kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Restonomiopiskelijat kokeilukulttuurin koekaniineina
Blogikirjoitukset

Restonomiopiskelijat kokeilukulttuurin koekaniineina

23.11.2017 7:00

Henna Kurvinen, Janne Huuki, Jemina Kakko, Jenni Väisänen, Nina Lohilahti ja Rosa Pyy

Alkusanat

Olemme kuusi matkailualan opiskelijaa, joiden suuntautumisvaihtoehtona on tapahtumaosaaminen. Osallistuimme kaikki vaaraa aavistamattomina Live Event Simulation -kurssille. Tämä on tarina eräästä kokeilusta, kokeilusta, jossa me restonomiopiskelijat saimme olla mukana. Tämä kokeilu tehtiin Lapin ammattikorkeakoulussa syksyllä 2017.

Kun jatkat lukemista, saat selville kuinka kaikki tapahtui.

Prologi

Live Event Simulation on tapahtumajohtamisen viimeinen opintojakso, jossa sananmukaisesti toteutetaan oikea tapahtuma. Opintojaksolla harjoitellaan edellisiltä opintojaksoilta kartutettuja tapahtumaosaamisen taitoja. Kyseistä opintojaksoa edeltää aina Tapahtuman strateginen johtaminen -opintojakso.

Live Event Simulation -opintojakson ohjaavina opettajina toimivat Outi Kähkönen ja Päivi Hanni-Vaara. Syksyn 2017 LES -opintojakson tapahtuma oli nimeltään Kokeilukulttuuri Goes Arctic ja sen oli Lapin ammattikorkeakoululta tilannut Valtioneuvoston kanslia.

Opintojaksolla oli useita erikoispiirteitä, joista yksi oli päivä- ja monimuoto-opiskelijoiden toiminen yhdessä.

Tuumasta toimeen

Kerrotaanpa vielä ensin, miten tiimimme muodostui ja yhteistyömme alkoi.

Aluksi meillä jokaisella oli mahdollisuus valita työskentelytiimi oman kiinnostuksemme mukaan. Vaihtoehtoina olivat vieraanvaraisuus-, viestintä-, elämysopas-, hankinta- sekä turvallisuustiimit. Me kaikki päädyimme viestintätiimiin. Tehtäväksemme annettiin, ei enempää eikä vähempää, kuin toteuttaa tapahtuman ulkoinen viestintä. Apua, oli ensimmäinen mieleen juolahtanut sana tehtävänannon jälkeen.

Meille viestinnän amatööreille heitettiin aikamoinen haaste ja tehtävä. Viestintätiimin tehtäviin kuuluivat esimerkiksi viestintäsuunnitelman laatiminen, julkaisujen suunnittelu ja toteuttaminen, palautekyselyn ja kiitosviestin laatiminen sekä tapahtumamateriaalin tallentaminen.

Suuresta luottamuksenosoituksesta meitä opiskelijoita kohtaan kertoo sekin, että viestintäsuunnitelmaa ei ollut, vaan saimme laatia sen haluamallamme tavalla. Otimme toki huomioon Lapin ammattikorkeakoulun, Lappi-brändin ja tilaaja-asiakkaan eli Valtioneuvoston kanslian arvot sekä toiveet.

Tästä alkoikin sitten työntäyteinen jakso, kun eri tahojen arvot ja toiveet puristettiin sopivaksi paketiksi. Ulkoinen viestintä piti suunnitella ja toteuttaa vain kolmessa viikossa. Aikataulu oli päätähuimaavan tiukka ja tehtävää paljon. Tiimin jäsenten välinen 900 kilometrin välimatka ei ainakaan helpottanut tehtävän suorittamista. Tapasimme toisemme kasvotusten vasta päivää ennen tapahtumaa.

Tuskanhiki otsalla pistimme heti pystyyn WhatsApp -ryhmän, jonka kautta sovimme ensimmäisestä Skype-palaverista. Teimme myös pilvipalveluun ryhmän dokumenttien jakamista varten. Aloitimme ajankäytön suunnittelulla, jatkoimme viestintästrategian laatimisella ja lopulta pääsimme tekemään sosiaalisen median päivityssuunnitelmaa.

