kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot / Tornion kampus valikoitui erityisesti monimuoto-opintojen vuoksi

Tornion kampus valikoitui erityisesti monimuoto-opintojen vuoksiOpiskelijakertomus Jukka 2023 420x200.jpg
Minulla on ohjelmistotekniikan opintoja noin 20 vuoden takaa, menin sinne lukion ja armeijan jälkeen, mutta ne opinnot jäivät kesken

Sen jälkeen olen opiskellut lähihoitajaksi ja tehnyt hoitotyötä. Opiskelemaan halusin, koska minulla on aina ollut valtava halu oppia ja nyt elämäntilanne ja motivaatio sallivat hyvin opinnot. Yllätyin, ettei minun hakiessa tarvinnut lähettää vanhoja koulutodistuksiani mihinkään, vaan se noin 20 vuotta vanha lukiotodistuskin oli digitaalisena valmiiksi.

Liiketalous on kiinnostanut laajasti ennestään ja digitaalisen markkinoinnin arvelin olevan vahva tulevaisuuden ala. Toivon, että saan koulusta hyvät eväät alan työkalujen käyttöön ja hyödyntämiseen. Tornion kampus valikoitui erityisesti monimuoto-opintojen vuoksi, eli pystyn tekemään ison osan opinnoistani etänä. Markkinointi ja liiketalous yleensäkin on minulle ammatillisessa mielessä täysin uusi ala.

Lappi

Asuin Rovaniemellä jo ennen opintoja ja opiskelukampukseni on Tornio. Lapin kaupungit ovat minulle juuri sopivan kokoisia, eli palvelut lähellä, mutta myös luonto on heti nurkan takana. Ei ole hälyä niin paljon kuin isoissa kaupungeissa, mutta halutessaan pääsee helposti tapahtumien keskelle, kun täällä järjestetään erilaisia tapahtumia ja festivaaleja. Ulkoilumaastot ja neljä kunnon vuodenaikaa ovat minulle tärkeitä.

Opiskelijoita on Rovaniemellä paljon ja sen myötä myös opiskelijatapahtumia on niitä kaipaaville. Kirjastoja on useita ja pääkirjasto helposti saavutettavissa. Yleisesti ottaen kulttuuria on Rovaniemellä hyvin tarjolla ja monipuolisesti. Liiketalouden opiskelijalle Kemi, Tornio ja Rovaniemi ovat mielenkiintoisia yritysmaailmansa puolesta – paljon yrityksiä lähes kaikilta mahdollisilta aloilta lappilaisella vivahteella.

Opinnoista

Suurin osa opinnoista on etänä, mutta koululla on seminaaripäiviä, jolloin kokoonnumme Tornioon ja opettajat ovat järjestäneet sinne ainakin opiskelua, yritysvierailuja, talon ulkopuolisia puhujia kertomaan jostain sillä hetkellä käsiteltävästä aiheesta ja tutustumista.

Tornion seminaaripäivien ohessa olemme tutustuneet Tornion yrityksiin valtion rajan molemmin puolin! Tornion ainutlaatuinen sijainti rajalla on kiehtova. Kuinka sitä rajaa ei tavallaan ole, vaikkakin korona sen toi joksikin aikaa yhtäkkiä näkyväksi. Parastahan tässä on se, että voin asua Rovaniemellä kotonani ja käydä töissä Rovaniemellä samaan aikaan, kun kouluni on toisella paikkakunnalla.

Lähipäivien aikana majoitun Tornion hotelleissa, koulu on tähän asti tullut osittain vastaan näissä kustannuksissa.Yllätyin, kuinka helposti olen tähän asti saanut sovitettua työn, perheen ja koulun yhteen. Välillä kuitenkin suurempi panostus yhteen näistä vaatii myönnytyksiä toisilta osa-alueilta. Lähes kaikilta luennoilta löytyy tallenteet, jos en olekaan päässyt suorana osallistumaan töiden vuoksi ja työpaikalta olen saanut vapaata lähipäiville. Perhe on tukenut hyvin opintojani ja perheen kanssa vietetystä ajasta olenkin joutunut eniten tinkimään, kun työaika on 100-prosenttinen.

Melkein kaikki kurssit näin ensimmäisenä vuonna ovat olleet perusteita jostakin. Liiketalouden opiskelijana se on tarkoittanut esimerkiksi taloushallinon perusteita, liiketalouden perusteita, markkinoinnin ja myynnin perusteita. Se on ollut hyvä, kun luokalla on todella erilaisista lähtökohdista tulleita opiskelijoita, kuten minulle liiketalous on ammatillisessa mielessä uusi asia.

