kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot / Tykkään Lapin AMKista, sillä täällä voi suunnitella ja säätää opintoja itselle sopivaksi

Tykkään Lapin AMKista, sillä täällä voi suunnitella ja säätää opintoja itselle sopivaksiOpiskelijakertomus Mona Heino 2021 420x200.png
Täällä sitä nyt ollaan kaukana kotoa Rovaniemellä. Muutin tänne Hollolasta, missä asuin koko pienen elämäni, 18 vuotta, ennen Rovaniemelle muuttoa.Hollolasta oli lähettävä isoon naapurikaupunkiin Lahteen opiskelemaan. Lahessa pelasin jalkapalloa 9 vuotta ja se oli parasta aikaa. Kävin siellä yläasteen liikuntaluokalla Salpausselän peruskoulussa, jonka jälkeen kävin sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon Koulutuskeskus Salpauksessa. Oon valinnut hoitoalan siksi, että työ on todella merkityksellistä. Hoitajana pääsen potilaiden mukana näkemään elämän erilaisia hetkiä, mihin ei muuten ikinä välttämättä törmäisi. Koen, että tää ala tarvii munlaisia empaattisia ja ammattitaitoaan kokoajan kehittäviä, innokkaita hoitajia, jotka haluaa tehä tästä maailmasta vähän paremman paikan.

Valmistuin siis lähihoitajaksi syksyllä 2020. En kerennyt saamaan todistusta syksyn todistusvalintaan mennessä, joten yritin opiskelupaikkaa valintakokeen kautta. No sitten kävikin niin, että sain valintakokeella opiskelupaikan Rovaniemeltä. Ajattelin, että tää ois mahtava mahollisuus!

Kun sitten joulukuussa pääsin Rovaniemelle ja asetuin tänne. Ihastuin paikkaan saman tien. Halusin nyt nähdä tän uuden ja ihmeellisen Rovaniemen läpikotaisin. Olin aina ajatellut, että joku päivä, kun oon iso niin muutan Lappiin asumaan. No en oo vielä kovin iso, mutta Lappiin sitä on nyt muutettu. Aion nauttia ainakin opiskeluvuodet täällä ja miettiä sitten uudestaan mihin sitä seuraavaksi lähtisi.

Syksyllä kampus heräsi eloon ja koulullakin alkoi nähdä muita opiskelijoita. Tykkään Lapin AMKista, sillä täällä voi suunnitella ja säätää opintoja itelle sopivaksi. Mulla oli mahollisuus kiriä puoli vuotta suorittamalla itsenäisesti kurssi. Kaikilla hoitoalan opiskelijoilla oli tähän mahollisuus. Itsenäisesti opiskeltavaan kurssiin kuului mm. anatomian tenttejä sekä osaamisennäyttö, jossa osaamista ja taitoja kartoitettiin. Kurssi hyväksyttiin ja niinpä syksyllä hyppäsin jo puolivuotta sitten aloittaneiden ryhmään.

Rovaniemi on juuri sopivankokoinen opiskelijakaupunki. Täällä on ihania retkeilykohteita ympäriinsä ja luontoon pääset koska vain halutessasi. Rovaniemi opiskelukaupunkina on mielestäni just sopiva. Sopiva ainakin niille, jotka rakastavat luontoa ja seikkailua. Aluksi opinnoissa tuntui olevan paljon samaa kuin lähihoitajaopinnoissa ja kävimme paljon perustietoa hoitoalaan liittyen ja harjoittelimme esim. esseiden kirjoittamista ja lähteiden merkkaamista oikeaoppisesti. Tähän mennessä olemme käyneet ja opiskelleet kursseilla mm. sisätauti- ja kirurgisen potilaan hoitotyötä, mielenterveys-, päihde- ja kriisityötä, ammattietiikkaa, yrittäjyyttä, tutkimusta ja päätöksentekoa. Parhaita oppimiskokemuksia olen saanut ENVI-luokissa simulaatioharjoituksissa. Envi on koululle rakennettu sairaalaympäristö. Siellä voi hoitaa nukkeja, joihin on mahdollista ohjelmoida tietokoneen avulla erilaisia potilastapauksia opiskelijoiden ratkaistaviksi ja hoidettaviksi.

Sairaanhoitajaopintojen aikana olen tehnyt keikkatöitä mm. kotihoidossa ikäihmisten kanssa ja koulunkäynninohjaajana. Opiskelen monimuoto-opintoina ja voin valita joka kurssille haluanko osallistua verkkoryhmään vai kampusryhmään. Itse opiskelen kampusryhmässä, sillä koen, että luokkakavereiden näkemisestä ja kampuksella opiskelusta saan enemmän irti, kun voin jakaa ajatuksia ihan kasvotusten. Alkuvuodesta alkaa harjoittelujaksoni Lapin keskussairaalassa sisätauti- ja kirurgian osastoilla. Sen jälkeen on mielenterveys-, päihde- ja kriisityön harjoittelu. Odotan harjoitteluita innolla, sillä niistä oppii niin paljon, kun pääsee oikeasti tekemään ja näkemään kaikenlaista.

Luokkakaverin kanssa puheeksi, että mikäs suuntautuminen kiinnostelee ja mihin haluaisi työllistyä. Tuli esiin, että molemmat olemme kiinnostuneita ensihoidossa työskentelemisestä. Kaveri totesi, että olis nyt vielä viikko aikaa hakea perustason ensihoitajaopintoihin. Otin haasteesta kopin ja kävin valintakokeissa, joihin kuului fyysinen liikuntatesti, jossa testattiin mm. lihaskuntoa, ketteryyttä, nopeutta ja sorminäppäryyttä. Valintakokeeseen kuului myös opettajan ja opinto-ohjaajan haastattelu. Tulokset tulivat jo viikon päästä ja vastaus oli positiivinen. Pääsen elokuussa –22 aloittamaan siis myös perustason ensihoitajaksi opiskelun. Parasta tässä on se, että saan ensihoidosta hurjasti lisää osaamista ilman, että tarvitsee vaihtaa paikkakuntaa. Opettajakin totesi, että se on hyvä, jos on intoa opiskella.

Lappiin kannattaa tulla opiskelemaan, sillä täällä on upea luonto, lepposia ihmisiä ja ihania revontulia.

- Mona Heino, sairaanhoitajaopiskelija, Rovaniemi