kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot / Väyläopintojen kautta sain vahvistuksen siitä, että fysioterapia on minulle se oikea ala

Väyläopintojen kautta sain vahvistuksen siitä, että fysioterapia on minulle se oikea alaOpiskelijakertomus Ronja 2022 420x200.jpg
Peruskoulun jälkeen kävin urheilulukion. Menin alun perin lukioon siksi, koska minulla ei ollut minkäänlaista käsitystä mitä haluaisin “isona” tehdä. Lukion toisena vuonna osallistuin Lapin ammattikorkeakoulun avoimien ovien päivään. AMKilla monien muiden alojen joukosta bongasin fysioterapiakoulutuksen ständin ja siitä sitten aloin pohtimaan voisiko fysioterapia olla se minun ala. Oman urheilu-uran vuoksi fysioterapian vastaanotto on tullut tutuksi, joten ehkä sitä kautta myös kiinnostukseni fysioterapiaan on alkanut.

Lapin AMKiin väyläopintoihin päädyin, kun lukion kolmantena vuonna opo alkoi kyselemään, mikä minua mahdollisesti jatko-opintojen suhteen voisi kiinnostaa. Toin ilmi fysioterapian ja opo suositteli minulle väyläopintoja (korkeakouluopintojen väylä), koska lukion neljäs vuosi oli lukio-opintojen suhteen melko “rento”. Laitoin lopulta väylähaun menemään ja pääsin väyläopiskelijaksi. Lukiosta valmistumisen ja 15 op suorittamisen jälkeen hain erillishaussa fysioterapeutiksi ja sain opiskelupaikan tutkinto-opiskelijaksi. Väyläopintojen kautta sain vahvistuksen siitä, että fysioterapia on minulle se oikea ala.

Opiskelijakaupunki

Olen aina asunut Lapissa ja halusin myös sen vuoksi jäädä tänne opiskelemaan, jos vain itselle mieleinen ala täältä löytyy. Ja niin onneksi löytyikin. Rovaniemi on oikein opiskelijaystävällinen kaupunki. Kaikki tarvittava löytyy aivan Kemijoen läheisyydestä. Itse kilpaurheilijana arvostan Rovaniemen tarjoamia harrastus- ja treenaamismahdollisuuksia. Näiden lisäksi Rovaniemellä on loistavat puitteet ja maisemat ulkoiluun ympäri vuoden.

Opinnoista

Opintoihini on tähän mennessä sisältynyt mm. ihmisen anatomiaa, potilassiirtoja ja niihin liittyvää ergonomiaa, palpointia ja ihmisen motorisen kehityksen opiskelua. Opiskeluihini on kuulunut esim. luentoja, laajempia ryhmätöitä, potilassiirtoja ja palpointia, jossa pääsee harjoittelemaan käytännössä, omatoimista opiskelua sekä ensimmäinen työharjoitteluni, jossa seurasimme kaksi päivää fysioterapeutin työtä. VR-lasit anatomian opiskelussa ovat olleet hauska lisä ja apu hahmottamaan paremmin missä ja miten rakenteet sijaitsevat. Opiskelen monimuoto-opintoina ja koska olen kilpaurheilija niin monimuoto-opinnot ovat mahdollistaneet minulle sen, että pystyn koulun ohella treenaamaan tavoitteellisesti. Lisäksi saan suunnitella itse itsenäisten opiskelupäivien aikataulut, mikä sopii minulle. Opintojeni alkamisesta on vielä niin vähän aikaa, että olen edelleen hieman “alkuhuumassa” ja tuntuu, että kaikki on parasta. Kuitenkin ehkä nostaisin palpoinnin ja tuon kahden päivän pituisen fysioterapeutin työhön tutustumisen aidoissa työelämäyksikössä ykkösjutuiksi.

Urasuunnitelmia

Fysioterapeuttina minulla on hyvin laajat mahdollisuudet valmistumisen jälkeen, mm. kuntoutuslaitokset, sairaalat, terveyskeskukset, yksityinen sektori, erilaiset yritykset/oma yritys, urheiluseurat ja -joukkueet. Olen kiinnostunut urasta urheilufysioterapian parissa. En vielä tiedä jäänkö töihin Lappiin, suunnitelmat ovat vielä auki, mutta oikea kotini tulee aina olemaan Rovaniemellä.

Kolme hyvää syytä opiskella Lapin AMKissa:

  • Loistava opiskeluympäristö ja puitteet (mm. VR-lasit, opiskelutilat)
  • Mukavat, kannustavat ja ammattitaitoiset fyssariopettajat
  • Yhteishenki!

Ronja Nätynki, fysioterapeuttiopiskelija