä
- Sijainti, täällä on ihmisen hyvä asua ja elää, palvelut ja lunto lähellä helposti saatavilla
- Ella Pakkala, fysioterapeuttiopiskelija
Peruskoulun jälkeen kävin urheilulukion. Menin alun perin lukioon siksi, koska minulla ei ollut minkäänlaista käsitystä mitä haluaisin “isona” tehdä. Lukion toisena vuonna osallistuin Lapin ammattikorkeakoulun avoimien ovien päivään. AMKilla monien muiden alojen joukosta bongasin fysioterapiakoulutuksen ständin ja siitä sitten aloin pohtimaan voisiko fysioterapia olla se minun ala. Oman urheilu-uran vuoksi fysioterapian vastaanotto on tullut tutuksi, joten ehkä sitä kautta myös kiinnostukseni fysioterapiaan on alkanut.
Lapin AMKiin väyläopintoihin päädyin, kun lukion kolmantena vuonna opo alkoi kyselemään, mikä minua mahdollisesti jatko-opintojen suhteen voisi kiinnostaa. Toin ilmi fysioterapian ja opo suositteli minulle väyläopintoja (korkeakouluopintojen väylä), koska lukion neljäs vuosi oli lukio-opintojen suhteen melko “rento”. Laitoin lopulta väylähaun menemään ja pääsin väyläopiskelijaksi. Lukiosta valmistumisen ja 15 op suorittamisen jälkeen hain erillishaussa fysioterapeutiksi ja sain opiskelupaikan tutkinto-opiskelijaksi. Väyläopintojen kautta sain vahvistuksen siitä, että fysioterapia on minulle se oikea ala.
Opiskelijakaupunki
Olen aina asunut Lapissa ja halusin myös sen vuoksi jäädä tänne opiskelemaan, jos vain itselle mieleinen ala täältä löytyy. Ja niin onneksi löytyikin. Rovaniemi on oikein opiskelijaystävällinen kaupunki. Kaikki tarvittava löytyy aivan Kemijoen läheisyydestä. Itse kilpaurheilijana arvostan Rovaniemen tarjoamia harrastus- ja treenaamismahdollisuuksia. Näiden lisäksi Rovaniemellä on loistavat puitteet ja maisemat ulkoiluun ympäri vuoden.
Opinnoista
Opintoihini on tähän mennessä sisältynyt mm. ihmisen anatomiaa, potilassiirtoja ja niihin liittyvää ergonomiaa, palpointia ja ihmisen motorisen kehityksen opiskelua. Opiskeluihini on kuulunut esim. luentoja, laajempia ryhmätöitä, potilassiirtoja ja palpointia, jossa pääsee harjoittelemaan käytännössä, omatoimista opiskelua sekä ensimmäinen työharjoitteluni, jossa seurasimme kaksi päivää fysioterapeutin työtä. VR-lasit anatomian opiskelussa ovat olleet hauska lisä ja apu hahmottamaan paremmin missä ja miten rakenteet sijaitsevat. Opiskelen monimuoto-opintoina ja koska olen kilpaurheilija niin monimuoto-opinnot ovat mahdollistaneet minulle sen, että pystyn koulun ohella treenaamaan tavoitteellisesti. Lisäksi saan suunnitella itse itsenäisten opiskelupäivien aikataulut, mikä sopii minulle. Opintojeni alkamisesta on vielä niin vähän aikaa, että olen edelleen hieman “alkuhuumassa” ja tuntuu, että kaikki on parasta. Kuitenkin ehkä nostaisin palpoinnin ja tuon kahden päivän pituisen fysioterapeutin työhön tutustumisen aidoissa työelämäyksikössä ykkösjutuiksi.
Urasuunnitelmia
Fysioterapeuttina minulla on hyvin laajat mahdollisuudet valmistumisen jälkeen, mm. kuntoutuslaitokset, sairaalat, terveyskeskukset, yksityinen sektori, erilaiset yritykset/oma yritys, urheiluseurat ja -joukkueet. Olen kiinnostunut urasta urheilufysioterapian parissa. En vielä tiedä jäänkö töihin Lappiin, suunnitelmat ovat vielä auki, mutta oikea kotini tulee aina olemaan Rovaniemellä.
Kolme hyvää syytä opiskella Lapin AMKissa:
- Loistava opiskeluympäristö ja puitteet (mm. VR-lasit, opiskelutilat)
- Mukavat, kannustavat ja ammattitaitoiset fyssariopettajat
- Yhteishenki!
