kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot / Rohkeasti Lappiin opiskelemaan omaa alaa

Rohkeasti Lappiin opiskelemaan omaa alaamira LIIVA.jpg
Reilu kolme vuotta sitten huomasin, että suuri osa minun kavereista on jo muuttanut pois kotipaikkakunnaltani Imatralta eikä minulla ollut mitään mielenkiintoa jäädä viettämään toista välivuotta vanhempien nurkkiin. Niimpä mie aloin kartottaa eri vaihtoehtoja, et mikä mie haluaisin olla isona.

Liikkuminen on aina antanu minulle positiivisia fiiliksiä ja rupesin funtsimaan, että olispa siistii päästä jakamaan niitä samoja fiiliksiä myös muille ihmisille. Tai mitä jos minusta tuliskin valmentaja? Minulla on kuitenkin pitkä tausta kilpa- ja huippu-urheilusta, minulla ois varmasti paljon annettavaa nuorille urheilijalupauksille. Tai entä jos haluaisin olla ryhmäliikuntavetäjä? Näitä kysymyksiä pyörittelin ja löysin lopulta Lapin ammattikorkeakoulun sivuille lukemaan tietoja linjasta nimeltään liikunta ja vapaa-aika. Se oli minun juttu, sitä kohti mie lähin.

En oo kertaakaan katunut valintaa. Kaukainen sijainti totta kai aluksi jännitti, mutta lentokoneet lentää ja junat kulkee. Rovaniemi on opiskelukaupunkina täydellinen. Palveluita on riittävästi ja opiskelijat on otettu huomioon esimerkiksi tarjoomalla meille paljon opiskelijaetuja eri ravintoloissa tai myymälöissä. Rovaniemellä on myös yliopisto, joka vilkastuttaa opiskelijaelämää. Parasta ehottomasti koulun alkaessa oli huomata se, että kaikki muut on ihan samassa tilanteessa minun kanssa. Ekaa kertaa pois vanhempien turvallisista nurkista ja kaukana kotona, ei ketään kehen vois turvautua. Alusta asti kuitenki puhallettiin ryhmän kanssa yhteen hiileen ja sama meno on jatkunu tänne kolmannen kevääseen asti.

Opiskelusta oon saanu irti tosi paljon, tykkään meiän itsenäisistä opiskelutyyleistä, joita on mm. problem based learning eli PBL sekä case based learning eli CBL. Jälkimmäisessä työskennellään ihan oikeitten tilanteitten ääressä, joita voi esimerkiksi olla jonkin tapahtuman toteuttaminen. Nää tyylit tuntu omituisilta lukion luentojen jälkeen, mutta kun työns ennakkoluulot sivuun, rupes niistä saamaan tosi paljon irti. Itestä se on tosi paljon kiinni kuinka paljon irti ylipäätänsä näistä opinnoista saa. Meiän opinnoissa opiskellaan koko ihmisen elämänkaari ja siihen liittyvästä liikunnasta ja urheilusta. Mennään aika syvälle ihmisen anatomiassa, mutta sitten esimerkiks valmennusta, niin hyvinvointi kuin huippu-urheilukin, käsitellään hyvin käytännönläheisesti tekemällä ite.

Meillä on enemmän työharjoitteluita, ku missään muussa Lapin AMKin aloista. Ensimmäisenä vuonna ohjattiin SportistiRoi -iltapäiväkerhoja Rovaniemellä ja harjottelu päätty kolmen viikon päiväkotijaksoon, jonka tein Imatralla. Toisena vuonna olin Rovaniemellä lukiossa ja nyt kolmantena vuonna oon Santasportilla Olympic Training Centerillä sekä Lapin urheiluakatemialla. Kaikki harjottelut jakautuu aina koko vuoden ympärille, käyään hakemassa koulusta teoriaosaamista ja sitte mennään kokeilemaan sitä käytäntöön. Ihan toimiva ratkasu minun mielestä!

Harjoitteluissa on päässy näkemään sitä hommaa käytännössä ja siellä jos missä selviää et mikä on just se oma juttu. Miulle se oma juttu löyty vasta kolmantena vuonna. Oon saanut harjottelusta ihan super paljon irti, oon ollu oma-aloitteinen ja tehny paljon töitä, koska oon tykänny kaikesta mitä siellä oon saanu tehdä. Harjotteluohjaajat on antanu paljon vastuuta ja oon päässy tekemään töitä ihan oikeitten huippu-urheilijoitten kanssa. Oon tehny koulun ohella paljon valmennuksia ja uskon, että tuun myös tekemään niitä valmistumisen jälkeen. Oma haave on päästä tekemään töitä huipulle tähtäävien kilpaurheilijoiden kanssa.

Parhaimmat muistot liittyy varmasti näihin ihmisiin, joitten kanssa on muodostunut vähä niinku yks iso perhe. Liikunnanopiskelijat opiskelee jatkuvasti yhessä ja viettää myös vapaa-aikaa pitkälti samassa porukassa. Nähään toistemme parhaat ja pahimmat puolet, jaetaan ilot ja surut ja kannustetaan aina kaveria ylittämään ittensä.

Jos oot yhtään miettiny, että kannattaiskohan tänne nyt hakea ni voin täydellä sydämellä sanoa et KANNATTAA! Et tuu pettymään!

- Mira Purovaara, liikunnanohjaajaopiskelija