Aikataulujen sopiminen ryhmän kesken oli haastavaa, koska tiimi on tasapäinen sekoitus päivä- ja monimuoto-opiskelijoita. Kaikilla meistä on erilainen elämäntilanne, osa opiskelee päivisin ja käy töissä iltaisin, osalla rytmi taas on päinvastainen.

Mutta mikä tämä Kokeilukulttuuri Goes Arctic –tapahtuma olikaan?

Kokeilukulttuuri Goes Arctic –tapahtuma oli kaksipäiväinen kokeilukilpailu, joka oli suunnattu ammattikorkeakoulujen henkilöstölle. Tapahtuman toimintaympäristöinä oli Joulupukin oma kotiluola SantaPark, Tiedekeskus Pilke, Santa's Hotels Santa Claus sekä kauppakeskus Revontuli.

Tapahtuma toi napapiirille rohkeita kokeilijoita eri puolilta Suomea, jotka omissa joukkueissaan tekivät kokeiluja tulevaisuuden ammattikorkeakoulupedagogiikkasta.

Uskallanko ja rohkenenko?

Opintojakson aikana opimme tapahtumatuottamisen lisäksi myös paljon kokeilukulttuurista. Kokeilukulttuurilla pyritään rohkaisemaan kokeiluhin, joiden avulla voidaan lopulta luoda uusia, innovatiivisia yhteiskuntaa uudistavia ratkaisuja.

Kokeilukulttuuri ja sen mentaliteetti ovat hyödynnettävissä niin korkeakoulu-, koulu- kuin työelämässä. Me kaikki pelkäämme epäonnistumisia, mutta kun annetaan kauhallinen rohkeutta kokeilla ilman epäonnistumisen tuomaa häpeän tunnetta, syntyy uusia hienoja innovaatioita.

Monet ihmiset välttelevät tilanteita, joissa he voivat tuntea häpeää. Siksi epäonnistumiseen tulisi suorastaan ohjata, jotta ne oikeasti hyvät ideat eivät jäisi pimentoon. Tähän toki tarvitaan aitoa hulluutta ja tekemisen meininkiä. Eikä saa unohtaa avointa ja hyväksyvää ilmapiiriä.

Epäonnistumiseen kannustaa myös Lapin ammattikorkeakoulun rehtori Martti Lampela. 

Miten kaikki tämä koettiin?

Opintojakson alussa viestintävastuu tuntui painavalta. Aikaa oli liian vähän ja työtä paljon. Meille tuli yllätyksenä, miten paljon aikaa viestintä ja muut ohessa tehdyt tehtävät vievät. Onneksi meitä oli monta ja yksin ei tarvinnut jäädä.

KGN Before.jpg

Oli paljon uusia asioita, mutta niihin ei auttanut kuin tarttua rohkeasti. Monet meistä viestintätiimiläisistä ottivat hoitaakseen tehtäviä, jotka olivat oman mukavuusalueen ulkopuolella. Tapahtuman teemana ollut kokeilukulttuuri kuitenkin rohkaisi meitäkin heittämään turhan nöyristelyn hetkeksi syrjään ja heittäytymään omien rajojemme rikkomiseen. Kokeillen toteuttaminen laittoi luovuuden virtaamaan ja turhat häpeilyt ja rajat katosivat. Tiimimme haluaisi nähdä tätä kokeillen tekemistä ja kokeilukulttuurin asennetta muillakin opintojaksoilla.

Palataanpa vielä tuohon alussa mainittuun kokeiluun, jossa olimme mukana. Opettajamme Outi ja Päivi nimittäin paljastivat heti tapahtuman pääättymisen jälkeen, että myös me opiskelijat olimme olleet osa erästä kokeilua. Tässä kokeilussa oli kokeiltu tapahtumattumantuottamisen mallia, jossa opiskelijat ovat suuressa ja vastuullisessa roolissa. Mitäpä muutakaan tältä kokeilukulttuuriin kurkistavalta opintojaksolta olisi voinut odottaa.

Video ja valokuva: Lapin AMK:n tapahtumajohtamisen opiskelijat