Ronja Nätynki, fysioterapeuttiopiskelija
Opiskelin liikuntaneuvojaksi Lapin Urheiluopistossa ja tein kaksoistutkinnon. Valitsin fysioterapian sen vuoksi, että se on ala, jota kiinnosti lähteä jatko-opiskelemaan. Päädyin opiskelemaan Avoimen AMKin väyläopintoihin, kun lukiossa opo ehdotti erilaisia vaihtoehtoja ja kiinnostuin. Lisäksi väyläopinnot ovat maksuton opiskeluvaihtoehto ja suhteellisen kevyt opiskella. Teinkin väyläopintoja välivuotena töiden ohella. Suosittelen väyläopintoja, koska mielestäni tämä on yksi helppo tapa päästä kouluttautumaan siihen alaan, johon itse haluaa.
Opiskelijakaupunki
Olen muuttanut jo aikaisemmin Rovaniemelle Oulusta opiskellessani liikuntaneuvojaksi. Päätin hakea Lappiin opiskelemaan, koska tämä on hyvän välimatkan päässä kotoa. Rovaniemellä on kiva asua, koska täällä on luonto ja kaikki palvelut lähellä, pyörällä pääsee joka paikkaan! Opiskelijakaupunkina Rovaniemi on mukavan kokoinen itselleni ja kaikki tarvittava lähellä.
Opinnoista
Fysioterapian opinnoissa on tähän asti ollaan opiskeltu anatomiaa, palpaatiota ja työergonomiaa. Kohta alkaa työharjoittelujaksot ja pääsen tutustumaan työelämään. Opiskelen fysioterapeutiksi monimuoto-opintoina. Monimuoto opiskelu mahdollistaa vapauden, mutta myös antaa ison vastuun omaan oppimiseen. Voin esimerkiksi opiskella välillä missä vain ja jaotella opiskelua esimerkiksi aamuun ja iltaan. Opinnoissa on ollut tähän asti parasta palpaatio, koska siinä pääsee manuaalisesti käsittelemään ihmistä ja siitä oppii hyvin anatomiaa teorian pohjalta.
Urasuunnitelmia
Työllistymismahdollisuuksia fysioterapeuttina minulla on todella paljon. Voin työskennellä yrittäjänä, palkallisena erilaisissa paikoissa kuten kunnalla, kaupungilla, yksityisellä yms. Haluan tehdä oman alani töitä heti alkuun, jotta minusta tulee mahdollisimman hyvä fysioterapeutti. En vielä tiedä, jäänkö Lappiin valmistumiseni jälkeen, mutta olen avoin kaikille mahdollisuuksille mitä tulee vastaan.
Anniina, fysioterapeuttiopiskelija
Olen kirjoittanut ylioppilaaksi, jonka jälkeen olin töissä kaupan alalla sekä au pairina Saksassa. Välivuosien aikana pohdin paljon mitä haluaisin tulevaisuudessa tehdä. Ulkomailla asumisen jälkeen halusin jäädä opiskelemaan lähelle kotipaikkakuntaani.
Tiesin fysioterapia-alasta melko vähän silloin, kun hain kouluun. Halusin ammatin, jossa saan auttaa ihmisiä ja työskennellä erilaisten ihmisten parissa. Lisäksi mielenkiinto ihmisen terveyttä ja hyvinvointia kohtaan ohjasivat minua kyseisten opintojen pariin. Olin kuullut, että Lapin AMKissa fysioterapia opinnot ovat todella käytännön läheisiä. Lisäksi toki Lapin luonto veti puoleensa.
Rovaniemi on minusta opiskelijaystävällinen kaupunki. Opiskelijat näkyvät vahvasti Rovaniemen katukuvassa, joka luo opiskelijalle tietynlaista yhteenkuuluvuuden tunnetta. Laajojen harrastusmahdollisuuksien lisäksi Rovaniemellä on upeat puitteet ulkoiluun ja retkeilyyn. Lapin luonto tarjoaa ympäri vuoden parastaan. Rovaniemeltä löytyykin monipuolisesti erilaisia harrastusvaihtoehtoja ja mahdollisuuksia osallistua opiskelijatapahtumiin/aktiviteetteihin. Uskoisin, että Rovaniemeltä löytyy jokaiselle jotakin.
