kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot / Taideala ja itsensä kehittäminen kiinnostaa

Taideala ja itsensä kehittäminen kiinnostaaNoora Perälä.jpg
Ennen opintojani Lapin AMKissa opiskelin pelialan datanomiksi kaksoistutkintona, eli minusta tuli samalla ylioppilas. Valitsin kuvataiteilijan opinnot, koska halusin kehittää graafista osaamistani, mutten ollut vielä oikein varma siitä, mitä haluaisin tulevaisuudessa tehdä.

Lapin AMKin monipuolinen koulutus ei suuntaudu mihinkään tiettyyn, vaan käy laaja-alaisesti monia eri osa-alueita kuvan tekemisessä. Tämän vuoksi valitsin kuvataiteilijan opinnot juuri Lapin AMKista, sillä koulutuksen monipuolisuus viehätti ja olen aina unelmoinut asuvani pohjoisemmassa. Useimmissa muissa taidealalle suuntaavissa koulutuksissa suuntaudutaan tiettyyn tapaan tai tekniikkaan. Joissain kouluissa keskitytään esimerkiksi 3D:n tekemiseen, kun taas toisissa perinteinen maalaaminen on pääosassa. En tiennyt mitä haluan tehdä tulevaisuudessa, joten Lapin AMK tarjosi turvallisen vaihtoehdon. Täällä pääsee kokeilemaan vähän kaikkea ja sitä kautta näkemään, mistä kiinnostuu enemmän. En ollut ennen kuvataiteilijan opintoja opiskellut mitään alaan liittyvää ja piirtämisenkin aloitin kunnolla vasta opintojen alettua. 

Olen alun perin kotoisin Seinäjoelta, mutta muutin 16-vuotiaana Kauhajoelle ja sieltä sitten tänne Tornioon. Koulutuksen sopivuus sekä pitkäaikainen unelma asua Lapissa vaikutti päätökseeni lähteä opiskelemaan tänne Tornioon. Pohjoisessa osataan ottaa vähän rennommin, eikä ole niin kova kiire. Viihdyn täällä äärimmäisen hyvin. Minusta on mahtavaa muuttaa uudelle paikkakunnalle. Siinä saa itselleen puhtaan pöydän ja uusia ihmisiä elämäänsä. 

Opiskelupaikkakuntana Tornio on hyvin rento, omaa rauhaa on helppo saada. Kaikki tarvittavat kaupat ja kahvilat ovat lähellä. Kävellen kulkee helposti paikasta toiseen. Menoa ja meininkiäkin toki on. On ne tietyt illanviettopaikat missä opiskelijat käyvät. Sitten on tietysti keskittymiä, joissa asuu monta opiskelijaa pienellä alueella, mikä tuo mukanaan kotibileitä. Torniossa on mukava asua siitäkin syystä, että se on kansainvälinen. Haaparanta on vieressä, ja Ruotsin puolelle on äärimmäisen helppo mennä. Itse Tornion kampus on pieni ja tiivis, koulun käytävillä kohtaa harvoin tuntemattomia ihmisiä. Koulutuksilla on yleisesti ottaen tietyt luokat, missä tunnit pidetään. Tämä helpottaa kulkemista ja varmistaa sen, ettei kukaan ainakaan eksy. Itse tykkään siitä, että koulu on pieni ja luokat on helppo löytää. 

Opiskelu on ollut rentoa ja mukavaa, olen tutustunut upeisiin ihmisiin ja kehittänyt osaamistani valtavasti. Kursseja meillä on ollut todella monipuolisesti. Olemme käyneet läpi esimerkiksi taiteen historiaa, perinteistä maalaamista, valokuvaamista ja 3D-mallintamista. Opintoihin kuuluu paljon harjoitustöitä ja käytännön tekemistä. Isompia projekteja olemme toteuttaneet ryhmissä. Opintoihin kuuluva työharjoittelu sijoittuu yleensä kolmannelle ja neljännelle vuodelle, mutta itse olen tehnyt jo muutamia työharjoittelun liittyviä opintopisteitä kesän aikana. 

Meillä oli juuri koko lukukauden pituinen projekti videokuvaamisesta ja animoinnista, sen myötä opin hurjasti kuvaamisesta, editoinnista ja äänisuunnittelusta. Opetus oli innostavaa ja mielenkiintoista, tykkäsin kovasti lopullisesta tuotoksestani. Myös moni luokkatoverini auttoi minua projektin aikana ja hyvä fiilis oli mukana alusta loppuun. Vähän kliseisesti haluan sanoa, että parasta opiskelussa on ollut luokkatoverini. Olen löytänyt täältä monia hyviä ystäviä ja samankaltainen mielenkiintomme taiteeseen yhdistää meitä ryhmänä. Mahtavaa on ollut myös seurata omaa kehittymistä ja olen saanut uskomattoman paljon hyviä neuvoja niin opettajilta, kuin luokkalaisiltanikin. 

Valmistumisen jälkeen kuvataiteilijan tutkinnolla voi työskennellä, vaikka minkälaisissa tehtävissä. Voi ruveta esimerkiksi valokuvaajaksi, 3D-mallintajaksi, graafikoksi, tatuoijaksi tai kuvittajaksi, näin muutamia nimetäkseni. Itse olen päässyt työskentelemään alan työtehtävissä kesätöissä Aineen Taidemuseolla. Siellä nyt ei varsinaisesti päässyt itse taiteilemaan, mutta toimin heille tapahtumakuvaajana. Sitten olen päässyt tekemään myös tilaustöitä eri projekteihin ja yksityisille. 

Alussa aioin lähteä tämän koulun jälkeen pelialalle graafikoksi, mutta olen sen sijasta ruvennut miettimään joko animaatioiden tekemistä musiikkivideoihin tai tatuoimista. Luulen kuitenkin, että suunnitelmani vielä muuttuvat, sillä omaa erikoistumista on vaikea vielä sanoa, kun niin moni asia kiinnostaa. Työelämä on myös ollut hyvin läsnä opinnoissa ja olemme tehneet koulun kautta projektiluonteisia töitä ulkopuolisille tilaajille. Olemme esimerkiksi ottaneet mainoskuvia ja suunnitelleet visuaalista ilmettä videoiden taustalle. 

Suosittelen Lapin AMKia opiskelupaikaksi, sillä täällä on hyvät tilat, varusteita riittää ja ne ovat helposti saatavilla. Opinnoissa paljon vapautta. Hyvin saa tehtyä, vaikka kuinka paljon hommia, mikäli ei koe itsenäistä työskentelyä hankalaksi. Koulu ei vie koko vapaa-aikaa. Se on pitkälle itsestä kiinni, kuinka pärjää. 

Olen itse tykännyt opinnoista ja kehittynyt tekijänä. Jos ei ole ihan varma siitä, mitä haluaa tehdä, mutta taideala kiinnostaa, niin Lapin AMK on hyvä paikka tulla kehittämään itseään. Opintojen aikana pääsee tutustumaan jo niin moniin taiteen eri osa-alueisiin, että valmistumisen jälkeen tietää jo paremmin mihin haluaa suuntautua työelämässä. Suosittelen lähtemään Lappiin opiskelemaan, koska laaja koulutus antaa monia mahdollisuuksia työelämän suhteen, ihmiset täällä ovat rentoja ja tietysti kaunis luonto viehättää. Talvella Lapin yötaivas täyttyy tähdistä ja revontulista, se jos mikä on kaunista. 

- Noora Perälä, kuvataiteilijaopiskelija