kuva
Home / English homepage - Lapland UAS / Applicants / Student stories / Vieraalla kielellä opiskelua ei kannata pelätä

Vieraalla kielellä opiskelua ei kannata pelätäkaruselli Johanna Kristo suorakulmio.jpg
Peruskielitaito riittää aluksi ja opiskellessa oppii koko ajan lisää. Suosittelen suomalaisiakin hakeutumaan englanninkielisiin opintoihin, koska kielitaidosta on hyötyä myös kotimaassa siinä vaiheessa, kun hakeutuu töihin.

Sairaanhoitajan ammatti on ollut minulle kutsumus. Olen muista töistä aina palannut takaisin hoitotyön pariin. Henkilökohtaisella tasolla se tuntuu tärkeältä ja muu työ, niin merkityksellistä kuin se onkin, tuntuu tyhjältä ja vähemmän tärkeältä. Minulle mielekästä on toisen ihmisen auttaminen, ja saan siitä ammatillista tyydytystä. Yläasteajoista lähtien olen tehnyt vapaaehtoistyötä ihmisten parissa ja se on johdattanut minut hoitoalalle. Sosiaalisen luonteeni takia ihmisten kanssa työskentely tuntuu omalta. Suomessa opin kaikki asiat kahdella kielellä, sillä käytännön harjoittelussa käytän suomea suomalaisten potilaiden ja hoitajien kanssa, ja koulussa opin kaiken englanniksi. Opiskelu tuntui aluksi vaikealta, mutta englantiin opiskelukielenä tottui aika nopeasti. Yksin ei ole tarvinnut koskaan jäädä kielitaidonkaan vuoksi, koska meillä Kemissä opiskelijatoiminta on aktiivista. Opiskelu monikulttuurisessa ryhmässä on antoisaa, opettavaista ja mukavaa. Olen luokkani ainoa suomalainen.

Vieraalla kielellä opiskelua ei kannata pelätä. Peruskielitaito riittää aluksi ja opiskellessa oppii koko ajan lisää. Jos on tavoitteena lähteä ulkomaille töihin, englanninkielisellä tutkinnolla se on huomattavasti helpompaa, kun kielitaito on kehittynyt opiskeluiden aikana. Suosittelisin suomalaisiakin hakeutumaan englanninkielisiin opintoihin, koska kielitaidosta on hyötyä myös kotimaassa siinä vaiheessa, kun hakeutuu töihin. Halusin ehdottomasti alalle, josta voi työllistyä, joten sairaanhoitoala oli myös sen takia hyvä valinta. Olen tehnyt koko opiskeluajan sijaisuuksia ja keikkoja vanhainkodeissa ja kotihoidossa.

Sairaanhoitajan koulutusohjelmaan sisältyy kursseja liittyen anatomiaan, fysiologiaan, lääkehoitoon sekä kaikenikäisten ihmisten hoitotyöhön eri osastoilla. Oppiminen on tapahtunut luennoilla, ryhmätöillä, esseillä ja esitelmillä. Suurin ja tärkein osa oppimisesta tapahtuu kuitenkin harjoitteluissa. Esimerkiksi kanylointia ei voi opetella kirjasta lukemalla, vaan harjoittelemalla oikeiden potilaiden kanssa. Meillä on loistavat mahdollisuudet Lapin AMKissa suorittaa harjoittelut myös ulkomailla. Olen itse suunnitellut Keniaa tai Intiaa, mutta en ole vielä lähettänyt papereita eteenpäin.
Sairaanhoitajan koulutus antaa loistavat valmiudet työelämää varten. Opintokokonaisuudet ovat käytännönläheisiä, hyödyllisiä, mielenkiintoisia ja sisältävät teoriaopintojen lisäksi paljon ryhmätöitä ja käsillä tekemistä.

Haaveissani on ollut järjestötyöskentely ulkomaiden katastrofialueilla, esimerkiksi Punaisen Ristin kautta. Englanninkielinen sairaanhoitajaksi opiskelu on yksi askel eteenpäin tässä tavoitteessa. Olen sitä mieltä, että kaiken voi saavuttaa, jos on valmis tekemään töitä haaveidensa eteen.


- Johanna Kristo, Nursing