kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot

Valmistuneiden opiskelijoiden kokemuksia maaseutuelinkeinojen opinnoista

Hyvä mahdollisuus verkostoitumiselleValmistuin juuri Lapin AMKista agrologiksi. Alan valinta oli minulle selvä juttu, sillä olen kotoisin maatilalta. Päätin jo lukiossa, että haluan opiskella maaseutuelinkeinoja ja pääsinkin kouluun ensi yrittämällä. Opiskelun aikana maaseutuelinkeinojen ja metsätalouden opiskelijoiden välinen yhteistyö lisääntyi paljon. Olemmehan samalla alalla. Yksin ei ole tarvinnut jäädä missään vaiheessa ja toiminta on ollut opiskelijaporukassa aktiivista. Olen ollut tuutorina ja mukana opiskelijatoiminnassa muutenkin käytännössä koko opiskeluajan.

haastattelukuva_Saila Tervaniemi.JPG Rovaniemen agrologikoulutus erottuu vastaavista koulutuksista muun muassa porotalouden ja luonnontuotteiden ansiosta. Teoriaa meillä on laajasti maaseudun eri aihealueista kuten kasvin- ja kotieläintuotannosta, luonnonvarojen käytöstä sekä lisäksi yrittäjyydestä, ekonomiasta ja maatalouspolitiikasta. Olemme mukana monissa hankkeissa, joita on integroitu suoraan opintoihimme. Esimerkiksi PoruTaku- ja Green Care -hankkeille olemme tehneet monipuolisesti töitä. Työelämästäkin tulee tehtäviä kurssien yhteydessä. Jatkojalostuskurssilla kehittelimme toimeksiantajalle uusia tuotteita esimerkiksi naudanlihasta.

Agrologikoulutuksen mieleenpainuvimmat kokemukset ovat olleet seminaari- ja
koulutusreissut ympäri Suomea. Opiskelijoina olemme saaneet myös itse vaikuttaa mihin olemme porukalla lähteneet, jos on löytynyt jokin hyvä tapahtuma. Yrityskäyntien lisäksi olemme vierailleet muun muassa ProAgrian koulutuksissa, Koneforum-messuilla Tampereella ja Helsingissä MTK:n maatalous- ja maaseutupolitiikan AMK-konferenssissa. Pidän kyllä luennoista ja tavallisesta opiskelusta, mutta ei tämä koulunkäynti ole ollut pelkkää tunnilla istumista. Reissut olivat hienoja mahdollisuuksia päästä kuuntelemaan alan ammattilaisia, verkostoitua ja tuoda omaa käyntikorttiaan esille.

Olen tehnyt erikoistumisharjoitteluni Sodankylän kunnassa. Tein myös opinnäytetyöni Sodankylän kunnan toimeksiannosta ja työskentelen tälläkin hetkellä kunnan maaseututoimistossa. Toiveissa olisi saada töille jatkoa kesän jälkeen. Myös yrittäjyys on jonkinasteisena tavoitteena ja haaveena mielessä. Kun on tilalta kotoisin, niin veri vetää sinne takaisin. Lapissa maaseutualalla verkostojen luominen on melko helppoa, koska ihmiset tuntevat toisensa. Pitää vain itse olla aktiivisesti mukana. Agrologi voi työllistyä mihin vain millä vain alalla, jossa tarvitaan tietämystä maaseudun asioista.

 

 -Saila Tervaniemi, agrologiopiskelija