kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot / Restonomiopinnot tuntuivat luontevalta valinnalta

Restonomiopinnot tuntuivat luontevalta valinnaltasandra sakkinen.jpg
Lähdin Lapin AMKiin opiskelemaan suoraan lukion jälkeen. Hain ensin toiselle paikkakunnalle opiskelemaan restonomitutkintoa, mutta pääsin suoraan sisään tänne ja otin paikan epäröimättä vastaan. Valitsin kyseisen koulutusohjelman, sillä matkailu, tapahtumat ja markkinointi on aina kiinnostanut minua, joten restonomikoulutus tuntui luontevalta valinnalta.

Rovaniemellä matkailu on koko ajan kasvava toimiala, joten opintojen aikana opitut käytännöt ovat suuressa roolissa ja alan mahdollisuudet ovat paremmat täällä kuin missään muualla.

Muutin Rovaniemelle Kuusamosta. Päätökseeni lähteä Lapin AMKiin opiskelemaan vaikutti se, että Rovaniemi on vain parin tunnin ajomatkan päässä kotipaikkakunnastani. Lappi antaa hyvät mahdollisuudet työllistyä oman alan tehtäviin ja matkailu on Lapissa koko ajan kasvava toimiala.

Haluan opiskella Lapissa, sillä se on aina kiehtonut minua ja halusin uusia kokemuksia. Vaikka kotipaikkakuntani sijaitsee lähellä Rovaniemeä, oli silti suuri muutos omassa elämässä muuttaa eri paikkakunnalle. Haaveenani on muuttaa joskus vielä pohjoisemmaksi.

Opiskelukaupunkina Rovaniemi on viihtyisiä ja rauhallinen opiskelukaupunki. Kaikki tarvittavat palvelut ovat lähellä ja välimatkat taittuvat nopeasti. Rovaniemellä kulkee myös paikallisliikenne, jolla pääsee kaupunkiin sekä koululle, joten omaa autoa täällä ei välttämättä tarvitse. Täällä on myös hyvät harrastus- ja liikuntamahdollisuudet ja tapahtumia järjestetään lähes koko ajan. Kaupungista löytyy kahviloita, ravintoloita sekä muita seurapaikkoja, jonne voi mennä kavereiden kanssa viettämään aikaa tai työstämään kouluprojekteja.

Opiskelu on kahden vuoden aikana ollut todella antoisaa ja viihtyisää. Kurssit ovat olleet monipuolisia ja korkeakoulussa opiskelu on vastannut odotuksiani. Meillä ei ole varsinaista suuntautumisvaihtoehtoa, vaan käymme kaikilla kursseilla yleisellä tasolla matkailupalveluiden oppeja. Kursseilla ollaan perehdytty arktiseen toimintaympäristöön, vieraanvaraisuuteen, markkinointiin, viestintään, tapahtumiin ja ajanhallintaan. Kielet ovat suuressa osassa matkailua, joten niitäkin kursseja on paljon.

Restonomiopinnot koostuvat luennoista, projekteista, käytännön harjoittelusta, työharjoitteluista sekä itsenäisestä opiskelusta. Esimerkiksi ensimmäisen vuoden syksyllä suoritetaan kolmen viikon pituinen kenttäjakso, jossa pääsee kokemaan käytännössä alan oppeja. Opintojen aikana on myös hyvät mahdollisuudet päästä vaihtoon ja harjoitteluun ulkomaille.

Mieleenpainuvin kurssi on ollut ensimmäinen kurssi, joka opintojen alkaessa suoritettiin. Siinä pääsi heti näkemään asioita matkailun näkökulmasta, kuten matkailun merkitys ihmisille, miten matkailu näkyy Lapissa sekä millaista on vieraanvarainen matkailu.

Opinnoissa on ollut parasta tähän asti uudet kaverit, projektit, joita olemme saaneet työstää yrityksille sekä käytännön harjoittelut. Niiden avulla on saanut hyvän pohjan työelämää varten. Parasta on myös, ettei tarvitse miettiä, pystyykö aloittamaan opiskelun ilman mitään alan kokemusta. Kaikki uudet opiskelijat aloittavat puhtaalta pöydältä, koska korkeakouluopintoja ei voi verrata ammattikouluun tai lukion opintoihin. 

Restonomitutkinnosta valmistuneet saavat valmiudet esimiestehtäviin. Moni luulee, että restonomit työskentelevät hotelleissa ja ravintoloissa, mutta niin se ei ole. Restonomi voi työskennellä hotelli-, ravintola- tai markkinointipäällikkönä, vastaanottovirkailijana, tarjoilijana, tapahtumakoordinaattorina, koordinaattorina, matkabloggaajana, projektisuunnittelijana tai yrittäjänä. Tähän mennessä olen opintojen aikana tehnyt työharjoitteluni rinnekahvilassa ja hotellin vastaanottovirkailijana, mutten en ole työskennellyt opintojen aikana.

Valmistumisen jälkeen minua kiinnostaisi safarioppaan työtehtävän sekä tapahtumien järjestäminen ja työskentely itse tapahtuman aikana, mutta kaikki on vielä avoinna. Haluaisin ehdottomasti jäädä Lappiin töihin valmistumisen jälkeen. Jos en jää Rovaniemelle, niin sitten lähden vielä pohjoisemmaksi.

Työelämä on ollut läsnä opinnoissa vahvasti, sillä kaikki projektit on tehty oikeille yrityksille. Kaiken kaikkiaan opinnot antavat hyviä oppeja työelämään. Kuitenkaan kaikkia asioita ei voi oppia pelkän teorian kautta, vaan täytyy päästä tekemään käytännössä.

Suosittelisin Lapin AMKia opiskelupaikaksi, sillä se tarjoaa monipuoliset puitteet ja paljon erilaisia aloja, joista varmasti jokaiselle löytyy oma kiinnostuksen kohde. Ammattitaitoiset opettajat ja henkilökunta ovat aina tukemassa sinua opintojesi kanssa sekä kaikille halutaan luoda tunne joukkoon kuulumisesta. Vaikka Lapin AMKin kampuksia löytyy kolmelta paikkakunnalta, ne pitävät paljon yhteyttä ja järjestävät tapahtumia. Voisin melkein sanoa, että Lapin AMKssa olemme kaikki yhtä suurta perhettä. Restonomiksi kannattaa lähteä opiskelemaan, jos on kiinnostunut monipuolisesta työstä ja työskentelemään kansainvälisessä ympäristössä.

Tule opiskelemaan Lappiin, jos sinua kiinnostaa kansainvälinen ympäristö, luonto, rauhallisuus ja liikunta, niin silloin Lappi on oikea opiskeluympäristö sinulle.

Sandra Säkkinen, restonomiopiskelija