3.10.2024
Kaiken kaikkiaan vaihtolukukausi oli aivan mieletön kaikkine, myös hulluimpine kokemuksineen ja aika vaihdossa tulee varmasti olemaan yksi elämäni parhaista hetkistä.
Moikka! Olen Sonja ja opiskelen Lapin ammattikorkeassa restonomiksi nyt toista vuotta. Olen aina rakastanut matkustamista ja se on tuonut rutkasti iloa omaan elämääni. Tiesinkin siis jo kouluun hakiessa, että jos saan paikan, tulen varmasti hakemaan vaihtoon heti kun se on mahdollista. Kerronkin nyt omasta kokemuksesta!
Olin vaihdossa viime keväänä ja kohteeksi valikoitui Etelä-Korea. Kohdetta valitessa mietin, että haluan lähteä jonnekin kauemmas, uuteen ja tuntemattomaan. En tiennyt Koreasta kovin paljoa ennestään, mutta tutustuttuani kulttuuriin ja selailtuani muiden ihmisten matkakokemuksia somessa, olin varma valinnastani. Näin ollen jätin Etelä-Korean ainoaksi hakukohteeksi.
Kursseista tuli valita vähintään neljä ja maksimissaan kuusi. Päädyin itse valitsemaan kuusi kurssia, sillä koin sen järkeväksi. Opiskelin kulttuurien välistä viestintää, johtajuustaitoja, korean kieltä, englantia sekä korean kulttuuria & historiaa. Kurssit sisälsivät luentoja, ryhmätöitä, esitelmiä ja jokaista kurssia kohti oli myös vähintään yksi koe. Erityismaininta vielä mitä mahtavimmalle opettajallemme Stevenille, joka opettaa suurimman osan kursseista. Hänen tunneillaan ei ikinä ehdi tylsistyä!
Vapaa-ajalla matkustelin ympäri Koreaa, kävin läpi kaikki mahdolliset nähtävyydet ja alueet Soulissa, söin paljon ulkona ja tulipa myös käytyä ainakin yhdeksässä K-pop konsertissa. Vaihdon aikana opin olemaan rohkeampi ja oma-aloitteisempi. Opin toki myös paljon korean kulttuurista, historiasta ja hieman myös kieltä.
Anyangin yliopistolla oli buddy- ohjelma, joten saavuttuani lentokentälle Korean päässä, tuli Anyangin yliopiston oppilas minua vastaan. Hyppäsimme yhdessä bussiin kohti Anyangia, ja matka kesti arviolta noin 45 minuuttia. Majoituin muiden vaihtareiden sekä muutamien korealaisten oppilaiden kanssa isossa, jaetussa talossa. Huoneet jaettiin 2–3 henkilön kesken. Alkuun jännitti, miten järjestelyyn tottuisi mutta kaikki meni todella hyvin. Vaihtoehtoisesti oppilas voi myös vuokrata oman majoituksen. Koulun järjestämä majoitus oli kuitenkin todella kätevä, sillä tutustuminen muihin oli helppoa, pystyimme tehdä spontaanejakin suunnitelmia yhdessä ja kaiken lisäksi talo sijaitsi aivan yliopiston sisäänkäynnin vieressä. Jos mietit oman majoituksen ja tuon yliopiston tarjoaman majoituksen väliltä, suosittelen ehdottomasti jälkimmäistä oman kokemukseni pohjalta! Vuokra oli myös todella edullinen, asuminen kustansi noin 500 euroa koko lukukaudelta.
Kaiken kaikkiaan vaihtolukukausi oli aivan mieletön kaikkine, myös hulluimpine kokemuksineen ja aika vaihdossa tulee varmasti olemaan yksi elämäni parhaista hetkistä. Lempparijuttu kuitenkin vaihdossa oli kaikki ne ihanat uudet ihmiset, joihin pääsin tutustumaan. Osan kanssa tulen varmasti olemaan yhteydessä aina ja vuosienkin päästä tulemme palaamaan yhteisten muistojen pariin.
Mikäli pohdit vaihtoon lähtöä edes hieman, sanon että se kannattaa ehdottomasti! Vastaavanlaista kokemusta voi olla hankala saada tulevaisuudessa, joten juuri nyt on otollinen hetki tehdä haaveista totta. Vaihto-ohjelmia ja kohteita on useita, joten niistä löytyy varmasti jokaiselle jotain, läheltä ja kaukaa.
- Sonja -
27.9.2024
Uskon vahvasti, että työnantajat arvostavat ulkomailla suoritettuja opintoja, olipa kyse kesätöistä, harjoittelupaikasta tai valmistumisen jälkeisestä työpaikasta.
Aikaisemmin talvella kerroin jo vaihtokokemuksestani täällä, joten tänään haluan keskittyä siihen, miten vaihto-opiskelusta voi olla hyötyä työmarkkinoilla. Olin syksyllä 2023 vaihdossa Washburn Universityssä, Kansasin Topekassa, ja tämä kokemus on rikastuttanut sekä akateemista että ammatillista uraani.
Akateemisessa mielessä vaihto-opiskelu tarjoaa mahdollisuuden syventää omaa osaamistaan ja saada uusia näkökulmia, joita kotiyliopistossa ei välttämättä olisi tarjolla. Ulkomaiset oppilaitokset tarjoavat ainutlaatuisia kursseja ja tutkimusmahdollisuuksia, jotka täydentävät kotimaassa hankittua koulutusta ja antavat kilpailuetua työmarkkinoilla. Vaihto-opiskelun aikana kartutettu ammatillinen teoriaosaaminen voi olla juuri se tekijä, joka erottaa sinut muista hakijoista.