Opiskelu Lapin AMKissa oli todella monipuolista. Alaan liittyvät kurssit pitivät sisällään mm. ihmisen anatomiaa & fysiologiaa, johon fysioterapia opinnot pitkälti pohjautuvat, suoritus- sekä toimintakyvyn arvioinnin menetelmiä ja mittareita kuten lihasvoiman ja nivelliikkuvuuden testausta, palpointia. Näiden lisäksi teimme esimerkiksi esteettömyys kartoituksen ja suoritimme pyörätuolipassin. Kurssien pohjalta saimme oppia erilaisista asiakasryhmistä, joita fysioterapeutti voi työssään kohdata. Opinnot koostuvat useasta eri kokonaisuudesta. Aluksi voi tuntua siltä, että opinnoissa olevat asiat ovat irrallisia, mutta opintojen edetessä ne nivoutuvat yhteen muodostaen erilaisia kokonaisuuksia. Usein uuteen aiheeseen perehdyttäessä asia käytiin ensin teoriassa läpi luennoilla, jonka jälkeen siirryttiin käytännönharjoituksiin. Teoriaosaaminen ja käytännönharjoituksissa opitut taidot vahvistuivat työharjoitteluissa, joita opintoihin kuuluu useita.
Opintoni toteutuivat ennen pandemiaa pääsääntöisesti päivätoteutuksena. Opinnot toivat päiviin rytmiä, kun oli valmistautunut siihen, että koululla läsnäoloa olisi arkisin kello kahdeksan ja neljän välillä pystyi sopimaan mahdollisia muita menoja tämän ajan ulkopuolelle. Etäopiskeluihin siirtyminen mahdollisti sen, että pystyin opiskelemaan toiselta paikkakunnalta käsin. Parasta on ollut onnistumisen kokemukset ja ahaa-elämykset. Työharjoittelut sekä luokan välinen ryhmähenki ja koulussa ollut hyvä ilmapiiri jäävät varmasti mieleeni. Kuten aiemmin mainitsin en tiennyt alasta juuri mitään ennakkoon, on ollut mahtavaa yllättyä kerta toisensa jälkeen siitä, mitä kaikkea alalle kuuluukaan. Fysioterapia on alana kaikkea sitä mitä ennakkoon kuvittelinkin ja paljon enemmän. Fysioterapia opinnoissa hyödynnettiin paljon koululla olevia oppimisympäristöjä, melkein jokaiset käytännönharjoitukset toteutettiin plintti-luokissa. Lisäksi hyödynsimme mm. kunto- ja liikuntasalia sekä ENVI-ympäristöä potilasergonomia harjoitteluun. Mielestäni koulu tarjosi hyvät puitteet oppimiseen ja käytännönharjoitusten toteuttamiseen.
Työelämäyhteydet on varmasti eniten vahvistuneet eri harjoitteluiden kautta. Oli mahtavaa, että työharjoittelupaikkojen valintaan sai itse vaikuttaa. Lisäksi yhteyksiä on voinut muodostaa mm. projektiopintojen parissa. Fysioterapeutti voi työskennellä useissa erilaisissa työympäristöissä esim. työntekijänä, asiantuntijana tai esimiestehtävissä. Työllistymismahdollisuuksia on yksityisellä, julkisella ja kolmannella sektorilla. Erikoisalat ja erikoisosaaminen voivat ohjata erilaisten työtehtävien pariin. Minulla ei ole missään vaiheessa opintoja ollut mielessä vain tiettyä ”työkenttää”, joten otan avoimesti vastaan kaikenlaiset työllistymismahdollisuudet. Haluan ensin keskittyä perusasioihin, jotta ammatillisen osaamisen perustasta tulee vakaa. Tulevaisuudessa pohjan päälle voi lähteä rakentamaan erikoisosaamista mm. erilaisten koulutuskokonaisuuksien kautta. Koen, että opinnot ovat antaneet hyvät perusteet ammatillisen osaamisen suhteen. Perustusten päälle jokainen voi lähteä kokoamaan oman näköiset rakenteet.
Saija Rissanen, fysioterapeuttiopiskelija
Olen valmistunut aikaisemmin Kemin Lyseon Lukiosta. Päädyin opiskelemaan Lapin AMKiin alun perin Kemiin sairaanhoitajaksi monimuoto-opintoihin, mutta fysioterapia kolkutteli edelleen takaraivolla, sillä fysioterapeutin opinnoista olin aiemmin jo pitkään haaveillut.