Enimmäkseen opinnot ovat koostuneet etäluennoista ja niihin liittyvistä tehtävistä. Osaan tehtävistä ovat liittyneet paikalliset yritykset olennaisesti ja olemme päässeet miettimään heti alkuvaiheessa esimerkiksi Kemin Matkailu Oy:n oikean elämän skenaarioita. Kokeitakin on, vasta oli koe ruotsista ja teimme sen aivan perinteiselle konseptipaperille. Enimmäkseen kuitenkin teemme kokeet ja tehtävät tietokoneella. Ryhmätyöskentelyä on ollut usein, vaikka asummekin aivan eri puolilla Suomea ja osa ulkomaillakin.

Ensimmäisinä lähipäivinä tutustuimme Tornion kampuksella Minerva-taloon ja myös pikaisesti siellä olevaan kirjastoon ja erilaisiin studiotiloihin. xBit tornio on digitaalisten kokemusten kehittämisympäristö, joka liittyy läheisesti tällä hetkellä meneillään olevaan markkinoinnin suunnittelu ja johtaminen -kurssin sisältöön.

Olemme nähneet useita työelämäedustajia ja entisiä koulun oppilaita kertomassa urastaan koulun jälkeen. Osassa oppimateriaalia on hyödynnetty lappilaisten yrittäjien kokemuksia ja tuotu sitä kautta teoriaa eloon ja käytäntöön.Monimuoto-opinnot mahdollistavat ensinnäkin sen, että voin käydä koulua aivan eri paikkakunnalta ja käydä samalla töissä. Verkko-opintoina suoritettavat opintojaksot mahdollistavat sen, että voin tehdä koulutöitä eteenpäin, milloin ja missä tahansa.

Ryhmätyöt ovat kylläkin haastavampia, kun pitää löytää se yhteinen aika ainakin joihinkin kohtiin tehtäviä ja saada aikataulut täsmäämään. Ryhmätöissä digitaaliset kokouspalvelut ja pilvipalvelut ovat kovassa käytössä, kun kukin tekee lisäyksiä ja ehdotuksia samaan tehtävään eri aikoihin. Olen voinut käyttää etänä koulun tarjoamia kirjastopalveluja ja tehdä tehtäviä kaukana kotoa ja koulusta.

Parasta on ollut huomata, että vanhakin oppii! Olen oppinut jo todella paljon lyhyessä ajassa ja aina on saanut apua niin luokkakavereilta kuin opettajilta. Mukava ollut huomata, kuinka opinnot etenevät, kunhan määrätietoisesti tekee annettuja töitä ja huolehtii aikatauluista.

Urahaaveita

Tradenomin työkenttä on todella laaja. Suuntautumiseni on digitaalinen markkinointi ja se antaa valmiuksia kyseisen suuntautumisen spesifimpään osaamiseen, mutta yhtä hyvin voi perustaa oman yrityksen, työllistyä jonkin yrityksen markkinointiin, viestintään, henkilöstöpalveluihin, ostoon, myyntiin tai taloushallintoon. Vaihtoehtoja on lukemattomia ja suuntautumisella voi aika paljon vaikuttaa siihen minkälaiseen liiketalouden osaamiseen saa parhaimmat valmiudet koulun puolesta.

Tämän hetken haaveissa on työllistyä jonkin yrityksen viestintään tai markkinointitiimiin. Markkinoinnissa kiinnostavat erityisesti markkinoinnin erilaiset analyysit ja siihen liittyvät työkalut sekä hakukoneoptimointi. Pankkiala kiinnostaa myös. Alani työ on sellaista, ettei kaikissa tehtävissä välttämättä työpaikka sido asumaan sen lähellä. Siinä mielessä tämä on vielä auki ja pidän mielen avoimena. Toivon löytäväni ammattiani vastaavaa mielekästä työtä nimenomaan Lapista.

Työharjoittelut ovat vasta edessäpäin, joten kovin kummoista mielikuvaa ei ole vielä syntynyt siitä, minkälainen on käytännössä digitaalisen markkinoinnin asiantuntijan työpäivä. Kurssit ovat koostuneet vielä pitkälti alan perusteista, mutta jo opintosuunnitelmaa vilkaistessa eteenpäin huomaan innostuvani. Vai miltä kuulostavat esimerkiksi opintojaksot ”Brand storytelling design and communication” ja ”Digitaalisen liiketoiminnan kehittäminen”? Minun korviini ne kuulostavat sellaisilta aiheilta, joista saan konkreettisia työkaluja omaan työkalupakkiini työelämää ajatellen.

Kolme hyvää syytä opiskella Lapin AMKissa:

  • Ympäristön ja luonnon ainutlaatuisuus! Ympäri vuoden löytyy erilaisia mielenkiintoisia tapoja olla luonnossa.
  • Monipuolinen. Aloja on paljon ja kaikkiin aloihin löytyy läheltä useita työnantajia. Tutkinnon suorittamiseen löytyy monipuolisesti erilaisia polkuja.
  • Läheiset yhteydet työelämään.

Jukka Postila, liiketalouden opiskelija