Lisäksi vaihto-opiskelu kehittää kielitaitoa tavalla, jota kotimaassa ei voi täysin saavuttaa. Päivittäinen vuorovaikutus natiivipuhujien kanssa tekee kielestä sujuvampaa ja arkipäivän kommunikaatiosta luontevampaa. Tämä ei ainoastaan avaa uusia ovia akateemiseen maailmaan, vaan on myös arvostettu taito työelämässä, jossa monikielisyys on yhä tärkeämpää.
Kansainvälinen kokemus on myös huomattava etu työmarkkinoilla. Työnantajat arvostavat hakijoita, joilla on kokemusta erilaisista kulttuureista ja jotka ovat osoittaneet kykynsä toimia monikulttuurisissa tiimeissä. Vaihto-opiskelu opettaa sopeutumiskykyä, itsenäisyyttä ja verkostoitumistaitoja, joista voi olla korvaamatonta hyötyä uralla.
Uskon vahvasti, että työnantajat arvostavat ulkomailla suoritettuja opintoja, olipa kyse kesätöistä, harjoittelupaikasta tai valmistumisen jälkeisestä työpaikasta. Kun hain kesätöitä, minut kutsuttiin haastatteluun ja palkattiin jo ennen hakuajan päättymistä. Olen varma, että ulkomailla hankittu opintokokemus auttoi minua erottumaan muiden hakijoiden joukosta.
-Sirpa -
12.6.2024
Lapin ammattikorkeakoulun metsätalousinsinööri- ja agrologiopiskelijoista koostuva ryhmä ohjaajineen osallistui Erasmus+ Blended Intensive Programme (BIP) -vaihtojaksolle PXL ammattikorkeakoulussa Belgian Hasseltissa 24.-29.3.2024.
Blended Intensive Programme eli BIP on kolmen opintopisteen laajuinen Erasmus+-opintojakso, joka tarjoaa joustavan mahdollisuuden kansainväliseen liikkuvuuteen opiskelijoille ja henkilökunnan jäsenille, joille pidempään vaihtoon lähteminen ei ole mahdollista.
Lapin ammattikorkeakoulun metsätalous- ja agrologiopiskelijat saivat todistukset osallistumisestaan Belgian Erasmus+-vaihtoon. Vasemmalta oikealle ylärivissä: Sini Micklin, Oona Ruusunen, Sara Juntunen, Iiro Viuhkola, ja alarivissä: Elisa Moilanen, Irene Moilanen, Mandi Vaarala ja Eveliina Kaurala.
Belgian BIP-intensiivijakson teemana oli Sustainable minds eli YK:n kestävän kehityksen tavoitteet. Opintojaksolle osallistui jopa kymmentä eri kansallisuutta edustavia opiskelijoita. Paikallisen PXL ammattikorkeakoulun ja Lapin ammattikorkeakoulun lisäksi mukana olivat saksalainen HSBI sekä Satakunnan ammattikorkeakoulu SAMK. SAMK:sta mukana oli suomalaisten opiskelijoiden lisäksi kansainvälinen opiskelijaryhmä, jonka opiskelijat olivat kotoisin Aasian maista, kuten Intiasta, Sri Lankasta ja Myanmarista.
BIP-opintojaksoon kuuluu fyysisen vaihdon lisäksi virtuaalinen osuus, joka tämän Belgian vaihdon tapauksessa koostui kahdesta online-tapaamisesta ennen ja jälkeen matkan. Ensimmäisessä virtuaalitapaamisessa opiskelijat pääsivät esittäytymään toisilleen ja fyysisen vaihtojakson jälkeen järjestettiin vielä yhteinen palautetilaisuus.
Sustainable minds -intensiivijakson aikana opiskelijat perehtyivät kestävän kehityksen tavoitteisiin monesta eri näkökulmasta ryhmätöiden sekä luentojen avulla. Ryhmätöitä varten opiskelijat jaettiin ryhmiin, jotka edustivat mahdollisimman monipuolisesti eri kansallisuuksia sekä koulutusaloja. Metsä- ja agrologiopiskelijoiden lisäksi kurssille osallistui muun muassa maisemasuunnittelu- sekä sähköinsinööriopiskelijoita.
Kurssin ryhmätyöt rakentuivat kestävän kehityksen teemojen ympärille.
Alkuviikosta opiskelijat tutustuivat toisiinsa ja perehtyivät ryhmissä opintojakson teemaan. Kurssin varsinainen tuotos oli aidosta yrityksestä tullut toimeksianto suunnitella ja kehittää yrityksen omistamaa puistoaluetta kestävän kehityksen arvojen mukaisesti – alueen erityispiirteet, sekä virkistyskäyttö huomioiden. Toimeksianto oli vaativa ja edellytti monialaisilta opiskelijaryhmiltä kykyä laajojen kokonaisuuksien hahmottamiseen.
Intensiivijakson viimeinen päivä oli varattu projektien viimeistelyyn ja esittelyyn. Projektien työstämiselle annetusta lyhyestä ajasta huolimatta opiskelijat esittelivät useita käytännöllisiä ja luovia ratkaisuja alueen kehittämiseksi aina luonnonsuojelusta, virkistyskäyttöön ja energiaratkaisuihin.
