kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot / Tietotekniikka on tulevaisuuden ala

Tietotekniikka on tulevaisuuden alaerno kärhä.JPG
Lukion jälkeen minulla oli sellainen tunne, että olen istunut tarpeeksi koulussa enkä tahdo enää opiskella. Käytyäni töissä vähän aikaa tulin tulokseen, että hankin itselleni ammatin. Päädyin Lapin AMKiin opiskelemaan, sillä ammattikorkeakoulu kuulosti hyvältä vaihtoehdolta ammatin hankkimiselle. En ole aiemmin opiskellut tieto- ja viestintätekniikan alalla, mutta työskennellyt IT-tuessa.

Opiskelu on ollut tähän asti mukavaa ja käytännönläheistä, mutta siihen on kuulunut myös sopivan paljon teoriaa, jota sitten sovelletaan käytännössä. Opiskelu ei ole vain luennoilla istuskelua, vaan pääsemme käytännössä tekemään asioita.

Opintojen alussa lähdimme liikkeelle täysin perusasioista; purettiin tietokone ja kasattiin se uudestaan, ja sitten alettiin ohjelmoimaan. Ohjelmoinnista siirryttiin sähkö-elektroniikan puolelle, ja käytiin siitä osa-alueita läpi sekä myös testauksen perustaitoja, eli siis todella perustason juttuja. Olemme opiskelleet kursseilla myös mm. matematiikkaa ja kieliä.

Syksyt aloitetaan yleensä teorialuennoilla, jonka jälkeen aletaan soveltaa tietoa käytäntöön konkreettisilla töillä sekä harjoituksilla. Keväällä tai syksyllä on yleensä myös joku projekti, jossa sovelletaan, mitä ollaan ensin teoriassa opiskeltu ja opittu.

Olemme hyödyntäneet opinnoissa Lapin AMKin omia oppimisympäristöjä, sillä Rantavitikan toimipisteellä on hyvin erilaisia tieto- ja viestintätekniikkaan liittyviä juttuja, kuten tietokoneita, elektroniikkalaboratorio sekä Cisco –laboratorio. Näiden lisäksi meillä on myös kokonaan erillinen projektilaboratorio.

Erityisesti opinnoissa minulle on jäänyt mieleen yhden opettajan sähköelektroniikan tunnit, jotka alkavat sillä, että laitetaan Radio Rock soimaan, kuunnellaan raskasta metallia ja värkätään tietokoneiden kanssa. Kaikista mukavinta opinnoissa on kuitenkin se, että saa harjoitella käytännössä, sillä itse koen oppivani parhaiten siten, että saan teoriatiedon josta sitten lähden soveltamaan käytäntöön oppimaani. Lisäksi se, että saa aika pitkälti itse määrittää aikataulut asioiden työstämiselle on mukavaa.

Työelämä on ollut paljon läsnä opinnoissa, sillä esimerkiksi projektit toteutetaan usein siten, että opettajat ovat meidän esimiehiä ja ohjaavat meitä, jos esimerkiksi saamme jonkin toimeksiannon, kuten viime keväänä älytalon toteuttaminen. Olemme myös keksineet ja kehittäneet tuotteita eteenpäin, joita lopuksi esitellään opettajille, niin kuin esimiehelle. Käytännössä kaikki on käytännönläheistä.Tämän vuoksi opinnot antavat mielestäni kattavat eväät työelämään.

Valmistumisen jälkeen voi työskennellä kaikenlaisissa tietotekniikkaan liittyvissä työtehtävissä. Perusammatteja ovat esimerkiksi sovellussuunnittelija, tietoturva-asiantuntija sekä IT-päällikkö. Käytännön esimerkkinä sanoisin, vaikka toimimisen kanta.fi –palvelun ylläpitäjänä ja verkkosivun kehittäjänä. Itse haluaisin työllistyä johonkin isoon tietotekniikan firmaan.

Tietotekniikka on tulevaisuuden ala, jolla työllistymismahdollisuudet ovat hyvät. Koulutus on käytännönläheistä, ja täällä oppii paljon, jonka vuoksi suosittelen alan opintoja ehdottomasti myös muille. Rovaniemeä puolestaan suosittelen opiskelukaupungiksi, sillä mielestäni tämä on maailman paras paikka, ja mukava viehättävä pikkukaupunki, josta on kuitenkin kasvamassa koko ajan suurempi metropoli.

- Erno Kärhä, tieto- ja viestintätekniikan opiskelija