Päädyinkin puolen vuoden opiskelun jälkeen hakemaan siirtohaussa Rovaniemelle opiskelemaan fysioterapiaa. Osallistuin Rovaniemellä pääsykokeisiin keskusteluani fysioterapeuttiopintojen opon kanssa. Sain siirron Kemistä Rovaniemelle fysioterapeuttiopintoihin, ja päivääkään en ole katunut valintaani. Sain myös muutamia kursseja hyväksi luettua.
Fysioterapia on alana kiinnostanut minua nuoresta asti, sillä ihmiskeho ja sen kokonaisvaltainen toiminta on todella mielenkiintoista. Olen urheillut nuoresta pitäen todella paljon, ja fysioterapeutti on myös tullut minulle omalta osaltani tutuksi erilaisten urheiluvammojen kautta. Opintojen aikana olen saanut huomata, että fysioterapia on myös paljon muuta, kuin urheiluvammojen kuntoutusta ja ennaltaehkäisyä, ja siksi tämä ala onkin ihan mahtava ja todella monipuolinen, asiakkaana voi olla kuka tahansa ihan vauvasta vaariin. Koulutuksemme aikana olen päässyt tutustumaan moniin erilaisiin fysioterapian osa-alueisiin, mistä en ollut edes kuullut ennen koulun aloitusta, ja nyt voisin kuvitella työskenteleväni tulevaisuudessa monellakin niistä. Fysioterapia on myös koko ajan kehittyvä ala, joten on mahtavaa, kun pääsee aina oppimaan uutta ja kehittämään itseä.
Olen aina asunut Lapissa ja halusin myös jäädä tänne opiskelemaan. Luonnon läheisyys ja pitkät lumiset pakkastalvet ovat ihania. Monet harrastukset, kuten hiihtäminen, laskettelu, retkeily ja makkaranpaistoreissut kavereiden kanssa on ehdottomasti parasta, mitä Rovaniemi meille tarjoilee. Rovaniemellä myös pääsee nauttimaan keskustan vilinästä ja kaupoista sekä ravintoloista luonnon lisäksi, joten tekemisen puutteesta täällä ei ole kertaakaan tarvinnut kärsiä, ja juhlimaankin on päässyt ihan tarpeeksi.
Rovaniemi on opiskelukaupunkina mahtava. Opiskelijatapahtumia on ollut paljon erilaisia, ja ihmiset täällä ovat ystävällisiä ja mukavia, ja juttuihin pääsee mukaan koska vaan! Opiskelu Rovaniemellä on mukavaa, koska täällä on niin paljon erilaista tekemistä, ja ihmiset täällä ovat mahtavia. Rovaniemellä saa kaksi kärpästä yhdellä iskulla, sillä keskustasta löytyy kaikki mitä tarvitsee, ja luonto on silti koko ajan lähellä.
Opiskelu on ollut välillä hyvinkin intensiivistä, mutta mielenkiintoista ja antoisaa. Ryhmätyöt ja erilaiset tehtävät ovat olleet mukavia, sillä niiden myötä on päässyt tutustumaan hyvin omiin luokkakavereihin, ja päässyt kehittämään omia ryhmätyötaitoja, mitä nykypäivän työelämässä tarvitaan todella paljon. Meillä on ollut paljon erilaisia kursseja, joilla olemme päässeet perehtymään fysioterapian erilaisiin osa-alueisiin. Lisäksi opintoihimme kuuluu yleisiä sosiaali- ja terveysalan opintoja, kieliopintoja ja hieman yrittäjyysopintoja. Meidän opintosuunnitelmaamme kuuluu myös urheilufysioterapian kurssi sekä voimme vapaasti valita opintoja. Koulutus on minusta ollut hyvin monipuolinen, ja olen saanut hyvän pohjan alkaa kehittämään itseäni entistä osaavammaksi ammattilaiseksi.
Opiskelu on koostunut erilaisista luennoista, käytännön työpajoista, itsenäisestä- sekä ryhmätyöskentelystä, käytännön harjoittelujaksoista ja projekteista. Käytännön työpajat ovat mielestäni olleet hyvin opettavaisia, niissä olemme teorian opiskelun jälkeen käyneet läpi käytännössä erilaisia asioita opettajan ohjauksella ja ryhmissä pohdiskellen. Käytännön työpajoissa olemme opiskelleet esimerkiksi teippausta ja erilaisia fysikaalisen ja manuaalisen terapian menetelmiä.
