kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot / Tulevaisuudennäkymät metsäalalla näyttävät valoisilta

Tulevaisuudennäkymät metsäalalla näyttävät valoisiltaJami Nygård.jpg
Ennen kouluun hakemistani pohdin mikä koulutus minua kiinnostaisi. Kriteereinä olivat, että koulutus liittyy luontoon ja opiskelu olisi mieluummin käytännönläheistä, kuin teoriapainotteista. Yliopisto ei siis tullut minun tapauksessani kyseeseen.

Päädyin hakemaan metsätalousinsinöörikoulutukseen Lapin ammattikorkeakouluun. Metsätalousinsinöörin opinnot ovat täyttäneet kaksi kriteeriäni, ja Rovaniemen ympäristö antaa mahtavat puitteet niin koulutuksen kuin myös vapaa-ajan harrastamiseen luonnossa.

Olen Alun perin kotoisin Vimpelistä, Etelä-Pohjanmaalta ja tällä hetkellä opiskelen toista vuotta Lapin AMKissa metsätalousinsinööriksi. Valitsin Rovaniemen ja Lapin AMKin opiskelupaikaksi, koska kaupungista ei tarvitse lähteä kauas hankkimaan luontoelämyksiä. Rovaniemi sijaitsee kahden suuren joen: Ounasjoen ja Suomen pisimmän joen Kemijoen risteyskohdassa. Molemmat hyviä kalavesiä. Metsääkin Rovaniemen alueella riittää kierreltäväksi enemmän kuin tarpeeksi. Eli jos harrastukset luonnon parissa ovat lähellä sydäntä on Rovaniemi varmasti oikea paikka. Kaupunkina Rovaniemi on mielestäni sopivan kokoinen ja täältä löytyvät kaikki tarpeelliset palvelut. Harrastusmahdollisuudet ovat mielestäni myös hyvät. Suureksi kaupungiksi Rovaniemeä ei voi kuitenkaan kutsua.

Koulutukseen hakemiseksi ei vaadita aiempaa tietoa tai taitoa metsä-alaan liittyen, vaan kiinnostus aiheeseen liittyen riittää. Uutta asiaa tulee varmasti kaikille, ja ryhmätöiden kautta enemmän kokemusta omaavat pystyvät jakamaan tietojansa muillekin.

Syksyisin ja keväisin opinnot painottuvat maastossa oppimiseen. Maastossa harjoitellaan esimerkiksi kasvien tunnistusta ja puiden mittausta. Teoria käydään läpi luento-opetuksella ja tietoa sovelletaan käytännössä maastossa. Talvella lumen aikaan opiskellaan enemmän koululla teoriapainotteisesti esimerkiksi matematiikkaa. Parasta koulutuksessa on varmaankin maastossa vietetyt päivät, ja hienot kohteet joita olemme käyneet katsomassa. Maastossa myös ruoka maistuu paljon paremmalta. Vapaa-aikana piristystä arkeen tuovat metsässä samoilemisen lisäksi myös opiskelijatapahtumat joita Rovaniemellä järjestetään kohtuullisen runsaasti.

Tulevaisuudennäkymät metsäalalla näyttävät valoisilta tällä hetkellä. Suuria investointeja on toteutunut ja toteutumassa niin Lappiin kuin eteläisempäänkin Suomeen. Tämän lisäksi metsäala tarjoaa nykyään huomattavasti laajemmalta alueelta työpaikkoja kuin aiemmin. Esimerkiksi metsien virkistyskäytön merkitys on kasvanut huomattavasti viime aikoina.

-Jami Nygård, Metsätalousinsinööriopiskelija