Viikon aikana järjestettiin useita tutustumisretkiä kestävän kehityksen parissa työskenteleviin yrityksiin, mikä konkretisoi kurssin aikana opittuja asioita mielenkiintoisella tavalla. Lisäksi muutamana iltana vietettiin vapaa-aikaa vaihtoporukan kanssa Hasseltin kaupungissa. Yhteiset illanvietot jäivät mieleen yhtenä reissun kohokohdista.
Reissun antoisimpiin hetkiin kuuluivat retkeilyt, illanvietot ja tutustuminen belgialaiseen kulttuuriin.
Ohjaajien näkökulmasta opintojakso tarjosi paljon ideoita etenkin lähiopetuksen kehittämiseen, sillä intensiivijakson aikana päästiin havainnoimaan monipuolisesti erilaisia pedagogisia lähestymistapoja, kuten ryhmäytymisharjoituksia, pelejä ja ryhmätöitä. Samalla luotiin hyödyllisiä verkostoja muiden oppilaitosten henkilökuntaan ja suunniteltiin tulevia yhteistyöprojekteja. Toiveena onkin järjestää Tulevaisuuden biotalous -osaamisryhmän toimesta seuraava BIP-opintojakso jo ensi keväänä!
Kaiken kaikkiaan opintojaksosta saatu palaute oli erinomaista. Mahtava porukka ja hyvin valitut retkikohteet saivat erityiskiitosta opiskelijoilta. Samoin Lapin ammattikorkeakoulun tiimin pitämä poroluento sekä suomalaiset herkut kirvoittivat paljon positiivista palautetta. Haastavimpana opiskelijat puolestaan kokivat ryhmätöiden laajuuden ja tiukan aikataulun. Intensiivinen toteutustapa ja kielen haltuun ottaminen varmistivat, ettei unta tarvinnut iltaisin kenenkään odotella.
Kirsi Muuttoranta, Lapin ammattikorkeakoulun lehtori, pääsi kertomaan kansainväliselle opiskelijaryhmälle porotaloudesta. Osallistujat pääsivät myös maistamaan suomalaisia perinneherkkuja, kuten mämmiä, hillaa ja poroa.
BIP-intensiivijaksolle osallistuneiden ohjaajien ja opiskelijoiden puolesta voimme lämpimästi suositella vastaaville opintojaksoille osallistumista kaikille, joita kansainvälistyminen ja oman kielitaidon vahvistaminen kiinnostavat. Viikon mittaiselle kurssille on helppo lähteä mukaan niidenkin, joille pidempään vaihtoon osallistuminen ei ole syystä tai toisesta mahdollista. Kuten opiskelijat matkan jälkeen totesivat: kansainvälisessä ympäristössä kielitaito ja itsevarmuus karttuvat huimasti jo yhden viikon aikana!
Kirjoittaja:
Henna Kukkonen, KM, asiantuntija, Tulevaisuuden biotalous, Lapin ammattikorkeakoulu
Kuvat:
Henna Kukkonen
26.3.2024
By: Malla Alatalo, M.A, specialist, Responsibility in Business and Services; Aulikki Laitinen-Tolonen M.Soc.Sc., Senior Lecturer, Responsibility in Business and Services & Britlise van den Bosch, student, intern, Lapland UAS
Our project "From Research to Working Life" is gearing up for another
international exchange for our students. In this blog post we take a
moment to reminisce about the trip we undertook last fall to Estoril,
Portugal. As we wrap up our reflections on Portugal, we're excited to
unveil the next steps of our project: an intensive learning and
cooperation period in Stavanger, Norway, in September, where we invite
students to join.
This blog post is a reflection on the Learning, Teaching, Training
(LTT) trip to Portugal in November 2023 in relation to the From Research
to Working Life project (ReWo). This post sheds light on the
experience, especially from the students’ perspective, and will
hopefully inspire students to participate in international projects in
the future - perhaps with ReWo project in September.
ReWo is an Erasmus+ funded project with the aim of creating permanent
methods and practices for developing education and research structures,
within higher education institutes. To enhance the cooperation between
education institutes and international working life. The Partners in
this project are the University of Maribor, Lapland University of
Applied Sciences, the University of Stavanger, and the Estoril Higher
Institute for Tourism and Hotel Studies.
The LTT trip was related to Work Package 3 of the project, with a focus
on creating visual outputs that makes data from research more
approachable and applicable to the industry. The main objective being:
“to encourage students to explore the visual as a way of distributing
research results.”. The LTT, named “Seeing is Believing” brought
together tourism students from all the partner countries and their
teachers or coaches in Estoril, Portugal hosted by the Estoril Higher
Institute for Tourism and Hotel Studies (ESTHE).
Day 1
6th of November 2023
On the first day one of the teachers of ESTHE, the local organizer of
the LTT, picked the group from the hotel where all the other institutes
were staying. This is when the whole group first got introduced with
the other teachers and coaches as well as students from the institutes.
After arriving to ESTHE, the group got introduced to one of the
practical classes taught at ESTHE, namely, a cooking class. This offered
an opportunity to get to know the other participants of the LTT in a
fun and engaging manner, as well as to gain understanding in some of the
curriculum offered to the hotel and tourism students at ESTHE.