Opinnoissa oli parasta se, että sain niin paljon ihania uusia ystäviä, joiden kanssa opiskeluarki on ollut kivaa ja hauskaa. Työelämä on ollut läsnä opinnoissa etenkin käytännön työharjoitteluiden kautta. Lisäksi olemme käyneet vierailuilla erilaisissa paikoissa, ja tehneet projekteja yhdessä käytännön työelämän kanssa.
Fysioterapeutin työkenttä valmistumisen jälkeen on todella laaja. Fysioterapeuttina voin työskennellä esimerkiksi erilaisissa kuntoutuslaitoksissa, sairaaloissa, terveyskeskuksissa, apuvälineiden parissa tai yksityisellä sektorilla erilaisissa yrityksissä tai perustaa vaikka oman yrityksen. Lisäksi fysioterapeutti voi mennä ammatinharjoittajaksi jo olemassa olevaan yritykseen. Aion nyt valmistuttuani muuttaa Tampereelle ja minulla on siellä työpaikka tiedossa paikasta, jossa olin tekemässä työharjoittelua opintojeni aikana. Uskon silti, että tulen vielä palaamaan pohjoiseen myöhemmin takaisin.
Opinnot antavat hyvät eväät työelämää ajatellen, vaikka 3,5 vuotta onkin hyvin lyhyt aika tällä alalla. Ajattelen, että koulussa olen saanut hyvät valmiudet ja pohjan, josta voin nyt lähteä kehittämään itseäni omalla valitsemallani polulla. Lapin AMK on opiskelupaikkana viihtyisä ja niin henkilökunta kuin opiskelijat ovat mukavia, rentoja ja helposti lähestyttäviä. Lapin AMKin tilat ainakin Rovaniemellä ovat hyvin nykyaikaset ja erilaiset oppimisympäristömme vastaavat hyvin koulutuksemme tarpeita. Lapin AMKissa voi hyvin yhdistää opiskelun ja vapaa-ajan erilaisten ja monipuolisten harrastus- ja urheilumahdollisuuksien myötä!
Inka Räsänen, fysioterapeuttiopiskelija
Rakastan liikkumista ja liikuntaa, joten halusin sen olevan osa tulevaisuuteni ammattia. Tykkään myös asiakkaiden kanssa työskentelystä, joten tämä ala oli juuri oikea. Valmistuin lukiosta ylioppilaaksi keväällä 2019. Enkä hakenut muualle kuin Lapin AMKiin opiskelemaan, sillä halusin asua mahdollisimman lähellä kotiseutujani ja Lappi on ihana paikka asua.
Aloitin fysioterapeutin opintoni syksyllä 2019. Muutin Rovaniemelle Sodankylästä ja haluan asua ja opiskella Lapissa sillä kotiseutuni ja läheiseni ovat lähellä. Lappi on kotini ja tuntuisi oudolta asua paikassa, jossa talvella ei oli -20 astetta päivittäin tai jossa ei ole kaamosaikaa. Haluan myös tulevaisuudessa työskennellä Lapissa, joten Lapin AMK antaa mahdollisuudet oppia paremmin juuri Lapin fysioterapiasta, esimerkiksi välimatkojen myötä, etäkuntoutuksesta.
Rovaniemi on minusta monipuolinen ja kaikki huomioon ottava opiskelijakaupunki. Täällä voi niin rillutella ja rellestää, mutta löytyy myös mahtavat mahdollisuudet esimerkiksi kilpaurheilla opintojen ohessa. Tänne on muodostunut omanlainen Rollo-perhe opiskelijaystävistä, joille voi jakaa niin huolet kuin ilot. Lappilaiset ovat leppoista porukkaa, niin täällä on mukava olla. Rovaniemi on myös kuitenkin paikka, josta löytyy tarvittavat palvelut, onhan se Lapin pääkaupunki.
