kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Hiljainen eSled

Hiljainen eSled

15.7.2015GRÖÖNLANTI 15.7.2015

Päivän ensimmäinen lento tuo mukanaan myös vieraita, jotka poistuvat asemalta päivän toisella lennolla. Lennon saapuessa heitä vastassa on neljän moottorikelkan saattue, joilla heille esitellään aseman eri rakennukset ja toiminta.

Keskiviikkoaamu alkaa tiistain tavoin selkeänä. Ensimmäinen lento Kangerlussuaqista kohti Summit Stationia nousee kello 9:15, joten asemalla on vielä noin kaksi tuntia aikaa valmistautua. Kiitotiehenkilöstö valmistautuu vastaanottamaan rahtikoneesta tarvikkeita ja polttoainetta. Tämän jälkeen koneeseen lastataan näytteitä, roskia ja tyhjiä kaasupulloja.

Päivän ensimmäinen lento tuo mukanaan myös vieraita, jotka poistuvat asemalta päivän toisella lennolla. Lennon saapuessa heitä vastassa on neljän moottorikelkan saattue, joilla heille esitellään aseman eri rakennukset ja toiminta. Muiden moottorikelkkojen kanssa rivissä on myös eSled. Vieraiden asettuessa rekiin saattue lähtee liikkeelle. Kahden ensimmäisen moottorikelkan kohdalla liikkeellelähtöä edeltää moottorin äänen muuttuminen kierrosten noustessa. Kolmantena eSled vyörähtää liikkeelle äänettömästi ja pehmeästi. Kun moottorikelkat poistuvat LC-130 rahtikoneen välittömässä läheisyydessä vallitsevasta metelistä, eSled paljastaa todellisen hiljaisuutensa.

Hetkeä myöhemmin, pikaisen eSled esityksen jälkeen, tulee käsky siirtyä koneelle. Pian neljän potkurin valtaisa meteli täyttää tutkimusaseman ja LC-130 nousee lentoon kyydissään viisi suurta kuormalavaa ja eSledin mekaanikko. eSledin taival tulee jatkumaan vielä kuuden viikon testikäytöllä, jota seuraa vähintään kuukauden paluumatka takaisin Suomeen.

eSled mukana vieraita vastaanottamassa.jpg

eSled mukana vieraita vastaanottamassa

eSled mukana vieraita vastaanottamassa2.jpgKommentit

Lisää kommentti

Ei kommentteja

Tekes_logo_sininen.jpg

vipuvoimaaEU.jpg

EU_EAKR_FI_vertical_20mm_rgb.jpg

Lapinliitto_300ppi_CMYK_Vaakuna1.jpg

eSled

Lappiin tulevat turistit ovat erittäin ympäristötietoisia ja arvostavat Lapin luontoa ja sen hiljaisuutta.

Moottorikelkka on yleisin kulkuneuvo jolla matkailijoita viedään luontoon.

Oli luontevaa lähteä kehittämään hiljaista ja päästötöntä ratkaisua talviajoon.

eSled on kehitetty Lapin AMKin Arctic Power -tutkimusryhmässä. Tuote on nyt kaupallistamisvaiheessa.

Yhteistyökumppanit

Lapin Safarit
BRP Finland
Lapin sähköverkkoyhtiöt
Fortum
Green Electronics