The cooking was guided by two chefs who showed how to prepare
traditional Portuguese dishes, examples being cod cakes and punched
potatoes. The participants got to make their own hands dirty as they all
volunteered partaking in different cooking tasks. Afterwards eating
what they had prepared, offering a further opportunity to socialize.
Following the practical class, the students got some free time to get
to know each other better. While the teachers and coaches proceeded to
have a meeting together on this work package and some other
practicalities of the project, such as the “Seeing is Believing”
webinar.
As the meeting ended, the students joined the teachers and the
coaches. The group met with other ESTHE staff, and the group got a
guided tour around in school premises. The group then entered a meeting
space for an institutional welcoming by the president of ESTHE. This
marked the end of the day for the students, who got to enjoy their free
time in Estoril for the rest of the afternoon, while the teachers and
coaches continued discussing some more practical matters.
Picture 1. Group photo taken at a deck in ESTHE campus.
Day 2
7th of November 2023
On the second day another practical class of ESTHE was introduced. On
this day the LTT group followed a tour guiding class south of Lisbon.
Throughout the trip students from ESTHE gave presentations of different
aspects of the day. We got guided through different viewpoints as well
as historical sights.
Lunch break took place in the city of Setubal, where the group got to
try the famous cuttlefish. In the afternoon the group partook in a
winery tour hosted by one of the alumni of ESTHE.
Throughout the day, as a visualization assignment, students, teachers
and coaches took photos for the purpose of the project. The aim of the
photos was capturing a reflection of the day trip, as well as the LTT in
general.
This field trip offered a way for the LTT participants to get to know
history and culture of Portugal, as well as the general surrounding
area of Lisbon. Further, it offered the students of ESTHE to have a
practical exam with actual tourists. Additionally, the photo assignment
contributes directly to the project, as it can be reviewed how pictures
play a role in visualization and how the students capture pictures
differently.
Picture 2. The students and staff of Lapland UAS on a field trip.
Day 3
8th of November 2023
On the third day the students were free in the morning, this offered
the opportunity to refine the student presentations in guidance of the
teachers and coaches and to explore Estoril and nearby city Cascais.
In the afternoon the first “Seeing is believing” session commenced
where students presented their visual assignments (this will be
elaborated on further on in the next chapter of this post). After this
session another practical class was provided to the group as they
followed a class on reservation systems for airlines.
Day 4
9th of November 2023
This day commenced with the second session of “Seeing is believing”
(which will be further elaborated on, in the next chapter). Following
this was another practical class on communication in relation to tour
guiding provided by one of the teachers in ESTHE.
This class was focused on the role of a tour guide within their group
as well as their role in society. The class varied between theoretical
and practical, touched upon intercultural communication, stereotypes and
once again facilitated interaction between the participants of
different countries. This class was yet again an interesting example of
how education differs between the countries but also a learning
opportunity on different aspects of communication.
Day 5
10th of November 2023
On the last official day of the trip the entire group went on a field
trip to Lisbon, where hosts from ESTHE provided a tour of the town,
explaining history of Lisbon and culture of Portugal. Particularly
focused on the time of the explorers. Following this the group had
farewell lunch at a restaurant of one of the Alumni of ESTHE.
This day again increased cultural knowledge in Portugal and
facilitated interactions between the different participants. This day
marked the end of our trip together, as the following day everyone flew
back to their home countries.
Seeing is believing
Within the “Seeing is believing” session the aim was for students to
produce a visual output for an assignment they had received from their
home institution. The task was different in each institution and all the
students had received guidance and learning materials from their own
teachers and coaches throughout the process.
The purpose of this exercise was to see how Generation Z communicates
visually, and how this could overlap with the needs of the industry or
how this can be used for the industry. Further, the aim was to open the
floor for a discussion on the actual contents of the assignments, the
visual aspects but also general perceptions towards education by both
students, teachers and coaches.
Session 1
In session 1 the students and teachers from Lapland UAS presented
their assignments as well as the students from the University of
Maribor. First the project manager of Lapland UAS presented the report
on “Best practices for translating knowledge to working life” produced
in work package 2. This report contains case examples and survey results
rooted in HEI and working life cooperation practices.
The assignment for the students of Lapland UAS was to create a
development idea based on one case example within the best practices
report. The students presented their ideas visually in the shape of a
flowchart, a website and a video. Other participants then responded to
this, which turned into a discussion on the development ideas as well as
how these were visually created by the students.
The next group to present were the students from the University of
Maribor. Their assignment was to make a visual CV, a pdf form as well as
a video. This assignment displayed the creativity and the editing
skills of generation Z. The students then received feedback from the
other participants if they would be hired on the basis of these CVs.
Session 2
In the second session the students of ESTHE started off with their
presentation. The assignment was making visual output for the tour
guiding course. The students worked together as group and produced a
training video in Lisbon for new guides. Where, sped up, a walking route
was displayed in Lisbon, to train guides for this specific route.
Afterwards the students received feedback, and a discussion was
facilitated on how this visual way of presenting was deemed to be
effective.
Lastly the team of the University of Stavanger presented their
assignment. They had to make a visual output of a business plan in
adventure tourism. Both teams produced videos on their business plans.
They received feedback on their business plan as well as how they
visually presented it. Afterwards time was left for an open discussion
between the students, teachers and coaches on tourism related topics. In
particular the conversation geared towards ecological sustainability
within tourism and education. Within this, differences between the
institutes were observed.
