kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Vastuullinen TKI

Lapin AMKin vastuullisuusraportti 2022

Vastuullinen TKI-toiminta

TKI-toiminnan kehittämiskohteena on ollut hanketoiminnan vastuullisuuden ja kestävän kehityksen selkeämpi näkyvyys ja hankkeiden vastuullisuuden systemaattinen tarkastelu niiden käynnistymisestä päättymiseen saakka. Vuonna 2022 TKI-toimintaa suunnattiin entistä vahvemmin kestävän kehityksen tavoitteiden edistämiseen erityisesti strategiatyöllä, jonka kautta strategisten valintojen painopisteitä ja osaamiskärkiä tarkennettiin. Lapin AMKin kolme strategista valintaa sisältää nyt yhteensä kuusi painopistettä, joiden alle määriteltiin 15 tarkempaa osaamiskärkeä. Kaikki osaamiskärjet liittyvät vahvasti vastuullisuuden ja kestävän kehityksen edistämiseen.

Lapin AMKissa TKI-hankkeille on määritelty vuodesta 2021 lukien kestävän kehityksen tavoitteet, joita ne toteuttavat. Näiden tavoitteiden kirjaamista tarkennettiin vuoden 2022 aikana ja tähän liittyvää kehittämistyötä jatketaan edelleen. Valtaosa Lapin AMKin hankkeista edistää kestävän kehityksen tavoitteita.


Sidosryhmäyhteistyössämme vastuullisuus on esillä koko ajan vahvemmin. Vastuullisuusosaamiselle ja vastuullisille ratkaisuille on selvästi tarvetta. Lapin AMK aloitti syksyllä 2022 kaikille avoimet kestävän kehityksen aamukahvit yhteistyössä Kemin kaupungin ja Lapin liiton kanssa. Aamukahvit järjestettiin kuukausittain vaihtuvilla teemoilla vihreästä siirtymästä ja kestävästä kehityksestä.
 

Esimerkkejä TKI-toiminnasta, joissa Lapin AMKin kestävän kehityksen erityisosaaminen on keskeisessä roolissa:

Energy ECS -hankkeen tavoitteena on löytää älykkäitä ja turvallisia energiaratkaisuja tulevaisuuden liikennettä ja vihreään energiaan siirtymistä varten. Hanke edistää Euroopan vuodelle 2050 asetettuja hiilestä irtautumisen tavoitteita ja siinä on mukana 30 osapuolta kahdeksasta Euroopan maasta.

CoolBox-hankkeessa luodaan uusia mikrorakennuksen konsepteja, kehitettiin prototyyppejä sekä aktivoitiin lappilaisia yrityksiä käynnistämään vähähiilisen ja energiatehokkaan rakentamisen tuotekehitystoimia.

Lapin sosiaalisesti kestävän talouden toimintamalli -hankkeen tavoitteena on nuorten ja muiden heikossa työmarkkina-asemassa olevien henkilöiden työllistymismahdollisuuksien edistäminen.

Lapin AMK on yksi SOSKE-akatemiaan eli sosiaalisesti kestävien hankintojen kehittämisohjelmaan valituista organisaatioista (KEINO-osaamiskeskus 2022).

SOMA -hankkeessa selvitettiin Lapin kuntien ja julkisten organisaatioiden hankintaprosessien sosiaalisten kriteerien sekä sosiaalisten vaikutusten mittaamisen työkalujen käytön tilaa.