kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot / Tekemällä oppii parhaiten

Tekemällä oppii parhaitenhenkilökuva
Valitsin sairaanhoitajan opinnot koska se vain tuntui yksinkertaisesti omalta alalta, vaikka se ei ihan heti ollutkaan selvää, vasta erilaisten työkokeilujen myötä päädyin valitsemaan kyseisen alan. Olin mm. päiväkodissa töissä ja siellä tuli mieleen, että voisi hakea hoitoalalle opiskelemaan, kun siellä työskennellessäni näin yhden puolen hoitotyöstä.

Silloin aikoinaan, kun aloin selvittämään paikkoja missä sairaanhoitajaksi voisi opiskella, niin hoksasin, että kyseinen ala löytyisi Kemistä eli sopivan etäisyyden päästä kotikunnastani Paltamosta. Ajattelin, että olisi mukava lähteä uuteen kaupunkiin opiskelemaan. Nyt kun olen täällä Kemissä jo jonkin aikaa asunut, niin olen kyllä ollut tyytyväinen valintaani. Täällä on kaikki palvelut lähellä kuten myös koulu, joten keskustassa asuminen on varsin helppoa. Koulupaikkaa miettiessäni minulla ei ollut kaupungin suhteen mitään kriteerejä, halusin vain jonnekin ihan uuteen paikkaan missä voisi tavata uusia ihmisiä.

Kemi on aivan hyvä opiskelukaupunki, täällä saa opiskella rauhassa ja saa hyvää opetusta, mitä alaan liittyen tarvitseekin. Kemi on mielestäni myös hyvä paikkakunta aloittaa oma itsenäistyminen, sillä tämä on rauhallinen paikka asua, esim. jos Oulu tai Rovaniemi tuntuvat liian isoilta. Kaiken kaikkiaan täällä on monipuolisesti palveluita ja myös Haaparanta on lähellä. Ei ole myöskään se paljon puhuttu merituulikaan haitannut.

Sairaanhoitajan opintoihin on kuulunut teoriaa, itseopiskelua sekä käytäntöä. Teoria ja käytäntö on hyvin yhdistetty toisiinsa, sillä ensin opiskellaan asia teoriassa ja sen jälkeen lähdetään harjoittelemaan sitä käytännössä. Jos on tekevä ihminen, niin täällä kyllä pääsee tekemään paljon käytännössä ja ainakin itse opin tällä tavalla parhaiten. Teemme paljon myös ryhmätöitä, sillä hoitotyökin on itsessään tiimityöskentelyä.
Kurssit painottuvat vahvasti hoitotyöhön, eli siihen miten hoidetaan ja kohdataan ihmisiä teoriassa ja käytännössä. Opintojen alkuvaiheessa käydään läpi perusaineet sekä matemaattiset taidot. Mitä pidemmälle opinnoissa mennään, niin sitä enemmän hoitotyöhön paneudutaan ja opitaan koko ajan lisää alasta. Lähes jokaisella lukukaudella on ainakin yksi työharjoittelu.

Itse suoritin perusharjoittelun hoivakodin hoivaosastolla Paltamossa, samalla paikkakunnalla suoritin myöhemmin myös mielenterveysharjoittelun. Yhden harjoittelun suoritin Lapin AMKin Hyvinvointipysäkillä, eli Lapin AMKin hoito- ja vanhustyön sekä sosiaalialan opiskelijoiden avoimessa oppimisympäristössä, joka toimii myös harjoittelupaikkana. Hyvinvointipysäkillä tehdään asiakkaille mm. terveystarkastuksia, verikokeita, kehonkoostumusmittauksia ja ikääntyvien toimintakyvyn arviointeja. Jokainen harjoittelu on erilainen, mutta jokaisesta on hyötyä sitten seuraavassa harjoittelussa, kun osaaminen kehittyy.

Kemistä meiltä löytyy myös simulaatio-oppimisympäristö, joka on tehostanut mielenkiintoista ja mukavaa toiminnallista opiskelua. Nukkejen lisäksi olemme päässeet harjoittelemaan joitain tilanteita myös oikeilla ihmisillä, sillä meidän tunneilla on käynyt näyttelijöitä, jotka ovat elävöittäneet oppimistilanteita. Esimerkiksi yhdellä tunnilla näyttelijät näyttelivät mielenterveyspotilaita, joka oli erittäin mielenkiintoista. On mielenkiintoisempaa, kun ei tuntenut ”potilasta”, eikä myöskään voinut paljoa ennakoida mitä potilastilanteissa tulee tapahtumaan, eli piti siis olla erittäin skarppina, niin kuin oikeassa työelämässäkin jatkuvasti pitää olla.

Opinnoissa parasta on ollut juurikin se käytännön harjoittelu, kun on päässyt esim. hoivayksikköön tekemään alan töitä. Oma kokemukseni on, että Lapin AMK on hyvä koulu ja olen viihtynyt, kun itse en halunnut etelään lähteä. Mielestäni on hyvä asia, että täällä pohjoisessakin on oma ammattikorkeakoulu. Suosittelisin sairaanhoitajan koulutusta sellaisille ihmiselle, jotka haluavat tehdä töitä omilla käsillään, jotka haluavat auttaa muita ihmisiä. Tällä hetkellä ajattelen, että valmistumisen jälkeen haluaisin työskennellä perioperatiivisena sairaanhoitajana.

- Eetu Majahalme, sairaanhoitajaopiskelija (Kemi)