Picture 3. Seeing is believing session with student presentations.
Final reflection and concluding remarks
Overall, the experience was highly valuable. Not only for the
contributions it has done to the project, but also the interaction
between people from different cultures, backgrounds and ages. The
discussions facilitated between the participants provided insights in
different approaches to several topics. For example, how different
institutes handle and value sustainability within tourism and how the
tourism industry has evolved in the countries.
In conclusion, it was overall a successful week, in which a lot was
learned and cooperation between countries was enhanced. It further
contributed towards the project when looking back at the main objective
of the work package: “to encourage students to explore the visual as a
way of distributing research results.”
This objective has been successfully met, by means of the seeing is
believing sessions with supervision and feedback both from the
international team of teachers and project staff as well as from other
students. In addition, the photo assignment on the second day stimulated
visual thinking and visualization of ideas.
Video. A short video capturing moments of the Learning, Teaching, Training activity in Estroril, Portugal.
Up next: Learning, teaching, training activity in Stavanger in September
The project team is currently preparing for the next stage of the
project which is to bring students together again – this time in
Stavanger, Norway. This learning, teaching, and training (LTT) activity
takes place on September 13th –17th, with travel dates being September
12th and 18th. Our team is missing two eager students who are inspired
by working and learning in an international team.
The title of the LTT is "I will be Idea Manager!" and the aim is to
develop the role of an idea manager who operates between tourism
education and the tourism industry and working life. During the
intensive week in Norway, you will work as a member of the international
student team. The programme includes e.g. workshops, presentations,
group discussions and other activities.
By actively participating this LTT activity and finishing the
assignments given it is possible to get 4 study credits (ECTS). The
studies start on May 16, 2024, at 13.00 - 14.30 with a webinar in Zoom.
Applying to the LTT activity
Tourism students of Lapland UAS can apply to the activity by sending us a motivation letter.
In the letter you should shortly introduce yourself and elaborate on following questions:
• How would participating this study course support your study and career plans?
• How is your ability to work as a part of an international team in English?
• What motivates you to contribute to the development tasks of the project?
• Can you commit to the schedules of the study unit?
To be noted:
• Be concise, 300–500 words is enough for the motivation letter.
• Note that by applying to the study course, you confirm that you’ll
have the travel documents needed for travelling to Norway (depending on
your citizenship you may need to have a passport and visa).
• You need to have first year studies completed, send us you’re a copy of your study records.
• Project covers the travel and accommodation costs for the intensive
week in Norway but the students need to be prepared to cover their own
meal costs.
Send your motivation letter and your transcript of records by 7th of
April to the coordinator of ReWo project Malla Alatalo
(malla.alatalo(a)lapinamk.fi)
Title your message: Application to ReWo study course - Norway
Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the authors only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Education and Culture Executive Agency (EACEA). Neither the European Union nor EACEA can be held responsible for them.
14.2.2024
Sain kansainvälisestä vaihdosta hirveästi motivaatiota opintojeni suorittamiseen.
Päätin jo yläasteella haluavani korkeakouluvaihtoon. Hetken sitä saikin odottaa, sillä ammattikoulun jälkeen jäin työelämään miettimään millaiset jatko-opinnot kiinnostaisivat. Ajatus sai pysyä mielen perukoilla yli kymmenen vuotta ja aloittaessani opinnot Lapin AMK:ssa oli sanomattakin selvää, että kävin ensimmäiseksi tarkastamassa milloin minun sinne vaihtoon kuuluu hakea.
Toisen vuoden keväällä tein haun, jotta voisin lähteä vaihtoon kolmannen vuoden syksyllä. Kaikki nuo vuodet minulla oli ollut selkeät kaksi kohdemaata, joihin olin menemässä, mutta lopulta en hakenut kumpaankaan. Hain yhteen paikkaan ja olihan se jännittävää odotella vastausta, kun tiesin, että paikkoja on rajoitettu määrä tarjolla.
Vietin vaihtoni Skotlannissa Aberdeenissa. Heti ensimmäisestä viikosta viimeiseen saakka nautin olostani täysin rinnoin. Yliopistossa oli paljon kansainvälisiä opiskelijoita ja nautin saadessani tutustua eri kulttuureihin. Kansainvälisen ilmapiirin lisäksi tapasin paljon paikallisia ja pidin erityisesti skotlantilaisten huumorintajusta ja vilpittömyydestä, sekä huomasin, että meillä on hyvin samanlainen elämänasenne. Lemppariasioita Skotlannista on luonto, linnat ja meri sekä hauskinta aksentti.
Opiskelen tieto- ja viestintätekniikkaa verkko-opetuksessa ja parasta vaihdossa oli paikan päällä opiskelu. Vaikka olin hiukan valtaosaa vanhempi opiskelija, sulauduin hyvin joukkoon. Mature Students Society järjesti viikoittaisia tapaamisia ja kahvitteluja kampuksella, jos kaipasi seuraa muista aikuisopiskelijoista. Opiskelu oli hyvin erilaista mitä kotona ja oli huippua tutustua muihin saman alan opiskelijoihin ja saada heiltä vertaistukea. Pääsin käymään erilaisissa oman alan tapahtumissa ja nyt kun olen palannut kotiin, huomasin, että sain vaihdosta hirveästi motivaatiota opintojen suorittamiseen!
Skotlantiin on päästävä uudestaan, tahdon nähdä millaista Aberdeenissa on kesällä, moikata ystäviä ja kävellä graniittikaupungin katuja.
