Arvoihin perustuvaa ja tavoitteellista
Lapin ammattikorkeakoulu ja Lapin yliopisto muodostavat yhdessä korkeakoulukonsernin, joka on kansallisesti ja kansainvälisesti johtava arktisen tutkimuksen ja osaamisen toimija ja edelläkävijä. Lapin korkeakoulujen tehtävänä on luoda uutta tietoa ja osaamista arktisen alueen hyvinvoinnille ja toimintaedellytyksille ja vahvistaa toimijoiden ja yhteisöjen vastuullisuutta. Kansalliset ja kansainväliset arktisen osaamisen verkostot edistävät strategisten tavoitteiden saavuttamista.
Lapin ammattikorkeakoulun turvallisuuspolitiikka linjaa yleiset turvallisuutta varmistavat tavoitteet, toimintaperiaatteet ja vastuut turvallisuustoiminnassa. Kansallisia ja kansainvälisiä turvallisuuskumppanuuksia rakennetaan verkostomaisella yhteistyöllä.
Lapin ammattikorkeakoulu kehittää ja ylläpitää turvallisuutta osana perustehtäviään ja strategiaa. Asiakaslähtöisellä toimintatavalla vastataan turvallisuuden erilaisiin tarpeisiin ja edistetään arjen turvallisuutta sekä omassa toiminnassamme että toimintaympäristössämme.
Opiskelu- ja työympäristön häiriöttömän toiminnan varmistavan turvallisuustyön painopisteinä ovat myönteisen turvallisuuskulttuurin luominen ennakoivalla turvallisuusajattelulla sekä riskien tunnistamisella ja hallinnalla. Lähtökohtana on, että onnettomuudet ja vaaratilanteet ennakoidaan ja torjutaan mahdollisimman tehokkaasti. Ennakoinnilla ja positiivisella viestinnällä vahvistetaan myös opiskelijoiden, henkilöstön ja vierailijoiden turvallisuuden tunnetta.
Vastuullisuuden periaatteita noudattava Lapin ammattikorkeakoulun turvallisuustyö edistää opiskelijoiden ja henkilöstön hyvinvointia, opetus-, tutkimus- ja kehittämistoiminnan laatua ja vaikuttavuutta sekä oppilaitoksen kilpailukykyä.
Turvallisuuden hyvillä käytänteillä ennaltaehkäistään ja hallitaan riskejä, jotka kohdistuvat opiskelijoihin, henkilöstöön, omaisuuteen ja aineettomiin arvoihin sekä toimintaympäristöön. Toimintatapa vaikuttaa myönteisesti oppilaitoksen ja sen toimipaikkojen lähiympäristön turvallisuuteen ja viihtyisyyteen paikallisesti sekä alueellisesti.
Selkeästi johdettua
Lapin ammattikorkeakoulun turvallisuuspolitiikka perustuu ennakoivaan turvallisuusjohtamiseen, jonka pohjana on riskienhallinnan ja kriisienhallinnan osaaminen.
Riskienhallinta on jatkuvaa. Lapin ammattikorkeakoulussa on vahvistettu riskienhallinnan ja sisäisen valvonnan periaatteet, jotka sisältävät muun muassa riskienhallintaan ja sisäiseen valvontaan liittyvät toimintatavat ja vastuut. Ammattikorkeakoulussa on määritelty myös riskienhallinnan ja sisäisen valvonnan prosessi sekä sille omistaja, prosessivastaava ja prosessitiimi. Prosessin tarkoituksena on järjestelmällisesti ja ennakoiden tunnistaa, analysoida sekä hallita toimintaan liittyviä uhkia ja mahdollisuuksia.
Turvallisuusjohtamista tukee johdon tekemä Lapin ammattikorkeakoulun valmiussuunnitelma. Valmiussuunnitelma on johdon työkalu normaaliolojen sekä poikkeusolojen häiriötilanteissa. Lapin ammattikorkeakoulun johto harjoittelee säännöllisesti valmiussuunnitelman mukaisesti erilaisten normaaliolojen sekä poikkeusolojen häiriötilanteiden varalta.
Lapin ammattikorkeakoulu ja Lapin yliopisto toimivat valmius- ja varautumisasioissa yhteistyössä tukien toistensa toimintaa erilaisissa häiriötilanteissa, vahvistaen turvallisuutta molempien korkeakoulujen sekä valmiutta. Tätä turvallisuuden ja valmiuden yhteistä ylläpitämistä koordinoi yhteinen turvallisuusasiantuntija.
Turvallisuuden johtamisen kokonaisvastuu on korkeakoulun rehtorilla. Turvallisuustyön kehittämistä koordinoi turvallisuusasiantuntija. Lapin ammattikorkeakoulun valmiusryhmä sekä turvallisuusryhmä, toimivat rehtorin, turvallisuusasiantuntijan ja osaamisalajohtajien tukena turvallisuuden johtamisessa ja jalkauttamisessa. Ammattikorkeakoulun johtoryhmä ja valmiusryhmä käsittelevät jatkuvasti erityisesti yleiseen turvallisuuteen ja yhteiskunnan yleiseen järjestykseen liittyviä riskejä.
Toimeenpanovastuu jakautuu toimipisteille, niiden esimiehille ja kaikille työntekijöille heidän oman tehtävänsä edellyttämässä laajuudessa.
Henkilökunnalle ja opiskelijoille järjestetään turvallisuuskoulutusta, turvallisuuden informaatiotilaisuuksia ja harjoituksia, joilla luodaan edellytyksiä vaarojen tunnistamiseen ja onnettomuuksien ennaltaehkäisyyn sekä varmistetaan riittävä osaamistaso onnettomuus- ja vaaratilanteissa. Koulutuksen, informaation ja harjoitusten käytännön hoitaminen kuuluu turvallisuusryhmälle.
Lapin ammattikorkeakoulun turvallisuustyön keskeisiä yhteistyökumppaneita ovat aluehallintovirasto, pelastustoimi ja poliisi, kunnat, työterveydestä ja työhyvinvoinnista vastaavat organisaatiot, opiskelija- ja työntekijäjärjestöt sekä muut oppilaitokset.
Arvioitua
Lapin ammattikorkeakoulun riskienhallinnan ja sisäisen valvonnan toimintamalliin sisältyy vuosittain ammattikorkeakoulun johtoryhmän, osaamisaluejohtajien ja Lapin yliopiston kanssa yhteisten LUC Palveluiden johtajien tekemä riskien arviointi.
Turvallisuuspolitiikan ajantasaisuutta tarkistetaan neljän vuoden välein. Turvallisuuspolitiikkaa päivitetään tarvittaessa myös silloin kun olosuhteissa ja tavoitteissa tapahtuu olennaisia muutoksia. Oppilaitoksen turvallisuustyötä kehitetään jatkuvan parantamisen menetelmin sekä käyttämällä apuna palautteita, sisäisiä ja ulkoisia katselmointeja sekä auditointeja.