Opiskelussa on ollut sekä helpompia että haastavampia jaksoja, mutta se on mukavaa vaihtelua. Joskus kun on 100 ja 1 kouluasiaa hoidettavana, mutta sitten kun on vain se 2 asiaa niin siitä osaa nauttia. Haastavampien aikojen avulla myös oppii ja kasvaa ihmisenä. Fysioterapeuttiopinnoissa kursseja on laidasta laitaan, on ryhmäliikunnanohjausta, hierontaa, anatomiaa, englantia, viestintää ja lihastestausta jne. Jo 1,5 vuodessa on kerennyt olla niin paljon mielenkiintoista asiaa, että on vaikea eritellä. Kurssien kokonaisuus on mahtava ja sitä kauttahan meistä tuleekin kokonaisvaltaisia fysioterapeutteja. Opiskelu koostuu sekä luennosta, käytännönharjoitteluista, projekteista ja työharjoitteluista. Ensimmäisen puolen vuoden aikana meillä oli kaksi päivää kestänyt harjoittelu, jossa seurattiin fysioterapeutin työtä. Se kokemus oli minulle silmiä avaava ja samalla tajusin alkusyksyn väsymyksestä huolimatta, että tämä on minun ala ja joka kerta kun mietin sitä harjoittelua, niin saan lisämotivaatiota opiskella enemmän ja paremmin, sillä haluan olla fysioterapeutti tulevaisuudessa.
Lapin AMKin tilat ovat fysioterapian opiskelulle hyvät ja yleisesti ympäristö on ihanan rauhallinen ja siisti. Koko Campus Borealis 2 on mahtava oppimisympäristö fysioterapeuteille, siltä löytyy niin paljon kaikkea ja siellä on hyvät mahdollisuudet opiskella hyppytunneilla plinteillä/kuntosalilla/liikuntasalissa. Erityisesti kursseista on jäänyt mieleen motorisen kehityksen kurssi. Asia oli minulle todella puuduttavaa ja raskasta luettavaa luentomateriaaleista, mutta kun saimme sitten tehdä siitä itsenäisesti projektin niin se asia muuttuikin helpommaksi ja tekemällä oppii. Me teimme projektin niin, että otimme kuvia vauvasta vaariin ja julkaisimme ne Instagramissa, kukin omalla tilillään ja kuvatekstiin kirjoitimme kuvan kertomasta motorisen kehityksen vaiheesta. Tähän asti parasta on ollut klinikkaharjoittelu, joka meillä on nyt toisen vuoden syksyllä marras-joulukuussa. Siinä pääsee oikeasti työnmakuun oikeiden asiakkaiden kanssa. Samalla myös pääsee hyvin toimimaan työyhteisönä luokkakavereiden kanssa.
Valmistumiseni jälkeen voin työskennellä fysioterapeuttina, niin yrittäjänä kuin esimerkiksi sairaalassa tai työterveydessä. Työelämän läsnäolo opinnoissa tulee esiin työharjoitteluiden kautta, joita meillä alkaa olla toisen vuoden keväältä lähtien. Haluaisin valmistumiseni jälkeen jäädä Lappiin, sillä perheeni on täällä, mutta olen myös valmis ottamaan haasteita vastaan ja käydä vauhtimutkan etelässä. Luulen kuitenkin, että tulen ainakin palaamaan tänne, jos en tänne heti jää. Uramahdollisuuksien osalta yrittäjyys on aina kiehtonut minua, joten sen aion toteuttaa jossain vaiheessa, mutta pidän vielä kaikki ovet avoinna ja harjoittelujen kautta tutustun erilaisiin työllisyysmahdollisuuksiin, joita alalla on paljon.
Suosittelen Lapin AMKia opiskelupaikaksi, sillä se on ihanan pieni ja lyhyessä ajassa kotoisaksi tullut paikka. Jos haluaa tulevaisuudessa tehdä Lapissa töitä niin Lapin AMK antaa mahdollisuuden jo opintojen aikana tutustua työmahdollisuuksiin ja täällä pystyy parhaassa tapauksessa hyödyntämään Lappia ja esim. sen arktisia olosuhteita opinnoissa. Omaa opintolinjaani suosittelen, sillä fysioterapia on tulevaisuuden ala, jos vain on sille tekijöitä, jotka vievät alan sanomaa eteenpäin. Fysioterapiassa myös yhdistyy hyvin ihmiskehon osaaminen, liikunta ja asiakas työskentely, joten opinnot ei jätä varmasti ketään kylmäksi. On myös mainittava, että tällä alalla on niin paljon erilaisia vaihtoehtoja opintojen jälkeen erikoistua, että en itsekkään vielä tiedä kaikkia ja sepäs vasta onkin viehättävää!
Hanna-Riikka Huttunen, fysioterapeuttiopiskelija, Rovaniemi
Lapin ammattikorkeakoulu on monimuotoinen, kehittävä ja mukava opiskelu paikka. Aloitin fysioterapian opintoni Rovaniemellä 2019. Kiinnostus alalle heräsi jo ala-aste ikäisenä, omien fysioterapiassa käynti kokemusten myötä. Rovaniemelle muutin Kajaanista, jossa opiskelin turvallisuusalan perustutkinnon.
