kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Pitoisuuksien mittauksista

Pitoisuuksien mittauksista

9.7.2015GRÖÖNLANTI 9.7.2015

Pitkään jatkuneissa mittauksissa mitataan eri pitoisuuksien kehitystä ilmakehässä. Samoja mittauksia suoritetaan useissa eri tutkimuslaitoksissa ympäri maailman kattavan kuvan luomiseksi.

Torstai jatkuu keskiviikon tapaan pilvisenä ja pohjoistuulisena, joten aseman toiminta jatkuu eilisen kaltaisesti hiljaisena. Kiitotien valmistelu tulevaa talvea varten on itäpuolella olevia ½, 1 ja 3 mailin näkyvyysmerkkien nostoa vaille valmis. Tehtävää suorittamaan lähtevällä kaksikolla on pohjoistuulten vallitessa kaksi vaihtoehtoa, hiihtäen tai eSlediä käyttäen. eSled palaa lounaan ajaksi latauspisteelleen ja katoaa sen jälkeen pieneksi pisteeksi horisontissa. 16:00 näkyvyysmerkit on saatu nostettua ja päivä on ohi.

Puhtaan ilmakehän sektorilla sijaitsevassa tilapäisessä ilmakehäobservatoriossa suoritetaan useita erilaisia mittauksia. Lähes kaikki mittaukset ovat Yhdysvaltain National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) rahoituksen ja hallinnan alaisia. Pitkään jatkuneissa mittauksissa mitataan eri pitoisuuksien kehitystä ilmakehässä. Samoja mittauksia suoritetaan useissa eri tutkimuslaitoksissa ympäri maailman kattavan kuvan luomiseksi. Merkittäviä mittauksia ovat muun muassa vuoteen 1995 asti käytetyn ympäristölle haitallisen kylmäaineen (CFC-12) kehityksen ja matalalla olevan otsonin kehitys. Eri mittauksissa mitataan myös eri ilmansaasteita sekä ilmasta että maasta otetuilla näytteillä.

Tilapäinen ilmakehäobservatorio.jpg

Tilapäinen ilmakehäobservatorio

suodattimet.jpg

Puhdasta ilmaa pumpataan viikossa pyörähtävien suodattimien läpi. Suodattimet keräävät partikkeleita suurimmasta pienimpään. Käytetyt suodattimet lähetetään eteenpäin tutkittavaksi.Kommentit

Lisää kommentti

Ei kommentteja

Tekes_logo_sininen.jpg

vipuvoimaaEU.jpg

EU_EAKR_FI_vertical_20mm_rgb.jpg

Lapinliitto_300ppi_CMYK_Vaakuna1.jpg

eSled

Lappiin tulevat turistit ovat erittäin ympäristötietoisia ja arvostavat Lapin luontoa ja sen hiljaisuutta.

Moottorikelkka on yleisin kulkuneuvo jolla matkailijoita viedään luontoon.

Oli luontevaa lähteä kehittämään hiljaista ja päästötöntä ratkaisua talviajoon.

eSled on kehitetty Lapin AMKin Arctic Power -tutkimusryhmässä. Tuote on nyt kaupallistamisvaiheessa.

Yhteistyökumppanit

Lapin Safarit
BRP Finland
Lapin sähköverkkoyhtiöt
Fortum
Green Electronics