- Stina -
13.2.2024
Moi! Opiskelen Rovaniemen kampuksella kolmatta vuotta taloushallinnon tradenomiksi ja vietin viime syksyn opiskelijavaihdossa Yhdysvalloissa.
Haaveilin jo lukioaikana lähteväni vaihtoon tai kielimatkalle Yhdysvaltoihin, mutta en kokenut tavoitteen olevan realistinen, sillä lukioikäiselle vaihtomaksut olivat todella kalliita. Sisälleni jäi kuitenkin halu asua ulkomailla. Ensimakua sain, kun lähdin Au Pairiksi Saksaan 2020. Vuotta myöhemmin aloitin korkeakouluopinnot sekä tiesin, että nyt haluan todellakin lähteä vaihtoon ulkomaille.
Vaihtokohteekseni valitsin kauan himoitsemani Yhdysvallat, sekä sieltä Kansasin pääkaupungin Topekan. Olen avannut valintakriteereistäni sekä muista kokemuksistani lisää Instagramissa @myglobaldiary.laplanduas, joten kannattaa käydä kurkkaamassa sieltä lisäinfoa aiheesta. Yliopistoni oli nimeltään Washburn University, joka on Lapin ammattikorkeakoulun Magellan -partneri.
Opiskelu koostui pääasiassa luennoinnista, jossa satunnaisesti tehtiin tunneilla nopeita ryhmätehtäviä sekä keskustelua luennointiaiheen ympäriltä. Oppitunneilla oli myös läsnäolopakko, sekä tunneilla aktiivinen osallistuminen on todellakin suotavaa, ja kännykän käytöstä tunnilla saatettiin rangaista kurssiarvosanan alentamisella. Koko syksyn opiskeltiin samoja kursseja, ja sen aikana saattoi olla 2-6 koetta/kurssi sekä vähintään yksi isompi ryhmätyö sekä esitelmä. Myös palautettavia tehtäviä oli melkoinen pino, mutta tehtävät olivat onneksi melko yksinkertaisia, ei siis mitään 10 sivun esseitä. Kokeet olivat suurimmalta osin monivalintakokeita, joskus saattoi olla joku avoin kysymys, mutta esseitä kokeissa ei tarvinnut kirjoittaa.
Vaihdon aikana sain lukuisia uusia ystäviä ympäri maailmaa. Pääsin matkustelemaan ympäri Amerikka, lempikohteeni oli ehdottomasti Las Vegas sekä Grand Canyon. Pääsin kokemaan amerikkalaista kulttuuria aivan eri tasolla kuin perinteinen turisti sitä kokisi kahden viikon reissullaan. Vaihto kerryttää myös paljon rohkeutta sekä itsenäisyyttä pitää huolen omista asioista. Vaihdon ansioista englannin kielestäni tuli paljon sujuvampaa sekä luontevampaa.
Yksi vinkki, jonka antaisin vaihtoon lähtijälle on REMEMBER TO BE SOCIAL! Etenkin jos lähdet vaihdollesi yksin, kuten minä, sinulla ei ole vaihtokohteessasi ketään tuttua. Koulun alkaessa järjestetään useita tapahtumia ja vaikkei aina huvittaisikaan osallistua tai paikalle meneminen jännittää, on tärkeä saapua paikalle sekä jutella ihmisille. Koulussa aloittaa myös satoja, ellei tuhansia muita oppilaita, joilla ei myöskään ole yhtään tuttua kaupungissa. Puhumalla ihmisille tapahtumissa sain niin amerikkalaisia, kuin muita vaihtareita ystävikseni. Näiden ystävien kanssa voi sitten makustella sekä tehdä kaikkea amerikkalaisille tyypillisiä aktiviteetteja.
- Sirpa -
29.11.2023
Moi, olen Akseli. Opiskelen kuvataidetta toista vuotta Torniossa. Tällä hetkellä olen työstämässä luokkani 3D-kurssin ryhmänäyttelyä, joka kantaa nimeä Sisäiset Minämme.
Sisäiset minämme on 2. vuoden kuvataideopiskelijoidemme järjestämä 3D-näyttely, joka paljastaa miltä sisäiset olemuksemme näyttävät. Miten näemme itsemme? Mitä tuomme muille nähtäväksi? Mitä piilotamme muilta? Näitä kysymyksiä jokainen pohtii. Itse on ainoa, joka tietää miltä oikeasti tuntuu. Aina tunteet eivät kuitenkaan ole yksinkertaisia ja helposti tulkittavia. Nyt kuitenkin me kuvataideopiskelijat olemme parhaamme mukaan tulkinneet sisäistä minäämme tuodaksemme sen päivänvaloon.
Tämä on luokkamme toinen näyttely. Näyttelyn järjestäminen ei siis ole enää täysin vieras asia meille. Tällä kertaa oli kuitenkin voitettavana uudenlaisia haasteita. 3D-mallintaminen oli minulle vielä melko vieras asia kurssin alussa. Näyttelyyn mennessä pitää saada aikaiseksi valmista jälkeä, jota uskaltaa tuoda esille yleisön eteen. Aika pelottavaa. Itsestäni on tuntunut siltä, että olen saanut Blender 3D-mallinnusohjelman käytöstä kiinni hyvin nopeasti. Tietenkin se on vaatinut minulta hieman kärsivällisyyttä ja on aiheuttanut turhautumistakin, mutta yllättävän hyvin on mennyt.