Opiskelu on tähän mennessä ollut mukavaa ja mielenkiintoista. Opinnoissa parasta on niiden käytännön läheisyys. Asioita ei opiskella vain paperista vaan päästään oikeasti opettelemaan asioita. Tällainen opiskelutapa pitää mielenkiinnon korkealla. Kurssit käsittelevät anatomiaa, biomekaniikkaa, ihmisen kehittymistä ja kuntoutusta. Kaikki kurssit liittyvät alaan vahvasti ja käytännön tehtävien kautta pääsee entistä lähemmäs aihetta. Opinnot koostuvat luennoista, ryhmätöistä, tutoriaaleista ja käytännön tehtävistä. Työharjoittelut opinnoissa painottuvat enemmän toiselle ja kolmannelle vuodelle. Erityisesti kursseista ovat jääneet mieleen kaikki palpoinnin tunnit. Niillä opettelemme löytämään ihmisen eri osia ja joka tunti joku kysyy ”mikä tää on?”.
Oppimisympäristönä fysioterapian opiskelutilat ovat huippu luokkaa. Siellä hyödynnetään plinttejä, apuvälineitä ja kuntosalia. Opiskeluilmapiiri on hyvä ja koulun yhteydessä on kahvila, jossa on helppo tavata muita sekä hyvät tilat tehdä kouluhommia. Rovaniemi on opiskelukaupunkina erinomainen ja mukava. Asuinalueet ovat rauhallisia ja koululle on helppo liikkua. Lapin luonto vaikutti päätökseeni lähteä tänne opiskelemaan. Olen lähtöisin Kuhmosta, jossa on kaunis luonto ja Lappi on sinänsä kotoisan tuntuinen paikka asua. Mukavaa paikkakunnalla opiskelusta tekevät opiskelukaverit ja se että tykkää siitä mitä opiskelee. Opiskelijoille järjestetään täällä myös hyvin vapaa-ajan tekemistä ja koulu on paljon mukana auttamassa. Oppimisympäristöt ja opetus ovat laadukkaita ja monipuolisia. Opetus ei ole pelkkää teoriaa vaan se sisältää paljon muutakin.
Valmistumisen jälkeen fysioterapeuttina voi työskennellä monessa eri paikassa ja esimerkiksi aloittaa oman yrityksen. Itse haluan opintojen jälkeen lähteä hakemaan kokemusta alalta. Mahdollisesti myös jatko kouluttautua tulevaisuudessa. Todennäköisesti myös muutan Lapista lähemmäs kotia. Tähän asti tuntuu, että koulu antaa erittäin hyvät eväät työuralle. Evästä on paljon ja se pitää pakata hyvin, jotta työelämässä nämä voidaan hyödyntää oikealla tavalla.
Tino Palonen, fysioterapeuttiopiskelija, Rovaniemi
Päädyin opiskelemaan Lapin AMKiin, sillä olin kuullut hyvää fysioterapian koulutuksesta, Rovaniemi on kaupunkina minulle tuttu ja turvallinen sekä lähellä kotipaikkakuntaani Muoniota. Suoritin aiemmin Kiuruvedellä kolmoistutkinnon ja valmistuin ylioppilaaksi ja ratsastuksenohjaajaksi.
Jatkoin opintojani fysioterapeutiksi, sillä minulle on tärkeää saada tehdä käytännönläheistä työtä, jossa pystyn auttamaan ihmisiä. Minusta on kiinnostavaa oppia ihmiskehon toimintaa ja liikkuminen ylipäänsä on ollut aina lähellä sydäntäni.
Rovaniemi on opiskelukaupunkina aktiivinen. Opiskelijoille on järjestetty täällä monipuolisesti tapahtumia ja harrastusmahdollisuuksia vapaa-ajalle sekä ihmiset ovat mukavia. Kaupunki ei ole iso, mutta monipuoliset palvelut ovat hyvin saatavilla. Täältä on lyhyet välimatkat pohjoiseen ja luonnon rauhaakin löytyy, kun lähtee vähän kauemmas keskustasta.
