kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Koronarintamalla kaikki uutta

Koronarintamalla kaikki uutta

17.4.2020Reijo Tolppi blogi.jpg
HTT Reijo Tolppi on Lapin ammattikorkeakoulun turvallisuusasioista vastaava johtaja.

POIKKEUS blogikuva.jpg

Tässä on pari kuukautta painittu koronaviruksen kanssa. Vauhti on ollut koko ajan kiihtyvä, ja monenlaista mutkaan on jo vastaan tullut.

 

I vaihe: Kiinan matkailun rajoittaminen

Joulukuussa 2019 alkoi Kiinan Wuhanista kuulua kummia uudesta viruksesta, joka leviää hallitsemattomasti Hubein maakunnassa. Kaukana oli tauti, ja avaruuspuvun näköisiin suoja-asuihin pukeutuneet kiinalaiset kriisityöntekijät tuntuivat hätävarjelun liioittelulta.

Joulu meni, tuli uusi vuosi, ja tauti sen kuin levisi. Ensimmäiset tapaukset löytyivät Kiinan ulkopuolelta, ja nopeaan tahtiin punaisia täpliä taudin merkiksi alkoi ilmestymään erityisesti Eurooppaan.

Meillä asiaan havahduttiin 29.1.2020, jolloin tuli Lapin AMKin ensimmäinen toimintaohje, jossa selitettiin lyhyesti mistä koronaviruksessa on kysymys ja oikeastaan ainoana käytännön toimenpiteenä kiellettiin Kiinaan matkustaminen. Edellisenä päivänä Lapin keskussairaalaan oli tuotu ensimmäinen koronavirusta kantava potilas, joka oli kiinalainen nuorehko nainen.

II vaihe: matkustusrajoitusten laajeneminen Kiinan ulkopuolelle

Kului kuukausi lisää, Kiinan koronauutisiin alettiin jo tottua. Tautitapausten määrä Kiinan ulkopuolella lähti pikku hiljaa kasvuun, ja puhkesi epidemiaksi aluksi Etelä-Koreassa ja Pohjois-Italiassa. Pörssikurssit lähtivät luisuun ja jotenkin tauti tuli lähemmäksi, kun meistä monille tutuilla Kanarian saarilla laitettiin hotellikaranteeniin.

Meilläkin matkustuskielto alue laajeni epidemia alueisiin, ohjeita annettiin myös epidemia-alueilta palaaville amkkilaisille. Tässä vaiheessa koronauutiset alkoivat viedä vähintään puolet iltauutisten ajasta, ja 26.2. Helsingin seudulta alkoi löytyä lisää tapauksia. Tästä edespäin tartunnan saaneiden määrä alkoi päivittäin kasvaa, ja virusta sairastavia löytyi ilta toisensa jälkeen uusista sairaanhoitopiireistä.

Lapin AMKissa koronan leviämisen torjuntaan keskittyvä valmiusryhmä aloitti 9.3.2020. Tuossa vaiheessa oli hiihtoloma takana, ja huolta kannettiin siitä, mitä lomalaiset mukanaan kantavat. Myöhemmin huomattiin, että ihan hyvästä syystä: varsinkin Tirolissa lomaansa viettäneistä liian moni tuli taudin kanssa takaisin.

Ohjeita päivitettiin 10.3., ja merkittävin uusin linjaus oli 14 vuorokauden karanteeni, johon epidemia-alueilta palaavia velvoitettiin jäämään. Lisäksi avattiin turvallisuus-sähköposti nopeaksi kanavaksi valmiusryhmän ja korkeakouluyhteisön väliseen viestintään.

III vaihe: Jalka jarrulle

Tilanne eli maaliskuun alkupuolella todella nopeasti. WHO julisti koronaviruksen pandemiaksi 11.3. ja samana päivänä matkustusrajoitukset ulotettiin kaikkeen ulkomaanmatkailuun. Samaa vauhtia lopetettiin opiskelijoiden ulkomaanvaihdot, aloitettiin koulutuksen valmiussuunnitelmien päivittäminen ja selviteltiin AC lisenssien nostomahdollisuutta 1000 lisenssiin. Etäopetukseen siirtyminen alkoi päivä päivältä tuntumaan todennäköisemmältä.

Seuraavana päivänä epidemia-alueen käsitteestä luovuttiin. Maan hallitus teki ensimmäisen näyttävän ulostulon, missä kiellettiin kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet. Urheiluruutu oli kyseisenä iltana lähinnä suljettavien ammattilaissarjojen ja peruuttavien tilaisuuksien lista.

Meillä otettiin vähän tiukempi linja, ja kiellettiin yli 100 hengen tilaisuudet. Valmiuslain käyttöönottoa Suomessa alettiin valmistella, mihin ei koskaan aikaisemmin ollut turvauduttu.

IV Äkkipysäys

Joka puolelta Eurooppaa alkoi kantautua aina vain lisää uutisia koronaviruksen etenemisestä. Rajoja alettiin sulkea ja karanteeneja asettaa.

Suomessa strategiaksi valittiin viruksen leviämisen hidastaminen sosiaaliset kontaktit minimoimalla, minkä seurauksena Lapin aluehallintovirasto määräsi myös Lapin AMKin tilat suljettavaksi 18.3.–13.4.2020. Myöhemmin aikaa jatkettiin vielä kuukaudella. Poikkeuksena päätöksessä mainittiin TKI-toiminnan käytössä olevat tilat kriittisen tutkimuksen osalta sekä opiskelijavalinnoissa tarvittavat tilat.

