kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot / Työelämä on ollut läheisesti läsnä opinnoissa

Työelämä on ollut läheisesti läsnä opinnoissaemmalaitinen.jpg
Valmistuin Jyväskylän Lyseon lukiosta ja pitkään aikaan en tiennyt mitä hakisin opiskelemaan. Lapin AMKille tuli lisähakuun rakennus- ja yhdyskuntatekniikan tutkinto ja päätin lähteä kokeilemaan tutustuttuani koulutuksen sisältöön paremmin.

Opiskelupaikkakunnalla ei ole ollut itselleni väliä, enkä arkaillut muuttaa Jyväskylästä Rovaniemelle. Aluksi jännitti tulla tänne, mutta Rovaniemi on paljastunut oikein mukavaksi kaupungiksi asua. Tapahtumia ja tekemistä on ollut mukavasti ja kaikki tarvittavat palvelut Rovaniemellä ovat helposti saatavilla. Kulkuyhteydetkin tänne ovat hyvät.

Olen tykännyt Lapin AMKsta kouluna ja opetuksen taso on ollut mielestäni hyvä. Koulu on sopivan kokoinen ja apua on aina saanut tarvittaessa. Ensimmäisenä vuonna meillä oli infra, talotekniikan ja talonrakennustekniikan perusteita sekä CAD-piirtämistä. Lisäksi kävimme tulityö- tieturva- ja työturvakorttikoulutukset. Nyt olemme käyneet läpi yrittäjyyttä, rakentamistaloutta, englantia, kemiaa ja mittaustekniikkaa. Kevät puolella alkaa kurssit, joiden aikana valitaan suuntautuminen. Kumpanakin vuonna olemme käyneet matematiikkaa ja fysiikkaa.

Enimmäkseen meillä on ollut tähän asti luentoja. Olemme tehneet projektejakin, esimerkiksi ensimmäisen vuoden syksyllä teimme rivitalokohteeseen maatöistä projektin ja keväällä samaan kohteeseen projektin rakenteista ja taloteknillisistä ratkaisuista. Laboratoriotyöskentelyä meillä on ollut tähän mennessä jonkin verran ja lisää tulee olemana myöhemmin sekä maanmittauksessa meillä on ollut käytännönharjoituksia. Kesäisin suoritamme työharjoittelujaksoja.

Olemme hyödyntäneet Lapin AMKin oppimisympäristöjä opintojen aikana. Meillä on rakennustekniikan oma labra, jossa teemme käytännönharjoituksia. Parhaiten on jäänyt mieleen kurssi mittaustekniikasta, sillä pääsimme tekemään laitteilla harjoituksia niin sisällä kuin ulkona. Viime kevään rakentamisen ja talotekniikan perusteet ovat jääneet mieleen mielenkiintoisten projektien ansiosta. Parasta on ollut opintojen monipuolisuus, siitä olen pitänyt erityisesti. On luentoja, mutta myös käytännön harjoitteluja. Olemme myös käyneet yritysvierailuilla, mikä on ollut mielenkiintoista. Lapin AMK on kouluympäristönä miellyttävä. On luokkia, luentosaleja, atk-luokkia ja itseopiskelutiloja.

Valmistuttuani voin toimia suunnittelijana, työnjohtajana, tuotantojohtajana tai –insinöörinä, rakennusinsinöörinä sekä yrittäjänä. Viime kesänä olin uuden Keski-Suomen keskussairaalan työmaalla rakennussiivoajana. En tiedä vielä tarkasti, mitä urasuunnitelmia minulla on, mutta luultavasti suunnittelupuolelle pyrin.

Työelämä on ollut läheisesti läsnä opinnoissa. Yritykset ovat käyneet esittäytymässä meille ja kertomassa tarkemmin toiminnastaan, olemme käyneet yritysvierailuilla. Lisäksi Rovaniemen insinööriopiskelijoiden yhdistys ja maarakennuspuolen yritykset ovat järjestäneet saunaillan, jossa saimme tietoa yrityksistä rennon yhdessä olon merkeissä. Opinnot ovat antaneet mielestäni hyvät valmiudet työelämään. Olemme käyneet alusta asti aivan rakennusalan perusteita, joka on ollut hyvä, sillä minulla ei ole rakennusalasta aiempaa kokemusta. Apua on aina saanut, jos on tarvinnut.

Suosittelen Lapin AMKia opiskelupaikaksi, sillä täällä on mukavat ja osaavat opetaajat, mielekäs oppimisympäristö sekä hyvät suuntautumisvaihtoehdot. Rakennus- ja yhdyskuntatekniikkaa kannattaa tulla opiskelemaan, sillä alalla on hyvät työllistymismahdollisuudet ja hyvä palkkaus.

Emma Laitinen, rakennus- ja yhdyskuntatekniikan insinööriopiskelija