kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot / Väyläopinnot osaksi ammattiopiston opintoja

Väyläopinnot osaksi ammattiopiston opintojaVäylä Rasmus.JPG
Opiskelen REDUlla tieto- ja viestintätekniikan perustutkintoa ja valmistun sieltä tänä keväänä. OIen tällä hetkellä työssäoppimassa AMKilla ja teen samalla väyläopintoja.

Valitsin tieto- ja viestintätekniikan väyläopinnot, koska halusin edetä opinnoissa samalla alalla kuin ammattikoulussa. Ala kiinnostaa yleensäkin, mitä se pitää sisällään ja haluan mennä eteenpäin siinä. Olen kotoisin Rovaniemeltä, joten opintojen jatkaminen Lapin AMKissa oli luontevaa. Rovaniemi on kiva ja rauhallinen opiskelukaupunki. Ei ole liikaa ruuhkaa tai liikaa ihmisiä. Täältä löytyy kaikki tarvittava ja välimatkat eivät ole liian pitkiä.

Opiskelen vielä ammattikoulussa ja väyläopinnoilla pääsin tekemään AMK-opintoja jo amiksen aikana. Teen väyläopintoina tieto- ja viestintätekniikan opintoja yhteensä 30 op. Syksyllä on ollut muutama opintojakso ja keväällä vähän enemmän. Väyläopinnot ovat yksi askel eteenpäin. Olen vasta 18-vuotias ja nyt jo pääsemässä AMKiin. On hienoa, että näin nuorella iällä pääsee jo näin pitkälle. Se on tosi hyvä juttu. Eikä käy niin, että ammattikoulu loppuu ja menet armeijaan, sitten luet pääsykokeisiin ja jos et pääse sisään, niin jäät paikalleen. Nyt on jo kohta ensimmäinen vuosi tehtynä väyläopintojen avulla ja sitten kun saan korkeakoulututkintopaikan, voin jatkaa opintoja jopa toiselta vuodelta. On tosi hienoa, että näillä väyläopinnoilla voi edistää tätä siirtymistä ammattikoulusta AMKiin.

Opiskelu on ollut tähän mennessä mukavaa. Opiskelussa pärjää hyvin, jos päätät että pärjäät. Minulla esimerkiksi on harrastuksia ja amiskurssit vielä päälle. Koulupäivät on välillä ollut pitkiä, ensin ammattikoulun tunteja päivällä, sitten treenit iltapäivällä ja illalla vielä AMK-opintojen tunteja. Eli pitkiä päiviä tulee. Mutta kyllä niistä selviää, jos on itsellä halua ja motivaatiota. Se vaatii paljon päättäväisyyttä ja aktiivisuutta.

Olen suorittanut monimuoto-opintoina koodauskurssin. Se oli mielenkiintoinen. Olen tehnyt myös matematiikan opintojakson. Se oli haastava amispohjalta ja se vaati paljon itsenäistä työskentelyä. Piti etsiä itse tietoa, joten katsoin Youtubesta lisää opetusvideoita, kertasin perusasioita ja harjoittelin paljon kotona. Olen tekemässä väyläopintojen ohessa ammattikoulun työssäoppimista ammattikorkeakoululla FrostBitissa. Siellä on päässyt oppimaan koodaamista lisää opintojakson lisänä. Samalla talokin tulee tutuksi opintojen lisäksi.

Matematiikka on jäänyt mieleen. Sitä piti opiskella paljon ja se on ollut haastavinta. Opetus oli hyvää, mutta siinä oletettiin, että perusteet on hallussa ja hyvät. Ammattikoulussa nämä asiat unohtuivat, vaikka yläasteella ne onkin jo opetellut. Olisin halunnut suorittaa AMKin valmentavan matematiikan opintojakson, mutta en pystynyt aikataulujen takia siihen osallistumaan. Se olisi ollut tosi hyvä, koska se olisi helpottanut matikan kurssia huomattavasti.

Olen onnistunut siinä hyvin, että olen ollut jokaisella tunnilla mukana, olen palauttanut kaikki tehtävät ajallaan, päässyt kurssit läpi ja pysynyt aikatauluissa. Haasteita ollut matematiikan lisäksi esseen tekemisessä. Esseen kirjoittamisen koin hieman haasteelliseksi, koska en ole kirjoittanut niitä aiemmin.

Parasta tähän mennessä on ollut oppimisen kokemukset. Tuli viisas olo matematiikassa, kun oppi ja osasi asioita. Palkitsi, kun viitsi opetella ja harjoitella itsenäisesti. Tulee ihan voittajafiilis, kun asia on vaikeaa ja opiskelet sitä itse ja sitten opit sen. Positiivinen kokemus oli myös koodauskurssi. Se on yllättävän mukavaa, kun tiedät perusteet. Pääset itse tekemään ja pystyt itse etenemään. Väyläopintojen aikana on parantunut matematiikka, ongelmanratkaisu, yleensäkin korkeakouluun vaadittavat opiskeluvalmiudet.

Haluan rakentaa tulevaisuutta eteenpäin. Tavoitteeni on myös rakentaa tulevaisuutta niin, että saan paperit täältä, saan ammatin ja hyvän työn. Jos tätä alaa jatkan, niin toivoisin, että opin tosi hyväksi koodariksi. Työ on yleensä joustavaa, kun pystyy tekemään töitä esim. etänä kotoa yrityksille. Osaaville koodareille on töitä ja hyvä palkkainen työ löytyy helposti. Minulla kiinnostaa myös jonkinlainen pienyrittäminen. Olen miettinyt liittäväni mahdollisesti liiketaloutta mukaan. Olen toisaalta myös myyntityyppinen ihminen.

Minun mielestä Lappi on hyvä paikka olla. Täällä on hienoja nähtävyyksiä, lunta ja erilaista tekemistä. Opiskelun lisäksi löytyy hyviä rentoutumisen paikkoja. Suosittelen Lapin AMKia muillekin, koska tämä on hyvä paikka opiskella. Olen kokenut, että aina jos on haasteita tai ongelmia, niin täällä saa opettajilta hyvin apua ja neuvoa. Opettajat ovat auttavaisia ja aina pystyy kysymään neuvoa ja saamaan hyvin yksityiskohtaistakin palautetta erilaisissa tehtävissä.

Suosittelen väyläopintoja muillekin, koska ne mahdollistavat sen, että pääset nuoressa iässä rakentamaan polkua pidemmälle. Annan muutaman vinkin: aikatauluta, tee kaikki ajallaan - älä jätä tekemättä, koita pitää itsekuri - sitä tulet tarvitsemaan, itseopiskele -jos et ymmärrä, jos on joku epäselvää -kysy.

Rasmus, väyläopiskelija