Meillä etätyömoodiin siirtyminen onnistui yllättävän vähäisellä kohinalla. Asiassa auttoi pitkä perinne etätyöopetuksessa ja eOppimispalveluiden omaksuma aktiivinen rooli. Myös opiskelijajärjestömme ROTKO loi omalta osaltaan positiivista tsemppiasennetta opiskelijoiden joukossa.

AVIn päätöksen jälkeen kampus myös aidosti hiljeni. Muutama laturinsa tai elintärkeän kansionsa unohtanut kävi ne hakemassa, mutta sekä opiskelijoissa että henkilökunnassa oli aistittavissa aitoa kriisitietoisuutta ja vastuullisuutta. Näin siitä huolimatta, että vielä maaliskuussa koronavirusta ei Lapissa juurikaan ollut.

Kampusten sulkemisen jälkeen AMK on pyrkinyt tukemaan viranomaisia lainaamalla sänkyjä ja hengityslaitteita sairaaloille, sekä varautumalla terveysalan opettajien ja opiskelijoiden mahdolliseen osittaiseen siirtymiseen poikkeusolojen tehtäviin.

Poikkeustilanne ja työmarkkinoiden voimakas jarruttaminen sai aikaan hakijarynnäkön korkeakoulutukseen, josta mekin saimme osamme. Päätä on raavittu pääsykokeiden kanssa, ja ratkaisuja etsitään siihen, miten ne saadaan järjestettyä valtioneuvoston päätöksiä ja terveysviranomaisten suosituksia rikkomatta.

V Mitä tähänastinen matka on opettanut?

Koronaviruksen vaikutukset ihmisten arkeen, maailmantalouteen ja työmarkkinoihin ovat olleet ennen näkemättömät.

Kriiseissä yleensä sekä ihmisen pahimmat että parhaat puolet nostavat päätään. Näihin pahimpiin puoliin laskisin kansainvälisen itsekkyyden, mistä vastenmielisin esimerkki oli Yhdysvaltojen yritys ostaa suunnitteilla oleva koronarokote yksinoikeudella käyttöönsä. Myöskään Euroopan Unionin sisäinen solidaarisuus ei kehuja kestä.

Parhaita puolia puolestaan ovat spontaanisti kehittyvät yhteisöpalvelut vanhusten turvaamiseksi, yhteisöllisyyttä lisäävät parvekekokoontumiset ja koronarintaman etulinjassa taisteleville terveydenhuollon ammattilaisille osoitettu arvostus ja peukutus.

Lapin AMKissa näkyy selvästi korkeakouluyhteisön halu noudattaa annettuja ohjeita, joustavuus kollegoja, opiskelijoita ja työnantajaa kohtaan, sekä aloitekyky ja oma-aloitteisuus esiintulevien ongelmien ratkaisemisessa. Nyt kun tätä on jo joku viikko takana, voi sitkeydenkin liittää tähän listaan.

Olen kirjoittanut tästä suurimman osan viimeisen viikon (9.–16.4.) välisenä aikana. Tällä hetkellä Suomessa on yli 3000 varmennettua tapausta, ja kuolleita lähes 100. Lapissa varmistettuja tartuntoja on hyvän matkaa yli 100, Kittilässä ja Merilapissa tilanne alkaa vähintäänkin lähennellä epidemiaa, mutta toistaiseksi kuolonuhreilta on vältytty.

Ensimmäinen rajoitusten purkaminen näki päivänvalon eilispäivänä, kun hallitus päätti liittää Uudenmaan takaisin muuhun Suomeen. Kaiken kaikkiaan Suomen käyttöön ottamat keinot näyttävät kuitenkin toimivan ajatellulla tavalla, eikä Italian, Espanjan ja Yhdysvaltojen tapaista eksponentiaalista tapausten kasvua ole nähty.

Monet meistä ovat viime viikkoina tehneet asioita ohi ja yli sen, mitä normaalisti vaaditaan. Erityisen vaikutuksen itseeni on tehnyt meidän terveysalan vetäjien Marika Kunnarin sekä Hannele Kauppilan ennakoiva toiminta sekä eOppimispalveluiden venymiskyky. Koronataisto on kuitenkin luonteeltaan enemmän maraton kuin pikamatka, ja tulevina viikkoina parasta mitä voimme tehdä, on pitää hyvä huoli itsestämme ja läheisistämme.Kommentit

Lisää kommentti
Toimitussihteeri 30.4.2020 11:23
Testaan, toimiiko kommentointi.
Erkki Mattila 30.4.2020 11:58
Muuten ansiokkaassa kirjoituksessa on vakava asiavirhe. Valtamediassa (alunperin Welt am Sonntag) esitetty nimettömiin lähteisiin perustunut väite, että USA olisi yrittänyt ostaa yksinoikeuden Saksassa kehitteillä olevaan korona-rokotteeseen on perätön. Rokotetta kehittävä yhtiö CureVac yksiselitteisesti kiistää sen. Median tavoitteena oli ilmeisesti vihan lietsonta Trumpia ja USA:n nykyhallintoa kohtaan, ja siinä se valitettavasti onnistui.

Tässä suoraus lainaus CureVacin Twitter-tililtä ja linkki twiittiin: "To make it clear again on coronavirus: CureVac has not received from the US government or related entities an offer before, during and since the Task Force meeting in the White House on March 2. CureVac rejects all allegations from press."
https://twitter.com/CureVacAG/status/1239535638359281664

Fow Newsin juttu asiasta: "A German company working on a potential vaccine for the new coronavirus denied reports Monday that the U.S. government was angling to acquire it."
https://www.foxnews.com/health/german-virus-vaccine-firm-denies-us-made-takeover-offer