Opiskelu on tähän asti ollut mielenkiintoista ja antoisaa. Haasteita riittää ja on paljon asiaa, mitä täytyy ottaa haltuun. Ensimmäisenä vuonna opiskelimme paljon anatomiaa, fysiologiaa ja biomekaniikkaa sekä lisäksi muun muassa motorista oppimista, liikunnan ohjausta, toimintakyvyn tutkimista ja palpointia. Nyt toisena vuonna olemme opiskelleet ja opetelleet klassista hierontaa, nivelliikkuvuuden ja lihasvoiman testauksia, tuki- ja liikuntaelinsairauksia ja geriatrista fysioterapiaa.
Aluksi opiskelu oli melko teoriapainotteista, mutta pikkuhiljaa päästiin enemmän ja enemmän myös harjoittelemaan käytännössä. Yleensä luennoilla käymme tietyn aiheen teoriaosuudet läpi, jonka jälkeen harjoittelemme asiat käytännössä työpaja-tunneilla. Viime syksynä järjestimme kuukauden mittaisen hieronta-klinikan, jonka aikana teimme klassisia hierontoja, kehonkoostumusmittauksia, kestävyyskunnon testaamista ja vedimme erilaisia ryhmäliikuntoja.
Kampukseltamme löytyy oikein hyvät puitteet opiskella työelämälähtöisesti. Luokista löytyy hierontapöytiä ja erilaisia testausvälineitä. Meillä on käytössämme myös kunto- ja liikuntasali sekä omat oleskelutilat, jossa tulee vietettyä aikaa sekä itsenäisen opiskelun, että muunkin ajanvieton merkeissä. Harjoittelemme myös jonkin verran sairaanhoitajien harjoitustiloissa esimerkiksi siirtoergonomiaa. Santa Sportin tiloissa Ounasvaaralla suoritimme pelastusuinnin kurssin.
Olen oppinut nyt vajaassa kahdessa vuodessa paljon ja tunne siitä, että opiskelen juuri itselle sopivalla alalla, on vain vahvistunut. Pidän käytännönlähteisestä opiskelusta ja siitä, että opettajat tuntevat meidät, jonka ansiosta opetuskin tuntuu henkilökohtaisemmalta. Olen myös saanut ihania ystäviä, joiden kanssa vietämme paljon aikaa yhdessä.
Opiskelemme ongelmaperustaisen oppimismenetelmän mukaan, joka nimenomaan kehittää työelämätaitoja. Se valmistaa meitä työskentelemään ryhmissä, etsimään tietoa luotettavista lähteistä ja soveltamaan tietoa käytännön tilanteisiin.
Valmistumisen jälkeen voin työskennellä julkisella puolella terveyskeskuksissa, yksityisellä puolella pienemmissä yrityksissä tai kolmannella sektorilla esimerkiksi eri urheiluseuroissa ja hankkeissa tai vaihtoehtoisesti perustaa oman yrityksen.
Pidemmän aikana minulla on ollut haaveena jatkokouluttautua jossain vaiheessa ratsastusterapeutiksi, jotta voisin kuntouttaa ihmisiä hevosten ja ratsastuksen avulla. Tässä vaiheessa tarkastelen kuitenkin kaikkia mahdollisuuksia avoimin mielin, niin monipuolinen tämä ala on. Tästä voi periaatteessa lähetä juuri siihen suuntaan mikä itseä kiinnostaa tai mistä parhaiten löytyy töitä. Ala vaatii jatkuvaa kouluttautumista ja itsensä kehittämistä, siksi varsinainen erikoistuminenkin tapahtuu vasta valmistumisen jälkeen työelämässä.
Me saamme oikein hyvät valmiudet työelämään tutkinnon kautta, sillä lähdemme pian ensimmäiseen harjoitteluun ja sen jälkeen käytännön harjoitteluja alkaa olla tiheään tahtiin. Opiskelu pyritään tehdä mahdollisimman käytännönlähteisesti ja meitä haastetaan koko ajan valmistaen oikeaan työelämään.
Suosittelisin Lapin AMKia opiskelupaikaksi, sillä täällä on monipuolinen kattaus eri aloista, täällä on helppo verkostoitua ja tekemistä on järjestetty hyvin opiskelijoille. Fysioterapeutin opinnot kannattaa valita, sillä opetus on henkilökohtaista ja käytännönläheistä. Meillä on mukava ja tiivis fysioterapeuttiopiskelijoiden yhteisö ja rento meininki hyvissä puitteissa.
Hanna Pulkkinen, fysioterapeuttiopiskelija