Teoksen ideointi oli sulava prosessi - tuntui, että koko homma vain juolahti mieleeni tyhjästä. Ajattelin aluksi, että teoksesta tulisi huono, mutta olen ylpeä siitä, mitä olen saanut tähän mennessä tehtyä!
Luokallamme on ollut erilaisia haasteita matkan varrella: Osalla kesti kauemmin löytää idea. On ollut ongelmia aikatauluttaa 3D-tulostimen aikoja, sillä printtaus kestää kauan. Osalle Blenderin opettelu ei käynytkään niin helposti, kun taas toisille Blender on tuttu tekotapa.
Täältä voit katsoa työryhmämme tunnelmia videon muodossa ennen avajaisia.
Sisäiset minämme avajaiset ovat 7.12.2023 klo 14.00.
Näyttelyn pääsee näkemään paikan päällä
- Kemin sarjakuvakeskuksella 7.12.2023 - 17.1.2024
- Kosmos-talossa Kemissä (Lapin AMK, Tietokatu 1) 18.1.2024 alkaen
ja verkossa osoitteessa https://sisaisetminamme.wixsite.com/sisaiset-minamme
Blogiteksti: Akseli Karhula, kuvataiteen opiskelija
Kuva: Lee Mäntyniemi
10.5.2023
Moikka, olen Kristiina ja opiskelen liiketalouden tradenomiksi Lapin AMKin Tornion kampuksella.
Olin opiskellut aikaisemmin ammattikoulussa Rovaniemellä, joten oli luontevaa hakea kouluun Tornioon, vaikka asuinkin Oulussa. Lapin AMK oli yhtenä hakuvaihtoehtona, ja sain opiskelupaikan sieltä. Tarkoituksena oli hakea ensimmäisen vuoden jälkeen siirtoa Ouluun helpottaakseen kulkemistani koulussa, mutta en tätä koskaan tehnyt. Ja miksi en? Koin, että opiskelu Lapin AMKissa on laadukasta, ja olen saanut erittäin ammattitaitoista ja hyvää opetusta. Kyseessä ovat digitaalisen markkinoinnin monimuoto-opinnot, joten asuinpaikalla ei ole niin väliä, kun vuodessa on muutamia kampuspäiviä paikan päällä Torniossa.
Aluksi mietin usein, että miten sitä voi opiskella toisella paikkakunnalla, mutta aika nopeaa huomasin, että sehän on vain kiva asia. Joten, suosittelen jokaista hakemaan kouluun myös asuinpaikkakunnan ulkopuolelle, jos sitä yhtään miettii.
Torniossa olen käynyt kampuspäivillä, ja kulkeminen on ollut sinne helppoa. Autolla pääsee ja hotellissa voi yöpyä. Olen kokenut Tornion viihtyisäksi paikaksi, ja onhan siinä rajan toisella puolella maailman paras karkkikauppakin missä on tullut vietettyä aikaa koulun jälkeen.
Tradenomiopinnot itsessään ovat olleet erittäin monipuoliset ja käytännönläheiset, ja olemme päässeet työskentelemään lappilaisten yritysten kanssa.Olemme myös tehneet paljon ryhmätöitä, mitkä ovat olleet kivoja sillä siinä näkee opiskelukavereita. Meillä tentitkin tehdään etänä, joten niidenkään puolesta ei ole tarvinnut huolehtia välimatkasta.
Opiskelu on ollut mieluisaa, sillä pystyn itse aikatauluttamaan kokonaan elämäni eikä se ole paikkaan sidottua. Jos en pääse luennolle paikalle, nämä voi yleensä aina katsoa jälkikäteen. Tämä helpottaa myös paljon omaa keskittymistäni. Olen ollut päätökseeni opiskella Lapin AMKissa erittäin tyytyväinen, enkä vaihtaisi päivääkään pois.
- Kristiina, tradenomiopiskelija
8.5.2023
Olen Aili ja opiskelen kuvataidetta ensimmäistä vuotta Torniossa. Olen mukana 70% vettä, 30% jotain muuta -ryhmänäyttelyssä.
Digitaaliseen taiteen tekniikoihin keskittyvässä näyttelyssämme nähdään useita näkökulmia ihmisen rajoista niin yleisellä kuin henkilökohtaisellakin tasolla. Ihminen sekä ihmisyys on moniuloitteinen ja laaja teema. Toisaalta monelle meistä ryhmänäyttelymme on ensiaskel julkisen taiteen kentälle, joten laaja aihe on tässä tapauksessa turvallinen valinta.
Näyttelyn järjestäminen on ollut pitkä prosessi. Työryhmiin jakautuminen ja vastuiden jakaminen on helpottanut järjestelyjen koordinointia huomattavasti. Olen itse pyöritellyt markkinoinnin rattaita yhdessä ryhmäni kanssa. Vastuut ja aikataulut ovat toisinaan nostaneet stressitasoja, mutta onneksi opiskelutoverien tukiverkko on ollut ympärillä koko matkan.Yhdessä tekemisen meininki ja yhteishenki on näkynyt myös näyttelyn teoksia työstäessä.
Olen itse jo konkari digitaalisien työkalujen kanssa, mutta osalla luokkatovereistani on vähemmän kokemusta digitaiteen tuottamisesta. Hyvä ryhmähenki onkin madaltanut kynnystä pyytää apua muilta. Kovan työn tulos palkitaan, kun valmiit työt pääsevät näyttelytilan seinille. Kiireistä ja stressistä huolimatta näyttelyprojekti on ollut hauska ja antoisa kokemus.
Näyttelyinfo:
Avajaiset järjestetään 10.5.2023 klo 16.00 Elämystehdas Lapparissa Torniossa ja näyttely on avoinna Lapparin aukioloaikojen mukaan. 23.5 näyttely siirtyy ammattikorkeakoulun Kosmos-taloon Kemissä.
Lisätietoja tapahtumasivulla ja sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #7030näyttely.
Blogiteksti: Aili Sova, kuvataide
Kuva: Lee Mäntyniemi, kuvataide
15.2.2023
Olen Elina, 22- vuotias turkulainen. Suoritan tradenomin tutkintoa Lapin AMKissa, mutta meidän koko tutkinto on verkkototeutuksena. Itse suoritan opintojani Australiasta!
Tällä hetkellä opiskelen toista vuotta, josta puolet onkin jo ohi. Syyslukukausi meni mielestäni erittäin nopeasti ja opinnot tuntuivat viime kevääseen verrattuna kevyemmiltä. Meidän tutkintomme keskittyy esimiestyöhön ja johtamiseen, joten syksyn opinnot olivatkin esimiestyöhön keskittyneitä. Itselleni mieleen jäi erityisesti kurssi esimiesviestinnästä ja vuorovaikutustaidoista, se oli itselleni mielenkiintoisin. Viime keväänä taas meidän opintomme keskittyivät liiketalouden keskeisiin prosesseihin, jossa käsiteltiin markkinointia, taloushallinnon perusteita sekä palkkahallintoa. Opin selvästi paljon uutta niin viime keväänä kuin nyt syksynäkin, mutta erityisesti markkinoinnin kursseista nautin, sillä henkilökohtaisesti se kiinnostaa.
Itse olen miettinyt, että haluaisin valmistua hieman nopeammin kuin 3.5 vuodessa, jonka vuoksi viime keväänä sekä nyt syksyn aikana Campusonline on tullut tutuksi, jotta olen saanut enemmän opintopisteitä kasaan. Kuten saattaa arvata asuinpaikastani, minua kuitenkin kiinnostaa matkustelu, joten olen miettinyt vaihtoon lähtöä ja tulevien kuukausien aikana selviääkin, että lähdenkö vaihtoon! Jos vaihtoon lähden, opinnot tulevat sen 3.5 vuotta kestämään. Campusonlinen kautta olen suorittanut esimerkiksi kurssin asiakaskokemuksen johtamisesta sekä hankintaosaamisesta, tämän lisäksi oman mielenkiinnon vuoksi kurssin digimarkkinoinnista. Minulla ei ole ongelmaa itsenäisen opiskelun suhteen, joten verkkokurssit sopivat minulle. Niissä tulee kuitenkin muistaa suunnitella oma aikataulu, sillä Campusonlinenkin kursseilla on deadlinet!
Syksyn aikana meillä oli aiempaa enemmän ryhmätöitä. Itse nautin ryhmätöistä ja minulle onkin muodostunut niin sanottu vakioryhmä, jonka kanssa teemme ryhmätehtävät aina yhdessä.Tästä voikin päätellä, että kyllä verkko-opinnoistakin voi löytää kavereita! Ja vaikka aikaeroakin maiden välillä on kuusi tuntia, pystymme silti säännöllisesti sopimaan tapaamisia, jotta saamme tehtäviä työstettyä eteenpäin.
Ensi keväänä meillä on luvassa lisää profiloivaa osaamista, jossa keskitymme kehittyvään työyhteisöön. Itselleni kursseista mielenkiintoisimmalta kuulostaa uudistuva ja luova organisaatio. Opinnot jatkuivat heti tammikuun alussa ja ainakin omalta osaltani päättyvät toukokuun puolivälissä.
Tuleva kevät on itselleni myös jännittävä, sillä teen ensimmäisen harjoitteluni! Meidän koulumme sähköpostiin tulee aina välillä vinkkejä työpaikoista tai mahdollisista harkkapaikoista. Näin yhden sähköpostiviestin, joka pisti silmään, sillä työkuva oli juuri sellainen mikä itseäni kiinnosti. Hain paikkaa ja sain sen, joten aloitan perusharjoittelun, joka on 10 opintopistettä. Olen innoissani, sillä kuten mainitsin, tämä työ vaikuttaa juuri sellaiselta, jota haluaisin tulevaisuudessa tehdä! Kuitenkin lisääntyvät työtunnit vaikuttavat myös opintoihin ja suunnitelmallisuuden tärkeys nousee entistä enemmän esiin.
Keväältä odotan kiireistä, työn ja koulun täyteistä arkea. Myös harjoittelun tarjoamia oppeja odotan innolla, sillä työkokemus on aina tärkeää! Suosittelen kaikille erittäin lämpimästi verkkotutkintoa ja toivon, että verkkotutkinnot saisivat lisää näkyvyyttä, jotta niistä tiedettäisiin enemmän. Seuraa meitä somessa ja voit seurata minun sekä muiden opiskelijoiden arkea ja oppia lisää Lapin AMKin tarjoamista tutkinnoista!
Hyvää kevättä!
- Elina, tradenomiopiskelija